Kumppaniblogit

Älä hötkyile – Milloin on paras aika sijoittaa?

Jaa Twiittaa

”Ei kannata sijoittaa nyt!”, ” Kohta tulee romahdus!”, ”Kuulin, että nyt menee huonosti”.  Jo siitä lähtien, kun syksyllä 2008 markkinat romahtivat, kuulee usein toistuvia kommentteja siitä, että seuraava pörssiromahdus kolkuttaa jo ovella. Lähes viikoittain tulee myös vastaan uutisia, joissa kerrotaan siitä kuinka sijoittaminen ei tällä hetkellä ole järkevää kuplasta johtuen.  Sijoittajat ovat saaneet nauttia harvinaisen pitkästä myötätuulesta sijoitusmarkkinoilla ilman isompia alamäkiä, toki pieniä korjausliikkeitä on matkan varrelle sattunut.  Tuo syksyinen romahdus vuonna 2008 oli poikkeuksellisen voimakas ja syvä, pudottiin korkealta ja kovaa. Koko maailman rahoitusvarallisuudesta haihtui kurssien alamäessä valtavia summia rahaa. Ne lukuisat sijoittajat, jotka silloin hätääntyneenä lunastivat sijoituksiaan, menettivät todennäköisesti huomattavia summia rahaa verrattuna siihen, että lunastusten sijaan olisivat pitäneet pään kylmänä ja pitäneet sijoituksensa ennallaan. Pörssikurssit nimittäin myös lähtivät palautumaan lähes ennennäkemättömän nopeasti ja jyrkästi. Tänään aikaa tuosta on mennyt jo lähes yhdeksän vuotta ja jotkut eivät vieläkään ole uskaltautuneet takaisin kyytiin.

Ne, ketkä ovat uskaltaneet pitää varansa sijoitettuna, ovat kaikesta pelottelusta huolimatta saaneet erittäin hyvää tuottoa varoillensa, ainakin mikäli varat ovat vielä olleet hyvin hajautettuna eri omaisuuslajeihin, ja vieläpä omaisuuslajien sisällä on huolehdittu riittävästä maantieteellisestä hajautuksesta. On hyvin tyypillistä, että kun markkinat ovat pelon vallassa, alamäkeä on lähes joka markkinoilla eli korrelaatio on hyvin suuri. Kun markkinat taas lähtevät suuntaamaan takaisin koilliseen päin, eroja voi syntyä huomattavasti. Niin kutsuttu hötkyily markkinoiden nousujen ja laskujen mukaan ei ole siis historiallisesti kannattanut, se on pikemminkin vain yleensä aiheuttanut lähinnä stressiä ja harmaita hiuksia. Tätä niin kutsuttua hötkyilyä voi myös kutsua sijoittamisen ajoittamiseksi, jonka pitäisi tämän päivän lähes tehokkailla markkinoilla olla miltei mahdotonta. Hötkyilijän elämää ei helpota sekään, että suurimmat nousupäivät pörsseissä ajoittuvat juuri suurimpien laskujen jälkeiseen aikaan, eli juuri siihen kun pelot vellovat markkinoilla ja hätäiltyjä sijoituspäätöksiä tehdään.

Mitä sitten sijoittajan kannattaisi tehdä? Ainakin sen, että valitsee itselleen sopivan sijoitusstrategian, sijoitussuunnitelman tai niin kutsutun oman sijoituspolitiikan, josta myös pitää kiinni, erityisesti silloin, kun usko on koetuksella. Sijoitussuunnitelman ylivoimaisesti tärkein päätös on se, miten varansa jakaa eri omaisuuslajien kesken. Omaisuuslajien sisällä puolestaan on erittäin tärkeää huolehtia hajautuksesta, jottei yksittäisten sijoituskohteiden paino sijoitussalkussa nouse liian korkeaksi. Näiden edellä mainittujen tekijöiden lisäksi myös erittäin tärkeää, ellei jopa ratkaisevaa, on se, että ylipäänsä sijoittaa. Ajoittamisen riskiä voi pienentää siten, että sijoittaa säännöllisesti esimerkiksi kuukausittaisista säännöllisistä tuloistaan. Mikäli yksittäiset pudotukset markkinoilla saavat kainalot hikoamaan, on syytä varmistaa ja pohtia, onko valinnut oikean sijoitusstrategian ja siihen sopivat työkalut joita ymmärtää, ja jotka sopivat omaan sijoitusstrategiaan.

Janne Kekki
Myyntijohtaja, Nordea Markets

Keskustele aiheesta täällä

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava
Niin paljon me kaniin luotettiin
Kiinteistösijoittamisen arvoketju
Artikkelit
Osavuosikatsauskalenteri Q4/2023