Olet täällä

Viimeisimmät viestit - Krenjuussa

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 19.4.2019 17.00

Kiitos paljon!

Menee muutama tovi ennen kuin voin sanoa ymmärtäneeni vastauksen kokonaan(jos ikinä) mutta on erittäin hyvää tukea omalle tutkimusprosessille.

 

Arvostan.

 

 

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 16.4.2019 16.58

Ootko tutkinut yhtiötä nimeltä AnaptysBio ? Kuulin kauttarantain positiivisia asioita ja ajattelin kysäistä onko sattunut sun tutkaan. Ei tietenkään tarvitse alkaa selvittelemään mutta jos sattumalta olet selvitellyt niin mielellään lyhyet kommentit kuuntelen ennen kuin alan itse sukeltamaan syvemmälle.

 

Miska 

Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 16.4.2019 16.49

Accounting 101 kirjoitti:

Mitä mieltä olet ESPN tulevaisuudesta. Taitaa olla melkoinen cash cow disneylle?

 

Hei

Oli mennyt tämä kysymys työkiireiden takia hieman ohi. 

 

Tässä jotain ajatuksia siihen liittyen. Miten itse näet asian?

https://www.thewaltdisneycompany.com/the-walt-disney-company-reports-fourth-quarter-and-full-year-earnings-for-fiscal-2018/

Ohessa hieman segmenteittän numeroita Disneyn 2018 osalta. EDIT: Linkki dataan, kun en saa tuota liitettyä tuota taulokkoa järkevästi. 

Media Networks tuottaa selkeästi eniten, mutta on vaikea sanoa miten iso-osuus ESPN on tämän suhteen. Näkisin kuitenkin että se on aika solidilla pohjalla. Tuotto on laskevassa trendissä, kuitenkin kuten on nähtävissä.  Tämä ei ole ihme sillä suoratelevisio väkisinkin tekee ”kuolemaa”.

ESPN kuitenkin on hieman eri asia, kuten olen aiemmin jo argumentoinut.

Urheilu on iso kulttuurillinen asia etenkin Yhdysvalloissa ja nykyisellään kun striimauspalvelut ja muut kehittyvät uskon että NBA NHL, NFL, UFC saavuttavat katsojakuntaa upeina lajeina myös muualta maailmasta. Jenkeissä osataan tehdä asioista spektaakkeleita. Näkisin tässä merkittävää kasvupotentiaalia kun kanavapaketit yhdistetään osaksi Disney+ tuoteperhettä.

Pari oleellista lainausat conference callista Igerilta.

First, I'd like to congratulate our studio for its 17 Oscar nominations, seven of which went to Marvel's Black Panther, including a historic nomination for Best Picture. Together, Disney and 21st Century Fox received 37 nominations, an indication of the creative potential of the combined companies.

As you know, DTC remains our number one priority. Our corporate reorganization was designed to support our DTC efforts while providing a greater degree of transparency into our investment and our progress in the space. We remain focused on the programming as well as the technology to drive the success of our DTC business, and we're thrilled with the continued growth of ESPN+.

The very first UFC Fight Night under our new five year rights deal led nearly 600,000 fans to sign up for the service. The fact that 49 million Americans, 15% of the entire population watched ESPN content on linear TV that day and millions more engaged on other platforms including ESPN+ speaks to the enduring power of live sports, the strength of the ESPN brand and the value of the UFC rights we acquired.

We expect the expansion of combat sports content on the streaming service to drive continued growth in the months ahead. ESPN+ now has 2 million paid subscriptions, double the number from just five months ago. ESPN+ operates on BAMTech's platform, which has proved to be reliably stable during peak live streaming consumption and easily handled the volume of more than 0.5 million people signing up in a single 24-hour period.

This same technology will power Disney+ when it launches later this year. We have a number of great creative engines across our company, all of which are dedicating their talent, focus and resources to develop and produce strong content for the Disney+ platform.

