Olet täällä

Kamux - 7.10.2019 08.32

Hyvä teksti! Beesaaminen tai coat-tailing on aivan turhaa nimittelyä mitä välillä näkee. Hommassa on tärkeää ketä beesaa. Olin Nordeasta kiinnostunut ja position avannut ennen Ceviania, mutta jos he ostavat ison potin osakkeita, olen vielä varmempi ja pitänyt Cevianin maksamaa hinta (- osinko ja  -vähän päälle) hyvänä. Cevian on mukana vuosia, joka on lähellä omaa strategiaa. 

Kamuxia en ole edes harkinnut ennen tätä vuotta. Vuoden alimpaa en huomannut valitettavasti kun en tätä seuraa, mutta alle viiden harkitsin vakavasti. Tässä tapauksessa olisin kyllä ollut normaalista poikkeavalla strategialle ja ottanut varmaan jo nykyiset tuotot. Mikko Mäkisen yllä olevassa viestissä on monta samaa pointtia kuin itsellä. Olen skeptinen etenkin Saksa-kuvioon, tämä toisaalta lienee osin kurssissa, myyntipaine on tullut mm. listautumisen järjestäjältä ja kun toisella yrittämällä listalle päästiin, kurssia tuettiin kuten tapoihin kuuluu.uskoisin että heille firma on oikein hyvin tuttu, tätä en stressannut liikaa sillä yhtiötä voi olla rahastoissa tarpeeksi, nähdään toinen parempi sijoitus, plus huomioden ESG:t 2/3 oltava sitä ehkä pakko myydä (muokkaus: toki mahdollista, että jotain on tiedossa ilman muuta). Mikko 3.10. viestin viimeinen lause on naulan kantaan. 

Näytä koko viesti
Wärtsilä - 5.9.2019 04.57

Kiitti linkistä, luin sen eilen läpi! Samalla pitkän tähtäimen idealla olen tätä itsekin ostanut salkkuun. 

Osarista vielä lähivuosille säästöjä : "Wärtsilä seeks annual savings of EUR 100 million. Savings are expected to materialise gradually during the second half of 2019, with the full effect being seen by the end of 2020."

Näytä koko viesti
Nordea - 5.9.2019 04.51

Nordean kurssin liikkeistä on yhtä vaikea ottaa selvää ja sama homma on keskuspankin korko.

Nordean aamukatsaus: "Uudessa ennusteessamme odotammekin 25 korkopisteen laskua joulukuussa ja samalla kruunun jatkavan heikentymistään tämän vuoden loppua kohti."

Riksbank tänään: "the repo rate is therefore being held unchanged at −0.25 per cent and, as before, the forecast indicates that the interest rate will be raised towards the end of the year or at the start of next year."

Tai sitten ei laske, ei nouse joulukuussa vaan pysyy samana -0.25. 

 

Näytä koko viesti
Wärtsilä - 3.9.2019 06.04

Kyllä, raportissa mainitsivat epävarmuudesta. En tunne yritystä kovin hyvin, mutta INVE B tuloksien kautta olen seurannut ja odottanut milloin ostan suoraan. Kauppakuviot ovat vaikuttaneet Wärtsilän asiakkaisiin, investointeja lykätään. Negaa on tullut paljon kuten Inderesin kuva yllä huomaa kertoa, mutta on tuolla jotain hyvääkin : Wärtsilän huollot vastaavat lähes ” Net sales 1 217”  puolta  ” of which services 612”. Tämä osa myös kasvoi:  ”..I am pleased to note that the growth in services related sales has continued in both businesses throughout the second quarter.” +5. Q4 tulee olemaan poikkeuksellisen vahva ja tilauskirja on pysynyt laskusta huolimatta oikein hyvällä tasolla. Lisäsin tammi ja elokuun loppu ja on joskus osunut paremminkin :)

Näytä koko viesti
Nordea - 3.9.2019 05.52

Ruotsin SDP:n Talousministeri Andersson kertoi viikonloppuna, että pankkiveroa harkitaan käytettäväksi rahoittamaan maan sotakoneistoa. Vero sektorille 5mrd kruunua per vuosi välillä 2022-25. Aika vähän varmaa tietoa verosta vielä on ja varmaan moni muistaa, että edellinen harjoitus päättyi EU:n kilpailuviranomaisen taklaamaksi. Suunniteltu vero koskisi myös Nordeaa eli kaikkia Ruotsissa toimivia pankkeja riippumatta kotipaikasta.

Ainakin eilen tämän väitettiin liikuttelevan kurssia, vaikka asia ei ole lainkaan uusi (kerran jo yritetty, ja idea uusittu vaalilupauksissa) eikä ainakaan kurssireaktion suuruinen. Signaalina tämä on huono ilman muuta, mutta Ruotsissa kerätään jo nyt saman verran fyrkkaa koko sektorilta ja se valuu suoraan valtion kassaan pankkikriisien varalle. Toisin kuin ECB:n varaama kriisiraha, jonka olen ymmärtänyt joskus lähiaikoina olevan kerätty kasaan. Kriisiraha voitaisiin ainakin väliaikaisesti kerätä verona (veron nimellä), jolla sitten ostetaan puolueen toimesta muutama ase Jenkeistä. muokkaus: ja vaikutus pankeille ei olisi niin iso tuloksellisesti vrt nyt

Näytä koko viesti
Nordea - 15.8.2019 04.58

CET1 ja REA ovat eivät ole suoraan vertailtavissa Q2 2019 ja Q2 2018. Muutto lokakuussa vaikutus näkyy jo Q4 2018 tuloksesta lähtien, Q3-Q4 välissä ei tapahtunut kuitenkaan hetkessä isoa riskiä lisää. Sen jälkeen varmaan antolainaus on kasvussa ja muita riskeihin vaikuttavia tekijöitä on ollut uutisissa mm Gjensidige pankin osto, IFRS16 muutoksillakin jotain vaikutuksia. Ota noista selvää, mutta pääomavaatimuksiin saadaan lisävaloa loppuvuodesta, Q3:n jälkeen kuka tietää. 

