13.1.2023 - 17:14 #94606

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264

Pitäisi tehdä ensimmäinen veroilmoitus Luxemburgiin. Muutenhan tuo olisi aika simppeliä, mutta kun nuo mökkivuokratulotkin pitäisi ilmoittaa (vaikkei niitä täällä verotetakaan, niin vaikuttavat kuitenkin periaatteessa veroprosenttiin). Minulla ei ole aavistustakaan miten tuollaisen osittain omassa ja osittain vuokrakäytössä olevan kiinteistön vuokratulot ja niistä tehtävät vähennykset täällä käsitellään. Koitinkin jo tavoitella aiemmin käyttämää verokonsulttia (saksalainen, mutta hoitaa myös Luxemburgin verotusta), mutta eipä tuo ole vielä vastannut viestiini. Kokosin kuitenkin kaikki tiedot että saadaan homma nopeasti tulille, täällä veroilmoitus pitää jättää maaliskuun loppuun mennessä.

Epäilen myös, että pidätysprosentti on ollut jostain syystä liian pieni. Koko vuonna veroa on pidätetty vain 13,5%, ja luulen että siinä on aavistus liian vähän. Tämäkin varmaan selviää kun pääsen puheisiin verokonsultin kanssa.

Täällä on tulossa kunnallisvaalit. Ilmeisesti ulkomaalaisetkin saavat äänestää, mutta jos ei ole kansalainen pitää erikseen rekisteröityä äänestäjäksi. Ja kaikilla jotka ovat rekisteröityjä äänioikeutetuiksi (kansalaiset + rekisteröityneet ulkomaalaiset) on käsittääkseni äänestysvelvollisuus. Tästä voi saada sitten vapautuksen korkean iän tai sairauden tms. perusteella. Voipi olla että jätän rekisteröitymättä.

Kolmisen viikkoa Suomessa vahvisti käsitystäni siitä, että esim. ruuan hinnassa Suomi on ohittanut Luxemburgin. Toki edelleen on joitain tuotteita/tuoteryhmiä joita Suomesta saa halvemmalla, mutta kokonaisuudessaan kauppareissun hinta tuntuu täällä selvästi halvemmalta. Samoin esim. parturissakäynti oli muuttunut selvästi kalliimmaksi (45€ vs 34,50 pesu ja leikkaus saksilla). Tämä tuntuu erityisen ihmeelliseltä kun ottaa huomioon, että luullakseni parturin suurimmat kuluerät ovat henkilöstö ja tilat, joiden molempien pitäisi olla täällä Suomea kalliimpia.

Ennen Suomen reissua sain vaihdettua autoon "oikeat" kitkarenkaat keskieuroopankitkojen tilalle. Moisilla en ollutkaan ennen ajanut, ainoat kokemukset olivat nastoista ja paikallisista "talvi"renkaista. Olin positiivisesti yllättynyt, matkalle sattui monenlaista keliä, ja pito oli yllättävän hyvä kaikissa tilanteissa. Ihan jääkeliä, joka on kitkoille kaikkein pahin, ei tosin osunut kohdalle. Renkaat olivat täällä n. 20% halvemmat kuin Suomessa.

Mökkipaikkakunnan sähkönsiirtoyhtiö on ruvennut sekoilemaan oikein huolella. Ensin huomasin, että heidän laskuttamansa ja Fingridin datahubiin ilmoittamansa kulutukset poikkeavat toisistaan. Tämä korjattiin tammikuun laskussa. Tänään sitten huomasin, että heidän mukaansa mökin sähkönkulutus on joulu-tammikuun aikana ollut useaan otteeseen suurempi kuin mikä on nykyisellä pääsulakekoolla edes teoriassa mahdollista. Asiaa tutkitaan parhaillaan. Onkohan Selänteen Teemulla jotain samanalaista häikkää? (eri siirtoyhtiö tosin)

Sijoitusrintamalla kuukausisäästö ETFiin pistettiin taas tulille, joskin Nordnet tekee ensimmäiset ostot vasta Runeberginpäivänä. Laiskana miehenä noudatan samaa strategiaa kuin ennenkin:

- yhtiöriskin hajautus ETFillä

- maantieteellinen hajautus valitsemalla muutama eri alueille keskittyvä ETF

- ajallinen hajautus kuukausisäästöllä (nyt alkuun muutama kuukausi isommilla summilla kunnes tilille kertyneet on saatu sijoitettua, sitten joku summa joka jää liksasta säästöön - siihen mennessä varmaan oikea veroprosenttikin on saatu selville)

- kulut pidetään kurissa valitsemalla mahdollisimman pienikuluisia ETFiä ja kuukausisäästöllä

Ei tällä varmaankaan markkinaa biitata, mutta se ei olekaan tähtäimessä. Jo sekin että 6kk omistamisen jälkeen myyntivoitot ovat verottomia (kaikki ETF:t ovat kasvu eikä tuotto, joten osinkojen verotuksesta ei tarvitse välittää) lämmittää.

0
0
1.2.2023 - 12:53 #95075

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264

Lyhyt päivitys: paikallinen veroviranomainen osaa sekoilla yhtä lahjakkaasti kuin suomalainenkin, mikä ei tietysti sinänsä ole yllätys. Viime vuonna muutettuamme Luxin puolelle tein hakemuksen kakkosveroluokasta (naimisissa), mikä tietysti hyväksyttiin. Pari viikkoa sitten sain verokortin tälle vuodelle, jossa veroluokaksi oli merkitty taas 1. Laitoin sähköpostia (englanniksi) ja kysyin että miksi ja pitääkö minun joka vuosi hakea erikseen kakkosveroluokkaan. Vastauksena tuli kysely (ranskaksi) hauturskan ammatista, johon vastasin (taas englanniksi). Pari päivää sitten tuli uusi verokortti, jossa veroluokaksi oli merkitty taas 2. Mitään selitystä ei missään vaiheessa annettu. Katsotaan miten homma sujuu vuoden päästä.