Most of the teams creating shows and movies for this service are the same innovators and storytellers driving the prolific success of Disney, Pixar, Marvel and Lucasfilm, operating under the same expectations of excellence. We look forward to leveraging National Geographic to provide even more unique content for Disney+.

 

Toki tässä on hyvä muistaa että johdon puheet ovat puheita. Ja kovaan dataan on vasta varsinaisesti luottaminen. Näkisin silti kehityksen olevan oikean suuntaista ja content bisneksen kasvavan kun se saadaan nettiin. Niin kauan ainakin kun sisältö disneyllä on huippulaatuista niin kuin tällä hetkellä. Jos pelkkä ESPN+ sai tuplattua parissa kuukaudessa subcribermäärät, niin koko kanavapaketti tekee samassa ajassa 20miljoonaa.

En oikeastaan usko että ESPN yksinään olisi välttämättä järisyttävän hyvä. Mutta uskon että kokonaispakettina disneyn tuoteperhe ESPN kirsikkana kakun päällä on niin ylivoimainen että tulee tahkoamaan merkittävästi tuottoja.  

Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 12.4.2019 19.33

Disney tänään reippaassa 10% nousussa. Sinällään hieman huvittavaa sillä mitään uutta tietoa markkinoille ei varsinaisesti tullut. Eilen julkaistu streaming servicen hinta ehkä ainut konkreettinen palanen infoa.

Samaan aikaan JPM antoi overweight suosituksen ja 139 targetin. Oma keskihinta 110 tienoilla ja kurssi kirjoitushetkellä 129.

En aio irrottaa ja tämä menee ”pitkään salkkuun”.

Sijoituscasesta olen jo kirjoitellut reippaammin ylempänä mutta pari pointtia tulevasta.

Keväällä kurssi voi hieman dippaa kun kulurakenteet kasvavat ja tulot disney+ palvelusta tulevat vasta ensi vuonna aikaisintaan. Jos näin käy ostan lisää laskeviin.

Netflixillä on 160miljoonaa subcriberia ja hinta tuplat disneyn vastaavaan. Palvelussa on mielestäni sisältöpuolesta etu, etenkin lapsiperhe segmentissä.

Oletetaan että halvempi hinta vetää ison määrän väkeä sisään. Moni tottuu palvelun olemassa oloon ja etenkin lapsienhoidossa rajaton määrä tavaraa auttaa niinä aikoina kun ei itse jaksa muksujen kanssa operoida. Ei välttämättä aina se parhaan vanhemman peliliike mutta 100% monen ajoittainen ratkaisu.

Kun asiakasmassaa on riittävästi, jollain aikavälillä hyvinkin voi nousta satoihin miljooniin, jos kiina/intia akselilla kasvua tapahtuu ja palvelu tulee sinne avoimeksi. Mutta edes 100 miljoonaan pääseminen olisi merkittävä määrä asiakkaita. Pikkuhiljaa tämän jälkeen voi palvelun hintaa hilata 10% vuodessa ylöspäin ja kukaan ei sen takia lopeta kun on tottunut palvelun olemassa oloon. Lisäksi uskon oikeasti ihmisten olevan valmiita maksamaan palvelusta 20-30usd/kk.

Kulut ei nouse, katteet nousee ja rahaa tulee sisään.

Pitkään salkkuun¨

Eilinen nordnet active trader ilta oli oikein onnistunut. Hyviä puheenvuoroja ja ajatustenvaihtoa. Kiitos omasta puolestani kaikille.

Dovre - 10.3.2019 16.20

Hessu kirjoitti:

Olen itse 27032019 Venäjällä työmatkalla. Osakkeita on omissa ja firman nimissä satojatuhansia. Ottaisiko joku uutta johtoa kannattava valtakirjan?

 

Aki ?

Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 10.3.2019 16.17

Hyviä kysymyksiä, en tosiaan jaksanut tuohon edelliseen aamulla niin tarkkaan kirjoitella auki tuota valuaatiolaskelmia mutta tässä niistä pääpointit.

