Olet täällä

PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 26.5.2020 15.16

Myyty kaikki Cityconit 5,99e. 

On tosi hyvät elämisen puitteet just nyt kun tullut kesä mut huomaan, että vähän actionin puutetta. Enkä tarkota dokaamista vaan rahoilla leikkimistä, kaipaa actionia, volaa, tunteita. Pörssissä ei nyt oikeen mitään eloa, vedoissa vielä aika hiljasta ja nettipokkakin on tosiaan nettiä, ei pääse samanlaisiin fiiliksiin kuin livessä vaikka onkin pärjännyt. Toki ihan kevyesti 1 world problem mut sellainen se ihmismieli on - jos kaikki on hyvin niin silti ei loputtomasti jaksa vain nauttia, ainakaan tällä päällä.

Tosiaan tuosta pörssistä en tiedä. Teen nyt semilyhyttä kauppaa koska kulut on nyt vain niiiin läppäpienet että teen tota läpällä. Idealla, että jotain actionia täytyy saada ja jos en biittaa niin en sit kyllä EV katkeekaan kun Nordnetin minikuluilla painaa ja voittoja niin paljon taskussa, että verovaikutus tänä vuonna nolla eli jos häviin kikkailulla niin voittoverot laskee sen saman 33% kuin mitä maksan jos voitan lisää.

So far oon voittanu lisää mutta en siis väitä, että tajuun tästä mitään tai olisi mitään edgeä, kunhan klikkailen menemään. Learning by doing, ei jaksa kuivaharjoitella. Vaikka value olisi läppäkulujen verran -EV niin saan kikkailusta +life EV enemmän mitä kulut niin painellaan nappeja vielä kun voi, pianhan iso osa kiinnittyy kämppiin.

Mut overall on tää läppä, en voi kuvitella millasta elämää saa elää just nyt. Saa tehdä just sitä mitä haluu ja just silloin kun haluu (siinä mielessä nettipokka >> live). Rahatilanne ei nyt stressaa ja mentaali imo vahva tai ainakin vahvempi. Seuraavaa paskamyrskyä odotellessa koska niin se elämä toimii, ihmisen aivot on rakentunut niin, että ei loputtomasti ole helppoa olla onnellinen, kaikkeen turtuu.

Onneksi voi kokeilla uusia juttuja. Menin ostamaan ämpäreitä (en jaksa jonottaa) ja matkalla näin portaat. Niin, skuttaan oltiin sitten rakennettu talkoilla kunnon treeniportaat ja vieläpä niiden ympärille pieni juoksurata eli voi vetää portaat ylös ja chillailla juoksupolkua 500m alas. Mulla on aina lenkkarit jalassa niin vedin U-käännöksen ja ex-tempore mummojen kanssa 15 kiekkaa, nyt on aikas raukea olo....varsinkin kun päälle tuli vesiteurastusta...kai oikea termi on vesisota mutta vedetään sen verran veren maku suussa ja armottomasti totakin 4way, et teurastus kuvaavampi.

Mutta nyt Temptation Island loppuhuipennuksia ja Erilaiset Teiniäidit kauden lämmittelyä. Good times.

Jotenkin kyllä fiilis, että jos kolme kuukautta skutassa heiluu Kuronakarussa (lähinnä kohkotusta karussa, ei itse koronaa) niin elokuussa voi lähteä vähän isommalla profiililla laukalle..jos siis jotain on auki.

https://www.youtube.com/watch?v=WEHcge3cyZY&list=RDMMWEHcge3cyZY&start_r...

PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 25.5.2020 5.53

Merta kirjoitti:

Onko KH vähän kuin vaimo vai työntekijä? 

 

Absolutely työntekijä. Erinomainen sellainen. Mul oli idea 2015, et pikkulapsivaihe olis huomattavasti siedettävämpää jos olis oikeanlainen tyyppi töissä (aluksi siis lähinnä in house Nannynä) joten palkattiin etänä KH Suomeen venaamaan kun muutettiin Kalaforniasta. Tällä kertaa tuo arpa osui bonuskertoimella. Rahaa on mennyt kyllä valtavasti mut money best spent. Tykkään siitä kulttuurista mikä on tullut, että molemmille osapuolille on kunnia-asia löytää oma-aloitteisesti ratkaisu eikä jumahtaa ongelmaan. Oon ennenkin sanonut, mutta musta on huvittavaa kunnella, miten KH aloittaa jonkun jutun mikä ensi vaiheessa kuulostaa ongelma to come mutta sisällä jo hihittelee kun tietää, että ei hän toisi sitä esiin jos ei olisi jo ratkaisua valmiina.

