Olet täällä

Oranssia auringonpaistetta etsimässä - 30.11.2019 11.35

USA:ssa keskustellaan maan asemasta maailmanpoliisina ja siitä, onko heidän järkevää lähettää omia sotilaita vaaraan jotta he voivat vaihtaa jonkun diktaattorin tai juntan pois vallasta. Vallanvaihtoprojekti maksaa rahaa, henkiä ja vie muutenkin aikaa ja resursseja. Kun hallitsija on vihdoin saatu pois vallasta, niin kukaan ei välttämättä tiedä mitä sen jälkeen tulee tapahtumaan. Tilanne on usein hyvinkin arvaamaton ja kaoottinen. Sotimisiin lähtemistä puolustellaan sillä, että diktatuurin alaisuudessa eläviä ihmisiä on syytä auttaa. 

Vallanvaihdoksen lopputuloksena saattaa olla maan totaalinen romahdus. Silloin maa vaipuu kaaokseen ja ne joilla oli diktatuurin alla hyvä olla, joutuvat samaan liemeen kuin muutkin. Ja koko kansa joutuu kaikkinensa pahimpaan mahdolliseen tilanteeseen, kun maa romahtaa. Esimerkiksi Libyaa kritisoitiin aikanaan Gaddafi sitä ja Gaddafi tätä. Gaddafin kuoltua Libya on romahtanut totaalisesti. Orjia huutokaupataan ja videot on ladattu youtubeen. 

No entäpäs sitten jos sattuu asumaan maassa, jota hallitsee jonkinasteinen juntta? Kannattaako kansalaisen kiikuttaa se yhden äänen lappu sinne uurnaan usean vuoden välein ja ristiä kädet toivoen että asiat paranisi?

Sijoitustiedossa on muuten upeita kirjoittajia. Erik, Mikko, Aki, Ville, Jeans, Juha, Random Walker, jne. jne. Pahoittelut etten tule maininneeksi läheskään kaikkia. Jotain hämmentävän upeaa tässä on ja uskallan veikata, että kuin puskista on tulossa vielä lisää uusia jäseniä.

Kiitokset Erikille Klarmanin Margin of Safetyn vinkkaamisesta. Sormeni alkoivat syyhyämään uuden osakeoston perään, mutta sen syyhyn sai onneksi tukahdettua ja rauhan maahan lukemalla reilusti alan kirjallisuutta. Viilipyttynä pysyminen ei ole helppoa, mutta sitäkin tarpeellisempaa.

Olen hieman sitä mieltä että rahasäkin kanssa ei kannata odotella romahduksia, vaan sijoittaa kelvollisiin yrityksiin silloin kun se on järkevää. Kelpo yritys on hyvä romahduksen alehinnoillakin. Jos taitava sijoittaja saa isommin rahaa kiinni yrityksiin romahduksista, niin kyse taitaa olla tuurin sijaan enemmänkin syliin tipahtanut perinto tai muu syystä tai toisesta tilille tullut suurempi summa kreivin aikaan.

Hakusessa olisi hyvä tapa vertailla eri osakkeita keskenään. Yahoo finance ei oikein sovellu, kaupankäyntisivu ei näytä tarpeeksi ja yrityksen sivujen kahlaaminen on vähän tuskaista.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 27.11.2019 11.43

Alfassa on pikku i kuten error termissa. Kahdesta osakkeesta voit tuntea toisen(alfaa) ja toisesta et ole kuullutkaan (alfa=0). Alfoja on useita samoin kuin error termeja. Tsekkaa se Jensin kuva.

Näytä koko viesti
Oranssia auringonpaistetta etsimässä - 23.11.2019 03.19

Kiitoksia Riku, arvostan. En saa laitettua lainausta alkup. viestiin. Olen vaikuttunut Irwinin sanomisista ja filosofiasta.

Slice kirjoitti:

Maailma on kaunis ja hyvä elää sille jolla on aikaa ja tilaa unelmille.

Edellinen on lainattu Irwin Goodmanilta.

USAssa 5 miljoonaa lasta on e-savukkeiden ja makujen takia nikotiinikoukussa ja maa hallintoineen miettii ratkaisua. E-savukkeella lapsen on mahdollista imasta niin suuri mangon makuinen annos nikotiinia.. koukutus on usein lopputulos. Minusta kaikkien kannattaa olla erossa nikotiinista, kofeiinista, alkoholista, sokerista ja hiilareista.

