Olet täällä

Nordea - 15.8.2019 16.58

CET1 ja REA ovat eivät ole suoraan vertailtavissa Q2 2019 ja Q2 2018. Muutto lokakuussa vaikutus näkyy jo Q4 2018 tuloksesta lähtien, Q3-Q4 välissä ei tapahtunut kuitenkaan hetkessä isoa riskiä lisää. Sen jälkeen varmaan antolainaus on kasvussa ja muita riskeihin vaikuttavia tekijöitä on ollut uutisissa mm Gjensidige pankin osto, IFRS16 muutoksillakin jotain vaikutuksia. Ota noista selvää, mutta pääomavaatimuksiin saadaan lisävaloa loppuvuodesta, Q3:n jälkeen kuka tietää. 

Nordea - 2.8.2019 14.45

Kuluista: ne ovat laskeneet vrt edellinen kvartaali alkaen Q1 ja jatkuen Q2, suunta on eri kuin monella muulla pankilla (Suomi, Ruotsi), vaikka Q2 olisi voinut laskea enemmän suunta on oikea ja 2020 kulut ovat alle 2018 tason. Kuluhuippu on jo ohitettu tai ohitetaan tänä vuonna. Nordean tuloksen pohja voi hyvinkin olla myös käsillä ja 2020 nousisi vrt 2019. Jos tulos on tänä vuonna 0.60 se lienee ihan hyvä pohja, jos seuraavana vuonna tulos kohenee viime vuoden suuntaan alkaa hyviä asioita lyödä läpi kahdesta suunnasta. 2020 on vielä kaukana ja tuloksen sulamista ennustavat voivat hyvin olla oikeassa, mutta pankkien konsensus on kuitenkin ylös tästä vuodesta. Huomioisin, että tämän vuoden ennusteet ovat osuneet hyvin. Q1 tulokseen kurssi ei heilahtanut lainkaan ja Q2 ehkä osinkouutisiin plus yleiseen paniikkiin.

Ruotsin keskuspankki nosti ohjauskorkoa joulukuussa ja negatiiviselta pois vasta ehkä ensi vuonna. Silti korot ovat ATL tasolla. Epävarmaa aikaa se lienee selvä, mutta sen verran luottoa löytyy ruotsalaisissa ja kotimaissa pankeissa painineena (ei kuitenkaan tässä pankissa eli ikuiseen kilpailijaan uskon), että salkun isoin sijoitus on kyseessä. Tähän kurssiin en ole myymässä viimeisin lisäys 5.80.

Nordea - 26.5.2019 19.28

Eurotehdas kirjoitti:

Onko täällä viisaammilla esittää arviota minkä verran nordealla on oikeasti varaa palauttaa pääomia omistajilleen? Ajatellaan että osinkoa kasvatettaisiin sentillä per vuosi siihen asti kunnes (mahdollisesti..) tulos korjaa ylöspäin.

Tuo on se skenaario, johon itse uskon tällä hetkellä, että heikon jakson yli mennään jollain keinolla ja sitten haetaan tulos kasvuun.

Osinkoa korotettiin viimeksi ja kasvava osinko on osa yhtiön osingonjakopolitiikkaa. Suomeen muutto vapauttaa pääomia pitkällä tähtäimellä, mutta tietämättömyyttä on kuinka paljon pakollinen vaatimus kaikkineen on plus oma bufferi siihen päälle, onko kaikki maksut Ruotsiin jo tehty, ostivat jonkun vaikeasti lausuttavan pankin joka lisäsi vastuita, mikä tilanne vuoden lopulla IFRS16 uudistukset, varatut summat sakkoihin jne paljon tapahtuu. Ovat viestineet, että muutto ECB:n hoiviin vie aikaa ja todellinen tilanne on ensi keväänä paremmin tiedossa. Lisäosinkoa tuskin enää voi pitää todennäköisenä, mutta ehkä senttipelissä auttaa. Nordean ei ainakaan kannata kasvattaa jo ennestään hyvää vakavaraisuutta, muitakaan käyttökohteita ei ole ja omien osto on tällä tuloksella epätodennäköinen.

Ajankohtaisia kirjoituksia taloudesta - 25.5.2019 1.22

Kiitos Juhani, super mielenkiintoisia ajatuksia, näkemyksiä ja kirjoituksia. Etenkin viimeisin, mutta kaksi edeltävää kirjoitusta ovat osuneet todella hyvin minulle. Sijoitustiedossa on monta erinomaista kirjoittajaa ja pitäisi muistaa antaa hyvää palautetta. 