Aiemmin olen kertonut palkkojen indeksikorotuksista. Luulin, että kun palkat nousevat automaattisesti elinkustannusindeksin mukaan, eivät ammattiliitot neuvottele yleissitovista korotuksista työnantajajärjestöjen kanssa lainkaan. Olin kuitenkin väärässä, koska hiljattain selvisi, että tammikuussa astui voimaan ammattiliiton neuvottelema 0,5% yleiskorotus. Sen lisäksi nyt helmikuussa tulee sitten 2,5% indeksikorotus, ja seuraava vastaava huhtikuussa ja ilmeisesti (ainakin) yksi vielä syksyllä. Tänän vuoden korotukset lienevät siis yhteensä n. 8,2%. Viime vuonna jäätiin vähän jälkeen inflaatiosta koska yksi korotus lykättiin kolmikantaneuvotteluissa tämän vuoden huhtikuulle, mutta nyt sitten otetaan kiinni. Vuosi-inflaatio täällä on kai tällä hetkellä jotain viiden ja puolen luokkaa jos en ihan väärin muista radiossa kuulemaani (olen jokin aika sitten ruvennut kuuntelemaan autossa RTL:ää paikallisella kielellä. Aika paljon menee ohi, mutta yllättävän paljon sitä jo ymmärtääkin)

S-pankki yllätti parillakin eri tavalla, eikä kumpikaan ollut varsinaisesti positiiviinen. Ensimmäinen ylläri tuli kun S-mobiili kieltäytyi käynnistymästä ilman päivitystä mutta päivitys ei ollut mahdollinen koska Apple ID:ni maa ei ole Suomi. No, maatahan voi vaihtaa joten sain päivitettyä, mutta olen silti hieman hämmentynyt miksei asuinmaan sovelluskaupasta voi ladata sovellusta. Ehkä tähän on jokin hyvinkin looginen selitys - mahdollisesti laiskuus tai ajattelemattomuus, joilla pystyy selittämään aika ison osan maailman kummallisuuksista. Toinen ylläri tuli, kun olisin ottanut uudelleen käyttöön jo viime vuonna paikallisen automaatin vian takia menettämäni S-Visa creditin - sitä ei nimittäin myönnetty. Voi olla että hain sitä jotenkin väärin, mutta katsotaan mitä asiasta ilmenee.

0
0
3.3.2023 - 20:53 #96255

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264

Vuosi asumista takana. Pistetäänpäs vuoden kulutus, vaikkei se ketään kiinnostakaan:

Kaasua (lämmitys): 2284,652 m3 (vastannee reilua 24000kWh)

Vettä: 41,082 m3

Sähköä: 3403,36 kWh

Kaksi henkilöä, kolmekerroksinen omakotitalo n. 240m2+ullakko (lämmitettäviä kuutioita varmaan joku 700, en ole tosin edes perehtynyt onko tuo ullakko kylmä vai lämmin, kun ei silleen sitä käytetä)

Täällä oli muuten viikko pari sitten uutisissa, että jos koko maailma kuluttaisi samalla tavalla kuin Luxemburgilaiset, niin maailman luonnonvarat tältä vuodelta olisi käytetty. Ilmeisesti vain Qatarilaiset kuluttavat vielä enemmän.

0
0
3.3.2023 - 23:19 #96266

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264

Ai niin, pari muutakin random-uutista. Lehdissä oli, että eräs paikallinen oli saapunut moottoritietä Trierin suunnasta kohti Luxemburgin rajaa (siinä on ehkä kymmenkunta kilometriä ilman nopeusrajoitusta ja sitten tulee satanen). Satasen alueelle saksalainen miliisi oli pystyttänyt tutkansa, ja luxemburgilainen oli töötännyt siihen lukeman 211km/h. Sakkoa tuli kuulemma huikeat 700€. Toki muitakin seurauksia tuli, ainakin pari miinuspistettä ajokorttiin. Saksalaiset tosin harkitsevat kai myös syytettä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Veroilmoituksen täyttöä vähän hermoilin, kun kuvittelin, että takaraja on 31.3. Ihmettelin kun verokonsultti halusi pumagat 31.7. mennessä jotta ehtii hoitaa homman. Takaraja onkin 31.12. Varmistin vielä verotoimistolta sähköpostilta, ja sain tällaisen vastauksen:

The deadline had always been the 31/12 but the date people had to submit the declaration had been the 31/03. Up from this year (2022) they are now both on the same date. Deadline means in that case that we won't accept tax return submitted after that date if the person has no obligation the fill in a tax return and the person who have an obligation to do so will have a fine.

Minulle ei ihan täysin selvinnyt mikä ero on käsitteillä "deadline" ja "date people had to submit the declaration", mutta onhan se hyvä että nyt molemmille on sama päivämäärä.

 

0
0
4.3.2023 - 12:54 #96270

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264

Eilen tuli vielä sellainenkin uutinen, että kolmikantaneuvotteluissa tämän vuoden loput indeksoinnit (2,5% palkankorotukset elinkustannusindeksin nousun takia) on päätetty perua ja korvata mm. veronalennuksilla ja energiatuen jatkamisella vuodella. Yksi korotushan ehti helmikuussa tulla, ja huhtikuussa piti tulla viime vuodelta kolmikantaneuvotteluissa tälle vuodelle siirretty. Lisäksi syys-lokakuulle oli ennustettu tulevaksi yksi. Lehtien kommenttipalstoilla joku totesi että kolmikantaneuvottelujen keskeisin päätös oli perua viime vuonna tehdyt päätökset.

edit. mielestäni minulla oli muutama päivä sitten 2000 viestiä, ja nyt muutaman lisää kirjoitettuani niitä on 1990. Ilmeisesti 10-20 on siivottu pois, olen varmaan kirjoitellut asiattomia tai muuten höpöjä.

