24.3.2022 - 20:28 #84218

aliisan_avaimet

+513
Liittynyt:
2.6.2020
Viestejä:
521

Teollisuusliitto ilmoitti maksavansa Paperiliiton lakkotukia. Myös muut SAK-liitot aikovat tehdä saman. Aika poikkeuksellinen liike, useallakin tavalla. Toisaalta se meinaa että Paperiliitolta alkaa loppua rahat, toisaalta että duunarikenttä laajasti on UPM:ää vastaan.

0
0
26.3.2022 - 10:54 #84283

Hantta

+148
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
155
aliisan_avaimet kirjoitti:

Teollisuusliitto ilmoitti maksavansa Paperiliiton lakkotukia. Myös muut SAK-liitot aikovat tehdä saman. Aika poikkeuksellinen liike, useallakin tavalla. Toisaalta se meinaa että Paperiliitolta alkaa loppua rahat, toisaalta että duunarikenttä laajasti on UPM:ää vastaan.

 

Näen tuon itse enemmän heikkoutena. Tuon ilmoituksen mukaan maksavat n. 11 lakkopäivän kulut. Tästäkin käytännössä tuli tieto jo SAK:n tiedotteessa melkein kuukausi sitten, kun totesivat että mahdollistetaan lakkoilu jäsenliittojen toimesta niin pitkäksi aikaa kun tarvetta. 

Se, että tämä päätös julkaistiin erikseen juuri ennen UPM:n yhtiökokousta on joko kiva sattuma, tai sitten se _ei_ ole sattumaa :D

UPM on ollut enemmän hiljaa julkisuudessa kuin paperiliitto ja sen johto. Jostain syystä siis katsovat, että pitää roikkua hakemassa oikeutusta omille hommille. Minusta se osoittaa tosiaan enemmän heikkoutta kuin päin vastoin. 

0
0
30.3.2022 - 11:44 #84530

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

Stora Enso luopuu lopullisesti paperin tekemisestä. Stora Enso aikoo nyt myydä Suomessa Anjalan paperitehtaan Kymenlaaksossa. Tämän jälkeen yhtiöllä ei enää ole paperitehtaita Suomessa. Stora Enso kertoi pörssitiedotteella kaikkiaan neljän paperitehtaan myyntisuunnitelmista tiistaina. Belgian Langerbruggen tehdas ei vielä tule myyntiin.

" Stora Enso on käynnistänyt prosessin neljän paperitehtaansa mahdollisesta myynnistä. Myyntisuunnitelmat ovat linjassa Stora Enson strategian kanssa, jonka mukaan paperi ei ole konsernin strateginen kasvualue.  Myyntisuunnitelmat koskevat Stora Enson Anjalan paperitehdasta Suomessa, Hylten ja Nymöllan laitoksia Ruotsissa sekä Maxaun tehdasta Saksassa. "

Tämä uutinen UPM:n säikeeseen, kun aiemmin täällä hehkutettiin kuinka Paperiliitto sai tehtyä TES:n Stora Enson kanssa niin helposti. Varmasti sai, kun tehdas oli menossa joka tapauksessa myyntiin.

 

Lähde:

https://www.storaenso.com/fi-fi/newsroom/regulatory-and-investor-releas…

0
0
30.3.2022 - 12:50 #84538

Lokki

+134
Liittynyt:
1.7.2014
Viestejä:
207

Paperiliiton työtaistelurahasto oli 2020 alussa 85M€. Lakkoavustus 66€/pvä, en löydä tietoa lakkoon osallistuvien määrästä, mutta jos olisi vaikka 2000 niin onhan rahaa jo palanut, mutta kyllä kassaa vielä on runsaasti. Liitoilla on hyviä sijoituksia ja niiden taloudellinen tilanne hyvä.

"Duunarikenttä laajasti UPM:ää vastaan" on tietysti mielipide, mutta ei ole kenttä ihan yksimielinen asiasta. 

0
0
30.3.2022 - 20:50 #84561

aliisan_avaimet

+513
Liittynyt:
2.6.2020
Viestejä:
521

Miten itse näet asian? Yksikään SAK-liitto ei eronnut linjasta. Kyllä minä määrittelisin SAK:n duunareiksi, Akava akateemiset ja STTK toimihlöt.

0
0
31.3.2022 - 08:52 #84574

Lokki

+134
Liittynyt:
1.7.2014
Viestejä:
207

En itse näe "duunarikenttää" samana kuin SAK:laisia liittoja. Liitot tottakai pysyvät linjassa, se on selvä. Mutta kaikki liiton jäsenet eivät ole UPM:ää vastaan. Palkoista ja eduista kyllä ollaan tiettyyn pisteeseen asti valmiita keskustelemaan, mutta että oltaisiin suoraan firmaa vastaan on liian vahvasti sanottu. 

On monia, jotka ovat olleet firmassa 20-40 vuotta ja saaneet hyvän toimeentulon sinä aikana. Varmasti on monesti valitettu firmasta ja puhuttu siitä riistäjänä, mutta vastaan ei ole oltu. Taustalla on kuitenkin tieto, että maailma muuttuu ja firma sen mukana. Firma voi jopa muuttua enemmän voittoa tavoittelevaksi, silti sitä vastaan ei tarvitse olla. Porukka ei näe tätä mustavalkoisena asiana, vaan molempia puolia ymmärretään.

0
0
6.4.2022 - 10:40 #84843

esavainen

+72
Liittynyt:
26.8.2014
Viestejä:
60

Ei nyt liity erityisesti UPM:än vaan yleisemmin metsäalaan Suomessa, mutta puumarkkinoilla taitaa olla edessä epätavallisia aikoja. Metsäteollisuustuotteiden kysyntä on ollut vahvaa näihin päiviin asti, ja hintataso erinomainen. Jos venäläinen sahatavara poistuu Euroopan markkinoilta, suomalaisen sahatavaran kysyntä saattaa kiihtyäkin.

