Olet täällä

Viimeisimmät viestit - Sijoitustieto

Atria Oyj - 13.2.2019 15.38

Hemingwayz - 13.2.2019 13.00

Ville Hemminki 13.2.2019: Elämän ja kuoleman markkinat

"Onnettomuudet ovat harvinaisia, mutta aika ajoin niitä sattuu. Samoin markkinan korjauksia. Ne ovat täysin normaaleja, markkinan kompleksiseen systeemiin sisäänrakennettuja ominaisuuksia. Suurimman osan ajasta mitään vakavaa ei tapahdu. Se luo systeemissä toimiville (kiipeilijöille, sijoittajille jne.) haasteen. He alkavat uskoa, että systeemissä vallitsee järjestys, eikä ole syytä huoleen."

 

Ajankohtaisia kirjoituksia taloudesta - 12.2.2019 11.33

Juhani Huopainen 12.2.2019: Mummun salkku, kevätsiivous ja uusi elämä 

"Muutama sananen ensin uutisvirrasta, sitten maksutonta sijoitusopastusta. Osakemarkkinoiden varovainen positiivinen vire liittyy kahteen asiaan: ensinnäkin, keskuspankkien uskotaan heränneen taantumariskeihin, ja toisekseen, valtioiden uskotaan siirtyvän budjettipolitiikassaan sallivampaan linjaan. Erityisesti euroalueella myös lähestyvillä vaaleilla on varmasti tähän oma vaikutuksensa. Niinsanotut valtapuolueet eivät taatusti halua antaa populisteille enempää ääniä puskemalla Eurooppaa taantumaan pelkästään kuri- ja opetusmielessä. "

JOM Rahastot - kiinnostaako Kaakkois-Aasia? - 11.2.2019 17.13

Juuso Mykkänen: Pohdintaa Indonesian syklistä, small-cappien tuotoista ja riskeistä

"Kuten muuallakin Aasiassa, politiikalla on myös Indonesiassa erittäin suuri merkitys. Esimerkiksi Jakartan vuoden 2017 hyvin likaiset kuvernöörivaalit, joissa käytettiin häikäilemättä sekä uskonto- että rotukortteja, saivat monet ulkomaiset ja etenkin kotimaiset sijoittajat varovaisiksi uusien investointien suhteen. Monet toivat tuolloin esiin, että he odottavat, kunnes tilanne rauhoittuu ja/tai on selvillä, saako istuva Presidentti Jokowi jatkokauden vuonna 2019. Vuonna 2017 kristityn Ahokin hävitessä Jakartan kuvernöörivaalit, PK-indeksi laski vapusta vuoden 2017 loppuun 10 %, kun taas JCI-indeksi nousi samaan aikaan pankkien vetämänä yli 13%. Näiden kahden saman maan sisällä olevan indeksin korrelaatio oli siis tuolloin korkean negatiivinen, mikä on hyvin harvinaista."

Nordea - 10.2.2019 19.24

Aki Pyysing kolumnissaan "Kaksi torjuntavoittoa ja yksi läpimurto" 10.2.2019 Nordeasta

"Tiistaina Nordea teki analyytikkojen odotuksia huonomman tuloksen. Tämän seurauksena yhtiön osakekurssi päätyi pienelle plussalle. Analyytikkojen odottama tulos onkin varsin harvoin markkinoiden oikea odotus. Mitä ilmeisimmin sijoittajat odottivat Nordealta vielä rumempia lukuja.

