Olet täällä

Viimeisimmät viestit - Farseer

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 20.3.2019 19.28

Potentiaalisia myyntispotteja / kevennystä olisi tarjolla kun salkku on muun indeksin ohessa noussut. Toistaiseksi vielä jättänyt keventämättä, mutta jos kurssit pysyy tällä tasolla tai nousevat niin tarkoitus on keventää muutakin kuin ruokavaliota.

IRL tuli tänään ruokakuurista lunta tupaan kun en kirjaimellisesti jaksanut herätä ja lähteä luennolle. Pudotin viikon kalenterista rästihommat ja koitan sen sijaan saada ruokavalion rullaamaan ja toivon että nämä oireet on ohimeneviä. Tänään kaupasta esimerkiksi pähkinöitä, oliiviöljyä, marjoja, kuituvalmistetta ja pupunruokaakin mutta toki myös kunnon lihaa ja kalaa tuli haettua kaupasta. Ruoanlaittoon menee kans paljon enemmän aikaa, kun aiemmin siihen on mennyt keskimäärin 5-10 minuuttia päivässä ja samoin kaupassakäyntiin ainakin nyt alkuun.

Kaikkea sitä tulee tehtyä, mutta toivotaan että saadaan kiloja pois kestävällä tavalla ja vaiva + kärsimys nyt palkitaan paremmalla fiiliksellä kesällä. Vkl on kans isoveljen viiskymppiset joten en pidä la-su osalta kalenterissa muuta kuin kassugrindaukset.

Kirjoja on tullut ostettua lisää ja yksi jopa on saatu lähes luettua tällä viikolla.

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 19.3.2019 22.57

Ei siitä tarvitse mitään Elina Lepomäen Vapauden Voitto-tyyppistä tiiliskiveä tehdä. Parempi jättää tilaa runsaille jatko-osille, jos tuntuu että materiaalia jää runsaasti ylitse.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 18.3.2019 21.06

Aah, ajattelet sitä noin. Itselle oman sijoitustoiminnan toistaiseksi kassavirta on lähinnä yksi hailee, tarkoitus on kasvattaa omaisuutta ja en näe lähiaikoina mitään pakottavia likviditeettikriisejä jotka pakottaisivat pistämään lypsävää lehmää lihoiksi pakon edessä (toki jos lehmästä riittävän hinnan saa niin lähtee toki).

Avoimien ovien päivä oli ihan mukava. Kun suuri osa firmoista on tosi outoja niin oppii paljon, mutta tässä paras ja huonoin esitys minkä näin:

Päivän lammas: Fondia

- Puuttui selkeä punainen lanka esityksestä ja uskottavasta firman tulevaisuudenskenaariosta

- Ei ollenkaan jämäkkyyttä ja uskottavuutta toimitusjohtajan esityksessä

- Puhutaan loistavasta ilmapiiristä, tuodaan esityksen halinallet-mentaliteetila kun samaan aikaan kaikki tietävät että firmassa on jotain pahasti vialla kuten https://www.talouselama.fi/uutiset/marianne-saarikko-janson-perusti-kasv...

- Viimeiseltä vuodelta voisi kysyä esimerkiksi: Missä luvut? Missä näytöt? Missä visio?

Annista ostettu pikkumäärä osaketta on vielä ja ketuttaa kun en myynyt 15 eurolla. Firmalla olisi hyvä pohja rakentaa, mutta fokus on selkeästi hukassa ja johto ainakin TJ:n esityksen perusteella täysin ulapalla. Potentiaalia olisi, mutta vaikea nähdä sen täyteen hyödyntämiseen nykyjohdolla. Todella heikossa holdissa jatketaan.

Päivän suorittaja: Aallon Group (harkitsee listautumista)

- Tosi hyvähenkinen esitys

- Uskottava fokus, uskottavat kasvutavoitteet (uskon että ylitettävissä) ja hyvä tausta

- Helposti lähestyttävä TJ joka ei esittänyt tietävänsä kaikkea mutta hallitsi silti tärkeimmät asiat

- Ala defensiivinen ja se tuotiin hyvin esiin ja luvuilla pystyttiin perustelemaan

Vaikka firmalla onkin nykymuodossa lyhyt historia niin kasvuyrityksenä houkuttelee osallistumaan antiin, jos hinta on edes jotenkin järkevällä tasolla.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 18.3.2019 18.15

