Olet täällä

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 22.10.2019 2.22

On kyl mennyt syksy puihin.

Sijoitusten osalta osallistuin minimerkinnällä Relaisin antiin (ja kävin antiesittelyssä, mikä jätti aika kylmäksi). Nordnetin Traders' eventissä kävin myös, ihan jees illanvietto. Muuten salkku pysytellyt pitkälle entisellään.

Pokeria en ole kuukauteen pelannut. Päivittäiset kasinot oon vetänyt ja vähän vedonlyöntiä siinä ohella, tulokset aika kehnoja mutta EV-käyrä lienee 1,5 kilon paikkeilla mikä on toki hyvin vajaan tunnin päivittäisestä hommasta. Nyt tosin reissussa menee läppärillä vähän pidempään ja osaa bonareista on huononnettu. Kans pääomaa pitää sitoa vähän aiempaa enemmän kun osan depojen kierrätyksestä oon hoitanut pokerilla (muuten vedonlyönnillä).

Opinnoissa ollut raskasta, aivan kauhea kurssi pääosin takana ja vielä siitä 15 sivun essee pitäisi säveltää jostain suurten ajattelijoiden ja teorioiden vaikutuksesta ja jotenkin liittää luentoihin. Caesarin elämänkerta on itsellä ollut työn alla ihan oman vapaa-ajan luettavana ja ajattelin että valta, siihen yhdistettynä tuo aikakausi, Machiavellin ajattelu, Rousseaun näkemykset yhteiskuntasopimuksesta ja sitten vähän juttua nykyajasta voisi toimia. Tämän ei pitäisi olla paha rasti, kunhan saa kirjoittamisen vain pyörimään täällä reissussa. Helpoin 5 opintopisteen kurssi yliopistolla oli yksi pakollinen viiden sivun läppäessee, tämä oli toinen ääripää. Yksi hyvä esimerkki siitä miksi opintotuen sitominen suoritettujen opintopisteiden määrään olisi hölmö hanke.

Muuten on ollut tosi nihkeätä opintojen kanssa. Sen suuremmat ajatukset hyödyllisestä työharjoittelusta ja muiden kurssien suorittamisesta ja varmaan myös ensi maanantaina alkavasta pokeriturnaussarjasta lienee syytä haudata ja keskittyä suorittamaan hommat kasaan. Gradu, vapaaehtoistyöharjoittelu ja yksi isompi kirjallinen työ siis vielä edessä.

Otin sitten viime viikolla Norwegianin lentopisteillä lauantai-illan lennot Alicanteen minkä lähistöllä veljen perhe viettää talvea, kun lupailtiin vielä kohtuullista säätä. No ennusteet petti ja yli 20 astetta ei ole täällä vielä nähty. Tosin lupaillaan jostain torstaista eteenpäin että 22-23 asteeseen noustaisiin, joten ollaan täällä nyt vielä. Viileän kosteilla keleillä nää kämpät ei kyl mitään hirveän mukavia oo. Olin joka tapauksessa suunnitellut reissun johonkin lämpimään, mutta ehkä hieman kaduttaa että lähdin säästölinjalle enkä ottanut suuntaa Las Vegasiin tai Maltalle minne paljon tuttuja on suunnannut. Paluulentoja en ottanut ja vaikuttaa kalliilta, mutta isoveli sanoi että muillekin kentille voidaan suunnata jos tarve tulee (taitavat olla tähän kylään jo muutenkin kyllästyneitä ja vaihtelu virkistäisi).

Ja ai että on tänä syksynä Suomen kelit (etenkin lokakuun alku, kun kelit veti kylmiksi JA kosteiksi) vituttaneet. Ei vain ollenkaan sovi mulle, jatkuvasti kipeä / vetämätön olo ja ulos lähteminen kylmään viimaan + vielä pimeään ei nappaa yhtään. Hieman on kartoitettu mahdollisia paikkoja mistä hankkisi sen talvenviettomestan. Toki reissumiehen elämä parin viikon / muutaman kuukauden stopeillakin ihan mahdollinen, ainakin muutaman vuoden ajan kunnes löytää sellaisen hyvän paikan ja grindaa riittävästi ylimääräistä rahaa ettei sen hankkiminen rampauta muuta sijoitusvarallisuutta. Tosin jostain syystä lennot tänä syksynä ovat vaikuttaneet paljon kalliimmilta kuin aiempina vuosina, joten jos se meno jatkuu niin jatkuva matkustaminen ei ole niin houkutteleva vaihtoehto.

