Olet täällä

Brexit - 10.9.2019 10.21

Itse olen jo pidempään ajatellut, että siellä hämmennetään vain ja ainoastaan jotta voidaan loppujen lopuks perua koko brexit....Tää on vaan se tapa millä he myy tän kansalle. Annetaan ymmärtää, että tää brexit  olis jollain tapaa vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.  Eihän he ole edes yrittäneet väsätä siellä mitään sopimuksia tosissaan.

Näytä koko viesti
Nordea - 10.9.2019 09.49
Truewinner kirjoitti:

(toivottavasti opettavainen) story: Kymmenisen vuotta sitten sukulainen antoi noin kaikki rahansa mulle sijoitettavaksi. Ei ollut vaihtoehtoa eli en voinut oikein sanoa ei, oli mennyt liian hyvin perheen sijoitukset. Sain 100% vapaat kädet, konkreettisesti oli vain kasa rahaa sijoitettavaksi ilman mitään ohjeistusta ja nuo rahat oli siis ko. sukulaisen noin kaiket ylimääräiset.

Oon siten sijoitellut. Koska on vapaat kädet annettu, niin oon sijoittanut niin kuin nään fiksuimmaksi ja hajautus sen mukainen. Itsekkäästi olis toki fiksuinta sijoittaa johonkin 0,5% tuoton maksiturvalliseen (koska jos voittaa, kehuista ei varmuutta mutta jos menee, niin varmaan saa kyllä negaa niskaan) mutta en nyt ole ennenkään niin fiksu ollut. Viimeksi, Nordean ollessa 5,3 -ish tai mitä ne pohjat oli niin 80% oli Nordeassa ja 20% oli cash eli viimeinen bulletti vielä 5,21 ostotoimeksiantona. Eka kertaa meni salkku pariksi päiväksi punaiselle ja sain yhteydenoton, paniikissa.

 

Niin sanoit ettei sulla ollut vaihtoehtoa ottaa vastaan sijoituksia, mutta nyt gamblaat oman sukulaisen säästöt  yhden kortin varaan ?. Nyt on helppo jälkikäteen puhua tästä, kun kävi hyvin mutta mitäs jos positiivisen uutisen sijasta olisikin tullut negatiivinen uutinen ?. Jos vaikka toimarin vaihdon sijasta olisikin tullut uutinen että Yhdysvaltain viranomainen tutkii uusia epäilyttäviä rahansiirtoja nordean alaisuudessa ja mahdolliset miljardi sakot odottavat kuten Danskella ?.

Vaikuttaa tekstin perusteella että gamblasit sukulaisen säästöillä yhden kortin varaan, jotta saat suvun keskuudessa arvostuksen kun biittaat markkinat. Jos rahat olisivatkin menneet niin varmasti olisi vaikuttanut väleihin sukulaisiin. Amerikka täynnä esimerkkejä kun urheilija antanut miljoonansa sukulaisen sijoitettaviksi ja ne on hävitty. Siinä mennyt rahojen lisäksi myös välit sukuun.

Hurja kyllä sukulainenkin jos antaa vieraan sijoitettavaksi omat säästönsä ja hänelle ok että kaikki painetaan kaikki yhden kortin varaan.

Samaa mieltä....  Älkää ny helkkari koskaan suostuko sijoittamaan kenenkään toisen rahoja. Jo pelkkä neuvojen jakaminen on typerää,  koska tää on just sitä paskaa, et sit ku hommat kusee, niin ne on välit poikki ja kellää ei oo kivaa.  Kun kyse on osakesijoittamisesta, niin vain oma raha ja äläkä neuvo ketään. Näillä ohjeilla pärjäätte elämässä paremmin.

-Jos joku pyytää neuvoja, niin voit korkeintaan sanoa, että itse teit näin ja näin ja sitten loppuun todeta, että olet täysin omalla vastuulla ja että minua ei kannata välttämätä kuunnella. Huh huh....Että toisen rahoja mennään sijoittelemaan..Wow.