P/E vuoden 2018 tuloksella ja nykykurssilla olisi noin 15. Forward P/E ei mielestäni oikein ole relevantti kun kysymys suoratoistopalvelun tuotoista on se minkä takia tähän sijoitetaan.  15 on mielestäni kohtuullinen suhteessa siihen että uskon tosiaan tuloksen paranevan kun suoratoistopalvelusta saadaan lisää tulovirtaa.

EBITDA on kasvanut noin 8% vuodessa 4 viimeisen vuoden keskiarvolla. Tasaista kasvua ja tilanne näyttää siltä kantilta mielestäni hyvältä jo ilman potentiaalia mikä suoratoistopalvelusta tulisi.

Oikeastaan koko case nojaa siihen että voitollisen sisällöntuotannon lisäksi saadaan lisätuottovirtaa tunkemalla kaikki sisältö nettiin ja ottamalla siitä pieni lisätuotto. Jos asia menee niin kuin olen kaavaillut pitäisi kulurakenteen nousta korkeintaan maltillisesti ja liikevoittomarginaalien nousevan kun ylimääräinen tulos streamauspalvelusta valuu suoraan viivan alle.

Ohessa kommentti JP Morganilta liittyen subscribereihin.

https://www.marketwatch.com/story/disney-streaming-service-could-amass-1...

Jos oletetaan edes puolet tuosta sisään, eli noin 80miljoonaa henkeä. Lasketaan vaikka 10/taalaa kuukausi per subscriber. 2 kk maksut varmaan kattaa kulut palvelusta kun sisältö on omaa ja niiden kulut on jo sisällä. Tästä tulisi vuodessa 8 miljardia tuottoa??  Vaikka laskisi siihen 5B tuottoa lisää(olettaen että kaiken jälkeen tämä olisi viivan päälle tuleva) niin 2020 alkaen alkaisi varmaan olla P/E jo hyvin alhainen. Toki tämä vaatii että kulurakenne ei räjähdä käsiin, mutta se onkin tavallaan jutun pointti.  

Mielestäni downside on rajattu ja upside aika hyvä.

Kurssi on pyörinyt viimeisen vuoden ajan 100-120 välillä. Tällä hetkellä 113. Viimeisen 5 vuoden ajan valuaatio on aika lailla pysynyt samassa osakkeen hinnan seuraillessa tuloskasvua aika tasaisesti. Tilapäisiä pieniä heiluntoja vain. Näkisin että jos streamauspalvelu tuottaa edes jotain +5B lisätuottoja vuodessa ja tämän ollessa erittäin defensiivistä tuloa niin nykymarkkinassa voisi hyvin hyväksyä hieman korkeammat kertoimet. Netflix arvostustaso vertailussa esim. Toki tähän on syynsä, yritysoston blokki jne. Jos laskee tuloskasvua 20%+20% korkeammat arvostuskertoimet esim pe 18 tasolle niin kohde alkaa tuntua houkuttelevalta.

 

En osaa sanoa onko yritys merkittävästi erilainen kuin 10 vuotta sitten. En oikeastaan usko että se tosiasiassa on. Enkä tiedä onko tarvekaan, yrityksellä on toimiva konsepti joka on tuottanut tasaisesti ja en näe sen katoavan mihinkään. Laadukasta viihdettä on osattu tuottaa ja tuotetaan ja sen kysyntä ei varmaan ainakin vähene tulevaisuudessa. Hyviä yritysostoja on tehty ja se on tietty osa johdon kyvykkyyttä. Marvel ja Star wars brändien hankinta on ollut erittäin hyvä sijoitus vaikka aikanaan star warsin tekijänoikeuksista maksettiinkin reippaasti.  Elokuvien katselu on aika tasaista bisnestä mutta jos katsoo mitkä elokuvat ovat Box office hitteja niin ne ovat elokuvia jotka vaativat ison screenin jotta niistä voi nauttia.

Tarkoitan tällä sitä että Marvelin tai Star Warsin näyttävyys isolla screenillä on asia joka vetää katsojan elokuvateatteriin, joku romanttinen komedia näyttäytyy yhtä hyvin läppäriltä kotisohvalla. Siksi uskon kyseisten brändien olevan erinomainen sijoitus.