Metsäala, sahat mukaanlukien, ehtivät päättää reippaista investoinneista ennen Ukrainan sotaa, mikä lisää kysyntää vuoden-parin viiveellä.

Teollisuuden pitäisi kuitenkin korvata Venäjän puu, jota ostettiin viime vuonna vajaat 10 miljoonaa kuutiota (teollisuuspuun käyttö kokonaisuudessaan 56 miljonaa mottia, Venäjän puusta osa meni tosin suoraan energiatuotantoon). Puutahan maailmalla on muuallakin kuin Venäjällä, mutta merirahtien hinnat nousivat viime vuonna uskomattoman korkeiksi, mikä vähentää tuontivaihtoehdon kannattavuutta.

Suomessa lisäpainetta aiheuttaa vähentynyt turpeen käyttö, jonka korvaaminen muulla kuin energiapuulla on kohtalaisen ongelmallista, vallankin kun hiilen tuontikin Venäjältä on jäädytetty. Paljonko kotimaista kuitupuuta menee lähivuosina kaukolämpölaitoksille? Huhut eräästä Etelä-Suomen maakunnasta kertovat hankintarangasta tarjottavan likimain hankintakuitupuun veroista hintaa. Lieneekö totta?

EU puolestaan esittää uutta metsiin liittyvää sääntelyä tahdilla, jota eroava ministeri Leppä kuvaili "hengästyttäväksi". Monet päätökset ovat vasta valmisteluvaiheessa, mutta jo on ihme, jos niiden myötä hakkuiden piiriin jäävä metsäala ei supistu, meillä ja muualla.

Oman mausteensa soppaan tuo Suomen metsien lievästi heikentynyt kasvu, joskin se voi olla pelkästään luontoon liittyvää lyhytaikaista vaihteluakin. Politiikanteon välineeksi lyhytaikainenkin kasvun (ja hiilinielun) notkahdus toki kelpaa mainiosti.

https://www.luke.fi/fi/uutiset/metsien-vuotuinen-kasvu-laski-tuoreimmas…

UPM:n lakko on toistaiseksi tasoitellut puumarkkinoiden tilannetta jarruttamalla kysyntää, mutta senkin kesto mitattaneen kuukausissa, ei vuosissa, eli ei sekään ole pitkäaikainen apu.

Minkähänlainen kuvio näistä aineksista muotoutuu? Voihan olla, ettei tapahdu ihmeempiä. Emme tiedä, onko edessä isompi lama, joka kääntää suhdanteet päälaelleen. Jos näin ei käy, metsänomistajien puhelimet saattaavat soida varsin usein lähimmän vuoden-kahden aikana.

0
0
14.4.2022 - 16:31 #85142

Hantta

+148
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
155

UPM julkaisi Paperiliiton hylkäämät sopimukset. Nuo pitää kyllä mielenkiinnosta lukea jossain sopivassa kohdassa. 

Paperiliitto hylkäsi 14.4.2022 sovittelijan neljään UPM:n liiketoimintaan tekemät sovintoesitykset. UPM hyväksyi osaltaan sovintoesitykset, ja intensiivisen sovitteluprosessin lopputulos on suuri pettymys. Neuvotteluissa oli löytynyt yhteisymmärrys moniin asioihin, joita tarkasteltiin täysin uudelta pohjalta.

”Olemme erittäin pettyneitä Paperiliiton päätökseen ja siihen, että jo kolme ja puoli kuukautta kestänyt lakko jatkuu. Olemme neuvotelleet tositarkoituksella ja tehneet useita kompromisseja. Omalta osaltamme olemme hyväksyneet yhdessä Paperiliiton kanssa neuvotellut sovintoesitykset. Mielestämme vuosikymmeniä vanhan sopimuksen uudistaminen on tärkeää sekä työntekijöiden että yhtiön kannalta”, sanoo UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén.
 
Valtakunnansovittelijan toimiston teknisten rajoitusten vuoksi sovintoesityksiä ei voida julkaista heidän sivuillaan. Siksi UPM julkaisee sovintoesitykset kokonaisuudessaan (linkit sivun alalaidassa). Lisäksi alla on esitetty niiden pääkohdat.

https://www.upm.com/fi/uusisopimisenmalli/artikkelit/sovintoesitykset/

0
0
14.4.2022 - 18:25 #85144

Hantta

+148
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
155

Paperiliitto yritti bluffia, jonka UPM katsoi. Sikäli kun tuo kerrottu pitää paikkansa.

 

Paperiliiton esityksestä sovittelua päätettiin jatkaa muiden liiketoimintojen osalta. Sitten neuvoteltiin sopimukset valmiiksi Raflataciin, Specialty Papersiin ja Biofuelsiin, ja pohjallahan oli jo valmiina sellun (Pulp) sovintoesitys, Hollmén kertoo.

– Tämä sitten vahvistettiin pääneuvottelijoiden puumerkeillä ja jätettiin odottamaan Paperiliiton hallinnon käsittelyä, hän jatkaa.

Paperiliiton hallitus totesi, että se ei voi hyväksyä sovintoesityksiä, koska niiden kattavuus ei riitä. Paperiliiton mukaan sovintoesitykset liiketoimintoihin Pulp, Specialty Papers, Raflatac ja Biofuels kattavat vasta puolet UPM:n paperiliittolaisista.

– Toiselta puolikkaalta sopimus olisi jäänyt puuttumaan. Päätös hylkäämisestä oli yksimielinen, Paperiliitto perustelee.

Tätä Hollmén ei voi käsittää.