 

Näytä koko viesti
Nordea - 6.9.2019 02.55

Itse en ajatellut tämän kuolleen kissan pompun olevan seurausta juurikaan johdon uudesta nimityksestä.. Onko hän saanut edes koskaan mitään aikaan missään? Potkut ainakin.- vaan siellä oli taustalla sopimuksettoman Brexitin torppaaminen, kauppasodan osapuolet sopivat uusista neuvotteluista  jne.. Eli sattui nyt vaan yleistä positiivista värinää tähän hetkeen.. Nordeassa on moni ottanut takkiin reippaasti ja kyse on suositusta kansanosakkeesta...Pyritään laskemaan keskihintaa tilaisuuden tullen ja on kytätty sopivaa osto rakoa, joten pienikin positiivinen pärinä saa jengin ostolaidalle ja kurssin raketoimaan..Toki sama pelaa myöskin toiseen suuntaan kun saadaan jotain negatiivista otsikkoon, niin ihmiset myyvät paniikissa...  Itse odotan mielenkiinnolla loppuvuoden kvartaaleja..En usko, että ne yllättävät positiivisuudellaan. Uusi johtokin kieltäytyi kysyttäessä  tyystin kommentoimasta lähi-tulevaisuutta, joka ei välttämättä luvannut kovin hyvää loppuvuodelle.   Itse uskon, että tätä saa vielä alle 5 euron, joten tyydyn edelleen odottelemaan parempia aikoja..Sama pätee toki kaikkiin muihinkin osakkeisiin.... Todennäköisesti katselen ainakin vuoden kaikessa rauhassa markkinoiden kehittymistä...Kaikki käppyrät kun  minun nähdäkseni näyttävät alespäin...Edelleen.

Näytä koko viesti
Nordea - 5.8.2019 06.32
Aki Pyysing kirjoitti:

Tässä alkaa kohta tulla likvidien reunat vastaan Nordean ostossa. Otin kuitenkin vielä lisää @5,61.

Luin jostain, että Nordeaa ei ole koskaan saanut näin halvalla. Katselin vanhoja kauppojani. Kaikenlaisia hilpeitä hintoja on ollut:

Osto 31.5.2010 @3,61

Myynti 1.12.2011 @5,59

Myynti 8.3.2013 @9,01

Osto 30.12.2014 @9,58

Osto 30.12.2015 @10,21

Myynti 26.1.2017 @11,60

Tästä siis puuttuu välistä paljon, mutta poimin sellaisia, joissa oli omasta mielestäni jotain hauskaa.

Nordean romahdus on sikäli hauska tarina seurattavaksi, että yhtiölle ei ole tapahtunut paljon mitään, paitsi markkina-arvo puoliintunut puolessatoista vuodessa. Mie olen ihan tyytyväinen tilanteeseeni, kun olen ottanut aika paljon kirikierrosvoittoja ja osinkojakin nostellut ja vielä on painaa kaasua. Joskin lisäpuoliintuminen saisi jo vähän kulmakarvat nykimään. Mistä tuli mieleeni, mitähän kuuluu Oksaharjun Jukan Nordeoille?

Jukkahan taisi kurssin ollessa kympin paikkeilla, että hän näkee Nordean aivan eri arvoisena kuin markkinatdevil.  Miulla ei sinänsä ole mitään oikeaa syytä ilkeillä Jukalle, olen vain yleisilkeämielinen ihminen. Ja haluan tuoda esiin, etten ole maailman ainoa harhaanjohtaja. En mie nimittäin todellakaan nähnyt tätä Nordean droppia näin alas - mutta pidin sitä kyllä mahdollisena. Ja lisälaskukin on ihan realistinen skenaario. Yli kuutta euroa ei kyllä nykyhinnoista laske, tosi on.

https://www.youtube.com/watch?v=mKKrz6bwIEg Aake Kalliala ja Jaakko Lassila, yksi legendaarisimmista KOP-mainoksista.

Miten niin Nordealle ei ole tapahtunut mitään?

Jos seuraat Nordean vuotuista osakekohtaista tulosta, niin kuulostaa vähän oudolta, jos joku näkee sen niin, että mitään ei ole tapahtunut.

Nordean tulos kävi ylimmillään 2016 0.93    ja nyt odotamme vuodelle 2020 tulosta, joka voisi olla lähellä 0.45-0.50e, eli kuinka paljon vähemmän Aki se on silloin prosentuaalisesti? ja sitten peilaat sitä kurssilaskuun!