Metsäsijoittajan matkassa - 21.10.2019 20.25

AIemmin kirjoittelin metsäsijoituslainan marginaaleista ja siitä miten pankeissa suhtaudutaan nihkeästi metsään vakuutena. Olen huomannut, että pankeissa näkymys metsäsijoittamiseen on muuttunut/muuttumassa, sillä nykyään metsäsijoituslainatarjouksien marginaalit ovat liikkuneet 0,65-0,82 % välillä 12 kk euriborilla, mikä vielä negatiivisena laskee lainarahan hintaa.

Olen syksyn aikaan myynyt yhden metsätilan ja tehnyt tarjouksen neljästä metsätilasta, onnistumatta kuitenkaan ostoaikeissa. Näkemykseni mukaan metsätiloista maksetaan tällä hetkellä huomattavaa ylihintaa ja tulen edelleen myymään taimikkovaltaisia, pieniä ja syrjäisiä tiloja. 

 

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 21.10.2019 15.19

Osavuosikatsauskausi on alkanut. Vähän tuntui olevan vielä viikonloppufiiliksillä, mutta sentään tuottoja tuli kohtalaisesti, vaikkei vielä täysi hurlumhei ollut päällä osareiden määrässä. Mitään isoa kalaa pitempään salkkuun ei näyttäisi tässä vaiheessa tarttuvan. Päivässä ei ollut oikein mitään erityisen mielenkiintoista, mutta ajattelin kokeilla infrontin graafien palluraefektiä ostoihin ja myynteihin täällä. Koitetaan osarikaudella päivitellä jotain muutakin, jos vaikka tulisi mielenkiintoisempia caseja.

Atlas Copco

Valmistautuminen omalta kohdalta heikko, onneksi Ville oli paremmin perillä luvuista. Yhtiöltä tuli kautta linjan hyvät luvut. Tilaukset niin kovat, ettei edes seuraavan neljänneksen ”somewhat lower demand” ohjeistus haittaa.

Ongelma joskus osavuosikatsauksissa on, että algo nappaa likvidin lapusta ostamalla millisekunneissa tiedotteeseen 45 tuhatta kappaletta, jonka jälkeen myyntilaidassa on paljon vähemmän tavaraa jäljellä ja hinta korkeampi. Kun yhtiön kurssi on ollut hyvin vahva, niin aina hyvätkäään luvut eivät jaksa viedä osaketta kunnon ralliin. Sen takia ison position ottaminen yli 3% nousuun on vaikeampaa kuin paremmilta tasoilta mukaan pääsy.

Liian myöhään kyytiin ja liian aikaiseen ulos, mutta silti 3% välistä. Tällä tuloskaudella näyttäisi osakkeelle kuin osakkeelle ylitys riittävän. Poikkeuksena kiinteistöfirmat ovat olleet hyvin heikkoja pieniinkin heikkouksiin luvuissa.

Osake on Epiroc spinnin huomioiden kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla, kuten myös hinnoittelukertoimet. Sen takia ei jotenkin tuntunut oikealta ratkaisulta ottaa pitempään salkkuun, vaikka luvut olivatkin viimeisen päälle kunnossa.

Vihreät pallurat ostoja ja punaiset myyntejä.Muuten tosiaan ihan mallikasta, mutta määrät olisivat saaneet olla reilumpia.

Elisa

Ilmeisesti sijoittajat olivat olleet laajemminkin shorttina Elisaa teesillä "Se tippuu aina osavuosikatsauksiin", kun osake nousikin minimaalisesti odotuksia parempaan katsaukseen 7% torstaina. Meilläkin on Elisaan pitempi shortti(vaikka valuaatiota ei kannatakaan ikinä shortata :) ). Osake on aina noussut korkojen heikkouteen, joten nyt kun korot nousivat aamusta selkeästi, oli matalan betan osakkeilla syytä rekylöidä edes vähän alaskin, kun ovat olleet erittäin vahvoja.

