Olet täällä

JJJJ

JJJJ

  • Liittynyt 13.1.2018
  • 16 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 19.4.2019 23.28

Jeans kirjoitti:

London School of Economics

Pitkään ne piti mua jännityksessä, mutta tulihan se offeri sieltä! Syksyllä ois sit muutto vuodeks Lontooseen. Alkoi hieman kuumottamaan, kun tässä kesti niin pitkään, että muiden koulujen hakuajat ehtivät mennä umpeen, enkä ollut hakenut mihinkään varalle. Eikä oikeastaan mikään muu LSEn lisäks ois kiinnostanut, paitsi tyyliin Oxford ja London Business School. Oxfordin hylkäsin sen takia, että tyttöystävä muuttaa messiin ja halutaan asua Lontoossa pikkukylän sijasta. London Business Schooliin oli tarkoitus hakea varavaihtoehtona.

LSEssä hain ykkösvaihtoehtona MSc Finance and Private Equity -linjalle ja tokana MSc Accounting and Finance. Ensimmäisen uskon olevan jenkkien ulkopuolella halutuin maisteri rahoitusalalla. Hakusivulla varoitettiin selvästi, että pitää olla hyvät Private Equityyn liittyvät perustelut, miksi juuri hakee tälle linjalle. Esim. internshippejä tms. Mulla ei ollut mitään sellaista mutta ajattelin mun vahvalla hakemuksella, että ne ottaa mut kuitenkin. Noh eipä sit ottanut mikä yllätti kovasti. Ja sen jälkeen jouduin venaamaan piiitkään:

17.1. Saan hakemuksen valmiiksi ja laitettua sisään.

7.2. Saan sähköpostia LSEltä ja luulen, että nyt saan selville pääsinkö sisään. Pettymyksekseni selviää kolme viikkoa kestäneen siinä, että joku siellä päässä oli käynyt hakemukseni läpi ja todennut, että kaikki kunnossa. Nyt vasta hakemus lähtee ykkösvaihtoehdon departmentille.

20.2. Hakemukseni ykkösvaihtoehto hylkää mut ja hakemus lähtee kakkosvaihtoehdolle.

28.2. Saan sähköpostin, jossa pyydetään lisätietoja ainoasta suorittamastani laskentatoimen kurssista.

5.3. Saan vasta lähetettyä tiedot, koska kurssitiedot oli ainoastaan saatavilla ruotsiksi. Jouduin kääntämään ne enkuksi ja hyväksyttämään ne Hankenin proffalla.

10.4. London Business Schoolin rahoituksen maisterin (MFA) haku menee umpeen ja alkaa oikeesti jännittämään jäänkö kokonaan ilman opiskelupaikkaa. Oon tosin lukenut, että mitä kauemmin hakemus on sisällä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se hyväksytään, sillä kieltävät vastaukset tulevat useimmiten nopeammin. Saattoi myös liittyä siihen, että ne venaa mahdollisimman pitkään Brexit-tilanteenkin takia, ettei viisumin kanssa mee liian vaikeeks.

17.4. Eilen tuli sähköpostin, että pääsin sisään! Sillä ehdolla tosin, että suoritan kesällä yhden preparatory laskentatoimen kurssin.

Toki ykkösvaihtoehto ois ollut kiva sen takia, että ois päässyt Private Equity -kurssille, mutta muuten tutkinnoissa pystyy lukemaan käytännössä samat kurssit. Mun Accounting and Finance maisteritutkintoon hakee ~1100 kovatasoista hakijaa, joista ~140 saa paikan. Tutkintoon sisältyy kaksi pakollista laskentatoimen kurssia, jotka ovat yhteensä 25% tutkinnosta. Toinen niistä on "Topics in Financial Reporting", jonka oisin varmaan joka tapauksessa halunnut lukea, jotta saa paremman käsityksen siitä, miten pörssiyhtiöt pystyvät kikkailemaan lukujen kanssa osareissa. Teslaa seuratessa tätä on jo hieman oppinut. Mun mielestä Hankenin rahoituksen kursseilla käydään ihan liian vähän läpi näitä juttuja. LSEn maisterissa on myös hemmetin mukavaa, ettei ole mitään pakollisia kielikursseja sun muuta turhaa kuten Suomessa. Neljä kurssia pääsee vapaasti valitsemaan seuraavista vaihtoehdoista:

Ainakin joku 8 noista kiinnostaa, niin joutuu tarkemmin funtsimaan mihin päädyn.