Pörssissä homma toimii siten, että ne voittavat ketkä osaavat nähdä eteenpäin ja ne häviävät ketkä katsovat juuri tätä päivää.  -Teet rahaa sillon kun olet askeleen muita edellä.

Näytä koko viesti
Nordea - 2.8.2019 03.40

edit.

Näytä koko viesti
Nordea - 2.8.2019 03.31
Xman kirjoitti:
petteri kirjoitti:

 

Nyt Nordean kurssi indikoi minusta aika pessimististä, muttei superpessimististä skenaariota. Nykyisellä kurssilla Nordea on matemaattisesti aika oikein hinnoiteltu esimerkiksi hiljaiseen hiipumiseen, jossa tulos on tänä vuonna jossain 0,55 euron tasolla ja laskee ainakin 5%-10% tahtia joka vuosi vielä pitkän aikaa. Taustalla on, että Nordealla tulos ja markkinaosuus on ollut jo useita vuosia trendinomaisessa laskussa, joka on tuloksen isalta ollut paljon tuota voimakkaampaa

 

Noin muuten meillä näkyy olevan suht samat näkemykset tulevaan, mutta miten perustelet näkemyksesi siitä, että nordean tulos supistuisi vuosittain 5-10% tahtia VUOSIA eteenpäin?

-Koska jos noin kävisi, niin silloinhan Nordeaan sijoittaminen olisi täysin tuottamaton rahansiirto edes pohjilta ajatellen.. Käytännössä tuon skenaarion toteutuessa emme voisi puhua lainkaan tästä paljon hehkutetusta Nordean kovasta osinko tuotosta, jota nyt ei ole ollut käytännössä lainkaan enää useampaan vuoteen tähänkään saakka, kurssin laskiessa osinko tuottoa  enemmän....Osinko tuotosta muutenkin voidaan puhua ainoastaan silloin kun osakkeen arvo pitää kutinsa +-0 tai nousee ja siihen maksetaan osinkoa.  Lopulta tienatut osingot voidaan todentaa vasta siinä vaiheessa kun olette myyneet osakkeenne joko hankinta hinnalla, taikka sitten voitolla, jolloin voidaan ajatella, että vuosittain maksetut osingot ovat olleet tuottoa ja vasta tuolloin voimme vetää viivan ja katsoa mitä jäi alle. 

-Itse uskoisin, että Nordea kykenee pitämään kyllä  tietyn suht vakaan  tulostason sitten kun markkinat ovat tasaantuneet...En usko loputtomaan sulamiseen, vaan uskon tason löytyvän 4-5 euron väliltä.

 

Näytä koko viesti
Nordea - 1.8.2019 08.46

Jos kuuntelen itseäni herkällä korvalla ja katselen vuoteen 2020, niin en pidä lainkaan mahdottomana skenaariona, että Nordean kokovuoden  tulos painuisi tuolloin jopa tasolle 0.45/ osake.......Lets see.. Mietitääs mitä se kurssi olisi näillä lukemilla ja tällä tämän päivän kurssin arvostustasolla, niin päästään sellaisiin lukemiin kuin 4-4.5e .........Joten kyllä. Ei ole mahdottomuus vaikka Nordeaa myydään vuoden 2020 lopulla hintaan 4-4.5e.   Täysin mahdollista.

-Voiko tämän päivän kurssia siis nähdä ylireagointina?    Vain aika näyttää mihin tämä osake on vielä matkalla.

Näytä koko viesti
Nordea - 1.8.2019 06.45
PikkuPro kirjoitti:
petteri kirjoitti:
Aki Pyysing kirjoitti:

Eli P/E yhdeksän ja 9-10 % osinkotuotto olisivat käyvät tunnusluvut

Oikea arvostus riippuu myös paljon kasvuodotuksista. Viime aikoina Nordean bisnes on kutistunut huolestuttavalla vauhdilla eikä käännettä ole ainakaan vielä näkyvissä. Tällä hetkellä Nordea on pörssissä hinnoiteltu hiljalleen pieneneväksi yhtiöksi. 

Nordean menestys ei myöskään ole pelkästään sen omista toimista kiinni. Rahoitusmarkkinoilla katteet näyttävät hiljalleen sulavan kun internet on tuonut uusia toimijoita, myös nollakorot vaikuttavat ja Pohjoismaissa pankkiregulaatio on ehkä hurjinta maailmassa ja samaan aikaan isot toimijat ovat rahanpesu ym jutuissa silmätikkuina.

