5
forum
|

Kekkoslovakki

+511
Liittynyt:
2.4.2018
Viestejä:
332

Olen onnettomuudekseni sijoittanut venäläisosakkeisiin. Tai oikeammin -osakkeeseen, minulla on Acron-nimisen lannoitevalmistajan GDRiä, jotka on listattu Lontoossa. Keskiviikkona tuli ilmoitus, että Putinin uuden lain vuoksi Lontoon listaus poistuu. Mitähän tämä merkitsee käytännössä? Kauppaa noilla lienee tällä hetkellä mahdotonta käydä.

0
0
29.4.2022 - 19:01 #85617

aliisan_avaimet

+513
Liittynyt:
2.6.2020
Viestejä:
521

Saat vastaavan määrän suoria osakkeita Moskovan pörssiin. Mikäli välittäjäsi ei tarjoa Moskovan pörssiä, luultavasti niitä käsitellään kuten listaamattomia osakkeita, eli siellä näkyy rivi ja välittäjä saattaa ottaa säilytysmaksua, et voi ostaa tai myydä, voit vain siirtää toiselle välittäjälle.

Nykytilanteessa Moskovan pörssiä taitavat tarjota vain venäläiset välittäjät. Eli jos haluat käydä kauppaa noilla, tai jatkaa osinkojen saamista, olisi sinun avattava tili venäläiselle välittäjälle ja siirrettävä osakkeet sinne. Pakotteet saattavat estää tämän.

0
0
2.7.2022 - 11:10 #88097

aliisan_avaimet

+513
Liittynyt:
2.6.2020
Viestejä:
521

https://www.morganlewis.com/pubs/2022/07/update-russia-adopts-draft-law-allowing-dr-conversion-without-reference-to-foreign-infrastructure

Ajankohtaista linkkiä aiheesta. Länsitoimijat eivät siis ole sallineet konversiota sanktioiden takia, jolloin Venäjä reagoi lakiehdotuksella, että konversio voidaan tehdä pelkästään Venäjän puolella länsitoimijoilta kysymättä. Jos laki menee läpi, osakkeiden omistaja todistaa omistusoikeutensa venäläiselle toimijalle, eikä länsivälittäjältä tarvita enää lupaa.

Varsin järkevä ja omistusoikeutta kunnioittava liike, ainakin pintapuolisesti.

0
0
3.7.2022 - 14:39 #88127

Bingo53

+2785
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2013

Verovelvollisen kalenterivuotta on jäljellä alle kaksisataa päivää, joten vielä on hyvin aikaa pohtia miten varma tappio saadaan tositeelliseksi numeroarvoksi Verohallitukseen.

Venäjä-rahastojen kaupankäynnit ovat olleet keskeytettyinä viime helmikuun lopusta asti. Rahastojen viimeinen vahvistettu arvo on yleensä ollut perjantailta 25. helmikuuta 2022. Muun muassa OP ilmoittaa nyt kesäkuussa lakkauttavansa OP-Venäjä-sijoitusrahaston: OP-Rahastoyhtiö Oy:n hallitus on päättänyt 17.6.2022 lakkauttaa OP-Venäjä-sijoitusrahaston.

Linkki OP: https://www.op.fi/henkiloasiakkaat/saastot-ja-sijoitukset/rahastot/kaik…

OP Venäjä-rahastossa on ollut käteistä ennen lakkautusta ja siitä maksetaan osuudenomistajille suorituksia. Loppuosan OP realisoi, kun pystyvät käymään kauppaa venäläisten yhtiöiden osakkeilla ja kotiuttamaan varat Suomeen. Lakkauttaminen päättyy lopputilitykseen, joten asiassa voi mennä hyvin pitkään - tiedot ovat päivältä 22.6.2022.

Nordea on 22. huhtikuuta 2022 ilmoittanut lakkauttavansa Nordea Venäjä rahaston. Kaupankäynti keskeytettiin 28. helmikuuta 2022.

Linkki: https://www.nordea.fi/Images/146-436301/FI_Ilmoitus%20Nordea%20Ven%C3%A…

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Rahaston lakkauttaminen ei vaadi toimenpiteitä osuudenomistajilta. Rahaston lakkauttaminen ja lunastusten maksaminen toteutetaan automaattisesti. Markkinatilanteesta ja asetetuista rajoitteista kuten pakotteista johtuen kestää kuitenkin pitkän aikaa ennen kuin kaikki rahaston omistukset saadaan myydyksi

Myös Nordea myy rahaston omistuksia harkintaa käyttäen ja tilittää vastaavia summia osuudenomistajille: Jos omistusten myyminen kestää pitkään, maksut voidaan suorittaa osissa. Ensimmäinen erä on suunniteltu maksettavaksi 31. elokuuta 2022.