Iku-Turso kirjoitti:
Farseer kirjoitti:

Osakkeen ostoa ennen osingon irtoamispäivää kannattavat seuraavat näkökannat: osinkojen verotuksen maltillisempi verokohtelu suhteessa luovutusvoittoihin

 

Tätä kohtaa en ihan osta. Jos oletetaan, että haluat saada saman määrän rahavirtaa joko osingoista tai omistuksia myymällä niin luovutusvoittoveroa maksat aina osinkoveroa vähemmän. Osinkovero kohdistuu koko pääomaan, mutta luovutusvoittoveroa maksat vain voitto-osuudesta. Luovutusvoittoveron maksimimäärä on 0,8*0,3=0,24 joka siis on pienempi kuin osinkovero 0,255.

yksinkertaistettu esimerkki, mutta ymmärtänet idean

 

En nyt ihan ymmärrä. Luovutusvoitosta menee 30% (tai 34%) vero, ei 24%. Toki hankintameno-olettama voi tätä pienentää.

Ja jos tulee luovutustappiota niin se vähennetään voitoista. Käsittääkseni jos esimerkiksi ostaa osakkeen 10 eurolla osakkeesta josta irtoaa euron osinko ja myy 9 eurolla ja pääomatulot ovat alle 30k niin jäät voitolle 4,5 senttiä. Toki tuo menee tyyliin kaupankäyntikuluihin ja osakkeen arvo muuttuu yleensä jotain muuta kuin irronneen osingon verran eli ei ole ilmaista riskitöntä rahaa.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 18.3.2019 15.21

Back to business

Olen jonkin verran miettinyt osakkeiden ostojen ajankohtaa suhteessa osinkojen maksuun. Tässähän on periaatteessa kolme vaihtoehtoa:

1) Ostaa osake ennen osingon irtoamispäivää 

2) Ostaa osake osingon irtoamispäivän ja maksupäivän välillä

ja 

3) Ostaa osake osingon maksamisen jälkeen.

Osakkeen ostoa ennen osingon irtoamispäivää kannattavat seuraavat näkökannat: osinkojen verotuksen maltillisempi verokohtelu suhteessa luovutusvoittoihin ja ihmisten halukkuus ostaa (osingoilla) osaketta edullisempaan hintaan. Etenkin keskustelupalstoilla yleinen trendi ja fiilis tuntuu olevan että joko ostetaan osaketta "edullisesti" tai sitten nimenomaan osinkorahoilla. Kun osakkeiden määrä ei minnekään ilman osakeantia nouse niin keskimäärin osakkeiden kurssi toipuu osingon irtoamisesta. 

Osakkeen ostoa taas osakkeen osingon irtoamispäivän jälkeen tukee se, että ostetun osingon hintaan ei jää piilevää verosaamista. Sitä toki kompensoi osinkojen matalampi veroaste, mutta jos ikuiseen salkkuun on ostamassa osakkeita ilman aikomusta myydä (koskaan) niin 5% enemmän osakkeita voi lämmittää enemmän kuin verotetut osingot.

Näillä näkymin itse olisin ostamassa osaketta mieluiten ennen osingon irtoamista, mutta vaihtoehtoisesti tutkailisin ostospotteja osingon irtoamispäivän ja maksupäivän välillä. Osakkeiden myymistä taas ajoittaisin osingon maksamispäivään tai sen jälkeiseen aikaan. Toki osakkeiden hintojen liikkeet johtuvat monista muistakin syistä, mutta osingoilla on arvostukseen oma vaikutuksensa mitä ei mielestäni kannata unohtaa.

Mielipiteitä asiasta? Miten ite ajoitatte osakkeiden oston vai onko osingoilla mitään väliä?

Nappasin eilen yhden painonpudotuskurssin, 8 viikkoa kesto ja siitä ja alkamispäivästä moni varmaan sen voikin päätellä jos mainoksia on facebookin feediin tullut yhtään samaa tahtia. Olen itse aika skeptinen, mutta pahimmillaan menee vähän rahaa ja aikaa ja potentiaalinen upside olisi ihan hyvä + hommat myös luonnistuu helpommin kun on jotain ulkoista motivaatiota ja rahaa pelissä. Eilen myös onnistuin yhden turnauksen pelaamalla voittamaan sen ja lisätyn paketin Coolbet Openiin, joka saa sitten olla haasteen loppusota jos sinne asti mennään eli 8.5-12.5 Tallinnassa pelattavaan turnaukseen.