Sen verran tiivis osa pakettia, että lapset puhuvat äidinkielenään englantia ja molemmat vanhemmat Suomea.

Oon aina ihaillut Street Wise ihmisiä, pokeri on yksi maailma missä niitä löytyy ja KH on kanssa tuollainen isosti. Skarppi mimmi vaikka kouluja ei ole tarvinnut käydä koska ei rahaa. Ei loppupeleissä ole hirveästi haitannut, pitkä tie kalastajan tyttärellä Etelä-Filippiinien kylästä menestyväksi pienyrittäjäksi Suomessa.

PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 23.5.2020 12.24

Itse uskon, että Airbnb tai vastaava kilpailija on here to stay. Todella toimiva konsepti jossa kuitenkin on aloituskynnystä ensimmäisen buukkauksen suhteen. Se aloituskynnys kun on nyt jo ylitetty niin airbnb-toiminta palaa kyllä markkinatalouden lakien mukaan. Too functional to die.

Airbnb - kuten hyvin monilla nousevilla aloilla - on ollut tarjolla ylituottoja ja ne nyt korona katkaisi ja ne tuskin palaavat. Ylituotot edellyttivät nopeasti ja voimakkaasti kasvavaa markkinaa jolloin aikaiset ja vivulla toimivat näppärät pojat ja tytöt kykenivät hyödyntämään oppimiskäyräänsä ja vivussa 0-korkoja. Nyt tuli musta joutsen ja heikommat toimijat ja sellaiset, jotka tekivät vain rahan takia varmaan pikkuhiljaa poistuvat. Paljon analogiaa nettipokeriinkin buumissa ja sen jälkeen.

Nykyiset Airbnb toimijat imo semipelastaa kaksi asiaa joiden takia puhe "Airbnb:n tuhosta" on täysin ylimitoitettua: 1) jo mainitut nollakorot ja 2) se, että Airbnb on tarjonnaltaan joustavaa eli jos tuotot heikkenevät liikaa suhteessa normivuokrien tasoon niin tarjontaa yksinkertaisesti siirtyy sinne. Markkinatalous on tässä spotissa tehokas ja niin kauan, kun vuokrataso ei romahda niin vivulla pyörittävien superhostien laivat pysynee pumppujan avulla pinnalla ja kun markkinatilanne parenee niin tarjontaa palailee vuokramarkkinoilta airbnb:n

Itse aion ryhtyä tulevaisuudessa Airbnb hostiksi ja sanon sen tässä koska musta mulla on niin toimiva kuvio, että ei haittaa sanoa ääneen. Imo kilpailuetua on vaikea pölliä. Mulla on siis kaksi motivaattoria/kilpailuetua tähän: 1) oon reissailujen seurauksena haaveillut vuosikymmeniä jostain "reissarihostellista". En sitä varmaan kuitenkaan koskaan tee koska sitoisi liikaa, airbnb on next best thing eli samoja ulottuvuuksia puuhastelussa mutta ei sido liikaa. Luulen, että tunnen Airbnb toimintaa sen verran, että uskon, että se on mulle mukavaa puuhastelua kunhan en tee liian suurta kuviota eli pointti yksi miksi lähden on se, että oon "SWOT anallyysini" perusteella tullut siihen tulokseen, että sopii elämäntapaani ja tykkään airbnb toimintaan liittyvästä puuhastelusta ja kommunikoinnista lähtökohtaisesti. Syy kaksi (2) sitten se, että mulla on KH joka on se kopioimaton kilpailuetu. Hän on syy, miksi airbnb toiminta ei sido mua liikaa. Luotan, että pystyn tyyliin reissaamaan talvisin aika vapaasti airbnb puolesta koska KH kykenee hoitamaan kaiken kokonaisvaltaisesti. Näppärä tyttö jonka kanssa varmasti saadaan joku win-win kuvio tästä, aina on saatu. Oon kuullut, että nimenomaan osaavan aputyövoiman hankkiminen on airbnb toiminnan suurin haaste...on niin epätyypillistä touhua mm. työajoiltaan. KH on rajattoman joustava ja kokee varmaan "kiitollisuuden velkaa" vaikka ei tarvitsisi eli 100% luotto että hoitaa kaiken prime.

