Olet täällä

Viimeisimmät viestit - Accounting 101

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 24.3.2019 13.41

Heeros – Pieni kokoinen pettäjä

Heeros ei ole First North listalla mikään tuore tapaus vaan yhtiö listautui jo vuonna 2016. Yhtiön listaamisen yhteydessä luvattu kasvuvauhti ei ole toteutunut, mitä myös Inderes suitsutti aikoinaan.  Nyt yhtiön valuaatio on tullut huomattavasti maltillisemmaksi kuin mitä se oli listautumisen yhteydessä, mutta Inderes ymmärrettävästi suhtautuu hyvin nuivasti osakkeeseen, mikä painaa yhtiön arvostusta, kun Inderes on ainoa yritystä seuraava taho.

Yhtiö on varmasti monelle tuntematon. Yhtiö on SaaS mallilla toimiva erilaista taloushallinto/kirjanpitosoftaa myyvä yhtiö. Tässä lainaus yhtiön kotisivuilta: ”Heeros on vuonna 2000 perustettu suomalainen sähköisiin taloushallinnon ratkaisuihin erikoistunut ohjelmistoyhtiö – toimialansa edelläkävijä. Digitalisaation myötä käynnissä oleva taloushallinnon sähköistyminen mullistaa tilitoimistojen ja yritysten arkea. Me Heeroksella haluamme olla aktiivisessa roolissa luomassa edellytyksiä sähköiselle murrokselle tarjoamalla asiakkaillemme itsenäisen, joustavan ja kustannustehokkaan pilvipohjaisen taloushallinnon ohjelmistoratkaisun.

Liiketoimintamallimme mukaisesti tarjoamme asiakkaillemme sähköisen taloushallinnon kokonaisratkaisun, joka kattaa kaikki taloushallinnon perustehtävät paperilaskujen optisesta tulkinnasta osto- ja myyntilaskujen käsittelyyn ja arkistointiin sekä kirjanpidon ja palkanlaskennan. Toimitamme tuotteemme asiakkaillemme helppokäyttöisenä ja modulaarisena pilvipalveluna Software-as-a-Service (SaaS) -palvelumallilla, jolloin he voivat valita itselleen tärkeät toiminnallisuudet ja maksaa vain käyttämistään palveluista. Ratkaisuamme käyttää jo yli 11 000 yritystä ja yhteisöä yhdeksässä maassa. Kuukausitasolla välitämme yli 500 000 laskua.”

Yhtiö listautui 2 EV/S kertoimella (2016 ennuste).  2015 toteutunut 2,5 EV/S, 3,1 euron merkintähinnalla. Nyt yhtiö treidaa noin 1,45 EV/S kertoimella 2018 toteutunut ja 1,3 EV/S 2019 ennuste. Verrokkien arvostusten ollessa huomattavasti korkeammalla. Yhtiön kasvuvauhti on jäänyt huomattavasti luvatusta ja siksi yhtiön arvostuskin on romahtanut. Yhtiö on kuitenkin kasvanut koko ajan ja aiokin avata, miksi se alkaa tuottamaan lähivuosina hedelmää. Erittäin alhainen arvostus ja SaaS toimintamalli antavat sijoittajalle hyvää suojaa, jos case meneekin ”vihkoon”. Tilitoimistomarkkina on nyt murroksessa automaation ja tekoälyn käytön lisääntymisen johdosta mikä kiihdyttää alan konsolidaatiota, kun pienemmillä toimijoilla ei ole kyvykkyyttä tai tarpeeksi syviä taskuja pysyä mukana muutoksessa. Heeros pystyy auttamaan tässä pienempiä toimijoita, jotka muuten jäävät isompien toimijoiden jalkoihin, joilla on varaa in-house softan kehitykseen. Pienet tilitoimistot voivat siis ottaa käyttöön Heeroksen softan ja tätä kautta kilpailla isompien toimijoiden kanssa, kun heidänkin tuottavuus kasvaa.