Nyt Nasdaqin Avoimien Ovien päivään ->

Eduskuntavaalit 2019 - ketä sijoittajan kannattaa äänestää? - 18.3.2019 12.41

En pidän Ruotsin vaalijärjestelmää edes demokratiana, syitä tässä onkin jo hyvin lueteltu. Käytännössä listavaaleissa on kyse on puolueille vallan siirtämisestä demokratian kustannuksella. Eriväriset vaaliliput käytännössä vielä tuhoavat vaalisalaisuuden. Sama koskee Britanniassa (ja jenkeissä) käytössä olevaa first past the post-järjestelmää missä voit saada ääritilanteessa 30% äänistä ja 1% paikoista, mikä estää huomattavasti tehokkaammin uusien puolueiden (ja ajatusten) nousun kuin Suomen piilevät vaalikynnykset jopa pienimmissä vaalipiireissä.

Toki Suomessakin on paljon korjattavaa, mutta vaalijärjestelmä itse on melko hyvä. Jos puolueet kykenisivät muodostamaan ja tilannekohtaisesti tukemaan tiukan ohjelman vähemmistöhallituksia olisi päätöksenteko huomattavasti nykyistä tehokkaampaa ja joustavampaa. Vähät siitä jos hallitus kaatuu useammin, se on demokratiaa. Se, että itseisarvoksi on tullut valta ja suurimpana häpeänä politiikolle pidetään oman hallituksen kaatumista on suurin ongelma.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 16.3.2019 10.57

__________ ei tunne sairaslomaa

Tai ainakaan palkallista sellaista. Omalta kohdalta tuohon voisi laittaa opiskelijan, pokerinpelaajan ja (pien)sijoittajan. Kai harrastepoliitikonkin, vaikka erosin sunnuntaina puolueen jäsenyydestä.

Voisi sanoa että parin viikon raskaamman luokan ruokamyrkytys Tallinnasta osui pahaan saumaan. Arvauskeskuksen päivystyksestä ei apuja saanut, onneksi on YTHS (tosin vain virka-aikoina ja aamukahdeksalta soittaessa). Harmi vain että nyt kestää pidempään myös toipuminen, mutta nyt alkaa olla jo suhteellisen selvillä vesillä antibioottikuurin kääntyessä kohti loppuaan. 

Suunnitelmat rästitöistä eivät yllättäen edenneet. Sentään vältin yhden rästityön lisää kun kaikkein nihkeimpänä yönä juuri ennen deadlinea väsäsin 2000 sanaa paskaa virtuaaliselle paperille. Toisin kuin taiteessa, tuskasta ei synny hyvää esseetä. Aivan kauheata paskaa, varmaan huonoin essee minkä olen koskaan tehnyt mutta aihe on niin erikoinen (pokerisiirtolaisuus) ettei arvioijat sitä ehkä tajua. Ainakin se on tehty, ja kurssi ei ole pakollinen että aivan se ja sama tuleeko ykkönen vai vitonen.

Politiikassa iski jäävuori kylkeen pimeästä kuin Titanicille aikoinaan kun Katri Kulmuni oli käynyt antamassa varomattoman haastattelun (ilmeisesti oli johdatteleva kysymys mikä tulkittiin väärin) . Jäsenkortti lähti silppuriin mutta pidän avoimena mahdollisuuden että käytän omaa (ja todennäköisesti muutaman muun pelaajan) jäsenyyttä pelimerkkinä jos puolue ottaa tiukan kannan blokkeihin. Todella pienen arvon pelimerkki, mutta saattaa saada muutaman henkilön ajamaan asiaa pontevammin kun on edes jotain konkreettista voitettavaa. Olisi ollut paljon paremmat oddsit ajaa tämä maaliin jos ei olisi 1) ollut aivan helvetin kipeä ja 2) 12 tuntia avoimen kirjeen julkaisemisen jälkeen Sipilä olisi ryöstänyt näytöstä hajoittamalla hallituksen. Voin sanoa että nuo poliittiset tekstit eivät niihin upotetusta ajasta huolimatta olleet kovin hyvin kirjoitettuja.

