Olet täällä

Viimeisimmät viestit - Sijoitustieto

Sijoitustiedon #Teerenpelit: SijoitusInvest -paneelissa Aki Pyysing, Sauli Vilen ja Jarkko Aho (Random Walker) - 18.12.2018 12.34

-

http://jakso.fi/yleinen/aanesta-suomen-paras-podcast-2018

Ennustukset vuodelle 2018 - 17.12.2018 14.29

Sijoitustieto kysyi Suomen tunnetuimmilta sijoitusnimiltä voittajaosaketta Helsingin pörssistä vuodelle 2018. Oman näkemyksensä kertoivat Jukka Oksaharju, Henri Elo, Karo HämäläinenPasi Havia sekä Sijoitustiedon kolumnistit Aki Pyysing, Random Walker ja Daytrader. 

Joulukuussa 2018 on jälleen aika katsoa menneeseen vuoteen. Sijoitusvuosi oli hankala myös guruille, sillä valinnoista koostettu salkku jäi jälkeen indeksille (OMXHGI), sekä oli osinkojen jälkeen n. 11 prosenttia miinuksella. Sijoitusgurujen tuoreet kommentit viime vuotiseen valintaan löydät jokaisen näkemyksen jälkeen.

TULOKSET JA KOMMENTIT

Osakesäästötili tul(l)ee vihdoin Suomeenkin - 16.12.2018 14.14

Aki Pyysing 16.12.2018: Harakat haluavat köyhien pysyvän köyhinä

"Kansanedustaja Timo Harakka on ristiretkellä sijoitussäästötiliä vastaan. Ristiretkellähän tavoitteena on vääräuskoisten lahtaaminen, alistaminen ja pakkokäännyttäminen. Tarkoitus ei ole todellakaan käydä uskonnollista debattia siitä, kumman puolen satuolento on uskottavampi. Päällimmäisenä ideana on saada lisää maata ja valtaa, ja tässä kaikki keinot ovat sallittuja."

Päivän lööppi - 14.12.2018 19.02

Ajankohtaisia kirjoituksia taloudesta - 11.12.2018 12.45

Juhani Huopainen 11.12.2018: Korjaus, josta saattaa tulla karhu

"Näkemys ei ole kahden viikon takaisesta muuttunut ollenkaan. Arvelin tuolloin, että jonkinlaista minirallia voidaan nähdä ennen keskuspankkien kokouksia, mutta vaikka EKP:n ja Fedin odotetaan ryhtyvän löysäilemään, markkina ei piristynyt ollenkaan. Kolmen päivän laiska ralli vain. Se on helvetin huono merkki. Mörkötunnelmien takia sanoin kaksi viikkoa sitten, että edelleen USA:n kymmenvuotiset velkakirjat salkussa, osakeriskiä tasapainottamassa. Se on toiminut aika hyvin. Helsingin pörssi on valunut 14,5 prosenttia ekasta vinkkauksestani, mutta USA:n velkakirjat ovat vajaan prosentin plussalla. Siihen kun ynnää vajaan prosentin kertyneen korkotuoton ja dollarin vahvistumisesta vielä yhden prosentin päälle, niin on se paremmin tuottanut kuin osakkeet."

Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 11.12.2018 12.44

Juhani Huopainen 11.12.2018: Korjaus, josta saattaa tulla karhu

Markkinanäkemys ja sijoitussuositukset

Näkemys ei ole kahden viikon takaisesta muuttunut ollenkaan. Arvelin tuolloin, että jonkinlaista minirallia voidaan nähdä ennen keskuspankkien kokouksia, mutta vaikka EKP:n ja Fedin odotetaan ryhtyvän löysäilemään, markkina ei piristynyt ollenkaan. Kolmen päivän laiska ralli vain. Se on helvetin huono merkki. Mörkötunnelmien takia sanoin kaksi viikkoa sitten, että edelleen USA:n kymmenvuotiset velkakirjat salkussa, osakeriskiä tasapainottamassa. Se on toiminut aika hyvin. Helsingin pörssi on valunut 14,5 prosenttia ekasta vinkkauksestani, mutta USA:n velkakirjat ovat vajaan prosentin plussalla. Siihen kun ynnää vajaan prosentin kertyneen korkotuoton ja dollarin vahvistumisesta vielä yhden prosentin päälle, niin on se paremmin tuottanut kuin osakkeet.  

Entä tästä eteenpäin?

Paljon riippuu siitä, kuinka pahaksi taloustilanne ja sen mukana osakemarkkinat menevät. Mikäli menee huonoksi, osakkeiden arvonlasku jatkuu, mutta korkotaso USA:ssa laskee. Se tarkoittaisi hyvää velkakirjoille. 

