Olet täällä

Venäjän tilanne - 25.9.2022 12.05

Lauritz kirjoitti:

 

Hesu kirjoitti:

 Pelkkä Putinin syrjäyttäminen ei riitä. Koko valtakoneisto pitäisi syrjäyttää ja länsimaat eivät voi tehdä sitä aseellisesti, koska seurauksena olisi hyvin suurella todennäköisyydellä ydinsota.

 

Päin vastoin. Juuri kuvaamasi asian takia Putinin syrjäyttäminen riittää, kunhan Venäjä häviää sodan. Sama se oli Hitlerilläkin. Riitti, että Saksa häviää sodan ja kaikki syyttävät Hitleriä. Sitten natsiupseerit siirtyivätkin Naton palvelukseen ja jatkoivat muutenkin entisissä hommissaan.

Tuossa välissä vain tuhottiin Saksa ja tapettiin miljoonia sen kansalaisia ennen kuin Hitler saatiin syrjäytettyä. Vaikka Saksan armeijassa oli vastustusta Hitlerille sodan ollessa jo käytännössä hävitty, niin laajamittaista kapinaa ei tapahtunut, koska isänmaan puolustaminen katsotiin tärkeämmäksi arvoksi. Yritin vain sanoa, että Venäjän valloittaminen lienee nykyoloissa mahdotonta, joten vastaavaa tapahtumaketjua ei saada aikaiseksi, vaikka venäläiset puskettaisiin Ukrainasta ulos. Ydinsodan uhka ja pelko tekee ongelman ratkaisusta huomattavasti monimutkaisemman.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 25.9.2022 10.32

Ihmiskunnan historia on täynnä yksinvaltiaita, diktaattoreita ja muita, jotka ovat itsevaltaisesti päättäneet asioista. Tämä on mahdollista monien psykologisten efektien, sekä ydinpiirin tuen kautta, jossa valta annetaan tälle henkilölle ja hänet nostetaan jalustalle. Yleensä mennään kuitenkin pieleen siinä, että laitetaan kaikki syy tai päätökset tämän yhden "päättäjän" kontolle, vaikka siellä taustalla on aikaisista ajoista lähtien ollut suuri joukko päätöksen tekijöitä, jotka ovat sitten ohjailleet itsevaltiasta kohti jotain päämäärää. Tai idea voi olla lähtöisin tältä itsevaltiaalta, mutta alaiset ovat sitten varmistaneet, että sen toteuttaminen jollain tasolla mahdollista. Ei Napoleon tai Hitler tuosta vain päättäneet lähteä valloittamaan Venäjää, eikä Putin, että nyt otetaan Ukraina. Tästä syystä vastuu on aina kollektiivisesti suuremalla joukolla ja se tekee mielestäni tästä nykyisestä sodasta ja sen lopettamisesta huomattavasti monimutkaisemman prosessin kuin annetaan olettaa. Pelkkä Putinin syrjäyttäminen ei riitä. Koko valtakoneisto pitäisi syrjäyttää ja länsimaat eivät voi tehdä sitä aseellisesti, koska seurauksena olisi hyvin suurella todennäköisyydellä ydinsota.

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 25.9.2022 10.17

Markkinoilla on nyt liikkeellä monia "taloustietäjiä", jotka ennustavat suurta romahdusta tai/ja jotain suurempaa järjestelmä muutosta seuraavien viikkojen aikana. Nyt on niin monta asiaa päällekäin eteenkin Euroopassa: Sota, joka eskaloituu, energiakriisi ja valtioiden lainakriisit joista Italia taitaa olla tämän päivän vaalien jälkeen ensimmäisenä tulessa.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 22.9.2022 01.13

Venäläiset eivät ole osoittaneet kollektiivisesti mitään merkkiä Putinin hallinnon ja Ukrainan sodan vastustamisen suhteen. Jos ei ole vastaan ja on maan kansalainen, joka pyörittää yhteiskuntaa, niin on vähintään sen myötäilijä, eli vastuussa jossain määrin tapahtumista. Mielenosoituksia liitoitellaan tietenkin länsimaissa, mutta ne ovat olleet säälittävän pieniä. Sama yliopistojengi pääasiassa osoittaa mieltä kuin Suomessa trans- tai pakolaisten oikeuksien puolesta. En sanoisi, että kyse parhaasta tai rohkeimmasta materiaalista. Eihän tuolla ole mitään vaikutusta hallintoon ja sen tietävät hyvin. Ne, joiden mielenosoituksella olisi vaikutusta, eivät ole sitä toistaiseksi tehneet.

