Artikkelit
Kaupallinen yhteistyö

Bitcoin jatkaa vakuuttavaa kehitystään, arvoltaan jo yli biljoona dollaria

Jaa Twiittaa

Mainos | Vontobel

Monet kokevat Bitcoinin epäonnistuneen vaihdon välineenä, mutta Bitcoiniin uskovat näkevät sen nakertavan kullan markkinaosuutta arvon säilyttäjänä. Viimeisten kuukausien aikana Bitcoin on ottanut jättiharppauksia paitsi hinnassa, myös sen adoptoinnissa yhtiöiden valuuttavarantoon.

Bitcoinin hinta on noussut viime vuoden heinäkuun 10 000 dollarista noin 55 000 taalan tasoille.

Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Bitcoin vahvassa myötätuulessa

Bitcoinia on hinnan sijaan mielekkäämpää ajatella sen markkina-arvon suhdetta muihin arvonsäilyttäjiin, erityisesti kultaan. Bitcoin-verkon kapasiteetin takia se ei kilpaile fiat-valuuttojen tai maksukorttien kanssa samassa sarjassa aktiivisena maksun välineenä. Vastoin monen Bitcoin-maximalistin unelmia, Bitcoin ja fiat-valuutat voisivat tulla hyvin toimeen keskenään.

Kullan markkina-arvo on tällä hetkellä noin 9-10 biljoonaa dollaria ja Bitcoinin noin biljoona dollaria. Bitcoinia tituleerataan digitaaliseksi kullaksi tai internet-rahaksi. Mikäli Bitcoin saavuttaa kullan markkina-arvon, on yhden bitcoinin hinta silloin noin 450 000-500 000 dollaria. Ominaisuuksiltaan Bitcoin on arvonsäilyttäjänä ja vaihdon välineenä kultaa tehokkaampi ja helpompi, joten Bitcoinin teoreettinen hintakatto voi olla merkittävästi kullan markkina-arvoa korkeampi pelkästään arvon säilyttäjän ominaisuudessa.

Bitcoin on viimeisten kuukausien aikana kerännyt valtavan määrän hyväksyntää ja omaksuntaa eri markkinaosapuolilta.

SEC:n, eli USA:n finanssivalvonnan, pomoksi ehdotettu Gary Gensler ei ole Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja vastaan.

“Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat tuoneet uutta ajattelua taloudelliseen suunnitteluun ja sijoittajien mukaan ottamiseen. Olen valmis työskentelemään muiden komissioiden kanssa uuden innovaation mainostamiseksi, mutta samalla varmistaen sijoittajan suojelemisen.”

Toistaiseksi jenkkimarkkinoilta puuttuu Bitcoin-ETF. Uusia hakemuksia Bitcoin-ETF:lle on tullut vuosittain, mutta ensimmäinen loistaa toistaiseksi poissaolollaan. Kanadaan listattiin ensimmäinen Bitcoin-ETF tänä vuonna.

Amerikkalaiset pörssiyhtiöt ovat alkaneet omaksua Bitcoinin taseisiinsa. Pelin avasi Nasdaqiin listattu Microstrategy ostamalla Bitcoinia viime vuonna yli miljardilla dollarilla ja yhtiö on jatkanut ostoksiaan tänä vuonna. Microstrategyn toimitusjohtaja Michael Saylor on tämän hetken yksi näkyvimmistä Bitcoin-saarnajista. Hän on antanut Bitcoin-pelikirjansa vapaasti käytettäväksi muille yrityksille.

Tesla on suurin yhtiö, joka päätti muuttaa yhtiönsä kassaan Bitcoineiksi dollarin heikentymisen pelossa. Tesla ilmoitti helmikuussa ostaneensa Bitcoinia 1,5 miljardilla taalalla ja aikoo jatkossa hyväksyä Bitcoinin maksuvälineenä tuotteilleen.

Viimeisimpänä yhtiönä, ja ensimmäisenä pohjoismaisena yhtiönä, norjalainen 180-vuotias Aker ilmoitti ostaneensa Bitcoineja 58 miljoonalla dollarilla ja aikovansa pitää niitä salkussaan pitkäjänteisesti, eli “hodlata”, joka tarkoittaa krypto-yhteisössä ”hold”, eli pitää.

Muita jo aiemmin Bitcoinin omaksuneita yrityksiä ovat esimerkiksi PayPal ja Square.