Kilpailuetu, joka ei perustu rahaan vaan siihen, että tykkää itse prosessista on vaikea kopsailla.

Pokeria ja rahalla muutenkaan leikkimistä en tule lopettamaan, tosta tulee ikäänkuin neljäs taloudellisen puuhastelun ulottuvuus pokerin, pörssin ja vetojen lisäksi.

PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 22.5.2020 18.18

Net Ent +11,29% allin myyntejäni seuraavana päivänä. surprise

Aina ei voi voittaa - tosin ostin noilla rahoilla Citycon:a joka sekin up päivästä. 0,17%. cool

Tosin ostin noilla rahoilla myös Cibus:ta - se sitten jo iloisesti tappiolla tänään.

Ei tosiaan jaksa vituttaa, teet päätöksiä parhaasi mukaan ja tulokset vaihtelee. Silti, 11,27%...

PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 22.5.2020 8.54

Lämmin kiitos. Toki toi "ison maailman meininki" särähti korvaan enkä sitä tavoittele tai ole koskaan tavoitellut - viime aikoina on vaan näköjään ollut käänteitä. Kunhan rahat riittää ja saa leikkiä niillä niin <3. Mulla on pienestä pitäen (n. 7v) ollut kova kiinnostus talouteen ja rahaan...ei niin, että sillä rahalla olisi haaveita mitä ostaa vaan raha on aina ollut mulle vapautta elää oman näköistä elämää. Ilman rahaa oon muiden armoilla ja ohjailtavissa ja siitä oon halunnut taistella avarammille vesille.

Jos mulla joku vahvuus ja samalla ehkä heikkous on, niin oon nyt melko peloton ja siksi nään ihan mahdollisena, että katkean jossain vaiheessa. Mulla ei ole oikein pelkoja koska koen freerollaavani jo elämää. Mun piti kuolla 26v ja sen jälkeen on saanut elää niin ihanan omannäköistä elämää jo 20v että oon rajattoman kiitollinen ja mitä tässä enää pelkäisi. No, vahvasti tuskaisaa kuolemaa sikäli että en sitä haluaisi enkä varsinkaan vielä mutta ei sitäkään enää niin pelkää kuin joskus 30 kymppisenä. On saanut elää jo niin paljon. Oon aika monessa kohtaa elämää miettinyt, että uskaltaako jotain ja sitten kun uskaltaa ja se toimii niin rima nousee vain ylemmäksi enkä vaan hirveesti pelkää enää mitään elämässä huonosti käymistä kun tää koko homma on jo frolli.

Hyvä faija tai omannäköisesti ok faija haluaisin olla eli sikäli toki olisi hyvä olla täysin katkeamatta ja pian kuolematta mut kattellaan. En mä kuitenkaan voi olla hyvä faija jos oon onneton ja pää vain liian kova elämään "normipaatin" elämää.

Jotenkin oon niin pitkän matkan tullut siten, että oon seurannut omaa päätöksentekoa että ei siitä ole enää paluuta. Se on served too well enkä tarkoita nyt rahaa vaan muutenkin. Tää reissu nyt tehdään näin - Drive elää oman näköistä elämää on vain liian voimakas, seuraukset on sitten mitä on. Jos ajattelee, että olisi vaikka 22v tyytynyt hiihtämään kauppakorkean valmiiksi tehtyjä latuja kun meni maksipisteillä sisään, Nokia rekrysi (irtisanouduin nopsaan), KPMG kiinnostui rekrytilaisuudessaan ja pukumies tuli kuiskaamaan korvaan "sä vedit tänään tosi hyvin" niin huhhuh. Hirvittää ajatuskin, ajatus siitä, että niiden pukumiesten kanssa golfaisi 70-kymppisenä Costa de Solilla. 

