Nordea Markets -

Keskiviikkona 11.10. järjestetään asuntosijoittamisesta kiinnostuneille ilmainen Nordean sijoittajawebinaari. Äänessä ovat Nordean Yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen sekä Riskienhallintajohtaja Krista Metiäinen.

Webinaarissa käsitellään asuntomarkkinoiden tilaa yleisesti asuntosijoittajan näkökulmasta, eli miten asuntojen hinnat ja vuokrat ovat kehittyneet sekä pohditaan mihin suuntaan asuntomarkkinat ovat menossa. Lisäksi puhutaan lainarahoituksen vaikutuksesta oman pääoman tuottoon, mitä kannattaa ottaa huomioon ja miten korkojen nousulta voi suojautua samalla varmistaen sijoituksen tuottopotentiaali myös tulevaisuudessa. Webinaarin kuuntelijoilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Voit ilmoittautua webinaariin täältä.

Tervetuloa mukaan!

Nordea Markets

Näytä koko viesti
Nordea Markets -

Hei,

Minifutuureissa, kuten warranteissa ja sertifikaateissakin liikkeeseenlaskija on tosiaan market maker ja tuotteissa on liikkeeseenlaskijariski. Sijoittaja voi liikkeeseenlaskijan mahdollisen maksukyvyttömyyden johdosta menettää sijoittamansa pääoman sekä mahdollisen tuoton osittain tai kokonaan.

Juuso Jauhiainen
Nordea Markets
Asset Sales

Näytä koko viesti
Nordea Markets -

Moi,

Suurimpana erona varsinaisiin optioihin on jälkimarkkinahinnoittelun yksinkertaisuus. Minifutuuri seuraa kohde-etuuttaan rahamääräisesti 1:1 (pois lukien rahoituskustannus), kun taas option hintaan vaikuttaa moni asia, kuten volatiliteetti, jäljellä oleva juoksuaika ja niin edelleen.

Vaikka nimi on hyvin samanlainen, ei minifutuuria tule sekoittaa esimerkiksi E-Mini futuureihin, jotka ovat perinteisiä futuurisopimuksia, mutta pienemmillä minimisijoituksilla, jotka voivat kuitenkin olla kymmeniä, jopa satoja tuhansia. Usein sijoittaessa optioihin ja futuureihin, vaaditaan sijoittajilta vakuuksia, joka voi tuottaa päänvaivaa erityisesti aloitteleville sijoittajille ja vaatii myös lisää pääomia. Tietyissä tapauksissa sijoittaja voi myös hävitä enemmän, kuin on sijoittanut, kun taas minifutuureihin sijoitettaessa tappio on rajattu sijoitettuun pääomaan. Perusteita optioihin ja futuureihin sijoittamisesta voi opiskella esimerkiksi John C. Hullin kirjasta Options, Futures and Other derivatives tai vielä yksinkertaisemmin Investopediasta. Muutakin tietoa ovat luonnollisesti internet sekä kirjat pullollaan.

Juuso Jauhiainen
Nordea Markets
Asset Sales

Näytä koko viesti
Nordea Markets -

Hei,

Sijoitustuotteiden verotukseen liittyvissä asioissa kehotamme kääntymään verottajan puoleen. Esimerkiksi tältä sivulta löytyy lisätietoja johdannaisten verotuksesta: https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Johdannaisten_verotus

Ilona Vaateri
Nordea Markets
Asset Sales

Näytä koko viesti
Nordea Markets -

Moi,

Erkki olet aivan oikeassa. Päivänsisäinen vipu vaikuttaa erityisesti suurilla vivuilla pidemällä aikavälillä huomattavasti todistuksen arvoon. Kohde-etuuden kurssi harvoin, jos koskaan, liikkuu lineaarisesti vaan enemmän tai vähemmän sahaten. Tämä sahailu voi vaikuttaa huomattavasti sertifikaatin arvonkehitykseen verrattuna kohde-etuuteen.

Päivänsisäisen vivun vaikutusta sertifikaattien arvonkehitykseen on avattu esitteessämme sekä tässä blogitektissä.

Juuso Jauhiainen
Nordea Markets
Asset Sales

 

Näytä koko viesti
Nordea Markets -

Hei,

Tässä on luonnollisesti tehty aika karkeita oletuksia, kuten se, että markkina laskisi joka päivä noin 0.54 %. Päiviä, jolloin kohde-etuus liikkuu, on kolmessa kuukaudessa oletettu olevan 66 kappaletta. Esimerkissä on käytetty yleistyksenä 262 kaupankäyntipäivää vuodessa, joten pyhäpäiviä ei ole otettu huomioon. Tästä saadaan, että kaupankäyntipäiviä olisi kolmessa kuukaudessa noin 66. Tarkka luku näillä olettamilla olisi 65.5, joten kohde-etuus päätyy hieman alle 70 % viimeisenä päivänä. Tarkkaa hommaa, mutta tiettyjä oletuksia on tehtävä.

Käytetyn tarkan päivittäisen tuoton saa esimerkiksi ensin annualisoimalla kolmen kuukauden tuoton kaavalla (1+(-30 %))^(1/0.25) -1 = - 75.99 %. Kolme kuukautta --> 3/12 = 0.25. Tämä voidaan muuttaa päivittäiseksi kaavalla (1+(-75.99 %))^(1/262) -1 = -0.54306 % ja monta desimaalia päälle.

Koska sijoitettu summa hajautettiin sijoitettavaksi noin kahden viikon aikana, on ensin sijoitettu 2 000€, viidentenä kaupankäyntipäivänä toiset 2 000€ ja kolmantenatoista kaupankäyntipäivänä vielä 1 000€. Ensimmäisenä päivänä kohde-etuus laskee siis jo tuon 0.54 %.

Väärään suuntaan liikkuvan markkinan esimerkissä on itse asiassa laskelmiin päässyt pieni painovirhepaholainen, ja siinä tuo seuraava 2 000€ ja 1 000€ on sijoitettu päivää myöhemmin, eli kuudentena ja kuudentenatoista päivänä. Mikäli tämän laskee samoilla päivillä, kuin edellisen, päädytään arvoon 1 447€.

Toivottavasti tämä auttaa tekemään laskut omalla koneella ja on erittäin mukava kuulla, että olette kiinnostunut,

Juuso Jauhiainen

Nordea Markets
Asset Sales

Näytä koko viesti