Jensille kiitos Jim Chanosin haastattelusta. Kannattaa pelata puhtaat jauhot pussissa ja nauttia kunnon kavereiden seurasta. Ja sijoittaa asiallisiin yrityksiin. Fraudien shorttaaminen on todella vaikeaa ja miehen oma Tesla-shortti taisi palaa kiinni(?). Koitan olla kokonaan erossa fraudeista, en aio shortata. Menisi vaan aikaa ja kiinnittyisi rahaa joka on pois varmemmilta asialliailta sijoituksilta. Teoriassa voin shortata, mutta sen tulis olla 'Munger-tyyliin' satavarma kirjanpitorikoksen shortti tai vastaava.

Mou on taas puikoissa ja kansa saa sirkusta. Minusta Levy on tehnyt tosi kovaa tulosta etenkin jos vertaa Ed Woodwardiin. Mutta Levy ja Mou ovat melko varmasti jossain vaiheessa riidoissa. Spursilla on kova joukkue ja Mou saattaa tuosta saada jotain aikaseks.

Näytä koko viesti
Oranssia auringonpaistetta etsimässä - 21.11.2019 09.37

Maailma on kaunis ja hyvä elää sille jolla on aikaa ja tilaa unelmille.

Uuden luominen vaatii tilaa, aikaa ja paneutumista. Innovointi vaatii myös kokeiluja ja kokeillessa täytyy takapuolen kestää merivettä. Pienellä kokeilulla on rajallisen pieni tappion mahdollisuus, mutta kunnolla onnistuessaan se voi kasvaa reilustikin.

Kun on puskurit kunnossa, tavoitteet kirkkaat ja kokeilut kokeiltu, on aika vaihtaa isompaa vaihdetta silmään ja nauttia.

Pitäis muistaa kirjoittaa useammin ja lukea enemmän uudentyyppistä kirjallisuutta. 

Näytä koko viesti
Oranssia auringonpaistetta etsimässä - 31.10.2019 09.06

Heidän pitäisi ottaa takaisin täysi mandaatti itselleen tehdä tai olla tekemättä omia sopimuksia. Ottaa kohtalo omiin käsiin. Heillä on täysi kyky, puitteet ja tahtoa siihen. Nyt he ovat joukon jatkona porukassa ja kasvavat tai kuihtuvat osittain riippuen miten tuo porukka menestyy.

Shorttaamisen kalliudesta, vaivalloisuudesta ja riskipitoisuudest; ei mikään ihme, että assettien hinnat ampuvat yli kun eivät altistu kunnolla gravitaatiolle. 

Näytä koko viesti
Oranssia auringonpaistetta etsimässä - 30.10.2019 10.38

Viisas raha ei ole enää yhtä viisasta kuin ennen. 

Luin muuten Jensin blogista, että lisäämällä vivuttomaan portfolioon voi hyvinkin shortteja lisäämällä lisätä vipua ja olla 110% sijoitettuna. Ja shorteilla hedgata markkinariskiä. Yksi kommentoi, ettei shorttaus kategorisesti kannata ollenkaan. Puurot ja vellit.

Miksiköhän lentoyhtiöt käyttävät öljyfutuureja? Pyörällä ajaessa kypärän käyttö ja meteoriitti taivaalta niskaan?

Lakimies Powelliin liittyen: Otan viel jossain vaiheessa yhen oluen. Mutta se on sit viimeinen ja pysyn sen jälkeen raittiina.

"Piireissä, joissa pyörin se on lähes kaikkien mielestä idioottimainen ratkaisu. Brexitiä taisi suurimmaksi osaksi äänestää vähemmän koulutetut ja Lontoon ulkopuolella asuvat". Jensille terveisiä: UK on aikanaan ollut yksi mahtavista ja tulee tekemään paluun ylempään kastiin jossa ovat Kanada, USA, Norja, Sveitsi, Singapore. Alankomaat seuraa toivottavasti perässä. Noh, Jensille suotakoon oikeus tarkistaa tuo kommentti. 

Roomalaisten ei tarvitse odottaa uutta Tottia, sillä heillä on Zaniolo. Saivat punakortin. Serie A on parhaimmillaan ihanaa. 

Näytä koko viesti
Huuhaa-Mulder - 27.10.2019 11.35

e. pois

Näytä koko viesti
Nokia - 24.10.2019 09.28

Antaisin Surille monoa. 

Näytä koko viesti
Tänään ei tule Akin kolumnia - 14.10.2019 10.55

Oliko alkoholilla osuutta asiaan? Kuinka paljon? Tsemppiä Aki. 

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 10.10.2019 08.36

Kannattaisiko mun avata blogi? Ei sillä ettäkö se keräisi ainuttakaan seuraajaa. Mielellään ehkä kirjoittelisin täällä yhteen paikkaan. 

Kannattaisi! smiley -yp

Näytä koko viesti