Päivällä korot vähän ottivat takapakkia, joten prosentin voitto riitti. Sitten kun korot näyttivät kääntyvän uudestaan nousuun, niin koitin uudestaan pienemmällä määrällä, mutta aika vaakaviivaa osake näyttäisi vetävän. On mahdoton arvioida, miten korkoliikahdukset vaikuttavat minäkin päivinä, mutta riittää että saa edes pienen odotusarvon puolelleen.

Tomra

Muun muassa pullonpalautusautomaatteja valmistava Tomra on markkinoiden suosikki ollut jo muutaman vuoden. Tulos ja tilaukset olivat vahvat ja osake ollut ihan viimeiset viikot heikkona (signaali, että odotukset ehkä matalalla). Pullonkeräyssegmentti oli kuitenkin vähän vaisu, ja mietin että osake olisi ehkä tänään +3-5%. Kun osake avasi +10%, niin vaikutti hyvältä paikalta shortata, mutta siitähän se painoi suoraa ylös vielä yli 3%. Kun se tuli vähän alas, otin 1/3 kiinni, mutta kun myyntiä alkoi löytyä, kasvatin position entistä isommaksi.

Nämä ovat vähän vaikeita caseja, kun osake lähtee ihan eri suuntaan kuin olettaa. Yleensä sanotaan, että leikkaa tappiot nopeasti, mutta sitten taas kokemus sanoo, että melko usein itsekin on lopulta oikeassa. Tästä tuli ihan kohtuullinen voitto, mutta paljon parempi strategia jälkikäteen ajateltuna(se jos joku on helppoa!) olisi ollut ottaa suurempi positio vähän myöhemmin ja jatkaa kasvattamista alamäkeen. Tästäkin on vaikea mitään pitempää casea suuntaan tai toiseen saada. Firma on laatuyhtiö ja tulos oli yli odotusten. Toisaalta sitten kurssireaktio(+7,5%) vieläkin aika reilu ja arvostus (EV/EBIT 32) railakas, joten jätetään osake rauhaan.

Holmen

Päivän ainoa vähänkään isompi tappio. Oli edellisenä päivänä noussut reilusti hyvään tulokseen, mistä oli meillekin tullut hyvät voitot. Aamulla tuli dowgreidiä osakkeelle, ja ajattelin että sijoittajat voisivat ottaa voittoja kotiin, kun osake ollut hyvin vahva, eikä metsä ylöskirjausuutinen ainakaan ollut yllätys. No momentumin voima yllätti ja osakkeesta tuli pari prosenttia takkiin maltillisen kokoiselle shortille. Osake vaikutti niin vahvalta, ettei viitsinyt vastaan taistella, vaan tappiot vaan himaan.

Holmenia ovat nostaneet halpa kruunu, operatiivinen suoriutuminen ja metsäassettien uudelleenarviointi. Tämä viimeisin on edessä myös Storalla. Osake onkin tänään 3% nousussa. Stora oli varsinkin alle 10:stä ja huomioiden metsäassetit erittäin edullinen. Nyt 12 eurossa osake alkaa olla tasapainossa, ja myimme loputkin osakkeet. Annetaan tuloksen kertoa, mihin seuraavaksi lähdetään.

Yleisesti:

Salkku tekee päivittäin uusia huippuja, tosin pienin portain. Shorttina olevat kalafirmat vetivät kunnon rallin viime viikolla, mutta muuten positiot toimivat. Vaikka kaloissa päätyisi ottamaan stoparit, ei niitä tuommoiseen rykäisyyn kannata välttämättä ottaa, vaan katsoa hetki mitä tapahtuu. Osakkeet ovat nousseet, koska lohen hinta on noussut pohjilta, mutta hinnat ovat edelleen hieman painuksissa ja antavat paineita Q4 odotuksille.

Teliaa ostimme viime perjantaina. Tänään hallituksessa myllerystä ja osake 3,5% yli ostotasojen. Vakaassa yhtiössä tämmöinen pikkupomppukin vuorokaudessa tuntuu melko suurelta. Aamulla sai osakkeet myytyä toppiin, mutta nyt mietin, että ei kait se ostoteesi nyt ihan +4% ajatuksella ollut, joten kait osaketta otetaan ostoon vielä tänään. Mietimme, että kun olemme Elisaa shorttina, niin edes vähän edullisempi Telia voisi olla hyvä vastapaino edes puolipainolla.