– Paperiliitto oli itse esittänyt, että tehdään nämä sopimukset ilman Communications Paperia, joka jäi sovittelussa tauolle. Täydellinen petos.

Iltalehti tavoitteli tuloksetta Paperiliiton Petri Vanhalaa kommentoimaan asiaa. Vanhala ei myöskään vastannut Iltalehden soittopyyntöön.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/14782580-5ea8-411d-a23f-531825c32…

0
0
22.4.2022 - 16:45 #85393

Hantta

+148
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
155

UPM ja Paperiliitto solmivat ensimmäistä kertaa liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset – lakko tehtailla päättyy

Alla lainaus tuosta mielenkiintoisemmasta:

UPM Communication Papersissa eli painopaperiliiketoiminnassa sovittiin sujuvan toiminnan kannalta keskeisistä lisätunneista ja joustavasta työajan käytöstä. Työaika pitenee työaikamuodosta riippuen 24-32 tuntia vuodessa lukuun ottamatta päivätyötä, jossa työaika säilyy ennallaan. Tuntipalkkaan siirtymisen myötä lisätunnit kasvattavat ansiota vastaavasti. Viikkotyöaikaan lisäys on noin puoli tuntia. Lisäksi sovittiin kannustavasta palkkausjärjestelmästä, joka parantaa erityisesti kunnossapidon ja päivätyön ansioita. Sopimus sisältää palkanmaksutakuun sopimuskauden kahden ensimmäisen vuoden ajaksi.

 

https://www.upm.com/fi/tietoa-meista/medialle/tiedotteet/2022/04/upm-ja…

0
0
22.4.2022 - 17:09 #85395

Aki Pyysing

+11678
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6535

Tässä(kin) lakosa alustavan arvioni mukaan hävisivät kaikki. Nalle lähti hakemaan kahden miehen suomalaisjoukkueella Neuvostoliiton painimaajoukkueesta selkävoittoa, mutta kun kaikkiin painoluokkiin ei saatu edustajia (Stor-Enso esim. olisi valittu mielellään joukkueeseen), ei ollut oikein tietä selätykseen.

0
0
27.4.2022 - 11:16 #85489

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

Tätä UPM:n kauan odotettua tulosjulkistusta ei kukaan ole vielä kommentoinut. Melkoisen hyvät luvut UPM teki vaikka Suomessa oli lakko koko 1Q kauden ajan. Tässä on otantana lainauksia UPM osavuosikautauksesta. Ja Inderesin Viljakainen oli aika hyvin kartalla paljonko lakkopäivä maksoi UPM:lle. Sehän maksoi haarukassa 2,0-2,4miljoonaa / päivä.

1Q/2022 lyhyesti

  • Liikevaihto kasvoi 12 % ja oli 2 507 (Q1 2021: 2 234) miljoonaa euroa
  • Vertailukelpoinen liikevoitto oli viime vuoden tasolla ja oli 277 (279) miljoonaa euroa eli 11,0 % (12,5 %) liikevaihdosta. Vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät liikevoitossa olivat kaudella -94 (0) miljoonaa euroa. Vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä vertailukelpoisuuteen vaikuttaviin eriin sisältyy 95 miljoonaa euroa arvonalentumisia liittyen sellaisiin omaisuuseriin, joihin Venäjän Ukrainan sota vaikuttaa.
  • Lakko Suomessa vaikutti tuotanto- ja toimitusmääriin erityisesti sellu-, paperi- ja biopolttoaineliiketoiminnoissa
  • Kaiken kaikkiaan lakon arvioidaan vaikuttaneen osavuositulokseen noin 180–220 miljoonaa euroa, kun otetaan huomioon menetetty myynti, alemmat kiinteät  kustannukset sekä erilaiset dynaamiset vaikutukset.
  • Merkittävät kasvuhankkeet Uruguayssa ja Saksassa etenevät hyvin, Leunan biojalostamon kustannusarviota päivitetty.
  • Vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen investoinnit olivat 256 (252) miljoonaa euroa eli 10,2 (11,3) % liikevaihdosta. UPM:n kokonaisinvestointien ennakoidaan  vuonna 2022 olevan noin 1500 miljoonaa euroa, johon sisältyy noin 1300 miljoonaa euroa investointeja
    merkittäviin kasvuhankkeisiin. Näitä hankkeita ovat uusi sellutehdas, satamatoiminnot ja muut tehtaan ulkopuoliset paikalliset investoinnit Uruguayssa sekä biokemikaalijalostamo Saksassa.
  • UPM päätti keskeyttää toimitukset Venäjälle, puun ostamisen Venäjällä ja Venäjältä sekä UPM Chudovon vaneritehtaan toiminnan toistaiseksi.

Lakon vaikutukset liiketoimintaan.

Liikevaihto kasvoi UPM Communication Papers-, UPM Raflatac-, UPM Plywood-, UPM Energy- ja UPM Specialty Papers -liiketoiminta-alueilla korkeampien myyntihintojen seurauksena. Liikevaihto laski UPM Fibres -liiketoiminta-alueella.

Myyntihinnat nousivat kaikilla liiketoiminta-alueilla ja eniten UPM Communication Papers -liiketoiminta-alueella. Muuttuvat kustannukset nousivat kaikilla liiketoiminta-alueilla ja erityisesti UPM Communication Papers -liiketoiminta-alueella. Erityisesti energiakustannukset nousivat merkittävästi suojauksesta huolimatta. Konsernitasolla korkeampien myyntihintojen positiivinen vaikutus oli suurempi kuin korkeampien muuttuvien kustannusten negatiivinen vaikutus.