 

 

Oon laittanut kaikki irtopennoseni Nordeaan nykytasolla.

Metatasolla musta haiskahtaa samalta kuin 2009 koko pörssi: kurssi nyt alempana kuin valtaosa odotti ja valtaosa todella tappiolla sijoituksessaan -> Tulee se kohta kun selkäranka katkeaa ja kela kääntyy "tää on vain alkusoittoa, markkinat hinnoittelee nyt heinäsirkkoja JA markkinat on oikeassa". Forumit on siitä kivempia kuin 90-luku, että nyt sen selkärangan katkeamisen näkee selvemmin mm. vittuiluna niille tunnetuille, jotka on jotain osaketta ääneen suositelleet ja sitten jossain vaiheessa menee huonosti. Näinhän kävi Akille Ovarossa.

En väitä olevani asiantuntija Nordeassa ja 80% vaan peesaan Akia. Asioita, mitkä Nordeassa kiinnostaa:

1. "kaikki" kohkaa kriisiyhtiöstä kun joka vuosi on todellisuudessa tehty 0-korko oloissa kovaa tulosta.

2. "heinäsirkkoja" löydetään sieltäkin, missä niitä ei selkeästi ole ja mua on aina kiinnostanut "ylilyödyt" osakkeet jota siis Nordeassa haistan. Esimerkiksi alhaisen kurssitason perustelu 0-koroilla/pitkittyvillä 0-koroilla on vain heinäsirkkapuhetta imo. Haloo, 0-korot on ollut nyt vuosikymmenen jona aikana Nordea on välillä ollut kuumakin osake. Tänä vuosikymmenenä ei missään kohtaa ole ollut vahvaa näkemystä markkinoilla, että 0-korot ovat loppumassa nopeasti joten mitään tähän liittyvää todellisuuspohjaista pettymystäkään ei voi nyt olla. Nollakoron olisi pitänyt rommata Nordea 2009 tai viimeistään 2011-2012 kun 0-koroista oli tulossa "uusi normaali" josta kirjoitinkin silloin aika paljon. 0-korot ei 2019 ole minkään tason uutinen eikä ole minkään tason uutinen, että ne ovat jatkumassa toistaiseksi kuten old school työsuhteet. Se, että 0-koroilla nyt perustellaan Nordean 2019 tapahtuvaa kurssilaskua on heinäkirkkapuhetta ja siksi tuollaiset automaattisesti herättävät kiiinnostukseni.

3. Alalla yleensä tapahtuu nyt kaikenlaista. Oleellista huomata on kuitenkin se, että Nordea ei ole passiivinen kivijalka joka vain kiltisti odottaa notkeampien nettitoimijoiden syövän liiketoimintansa. Nordea on myös aktiivinen toimija ja sellainen, jonka talous on kunnossa eli on tilaa toimia. Lähtötilanne on noin 8p/e ja noin 10% osinkotuotto - nämä siis arvioita lähitulevaisuudesta kykykurssista jossa osinkotuottoa smoothattu reilusti laskevaksi. Heinäsirkka 0-korot muuten toimivat niinkin päin, että nuo luvut ovat toteutuessaan lupa painaa rahaa jos siis jatkuisivat tulevaisuuteen ja 0-korot jatkuisivat tulevaisuuteen - senkun hakee maksimi velkavivun..

Kuten Petteri sanoi niin Nordean kurssi diskonttaa asteittaista auringon laskuutta firmalle. Näin voi käydäkin mutta en pidä sitä riittävän todennäköisenä joten laitoin kaikki kiinni Nordeaan. On huomattavaa, että Nordea on ollut äärimmäisen voitollinen firma viime vuodet, varsinkin parjatuissa 0-korko oloissa. Se, että tulos on nyt pudonnut ei automaattisesti tarkoita kriiyhtiötä - huipulla on vain vaikea pysyä loputtomasti niin liike-elämässä kuin pokerissakin...mutta midstakes grinderinäkin voi olla tulevaisuutta.

Näen siis Nordean tulevaisuuden haasteellisena mutta sijoitin, koska mielestäni juuri nyt, alle 6e kurssitasolla Nordeaa ylilyödään. Pankkitoiminta on kovin kilpailtu ala ja tulevaisuus on haasterikas. En kuitenkaan ole vakuuttunut, että Nordea on selkeä häviäjä kuten markkinat nyt diskonttaavat. Wahlroosiakaan ei ole vielä kuopattu.