0
0
4.3.2023 - 19:02 #96272

Bingo53

+2785
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2013
hauturi kirjoitti:

Vuosi asumista takana. Pistetäänpäs vuoden kulutus, vaikkei se ketään kiinnostakaan:

Vettä: 41,082 m3

Kaksi henkilöä, kolmekerroksinen omakotitalo n. 240m2+ullakko...

Tuossa taitaa olla vain yhden henkilön veden vuosikulutus, kun Suomessa keskimääräinen vedenkulutus on noin 113 litraa vuorokaudessa per henkilö eli 41,2 kuutiota vuodessa Kiinteistölehden mukaan. Vaihteluväli on tietty suuri eli 50 - 150 litraa/vrk.

Tuo voi kasvaa, jos teitä on nyt kaksi ja eläimiä vielä lisänä.

Kiinnostaa oikeastaan veden hinta keskisessä Euroopassa. Vihdissä kuluvan vuoden hinnaston mukaan puhdas vesi maksaa verollisena 1,53 euroa/m3 ja jätevesi samoin verollisena 3,47 euroa/m3. Hinta on sama kuin maan keskihinta, joka on noin viisi euroa kuutiolta.

Täällä kahden omakotiasujan arviolta noin 82 kuution vedenkulutus kustantaa 82 * (1,53 + 3,47) = 410,00 euroa. Teillä lienee ollut tätä luokkaa vesilaskut yhteensä kiinteistössä, jonka möitte Vihdistä vai oliko siinä porakaivo ja oma vesi?

Miten arvokasta vesi ja sen kulutus on Luxemburgin seudulla, joka kuitenkin on jokilaaksojen halkomaa?

0
0
4.3.2023 - 21:59 #96274

TL

+1095
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
849

En edes viitsi laittaa kuinka pieni kahden ihmisen veden kulutus voi olla mutta selvästi alle hauturin luvun. Salaisuus on siinä, että kumpikin urheilee melko paljon ja käy suihkussa treenin jälkeen (siis ei kotona). Ja on myös nopea suihkussa kävijä, joka laskee kulutusta huomattavasti. Eikä siis ole edes erityisesti yritetty säästää vettä....

0
0
5.3.2023 - 00:46 #96275

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264
Bingo53 kirjoitti:

Tuossa taitaa olla vain yhden henkilön veden vuosikulutus, kun Suomessa keskimääräinen vedenkulutus on noin 113 litraa vuorokaudessa per henkilö eli 41,2 kuutiota vuodessa Kiinteistölehden mukaan. Vaihteluväli on tietty suuri eli 50 - 150 litraa/vrk.

Tuo voi kasvaa, jos teitä on nyt kaksi ja eläimiä vielä lisänä.

Kiinnostaa oikeastaan veden hinta keskisessä Euroopassa. Vihdissä kuluvan vuoden hinnaston mukaan puhdas vesi maksaa verollisena 1,53 euroa/m3 ja jätevesi samoin verollisena 3,47 euroa/m3. Hinta on sama kuin maan keskihinta, joka on noin viisi euroa kuutiolta.

Täällä kahden omakotiasujan arviolta noin 82 kuution vedenkulutus kustantaa 82 * (1,53 + 3,47) = 410,00 euroa. Teillä lienee ollut tätä luokkaa vesilaskut yhteensä kiinteistössä, jonka möitte Vihdistä vai oliko siinä porakaivo ja oma vesi?

Miten arvokasta vesi ja sen kulutus on Luxemburgin seudulla, joka kuitenkin on jokilaaksojen halkomaa?

Kyllä tuo on kahden aikuisen ja kahden koiran vedenkulutus. Jos nyt oikein tuota viimeistä laskua tulkitsin, niin täällä vesi on 2,13/m3 ja jätevesi 2,82/m3, eli hyvin samoissa hinnoissa mennään yhteensä. Laskuun on merkitty myös keskimääräinen vedenkulutus per henkilö kunnassamme, ja se on n. 2,5 kertaa meidän kulutuksemme per hlö.

Myymässämme kiinteistössä oli porakaivo ja oma vesi, mustat jätevedet lokasäiliöön (5m3), jonka tyhjennys oli reilun satasen per kerta ja harmaat imeytyskenttään.

0
0
6.3.2023 - 18:10 #96352

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264

Lisää random-uutisia: Luxemburgissa on v. 2021 tilastossa ensimmäistä kertaa (ja ainoana EU-maana, enkä olisi itse kovin hämmästnyt siitäkään että olisi ainoa maa maailmassa) naisten keskimääräinen tuntipalkka ohittanut miesten keskimääräisen tuntipalkan. Keskimääräinen vuosiansio on kuitenkin miehillä suurempi, koska naiset tekevät paljon osa-aikatöitä (naisten keskimääräinen vuosityöaika on 13% pienempi kuin miesten).

https://today.rtl.lu/news/luxembourg/a/2037718.html

0
0
8.3.2023 - 01:59 #96442

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264

Olin jossain määrin hämmästynyt havaitessani, että Luxemburgissa ei ole ainuttakaan kolmen kumiukkotähden ravintolaa, ja kahden tähdenkin on vain yksi. Tänään (todellisuudessa eilen, koska vuorokausi on täälläkin jo vaihtunut) kävimme testaamassa kahden tähden paikan. Ravintolan nimi on Ma Langue Sourit, ja kielitaidottomille kerrottakoon että se on suomeksi "kieleni hymyilee". Ravintola ei sijaitse suinkaan Luxembourgin kaupungissa, eikä missään muussakaan kaupungissa, vaan täkäläisittäin lähes keskellä ei mitään, Moutfourtin kylän laitamilla.