Toimitusmäärät laskivat lähes kaikilla liiketoiminta-alueilla. Lakko Suomessa vaikutti toimitusmääriin etenkin UPM Fibres-, UPM Communication Papers- ja UPM Specialty Papers -liiketoimintaalueilla. Kiinteät kustannukset laskivat 30 miljoonaa euroa pääosin lakon seurauksena. Kaiken kaikkiaan lakon arvioidaan vaikuttaneen osavuositulokseen noin 180–220 miljoonaa euroa, kun otetaan huomioon menetetty myynti, alemmat kiinteät kustannukset sekä erilaiset dynaamiset vaikutukset.

Paperiliiton pitkä lakko UPM Pulpin, UPM Communication Papersin, UPM Specialty Papersin, UPM Raflatacin ja UPM Biofuelsin tehtailla Suomessa vaikutti merkittävästi ensimmäisen neljänneksen tuotantomääriin. Liiketoimintakohtaiset sopimukset syntyivät 22. huhtikuuta, ja käynnistämme parhaillaan
tuotantoa lakon piirissä olleilla tehtailla. Vaneritehtaamme ja sahat ovat toimineet normaalisti koko alkuvuoden ajan.

Lähdimme tämän kierroksen työehtosopimusneuvotteluihin pitkän aikavälin tavoittein varmistamaan liiketoimintojen tulevaisuuden kilpailukykyä. Saavutimme tavoitteemme, seitsemän liiketoimintakohtaista sopimusta, joilla parannetaan yksiköiden tuottavuutta sekä tarjotaan työntekijöille kilpailukykyiset työehdot. UPM työllistää nyt allekirjoitetun liiketoimintakohtaisen TES:in alaisuudessa n. 6000 työntekijää.

Hinnat nousivat kaikissa UPM:n liiketoiminnoissa, ja markkinahintojen nousu jatkui edelleen myös UPM Fibres -liiketoiminta-alueella. Uruguayn sellutehdas ja UPM Timber menestyivät erinomaisesti. Nykyiseen markkinatilanteeseen nähden liiketoiminta-alueen tulos jäi kuitenkin vaatimattomaksi, kun kaksi kolmasosaa sellutuotannosta seisoi lakon johdosta. UPM Communication Papers palasi plussalle tiukkojen markkinoiden sekä oikea-aikaisten ja onnistuneiden kaupallisten toimenpiteiden ansiosta. Liiketoiminnan tuotantopanosten, erityisesti energian, kustannukset nousivat jyrkästi, mutta onnistuimme vastaavasti nostamaan myyntihintoja. Kolmannes graafisten paperien tuotannosta seisoi Suomessa lakon takia, mutta pystyimme toimittamaan tilauksia varastoista ja Suomen ulkopuolisilta tehtailta. UPM Specialty Papersin irroke- ja pakkauspaperien markkinat olivat edelleen hyvät, ja hinnat nousivat. Toimitusmäärät kuitenkin laskivat lakon johdosta. Hienopaperien hinnat nousivat Aasiassa. Korkeisiin tuotantokustannuksiin vastattiin monin toimenpitein.
UPM Raflatacin kysyntä ja marginaalit olivat edelleen terveellä pohjalla, vaikka raaka-aineiden, energian ja logistiikan kustannukset nousivat selvästi.

Ensimmäisen neljänneksen vertailukelpoiseen liikevoittoon sisältyy 13 miljoonan euron varaus Venäjän saataviin ennakoitujen luottotappioiden osalta. Toimitusmäärät laskivat, kun lakko Suomessa aiheutti raaka-ainepulaa ja rajoitti tuotantoa.

UPM Plywood teki jälleen ennätystuloksen vahvan kysynnän ja korkeiden myyntihintojen ansiosta. Joulukuussa allekirjoitettu uusi liiketoimintakohtainen työehtosopimus lisäsi joustavuutta Suomen tehtaiden tuotannossa. Sillä on erityisen suuri merkitys nykyisillä vahvoilla markkinoilla ja venäläisen tuotannon
laskiessa.

Muussa toiminnassa UPM Biofuelsilla ei ollut tuotantoa eikä toimituksia lakon takia. Kehittyneiden uusiutuvien polttoaineiden markkinat olivat edelleen vahvat.

Suuret kasvuhankkeet

Suuret kasvuhankkeemme ovat rakennusvaiheessa Uruguayssa ja Saksassa sekä suunnitteilla Hollannissa. Hankkeet ovat tärkeä osa strategiaamme,
tulevaisuuden arvonluontia ja tuloskasvua. Paso de los Torosin sellutehdashanke etenee hyvin kohti käynnistymistään vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä. Kassakustannustasoltaan, 280 dollaria toimitettua sellutonnia kohti, erittäin kilpailukykyinen tehdas tuo merkittävää tuloskasvua tuotannon päästyä vauhtiin. Lukuun 280 miljoonaa sisältyy muuttuvat ja kiinteät kustannukset, puunhankinta, tehdastoiminnot ja logistiikka päämarkkinoille. Alussa tehtaan tuotantokapasiteetti on 2,1 miljoonaa tonnia vuodessa. Ympäristölupaehdot mahdollistavat tuotannon laajentamisen tulevaisuudessa. Toimiessaan tehdas tuottaa yli 110 MW uusiutuvaa sähköä myyntiin. Tehdas käynnistyy vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen loppuun
mennessä, ja investoinnin kokonaiskustannusarvio on 3,47 miljardia dollaria.

Biopolttoaineissa mahdollisen uuden biojalostamon perussuunnittelu etenee täyttä vauhtia, nyt Rotterdamissa. Ilmastoratkaisujen kysyntä kasvaa selvästi. Dramaattisesti muuttunut geopoliittinen tilanne vain korostaa tarvetta löytää nopeasti vaihtoehtoja fossiilisille polttoaineille. Uskon, että UPM:llä voi olla merkittävä rooli yhteiskunnan pyrkiessä vähähiilisyyteen ja luotaessa fossiilisista raaka-aineista riippumatonta tulevaisuutta.

