Olet täällä

Usa Vaalit 2020 - 24.9.2020 02.24

Lepardi kirjoitti:

 

starsailor kirjoitti:

Yhdysvalloissa monikulttuurisilla alueilla asuvat tietävät itse arjen kautta, että ongelmia muodostavat eniten mustien ja latinoiden rikollisuus.

Joku saattaisi tosiaan miettiä, että ovatkohan tuota vankipopulaation määrää enemmän paisuttaneet yksityisen vankilabisneksen intressit kuin mustien luontainen taipumus rötöstelyyn. Tällaista ajattelua demokraateissa edustaa Bernie Sanders, jonka vaalimotto oli "we need jobs and education, not jails and incarceration". Tämä näkemys jäi kuitenkin marginaaliin. Tässä Kamala Harris perustelee ansiokkaasti, miksi on typerää ajatella, että vankiloiden sijasta pitäisi rakentaa ennemmin kouluja:

On aika järjetön ajatus, että rikollisia ei pitäisi vangita, vaan rakentaa heille kouluja. Alhaiset vankilaluvut johtuivat tietoisesta halusta vapauttaa ihmisiä, koska vankiloissa ei ollut tilaa. En myöskään ymmärrä miten bisnes saa ihmisille rikostuomioita ja tuotua heidät asiakkaaksi, koska päätöksen tekee oikeuslaitos, jota kyllä jossain määrin ohjaa politiikka, mutta pohjalla on rikollinen käytös. Yhdysvalloista on myös monella väärä luulo, että siellä joutuu heti vankilaan, jos on musta ja köyhä. Erilaista rikollisuutta, kunhan ei ole vakavia väkivalta, seksuaali ja ryöstö, katsotaan aluksi läpisormien ehdonalaisilla ym. Vankilaan joutuu, kun rikkoo ehdonalaisten sääntöjä ja/tai tekee uusia rikoksia. Yhdysvaltojen olematon sosiaaliturva ja tietyllä tavalla työhön pakottava järjestelmä ei ole omiaan henkilöille, joilla ei ole taitoja ja taas nuoren miehen ajatusmaailma ja toimintamallit. Riskihyötysuhde nuorelle lähiössä kasvaneelle on huume ym. bisneksessä erittäin suuri, mutta jossain vaiheessa se riski kostautuu tai sinut tapetaan kilpailijoiden toimesta. Isolla osalla tuolla vankilassa olevia on keho täynnä jengitatuointeja. Ei kyse ole mistään hetkessä uudelleen koulutettavasta populaatosta.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 24.9.2020 11.49

Rikolliset eivät lähtökohtaisesti ole demokraattien äänestäjiä, koska monella on kova ja musta-valkoinen katsantokanta asioihin, joka on enemmän republikaanien puolta. Se, että heistä useampi on musta kuin valkoinen taas kallistaa äänestämään demokraatteja eteenkin jos piiristä löytyy rotuveli tai -sisko, joka siihen yllyttää. Joskus (tai aika usein) tulee mieleen, että ovatko toimittajat tyhmiä vai tietoisesti ilkeitä, kun puhutaan rotuun liittyvistä ongelmista. Yhdysvalloissa monikulttuurisilla alueilla asuvat tietävät itse arjen kautta, että ongelmia muodostavat eniten mustien ja latinoiden rikollisuus. Valkoisilla olisi Yhdysvalloissa kaikki syyt puhua tästä kovaan ääneen, mutta heillä ei ole siihen mitään isoa foorumia, koska orjuus ja koska j-media. Heidän pitää vain purra huulta, ostaa aseita ja muuttaa rauhallisimmille asuma-alueille. Olipa osavaltiossa iso tai pieni populaatio mustiksi laskettavia, niin heidän yliledustus vankiloissa on aina moninkertainen. Eli, pienessä ryhmässä löytävät toisensa ja isoissa sitten taas laajemmat ongelmat. Tulee aina etsittyä jonkun osavaltion rodun perusteella jaotellut vankilaluvut, enkä ole yhteenkään törmännyt jossa näin ei olisi. Vasemmistolla on tähän vain sosiaaliset syyt -näkökulma mikä ei ole kokonaan väärin, mutta ongelmat ovat syvemmällä... paljon syvemmällä.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 23.9.2020 04.18

Trumpilla näytti olevan vaalitilaisuudessa energinen meno ja paljon ihmisiä paikalla. Sanoisin, että suurin veto tällä hetkellä on se, että kutsuuko Trumpi Bideniä Sleepy-Joeksi vaaliväittelyssä, vai ei?