Kokemus oli äärimmäisen miellyttävä, vaikka pelkästään ruualle en antaisi kahta tähteä. Saavuttaessa kysyttiin haluammeko aperitiivin, ja kun ilmoitimme haluavamme, meidät ohjattiin erilliseen tilaan nauttimaan aperitiiveistä ja amuse-boucheista sekä tutustumaan ruokalistaan. Aperitiivilista tuotiin ja samalla listalla kerrottiin mitä amuse-boucheja (käytän tässä ihan tarkoituksella ranskalaista termiä, en hienostellakseni vaan koska "kokin yllätys" ei vaan tee oikeutta) on tulossa. Sommelier toi aperitiiviksemme tilaamammme shampanjan ja kertoi siitä lyhyesti mutta asiallisesti. Keittiömestari Cyril Molard toi itse amuse-bouchet ja kertoi mitä ne ovat ja missä järjestyksessä ne hänen mielestään kannattaa syödä (viisi kaikkiaan). Meiltä kysyttiin myös haluammeko aterian yhteydessä vettä ja jos niin minkälaista. Ruokalistat tuotiin ja esiteltiin (käytännössä tarjolla on 6 tai 8 ruokalajin maistelumenu, kuudessa ruokalajissa voi valita jommankumman pääruuista ja jommankumman jälkiruuista; molempiin saa halutessaan juustot lisähintaan. Lounaalla saa myös neljän ruokalajin kokonaisuuden). Juomiksi on tarjolla 4 tai 5 juoman paketteja, alkoholittomana, perusviinein ja "prestige"-viinein). Jonkin ajan kuluttua kysyttiin tilaus, ja kun olimme valmiit aperitiivien kanssa, meidät johdateltiin keittiön läpi pöytäämme.

Pari ensimmäistä alkupalaa eivät varsinaisesti säväyttäneet. Kolmas oli jo oikein hyvä ja molemmat pääruuat sekä niiden välissä tarjoiltu väliruoka olivat erinomaisia. Juustoja emme ottaneet, jälkiruuista ensimmäinen ei taaskaan säväyttänyt, mutta toinen oli hyvä. Viinipaketti oli erinomainen ja sommelier esitteli viinit asiallisesti. Lopuksi tarjoiltiin pieniä "makeisia" (mignardises/petit fours) ja niiden kanssa saattoi tilata kahvia/teetä ja/tai digestiivin. Jokaisen ruuan ja viinin kohdalla ne esiteltiin lyhyesti. Laskun jälkeen poistuessamme keittiömestari tuli ovelle kättelemään ja toivottamaan hyvää illanjatkoa.

Kuten totesin, ruuan puolesta ei ehkä aivan kahden tähden kokonaisuus, mutta palvelu oli moitteetonta (oikeastaan ainoa vastaava palvelukokemus tähän asti on ollut Soneva Kirissä Koh Koodilla Thaimaassa). Missään vaiheessa ei tullut mitenkään ylitseampuva tai mielistelevä olo, mutta kaikki sujui aivan moitteettomasti. Kolmen tähden ravintolassa en ole vielä syönyt, ja kahden tähden ravintoloistakin ainoastaan aikanaan Chez Dominiquessa, joka oli ehkä ruualtaan parempi, mutta palvelultaan kaukana tästä. Hinta oli n. 3 x normaalin hyvän illallisen hinta. Pelkkää ruokaa ajatellen kallis, mutta kokonaisuutena jäi silti hyvä mieli, myös laskun kuittaamisen jälkeen. Erikoisuutena lihapääruualle sai valita mieleisensä veitsen (käytännössä kaikki olivat samanlaisia, mutta kahvan puulaji vaihteli. Valinnan jälkeen kerrottiin mikä puulaji tuli valittua). Tämä oli turhaa erikoisuuden tavoittelua, mutta jää toki asiakkaan mieleen.

Kotiin tullessa busseja olisi joutunut odottamaan liian pitkään, joten otimme taksin; ensimmäistä kertaa täällä. Hyvä appi (kahdella eri yhtiöllä sama sovellus, eri tavalla brändättynä ja eri hinnat). Hinta aika lailla Suomen tasoa.

0
0
8.3.2023 - 18:48 #96474

joeplotter

+364
Liittynyt:
2.7.2014
Viestejä:
209

Täällä oli kevyet -25c. Aivan upea aamuaurinko, käväisin järven hangella hiihtämässä kirpeässä pakkasessa. Lyhyt "aurinkokylpy".

Kaipaatko suomea tai oikeastaan suomalaista arkea?

0
0
8.3.2023 - 20:24 #96480

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264
joeplotter kirjoitti:

Täällä oli kevyet -25c. Aivan upea aamuaurinko, käväisin järven hangella hiihtämässä kirpeässä pakkasessa. Lyhyt "aurinkokylpy".

Kaipaatko suomea tai oikeastaan suomalaista arkea?

Taisin jo jossain mainitakin, että saunaa kaipaan, tai oikeastaan mahdollisuutta päästä sinne aina halutessa. Mökillä käyn kesällä ja jouluna/uutenavuotena, ja silloin saunon kyllä päivittäin, vaikka kotona ollessa en ollutkaan mikään ahkera saunoja. Toki mökillä pääsee kesällä saunasta järveen uimaan, mikä ei kotona ollut mahdollista.

Lunta en erityisemmin kaipaa, mutta talvella olisi koirien kannalta mukavampi, jos olisi pikku pakkanen eikä kurakelit. Toisaalta keväät ja syksyt ovat täällä parempia.

Väljyyttä kaipaan siinä mielessä, että koirien kanssa oli helppo ulkoilla kun omaa lääniä oli reilu kymmenen hehtaaria ja lähin naapuri 400m päässä - ei tarvinnut paljon remmilenkkejä tehdä.

Mutta varsinaisesti suomalaista arkea en kaipaa. Toki suomalaisessa arjessa on pikku juttuja jotka ovat paremmin, mutta ne ovat aika vähäpätöisiä.

0
0
21.3.2023 - 20:05 #96939

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264

Pieniä päivityksiä. Viiniviikot loppuivat, mutta ehdin onneksi täyttää viinikaappia ihan kohtuudella ennen sitä. 56 pulloa taisi tulla ostettua. Nyt pärjää taas hetken.