Näytä koko viesti
Nordea - 2.8.2019 02.45

Kuluista: ne ovat laskeneet vrt edellinen kvartaali alkaen Q1 ja jatkuen Q2, suunta on eri kuin monella muulla pankilla (Suomi, Ruotsi), vaikka Q2 olisi voinut laskea enemmän suunta on oikea ja 2020 kulut ovat alle 2018 tason. Kuluhuippu on jo ohitettu tai ohitetaan tänä vuonna. Nordean tuloksen pohja voi hyvinkin olla myös käsillä ja 2020 nousisi vrt 2019. Jos tulos on tänä vuonna 0.60 se lienee ihan hyvä pohja, jos seuraavana vuonna tulos kohenee viime vuoden suuntaan alkaa hyviä asioita lyödä läpi kahdesta suunnasta. 2020 on vielä kaukana ja tuloksen sulamista ennustavat voivat hyvin olla oikeassa, mutta pankkien konsensus on kuitenkin ylös tästä vuodesta. Huomioisin, että tämän vuoden ennusteet ovat osuneet hyvin. Q1 tulokseen kurssi ei heilahtanut lainkaan ja Q2 ehkä osinkouutisiin plus yleiseen paniikkiin.

Ruotsin keskuspankki nosti ohjauskorkoa joulukuussa ja negatiiviselta pois vasta ehkä ensi vuonna. Silti korot ovat ATL tasolla. Epävarmaa aikaa se lienee selvä, mutta sen verran luottoa löytyy ruotsalaisissa ja kotimaissa pankeissa painineena (ei kuitenkaan tässä pankissa eli ikuiseen kilpailijaan uskon), että salkun isoin sijoitus on kyseessä. Tähän kurssiin en ole myymässä viimeisin lisäys 5.80.

Näytä koko viesti
Nordea - 26.5.2019 07.28
Eurotehdas kirjoitti:

Onko täällä viisaammilla esittää arviota minkä verran nordealla on oikeasti varaa palauttaa pääomia omistajilleen? Ajatellaan että osinkoa kasvatettaisiin sentillä per vuosi siihen asti kunnes (mahdollisesti..) tulos korjaa ylöspäin.

Tuo on se skenaario, johon itse uskon tällä hetkellä, että heikon jakson yli mennään jollain keinolla ja sitten haetaan tulos kasvuun.

Osinkoa korotettiin viimeksi ja kasvava osinko on osa yhtiön osingonjakopolitiikkaa. Suomeen muutto vapauttaa pääomia pitkällä tähtäimellä, mutta tietämättömyyttä on kuinka paljon pakollinen vaatimus kaikkineen on plus oma bufferi siihen päälle, onko kaikki maksut Ruotsiin jo tehty, ostivat jonkun vaikeasti lausuttavan pankin joka lisäsi vastuita, mikä tilanne vuoden lopulla IFRS16 uudistukset, varatut summat sakkoihin jne paljon tapahtuu. Ovat viestineet, että muutto ECB:n hoiviin vie aikaa ja todellinen tilanne on ensi keväänä paremmin tiedossa. Lisäosinkoa tuskin enää voi pitää todennäköisenä, mutta ehkä senttipelissä auttaa. Nordean ei ainakaan kannata kasvattaa jo ennestään hyvää vakavaraisuutta, muitakaan käyttökohteita ei ole ja omien osto on tällä tuloksella epätodennäköinen.

Näytä koko viesti
Ajankohtaisia kirjoituksia taloudesta - 25.5.2019 01.22

Kiitos Juhani, super mielenkiintoisia ajatuksia, näkemyksiä ja kirjoituksia. Etenkin viimeisin, mutta kaksi edeltävää kirjoitusta ovat osuneet todella hyvin minulle. Sijoitustiedossa on monta erinomaista kirjoittajaa ja pitäisi muistaa antaa hyvää palautetta. 

Näytä koko viesti
Nordea - 25.5.2019 01.15

Kurssin liikkeet ja muiden veromyynnit ovat niin vaikeasti ennakoitavia, että niille en osaa asettaa isoa painoa. Sen verran kurssia toki ajattelen, että 8-9% osinkotuotto olisi hieman "normaalimpi" lähivuosille ja odotan kurssin korjaavan en osingon :). Viimeisin osto oli @6.70. Odotan että Nordean tulos pohjaa tänä vuonna ja vaikka Q1 on vasta tiedossa, EPS voisi asettua osingon kanssa lähes tasoisin. Jos otetaan varmuudeksi (alhainen, oikeastaan pessimistinen) odotus EPS 0.65, niin leikkausta tai osingon säilyttämistä nykytasolla harkitaan varmasti, ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Toisaalta jos ideologia kasvattaa osinkoa jatkuu, niin pääomapuskurit on kunnossa (edes Basel ei taida kaataa pilareita) ja jos niitä on riittävästi Unionissa niin.... Jos kurssi olisi 7.50 kun osinkoa jaetaan 10 kk päästä, niin olisiko esimerkiksi 65 senttiä aivan liian vähän sijoitukselle nyt. Jos on pakko veikata niin veikkaan silti 0.70 tasan tällä tiedolla. Onhan tässä muitakin syitä miksi sijoittaa tähän, mutta kuka näistä tietää, luultavasti Q3:n julkistuksen saa varmuutta miten kuluva vuosi lopulta menee.

Näytä koko viesti