Kelasin avata itse hakuprosessia ja antaa vähän vinkkejä jos vaikkapa jotain lukijaa kiinnostaisi hakea tulevaisuudessa. Lista kaikesta, mitä vaaditaan:

Application Form

Täytetään netin kautta, jossa vastataan erilaisiin kysymyksiin itsestään.

Two academic references

Suositukset kahdelta proffalta. Tää oli mulle vähän hankala, koska Hankenilla luennoilla on useimmiten isot ryhmäkoot jolloin professoreiden kanssa ei juurikaan tuu bondailtua. Muistan toki, että muutamat hikarit kävi aina pyytämässä proffalta lisätehtäviä ja kysyi tapoja auttaa jne. Varmaan just sen takia, että tiesivät tarvitsevansa suosituksia tulevaisuudessa. Eli jos eliittikoulu ulkomailla kiinnostaa niin kannattaa ehdottomasti pitää tämä mielessä opiskelujen alusta asti ja bondailla muutaman proffan kanssa kunnolla. Mulla kävi sinänsä vähän tuuri kun otin valinnanvapaaksi kurssiksi maisteritason Mergers & Acquisitions -kurssin. Proffalla oli paljon uusia laskuharjoitustehtäviä, joita mä päädyin ratkomaan ekana kaikista ja huomasin monessa olevan laskuvirheitä. Proffa oli kiitollinen kun ilmoitin niistä aina kun löysin. Kurssilla oli välitentti, josta onnistuin saamaan luokan parhaan arvosanan, jonka jälkeen proffa alkoi kyselemään multa kiinnostaisiko mua PhD-tutkinnot. Chattailtiin niitä ja näitä kunnes tajusin kysyä häneltä, suostuisiko hän suosittelemaan mua joskus tulevaisuudessa kun mulla on tarkoitus hakea ulkomaille kouluun, johon hän vastasi, että ilomielin. Tokan suosituksen mä päädyin vaan pyytämään random proffalta jota en juurikaan tuntenut, mutta jonka rahoituksen kursseilla olin saanut hyviä arvosanoja. Se ei salee ollut hirveän vakuuttava suositus, kun ymmärtäkseni LSE kysyy proffilta suosituksessa kaikennäköisiä eri kysymyksiä oppilaaseen liittyen.

Academic Transcript

Kopio koulutodistuksesta, eli mitä arvosanoja kursseista on saanut. Tässä uskon olleeni vahvoilla, sillä pääaineeni kandin rahoituksen kurssien keskiarvo oli 94/100, jonka olettaisin olevan ~1-3% parhaan joukossa Hankenin rahoituksen opiskelijoista.

Statement of academic purpose

Tää oli vittumainen tehtävä mutta ymmärtäkseni tosi tärkeä. 1000-1500 sanan essee siitä, miksi LSEn pitäisi valita juuri mut ja miksi haen juuri tälle linjalle. Mun erikoisella taustalla tää essee oli erityisen tärkeä. Meni varmaan joku viikko kun kirjoitin eri versioita ja muokkasin niitä. Aloitin sillä, miten en ole koskaan ollut uhkapelaaja, eikä ammattimainen pokerin pelaaminen ole lainkaan sitä, vaan laskelmoivaa ja kovaa duunia. Kerroin miten pokeriurani lähti käyntiin ja kehittyi, ja sen jälkeen kuinka pokerissa vaaditaan hyvin paljon samoja ominaisuuksia kuin sijoittamisessa. Jatkoin sillä, miten menestykseni pokerissa sai mut kiinnostumaan sijoittamisesta ja mainitsin tän blogin. Sen jälkeen kerroin koulumenestyksestäni ja treidausharjoittelupaikastani, josta sain täysipäiväsen työtarjouksen. Sit tulevaisuuden suunnitelmistani ja jotain diibadaabaa keskusteluistani vanhan Hanken+LSE tyypin kanssa LSE-kokemuksesta, "jotta ymmärsin juuri LSEn olevan se paikka mulle", kun ymmärtäkseni on tärkeää pystyä perustelemaan miksi haluan juuri tähän kouluun, ja "koska se on paras" on kuulemma huono vastaus.