 

 

 

Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 10.3.2019 9.20

Noniin.

Yritän aktivoitua taas kirjoittamisessa. Pahin työprojektisuma on saatu ainakin osittain selätettyä ja olin tuossa 10 päivää Balilla lataamassa akkuja niin ehkä saa taas aikaiseksi kirjoittaa enemmän. Tarkoitus ainakin olisi niin saisi elämän tasapainon ehkä olemaan hieman vähemmän puhtaasti työpainotteinen. Katsotaan onnistuuko.

Balista lyhyesti.

Voin kyllä suositella kaikille helteestä, surffauksesta ja lämpimistä merivesistä kiinnostuneille. Todella upeita luonnon kohteita ja miellyttäviä paikkoja kierrellä ja oleskella. Hintataso on noin 20-30% suomesta ja etenkin majoituksen ja ruoan suhteen hinta-laatu suhde on aika ylitsepääsemätön. Alueella on voimakasta kasvua havaittavissa ja uskon että kehitystä tapahtuu mutta ainakin toistaiseksi todella hyvä value länsimaiseen tulotasoon verrattuna. Olut baarissa maksaa noin 1,5e ja majoitus yöksi 4 tähden hotellissa noin 20e. Majoituksia löytyy alkaen 3€ yö hostelleissa ja päivittäiset ruoka-kulut ovat alle 10€ jos syö vähänkin halvemmissa paikoissa ja ei etsi kaikista hienoimpia ravintoloita. Ruoka oli myös pääasiassa raaka-aineiltaan laadukasta ja hyvää, mikä ei aina ole Euroopassakaan itsestään selvää.

Hyvin rentouttava loma ja harkitsen kyllä vakavasti uutta reissua alueelle, ehkä vietnamiin seuraavalla kerralla.

Sijoituksista.
Olen ollut todella passiivinen sijoitusten suhteen viimeiseen 4kk. Nyt olisi tarkoitus aktivoitua kun sain lopulta myös Inderesille tekemäni likviditeetti tutkimuksen valmiiksi. Asiasta kiinnostuneille sen pitäisi ilmestyä nettiin vapaasti luettavaksi pian.  Linkitän sen tänne kun se Theseukseen ilmestyy.

 

Markkinoista:

Olen alkuvuoden kovasta nousurallista melko yllättynyt. Mielestäni makrotason fundamentit eivät ole antaneet syytä optimismiin ja silti tullaa ylös voimakkaasti. Olen siis hyvin varovainen edelleen osakkeiden suhteen. Tosin olen ollut hyvin varovainen osakkeiden suhteen jo marraskuusta lähtien ja olen missannut alkuvuoden rallin melko lailla. Tosin olen myös välttänyt joulukuun dipin että win some, lose some i guess.

Yksi yhtiö mitä olen tässä lähemmin tarkastellut on Disney. Lupasin siitä kirjoittaa ajatuksia auki ja nyt ainakin pääpiirteittäin tähän raapustelen missä mennään.

Tällä hetkellä kun odotan makrotasolla talouden hiipuvan tulevina vuosina etsin mieluummin vakavaraisia, defensiivisiä kohteita joissa globaalin talouden syklit eivät niin voimakkaasti vaikuta. Näkisin disneyn bisnesmallin olevan korkeintaan puolisyklinen ja kestävän paremmin suhdannevaihtelua.

SIjoituscase nojaa oikeastaan näihin pointteihin.  

Valuaatio.

Valuaatio on mielestäni kohtuullinen. Tällä hetkellä financials tunnusluvut ovat mielestäni ihan asialliset. Eivät mitenkään halvat, mutta kohtuulliset.

Fiscal year is October-September. All values USD millions.