Heeroksen pihvi on yllättäen sen kassavirta, kun kehittämisen määrä laskee, nousee yhtiön vapaakassavirta nopeasti positiiviseksi. Raskaat poistot rasittavat tulosta kuitenkin pidempään. Tällä hetkellä yhtiöllä kuluu kehittämiseen hieman yli miljoona vuodessa, mutta on mahdollista ja todennäköistä, että yhtiö on lähitulevaisuudessa Admicomin kaltaisessa tilanteessa, missä rahaa ei mene enää kehittämiseen. (Tai ainakin se pysyy kulujen sisällä, eikä erityistä aktivoitavaa kulua synny). 

 

2019 ennuste ja markkinatilanne

 

Yhtiö ohjeisti, että liikevaihto kasvaa yli 9 miljoonaan euroon. Pidän tätä hyvin todennäköisenä, koska yhtiö on tehty hinnankorotuksia ja uutena tuotteena tammikuusta eteenpäin on uusi tulorekisteriin liittyvä tuote jauhanut liikevaihtoa. Kulutkaan eivät kasva, kun kansainvälistymisharjoitus ei syö enää niin paljoa rahaa.

Alla ennusteeni kuluvalle vuodelle:

2018 kulut (pl. palkkakulut) laskivat vertailukaudesta. En ihmettelisi, jos sama toistuisi 2019, kun kansainvälistyminen on edennyt kypsempään vaiheeseen. Liikevaihdon kasvua tukee uusi palkkamoduuli, johon uusi lainsäädäntö pakottaa asiakkaat, mistä siis ei ole lainkaan tuloja vertailukaudella.  Nämä tekijät saavat yhdessä aikaan sen, että Heeroksen tulos on hieman positiivinen. Aktivoinneista johtuen kassavirta on lähellä nollaa. Olen ennustanut hyvin maltillista kasvua ja jos Hollannissa tapahtuisi jotain liikehdintää olisi ennusteissa reipasta nousuvaraa. Kaiken lisäksi Cavotecin kanssa solmittu puitesopimus Heeroksen laskutussoftan toimittamisesta Cavotecin 20 toimintamaahan tukee liikevaihdon kasvua.

Tärkein triggeri lyhyellä aikavälillä on se, että H1 operatiivinen kassavirta kattaisi kehittämisen (aktivoidut menot). Myöhemmin triggeri on näiden aktivointien väheneminen ja sitä kautta vapaankassavirran roima parantuminen. Alhaisesta hinnoittelusta johtuen Heeroksen tuotto-odotus on hyvä, vaikka kasvu olisi vuosittain ”vain” 10% tasolla, kunhan kulut skaalautuvat (mikä on jo tapahtunut) ja kehittämiseen käytetty raha vähenee. Kehittäminen ei tietenkään lopu, mutta yhtiön oma IT kehitystiimi näkyy palkkakuluissa ja sen ennustetussa kasvussa.

Konsolidaatio ei ole vielä hirveästi kiihtynyt tilitoimistoalalla, joten Heeroksen tulisi yrittää puskea omaa tuotettansa nyt markkinoille. Ennen kuin isot talot ovat ottaneet sen haltuunsa. Ilmaisena optiona osakkeessa on vielä Hollannin markkina, joka tosin on kehittynyt hyvin heikosti Heeroksen näkökulmasta.

 

Kolmen vuoden horisontti

Alla ennusteeni miten Heeros kehittyy nykyisillä oletuksilla seuraavan kolmen vuoden aikana:

 

Oletan, että liikevaihdon kasvu pysyy n. 10% tasolla. Tämä tarkoittaa sitä, että organisaatiota ei tarvitse kasvattaa, joten skaalautuminen on vahvaa. Olettaen, että kehittämiseen ei menisi enää vuonna 2021 paljon rahaa olisi yhtiön vapaa kassavirta noin kaksi miljoonaa euroa. Yhtiön markkina-arvon ollessa nyt noin yhdeksän miljoonaa euroa, jos tarina etenee käsikirjoituksen mukaan, on tuotto-odotus hyvä, vaikka kasvu olisi vain 10%.