Liityin myös paikalliseen golfseuraan ja kävin pelaamassa ensimmäisen kierroksen. Jäi tosin yhdeksään reikään, koska keli oli vähän kehno, ja vanhemmiten sitä näköjään tulee mukavuudenhaluiseksi (30v sitten ei olisi tullut kuuloonkaan, että olisin jättänyt kierroksen kesken huonon sään takia. Tai no, totuuden nimessä kerran Lundissa huhtikuussa jäi kesken kun maahan oli ehtinyt tulla jo useampi sentti lunta, ja pallon löytäminen oli hankalaa ja puttaaminen mahdotonta). Golf on täällä selvästi Suomea kalliimpaa. Toisaalta kausikin on paljon pidempi, käytännössä pelata voi ympäri vuoden.

Uutisissa oli, että täällä on opettajapula. Sen helpottamiseksi on suunniteltu, että kandidaatin tutkinnon (bachelor) suorittaneet voisivat pätevöityä ala-asteen opettajiksi vuoden lisäkoulutuksella. https://www.luxtimes.lu/en/luxembourg/doubts-over-fast-track-course-to-… (opettajienkin palkat vaikuttavat ihan kilpailukykyisiltä, jos juttua on uskominen)

Uutisissa oli myös, että bruttokansantuote oli yllättäen dropannut 2,2%. Nyt en kyllä muista tarkempia tietoja, joten en osaa sanoa mistä mihin. Inflaatio oli edelleen EU alhaisimpia ellei alhaisin, taisi olla 4,8% vuositasolla.

Äsken kun ajelin bensa-aseman ohi, totesin, että diesel oli laskenut ensimmäisen kerran pitkään aikaan alle puolentoista euron (1,49). Täällähän on siitä kätevää, että käytännössä joka paikassa on sama hinta (joku komitea asettaa enimmäishinnat, ja niitä käyttävät lähes kaikki. Jollain asemalla saattaa olla pari sentin kymmenystä tätä halvempi hinta).

Suomessa en muista nähneeni pizza-automaatteja (varmaan niitä on, muttei vaan ole osunut minun reitilleni). Täällä niitä on melko runsaasti, meiltä parin kilometrin säteellä on ainakin kaksi. Tänään testasin toisen niistä. Automaatissa on reilu puolisen tusinaa vaihtoehtoa, joita saa joko kylmänä itse paistettavana tai valmiiksi paistettuna. Kaikkien hinta oli sama 7,50. Tilasin yhden salami- ja yhden kinkkupitsan kuumana. Automaatissa on kaksi paistolinjaa, joten nelisen minuuttia tilauksesta molemmat valmistuivat 40 sekunnin välein toisistaan. Odotukset eivät olleet korkealla, mutta lopputulos oli yllättävän hyvä. Voittaa ainakin kauppojen pakastepitsat kirkkaasti.

Olen vähän seuraillut suomalaista "lakkokevättä", ja oikein miettimälläkään en saanut mieleeni yhtään eteen tullutta lakkoa Luxemburgissa sinä aikana kun olen täällä ollut. Naapurimaissa kaikissa kyllä (etenkin Ranskassa, mutta myös Saksassa ja Belgiassa)

Tässä tärkeimmät tällä erää.

0
0
22.3.2023 - 09:44 #96948

mrmoon

+11
Liittynyt:
10.7.2014
Viestejä:
6
hauturi kirjoitti:

Suomessa en muista nähneeni pizza-automaatteja (varmaan niitä on, muttei vaan ole osunut minun reitilleni).

https://fizza.fi/ Tämmöinen ainakin löytyy, alle 10 toimipistettä PK-seudulla, hinnat huomattavasti sikäläisiä kalliimmat kylläkin. Ei kokemusta, vaikka yksi piste työpaikkani (jossa kyllä harvemmin tulee käytyä) vieressä samasta syystä kuin sinulla, eli odotukset eivät ole kovin korkealla. 

 

0
0
22.3.2023 - 10:10 #96951

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264
mrmoon kirjoitti:

 

hauturi kirjoitti:

Suomessa en muista nähneeni pizza-automaatteja (varmaan niitä on, muttei vaan ole osunut minun reitilleni).

 

https://fizza.fi/ Tämmöinen ainakin löytyy, alle 10 toimipistettä PK-seudulla, hinnat huomattavasti sikäläisiä kalliimmat kylläkin. Ei kokemusta, vaikka yksi piste työpaikkani (jossa kyllä harvemmin tulee käytyä) vieressä samasta syystä kuin sinulla, eli odotukset eivät ole kovin korkealla.

Joo, aavistuksen kalliimmat ovat siellä (ja täällä paistaminen ei maksa extraa). Sellaisen eron huomasin, että Fizzan pizzoissa on useampia täytteitä, täällä oli aika basic-versioita, esim. salami-pizzassa oli tomaattikastike, juusto ja salami eikä sitten muuta. Muutenhan konsepti lienee hyvin identtinen.

0
0
22.3.2023 - 10:46 #96953

mrmoon

+11
Liittynyt:
10.7.2014
Viestejä:
6
hauturi kirjoitti:

 

Joo, aavistuksen kalliimmat ovat siellä (ja täällä paistaminen ei maksa extraa). Sellaisen eron huomasin, että Fizzan pizzoissa on useampia täytteitä, täällä oli aika basic-versioita, esim. salami-pizzassa oli tomaattikastike, juusto ja salami eikä sitten muuta. Muutenhan konsepti lienee hyvin identtinen.

