Olet täällä

Viimeisimmät viestit - rockafella

Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 23.3.2019 13.27

No nyt meni jenkkien 3kk ja 10v korkokäyrä  negatiiviseks. Amerikan media oli perjantaina täynnä lamaennustusten arviointia, ja nasdaq pakitti 2,5%.   

Kääntyikö sentimentti, ja nähdäänkö taas joulukuun tapainen äkkilasku? 

 

Hemingwayz - 15.3.2019 19.38

Hyvä kirjoitus. 

Olikohan tässä painovirhe:

Ilmiö on valitettavan yleinen. Mitä pidempi tarkastelujakso, eli mitä pienempi on tuurin merkitys tuottoihin, sitä pienempi osuus salkunhoitajista häviää indeksille. Toisin sanoen, heidän palvelunsa salkunhoitajina ei ole ollut heille maksettujen hallinnointipalkkioiden arvoista

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 14.3.2019 23.26

Mielestäni Teslan tapauksessa arvostus ei perustu numeroihin, vaan tarinaan ja kasvupotentiaaliin. Jotkut bullithan odottavat 4000$ osakekurssia, eli mielikuvitusta ei puutu. Tossa nyt joku päivän viimeisin instikka bull:

https://youtu.be/aMGeTP5AYi8?t=192

Ja (kasvu)tarinahan on edelleen ehjä. Tuotteet ovat hyviä, käyttäjät tykkäävät ja seuraavaksi tuotantoa skaalataan. Tärkeintä mielestäni on, että tuote on hyvä. Bull-instikat kattoo liiketoiminnan numeroita sitten joskus kun kasvu on realisoitunut. Kun nykyiset numerot eivät bull-sijoittajille merkitse, on romahdusta niiden takia turha odottaa.

Ville Hemminki käsitteli narratiivi-ajattelua ja Teslaa hyvässä kolumnissaan:

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/ymmarra-tarinoita-ymmarr...

Mä en oikein uskalla Teslaa shortata. Jokin todennäköisyys sille on, että ne onnistuu. Ja jos ei, narratiivin ja arvostustason muuttumiseen vaaditaan paljon - sen verran paljon tulevaisuuden uskoa, fanaattisuutta, isänmaallisuutta ja piilaakson ylpeyttä asiaan sotkeutuu. “Markets can remain irrational longer then you can remain solvent” sanoi omahan oraakkeli. 

Kurssi on jämähtänyt 300 kieppeille,  joka toisaalta tarkoittaa että bullitkaan ei ole voitolla. Jonkinlainen tasapainotila, joka ei oikeasti perustu mihinkään. On asioita, jotka voisi kurssin romahduttaa, kuten kysynnän hiipuminen. Itse en tähän usko, autot ovat hyviä ja vaikea nähdä miksi alennettu hinta ei toisi lisää ostajia. Se että nykyisellä valmistusosaamisella ei saa katetta, on kasvunarratiivissa toissijaista. En usko että lisärahoituksenkaan saaminen olisi ongelma, ja ehkäpä tämä on jo odotuksissa. 

Toisaalta uskon, että “narratiiviarvostukset” sulavat jossain vaiheessa. Propsit siis rohkeudesta ja onnea matkaan kaikille shorttaajille! Itsekin olen etsinyt jotain hedge shorttia/puttiharavaa osakeriskin laimentamiseksi. Jotain minkä arvostus voi puhjeta, ja joka reagoi vahvasti jos markkinat vaikka flash crashaavat kuten viime vuonna. En ole oikein mitään hyvää nvidian jälkeen keksinyt. Netflixiä olen nyt viime aikoina miettinyt. 

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 14.3.2019 23.14

Ja mielenkiinnosta ja oppimisenhalusta shorttaajille gallup-kysymys: millä kurssitasoilla sulkisitte shortin? 

Nordea - 14.3.2019 16.04

Ok, kiitos. 

 

Nordea - 14.3.2019 15.23

Hyvä! Onko sulla Hauturi, toimialaa tuntevana, näkemystä miten Nordean it-uudistus on onnistumassa? 