Minusta venäläisiä ei saa päästää enää Suomeen, olipa he vastustajia tai turisteja. Heidät pitää jättää kotimaahan ja pakottaa luomaan siellä painetta muutoksella. Ihan samoin kuin ne arabimaista paenneet nuoret miehet olisi pitänyt palauttaa heti takaisin. Jos on ongelma, niin juuri heidän velvollisuus korjata se omassa maassa, eikä saapua tänne toivoen, että joku toinen tekisi jotain.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 22.9.2022 10.56

TuuriTuuli kirjoitti:
Hesu kirjoitti:

Maidan oli osittain länsirahoitettu kansannousu, joka syrjäytti väkivaltaisten mellakoiden jälkeen Ukrainan laillisesti vaaleilla valitun presidentin. Maan parlamentti käytännössä pakotettiin mellakoiden jälkeen erottamaan hänet. Presidentin kannatus oli suurta niissä osissa Ukrainaa, jossa sitten näitä "spontaaneja" itsenäistymisiä" tapahtui. Ne olivat kuitenkin sen verran nopeita ettei kaikki ollut Venäjällä suunniteltu, vaan siellä oli oikeasti venäläismielisiä ukrainalaisia, joiden pinna katkesi tuosta kansannoususta. Wikipediasta voi katsoa mitä Maidanista on seurannut. Kummasti on kuollut hämärissä oloissa niitä syrjäytetyn presidentin lähipiiriä.

Tinggelin aiempi kirjoitus aiheesta ei ole vanhentunut yhtään: https://www.sijoitustieto.fi/comment/86266#comment-86266

Vasta-argumentaatiota?

Olen pääpiirteissään samaa mieltä tuosta Tinggelin kirjoituksesta, mutta painotuksissa on eroja miten katson asioita esim. " Kokevatko Suomessa, Virossa, Latviassa tai Liettuassa asuvat etniset Venäläiset voimakasta myötätuntoa Venäjää kohtaan?". Kokevat. Aivan samoin kuin Suomessa asuvat kurdit muuttuvat kurdeiksi, kun kyse tulee heidän maanmiestensä ja terroristien palautuksesta Turkkiin tai tavan muslimeista, joista tulee kiihkomuslimeita, kun joku pilkkaa heidän profeettaansa uudessa kotimaassaan. Tai kun suomalainen jääkiekkoilija on asunut puolet elämästään Yhdysvalloissa, niin kyllä hän edelleen on suomalainen ja tuntee sympatiaa syntymämaahansa.

Näissä 100% länsimielisissä näkökannoissa on se vika, että Ukraina ei elä kuplassa, jossa ei vaikuttaisi maantiede ja historia. Tästä syystä se, että irtiotto Venäjästä olisi ylipäätänsä mahdollista ilman jonkin sortin vastareaktiota, on minusta mahdotonta. Ukraina on niin pitkään ollut osana Neuvostoliittoa ja väestösiirtojen ja talouden kautta kytköksissä siihen. Ei voida vaihtaa puolta tuosta vain ilman eturistiriittoja sinne sun tänne. Ja mitä tulee niihin väärinkäytöksiin, niin Ukraina on EU:n taholta todettu euroopan korruptoituneimmaksi maaksi vielä sen erotetun venäläismielisen presidentin vallasta syöksemisen jälkeen. Ei ole siis mitään venäläistä tai eurooppalaista Ukrainaa, vaan heidän toimintakulttuuri on sitä samaa ryssämentaliteettia, mitä tulee omaisuuksien haalimiseen.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 21.9.2022 10.25

Tinggeli kirjoitti:

" Ukrainan kansasta he ovat tehneet tykinruokaa ja työntäneet heidät sotaan meidän maamme kanssa sitomalla heidät tähän sotaan jo vuonna 2014, kun he käyttivät asevoimia siviilejä vastaan, järjestivät kansanmurhan, eristyksen ja terrorin niitä ihmisiä vastaan, jotka kieltäytyivät tunnustamasta vallanpitäjiä, jotka nousivat Ukrainassa vallankaappauksen tuloksena. "

Mitenköhän kenelläkään on pokkaa sanoa tuollaista paskaa suustaan. Aivan täynnä valheellista tietoa.