En tykkää Golfista. Enkä pukumiehistä (on toki poikkeuksia mut noin niinkuin kategoriana).

Niinpä hain friikimpään paikkaan vaihtoon mitä keksin ja löysin itseni Pakistanin Lahoresta (1996) tuntematta ketään tai mitään kulttuurista, nettiä ei toki tuolloin juuri ollut saati älypuhelimia. Ei sen kevään jälkeen ollut oikeen enää paluuta vanhaan, marssin Valtsikaan ja käänsin elämäni suunnan kohti sitä mitä sydän sanoi. Tällä polulla me mennään ja jos kaadutaan niin sitten kaadutaan...oikeestaan en voi käsittää, että ei ole jo kaaduttu, on tässä useita läheltä-piti tilanteita ollut.

Sellainen avautuminen. Hesarissa oli peruskiva juttu tänään asuntomarkkinoista ja pitkälti noin oon kelannut. Oon myös kelannut niin, että asuntomarkkina suojaa itseäni koronassa eli jos ei tule toista aaltoa niin pörssi varmaan menee semifine ja jos tulee niin saan kämpän tai kämppiä halvalla. Se mikä jutussa oli huonoa niin "Airbnb-kupla" ei imo ole mitenkään puhjennut. Tuote on loistava ja se toki pysähtyi koronan takia kuin seinään mutta 0-korko aikana moni toimija varmaan selviääkin (riippuu tuleeko uusia aaltoja) ja jos ei niin tulee uusia toimijoita. Kuten mie.

https://www.hs.fi/talous/art-2000006514920.html

Millaista korkoa pyytäisit ystävälle myönnettävästä lainasta? - 21.5.2020 16.11

Kertomasi perusteella en lainaisi missään nimessä. Kannettu vesi ei kaivossa pysy ja häiritsi kovasti, että yksi motivaatiosi olisi lainata "jotta kaverin ei tarvitsisi lainata pikavippinä". En sä voi pelastaa ketään taloudellisesti joka ei itse kykene ottamaan vastuuta taloudestaan. Todennäköisesti menettäisit ystäväsi ja ystäväsi joko ottaa tai ei ota pikavippejä mutta luultavasti tuo 2000e ei vaikuta siihen päätökseen mitenkään. Lainaajat ilman selkeää suunnitelmaa tyypillisesti lainaavat niin kauan kuin mahdollista, kaikkialta, ja lopulta tilanne on entistä huonompi kun lainahanat lopulta sulkeutuvat. Eikä sun oo järkeä lainata koska "mielenterveysongelmia", "perhe lähti" jne. elämän vastoinkäymisiä. Et sä voi tolla rahalla ostaa ystävällesi parempaa elämäntilannetta - on kuin se kuuluisa housuun pissiminen talvella.

Sun ystävällesi on lopulta varmaan parempi, että et lainaa. Laina tässä tuskin auttaa lopulta mitään, mutta ystävyyden helposti vie. Ystäväsi saattaa tarvita sitä enemmän kuin rahaa.

kaunis menestystarina - 21.5.2020 16.00

Terve,

 

Kiva kuvaus, tervetuloa blogittamaan.

Pari kysäriä ja nää 0% vittuilua ja 100% 0-level: onko otsikko "kaunis menestystarina" joku leveli vai 0-leveli? Musta siis on ihan kunnioitettava saavutus, jos Itä-Helsingistä ponnistaa ilman isoa backuppia ja pokerilla ja muulla sijoitustoiminnalla hommeloi itselleen globaalin kikkailuelämän 2010 luvulla. Arvostan.

Toinen kysäri: mitkä tulevaisuuden suunnitelmat? Vai oliko tää tässä eli oot kinda "perillä"? Elämähän on siitä mystinen, että vaikka itse olisi perillä niin se elämä välttämättä ei ja sanoo randomeja vastalauseita. Aiotko kikkailla hautaan asti vai siirtyä "kunnialliseen" elämään jotenkin? Aiotko rakentaa elämän Filippiineille, Suomeen, molempiin, muualle vai EOS?