Goldman Sachs kertoi artikkelissaan institutionaalisen kysynnän ajavan Bitcoinin hintaa ylöspäin. Tämä seikka tekee Bitcoinin tämän hetkisestä rallista merkittävästi erilaisen kuin vuoden 2017 buumin, joka oli pitkälti spekuloivien piensijoittajien ajama. Tällä hetkellä Bitcoinit menevät timanttisempiin käsiin. Tämän voi havaita Bitcoinin määrän vähenemisestä pörsseissä (punainen kuvaaja), vaikka Bitcoinin hinta (musta kuvaaja) on ollut nousussa.

Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Kun Bitcoineja siirretään pörsseistä “kylmäsäilöön”, niiden omistaja aikoo todennäköisesti pitää niitä hallussaan pidempään kuin Bitcoinit pörssiin jättäessään.

Wall Streetilta Citibank alkaa myös muuttaa mieltään Bitcoinin suhteen. Pankki ymmärtää Bitcoinin riskit, mutta lisää raportissaan seuraavasti:

Bitcoinin tulevaisuus on edelleen epävarma, mutta lyhyen aikavälin kehitys tulee todennäköisesti osoittautumaan ratkaisevaksi Bitcoinin tanssiessa yleisen hyväksynnän ja spekulatiivisen luhistumisen välillä.

Selvää on, että viimeisen vuoden aikana Bitcoinin yleinen hyväksyntä on kasvanut huomattavasti ja se on nyt varteenotettava tekijä markkinoilla. Biljoonan dollarin rajapyykin rikkoutuminen tekee siitä potentiaalisen omaisuusluokan myös kaikkein suurimmille sijoittajille, eläkerahastoille ja valtioille.

Citibank antoi mielenkiintoisen kommentin raportissaan:

Bitcoinista voi tulla kansainvälisen kaupan valuutta.

Ajatus on mielenkiintoinen, sillä tähän asti olen itse ajatellut Bitcoinia pääasiassa arvon säilyttäjänä valuutan sijaan.

Miksi Bitcoinista voisi tulla kansainvälisen kaupan valuutta?

  1. Bitcoinia ei kontrolloi yksikään hallitus tai henkilö. Tämä automaattisesti nostaa sen uskottavuutta valuuttana kahden valtion tehdessä kauppaa keskenään.
  2. Bitcoinilla on sisäänrakennettu rahapolitiikka. Bitcoinia ei voi printata lisää, sitä tulee olemaan tarjolla ainoastaan 21 miljoonaa kappaletta. Bitcoinin inflaatio laskee jatkuvasti, kunnes lopulta katoaa kokonaan kun kaikki Bitcoinit on louhittu.
  3. Bitcoinia ei voi sensuroida tai pidättää. Tämä on pienemmille valtioille erityisen tärkeää USA:n käyttäessä dollarin asemaa maailman reservivaluuttana aseenaan.
  4. Bitcoin tarjoaa yhden rahayksikön. Tämän ansiosta olisi helpompi laskea varallisuutta ja arvoa maailmanlaajuisesti.

Muutamat yhtiöt ovat jo omaksuneet Bitcoinin reservivarantoonsa, seuraavia isoa tapahtumia Bitcoinin taipaleella voivat olla esimerkiksi ETF:n lanseeraaminen USA:ssa. Todellinen pankinräjäyttäjä olisi ensimmäisen keskuspankin ilmoitus Bitcoin-ostoksestaan.

Vontobelin kautta voit osallistua Suomessa pörssissä välittäjäsi kautta Bitcoin-futuurin hintakehitykseen tarvitsematta avata tiliä Bitcoin-pörsseihin. MFL BTC1 V1-tuote tarjoaa mahdollisuuden hyötyä Bitcoin-futuurin nousevista hinnoista 2,42 kertaisella vivulla. Jos Bitcoin-futuurin hinta nousee yhdellä prosentilla, tuotteen arvo nousee 2,42 prosentilla. Mikäli Bitcoin-futuurin hinta laskee prosentilla, muodostuu tappioksi 2,42 prosenttia. MFL BTC1 V1 erääntyy, mikäli Bitcoin-futuurin hinta putoaa tuotteen Stop Loss-tasoon 39,948 dollaria.