CV

LSEhen ja rahoitusalalla yleensäkin odotetaan hieman erilaista CVtä kuin mitä oon nähnyt normi Suomi-duuneihin. On tärkeää saada kaikki mahtumaan yhdelle sivulle, eikä missään nimessä laiteta kuvaa itsestä. Keskityin pokerisaavutuksiin mutta uskon, että jenkkitreidausinternshippi oli hyvin tärkeä siinä mielessä, että se osoittaa pystyväni pärjäämään myös normiduuniympäristössä. Näin jälkeenpäin ajateltuna on mahdollista, että taustastani oli enemmän haittaa kuin hyötyä. Näen helposti sen, että joku Admissions-työntekijä ei oikein tajua tätä mun pokerihommaa ja ottaa mielummin 22-vuotiaan parilla internshipillä, kuin tällaisen 29-vuotiaan ikälopun yhdellä internshipillä.

GMAT

GMAT-testi on haastavin ja eniten aikaa vievä osa hakemusta. Mun mielestä se on nerokkaasti tehty testi, joka testaa tosi hyvin matemaattista älykkyyttä ja loogista ajattelukykyä. Mä harjoittelin siihen tyyliin kaksi kuukautta ja sain 720/800, millä pääsee parhaimman 6% joukkoon kaikista GMATin suorittaneista. Kirjoitin aikoinaan pidemmän tekstin testistä, jossa jaan myös vinkkejä testissä pärjäämiseen:

GMAT osa 1

GMAT osa 2

IELTS

IELTS on kansainvälinen englannin kielen testi, joka muistuttaa ylioppilaskirjoitusten enkkutestiä mutta sisältää myös suullisen testin. Harjoittelin testiin vaan muutaman tunnin päivää ennen tekemällä IELTSän omilta kotisivuilta jotain harjoittelutehtäviä. Ymmärtäkseni tää ei oo hirveen tärkeä osa hakemusta. Testissä saadaan arvosana neljästä eri kategoriasta, joista mä sain: Listening: 8,5/9  Reading: 8,5/9   Writing 8/9  Speaking: 7,5/9   Overall Score (keskiarvo): 8/9

Eka osio on hyvin samanlainen testi kuullun ymmärtämisessä kuin ylioppilaskirjoituksissa. Kaikissa osioissa on tiukat aikarajat. Nauha pyörii ja kuuluu eri arkitilanteiden keskusteluja, ja pitää niiden perusteella vastata paperilla erilaisiin kysymyksiin. Tokassa osiossa luetaan tekstejä ja vastataan kysymyksiin. Kolmannessa kirjoitetaan kaksi esseetä random annetuista aiheista. Sit mulla oli vika eli suullinen osio eri päivänä. Siinä ollaan kahdestaan huoneessa testaajan kanssa ja vastataan kysymyksiin/keskustellaan hänen kanssaan ~15 minuutin ajan eri aiheista. Se meni ehkä mulla vähän alle EVn kun tuli muutama niin erikoinen kysymys, etten oikein keksinyt niistä hirveesti puhuttavaa. LSE minimivaatimukset näistä tosin ei oo hirveen kovia:

Mä uskon, että testi on enemmän sitä varten, että LSE saa selville onko kielitaso tarpeeksi hyvä, että pystyy ymmärtämään koulutehtävät ja selviää Lontoossa asumisesta.

Mut hemmetti miten fiiliksissä mä oon! Ois ollut melko turhauttavaa jos kaikki tää duuni ois mennyt hukkaan ja opiskelupaikka ois jäänyt saamatta. Tässä just fiilistelen Banksiden pilvenpiirtäjävuokrakämppiä.

Onnea opiskelupaikan johdosta!

Jos voi uteliaisuudesta kysyä, niin aiotko osallistua ensi kesänä WSOP:hen?

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 9.4.2019 21.35

Jensille kiitokset kattavasta postauksesta.