Tämä varmaan liittyy yleiseen "pizzakulttuurien" eroon Suomi vs Keski/Etelä-Eurooppa. Suomessahan perinteisesti suosituin pizza on Fantasia 4:llä täytteellä

 

0
0
22.3.2023 - 17:50 #96974

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264

Törmäsin muuten juuri kummalliseen puhelinongelmaan: minulla on dual-SIM iPhonessa fyysinen luxemburgilainen SIM ja suomalainen eSim. Oletusliittymänä on suomalainen SIM. Kun yritän soittaa vaimon suomalaisen liittymään, tulee "puhelu epäonnistui", riippumatta siitä kummalla liittymällä soitan. Kun soitan kaverille suomalaiseen liittymään, onnistuu puhelu ainakin suomalaisesta liittymästäni. Kun vaimo soittaa suomalaiseen numerooni, tulee "puhelu epäonnistui". Kun vaimo soittaa luxemburgilaiseen numerooni, puhelu onnistuu. Ainakin yksi ulkopuolinen oli hetki sitten yrittänyt suomalaiseen numerooni ja se ei ollut onnistunut. Nyt hän soitti onnistuneesti, mutten tiedä kumpaan numeroon. Muutama päivä sitten olen myös todistettavasti onnistuneesti vastannut luxemburgista luxemburgilaiseen liittymääni soitettuun puheluun. Netti toimii molemmilla liittymillä, tekstiviestit toimii molemmilla liittymillä. Tämän kattavampia testejä en ole vielä pystynyt tekemään. Sekä omaa että vaimon puhelinta on buutattu välissä, ei vaikutusta.

Mistähän kummasta tässä voisi olla kyse?

0
0
22.3.2023 - 19:55 #96975

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264

Itse itselleni vastaten: näyttää siltä että sekä oma suomalainen että vaimon liittymä ovat jostain syystä tilassa jossa niihin ei voi soittaa, mutta niistä voi soittaa ja tekstarit toimivat molempiin suuntiin, samoin netti. Jännä nähdä mitä asiakaspalvelu keksii huomenna.

0
0
25.3.2023 - 12:22 #97106

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264

Päivitetäänpäs taas pikku juttuja. Käytiin eilen Hauturskan kanssa testaamassa paikallinen musiikkitalo eli Philharmonie (www.philharmonie.lu). Nimestään huolimatta siellä järjestetään kaikenlaisia esityksiä, vaikka painopiste onkin varmaan klassisessa musiikissa. Me kuuntelimme Verdin Requiem:in, oli kyllä vaikuttava esitys. Talo on komea (niinhän nämä tuppaavat olemaan) ja salin sisäarkkitehtuuri miellytti silmää. Akustiikkaa en osaa arvioida, minun harjaantumattomaan korvaani kuulosti ihan hyvältä. Seuraavaksi Eurooppapäivänä, joka sattuu myös olemaan nimipäiväni, kuuntelemaan Beethovenin yhdeksättä.

Konsertin jälkeen kävimme lähellä El Barriossa syömässä. Espanjalainen ravintola, paljon tapaksia mutta myös hyvä lista kaikenlaista muuta. Ruoka on oikein hyvää (toinen käyntimme), ja palvelu pelasi nopeasti vaikka tupa oli melko täynnä. Pikku miinus siitä että melua oli aika tavalla, mutta täysin ymmärrettävää perjaintai-iltana.

Tänään kävin vaihdattamassa kesärenkaat alle. Systeemistä voisivat ehkä suomalaisetkin rengasliikkeet oppia jotain (ainakin verrattuna siihen mikä on muistikuvani muutaman vuoden takaa kun olen viimeksi niiden palveluja käyttänyt). Varasin ajan sähköpostilla, viestiini vastattiin neljässä minuutissa. Olin kertonut mitkä ovat minulle sopivimmat ajat, ja minulle ehdotettiin aikaa lauantaina 10:24. Vahvistin varauksen. 10:16 olin liikkeen ulkopuolella jonossa, edelläni oli yksi auto. 10:23 vastaanottaja käveli autoni luokse (jonotus tapahtuu siis autossa, autosta ei tarvitse nousta koko aikana jos ei halua), varmisti tiedot ja mitä toivon talvirenkaille tehtävän, kysyi haluanko kuitin paperilla vai sähköpostiin (valitsin sähköpostin) ja tarkisti kilometrilukeman ja oikeat paineet. Sitten jouduin pari minuuttia odottamaan että nosturi vapautui ja ajoin nosturille. N. neljä miestä hoiti vaihdon, aikaa meni alle 10 minuuttia. Sitten yksi tuli maksupäätteen kanssa ottamaan maksun ja varmisti vielä että halusin kuitin sähköpostiin. Kiitos ja näkemiin. N. 10:35 poistuin. Ennen kuin olin kotona kolmen kilometrin päässä oli sähköpostiin tullut kuitti, jossa oli paitsi yhteenveto kustannuksista (vaihto, säilytys, pesu, tasapainotuksen tarkastus) ja maksupäätekuitti, myös valokuvat jokaisesta talvirenkaasta (2 per rengas) ja kunkin renkaan kohdalla urasyvyys viidestä eri kohdasta mitattuna. Varmaan tätä voisi vielä jotenkin parantaa, mutten heti keksi miten. No jaa, kuitti oli luxemburgiksi eikä englanniksi, vaikka asiointi muuten sujui englanniksi. Tässä on selvä prosessiparannuksen paikka.

Sähköyhtiöltä tuli tasauslasku. Näyttäisi siltä, että tämän vuoden alusta sähköenergian hinta ilman tukea on 16,787 c/kWh, josta valtio maksaa 11,46 c/kWh. Kk-maksu on 4,-. Siirto maksaa 8,93 c/kWh, tätä ei tueta. Siirron Kk-maksu on 16,78. Kun ei halua paperilaskua, saa 2,50/kk alennuksen. Hinnat sisältävät alvin 7%. Koko vuoden (3/2023 - 2/2023) kulutuksemme hinta tukineen kaikkineen on n. 750,- eli reilun 60,-/kk. Tämä on siis pelkkä taloussähkö, koska mökki lämpiää kaasulla. Sähköyhtiön sivulta saa muuten halutessaan kulutukset varttitunneittan vaikka exceliin.