Uuden sukupolven biokemikaalijalostamon rakentaminen Saksan Leunassa aloitettiin 2020. Häiriöt globaaleissa toimitusketjuissa ovat vaikuttaneet kriittisten rakennusmateriaalien saatavuuteen ja kustannuksiin. Tästä johtuen päivitetty aikataulu käynnistymiselle on vuoden 2023 loppuun mennessä, ja investoinnin kokonaiskustannusarvio on nostettu 750 miljoonaan euroon. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja.

Näkymät vuodelle 2022

UPM:n tulos nousi takaisin pandemiaa edeltäneelle vahvalle tasolle vuonna 2021, ja myös vuodesta 2022 odotetaan tulevan yhtiölle hyvä vuosi. Vuoden 2022 näkymiin liittyy merkittäviä epävarmuuksia, jotka liittyvät sotaan Ukrainassa, pandemiaan, talouskasvuun Euroopassa ja globaalisti poikkeukselliseen energiamarkkina-tilanteeseen ja tiukkoihin raaka-aine- ja logistiikkamarkkinoihin.

Useimpien UPM:n tuotteiden kysynnän arvioidaan jatkuvan hyvänä vuonna 2022. Vuoden alkupuoliskolla tuotantoon ja tulokseen vaikuttaa lakko suomalaisissa yksiköissä UPM Pulp-, UPM Biofuels-, UPM Raflatac-, UPM Specialty Papers- ja UPM Communication Papers -liiketoiminnoissa, sekä toiselle
vuosineljännekselle suunnitellut kaksi sellutehdaskunnossapito-seisokkia Suomessa.

Graafisten paperien kysyntä Euroopassa laski 18 % vuonna 2020 edellisvuodesta, kun sulkutoimenpiteet Euroopassa vaikuttivat erityisesti mainontalähtöisen paperin kulutukseen ja toimistopapereiden kysyntään. Vuonna 2021 Euroopan talouksien vähitellen avautuessa graafisten paperien kysyntä kasvoi 4 % edellisvuoteen verrattuna.

Sellun kysyntä on säilynyt melko hyvällä tasolla, ja sitä on tukenut pehmo- ja hygieniapaperien kuten myös joidenkin pakkaus- ja erikoispaperituotteiden hyvä kysyntä.

Seiraavat lluvut miljoonaa, sulussa vastava aika 1Q/2021 ja liikevoitto EBITDA.

  • UPM Communication papers: 1001 (815), liikevoitto 106 (47)
  • UPM Fiber: LV 404 (563), liikevoitto 78 (120). Sellun toimitukset 461 tonnia (952 t.)
  • UPM Energy: LV 143 (119), liikevoitto 65 (52)
  • UPM Raflatac: 451 (391), liikevoitto 49 (71). Laskun syy Venäjän luottotappiot ja korkeammat muuttuvat kustannukset.
  • UPM Speciality papers: LV 377 (355), liikevoitto 39 (73)
  • UPM Polywood: 164 (112), liikevoitto 50 (14)
  • Muu toiminta: 70 (110), liikevoitto -34 (36).

Muuhun toimintaan kuuluvat UPM Metsä-, UPM Biofuels-, UPM Biochemicals-, UPM Biomedicals- sekä UPM Biocomposites -liiketoimintayksiköt sekä biopolttoaineiden kehitys ja konsernipalvelut. UPM Metsä vastaa kilpailukykyisen puun hankinnasta UPM:n liiketoiminnoille sekä hallinnoi UPM:n omia ja yksityismetsiä Pohjois-Euroopassa. Lisäksi UPM Metsä
tarjoaa puukauppa- ja metsäpalveluita metsänomistajille ja metsäsijoittajille. UPM Biofuels tuottaa kaikkiin dieselmoottoreihin soveltuvaa puupohjaista uusiutuvaa dieseliä
sekä naftaa, jota voidaan käyttää bensiinin biokomponenttina tai korvaamaan fossiilisia raaka-aineita petrokemian-teollisuudessa. UPM:llä on yksi biojalostamo Suomessa.

 

 

0
0
15.7.2022 - 10:58 #88492

Marraskuu

+787
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
876

UPM on hiljakseen lasketellut kesän mittaan siitä huolimatta, että yhtiö antoi kesäkuussa positiivisen tulosvaroituksen.

Yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimiva Wahlrooskin näytti olleen ostolaidalla kesäkuussa. 

Mielenkiintoista nähdä miten UPM:n energiapuoli tekee tulosta tällaisena aikana. UPM omista teollisuuden voimasta 50% joka omistaa mm. Olkiluoto 3:n.

Odotuksissa on sen tuotannon käynnistyminen syyskuussa.

 

0
0
15.7.2022 - 11:24 #88494

Kelohonka

+12
Liittynyt:
5.10.2020
Viestejä:
18
Marraskuu kirjoitti:

UPM on hiljakseen lasketellut kesän mittaan siitä huolimatta, että yhtiö antoi kesäkuussa positiivisen tulosvaroituksen.

Yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimiva Wahlrooskin näytti olleen ostolaidalla kesäkuussa. 

Mielenkiintoista nähdä miten UPM:n energiapuoli tekee tulosta tällaisena aikana. UPM omista teollisuuden voimasta 50% joka omistaa mm. Olkiluoto 3:n.

Odotuksissa on sen tuotannon käynnistyminen syyskuussa.

 

 

UPM omistaa n. puolet Pohjolan Voimasta, joka omistaa 58,5% TVO:sta. 

