Olet täällä

Artikkelit
Kaupallinen yhteistyö

DAX Markkina-analyysi, marraskuu 2020

Jaa Twiittaa

Lokakuun viimeinen viikko teki rumaa jälkeä DAX tekniseen tilanteeseen kun korona huolet nousivat taas uudestaan otsikoihin Euroopassa ja isoissa maissa lähdettiin uusiin koronarajoituksiin. Taso 12240 joka on aikaisemmin antanut tukea murtui kevyesti ja lopputulos oli lähes -8% viikkolasku, DAX testasi touko-kesäkuun 2019 tasoa. Liukuva keskiarvo EMA6 on edelleen EMA12 yläpuolella joten trendi on edelleen tällä mittarilla mitattuna ylöspäin. DAX kuitenkin päätti kuukauden sekä EMA6 että EMA12 alapuolelle ja tämä on historiallisesti (viimeiset vuodet) ollut punainen lippu ja varoituksen merkki! Volatiliteetti oli sanomattakin korkea ja VIX voltiliteeti-indeksi USAssa testasi 40 -tasoa (alkuvuoden laskussa nähtiin yli 80 lukemat).

Tilaa Vontobelin uutiskirje

Merkittävä lyhytaikainen volatiliteetin synnyttäjä on USAn presidentinvaalit, ja tätä kirjoitettaessa (3. marraskuuta 2020) on vaalihuoneistot auki ja äänestys käynnissä. Lyhytaikaista nopeaa volatiteettia on lähes varmasti tiedossa, mutta voi hyvin olla että jo päivä tai pari vaalien jälkeen palataan normaaliin ja voittajan nimellä ei ole merkittävää vaikutusta markkinan suuntaan. Molemmilla kandidaateilla on heikkouksia ja vahvuuksia, gallupit ja vedonlyöntitalot ovat selkeästi Bidenin puolella ja tämä ei ole laskenut markkinoita tähän mennessä eli on hankala nähdä että Bidenin valinta olisi jotain mihin markkinat reagoisivat negatiivisesti.

Vaikka pidempi trendi mitattuna mm. liukuvien keskiarvojen avulla on ylöspäin, kuukausikuvaaja muistuttaa entistä enemmän isosa rangea, eli että liikutaan enemmän vaakasuorassa kanavassa kuin selkeässä nousu tai laskutrendissa.

Kuukausikartan pitkän aikavälin tukitasot: 11300, 12060

Kuukausikartan pitkän aikavälin vastustasot:  12350, 13200, 13800

Alla viikkokartta jossa näkyy myös kuukauden pivot -tasot. Lokakuun viimeinen rumahko viikko näkyy viikkokartassa parhaiten. Tyypillisesti vastaavan ison viikkolaskun jälkeen on lasku yleensä jatkunut tai ainakin “pohjat” on testattu muutaman kerran ennen kuin DAX on kääntynyt uudestaan nousuun. Viikkokartassa EMA6 on leikannut ylhäältä alaspäin läpi EMA12-linjan. Tämä tapahtuu aika harvoin ja on varoituksen merkki siitä että pitempi nousutrendi on vaarassa ja on mahdollista että indeksi korjaa lähitulevaisuudessa lisää. Lähin merkittävämpi tuki on lokakuun pohjat tasolta 11400. Sen jälkeen saa kääntää katseet tasolle 11000 joka on kuukauden Pivot Support 1.  Ylhäällä on ensimmäisenä vastustasona vastassa kuukauden Pivot joka on tasolla 12050 ja sen jälkeen Pivot Resistance 1 tasolta 12650.

Keskipitkän ajan vastustasot: 12650, 13000, 13740

Keskipitkän ajan tukitasot: 11400, 10350

Long -näkemykselle tilanne pullbackin jälkeen on on teknisesti helpohko - jos näkemys on että lokakuun lopun pohja pitää niin entryn kannalta olennaisinta on hakea esim intrasta pullback josta ottaa position jolla lähteä hakemaan ainakin edellistä huippua. Tällä strategialla stopin voi pitää aika tiukkana, 11400-11500. Tähän näkemykseen mahdollinen tuote olisi esim TLNG DAX V649

Short-näkemykselle taso 12650 on merkittävä, jos se ylitetään niin on todennäköisempää että trendi ylöspäin jatkuu. Shorttiin esim TSRT DAX V124 olisi mahdollinen:

Sijoittajien sentimentti USAssa kääntyi juuri ja juuri bullish puolelle samalla kun tehtiin rumin lasku kesän jälkeen.

Historiallisesti marraskuu on ollut erittäin vahva DAXille

Yllä DAX-indeksin osakkeiden jakauma prosentuaalisesti osakkeen 20 päivän liukuvan keskiarvon (DMA20)  ylä ja alapuolella oleviin. Nykyinen tilanne on matalin lukema sitten alkuvuoden ison laskun. On todennäköistä, että seuraavat 1-2 viikkoa nähdään isompaa volatiliteettiä/heiluntaa

Yllä: McClellan oskillaattori on testaamassa -100 tasoa joka on ollut viimeisen 6 kuukauden ajan loistava long paikka pidemmälle näkemykselle.

Yllä: Teknisten indikaattoreiden tiivistelmä DAX-indeksi osakkeista on enimmäkseen vahva myy -tilassa.

Maailman merkittävimmät futuurit: myös täällä kuva on teknisesti vahva myy -tilassa.

Vontobelin sivuilta löydät blogin ja lisää kirjoituksia

Vontobelin tuotteista löydät tietoa täältä
 

  • Kaupallinen yhteistyö

Tärkeä tiedote

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Täydelliset tiedot tässä mainituista kaupankäyntituotteista (arvopapereista), erityisesti sijoituksen rakenteesta ja siihen liittyvistä riskeistä, on kuvattu ohjelmaesitteessä ja sen mahdollisissa liitteissä sekä lopullisissa ehdoissa.

Liikkeeseenlaskuesite ja lopulliset ehdot muodostavat arvopapereiden sitovat myyntiasiakirjat, ja ne ovat saatavilla tuotelinkkien alla. Mahdollisten sijoittajien tulisi lukea nämä asiakirjat ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää.

Näitä tietoja saa levittää tai julkaista vain maissa, joissa niiden levittäminen tai julkaiseminen on sallittua sovellettavan lain mukaan. Kuten asiaa koskevassa ohjelmaesitteessä todetaan, näissä tiedoissa mainittujen arvopapereiden jakeluun sovelletaan rajoituksia tietyillä oikeudenkäyttöalueilla.

Sijoita kryptovaluuttoihin turvallisesti ja luotettavasti
Liity Sijoitustiedon jäseneksi