Pitkä tsemppi puhe...

Mutta kuten jo itse aiemmin totesin, niin eivät markkinat hinnoittele itsessään  nolla korkoja, vaan ihan vaan Nordean heikkoa tulostasoa, johon nykyiset korot liittyvät sillä tavalla, että tuloksen tekeminen käy yhä haasteellisemmaksi....Sä voit ihan itse verrata niitä lukemia ja katsoa paljonko tulee tupaan. 2016/ 0.93 !!    2018/ 0.76    -->  2019/ 0.55/0.60(arvio)    2020 tulos ei ole ainakaan nousemaan päin..    Kysy itseltäsi miten niin Nordeaa lyödään liikaa ja missä ovat henäsirkat,  kun osakkeen hinta on ihan selkeästi tuloksen mukainen.

Näytä koko viesti
Nordea - 31.7.2019 07.26
Aki Pyysing kirjoitti:
Xman kirjoitti:

Itse arvioisin Nordean koko vuoden osakekohtaisen tuloksen jäävän tänä vuonna, sekä seuraavinakin vuosina 0.55e tasolle ja osinkoa leikattavan näillä muodoin tasolle 0.45-0.50e....

Näiden lukujen valossa arvioisin Nordean käypäksi arvoksi n. 5e

Eli P/E yhdeksän ja 9-10 % osinkotuotto olisivat käyvät tunnusluvut?

Kyllä, koska lähivuodet eivät näkymien puolesta puolla sen korkeampaa P/E lukemaa...Ei olla kasvu-uralla ja markkinat ovat heränneet nyt tähän.

Minun nähdäkseni Nordean kurssi  kulkee hyvinkin linjassa ennustettettuun tulokseen, sekä näkymiin...Markkinat eivät tälläkään kertaa ole nähdäkseni väärässä.

Toisaalta osinko prosenttihan jäisi suht hyvällä tasolle näillä ennusteilla, mutta toisaalta tuota kovempi leikkaus osinkoon olisi ehkä turhan kova pettymys markkinoille tässä "konkurssissa" ja ottaen huomioon, että isolla osalla omistajia ne keskihinnat pyörivät 7.5-8.5eurossa, joten mikä se osinkoprosentti heillä on?..-Ei mikään ihmeellinen, joten tämäkin puoltaisi maltillisempaa leikkuria tähän  saumaan.. Sehän  ei tietenkään tarkoita etteikö voisi leikata uudelleen tulevina vuosina.

Näytä koko viesti
Nordea - 31.7.2019 01.47

Viime vuonna ennustin nordean keikkuvan 6e kieppeillä tämän vuoden aikana, mutta noin vain jäi turhan varovaiseksi arvioksi tuokin..

Itse arvioisin Nordean koko vuoden osakekohtaisen tuloksen jäävän tänä vuonna, sekä seuraavinakin vuosina 0.55e tasolle ja osinkoa leikattavan näillä muodoin tasolle 0.45-0.50e....

Näiden lukujen valossa arvioisin Nordean käypäksi arvoksi n. 5e ja noissa lukemissa todennäkösesti alettas saavuttaa ns. stabiili taso markkinoilla edellyttäen ettei mitään uutta isompaa ilmaannu näköpiiriin..  Esim. Italian suhteen...Kova brexit jne....Tulevaisuudessa on myöskin ihmisiä puhututtanut ns. pienten toimijoiden ilmaantuminen kilpailemaan kivijalkapankkien asiakkaista, joten myöskin liikevaihdolle on tulossa painetta sekä uhkakuvia  tulevaisuudessa...

-Riskiä ja laskuajureita on kuitenkin siinä määrin ilmassa, enkä näe oikeastaan  mitään positiivisia ajureita seuraavan vuoden aikana, kun talous on yleisestikkin selkeästi hiipumassa, kuten nähdään miten yhtiöt yksi toisensa perään tekevät jatkuvasti yhä heikompaa tulosta, että siltä pohjalta itse en ole kiinostunut avaamaan Nordea positiota vielä näillä  hinnoilla..

Näytä koko viesti