Ostin itse pienen erän Heerosta 2018 tilinpäätöksen jälkeen. Aikeenani on kasvattaa positiota, jos ensimmäinen triggerini toteutuu 2019 H1 yhteydessä.

Ps. Tämä olisi halpa suupala Fortnoxille, mikä on laajentunut myös suomeen Briox nimellä.

Palataan taas asiaan H1 raportin yhteydessä ja katsotaan, miten tarina on kehittynyt.

(tämä ei ole sijoitussuositus)

Admicom - 23.3.2019 13.51

 

https://www.youtube.com/watch?v=RMhtMhvUgx8&t=0s

Hyvää pohdintaa, miksi tässä kannattaa olla vielä mukana

Admicom - 22.3.2019 15.11

Farseer kirjoitti:
Accounting 101 kirjoitti:

Inderes nosti admicomin tavoitehinnan 25-->35 euroon. Ainoa konkreettinen muutos käytännössä se, että 3% likviditeetti discountti hävisi ja markina onkin isompi mitä inderes oli aiemmin arvioinut päätyen suurin piirtein samaan arvioon kuin minulla.

 

Syö kyllä Inderesin uskottavuutta nämä caset, kun ei uskalleta pysyä näkemyksissä. Toki tavoitehinnoissa on 12kk liukuvuus-ongelma mutta käytännön tyhjän perässä nopeiden kurssimuutosten perässä juokseminen tavoitehinnoissa ei herätä luottamusta että on rohkeutta olla reippaasti eri mieltä ja riskeerata että onkin reippaasti väärässä.

Omani myin aiemmin enkä edes harkitsisi ostoa takaisin vaikka hinnasta sulaisi neljännes.

 

Kallishan tuo on, mutta tuloskasvu on myös erittäin kovaa, joten kertoimet maltillistuvat nopeasti.

Admicom - 22.3.2019 10.21

Inderes nosti admicomin tavoitehinnan 25-->35 euroon. Ainoa konkreettinen muutos käytännössä se, että 3% likviditeetti discountti hävisi ja markina onkin isompi mitä inderes oli aiemmin arvioinut päätyen suurin piirtein samaan arvioon kuin minulla.

Aallon Group - 21.3.2019 10.23

Halavaltahan tuo vaikuttaa. Eikös tuohon ole se hauska perustelu, ettei sitä voi laskea, koska ei ole tiedossa meneekö anti läpi vai ei :D

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 19.3.2019 17.01

Ilmeisesti Musk/Tesla twiittailut, että kysyntä on nii kovaa, että hintojen nostoja lykätään :D uskoo ken haluaa.

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 18.3.2019 11.53

https://www.zerohedge.com/news/2019-03-16/tesla-now-taking-200000-deposi...

TSLA kerää jo rekoistakin etukäteismaksuja. Taitaa kassan pohja häämöttää...

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 15.3.2019 14.01

Tesla suht isossa dropissa pre:ssä (-3%) oliko model Y vastaanotto huono? Kenellekään tuoretta tietoa?

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 15.3.2019 10.48

Itsellä ei ole mitään kiveenhakattua sulkuhintaa vaan arvioin kokoajan tilanetta voin, jopa tappiolla sulkea, jos näyttää siltä, että tilanne on muuttunut olennaisesti.

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 14.3.2019 14.20

En itsekään usko Teslan konkurssiin, vain merkittävään yliarvostukseen. Ns. rahoitusreserviä yrityksellä on vielä paljon. Toki ehdot aina heikkenevät, mitä enemmän lainaa/hybridiä/yms otetaan.