Olet täällä

Venäjän tilanne - 25.9.2022 11.13

Hesu kirjoitti:

 Pelkkä Putinin syrjäyttäminen ei riitä. Koko valtakoneisto pitäisi syrjäyttää ja länsimaat eivät voi tehdä sitä aseellisesti, koska seurauksena olisi hyvin suurella todennäköisyydellä ydinsota.

Päin vastoin. Juuri kuvaamasi asian takia Putinin syrjäyttäminen riittää, kunhan Venäjä häviää sodan. Sama se oli Hitlerilläkin. Riitti, että Saksa häviää sodan ja kaikki syyttävät Hitleriä. Sitten natsiupseerit siirtyivätkin Naton palvelukseen ja jatkoivat muutenkin entisissä hommissaan.

Adolf Bruno Heinrich Ernst Heusinger (4 August 1897 – 30 November 1982) was a German military officer whose career spanned the German Empire, the Weimar RepublicNazi Germany and West Germany. He joined the German Army as a volunteer in 1915 and later became a professional soldier. He served as the Operations Chief within general staff of the High Command of the German Army in the Nazi German Armed Forces from 1938 to 1944. He was then appointed acting Chief of the General Staff for two weeks in 1944 after his predecessor (Kurt Zeitzler) resigned his post because of a nervous breakdown.

Heusinger was later appointed head of the military cartography office when the war ended. He later became a general for West Germany and served as head of the West German military from 1957 to 1961 as well as Chairman of the NATO Military Committee from 1961 to 1964.

https://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Heusinger

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 25.9.2022 10.33

Hesu kirjoitti:

Markkinoilla on nyt liikkeellä monia "taloustietäjiä", jotka ennustavat suurta romahdusta tai/ja jotain suurempaa järjestelmä muutosta seuraavien viikkojen aikana. Nyt on niin monta asiaa päällekäin eteenkin Euroopassa: Sota, joka eskaloituu, energiakriisi ja valtioiden lainakriisit joista Italia taitaa olla tämän päivän vaalien jälkeen ensimmäisenä tulessa.

Kun vuosien (-kymmenen) nollakoroista palataan normaaliin korkotasoon, taloudessa tapahtuu faasimuunnos. Tämä tietysti aiheuttaa yhtä sun toista, kuten laman, pörssiromahduksen jne.

Kyse on poliittisesti niin toksisesta tapahtumasta, että sitä on lykätty niin pitkälle kuin mahdollista. 

10 vuoden päästä saatavan 100 euron setelin nykyarvo 0,5 %:n korolla on 60,73 euroa ja 3 %:n korolla 5,20 euroa.

Näytä koko viesti
Uusiutuva energia - 25.9.2022 10.13

Pörssimörssäri kirjoitti:

^^ kuvaajassa kiinnittyy huomio siihen etta aika kulkee oikealta vasemmalle. Aika haastavaa kiinnittaa huomiota mihinkaan muuhun sen jalkeen.

Sähkö on helppo, koska sen hinta ja kulutus tunnetaan koko ajan. Sähköpörssissä on Suomessa hintakatto, joka on 4000 e/MWh. Jos sähkö maksaisi koko vuoden hintakaton verran, olisi Suomen sähkölasku (ceteris paribus) BKT:n suuruinen. Eli koko tuotannon arvo menisi sähkölaskuun.

Tästä saadaan sähkön osalta nyrkkisääntö: +40 e/MWh pörssisähköön = +1 %-yks. BKT:ta sähkölaskuun.

Pörssisähkön spot-hinnasta ei suoraan voi laskea suomalaisten sähkölaskua, koska hinnat pitäisi painottaa kulutuksella. Siten keskimääräinen pörssisähkönhinta ilman painostusta ei kerro paljon mitään, mutta em. nyrkkisääntö antaa sähkön osalta suuntaa.

Sähkö on vain osa Suomen energiatarpeesta, joka on lähes tuplaantunut edellisestä energiakriisistä:

https://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_energia.html

Kysymys on siis, mitä suuruusluokkaa energian kallistuminen kansantaloudellisessa mielessä on? Toisin sanoen: miten suuren kysyntälaman energian hintojen nousu aiheuttaa muuhun kansantalouteen?

 

Näytä koko viesti
Uusiutuva energia - 24.9.2022 03.49

Suomen osalta energiakustannusten nousu on lähes huippua, vaikka absoluuttinen osuuskin ei olekaan korkein. Euroissa tämä tarkoittaa energiakustannusten vuotuista nousuta alle 5 mrd eurosta 23 miljardiin euroon. Suomalaista kohden energiakustannukset nousevat siis lähes 3300 euroa vuodessa.