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 23.9.2020 12.50

Onko Teslalla joku patentti/etu tuossa akkutekniikassa, vai voivatko kilpailijat kopioida sen lähes välittömästi itselleen? Käsittääkseni mitään mullistavaa ei ole siinä tapahtunut, lähinnä pieni eteenpäin harppauksia, mutta sen teknologian pohja on mielestäni aika hyvin yleisesti tiedossa.

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 22.9.2020 12.37

von Fyrckendahl kirjoitti:

Olisi mahdollista heikentää oikeuslaitosta ja vaikeuttaa perintää. On vaikea kuvitella, miten Suomen tilanne sillä paranisi, että maksuja jätettäisiin maksamatta ja velkoja hoitamatta nykyistä enemmän. Loppujen lopuksi tehokas velvoitteiden toteutuminen (kuten maksuvelvollisuuden toteutus ulosotolla, lakien ja sopimusten noudattaminen) on yhteiskunnan etu.

Jos katsotaan ylivelkaantuneita massana, niin on taatusti varmaa, että heistä iso osa tekee hyvin vähän verotuloja ja osa on pysyvästi poissa työelämästä, koska monet velkaantumiseen johtavat seikat ja itse ylivelkaantuminen sairastuttaa masennukseen jne. Yhteiskunnan kannalta ei ole järkevää ylläpitää järjestelmää, jossa henkilö saa itsensä ulosottoon muutaman viikon pelimanialla. Itse uskon, että ainoa syy miksi se on nykyisin mahdollista on meidän tehokas järjestelmä, joka tekee Suomen otolliseksi maaperäksi tälläiselle lainoitustoiminnalle. Olisi hauskaa tietää ovat pikavipit ym. lainat yhtä yleisiä muissa Euroopan maissa ja missä? Minulla on tunne, että esim. etelä-Euroopassa voi olla hankalampaa saada perittyä velkoja, joten toiminnan pyörittäminen yhtä hölläkätisesti ei ole mahdollista. Veronmaksajat joutuvat hyvin usein kuittaamaan loppulaskun tuollaisesta ylivelkaantuneesta jollain tavalla. Iso osa ihmisiä ei kykene hoitamaan raha-asioitaan järkevästi ja isolla osalla on riskiä peliriippuvuuteen. Tästä syystä on minusta moraalisesti väärin pitää järjestelmää, joka hyväksikäyttää näitä molempia puolia. Jos poistetaan mahdollisuus ylivelkaantua (ei ainakaan yhtä helposti, ilman takuita), niin voidaan pitää uhkapelit jne.

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 22.9.2020 10.58

Artsipappa kirjoitti:

 

starsailor kirjoitti:

Lainan antajat pitäisi velvoittaa selvittämään kaikki maksukykyyn vaikuttavat tekijät ja niistä tehdään kirjalliset sopimukset, jotka on oikeudessa käsiteltävä jos/kun joudutaan ulosottoon. Sitten selvitettäisiin onko maksukyky selvitetty oikein ja onko velallinen valehdellut tulotasoaan, josta seuraisi rikosoikeudellinen tuomio. Tämä olisi isolle osalle kynnys ilmoittaa tulot ja menot tarkkaan.

Ja miten tulotaso ilmoitetaan? Viimeisen x kuukauden osalta joka on helppo todentaa. Viimeisin verotuspäätös? Mutta tärkeämpää on kai tulevaisuuden tulot. Mutta tulevaisuutta kun on hankala tietää. Jos ilmoitan sen hetkiset palkkatulot ja pääomatulot oikein ja arvioin tulotasoni tulevaisuudessa.. Noh, sitten tulee kenkää töistä ja sijoitusasunto jää tyhjäksi, en selviä laskuista, päädyn ulosottoon ja samalla linnaan?