Bitcoinin väärinkäsitykset ja riskit

Bitcoinista on paljon liikkeellä väärinkäsityksiä, joiden riski voi todennäköisesti olla kuviteltua pienempi. Todellisia riskejä on toki myös olemassa.

Käydään seuraavassa läpi ensin väärinkäsityksiä ja sen jälkeen suurimpia riskejä.

  1. Bitcoin on liian volatiili. Bitcoin on edelleen “price discovery”-vaiheessa, eli sille etsitään markkinapelureiden toimesta oikeaa hintaa kaikki saatavilla oleva tieto huomioiden. Muutama vuosi sitten Bitcoinin hinta käyttäytyi kuin penniosake, jolloin isot pelurit voivat liikuttaa sen hintaa muutamalla kaupalla. Bitcoinin markkina-arvon tänään ollessa noin biljoona dollaria eivät yksittäiset osapuolet pääsee manipuloimaan hintaa kuten aiemmin ja vuosien saatossa Bitcoinin volatiliteetti on laskenut. Jos ja kun sen markkina-arvo nousee kullan markkina-arvon tasolle noin 8 biljoonaan dollariin, voi Bitcoinin volatiliteetin odottaa vastaavan kullan nykyistä hintaheiluntaa.
  2. Bitcoin käyttää paljon energiaa. Ei ole salaisuus, että Bitcoin-verkko käyttää paljon energiaa louhimiseen, eli verkon ylläpitoon. BBC:n mukaan Bitcoin käyttää 121,36 Terawattituntia vuodessa sähköä, enemmän kuin koko Argentiinan valtio. Toisaalta suuri osa Bitcoin louhinnasta tapahtuu uusiutuvalla ja/tai hukkaenergialla, sillä louhinta tapahtuu pääasiassa energialähteiden välittömässä läheisyydessä. Bitcoinista energia ei kuitenkaan katoa korkean inflaation muodossa pois, mikä tekee siitä merkittävän tekijän juuri arvon säilyttäjänä. Bitcoin käyttää energiaa suojellakseen ja turvatakseen luotettavan Bitcoin-verkon. Miten paljon energiaa ja varoja eri valtioiden armeijat käyttävät suojellakseen fiat-valuuttojansa?
  3. Kilpailijat voivat syrjäyttää Bitcoinin. Bitcoin on avoimen lähdekoodin protokolla, eli kuka tahansa voi kopioida koodin ja aloittaa oman kryptovaluuttansa Bitcoin-koodin pohjalta. Kilpailijoita onkin vuosien saatossa ilmaantunut. Niillä on kuitenkin melkoinen vuori kiivettävänään, sillä Bitcoinin “network effect”, eli verkostovaikutus, on sen menestyksen kulmakivi. Mitä enemmän käyttäjiä verkko saa, sitä arvokkaampi verkko on. Ei ole mahdotonta, että joku Bitcoinin kilpailijoista ottaa Bitcoinin aseman, mutta sen syrjäyttäminen suosion jatkuvasti kasvaessa tulee olemaan vaikeaa.
  4. Bitcoinin haarukat. Vuonna 2017 oli suosittua kopioida Bitcoinin koko transaktiohistoria ja sitten aloittaa sen pohjalta uusi kryptoverkko. Toimintaa kutsutaan nimellä “forking” (suora suomennos haarukointi). Merkittävin haarukka oli BCash eli Bitcoin Cash, jonka käyttäjät ovat väsymättömästi yrittäneet puskea omaa ajatustaan “todellisena” Bitcoinina läpi. Toistaiseksi yritykset ovat pääasiassa epäonnistuneet. Suurin osa markkina-arvosta menee verkolle, joka kykenee säilyttämään parhaat ja aktiivisimmat kehittäjät. Muutaman vuoden takaisten haarukoiden perusteella voidaan todeta, että kokeneimmat tietokoneasiantuntijat ja kryptograafikot ovat sitoutuneita kehittämään Bitcoin-verkkoa.

Väärinkäsityksissä piilee riskejä, mutta suurempia ja todellisia riskejä ovat seuraavat tekijät.