Myös Nordea tekee rahaston lakkauttamisesta lopputilityksen ja kuten muutkin pankit, julkaisee sen vain verkkosivuillaan. Osuudenomistajan on oltava varuillaan ja valvottava sivua: nordea.fi/rahastot, Uutiset ja yhtiötiedotteet.

Verotuksesta Nordea sentään neuvoo seuraavasti: "Rahaston lakkauttamisesta aiheutuu Suomessa yleisesti verovelvollisille henkilöille luovutusvoittoa tai -tappiota, ja osuudenomistajia kehotetaan pyytämään lisätietoja lakkauttamisesta aiheutuvista veroseuraamuksista omalta veroneuvojaltaan."

Oma näkemykseni on, että luovutustappiota ei ole syntynyt ennen lopputilitystä. Kuten aina käy, verottajan näkökulma voi poiketa asiasta, jos osatilityksiä on tehty osuudenomistajalle kuluvan kalenterivuoden aikana ja lopputilitys tapahtuu vasta ensi vuonna.

Kommentteja kaivataan - etenkin kun osuudenomistajia Venäjä-rahastoissa on yli 80.000 Suomessa ja oikealle verokaudelle osoitettu tappio on heille kaikille rahanarvoinen vähennyserä.

0
0
3.7.2022 - 21:31 #88143

JP

+388
Liittynyt:
12.2.2019
Viestejä:
241
Bingo53 kirjoitti:

Oma näkemykseni on, että luovutustappiota ei ole syntynyt ennen lopputilitystä. Kuten aina käy, verottajan näkökulma voi poiketa asiasta, jos osatilityksiä on tehty osuudenomistajalle kuluvan kalenterivuoden aikana ja lopputilitys tapahtuu vasta ensi vuonna.

Kommentteja kaivataan - etenkin kun osuudenomistajia Venäjä-rahastoissa on yli 80.000 Suomessa ja oikealle verokaudelle osoitettu tappio on heille kaikille rahanarvoinen vähennyserä.

Omaa lehmää ei ole ojassa, mutta kuvittelisin tilitysten verotuksen menevän samassa suhteessa kuin rahaston lunastuksissa, jos osatilitykset venyvät eri vuosille. Rahastossa oleva käteinen kun tilitetään omistajille, se vastaa tiettyä osaa pääomasta. Pitäisin loogisena, että tuo pääoma osakkeiden osalta ei ole nolla, vaan arvo viimeisenä päivän kun kauppaa vielä pystyi käymään. Laskuesimerkkinä:

Rahastosta ostettu 2000 eurolla osuus. Kun kaupankäynti Venäjällä on keskeytetty, osuuden arvo on ollut enää 1000 euroa, jolloin realisoimatonta tappiota tuossa vaiheessa sama 1000 euroa.

Rahaston omistuksista 5% on ollut käteistä ja ne voidaan tilittää osuuden omistajille kun päätös lakkauttamisesta on tehty. Tuosta tonnista siis tulisi siis 50 euron lunastus ja 50 euron realisoitu tappio. Jäljellä 950 euron laskennallinen pääoma ja 950 euroa realisoimatonta tappiota. Ennen verovuoden vaihtumista, päästään vielä viidesosasta osakkeista eroon -20% verrattuna siihen mikä osakkeen arvo oli keskeytyksessä. Viidesosa pois jäljellä olevasta 950 eurosta on 190 euroa, eli pääomaa jää 760 euroa ja realisoimatonta tappiota sama. Osatilityksestä vielä tuon arvonlaskun verran pois, eli 152 euroa tilitystä ja realisoitua tappiota 228e lisää entisen päälle.

Verovuodesta jäisi käteen tuon rahaston osalta -278 euroa. Seuraavana verovuonna ystävällinen oligarkki ostaa kaikki loput osakkeet yhdellä ruplalla, jättäen jälkeensä 760x2 eli täyden 1520 euron realisoidun tappion. Lopputulema 2000 euron osalta on 202 euroa käteen ja 1798 euron tappio pääomaverotukseen, mutta noille kahdelle vuodelle edellämainitusti jaoteltuna.

En keksi miksi lakkauttaminen käsiteltäisiin eri tavalla kuin lunastus.

0
0