Ei ihminen saa tietenkään joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen, jos tulotaso vaihtuu hänestä riippumattomista syistä työelämässä, sairastumisen ym. kautta, mutta on tilanteita, jotka voidaan karsia ja jotka ovat monella todellinen syy ongelmii. Eli, ilmoitetaan tulotaso merkittävästi korkeammaksi ja/tai ei kerrota kaikista lainoista, jotka jo pohjalla rasittavat taloutta. Ei ole hankalaa tehdä ohjelmaa johon lyödään nettopalkka ja tehdään siitä vähennykset. Jos käyttörahaksi jää kuukautta kohden vain muutaman satasen, niin tilanteen voi ennustaa päätyvän huonosti.

Minä epäilen, että monet pikkulainoja myöntävät tiedostavat nämä seikat ja myös ymmärtävät, että ihmisillä on motivaatio maksaa heidän korkeakorkoiset pikkulainat ensimmäisenä pois, niin heitä ei suuremmin kiinnosta Suomenkaltaisessa maassa tehdä asialle mitään, jossa oikeuslaitos ja velanperintä toimivat tehokkaasti. Saatavista on mahdollisuus saada valtaosa pois tavalla tai toisella.

Mutta hyödyttääkö tuomio velan maksua tai yhteiskuntaa on sitten toinen kysymys. Mikään rangaistus ei suuremmin hyödytä yhteiskuntaa, mutta sillä pyritään ohjaamaan käytöstä. Tämä idea "rangaistuksesta" lähti siitä, että se velvoittaisi velkaa hakevan tarkastelemaan tilannetta rehellisesti ja taas jos velan antaja ei olisi huomioinut näitä seikkoja ja silti antanut riskilainoitusta, niin se saisi ottaa nykyistä suuremmat luottotappio osalleen. Tämä tervehdyttäisi molempien osapuolten toimintakulttuuria.

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 21.9.2020 04.24

von Fyrckendahl kirjoitti:

Millä tunnistat maksukyvyttömän? Entä millä maksukyvyttömän pelaajan?

Mistään ei saa tietoa, kuinka paljon lainanhakijalla on velkaa ja mihin rahat ovat menneet. Positiivinen luottorekisteri ei ole edennyt, vaikka lainanantajat ovat sitä vaatineet. Jos rekisteri saataisiin aikaan, velkaisimmat hakijat voitaisiin rajata pois, ylivelkaantuminen vaikeutuisi, luottoriski laskisi ja jäljelle jääneille voitaisiin tarjota edullisempia korkoja. Vippien korkeat korot johtuvat osaksi siitä, että huonoja hakijoita ei pystytä kunnolla erottamaan hyvistä. Jotta toiminta olisi kannattavaa, on hyviltä velallisilta perittävä korkeat korot ja muut maksut kattamaan huonojen asiakkaiden aiheuttamat luottotappiot.

Lukemani perusteella pienipalkkaisen on mahdollista saada erilaisilla vipeillä ja korteilla vähän yli 50k euroa lainaa, kun niitä ottaa useammasta paikasta. Sama henkilö hakiessaan lainaa esim. omistusasuntoon tarvitsee takaajia. Kyseinen epäkohta perustuu siihen, että lainanottaja on usein ottanut velkaa ja maksanut sen takaisin, jolloin hän saa suuremman summan seuraavalla kerralla ja lainat ovat usealle taholle, jollain jopa kymmenelle. Useimmille käy niin, että elämiseen ei enää riitä palkkatulot ja on vain ajan kysymys milloin korttitalo sortuu.