Missäpäin Filippiinejä muuten heilut eniten? Itsellenihän Filippiinit on vähän niinkuin neljäs koti (1. Helsinki, 2. kesäasunto landella 3. Florida 4. Filippiinit. Ei tärkeysjärjestyksessä kaksi vikaa: Florida on enemmän pelaamisen taivas talvella ja Filpparit sellainen seikkailijan taivas talvella) johon varmasti menen tulevaisuudessakin (toiv. jo tänä vuonna) niin kiinnostaa siksikin tämä blogi.

Asuntosijoittajan maailma ja mahdollisuudet - 20.5.2020 22.13

Joo, varmaan samaa asiaa kattellaan vähän eri painotuksilla...at the end of the day, ihmisiä kaikki vuokralaiset ja vuokranantajat, joitain vuokranantajia vituttaa huomattavasti enemmän säätäminen (mua) kun taas joltain toiselta (sulta) se käy näppärämmin. Toki siis tää menee ihan siihen vuokranantajan "ammattitaitoon" tehdä pikkuremppoja jossa sä 6-0 mut ja multa menee siis 6 kertaa enemmän aikaa. Lopputulos 6 kertaa huonompi. 

PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 20.5.2020 17.32

Vielä yksi nahkapäätös - ostin lopulta aloitusmällin Citycon 5,73e. Yritin laittaa AI alempaa ja yritin olla laittamatta mitään mut hermot petti. Ei mitenkään alennuslöytö päivän sisäisesti mutta toisaalta ei aamulla ollut vielä millä ostaa ja on sentään laskenut tänään kun muut noussu...niin, kun on näin älyvakaasta kyse eikä yhtiökohtaista uutista niin kyl mä sitäkin katon. Ei tää nyt kallis musta oo, ostan lisää jos laskee mut taas enempi pelottaa, jos ei nyt tuukkaan kesäkorjausta ja järkilaskua pördeen vaan jää kokonaan ulos tästä imo halvasta lapusta.

Lähinnä vaan nään, että korot on piiiiitkään alhaalla, Citycon saa rahaa vaikka EKP:lta ja keskustakeskuksille jotain käyttöä löytyy jos maailmanloppu ei tuu. Ei mikään kovin innostava osto ja näissä on aiemminkin kylmät käynyt kun ostaa sitä tyyliin viimeistä, mikä "ei vielä lähtenyt asemalta". Rautaruukki esimerkiksi 2011 syksyllä lähes katkoi mut, painoin isolla sitä - ja velkavivulla.

Mut ei täs nyt voi pitää masseja tililläkään kun saa verovapaasti flippailla. Tykkään flippailla.

Eiköhän tässä ollu riittävät faktat. Niin ja toki noin tärkein: Akillakin on.

EDIT: ai niin, nousi noi Ruotsilaput enemmän 20.3. -20.5. kuin tajusinkaan eli esim. noi tänään myydyt Net Entit tuotti euromääräisesti enemmän kuin 126%. Kurssien nousun lisäksi samaan aikaan myös Kruunu on vahvistunut vs. euro.

Asuntosijoittajan maailma ja mahdollisuudet - 20.5.2020 15.13

Velho kirjoitti:

 

PikkuPro kirjoitti:

Hyvä lisä Sijoitustietoon.

Kohtaan kaksi sellainen kommentti, että itse olen käyttänyt "Hyvän vuokrasuhteen" hakuun vuosikausia jo työkalua, että ilmoitan vuokrasopimusta allekirjoitettaessa "mulla ei sitten ole ollut tapana nostaa hyvän vuokralaisen vuokraa". Olen tästä toki myös sitten pitänyt kiinni. Pointti tässä se, että "hyvän vuokralaisen" määrittely jää loppupeleissä vuokranantajalle ja vuokraajalle syntyy motivaatio olla se "hyvä vuokralainen".