Ei tuo täyttä valhetta ole. Maidan oli osittain länsirahoitettu kansannousu, joka syrjäytti väkivaltaisten mellakoiden jälkeen Ukrainan laillisesti vaaleilla valitun presidentin. Maan parlamentti käytännössä pakotettiin mellakoiden jälkeen erottamaan hänet. Presidentin kannatus oli suurta niissä osissa Ukrainaa, jossa sitten näitä "spontaaneja" itsenäistymisiä" tapahtui. Ne olivat kuitenkin sen verran nopeita ettei kaikki ollut Venäjällä suunniteltu, vaan siellä oli oikeasti venäläismielisiä ukrainalaisia, joiden pinna katkesi tuosta kansannoususta. Wikipediasta voi katsoa mitä Maidanista on seurannut. Kummasti on kuollut hämärissä oloissa niitä syrjäytetyn presidentin lähipiiriä.

Näytä koko viesti
Uusiutuva energia - 19.9.2022 11.18

Pystyttäisiinkö ylimääräistä energiaa varastoimaan aineeseen, josta se saadaan tarvittaessa ulos kuten kaasusta? Silloin ei tarvittaisi yhtä suuria maa-alueita, koska energiatiheys on suurempi aineessa. Ylimääräisellä tuuli ja aurinkoenergia luotaisiin korkea energistä kaasua, joka varastoidaan ja käytetään kun edellisistä ei saada riittävästi ulos. Näemmä voidaan: https://en.wikipedia.org/wiki/Power-to-gas

Näytä koko viesti
Uusiutuva energia - 19.9.2022 06.03

Hooverin pato tuottaa sähköä 9 miljoonan ihmisen tarpeisiin. Siinä on vähän potentiaalia asian suhteen. Toisaalta ympäröivissä osavaltioissa ei ole samanlaisia talvia kuin täällä, joten energian tarve on osittain pienempi. Myös padon vedenkorkeus ja nyt pitkään vaikuttanut kuivuus on vähentänyt sen tehoa merkittävästi. Padon rakentaminen ilman valmista maantieteellistä kohtaa on käytännössä mahdotonta ja Suomessa hyvät paikat jo käytetty. Samalla jos kuitenkin halutaan päästä eroon fossiilisista ja energian tarve pysyy nykyisenlaisena, niin on tehtävä radikaaleja toimia kaikissa asioissa.

Näytä koko viesti
Uusiutuva energia - 19.9.2022 03.58

Uusiutuvilla luotu sähkö pitää varastoida potentiaalienergiaksi, jolloin ei tarvita akkuja. Nostetaan vain massaa ylöspäin tehdyllä sähköllä ja kun tarvitaan energiaa, niin annetaan painovoiman vaikuttaa. Käsittääkseni tässä on vielä kohtuullisen hyvä hyötysuhde, jos vertaa nostoon käytettyä ja laskusta saatuja energia määriä.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 18.9.2022 01.02

En usko, että ihmiset tulevat Euroopassa hyväksymään heidän ajamista ulos kodeistaan energian hinnan noustessa yli kestokyvyn ja/tai energiakatkojen tullessa välttämättömiksi. Monessa Euroopan maassa valtaan nousee puolueita, jotka suhtautuvat Venäjään suopeammin ja ovat valmiita neuvottelemaan tilanteen muuttamiseksi. En usko, että Venäjää tullaan lyömään tässä sodassa kokonaan. Se tullaan ajamaan itäisessä Ukrainassa ulos maasta, mutta etelässä... tuskin. Olen pyöritellyt päässäni erilaisia scenarioita ja vaikka Putin syrjäytettäisiin, niin todennäköisyys sille, että seuraava johto/johtaja suostuu hyväksymään Venäjän syyllisyyden kansainvälisesti tapahtumiin tulee olemaan lähellä 0%. Syyllisyyden tunnustaminen tarkoittaisi massiivisten korvausten maksamista, joka ajaisi Venäjän kaaokseen. Samalla johtaja joutuisi todennäköisesti syrjäytetyksi ja kierre olisi valmis. Itse uskon, että tämä sota jämähtää siihen, että Krimi ja osa etelä-Ukrainasta jää Venäjän miehittämäksi. Tämä on siis "hyvä lopputulos". Huonoa en uskalla edes miettiä pidemmälle, mutta jos Venäjä pitää Krimiä osana itseään, niin se suojelee sitä lopulta tiputtamalla ydinpommin Kiovaan.

Näytä koko viesti