Jos hintasuhteet jäisivät tälle tasolle, niin esimerkiksi tuulivoimaa kannattaisi rakentaa valtava ylikapasiteetti, koska sähkö on niin kallista.

Energiakriisistä puhuminen ei kustannusmielessä ole lainkaan liioittelua.

 

 

Näytä koko viesti
Lisämiljoonia peesaamalla - 24.9.2022 10.17

Siinä harrasteautolle mallia:

https://www.hs.fi/kotimaa/turku/art-2000009089327.html

Suksiboksi vakiona.

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 24.9.2022 09.12

FEDlle todennäköisesti sopii erittäin hyvin paniikin lietosominen. Se voimistaa koronnostojen reaalitaloudellisia vaikutuksia ja alentaa siten korkohuippua (ceteris paribus). Relevantein vertailukohta nykyisiin inflaatiolukuihin, ja FEDn reaktioihin kun on Volcker:

 

Tällä legacylla FEDn ei tarvitse enää lyödä yhtä kovaa, kunhan uskottavuus on kunnossa. 

Jos Trump olisi USAn presidentti, niin voipi olla, että vaihdattaisi FEDn johdon, ja tämän tietäen johto ei toimisi kuten nyt toimii. Bidenin ansiosta/johdosta markkinat saavat nyt jarrua rajustikin, mutta ehkäpä juuri siksi kokonaisuutena vähemmän ja lyhyemmän aikaa.

Näillä oletuksilla olisin longina USAn osakkeisiin, mutta ongelmana toki on valuuttaero. USD todennäköisesti heikkenee rajustikin euroa vastaan, jahka odotus korkosyklin huipusta alkaa olla käsillä.

Näytä koko viesti
Uusiutuva energia - 23.9.2022 08.56

A kilogram of hydrogen holds 39.4 kWh of energy, but typically costs around 52.5 kWh of energy to create via current commercial electrolyzers. Australian company Hysata says its new capillary-fed electrolyzer cell slashes that energy cost to 41.5 kWh, smashing efficiency records while also being cheaper to install and run. The company promises green hydrogen at around US$1.50 per kilogram within just a few years.

https://newatlas.com/energy/hysata-efficient-hydrogen-electrolysis/

Kyse on kuitenkin ensisijaisesti energian varastoimisesta ja siirtämisestä. Yötuulet ja erämaiden päiväauringot mahdollistavat CO2-päästöttömän sähköntuotannon varastoimisen ja tuon varaston siirtämisen käyttöpaikkaan tuotantopaikasta.

Ongelma vain on se, että vetytalous kiinnostaa maailmassa vain japanilaisia. Heillä kun on ongelmia ollut aina saada energiaraaka-aineita.

Näytä koko viesti
Öljysota - 23.9.2022 07.11

Taantumapelon laskema länsiöljy on kaventanut spreadin Uralsiin enää reiluun $13/barrelli. 

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 23.9.2022 06.05

Kilppari kirjoitti:

 

Lauritz kirjoitti:

Reaalihinnoilla Helsingin asunnot ovat halventuneet jo 1,5 vuotta:

https://pxweb2.stat.fi/PxWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__ashi/statfin_ashi...

 

Mitä tuo nyt kertoo?

Eikö melkein kaikki ole halventunut reaalihinnoilla paitsi ehkä sähkö ja bensa?

Hyvä kysymys!

Jos kaikki kallistuisi inflaation tahdissa, niin inflaatiolta ei voisi suojautua. Kiinteää tuottavaa omaisuutta, esimerkiksi metsää, peltoja ja kiinteistöjä, on pidetty hyvänä inflaatiosuojana. Tarkastelujakso on toki lyhyt ja rajattu, mutta selkeästi Helsingin asunnot ovat olleet varsin heikko inflaatiosuoja tähän asti.

Lisämausteena inflaation tausta eli energian, jonka hinnannousun pitäisi suosia Helsingin energiatehokkaita ja joukkoliikennöityjä asumismuotoja.

Näytä koko viesti
Uusiutuva energia - 23.9.2022 05.04

Saudi-Arabia voisi rakentaa aavikkonsa täyteen aurinkopaneeleja, joiden tuottamalla sähköllä erottaisi päivisin merivedestä vetyä, jota sitten vietäisiin nesteytettynä ja poltettaisiin omiin tarpeisiin. Volyymit olisivat valtavia.

Suomessa saman voisi toteuttaa tuulivoimalla pienessä muodossa. 

Palaminen kun on aineen yhdistymistä happeen, niin vedyn palaessa syntyy H2O:ta eli vettä, kun taas orgaanisen aineen palaessa syntyy hiiliyhdisteitä, kuten CO2:ta eli hiilidioksidia. Kasvihuonekaasupäästömielessä täydellinen ratkaisu.

Näytä koko viesti