Year   Revenue

2014 48.74B

2015 52B

2016 55.37B

2017 54.94B

2018 59.47B

Gross Income

2014 20.08B

2015 21.37B

2016 23.01B

2017 21.99B

2018 23.77B

Kasvu on ollut tasaista ja tulos noussut mukana myös tasaisesti. Ei todellakaan mikään rakettilappu mutta näkisin että tilanne voi uuden streaming servicen launchin jälkeen parantua.

Disney omistaa tällä hetkellä ainoan asian mitä katsotaan enää ”suorana” televisiosta. Eli ESPN. Urheilun taltioiminen ja jälkikäteen katselu ei tule varmaan koskaan saavuttamaan suosiota siinä missä tv-sarjoja ei juuri kukaan(ainakaan nuorempi) katso suorana. Uskon siksi ESPN tahkoavan tasaisesti tulosta tulevinakin vuosina.

Streaming servicen launchia hinnoitellaan toki sisään jo jonkun verran mutta näkisin että ei täysin. Disneyllä on oma rutinoitunut sisällöntuotanto koneisto joka pukkaa materiaalia ulos tasaisesti. Ja tekee sillä jo nyt voittoa. Lisäksi viimeisen 40 vuoden ajalta on paljon uudelleen käytettävää materiaalia joka tällä hetkellä pölyttyy tuottamatta mitään, mutta streamaspalvelun avulla vanhat elokuvat voidaan kierrättää uusiokäyttöön. Uskon että lapsiperhe segmentti jää isolta osin disneylle lähinnä selkeästi ylivoimaisen materiaalin avulla. Takavuosien Pixar kauppa auttaa tässä merkittävästi. Suurin osa disney klassikko materiaalista on myös ”ajatonta” ja uusiokäytöstä on varmasti moni valmis maksamaan.

Lisäksi heillä on nyt monia erittäin menestyviä elokuva franchiseja joilla on vakiintunut seuraajakunta. Marvel, Star Wars, Pirates of Caribbean etc. Jokainen näistä tehty elokuva tahkoaa rahaa ensin teattereissa ja sitten voidaan dumpata nettiin. Mikäli streamausmarkkinasta saadaan edes pieni siivu, (lapsiperhe segmentti edellä) näkisin että se on puhtaasti uusi revenue virta suhteellisen pienillä kuluilla koska sisältö tuotetaan joka tapauksessa voitollisesti jo elokuvateattereihin.

Näkisin että tulevaisuudessa voi hyvinkin olla ihmisillä useampia eri suoratoisto palveluja joista ainakin lapsiperheisiin Disney+ tulee olemaan yksi. Televisio poistuu aktiiviseurannasta ja suoratoistopalvelut laajenevat. Kaapelitvstä on vuosia maksettu kymmeniä dollareita kuussa ja jos suoratoistosta maksetaan 10 dollaria niin sellaisia voi hyvin olla perheessä useampia.

Sinällään disneyltä ehkä puuttuu HBO tyyppiset laatusarjat. Se voi olla ongelma. Silti näkisin että pelkästään olemassa olevasta materiaalista on moni valmis maksamaan 10 taalaa kuussa. Kasapäin piirrettyjä ja feel good televisiosarjoja joilla on vankka fanipohja.

Huvipuisto sektori on oma kysymyksensä. En kovin innoissani kyseisestä bisnesmallista ole, mutta asiaa voi ajatella muultakin kantilta.

Lapsiperheiden prioriteetti numero 1 on usein lasten onnellisuus. Ja siitä ei kovin nopeasti tingitä. Eli vaikka talous ottaisi vähän kyykkyä niin lapsille koetetaan löytää rahat kivoihin asioihin ja mieluummin tingitään omista menoista kuin lasten kokemuksista. Moni haluaa edelleen viedä lapsensa paratiisiin ja onhan disney world lapselle huikea paikka. En kauheasti itse viihdy huvipuistoissa mutta käydessäni orlandossa pystyin kyllä näkemään sen huuman mitä lapset siellä kokivat. Uskon että jos ja kun disney ylläpitää laitteiden uusintaa ja tuottaa uusia ja uusia attractioneja niin konsepti voi toimia pitkälle tulevaisuuteen ja olla yksi vakaa tuottava jalka.