Nordea - 25.5.2019 1.15

Kurssin liikkeet ja muiden veromyynnit ovat niin vaikeasti ennakoitavia, että niille en osaa asettaa isoa painoa. Sen verran kurssia toki ajattelen, että 8-9% osinkotuotto olisi hieman "normaalimpi" lähivuosille ja odotan kurssin korjaavan en osingon :). Viimeisin osto oli @6.70. Odotan että Nordean tulos pohjaa tänä vuonna ja vaikka Q1 on vasta tiedossa, EPS voisi asettua osingon kanssa lähes tasoisin. Jos otetaan varmuudeksi (alhainen, oikeastaan pessimistinen) odotus EPS 0.65, niin leikkausta tai osingon säilyttämistä nykytasolla harkitaan varmasti, ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Toisaalta jos ideologia kasvattaa osinkoa jatkuu, niin pääomapuskurit on kunnossa (edes Basel ei taida kaataa pilareita) ja jos niitä on riittävästi Unionissa niin.... Jos kurssi olisi 7.50 kun osinkoa jaetaan 10 kk päästä, niin olisiko esimerkiksi 65 senttiä aivan liian vähän sijoitukselle nyt. Jos on pakko veikata niin veikkaan silti 0.70 tasan tällä tiedolla. Onhan tässä muitakin syitä miksi sijoittaa tähän, mutta kuka näistä tietää, luultavasti Q3:n julkistuksen saa varmuutta miten kuluva vuosi lopulta menee.

Nordea - 28.3.2019 17.14

Viisas raha varmasti ostaa Nordeaa... siksi en itse ole vielä ostanut lisää ennen osinkoa ;) ei vaan lähinnä odotin jos Swedbankia lyödään vielä kovempaa. Selkeästi luotan enemmän Nordeaan pankkina, mutta kunnon panikoinnin vuoksi täytyy pitää pieni puskuri. Ehkä tuosta osinkodipistä oli se sitten kuinka syvä tahansa voisi ottaa kyytiin...

Ruotsin isot pankit lykkäävät osingot pihalle tällä viikolla kaikki. En muista tarkkaan maksupäiviä, mutta näillä kursseilla mistään tietämättä luulisi ison osan palaavan uusina osakkeina. 

Nordea - 28.3.2019 16.42

Swedbankin toimari sai lähteä ja aamun ensimmäisen tunnin jälkeen kauppaa ei ole enää käyty. Muut pankit pl ehkä Hanska (irtoamispvä tänään) ottaneet myös osansa. Sweda irtoaa huomenna 14 kruunua (n.10% kurssista). Ja DI tietää kertoa: Swedbanks handelsstopp lyfts 15:50. .. kohta nähdään miten alas menee tänään. 

Taisi olla sama analyytikko, joka kertoi, että Nokia ei maksaisi osinkoa vuodelta 2018. Kolme erää osuu tälle vuodelle, joten toivotaan, että verottaja on samaa mieltä että kyseessä on osinko, jota ei ole. Olen Akin kanssa vahvalla ehkällä samaa mieltä, että Nordea tippuu osingon verran tai enemmän tai vähemmän. 

Nordea - 21.3.2019 15.27

Ihan hyvä kysymys. Nordealle vakavaraisuusvaatimus% , jossa lasketaan pääomien suhdetta riskisiin pääomiin, on Euroalueella on matalampi kuin Ruotsissa (jossa kiristivät vaatimuksia). Tämä oli yksi peruste myös pääkonttorin muutolle. En muista enää miten paljon eroa alueiden välillä nyt on, mutta pääomia Pohjoismaisilla swe-fin-pankeilla on reippaasti yli vaatimusten. EU-alueella vakavaraisuus lasketaan eri tavalla esim. Q4 katsauksessa s.7 "Nordea's CET1 ratio streghtened year after year..."  siinä on pudotus 20.3 -> 15.5 johtuen muutosta eli näitä on vaikea vertailla näin Baselia taitamattomana. Minulla ei ole tietoa muista muutoksista ehkä jotenkin tämä muutto siis vaikuttaa Sampoon. Pitänee tutkia tätä ihan mielenkiinnosta, on sen verran mielenkiintoinen veivaus. 

Citycon - 20.3.2019 12.00

Tässä oli reverse share split 18.3. eli tuo varmaan on vaikuttanut päivämääriin, että osakkeiden määrä saadaan uuteen kuosiin ennen irtoamista. uon tapahtuman läpivienti ei ole ilmaista tai tapahdu hetkessä. Käytännön tasolla operaatioita tarvitaan myös esim. säilytystililläni on uusi hinta, mutta vanha osakemäärä, mutta pahoin pelkään että tämä ei ole ikuista :)

Nordea - 4.3.2019 17.29

Pahoin pelkään, että YLE:n toimittajat (tai toimittajat yleensä) eivät ymmärrä vastuutaan esimerkiksi pörssivaikutuksen osalta.