Jälkikäteen ajateltuna useampi ensimmäisten päivien osarikaupoista(viime viikolla) olisi pitänyt jättää pitemmäksi ajaksi. Onneksi yli 90% tuloskaudesta on jäljellä. Pyritään ottamaan myös pitempiä positioita, kunhan tulee hyviä caseja.

Afarak - 21.10.2019 15.06

Joo toki näin, mutta kun ei täysin "nollasummaa" paineta niin liiketoiminnallekin pitäis laskuihin jotain arvoa mukaan saada. Alkaa edelliseen ostotarjouksen hintaan preemio olemaan kohdillaan. Jännitetään kuinka tässä lopulta käy.

Afarak - 21.10.2019 14.38

Jäky678 kirjoitti:

Onko Jenssiltä tulossa Afarakista samanlaista analyysiä kuin Kamuxista? Tässä kun hahmottelee betsin kokoa niin kiinnostaa näkemykset liiketoiminnan arvosta. 

En ole Jens, mutta ulkopuolisena afarakittomana tarkkailijana en näe liiketoiminnan arvoa Afarakissa kovin merkittävänä draiverina lähivuosien pörssikurssin kehitykselle. Lähinnä kai kysymys on siitä, milloin ja kuinka paljon - vaiko ollenkaan - Kroatiasta saa puristettua rahaa?

Kuka teki tiliä Trumpin twiiteillä? - 21.10.2019 14.19

Ihan hyvä kolumni Akilta kuten yleensä mutta tosiaan tämä Vanity Fair artikkeli taisi olla aika heikoilla faktoilla liikkeellä. Matt Levine on asiallinen kaveri ja kirjoitti hyvin jo asiasta, tässä podcastissa kanssa keskustelua siitä miten epätodennäköistä tämä on:

https://slate.com/podcasts/slate-money/2019/10/the-robocalypse-edition

 

Mandatum Trader - 21.10.2019 13.14

Pääseekö Mandatum Traderin kautta jenkkien OTC markkinalle?

Mandatum Trader - 21.10.2019 13.08

Mandatum Trader kirjoitti:
muugg kirjoitti:

Löytyykö Mandatum Traderistä ns viputuotteille stop loss ja stop win/tp -ominaisuutta? Nordnetistä nämä puuttuvat edelleen.

Moi muugg,

Kyllä löytyy. Koko positiolle käytettävissä take profit / stop loss, ja position osalle OCO (one cancels the other order) stop- ja limit-toimeksiannoilla.

Ystävällisin terveisin,
Tomi / Mandatum Trader

Vastaan tähän kysymykseen myös Nordnetin puolesta. Stop loss -toimeksiannot viputuotteille ovat yksi toivotuimmista uusista ominaisuuksista asiakkaidemme keskuudessa. Uusi verkkopalvelumme on vaatinut paljon resursseja kehitystiimiltämme ja nyt kun uusi verkkopalvelu on valmistumassa, vapautuu resursseja myös tämän tyyppiseen kehitystyöhön. Uskon, että viputuotteiden stop loss -toimeksiannot ovat käytössä ensi vuoden aikana.

Jatkokysymys Mandatumille. Alkuperäisessä kysymyksessä viitataan Nordnetin tarjoamiin viputuotteisiin, eli warrantteihin ja sertifikaatteihin. Löytyykö Mandatum Traderista stop loss -toimeksianto näille tuotteille, joka huomioi osto/myyntilaidan ja toteuttaa stopin näiden muutoksien mukaan? Yleensähän stop loss -toimeksiannon triggeri on viimeisin kauppahinta. Valtaosalla tuhansista viputuotteista käydään kauppaa niin harvakseltaan tai ei ollenkaan koko päivän aikana, että viimeiseen kauppahintaan perustuva stop loss -toimeksianto ei ole käyttökelpoinen näille tuotteille, vaan vaaditaan osto/myyntilaitoihin reagoiva stop loss -toimeksianto. Tässä tärkeää on myös miten stop loss -toimeksianto reagoi tilanteeseen, jossa markkinatakaajalta häviävät laidat hetkeksi?

Elisa - 21.10.2019 12.51

Afarak - 21.10.2019 12.02

Onko Jenssiltä tulossa Afarakista samanlaista analyysiä kuin Kamuxista? Tässä kun hahmottelee betsin kokoa niin kiinnostaa näkemykset liiketoiminnan arvosta.