Nordean osari oli jatkosodan tyyppinen torjuntavoitto. Lopputuloksesta ei nimittäin tullut mitenkään varsinaiset voittajafiilikset. Tältä vuodelta kelpaisi tuloksen pelkästään lievä heikentyminen. Yhtiö itse tavallaan indikoi vähän parempaakin, mutta jos nyt nollakoron aikana saisi omalle pääomalle vaikka yli viisikin prosenttia, niin se olisi ihan hyvin. Viime vuonna Nordea teki opolle 9,7 prosenttia, tosin viimeisellä kvartaalilla vain 6,1 prosenttia. Omaa pääomaa yhtiöllä on pyöreästi pörssikurssin verran tai hiukan enemmän eli 8,15 euroa osake. Tämä tekee yhtiön oman pääoman tuoton tarkastelun ikään kuin sijoittajalle tulossa olevana tuottona matemaattisesti melko perustelluksi.

Nordean riski sijoittajalle pienenee vajaan kahdeksan euron hinnoista reilulla kahdeksalla prosentilla, kun keväällä jaetaan 0,69 euron osinko. Osinkokiimaiset sijoittajat saattavat vielä haistaa kevään jossain vaiheessa, ja kurssin on ihan mahdollista noustakin.

Lyhyen aikavälin strategianani Nordeassa on luultavasti kevennellä, jos kurssi nousee ja ottaa vähän lisää, jos se laskee. Yhtiö ei ole kaikkine ongelmineen missään tapauksessa nauruhalpa, mutta määritellään perjantain pörssikurssi @7,93 vaikka ”melko edulliseksi”."

Ålandsbanken - 10.2.2019 19.23

Aki Pyysing kolumnissaan "Kaksi torjuntavoittoa ja yksi läpimurto" 10.2.2019 Ålandbankenista:

"Ostimme pokeriporukalla tällä ja viime viikolla luultavasti joltain norjalaiselta sijoittajalta Ålandsbankenit loppuun hintaan 13,10 euroa. Torstain osarin luettuani ostokset vaikuttavat erittäin edullisilta. Yhtiö teki viime vuonna voittoa 1,48 euroa per osake ja arvelee tänä vuonna tekevänsä saman. Omaa pääomaa ÅAB:llä on 15,57, se tuotti Q4 9,4% ja kurssi sulki 13,75. Tästä voisi jo käyttää analyytikkoyhdistyksen virallista termiä ”sikahalpa”. Tosin siitä voisi saada FIVAlta pyyhkeitä, joten jätetään virallisesti käyttämättä.

Anders Wiklöf ei ole turhaan ottanut Göran Perssonia (ex-pääministeri SWE) hallitukseensa. Yhtiö on ottanut markkinaosuutta ruotsalaisessa omaisuudenhoidossa. Olen käytännön varma, että tämä on ollut Perssonin ansiota. Hän on todennäköisesti aukonut paljon ovia kummallista vanhahtavaa ruotsia puhuville saaristolaisille.

Kun olen kitissyt kavereille Nordean kanssa painimisen tuskasta, on useampi suositellut Ålandsbankenia. Tuskin jaksan pankkia laiskuuttani vaihtaa, mutta ÅAB voi ottaa markkinaosuutta vielä Pohjanlahden molemminkin puolin. Joka tapauksessa tilaa kasvulle ÅAB:llä on jonkun verran enemmän kuin Nordealla.

Edellisen kirjoitettuani tarkastin salkkuni, ja totesin miulla olevan Ålandsbankenia selvästi Nordeaa vähemmän. Tämähän on suorastaan kirjoittamani perusteella vähän hönöä. Tosin Ålandsbanken on näissä hinnoissa hyvin epälikvidi. Voin myydä kaikki Nordeani yhdellä napin painalluksella, ja hinta ei juuri liikahda. ÅAB:ta joutuisin luultavasti myymään monta päivää ja silti menisi luultavasti nihkeästi kaupaksi, ellen olisi valmis survomaan selvästi halvemmalla.

Olen tehnyt välillä tällä lapulla karkkikauppaa noteerailemalla joskus jopa molempia laitoja. Tiistaina myin esimerkiksi tonnin @13,90, kun vielä pelkäsin huonoa neljännestä. Torstaina erinomaisen osarin jälkeen sain yllätyksekseni tämän tonnin ostettua takaisin jopa pienellä plussalla @13,80. Jos Ålandsbankenin hinnanmuodostus on tehokas, olen mie sekä hoikka että kovassa kunnossa.