Sitten random-uutisiin. Paikalliset kiinteistönvälittäjät ovat kovasti huolissaan korkojen nousun aiheuttamasta asuntokaupan hidastumisesta ja omasta työllisyydestään. Valtion virkamiehille sen sijaan on neuvoteltu palkankorotuksia. Virkamiehen keskivuosipalkka on yli 100000. Ilmaisen joukkoliikenteen kustannukset valtiolle ovat kasvussa, 2023 budjetti on 800M. Päivän hesarin mukaan Luxemburg on EU:n kolmanneksi vähiten velkaantunut maa, oliko 24,5% bruttokansantuotteesta.

0
0
1.4.2023 - 16:57 #97323

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264

Kunta, sähköverkkoyhtiö, posti ja tielaitos järjestivät yhdessä pikku yllärin. Eilen tuli postilaatikkoon lappu, jonka mukaan tietöiden takia 5.4. tontille/tontilta pääsee autolla rajoitetusti ja 6.4. ei ollenkaan. Muuten hyvä, mutta 6.4. iltapäivällä pitäisi lähteä autolla pääsiäisreissuun. Kunta tarjosi ratkaisuksi auton pysäköintiä vajaan kilometrin päähän 5.4. ja kamojen ja koirien roudaamista sinne sitten 6.4. En ihan välittömästi lämmennyt idealle, ja keskustelu jatkunee ensi viikolla. Muuten vierittivät vastuun kokonaan muille toimijoille, ei kuulemma ole heidän urakkansa. Vähän ihmettelen miten toimitaan jos 6.4. tarvitaan esim. ambulanssia tai paloautoa? No jonkinlaisen heliskoopperin saa varmaan laskeutumaan tuohon takapihan viereen jos sairastapaus yllättää, mutta etäsammutus lienee vähän vaikeampaa, jos talo meinaisi kärähtää.

Niille jotka suunnittelevat asunnon ostoa täältäpäin, tuosta voi katsella v.2022 toteutuneita keskineliöhintoja kunnittain (meillä keskihinta näköjään 9-10K/m2):

(ranskaa taitamattomille: valkoisilla alueilla ei ole tarpeeksi kauppoja, muuten värien merkitys auennee vaikkei kieltä osaakaan)

0
0
2.4.2023 - 10:32 #97336

Tarjak_e

-220
Liittynyt:
10.7.2021
Viestejä:
144

Miten noin pienessä maassa voi olla noin paljon kuntia, taitaa olla melkoinen byrokratia .

0
0
2.4.2023 - 12:10 #97339

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264
Tarjak_e kirjoitti:

Miten noin pienessä maassa voi olla noin paljon kuntia, taitaa olla melkoinen byrokratia .

Reilu vuosi sitten kirjoitin aiheesta tässä blogissa:

Sitten pari semimielenkiintoista faktaa. Luxemburgissa on Itä-Uudenmaan kokoisella alueella 102 kuntaa (Itä-Uudellamaalla on 7, ja siinäkin on ehkä pari liikaa). Mietin mielessäni miten tämä on mahdollista, kunnes kävin kuntamme nettisivuilla. Kunnanvirastossa on töissä 21 henkilöä. Hallinto on siis melko kevyt. Asukkaita kunnassa on reilut 4000, jotka edustavat 75 eri kansallisuutta (suomalaisia näytti olevan ennen 9, nyt siis 11).

0
0
23.4.2023 - 14:01 #97912

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264

Rautakaupassa asiointi näyttää olevan samanlaista joka puolella maailmaa.

Puutarhan portti etupihan puolella alkoi olla entinen, ja sovin vuokraisännän kanssa että hommaan uuden. Valitsemani malli kelpasi hänelle, ja tilasin sen paikallisesta rautakaupasta noudettavaksi. Ajelin paikalle ja menin noutotiskille esittämään tilausvahvistuksen (QR-koodi puhelimen ruudulla). Myyjä nro 1 löysikin tilaukseni nopeasti ja se nostettiin kärryyn. Tässä vaiheessa havaitsin, että tuote oli väärä - 120cm korkean portin, jossa on lukkorunko, sijaan minulla oli  kärryssäni 180cm korkea aitaelementti (samaa sarjaa ja saman värinen kylläkin). Selitin eron myyjälle, ja hän kehotti minua menemään puutarhaosastolle selvittämään asiaa.

Puutarhaosastolla onneksi tiesin valmiiksi missä ko. tuotteet ovat, joten kärräsin aitaelementin sinne ja nostin portin tilalle. Tässä kohtaa havaitsin, että portti ei vastoin oletustani sisältänyt lukkorunkoa eikä kahvaa, vaan pelkän asennuspaikan niille. Löysin myyjän nro 2, jolta olisin kysynyt asiaa, mutta hän oli kiireinen toisen asiakkaan kanssa ja pyysi odottamaan. Kohta ilmestyikin myyjä nro 3, joka kertoi, että lukkorunkoja löytyy käytävältä 26. Sinne siis.

Käytävällä 26 ei tosin ollut lukkorunkoja, joten siirryin lähistöllä olleen myyjän nro 4 luo. Hän tutki aikansa rautakaupan nettisivuja, eikä löytänyt sieltä sopivaa lukkorunkoa. Hän kuitenkin kertoi, että käytävällä 25 on lukkorunkoja, joten voisin hyvin mennä katsomaan löytyisikö sieltä sopivaa. Käytävällä 25 olikin valmiiksi myyjä nro 5, joka kertoi ettei hän tiedä lukkorungoista tai mistään muustakaan yhtään mitään ja kehotti etsimään jonkun muun.