Nordea - 14.3.2019 13.25

Nordeaa on puolipesällistä, matkan varrella ostettu ja myyty. Ehkä osingoilla on katettu kurssilaskut, en ole laskenut. Omasta salkusta Nordean kurssikehitys muistuttaa vähän Teliaa: liiketoiminnan luvut laskussa, kurssi laskee mutta osingot lämmittävät. Toisaalta kun osingonjakosuhde on yli 90%, ei osinkotuottokaan vaikuta enää niin hyvältä.

Piensijoittajathan ovat Nordeaa tankanneet, mutta itse mietin onko  "alhaisen" arvostuksen taustalla jotain muuta. Onko arvostus oikeasti alhainen, ja tietävätkö isot sijoittajat jotain mitä minä en? 

 

Yleiskuvasta yksityiskohtiin, vuosi sitten kirjoittelin Nordean it-uudistuksesta. Vuosi on kulunut, ja tuloksia ei ainakaan mun silmien eteen ole ilmestynyt. Nordea Investor on edelleen uskomatonta kuraa ja yritysten "classic" verkkopankki antiikkia. Yritysten mobiilipankki on uusi ja ihan hyvä. Käyttökatkoja on ollut mielestäni vähemmän. 

Miljardi on tohon uudistukseen kulunut ja googlailin vähän mitä julkista tietoa aiheesta löytyy: https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/nordean-it-uudistus-maksaa-730-miljoonaa-ensin-maksettiin-satoja-miljoonia-oppirahoja-6679272

Edelliseen it-uudistukseen kaadettiin 600 miljoonaa ja se kuopattiin. Tätä en tiennyt. Temenos on alusta jonka päälle nykyistä uudistusta tehdään. Sveitsiläinen firma ei ole mulle tuttu, mutta se olisi ollut huippusijoitus pari vuotta sitten: https://www.bloomberg.com/quote/TEMN:SW

Onko Temenos kenellekään tuttu? 

Asiakaslista ja case studyt eivät ole vakuuttavia, melkein kaikki pieniä toimijoita ympäri maailmaa: https://www.temenos.com/en/customer-success/customer-case-studies/temeno...

On toki mahdollista että isommat eivät referenssiä anna. Yksi isompi tuttu nimi listalta löytyi, ABN Amro. Onkohan tämä sattumaa... 

Glassdoorista löytyi melko erikoisia arvioita: https://www.glassdoor.co.uk/Reviews/Temenos-Reviews-E214590.htm

Glassdoor ei ole lähteenä luotettava, mutta ainakin sieltä sai selville että Intiassa hommia tehdään perinteisellä Intialaisella käskyttämis- ja valvomismallilla. Mistään piilaakson supertähdestä ei siis ole kyse. 

Osakkeenomistajana ja asiakkaana tietenkin toivon, että it-uudistuksesta tulee digiloikka ja Nordeasta kuoriutuu ylivoimainen digipankki. Kovin vahvalta tämä ei kuitenkaan näytä.

Onko muilla tietoa tai näkemyksiä missä Nordean it-uudistus menee? Tuleeko priimaa vai sekundaa?

Metsäsijoittajan matkassa - 14.3.2019 11.59

Mitä mieltä metsäsijoittajat ovat viime vuosina yleistyneistä metsärahastoista, esimerksi UB Metsä ja OP:n metsärahasto? Metsä kiinnostaa pörssin vastapainona, mutta osaaminen ja aika ei riitä metsätilojen ostamiseen ja hoitamiseen.

Kovia tuottoja ovat lyöneet ensimmäisille vuosille, mutta metsäähän voi hakata etupainoitteisesti...

Osakesäästötili tul(l)ee vihdoin Suomeenkin - 13.3.2019 23.37

Ei tullut täydellistä, mutta hyvä että tuli. 

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 11.3.2019 11.42

https://www.tesla.com/fi_FI/blog/update-tesla-stores-and-pricing?redirect=no

”As a result of keeping significantly more stores open, Tesla will need to raise vehicle prices by about 3% on average worldwide. In other words, we will only close about half as many stores, but the cost savings are therefore only about half.

Potential Tesla owners will have a week to place their order before prices rise, so current prices are valid until March 18th. There will be no price increase to the $35,000 Model 3. The price increases will only apply to the more expensive variants of Model 3, as well as Model S and X. ”

 

Kunnon sekoilua.