 

0
0
15.7.2022 - 12:51 #88497

Marraskuu

+787
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
876
Kelohonka kirjoitti:

 

Marraskuu kirjoitti:

UPM on hiljakseen lasketellut kesän mittaan siitä huolimatta, että yhtiö antoi kesäkuussa positiivisen tulosvaroituksen.

Yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimiva Wahlrooskin näytti olleen ostolaidalla kesäkuussa. 

Mielenkiintoista nähdä miten UPM:n energiapuoli tekee tulosta tällaisena aikana. UPM omista teollisuuden voimasta 50% joka omistaa mm. Olkiluoto 3:n.

Odotuksissa on sen tuotannon käynnistyminen syyskuussa.

 

 

 

UPM omistaa n. puolet Pohjolan Voimasta, joka omistaa 58,5% TVO:sta. 

 

Hyvä korjaus eli Upm konsernin omistus Tvo:sta käytännössä n. 30% Pahoittelut virheestä.

0
0
19.7.2022 - 13:18 #88661

Aki Pyysing

+11678
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6535

Tekisi kovasti mieleni ostaa UPM:ää. Kioski pankittaa sekä Olkiluodon starttaamisesta, sähkön hinnan housusta että dollarin vahvistumisesta. Kertoimet P/E 12 ja P/B 1,4 eivät päätä laatuyhtiössä huimaa. Tosin Jussi Pesonen jää kohta eläkkeelle😥.

Suurin ongelma on, että painoin Umppini mäkeen 2016, kuten melkein kaikki muutkin sykliset. Ja toisin kuin konepajat, nykyhinta 29,80 ei ole silloista myyntihintaa 16,69 halvempi. Jotain vuodenvaihdevääntöjä olen UPM:ssä tehnyt, mutta ne on erikseen.

Koittakaapas joku vakuuttaa, miksi taantuman alla kannattaisi tätä (poikkeuksellisen hyvin hoidettua) syklistä lappua ottaa? Tai miksi kannattaa odottaa halvempia hintoja tai pudottaa tarkkailulistaltakin.

Osari tulee ylihuomenna torstaina 21.7.  

 

0
0
19.7.2022 - 13:38 #88662

Marraskuu

+787
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
876
Aki Pyysing kirjoitti:

Tekisi kovasti mieleni ostaa UPM:ää. Kioski pankittaa sekä Olkiluodon starttaamisesta, sähkön hinnan housusta että dollarin vahvistumisesta. Kertoimet P/E 12 ja P/B 1,4 eivät päätä laatuyhtiössä huimaa. Tosin Jussi Pesonen jää kohta eläkkeelle😥.

Suurin ongelma on, että painoin Umppini mäkeen 2016, kuten melkein kaikki muutkin sykliset. Ja toisin kuin konepajat, nykyhinta 29,80 ei ole silloista myyntihintaa 16,69 halvempi. Jotain vuodenvaohdevääntöjä olen UPM:ssä tehnyt, mutta ne on erikseen.

Koittakaapas joku vakuuttaa, miksi taantuman alla kannattaisi tätä (poikkeuksellisen hyvin hoidettua) syklistä lappua ottaa? Tai miksi kannattaa odottaa halvempia hintoja tai pudottaa tarkkailulistaltakin.

Osari tulee ylihuomenna torstaina 21.7.  

 

 

Arvostus on madellut pitkälti paperipuolen kituliaan pitkän alasajon johdosta. Tuon kaiken varjossa Pesonen on rakentanut UPM:stä varsin tehokkaan koneen ja tuo kone ei enää elä paperin varjossa. Itse olen nähnyt tämän eräänlaisena pörssin sleeperinä.

0
0
19.7.2022 - 13:50 #88663

Vulpes Capital

+57
Liittynyt:
15.1.2019
Viestejä:
72

Ensi vuonna UPM:ltä käynnistyy maailman suurin sellutehdas Uruguayssa. Pesonen on kertunut, että CIF kustannus hinta toimitettuna Kiinaan on 280 USD/tonni.

Tehtaan kapasiteetti on 2.1 M tonnia. Euca- sellun hinnat yli syklin pyörivät siellä 600 -900 USD/tonni. Siitä hyvä laskea.

 

Myös Saksan biotuotetehdas, 750 Me investointi starttaa ensi vuonna. Tehnyt mm. Coca Colan kanssa sopimuksen biokemikaalien toimituksesta Cokiksen pulloihin

 

Ja tietysti Olkiluoto 3, Raflatac, maailman suurin tarralaminaattien tekijä jne. Melkein velaton yhtiö.

0
0
19.7.2022 - 14:19 #88667

Bingo53

+2777
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2008

Vanha näppisääntö oli asioiden olevan Helsingin pörssissä kunnossa, kun UPM:n hinta oli kaksikymppiä ja Storan kympin. Jäinkin ihmettelemään Akin kommenttia kolmenkympin tasolla olevasta kurssista nyt keskikesällä.

Aki Pyysing kirjoitti:

Tekisi kovasti mieleni ostaa UPM:ää. Kertoimet P/E 12 ja P/B 1,4 eivät päätä laatuyhtiössä huimaa. Tosin Jussi Pesonen jää kohta eläkkeelle😥. Ja toisin kuin konepajat, nykyhinta 29,80 ei ole silloista myyntihintaa 16,69 halvempi.

Koittakaapas joku vakuuttaa, miksi taantuman alla kannattaisi tätä (poikkeuksellisen hyvin hoidettua) syklistä lappua ottaa? Tai miksi kannattaa odottaa halvempia hintoja tai pudottaa tarkkailulistaltakin. Osari tulee ylihuomenna torstaina 21.7.  