Poliittinen taistelu ei ole vielä ohi. Mulle on tullut jonkin verran erilaisia yhteydenottoja näistä blogeista etenkin tuttujen poliitikkojen taholta (16 vuodessa niitä ehtii tulla) ja toistaiseksi olen hieman keventänyt työtaakkaani jakamalla heille enemmän Akin tekstejä ja vastaamalla lähinnä tarkkoihin kysymyksiin kun oma poliittisen kirjoituksen muusani on ollut jossain ihan muualla. Koska helpoin reitti eli virheen myöntäminen ja korjaaminen ei näytä tapahtuvan, niin Keskustan puoluehallituksessa saattaa tulla vielä pieni taistelu tästä asiasta. Tähänkään kun en erityisesti luota niin yksittäisiä pelimyönteisiä ehdokkaita pyrin kartoittamaan ainakin yhden joka vaalipiiristä. Tappio tulee todennäköisesti, mutta annetaan nyt Nummikoskelle vähän haastetta, nostetaan asiaa julkisuuteen ja aiheutetaan Veikkaukselle niin paljon vahinkoa kuin pystytään.

Se mikä tässä taistelussa vituttaa (kuten usein virkamiehiä vastaan taistellessa) on toisen osapuolen käyttäessä valekampaanjaansa hyvin palkattua työaikaansa. Nummikoskella on tässä ollut hyvin aikaa myös suunnitella sotasuunnitelmansa, vaikka vastustus on todennäköisesti ollut kovempaa kuin mitä hän (ja taustalla häärivä Kokoomuksen puoluetoimisto) on olettanut. Tukena on Antti Vesalan kaltaisia puolueen uskollisia palkkasotureita, jotka puhuvat mustan valkoiseksi ja pyrkivät hämmentämään tilannetta niin että puolue voi jälleen ajaa kaksilla rattailla esittäen toiseen suuntaan voimakkaasti Veikkauksen edunsaajien tavoitteita ajavaa "vastuullista" tahoa ja toiseen suuntaan väittää ettei puolueella ole mitään tekemistä kieltolakihankkeen kanssa. Jos joku luulee ettei tästä kieltolakihankkeesta ole Nummikoski konsultoinut puoluettaan on erittäin lapsellinen tai vailla poliittista ymmärrystä.

Tämä on muuten Kokoomukselta joka vaalien alla nähty näytös, vain aihe muuttuu. Ihmeen hyvin se silti koulutettuun kansaan ja moneen pokerinpelaajaan uppoaa, perusteena yleensä puolueen jäädessä kaksilla(toista rattailla) ajamisesta kiinni on "ei ole parempaakaan äänestettävää". Ja paskat, äänestäkää vaikka liberaaleja tai RKP:ta jossain kohtaa tai turha itkeä Kokoomuksen linjasta kun toimii kuin lammas matkalla teurastamolle. Lepomäen tai Rydmanin äänestäminen näissä vaaleissa on sama kuin antaisi äänensä Antero Vartialle (ei ehdolla näissä vaaleissa) ja sitä kautta Emma Karin politiikalle. Sanon kyllä että demokratia on syvältä.

Jos ei mitään muuta niin jotain hyvää: osakesalkku nousi perjantaina kuopastaan ja on PikkuPron sanoin ATH. Taitaa olla myös nettovarallisuus. Myös osakesäästötili meni läpi, se voidaan toki vielä kuopata jos punavihreät jytkyttää maan nurin.

Tästä ei kai voi nousta kuin ylöspäin, kun oletuksena on kaikkein pahin joka rintamalla. 

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 14.3.2019 19.46

Omaisuudesta ja velkavivusta

Velkavivun laskeminen on osoittautunut hankalaksi, kun rahaa on jaettuna niin moneen omaisuuskohteeseen. Lieneekin omalla kohdalla syytä katsoa enemmän kokonaisuutta.

Tein tällaisen karkean kuvaajan, mihin laitoin missä massit on kiinni ja kuinka suuri osa masseista on omaa ja paljonko lainattua. Tuon Nordnetin lainalimiitin pistin myös, koska se on helposti saatavilla olevaa, matalakorkoista pääomaa (olettaen että massit pysyvät sijoituksissa ja riittävän hajautettuna).