Hetken päästä löytyikin myyjä nro 6, joka rupesi tutkimaan esillä olevia lukkorunkoja ja sovittelemaan niitä yksi kerrallaan porttiini, ja hetken ihmeteltyään ja soviteltuaan totesi, ettei yksikään niistä sovi. Hän lupasi etsiä jonkun asiaa paremmin tuntevan ja poistui. Sanoin jääväni odottelemaan. Hetken päästä paikalle harhaili myyjä nro 7, joka ei kuitenkaan tullut edellisen pyytämänä vaan sattumalta. Esittelin ongelmani hänelle, ja hän toisti samat manööverit kuin edellinenkin, ja pääsi samaan lopputulokseen - ei sovi. Hän kuitenkin kertoi, että sopivan voisi tilata. Kysyessäni sain tiedon, että toimitusaika olisi n. viikko ja hinta selviäisi koneelta. Lähdimme tekemään tilausta.

Matkalla vastaan tuli myyjä nro 8, jolta nro 7 päätti pyytää apua tilauksen tekemisessä. Harmi kyllä myyjä nro 8 puhui ranskaa, jota nro 7 ei osannut, ja nro 7 taas saksaa, jota nro 8 ei osannut. Niinpä he pyysivät myyjän nro 9 tulkkaamaan. Asia selvisi, ja myyjä nro 8 pyysi minua seuraamaan. Päädyimme yllättäen takaisin käytävälle 25, jossa esillä olevat lukkorungot soviteltiin kolmannen kerran, edelleen samoin tuloksin. Tällä kertaa ei kuitenkaan puhuttu enää mitään tilaamisesta, vaan myyjän nro 8 ohje oli etsiä portin valmistaja ja ottaa heihin yhteyttä ja kysyä mistä saa sopivan lukkorungon.

Lopuksi menin portin kanssa kassalle ilman lukkorunkoa ja myyjä nro 10 otti maksun. Onneksi kotona selvisi, että vanhan portin lukkorunko sopi tähänkin.

1
0
22.7.2023 - 20:19 #100006

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264

Loma Suomessa vietetty ja nyt taas takaisin sorvin ääressä Luxemburgissa. Muutamia sekalaisia havaintoja, ei mitään tärkeää.

Menomatkalla näin Ruotsissa maantiellä jotain, mitä ei ole ennen tullut vastaan: saattue, joka eteni n. 60-70km tuntivauhtia; edessä ja takana oli muutamia tullin ja poliisin sekä virka- että siviiliautoja vilkut päällä, välissä iso hinausauto joka hinasi ulkomaalaista rekkaa. Oma oletukseni oli, että ko. rekka on jäänyt tullissa kiinni jostain erittäin raskauttavasta, ja nyt sitä siirrettiin lasteineen pääkaupunkiin jatkotutkimuksiin. Tämä on tosin ihan puhdas arvaus, joten jos jollain on valistuneempia arvauksia niin saa esittää.

Suomessa varsinkin ravintolaruuan hinta oli kallistunut huomattavasti. Luxissa on nyt (kun verrataan samantasoisia ravintoloita) selvästi halvempaa syödä ravintolassa. Sellainen huomioitava seikka tosin, että pääruuat ovat Luxissa halvempia, mutta Suomessa alkuruuat ovat edullisempia. Viineistä ei nyt kannata edes mainita mitään.

Luxissa asuntojen ja kiinteistöjen hinnat ovat laskeneet, kuten muuallakin. Inflaatio on edelleen euroalueen alhaisinta, olikohan (ulkomuistista) vajaa 3% viimeisimmässä katsauksessa. Työttömyys on hieman noussut, suunnilleen 5% tasolle. Hallitus antoi veroalen koska verotaulukot eivät ole seuranneet muuta indeksointia. Itselle tuli takautuvasti runsaat 300 nettona, ja loppuvuonna ilmeisesti sitten viitisenkymppiä kuussa. Ensi vuonna taulukoita päivitetään. Seuraava indeksointi eli automaattinen palkankorotus inflaation takia lienee tulossa syyskuussa. Tänä vuonna veroilmoituksen määräaikaa on muuten lykätty vuoden loppuun, joten saan odotella ensimmäistä lopullista verotustani vuodelta 2022 vielä jonkun aikaa.

Ensi vuonna sattuu sellainenkin erikoisuus, että kaksi pyhäpäivää osuvat samalle päivälle: Eurooppa-päivä ja helatorstai ovat molemmat 9.5.2024. Selvisi, että tämän takia tulee ylimääräinen vapaapäivä, koska muutenhan vapaiden määrä jäisi liian pieneksi (viikonlopuksi osuvat pyhäthän hyvitetään myös, ensi vuonna ainoa viikonlopuksi osuva pyhä on suurherttuan syntymäpäivä 23.6.2024 - tosin ainoakaan suurherttua ei ole syntynyt ko. päivänä, mutta on vaan päätetty että ko. päivää vietetään silloin. Osuu melko hyvin yksiin juhannuksen kanssa)

4
0
6.9.2023 - 10:10 #100952

hauturi

OP
+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2264

Verokonsultti lähetti Luxemburgin vuoden 2022 veroilmoituksen tarkistettavaksi ja allekirjoitettavaksi. Pari detaljia vaatii vielä täsmennystä, mutta n. 9 kiloa näyttäisi tulevan jälkiveroa maksettavaksi. Jos tämä pitää paikkansa, lopulliseksi veroprosentiksi tulee melko tarkkaan 20%. Tähän päälle sitten pakolliset sosiaaliturva- yms. maksut n. 11%, joten kaikkiaan pitää yhteiskunnalle maksaa n. 31% tuloista. 

Löin vertailun vuoksi luvut Suomen verottajan veroprosenttilaskuriin ja sain tulokseksi, että Suomessa samoista tuloista pitäisi maksaa veroa n. 34,6% ja muita maksuja n. 11,3%, eli yhteensä n. 45,9%

5
0
6.9.2023 - 12:23 #100956

TL

+1095
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
849

Valtionvelkaa on paljon vähemmän kuin meillä, verotus kevyempää ja yhteiskunta ilmeisesti toimii vähintään yhtä hyvin. Viimeinen oletus, jonka voit mielellään oikaista jos meni väärin. Mihin tämä mielestäsi perustuu?

0
0