 

Eikös tämä ole toiminut sulla lähinnä, koska vuokralaisten on voinut odottaa vaihtuvan aika ajoin, jolloin vaihdosten yhteydessä vuokratason on voinut tarkistaa? Jos kyseessä olisi todella pitkäaikainen vuokralainen, mitä yleensä asuntosijoittamisessa tavoitellaan, eli tyyliin 5-10 vuotta tai pidempi vuokrasuhde, niin kyllähän se vuokra sulaisi inflaation alla aika rankasti ilman korotuksia. Fiksu korotusehto on kyllä mun mielestä perusteltu, mutta liikaa ei kannata ahnehtia, vaan  kuten Miikakin kirjoitti, ehdon pitäisi olla myös vuokralaiselle reilu. Esim. Kojamo-tyyppinen korotusehto tapaan "indeksi, mutta kuitenkin vähintään +3%/v" nykyisillä palkkainflaatio-oletuksilla mielestäni lähinnä varmistaa, että a) pitkäaikaiset vuokralaiset karsiutuvat pois jo ehdosta kuullessaan eivätkä edes allekirjoita sopimusta tai b) vuokra nousee hyvin äkkiä yli vuokralaisen maksukyvyn, ja vuokralainen lähtee tästä syystä.

Ei, nyt kyllä olen poikkeuksellisen vahvasti eri mieltä kanssasi. Pikemminkin toisinpäin. Mulla on kalliihko perhe-asunto vuokralla jossa kyllä oletusarvoisesti vaihtuvuus pienempää kuin tyyliin Kallion yksiöissä.

Ja mutuna yleistasollakin eri mieltä kanssasi eli ammattitaitoinen vuokranantaja ei normaalisti tavoittele 5-10v vuokrasuhdetta asunnoissa. Se ei vain ole realismia normaalisti varsinkaan jos markkinavuokraa pyytää.

Ja eihän meillä käytännössä ole inflaatiota, toi toki aika oleellinen pointti, 10% inflalla en tätä tekisi.

Käytännössä oon tavoitellut sitä, että vuokralaisella on motia olla "laadukas" eikä niin, että laadukas vuokralainen ei hyödy siitä itse mitenkään jolloin ei ole mitään motiakaan. Mulle esimerkiksi on ihan rahanmenoa jokainen vuokralaisen yhteydenotto koska ajalla on mulle vaihtoehtoiskustannus (voin vaikka pelata voitollista nettipokkaa) MUTTA ethän sä voi mitenkään velvoittaa vuokralaista olemaan ottamatta yhteyttä. Mutta sä voit tosiaan sanoa, että "mulla ei ole ollut tapana nostaa hyvän vuokralaisen vuokraa" ja sitten toisessa lauseessa selittää, mitä se "hyvä" vuokralainen sulle tarkoittaa. Lopulta valta on vuokranantajalla eli se on tuollainen kunniasanahomma (jonka voi perua jos tyyliin infla karkaa tms) mutta motivoi toki vuokralaista tavoittelemaan, että vuokraa ei nosteta.

Vuokrasopparissa korotuslauseke kuitenkin on eli jos en ole tyytyväinen, voin toimia. Ja ainakin itsellä on 8 vuoden kokemuksella toiminut hyvin, mm. maksetut vuokrakuukaudet 100% eli ei päivääkään tyhjäkäyttöä eikä penniäkään luottotappioita eikä edes juurikaan perintää. Huomioitaa se, että jotenkin rempat ovat hoituneet vuokralaisten toimesta, kuluja oon maksellut mutta siis remppojen takia ei ole päivääkään jäänyt vuokraa saamatta kahdeksaan vuoteen. Enkä kertaakaan tosiaan ole vuokraa korottanut kuin vuokralaisten välissä ja olen ollut ihan tyytyväinen tuottotasoon.

Se on oikeasti hyvin rahan arvoista, että vuokralainen on omatoiminen: jokainen "lampunvaihto" on käytännössä matkoineen ja aikataulujen sovitteluineen puolen päivän homma eli miten nyt laskeekin mutta sanoisin, että jokainen yhteydenotto joka vaatii toimia on heti 100 euroa ja kulut sitten päälle. Jokainen perintätoimi on vitutus huomioiden vähintään 50 euroa jne. Kaikki säätö on jostain pois, ihmisellä on rajalliset voimavarat.

Summary: kannattaa ehkä jotenkin vuokranantajana miettiä tapoja motivoida vuokralaista käytökseen, jota häneltä toivot. Normaalikuviossa hyvä vuokralainen maksaa huonon vuokralaisen työllistävyyden ja vika sitten frollaa.