Olet täällä

Artikkelit

DAX Markkina-analyysi, syyskuu 2020

Jaa Twiittaa

Elokuu oli DAX-indeksille vahva, nousua kertyi n 5% ja heinäkuun myyntipaineesta kertova, pitkähäntäinen kuukausikynttilä ei saanut validaatiota. Myöskin viikotason kehitys elokuun sisällä oli varsin tasainen, indeksi konsolidoi vain yhtenä viikkona ja muina viikkoina noustiin. USAssa indeksit jatkoivat vieläkin voimakkaammassa nousutrendissä, S&P500 -indeksi nousi yli +6.5%. Elokuun lopussa saavuttiinkiin jälleen tilanteeseen missä lähinnä Yhdysvaltalaisten high tech osakkeiden, erityisesti FAANG -ryhmän, nopeaa nousua ja korkeita valuaatioita lähdettiin kyseenalaistamaan. Tätä kirjoitettaessa (04.09.2020) nähtiinkin jo ensimmäisiä pullbackin merkkejä USAssa, mitä monet pitävät varsin terveenä pitkän ja vahvan nousun jälkeen.

Tilaa Vontobelin uutiskirje

Teknisesti DAX oli elokuun lopussa selkeästi bullish ja nousun jatkuminen, ja mahdollinen uusi all time high, kuten USAssa jo nähtiin, on todennäköisin suunta. Koronatapausten lisääntyminen maailmalla ei näytä vaikuttavan sentimenttiin negatiivisesti, varsinkin kun vakavat sairastumiset/tehohoitoa tarvitsevien ja kuolleiden osuus on selkeässä laskussa vaikka tapausmäärät ovatkin nousussa. USAn keskuspankin elokuun päätös hyväksyä korkeampi inflaatiotaso otettiin yleisesti positiivisena uutisena osakkeille koska tämän päätöksen seurauksena korkotasojen oletetaan pysyvät nykyisissä erittäin alhaisissa lukemissa pitkään (useita vuosia tai pidempään).

Mikäli nousu jatkuu, DAXille olisi luonnollista rikkoa edelliset ennätykset ja läpäistä taso 13800 jonka jälkeen vuosittainen pivot R1 on nopeasti vastassa tasolla 14340, ja varmasti myös psykologinen taso 14000 tarjoaa resistanssia. Taso 14340 olisi nykyhetkeen (4.9 aamulla taso 13030) n 10% korkeammalla, onkin hankala nähdä että vuonna 2020 näkisimme tätä voimakkaampaa kasvua. Lisäks syyskuu on perinteisesti ollut DAXille heikko kuukausi, tosin nykymarkkinatilanteessa historiallisilla keskiarvoilla on vähemmän merkitystä.

Pullbackkejä nähdään varmasti vaikka nousu jatkuisikin, se on terveen markkinan merkki. Vuoden pivot point tasossa 12350 voidaan käydä hyvinkin helposti testaamassa, sen alapuolella EMA6 linja (tasossa 12060) on myös toiminut tukena.

Kuukausikartan pitkän aikavälin tukitasot: 11300, 12060, 12350

Kuukausikartan pitkän aikavälin vastustasot:  14000, 14340

Alla viikkokartta jossa näkyy myös kuukauden pivot -tasot. Elokuun nousun tasaisuus näkyy hyvin, indeksi konsolidoi vain yhtenä viikkona ja muuten noustiin, kuukauden pivot R1 (13326) toimi selkeänä vastustasona joka testattiin kahteen kertaan. Viikkokynttilät myös alkoivat indikoimaan mahdollista myyntipainetta, niiden yläpuolelle jäi selkeät hännät elokuun jälkipuoliskolla. Mikäli markkinan pullback jatkuu, taso 12000 kannattaa seurata koska se on psykologisesti merkittävä ja mikäli se läpäistään alaspäin, teknisesti DAXilla on paljon tilaa laskea lisää.

Keskipitkän ajan vastustasot: 13320, 13700

Keskipitkän ajan tukitasot: 12000, 12560, 12800

Long -näkemykselle kannattaa seurata nyt mahdollisesti alkanut pullback, eli odottaa hetki, ja kun markkinasentimentti näyttää jälleen kääntyvän niin lähteä hakemaan positioita sitten, ym. mainitut resistanssi tasot toimii hyvinä take profit tavoitteina. On varsin mahdollista että pullbackin koko on luokkaa 10% alaspäin elokuun huipuista, tämä olisi vielä aivan normaalia nousumarkkinalle.

Sijoittajien sentimentti USAssa on jatkanut bullish suuntaan ja volatiliteetti on edelleen laskenut. Riippuen datasta, sijoittajat olivat elokuun lopussa jo hyvinkin bullish, mitä alettiin monella taholla pitämään kontraindikaattorina (eli nähtäisiin pullback).

Syyskuu on historiallisesti DAXille vuoden toiseksi heikoin.

Yllä DAX-indeksin osakkeiden jakauma prosentuaalisesti osakkeen 20 päivän liukuvan keskiarvon (DMA20)  ylä ja alapuolella oleviin. Viime kuussa varoitimme että tällä indikaatiolla voidaan nähdä laskua seuraavan 4-8 viikon sisällä, tämä tällä hetkellä näyttää varsin mahdolliselta skenaariolta.

McClellan oskillaattori on lukemissa mistä usein on nähty markkinan liikkeitä alaspäin

Yllä: Teknisten indikaattoreiden tiivistelmä DAX-indeksi osakkeista: kaikki ovat strong buy -kuva on niin vahva että se toimii kontraindikaattorina - legi alaspäin on varsin mahdollinen.

Yllä: DAX-indeksin historialliset keskimääräiset viikko- ja päivämuutokset.

Yllä: DAXin volatiliteetti/heilunta lähti nousemaan kohti elokuun loppua.

Maailman merkittävimmät futuurit: erittäin vahva ‘osta’ joka täälläkin on mahdollinen kontra-indikaattori.

Vontobelin sivuilta löydät blogin ja lisää kirjoituksia

Vontobelin tuotteista löydät tietoa täältä
 

  • Kaupallinen yhteistyö

Disclaimer:

This information is in the sole responsibility of the guest author and does not necessarily represent the opinion of Bank Vontobel Europe AG or any other company of the Vontobel Group. The further development of the index or a company as well as its share price depends on a large number of company-, group- and sector-specific as well as economic factors. When forming his investment decision, each investor must take into account the risk of price losses. Please note that investing in these products will not generate ongoing income.

The products are not capitalprotected, in the worst case a total loss of the invested capital is possible. In the event of insolvency of the issuer and the guarantor, the investor bears the risk of a total loss of his investment. In any case, investors should note that past performance and / or analysts' opinions are no adequate indicator of future performance. The performance of the underlyings depends on a variety of economic, entrepreneurial and political factors that should be taken into account in the formation of a market expectation.

 

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava
Liity Sijoitustiedon jäseneksi