 

Arviot tässä keississä ovat hyvinkin subjektiivisia enkä asiaan laske mitään isoa upsidea, mutta tulevaisuuden suoratoisto markkina on todella iso ja jos Disney saa brändinsä yhdistettyä kyseiseen markkinaan edes vaikka lapsiperheiden osalta niin näkisin osakkeen voivan nousta 20-30% ainakin. Ehkä enemmänkin riippuen siitä miten paljon rahaa suoratoistopalvelun ylläpitoon ja launchiin menee. Netflixhän syö rahaa järkyttäviä määriä mutta suurin osa kuluista on sisällöntuotannollisia ja disneyn kohdalla tämä kulu tavallaan osittain on jo ”sisällä”.

Lyhyesti siis kohtuullisen valuaation defensiivinen lappu "Pitkään salkkuun"

Tässä ajatuksia näin sunnuntai aamuun. Katsellaan miten kehittyy.

 

 

 

Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 22.2.2019 12.17

Mikko Mäkinen kirjoitti:

Jatka ihmeessä kirjoittelua! Kaikki me mokataan. Toiset useammin, toiset harvemmin, kaikki kuitenkin edes joskus. En luota kenenkään, joka ei yhtään vikaa itsestään löydä.

Jos et kirjoittele tänne, niin kirjoittele edes itsellesi. Se helpottaa, kun ketuttaa. Itselleni tärkein huomio on ollut, kuinka nopeasti vitutus oikeastaan meneekään ohi, kun keskittyy uusiin sijoituksiin tai muihin projekteihin. Uutta teoriaa vaan putkeen! Ja laita edes yhteenveto tutkimuksestasi tänne..

 

kiitos tsempeistä sulle ja muillekkin. Ja kiitos myös kriittisestä palautteesta vaikka myöhään tulikin. Samaa mieltä olevien kanssa väittely ei ole niin hedelmällistä.   Oon kirjotellu kyl koko ajan varsinkin asiakkailleni paljon teorioita. Hyvä purkaa niitä ulos ja katsella onko mitään valoa niissä ollut. Enköhän mä tännekin jotain kirjottele pian. Mun likviditeettitutkimus julkaistaan myös pian, jossain muodossa ja jollain foorumilla. Tämä mukaanlukien. Tosin olen Balilla lomailemassa 6.3 asti ja keskityn surffaamiseen ja mojitoihin sen ajan. 

 

Menestyksekkäitä kauppoja kaikille! 

 

 

 

Maaliskuussa olis tarkoitus aktivoitua tavalla tai toisella myös täällä. Pientä viritystä on ilmassa myös firman suunnasta. Katsotaan onnistuuko. 

Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 20.2.2019 16.24

Beton kirjoitti:

Kiva kun ollaan herätty uusi ajatuksin. Aiempaan Lehto Caseen kommentteja. En olisi koskenut Lehtoon pitkällä tikullaakaan. Miten olisi ns. tulokas voinut biittaa markkinat omalla konseptillaan. Tietysti oli nousevat markkinat, johon halpaan lopulta Lehtokin sortui. Yritti laajentua nousevilla markkinoilla, jolloin kaikki oli kalliimpaa ja osavaa henkilöstöä ei saanut. Urakat kusi ja asuntojen myynti hidastui. Kauppissessakin opetetaan kuinka suuri on järkevä kasvauhti. Lehto yritti laajeta ja rönsyillä ylikuumenneilla markkinoilla. No tässä tulos intoilulle niin herolle kuin Lehdolle.

Lehto karahti kyllä kiville. Ja vaikka en olekaan keventänyt niin ei tuosta -60% suorituksesta nyt voi mitään muuta kuin peiliin katsoa. Sinällään uskon yhtiöön edelleen ja ongelmista selvittäessä voidaan palata paremman katteen malleihin, toivottavasti ainakin. Syitä virheeseen oli lukemattomia joista kokemattomuus varmasti osa. Onnittelut jos olet lehdosta erossa pysynyt. Toki jälkikäteen on helppo kommentoida, jos asia oli noin selkeä sinulle olisin mielellään kuullut eriävän mielipiteen aiemmin. oh well. 