Pitihän se katsoa missä oma tuntuma oli menettänyt kosketuksen todellisuuteen, kun en ole Yhtyneiden jälkeläistä pitkään aikaan omistanut. Löytyihän se selitys suoraan pelkistetyistä tunnusluvuista yhtiön sivuilta - taulukko lyhennetty mahtumaan:

Linkki taulukkoon: https://www.upm.com/siteassets/asset/investors/key-figures/avainluvut_o…

Taulukossa ovat avainluvut vuodesta 2005 vuoteen 2021. Tärkein on Oma pääoma per osake, joka oli vuonna 2005 arvossa 14,01 euroa, viiden vuoden kuluttua vuonna 2010 alemmassa arvossa 13,64 euroa ja vielä viiden vuoden kuluttua vuonna 2015 jumissa arvossa 14,89 euroa. Yhtiö ei kymmenessä vuodessa saanut lisättyä omistaja-arvoa lainkaan - hyödytöntä odottelua.

Asiantila on muuttunut. Vuoden 2016 arvosta 15,43 euroa Oma pääoma per osake on noussut yhdellä kolmasosalla viime vuoden eli 2021 arvoon 20,34 eur/osake.

"Numerot ratkaisevat" niin kuin Pesonen sanoo, oli kuulija kuka tahansa. Yksi tapa laskea yrityksen kauppahinta on oma pääoma plus viiden vuoden keskimääräiset nettotulokset - eli tässä karkeasti 20,34 + 5 x 1,96 (EPS vertailukelpoinen) = 30,14 eli kurssi vakuuttaa olevansa niillä haminoilla.

Pystyykö UPM lisäämään omistaja-arvoa näistä numeroista eteenpäin onkin sitten yhtiön hallituksen valintojen varassa.

0
0
19.7.2022 - 18:11 #88681

aliisan_avaimet

+513
Liittynyt:
2.6.2020
Viestejä:
521

Tulipahan vain nykytilanteesta mieleen, että kun Saksassa on tapana että tehtaat pyörivät kaasulla, onko näin myös UPM:n tulevalla biotuotetehtaalla?

0
0
12.8.2022 - 19:02 #89708

Bingo53

+2777
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2008

Jos heinäkuussa jäi ennen puolivuotisrapsaa odottelemaan, niin tänään sai maksaa yli neljä euroa enemmän.

Puolivuostisraportista tuloksesta:

Tuloksen osatekijöistä:

Kassavirrasta:

Velkaantumisesta:

Ja osakkeenomistajan arvonlisäyksestä:

Lisää aiheesta alkuperäisessä dokumentissa: PowerPoint Presentation (upm.com)

0
0
4.1.2023 - 16:05 #94323

Aki Pyysing

+11678
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6535

Ostin heinäkuussa pienen määrän UPM:ää @28,97. Piti ottaa enemmän, mutta sitten se nousi heti ja en mie nouseviin osaa.

Nyt otin sitten vuodenvaihdespekulaatioksi 7x lisää 35ish. Tämä onkin sitten ainoa vuodenvaihdeostokseni, joka on kuralla @34,49. Joten otan käyttöön suunnitelman b) HODL. En aio keventää alta 36. Let the Uruguay mill roll!

0
0
5.1.2023 - 22:47 #94385

Hantta

+148
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
155

Mikähän tuon selittää? ainakin niiden pörssitiedotteissa löytyi aikaisemmilta vuosilta infoa YT:neuvotteluista. 

 

Metsäyhtiö UPM on aloittamassa muutosneuvottelut paperitehtaillaan. Uutisen kertoo ensimmäisenä Kouvolan Sanomat. Neuvottelut voivat johtaa mahdollisiin lomautuksiin. Yhtiö ei ole lähettänyt muutosneuvotteluista tiedotetta.

 

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/kouvolan-sanomat-upm-aloittaa-pa…

0
0
6.1.2023 - 12:12 #94408

Lokis

+20
Liittynyt:
7.1.2020
Viestejä:
7
Hantta kirjoitti:

Mikähän tuon selittää? ainakin niiden pörssitiedotteissa löytyi aikaisemmilta vuosilta infoa YT:neuvotteluista. 

 

Metsäyhtiö UPM on aloittamassa muutosneuvottelut paperitehtaillaan. Uutisen kertoo ensimmäisenä Kouvolan Sanomat. Neuvottelut voivat johtaa mahdollisiin lomautuksiin. Yhtiö ei ole lähettänyt muutosneuvotteluista tiedotetta.

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/kouvolan-sanomat-upm-aloittaa-pap...

Paperiteollisuuden toimitusketjuihin on kertynyt ylimääräistä varastoa vähän sinne sun tänne (tuotantolaitoksille, välivarastoihin, satamiin, matkalle kontteihin ja breikkeihin, asiakkaille, treidaajille, painotuotteiden valmistajille). Nyt toimitusketjuhaasteiden helpotettua ja vuoden vaihduttua taseita puretaan. Joulukuu on tavallisesti tässä teollisuudessa kuukausi, jolloin varastoon sitoutunut pääoma ajetaan minimiin. Tuottajat reagoivat tilauskannan kutistumiseen nopeasti ja käytännössä kaikki Suomen paperitehtaat seisoivat viime kuussa 10-31 päivää. Osa seisoo edelleen. Näin pyrittiin tietenkin välttämään hintojen romahtaminen, johon ei ole varaa, sillä graafiset paperit eivät ole hyväkatteista bisnestä. Graafiset paperit, joita UPM Communication papers valmistaa, ovat edelleen varsin syklinen tuotekategoria. Nyt on ilmeisesti jouduttu toteamaan, että kysynnän heikkeneminen näyttää pitkäkestoisemmalta, tai siihen on ylipäätään mahdollisuus. UPM reagoi tavallisesti hyvin nopeasti ja ennakoivasti. Siinä on yksi yhtiön menestymisen syistä. Se, kuinka pitkäkestoista kysyntäshokkia tullaan näkemään, selviää tietysti vasta peräpeilistä. Nyt yhtiö hakee valmiiksi keinon sopeuttaa kiinteitä kustannuksia.