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 7.4.2019 0.09

Casteliero kirjoitti:
JJJJ kirjoitti:
Manialöytyy kirjoitti:

Onko Ethereumit jo ostettu?

Ei ole ostettuna. Lohkoketjuteknologia sinällään tarjoaa kyllä monia mahdollisuuksia, mutta kryptovaluutoissa näen kuplan aineksia.

Kryptovaluutta olisi mielestäni oiva maksuväline, jos sen arvon oletettaisiin olevan vakaa. Ethereumin määrää ei ainakaan ole rajoitettu mitenkään, joten pitkällä aikavälillä en pidä sitä kovinkaan kestävänä. Yhdenkään hyödykkeen hinta ei voi nousta loputtomiin, etenkään kun sitä käytetään maksuvälineenä.

Ethereum ei ole maksuväline. Ethereum verkossa on jotain noin 10 eri stable coin projektia, joissa yhden kolikon arvo on sidoksissa dollariin. Suurin osa näistä on dollar backed tokeneita, eli jokaista tokenia vastaan on ylläpitäjän pankkitilillä dollari sitä vastaan. Mutta sitten on esim. Makerin tapaisia kolikoita, joissa Etheritä lukitaan collateraliksi ja niitä vastaan lainataan DAI-kolikkoa, jonka arvo seuraa dollaria. Ne toimii maksuvälineinä Ethereum verkon palveluissa. Ether itsessään on käyttömaksu alustan käytöstä ja utility tokeni eri palveluihin, jotka alustalla toimii.

Ja Ethereumin määrä rajoittuu luonnostaan, kun siirrytään proof-of-stakeen ja palkkiot pienenee merkittävästi. Ja luonnollisen poistumisen (avainten katoamisten tai vaikka kolikoiden burnauksen) jälkeen inflaatio voi mennä ajoittain negatiiviseksi, mutta käytännössä se pysähtyy jonnekkin 110-120miljoonan Etherin tienoille.

Ja lohkoketju ei tarjoa yhtään mitään ilman kryptovaluuttaa. Se on silloin suljettu ketju, jos siinä ei ole palkkiona toimivaa arvotokenia ja suljetuissa ketjuissa on sellaisia rajoituksia, ettei niiden käyttö pysty millään yleistymään niin, että niitä voisi kaikki vapaasti käyttää. Eli ne valuutat kulkee aina mukana, jos näkee lohkoketjuteknologiassa potentiaalia.

En ole asiaan täysin perehtynyt, joten voin olla vähän kujalla. Siinä ymmärryksessä olen kuitenkin ollut, että lohkoketjuteknologiaa pystyisi hyödyntämään myös muuhun tarkoitukseen kuin puhtaasti kryptovaluuttoihin.

Mitä netistä olen lukenut, niin muun muassa digitaalisiin sopimuksiin, omaisuusrekistereihin ja äänestysjärjestelmiin sitä nyt ainakin pitäisi pystyä hyödyntämään. Eikä noissa ole siis edellytyksenä se kryptovaluutan käyttö, vaan kyse on pelkästään tietokannan hallinnasta.

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 6.4.2019 20.51

Manialöytyy kirjoitti:

Onko Ethereumit jo ostettu?

Ei ole ostettuna. Lohkoketjuteknologia sinällään tarjoaa kyllä monia mahdollisuuksia, mutta kryptovaluutoissa näen kuplan aineksia.

Kryptovaluutta olisi mielestäni oiva maksuväline, jos sen arvon oletettaisiin olevan vakaa. Ethereumin määrää ei ainakaan ole rajoitettu mitenkään, joten pitkällä aikavälillä en pidä sitä kovinkaan kestävänä. Yhdenkään hyödykkeen hinta ei voi nousta loputtomiin, etenkään kun sitä käytetään maksuvälineenä.

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 5.4.2019 18.03

Jeans kirjoitti:

Mun Interactive Brokersin short Tesla - long Alphabet (Google) treidi on edennyt todella hyvin ja tänään oli mukava katella P&Lää.