Viimevuosi meni Lehtoa lukuunottamatta suhteellisen ok. Altia meni juuri niinkuin ennustin että noustaa ensin 9 ja sitten tiputaan alle anti hinnan. Admicomin anti taas on jo 3x että sekin on hyvä suoritus ollut. Outokummusta tuli vähän turskaa ja loudspringista myös. Nämä kuitenkin lehtoon verrattuna sen verran nappikauppaa että ei paljoa salkkua heiluta. Iso tappiovuosi osakkeissa siis vaikka loppuvuoden laskurallin onnistuinki väistämään. 

 

Disneytä olen katsellut paljon ja jos jaksan niin kirjoitan siitä auki ajatukseni. Olen myös kasvattanut fyysisen kullan osuutta salkussa sijoitusmessujen puheeni jälkeen 20.11 jonka jälkeen olen pitänyt markkinoiden makrotunnelmia niin pessimistisinä että kasvatan turvapositioita. Hyvin kehittynyt sinällään kullan hinta last 3 months. 

Joulun laskua ennakoin siis puheessani jossa odotin noin 10% indeksilaskua jenkkeihin ja ennen kaikkea eurooppaan. Tämä tultiinki jo joulukuussa alas.(ennustin koko vuodelle sen verran laskua) Samaan aikaa suosittelemani Brasilia ja Vietnam ovat kehittyneet hyvin. 

Tässä olin siis oikeassa ainakin toistaiseksi. Tosiasiallisesti olen kuitenkin ollut ERITTÄIN yllättynyt tammi/helmikuun rallista. Meni suurelta osin ohi suun ja olen edelleenkin vähennä kannalla osakkeiden suhteen. En usko tämän olevan kestävää ja en usko kauppasopuun lyhyellä tähtäimellä. Lisäksi ennakoin ongelmia Brexitistä ja Italia/ranska akselilta. 

Kirjoittamishalukkuus on kyllä ollut vähemmällä mm Lehdon täydellisen epäonnistumisen takia. Ei paljon houkuttele teorioita avata kun on sen verran raa-asti todistanut olevansa väärässä. Katsotaan jos kipinä jossain vaiheessa iskee taas. Sillä aikaa keskitytään töihin. Sain myös lopulta likviditeetti tutkimukseni inderesille valmiiksi ja tuloksia voisin täällä jossain vaiheessa esitellä jos jaksan. Mielenkiintoista ainakin pienyhtiö kenttää treidaaville varmaankin. 

Katsellaan miten asiat kehittyy. 

 

M

Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 19.2.2019 21.52

Pitäs oikeastaan olla oma ketjunsa makrotalouden foliohattu ajatuksille. Mutta tässäpä yksi hieman korkealentoinen teoria mitä pyörittelen mielessäni ajoittain. 

Trump on ajanu itsensä pussiin kauppasodalla. Aliarvioi Kiinan kestokyvyn ja USA talouden vedon ilman Kiina kauppaa. Nyt iskee paniikki ja alotetaan pehmentää Kiina kantoja. Markkina tietää et näin on sen takia dippi joulun aikaa. Trump panikoi ja pakottaa isoimmat pankit ja FED yhteistyöhön että ei hävitä kauppasotaa joka auttamatta tuhoais jenkkien uskottavuuden ja menettäisi talousmahdin ja pääsuurvallan Kiinalle muutenkin?  Eli tää tammikuun nousurallin ois vaan pankkien bluffi et kyl vielä asiat on ok. Ja pahimmassa tapauksessa jos FED on mukana ni se tehdään täysin painetulla rahalla pitäen piilossa sen jokaisen pankin välityksellä toimien. Miks muuten plunge protection tiimille soitto ja sit yhtäkkiä kaikki ongelmat poistuu ja noustaan 6vko. Ilman ainuttakaan makrouutista positiiviseen suuntaan.