Lainan antajat pitäisi velvoittaa selvittämään kaikki maksukykyyn vaikuttavat tekijät ja niistä tehdään kirjalliset sopimukset, jotka on oikeudessa käsiteltävä jos/kun joudutaan ulosottoon. Sitten selvitettäisiin onko maksukyky selvitetty oikein ja onko velallinen valehdellut tulotasoaan, josta seuraisi rikosoikeudellinen tuomio. Tämä olisi isolle osalle kynnys ilmoittaa tulot ja menot tarkkaan. Samalla riski ylivelkaantumiselle vähentyisi ison osan kohdalla. Kuten tuossa yllä epäillään, niin taitavat usein pikavippi ja perintätoimet kulkea jollain tavalla yhdessä, eli edes ylivelkaantuminen ei ole luottojan tappio, jos vain riittävän moni pyrkii maksamaan velat takaisin.

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 21.9.2020 10.38

En ymmärrä miksi rahan lainaamisen maksukyvyttömille ei puututa rakemmin, eli niin, että rahan lainaaja joutuu ottamaan luottotappioista ison osan itselleen? Pahin piirre nykyisessä pelaamisessa ja mikä johtaa suurimpiin ongelmiin on lainaraha ja maksukyvyttömyys. Yleensä lainarahalla velkaantumista paikataan lisälainalla ja sitten pelataan vielä isommalla riskillä ja otetaan viimeiseen asti velkaa, kunnes tulot eivät riitä kuukausierien maksamiseen. Yhtiöt ilmiselvästi antavat lainoitusta selvittämättä henkilön kokonaisvelkojen ja -vastuiden määrää. Tämä on riskibisnestä, jolla pitäisi olla epäonnistumisen kohdalla vastuu riskisijoituksista. Jos henkilö valehtelee velkojen määriä ottaessaan uutta lainaa, niin siitä pitäisi antaa rikostuomio ja/tai pitäisi olla luottorekisteri, josta näkyisi kaikki vastuut.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 20.9.2020 07.59

Trump ehtii vielä varmistamaan kristillisen oikeiston äänet laittamalla abortin vastustajan korkeimpaan oikeuteen. Tuskin sillä on kannatukseen kovin merkittävää roolia, mutta muutamassa ruostevyöhykkeen osavaltiossa voi varmistaa valinnan. Yhdysvalloissa puolet aborteista tehdään mustille ja latinoille, vaikka heitä on vain neljäosa kansasta. Demografia kehityksen kannalta niin vastustus ei välttämättä ole järkevää, vaikka ei niillä nyt kovin merkittävää roolia ole. Jos esim. alaikäisiltä vietäisiin oikeus abortteihin (mitä en usko), niin se iskisi eteenkin mustaan väestöön koviten. Vaikeuttaisi entuudestaan kouluttautumista. Jossain tutkimuksissa on havaittu, että mustilla puberteetti (ja seksielämä) alkaa keskimäärin puolivuotta aikaisemmin mikä ei yksilötaholla ole kovin suuri ero, mutta massojen kohdalla sillä merkittäviä vaikutuksia. Muutkin seksuaalisuuteen liittyvät tilastot ovat hyvin, hyvin mielenkiintoista luettavaa Yhdysvalloista. Tässä joskus kaivoin eroja sukupuolitautien esiintymiseen, joka lähinnä todistaa ne väitteet seksuaalielämän eroista ja holtittomasta käytöksestä (keskimäärin). Tuollaiset useiden satojen prosenttien erot tartuntatautitilastoissa ovat sellaisia, että ei oikein millään muulla ryhmällä päästä vastaaviin missään asiassa.

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 18.9.2020 09.20

Jos blokki koskee tililtä rahojen siirtämistä kasinoille, niin nettilompakoiden kautta se ilmeisesti onnistuu kuten Norjassa. Miten siellä valvotaan rahaliikennettä niiden ja tilien välillä. Pitääkö pelaajien valehdella mistä rahat ovat peräisin, vai voivatko sanoa suoraan, että rahapeleistä EU-alueelta?

Tämä voi estää osan peliriippuvaisten nettikasinomaailmaan uppoamisen, koska jos ensimmäinen aste tili->nettikasino estetään, niin sitä seuraavaa on vaikeampi ottaa.

Näytä koko viesti