  1. Protokollariski. Bitcoin-protokolla ja salaustekniikka, joiden perusteella verkko on rakennettu voi sisältää suunnitteluvirheen, joka ei vielä ole tullut esille. Quantum-tietokoneet voivat tehdä verkosta myös turvattomamman. Toisaalta quantum-tietokoneille parempaa käyttöä olisi Bitcoinin louhinta kuin verkoston murtaminen. Bitcoin-verkoston louhijat hakevat aina teknologisia etuja ja täten olisivat joukon kärjessä adoptoimassa quantum-tietokoneiden hyväksikäyttöä Bitcoin-verkkoon. Protokolla tulee aina olemaan riski Bitcoinille, mutta mitä enemmän aikaa kuluu ja mitä enemmän verkkoa käytetään, sitä pienemmäksi riski muodostuu.
  2. Bitcoin-pörssien sulkemiset. Bitcoin on hajautettu verkosto ja on osoittanut melkoista ketteryyttä valtioiden sääntelyä tai sulkemisaikeita kohtaan. Bitcoineilla käydään kauppaa fiat-valuutoille pörsseissä, jotka ovat erittäin keskitettyjä ja täten alttiita sääntelylle ja sulkemisille. Ilman kryptopörssejä ja pankkijärjestelmän halukkuutta tehdä bisnestä niiden kanssa olisi Bitcoinin monetisointi erittäin haastavaa tai monessa tapauksessa mahdotonta. Bitcoinille on olemassa hajautettuja markkinapaikkoja ja OTC-markkina, mutta kriittinen “price discovery”-prosessi tapahtuu keskitetyissä pörsseissä. Bitcoinin monetisoinnin totaalinen sulkeminen vaatisi globaalia sulkemista valtioiden toimesta samanaikaisesti. Tämä on verrattavissa Internetin sulkemiseen ja poliittisten syiden takia vaikuttaa lähes mahdottomalta. Riski on kuitenkin olemassa.

Mikäli uskot Bitcoinin hinnan olevan liian korkealla ja hinnan laskevan tulevaisuudessa, tarjoaa Vontobelin tuote MFS BTC1 V8 mahdollisuuden Bitcoin-futuurin shorttaamiseen. Tuotteen Stop-loss-taso on 64 538 USD, mikäli Bitcoin-futuuri nousee tälle tasolle, tuote erääntyy ja poistetaan pörssin listoilta. Riskipuskuri, eli etäisyys automaattiseen Stop-loss-tasoon on 13,1 prosenttia. Tuotteen vipuvaikutus tällä hetkellä on 4,48 prosenttia. Bitcoin-futuurin hinnan laskiessa prosentilla, MFS BTC1 V8-tuotteen arvo nousee 4,48 prosentilla. Jos Bitcoin-futuurin hinta nousee prosentilla, laskee tuotteen arvo 4,48 prosentilla.

Muiden Vontobelin tuotteiden tapaan voit käydä Vontobelin Bitcoin-futuuri tuotteilla kauppaa euroina välittäjäsi kautta. Tuotteet toimivat ja ne säilytetään kuten muutkin Suomessa listatut arvopaperit.

Disclaimer: Kirjoittaja hodlaa Bitcoinia

Keskustele Bitcoinista ja muista kryptovaluutoista Sijoitustiedon Kryptovaluutat sijoituskohteina-ketjussa.

Tärkeä tiedote

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Täydelliset tiedot tässä mainituista kaupankäyntituotteista (arvopapereista), erityisesti sijoituksen rakenteesta ja siihen liittyvistä riskeistä, on kuvattu ohjelmaesitteessä ja sen mahdollisissa liitteissä sekä lopullisissa ehdoissa.

Liikkeeseenlaskuesite ja lopulliset ehdot muodostavat arvopapereiden sitovat myyntiasiakirjat, ja ne ovat saatavilla tuotelinkkien alla. Mahdollisten sijoittajien tulisi lukea nämä asiakirjat ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää.

Näitä tietoja saa levittää tai julkaista vain maissa, joissa niiden levittäminen tai julkaiseminen on sallittua sovellettavan lain mukaan. Kuten asiaa koskevassa ohjelmaesitteessä todetaan, näissä tiedoissa mainittujen arvopapereiden jakeluun sovelletaan rajoituksia tietyillä oikeudenkäyttöalueilla.

 

Luettu 18 kertaa
Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava
Haastattelut
Kolme markkinasoturia: "Ainoa ongelma on ajoitus - oletko oikeasti oikeassa, jos olet oikeassa liian aikaisin?"
Vain muutaman kymppitonnin tähden
Artikkelit
Öljyn hinta nousussa, hedge fundit shorttaavat energiaa