Useimmilla osakkeilla on perustarjonta aina olemassa. Aina välillä Ahvenanmaallakin joku kuolee tai joku kalastusalus tarvitsee uuden moottorin ja näissä tilanteissa myyjät eivät ole kovin hintasensitiivisiä. Kysyntä on sitten enemmän Herran tai Anders Wiklöfin hallussa.

En ole mitenkään varma, etteikö Ålandsbankenin Q4:n Normandian maihinnousun jälkeen voisi tulla vielä vastaan Ardennien taistelu, jossa panssarikenraali Patton ei tulekaan ja pelasta. Mutta kyllä tämä ulkopuolisen silmin näyttää Anders Wiklöfin onnistuneelta läpimurrolta. Jotta en olisi ihan niin ulkopuolinen, taidan mennä keväällä Maarianhaminaan tarkkailemaan yhtiökokouksen henkeä. Mainittakoon, että vaikka pakkoruotsi on älyvapaa reliikki, joka lähinnä heikentää kielten osaamisen tasoa Suomessa, on ruotsinkin osaamisesta paljon iloa."

Citycon - 10.2.2019 19.23

Aki Pyysing kolumnissaan "Kaksi torjuntavoittoa ja yksi läpimurto" 10.2.2019 Cityconista:
 

"

Cityconin keskiviikkona tullut tulos taas saattoi olla jopa Stalingradin tyyppinen sodan kääntävä torjuntavoitto. Kaikkihan tietävät verkkokaupan antavan kauppakeskuksien kannattavuudelle kovaa painetta. Mutta viimeisellä neljänneksellä Citycon ylitti odotukset niukasti. Tämä oli ihan kiva, mutta sen sijaan yhtiön näkymät vuodelle 2019 olisivat olleet jo korkkaamisen arvoinen paikka. Yhtiö ennustaa itselleen tulosta 0,155 – 0,175 euroa per osake, kun se viime vuonna teki 0,161 euroa. Haarukan keskikohta on yli viime vuoden tuloksen, hip hip huraa. Cityconin tuloksen hiipuminen on siis ainakin hetkeksi päättynyt. Ennusteisiinsa yhtiö on perinteisesti osunut oikein hyvin, mikä kiinteistösijoitusyhtiössä ei pitäisi niin kovin vaikeaa ollakaan.

Kun Cityconin P/E 2019 on 11, hinta per oma pääoma (P/EPRA NAV) on 70 prosenttia ja osinkotuotto 7,1, on se varsin tavanomaisilla tunnusluvuilla varustettu narikka päätyäkseen salkkuuni. Pelkillä staattisilla tunnusluvuilla sijoittaminen on muuten nähdäkseni hönöilyä, eniten pitää pohtia sitä mihin luvut ovat menossa. Pitää mennä waynegretzkynä sinne, minne kiekko menee, eikä sinne missä se hetki sitten oli. 

Yksi analyytikko tiputti Cityconin tavoitehinnan jostain syystä 1,70:een, ja kurssi roikahti perjantaina lähelle tätä. Itse asiassa mie pysäytin osakkeen syöksylaskun, kun laitoin isohkoja ostoja sisään, aleneviin kursseihin toki. Jos olen ostamassa, yritän tietenkin ostaa mahdollisimman halvalla.

Kertaan nyt vielä, että Cityconia on melko turha ostaa ison lunastuspreemion toivossa. Muita perusteita kannattaisi olla. Yhtiön pääomistaja Chaim Katzman saattaa toki nostaa omistuksensa yli 50 prosentin, mutta ei tarjoa pakollisessa lunastustarjouksessa senttiäkään enempää kuin on pakko."

Päivän lööppi - 8.2.2019 18.36