Tesla siis -8,5% tänään, koska Q1 autojen toimitukset jäivät selvästi odotuksista. Osakkeen hinta oli tosin viime viikon aikana noussut saman verran ilman sen kummempia uutisia. Kai odotettiin Muskin jotenkin keksivän tavan, jolla taikoa luvut paremman näköisiksi ja saada pumpattua osaketta ylös vielä tän kerran. Mikään ei oo saanut mua epäilemään mun Teslan bear thesisiä ja jatkan oikein mielelläni tällä positiolla vielä pitkään.

Päädyin myös vähän isompaan gämbläykseen ja survasin 800ke merkinnän Aallon Groupin instikka-antiin. Oman analyysini ja Sijoitustiedon keskustelun perusteella olin hyvin varma, että anti ylimerkitään. Niin siinä kävikin ja sain vaan 60ke edestä osakkeita. 10% nousu ekana päivänä ois ihan kiva, mutta silloinkin se ois alle prosentin tuotto koko riskeeratulle pääomalle. Ei hirveen usein tällaisissa betseissä oo varaa mokata, jotta ne pysyy voitollisina. Mulla oli noin 300ke cashia vapaana joten jos kamaa olisi siihen asti tullut niin olisin ollut ihan tyytyväinen, ja jään mielelläni tässä vaiheessa sykliä holdaamaan näin defensiivistä ja halpaa lappua. Jos kaikki 800ke ois tullut niin ois nöyränä joutunut lähteä lainansoittorundille tai pahimmassa tapauksessa likvidoida sen verran nopealla aikataululla epälikvidejä pikkufirmoja, että reippaasti olisi turpaan tullut. Jos Aallon Group nousee lähiaikoina 20-30% niin saatan kuitenkin irroittaa.

Aloitin Game of Thronesin uudelleenkatsomisprojektin vaikka tuskin ehdin kaikki jaksot läpi ennen vikan tuotantokauden alkua ensi viikon sunnuntaina. Eka tuotantokausi tuli näköjään 8 vuotta sitten ja katsoin aikoinaan jaksot samaan aikaan grindatessani, niin nyt huomaa miten paljon kaikennäköistä on tullut missattua. Erityisesti kun hahmot tuntee tällä kertaa niin hyvin. Suosittelen!

 

Mitä mieltä Jens olet finanssialasta (Nordea erityisesti) sijoituskohteena pitkällä aikavälillä?

Itse kun keskusteluja seuraa, niin moni tuntuu olevan sitä mieltä, että nämä fintech-yritykset ja isot teknologiafirmat vievät pankeilta markkinat. En kylläkään näe tilanteen olevan ihan näin huono, koska keskuspankkien täytyy jatkossakin pystyä säätelemään pankkitoimintaa, eikä se tuossa skenaariossa olisi mielestäni mahdollista.

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 13.2.2019 21.24

Jeans kirjoitti:

Kiitti kommenteista, mielenkiintoinen aihe ja pitää palata jossain vaiheessa kun oon perehtynyt paremmin.

JJJJ kirjoitti:

Mitä mieltä Jens on Pokerstarsin rakesta tällä hetkellä? Laskin, että HU Zoom menee winratesta 16bb/100 pois pelkästään raken maksuun.

Snowiella kun kävin avausrangeja läpi, niin sen mukaan olisi lähellä optimaalista puolustaa big blindia vähemmän kuin 50% ajasta, oletan tämän johtuvan juuri korkeasta rakesta.

Ongelma kuitenkin on, ettei small blind tarvitse tällöin odotusarvoa ollenkaan potin avaamiseen. Tarkoittaako tämä käytännössä sitä, että pienemmillä tasoilla zoom ei ole odotusarvon kannalta voitettavissa pitkällä aikavälillä, jos oletetaan pelaajien olevan taidoiltaan samalla tasolla?