Kakku on ihan kiva, mutta ihan liian pieni. Tästä kuitenkin näkyy että suhteellisen pienellä velkavivulla mennää verrattuna esimerkiksi keskivertotalouteen, jonka omistus on yleensä asunto ja siitäkin on X prosenttia lainaa (nuorilla / omanikäisillä yleensä aika iso prosenttimäärä).

Omaa pääomaa on reippaasti enemmän kuin asunnon arvo ja kokonaisuutena kun otetaan asunto ja asuntolaina pois niin muita varoja on vivutettu vain noin 10-15 prosentilla. Toki edullista lainaa olisi hankala saada näillä tiedoilla enempää.

Lyhyen tähtäimen käyttöön luottokortit (lähinnä maksuaikakortteina) toimivat hyvin. Ei tarvitse turhaan pitää ylimääräistä rahaa pankkitileillä ja jossain määrin pelitileillä.

Asuntolainan korkoprosentti on 0,5% ja liikkuu 12kk Euriborin mukaan eli tuskin ihan hetkeen. Superluoton korkoprosentti 0,99% kun pitää hajautuksen kunnossa ja nykyään se on helpompaa salkun ollessa kohtuullisen iso. Maksuaikakortteina kun luottokortteja käyttää niin niillä saa keskimäärin kuukaudeksi korotonta lainaa (+ ruokaostoksiin yms. Norwegianilta lentopisteitä, mutta se firma voi vielä vetää defaultit ennen kuin pisteitä ehtii käyttää).

Olisi ihan mielenkiintoista nähdä miten muilla nämä pallukat näyttäisivät. Vaikka ilman euromääriä.

Ovaro (os. Orava) - 13.3.2019 13.33

Ei oikein houkuta Ovaro vielä tällä hintaa. Inderesin video oli suhteellisen positiivinen, mutta upside on vielä tiukasti capattu etenkin suhteessa riskeihin..

Vaikka tavoitehinta toteutuisi ja Ovaron kurssi olisi vuoden päästä ennustettu 5,00 euroa, se tarkoittaisi 10 prosentin tuottoa suhteessa nykykurssiin. Taas saneerauksen onnistumisessa esitetty "jopa 6-7 euron arvostus" tarkottaisi vuonna 2021 lopussa toteutuneena (vaikea nähdä korkeampi arvostus ilman omien osakkeiden ostoa, mikä vaatisi käytännössä ylisuorittamista ja asuntojen arvon nousua tai vuokrausasteen todella merkittävää nousua) tarkottaisi lonkalta laskien vain noin 10%-13% tuottoa per annum. Ja tämä on suunnilleen paras mahdollinen tulos. Riskiä kyllä riittää, enkä oikein usko Ovaron asuntojen voimakkaaseen arvonnousuun, sen sijaan merkittävää arvonlaskua voi osassa asuntoja hyvin tulla. 

Jos hintahaarukka pitäisi määritellä millä hinnoilla näillä infoilla Ovaro haaviin tarttuisi niin harkitsisin 4,00-4,20 euron hinnoissa. Silloin mielestäni potentiaalinen upside oikeuttaisi riskit suhteessa markkinatuottoon.

E: Ja jos saneeraus epäonnistuu kolmen vuoden ajanjaksolla ja Inderesin arvio realisoinnin lattiasta pitää paikkansa, sillä saataisiin aika surkea tuotto suhteessa sijoitusaikaan. Enkä pidä 5 euroa minään maagisena lattiana, Ovaro voi sopivissa myrskyissä, luurankojen paljastuessa kellarista ja riittävän monen osa-alueen mennessä puihin mennä kolmessa vuodessa vaikka nurin. Ties vaikka Lepomäki nousee Kokoomuksen johtoon ja lopettaisi asumistuet.

Nordea - 4.3.2019 17.29

Ei mitään uutta tullut esille. Harkitsen Finanssivalvontaan ilmoituksen tekoa (vai pitäisikö mennä poliisin kautta) että selvittävät onko MOT:n materiaalista tiennyttä Yleisradion henkilökuntaa hyödyntänyt sisäpiiritietoa ja tehnyt ansiotonta voittoa ostamalla Nordean osakkeita arvostuskuopasta ohjelman julkaisemisen ja kohuotsikoiden välissä.

Voiko joku neuvoa miten tässä pitäisi toimia lakiteknisesti, mediassa rummuttamisen osaan kyllä?