0
0
7.1.2023 - 22:52 #94445

Vulpes Capital

+57
Liittynyt:
15.1.2019
Viestejä:
72
Hyvä valinta, Aki lienee analyysinsä UMPista tehnyt. 

Itse olen nostanut UMPin suurimmaksi osakeomistuksekseni. Sitten taitaa olla Sampo...

UPM:n Uruguayn kohta käynistyvä tehdas on "LICENCE TO PRINT MONEY". Pesonen kertoi jo pari vuotta sitten osarin yhteydessä että CIF cost to Kiina on n. 280 USD/tonni, varmastikin maailman kustannustehokkain ja todennäköisesti suurin sellutehdas. Raaka-aine tulee pääosin UMPin istuttamilta pampan plantaaseilta.

UMP:lla muistaaseni n. 550 miljoonaa osaketta. Tehdas tuottaa 2.1 Miljoonaa tonnia sellua tuolla tuotantokustannuksella. Kun tehdas on vauhdissa, siitä tulee helposti 1.5  EUR/osake vapaata kassavirtaa yli syklin. Ja kun investointi kuoletettu niin sitten tulosta.

Toinen suuri investointi (750 MEUR) Saksan Leunan tehdas starttaa tämän vuoden lopussa. UMPpi tehnyt mm. Coca Colan kanssa sopimuksen, että Cokiksen pulloja tehdään kohta UMPin biopohjaisesta Leunan tehtaan kemikaalista.

0
0
10.3.2023 - 13:08 #96527

Aki Pyysing

+11678
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6535

Mie vähän ihmettelin, miksi limiitti on enemmän miinuksella kuin luulin. Mutta en tutkinut asiaa en paremmin. Sitten ajattelin jatkaa UPM:n takaisinosto-ohjelmaani. Mielestäni oli vielä kalliimmalla myytyjä 500 ostettavissa takaisin. Päätin kuitenkin katsoa kaupat huomatakseni, että eilen olin ostanut 5000 @34,35, enkä 500 kuten piti.

Taidan siirtää rahani vähäkuluisiin indeksirahastoihin ja muuttaa Floridaan pelailemaan pikkupokeria ja juomaan itseni pikku hiljaa hengiltä.

0
0
13.4.2023 - 12:48 #97616

esavainen

+72
Liittynyt:
26.8.2014
Viestejä:
60

Mielenkiintoinen yhtiökokous. Nalle Wahlroosin 15 vuoden jakso hpj:nä päätyi. Lähtiäisiksi Nalle väitti Olkiluoto 3:n osoittautuvan loistavaksi investoinniksi, pikku viiveistä huolimatta, sen verran halvalla se ostettiin. Itse vähän vielä epäilen, toimiiko se koskaan kunnolla, mutta aika näyttää.

Kaksikko Wahlroos-Pesonen ei ole pahemmin kartonkiin betsannut, vaikka se onkin ollut muodikasta nettikaupan laajentuessa. Ehkä markkinankin usko on alkanut horjahdella: 

UPM: p/e 10 p/b 1.3

Stora p/e 10 p/b 0.7

Metsä B p/e 9 p/b 1.1

Pesosen katsaus oli myös toiveikas. Uruguayn tehtailla sellutonnin tuotantokustannus 280 usd, huonossa suhdanteessa hinta 500 usd ja hyvässä >1000 usd. Energian tuottonäkymät tietysti hyvät jos uusi mylly jauhaa. Öljytuotteita korvaavat puupohjaiset materiaalit ovat ajan hermolla, eikä biopolttoaineiden kysyntä tästä ainakaan vähene (lentoliikenne!).

Nallen kauden alussa 2008 paperintuotanto, ja toden sanoakseni koko metsäteollisuus, oli jo todettu auringonlaskun alaksi. Viime vuonna paperidivisioonan vertailukelpoinen liikevoitto oli 600 milj. e. Erikoispaperit eivät tässä mukana,

2008-2023 upm:n osakkeen tuotto +600%. Aika lailla sama kuin S&P500:n. Helsingin pörssin tuotto samalla jaksolla +200%, mikä vuorostaan aika lailla sama kuin euro-osakkeiden ylipäätään.

Auringonlasku on päässyt venähtämään.

0
0
25.4.2023 - 11:30 #97939

Aki Pyysing

+11678
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6535

UPM teki anaalien odotettamaa heikomman tuloksen Q1: EPS Q1 0,51 vs. odotus 0,71.

Kurssi otti per nyt osumaa prosentin ja on @29,64.

Parempaankin suhdannetilanteeseen olisivat voineet Uruguayn sellutehdas ja OL3 startata. Mutta ei näitä investointeja ihan yhden kvartaalin tarkoituksiin tehdä.

Näppihäiriöstäni tulleet "ylimääräiset" UPM:t ovat ihan kohtuullisen hintavia. 

0
0
11.5.2023 - 21:18 #98510

Marraskuu

+787
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
876

Kuten arvata saattoi, niin eihän UPM suurena toimijana voi immuuni olla, kun markkina kääntyy alas.

Taantumaa pukkaa ja käännettä ennustetaan (lue toivotaan) loppuvuodelle.

0
0
12.5.2023 - 12:14 #98533

Aki Pyysing

+11678
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6535

Mihinkään maailmassa ei kannata luottaa, ei edes Jussi Pesoseen. Kaksi viikkoa osarin jälkeen annettu tulosvaroitus ei oe yhtä rivo kuin vartti ennen, mutta lähellä.

0
0