16bb/100 rake on jo sen verran raju, että siinä kummankaan pelaajan on vaikea jäädä pitkässä juoksussa voitolle, ellei taitoerot ole todella isot. Oletan, että tässä on kyse hyvin pienistä panoksista, tyyliin 0,5/1 alaspäin. Eli kyllä, ei varmasti ole voitettavissa jos pelaajat ovat samantasoisia. 25/50+ tasoilla, joilla pelaan, niin rake on vaan muutaman ison blindin per 100 jakoa eli vielä biitattavissa vaikka ei tasoerot olisi niin isoja. Tietenkin rakebacki auttaisi, vaikka pidin Pokerstarsin päätöstä poistaa rakeback isoimmista peleistä heille itselleen järkevänä. Pelit pyörii samalla tavalla kun hupipelaaja istuu pöytään, oli effektiivinen rake sitten 3bb/100 tai 1,5bb/100, ja muuten ei pyöri. Regubattlet ovat niin harvinaisia nykyään.

Nämä panokset oli tosiaan suht pienet, 1$/2$ ja siitä alaspäin. Kun katsoin noita läpi, niin vasta NL500 tasolla tuo avausrange alkaa olla yli 50%.

Ajattelin samalla kysäistä, että mitä mieltä olet, onko huonompi strategia, jos ei panosta floppia 80% ajasta solvereiden tyyliin vaan panostaa konservatiivisemmin 50%?

 

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 11.2.2019 23.50

Mitä mieltä Jens on Pokerstarsin rakesta tällä hetkellä? Laskin, että HU Zoom menee winratesta 16bb/100 pois pelkästään raken maksuun.

Snowiella kun kävin avausrangeja läpi, niin sen mukaan olisi lähellä optimaalista puolustaa big blindia vähemmän kuin 50% ajasta, oletan tämän johtuvan juuri korkeasta rakesta.

Ongelma kuitenkin on, ettei small blind tarvitse tällöin odotusarvoa ollenkaan potin avaamiseen. Tarkoittaako tämä käytännössä sitä, että pienemmillä tasoilla zoom ei ole odotusarvon kannalta voitettavissa pitkällä aikavälillä, jos oletetaan pelaajien olevan taidoiltaan samalla tasolla?

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 28.12.2018 22.08

Ajattelin, että voisin kysyä taas samalla muutaman kysymyksen pokerista, kun kirjoitit aiheeseen liittyen:

1) Onko odotusarvon kannalta iso menetys, jos käytämme kussakin pelitilanteessa ainoastaan yhtä panostuskokoa koko bettausrangelle? Oon Snowiella käynyt pelitilanteita läpi, ja se pelaa tällä tyylillä.

2) Onko 6-max nykyään odotusarvon kannalta parempi vaihtoehto kuin hu?

3) Mitä mieltä pelaajista Berri Sweet ja EEE27?

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 17.12.2018 11.41

Pystyykö noita high stakes -pelien tuloksia enää seuraamaan mistään, kun hsdb ei niitä näytä?

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 15.12.2018 18.58

Jeans kirjoitti:

Puhuin joskus Monkersolveristä, joka on solveri mun pääpeliin Pot-limit Omahaan. Kun sille eristää tarpeeksi pienen osan pokerijaosta, tietokoneen tehot riittävät siihen, että se laskee auki hyvin lähelle GTO-strategian tilanteeseen. Yksittäisessä laskussa tosin kestää niin pitkään (jopa tunteja), ettei sitä pysty käyttämään real-time kesken pelatun jaon. Muistaakseni kirjoitin tännekkin, että pitäisi laskea kaikki mahdolliset tilanteet auki ja koodata ohjelma, jonne tallentaa nämä. Sit vois pelatessa kaivaa ohjelmasta auki just se relevantti tilanne, jossa on tällä hetkellä pokerijaossa. No Upswingpoker tarjoaa nyt tällaista ohjelmaa PLO pre-flopiin nimeltä PLO Matrix. Maksaa $49 dollaria kuukaudessa joten eiköhän kaikki ala käyttämään tätä kunhan löytävät sen, ja pre-flop edget pienenee entisestään. Ostin sen just itselleni ja näyttää tosi lupaavalta (pitäisi varmaan ryhtyä Upswingpoker-affiksi laugh). Tän näköinen:

Ja nettipokeri on taas askeleen lähempänä kuolemaa.

 

Mitä mieltä muuten olet, että olisiko hu omahassa mahdollista päästä lähelle optimaalista strategiaa tällaisella "trial and error" -menetelmällä mitä holdemissa käytettiin Libratuksen tapauksessa?