Tämä voi olla samanlainen ryminä kuin mitä nähtiin 2015 – eli ehkä vielä 10 prosenttia pois, ehkä ei laskua enää ollenkaan, ja seuraavaksi ylös. Mutta miksi ihmeessä markkina rälläisi 2019, kun kerran useimmat markkinaosapuolet pitävät taantumaa 2020 todennäköisenä? 

Tämä voi myös olla karhumarkkinan alku. Siis sellainen, joita nähdään kerran kymmenessä vuodessa. Kymppivuotisen korko laskisi nykyiseltä 2,85 prosentin tasolta todennäköisesti 2,2-2,1 prosentin tuntumaan, jolloin velkakirjan arvo nousisi lähes viisi prosenttia. Se tarkoittaisi vuoden päästä siis korkotuoton ja arvonnousun yhdistelmänä 7,5 prosentin tuottoa. Se puskuroisi jo ihan kivasti osakepuolen tappioita. Ja mikä tärkeintä, se jättäisi varat tallelle osakkeiden reilumman alennusmyynnin varalta. 

En lähtisi sekoilemaan eurooppalaisten valtioiden lainojen kanssa, enkä myöskään suosittele yrityslainoja. Riskipreemiot ovat nousussa, ja todennäköisesti yrityslainojen hinnat kulkevat osakkeiden mukana. Liian iso riski, että joku hieno yritys kertoo huonon suhdanteen, korkotason nousun ja yllättävän yksittäistapausyllätyksen aiheuttamista tappioista. Kaikki hienot yritykset eivät nimittäin tule olemaan hienoja loputtomiin. 

JOM Rahastot - kiinnostaako Kaakkois-Aasia? - 7.12.2018 14.07

Juuso Mykkäsen matkakertomus Kaakkois-Aasiasta: Indonesiassa ja Filippiineillä marraskuussa

"Filippiineillä vierailimme maan suurimmissa kaupungeissa Cebussa ja Manilassa. Edellinen visiittimme Cebussa oli loppukesästä 2017. Cebun luja kasvu näkyi hyvin selvästi jo kaupungin silhuetista, joka oli muuttunut suurkaupunkimaisemmaksi aiempaan matalahkoon kaupunkiprofiiliin verrattuna. Kerrostaloja oli siis selkeästi aiempaa enemmän ja niitä oli myös rakenteilla huomattava määrä. Salkkuyhtiömme Cebu Landmastersin (CLI) kommentit heijastivat myös jatkuvaa kasvua niin Cebuun, kuin myös Visayas ja Mindanao -alueille. CLI:n tulos nousi 9kk/2018 aikana 27 % vuodentakaisesta ja koko vuoden tuloksen pitäisi nykyisestä tahdista hieman kiihtyä. Kuluvalle vuodelle yhtiön PE on hieman alle 4x, P/NAV alennus n. 75 %, yhtiö ostaa takaisin omia osakkeita ja maksaa myös 3,5% osinkoa."

Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 4.12.2018 13.15

Johannes Ankelo 4.12.2018: Vuosikymmen finanssikriisin jälkeen

"Yksitoista vuotta sitten lähdin Vaasan yliopistosta Frankfurtiin Commerzbankin investointipankkiosastoon harjoittelijaksi. Osakemarkkinat huitelivat ennätyslukemissa ja pankkiirit back officesta trading-pomoihin asti päristelivät Porscheilla töihin. Nopeasti kävi kuitenkin selväksi ettei tanssi jatku enää pitkään, kun kriisi iski rajusti kaikkiin omaisuusluokkiin. Commerzbank pääsi Saksan valtion huomaan, bonushanat suljettiin ja aamuisin sai tervehtiä kärttyisiä kollegoja, joista moni suunnitteli jo rantabaarin avaamista surffikohteeseen."

Warreweijarin paluu - 4.12.2018 13.14

Johannes Ankelo 4.12.2018: Vuosikymmen finanssikriisin jälkeen

"Yksitoista vuotta sitten lähdin Vaasan yliopistosta Frankfurtiin Commerzbankin investointipankkiosastoon harjoittelijaksi. Osakemarkkinat huitelivat ennätyslukemissa ja pankkiirit back officesta trading-pomoihin asti päristelivät Porscheilla töihin. Nopeasti kävi kuitenkin selväksi ettei tanssi jatku enää pitkään, kun kriisi iski rajusti kaikkiin omaisuusluokkiin. Commerzbank pääsi Saksan valtion huomaan, bonushanat suljettiin ja aamuisin sai tervehtiä kärttyisiä kollegoja, joista moni suunnitteli jo rantabaarin avaamista surffikohteeseen."