6.5.2022 - 11:00 #85806

JuhaR

+49
Liittynyt:
22.12.2021
Viestejä:
27
Aki Pyysing kirjoitti:

Lippulaivan neljässä tornissa on rakentamisesta kulut pitkälti kasassa ja urakat kiinteähintaisia.

Tämä oli päivän mielenkiintoisin info. Toivottavasti myös Tukholman projektissa on saatu kustannuksia lukittua sovitulle tasolle.

0
0
6.5.2022 - 12:09 #85810

Lyyrikko

+247
Liittynyt:
23.8.2018
Viestejä:
254
JuhaR kirjoitti:

Tämä oli päivän mielenkiintoisin info. Toivottavasti myös Tukholman projektissa on saatu kustannuksia lukittua sovitulle tasolle.

Uskon, että hinta on lukittu. Kanihan on vahvasti kertonut, että projekti on ostettu 69,5 M€ termiinisopimukseella, jolloin kiinteä hinta maksetaan kohteen valmistumisen yhteydessä. Todella hyvä diili, kun pääomaa ei sitoudu ennen 2024, mutta mahdollista arvonnousua (=rakennushintojen nousua, jotka mennee rakennusliikkeen tappioksi) on saatavilla jo ennen kohteen valmistumista.

Webcastista sai kuvan, että ostavat mieluummin bondeja kuin omia osakkeita, vaikka LTV on jo nyt historiallisen matala. Liekö pääomistaja pistänyt stopin omien ostoille.

0
0
7.5.2022 - 00:36 #85838

petteri

+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Cityconia tuli ostettua vähän aikaa sitten jonkin verran salkkuun ja sen myötä on tullut tehtyä analyysiä.

Tämä on vähän sekava tapaus, Ensinnäkin Gazit Globe yritys joka on listattuna Tel Avivin pörssiä hallitsee yli 50 % Cityconista. Gazit Globen taas omistaa merkittävältä osin juutalainen Chaim Katzman (syntynyt 1949), joka asuu Miamissa ja on myös yrityksen CEO.

Gazit Globe ylivoimaisesti suurin omistus on Citycon, jota on aikoinaan ostettu nykykurssiin verrattuna rajuun ylihintaan. Jos ymmärrän oikein Chaim Katzman on alun perin tehnyt aivan ylisuuren sijoituksen Cityconiin ja retail REIT sektoriin. Toki osin REIT retail sektorin arvostukset ovat laskeneet viime vuosina globaalisti kuin lehmän häntä eli osin sijoituksen ajoitus on vaan Gazit Globella epäonnistunut. 

Minusta analyysni mukaan viime aikoina Gazit Globella ja Chaim Katzmanilla näyttää olleen neljä strategista tavoitetta:

1) PIenentää ylisuurta Citycon riskikeskittymää ja pienentää Pohjoismaiden maariskiä.

2) Pienentää rahoitusriskejä.

3) Siirtää pääomia muille markkinoille kuin millä Citycon nyt toimii.

4) Siirtää kiinteistösijoitusten painopistettä kaupallisista kiinteistöistä asumiseen.

En pysty ainakaan vielä analysoimaan miten tämä vaikuttaa Cityconiin sijoituskohteena, mutta kirjoitetaan nyt nämä havainnot tai oletukset ylös.

 

0
0
7.5.2022 - 00:36 #85839

JuhaR

+49
Liittynyt:
22.12.2021
Viestejä:
27

En oikein ymmärrä näkemystä, että Katzman olisi alunperin tehnyt ylisuuren sijoituksen Cityconiin. Gazit on toiminut Cityconin yhtenä omistajana about 20 vuotta, lisännyt pitkin matkaa panoksiaan firmaan ja vielä viime vuonna ostellut lisää osakkeita aina sinne 50 %:n omistusosuusrajan lähettyville saakka.

Paljon on toki tapahtunut matkan varrella osakeanteineen yms, mutta vaikkapa vuonna 2003 yhtiön markkina-arvo oli 135 miljoonaa euroa ja kiinteistömassa sisälsi sellaisia helmiä kuin Rovaniemen Sampokeskus, Valkeakosken Koskikara, Seinäjoen Torikeskus jne. Eli karkeasti ottaen Citycon on nyt markkina-arvoltaan noin kymmenen kertaa suurempi yritys kuin kissamiehen mukaan tullessa peliin. Ja tietty firma on nyt jotain ihan muuta kuin suomalaisiin ostareihin keskittyvä kioski.

Strategiset tavoitteet ovat minunkin käsittääkseni listaamasi. Taustalla varmasti vaikuttaa mm. yhä kiihtyvä kaupungistuminen, myytävän omaisuusmassan korjausvelat sekä halu rakentaa yhä suurempia ja tehokkaampia keskuksia.

0
0
7.5.2022 - 01:10 #85840

petteri

+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368
JuhaR kirjoitti:

En oikein ymmärrä näkemystä, että Katzman olisi alunperin tehnyt ylisuuren sijoituksen Cityconiin. Gazit on toiminut Cityconin yhtenä omistajana about 20 vuotta, lisännyt pitkin matkaa panoksiaan firmaan ja vielä viime vuonna ostellut lisää osakkeita aina sinne 50 %:n omistusosuusrajan lähettyville saakka.

Olet oikeassa, ilmaisin itseni huonosti. Siis kyse on siitä että minusta näyttää, että Chaim, Katzmanilla Citycon-riskikeskittymä pääsi jossain vaiheessa nousemaan ylisuureksi suhteessa salkkuun, jos suurin osa Katzmanin salkkua nyt on tuo Gazit Globe Ltd. Tässä voi olla ollut taustalla vähän sellainen Aki Pyysing- mainen sijoitusstrategia, jossa on ostettu Cityconista aina vaan lisää osuuksia kun on aina vaan halvemmalla saatu. Ylisuuri riskikeskittymä ei siis ole muodostunut alunperin vaan lisäsijoitusten seurauksena.

Nyt sitten useamman vuoden Katzman on joutunut luovimaan Cityconin kanssa niin että tavoitteena on ollut riskien alentaminen kuitenkin tehden kohtuullisesti investointeja. Liinoja ei toki ole laitettu kokonaan kiinni, onhan esimerkiksi valtava Lippulaiva projekti edennyt, mutta yritys on kuitenkin ollut enemmän kiinteistöjen myyntilaidalla.

Tietyssä mielessä nyt Cityconissa näkyy pitkä deleverointi- tavoite, joka on yhdistynyt tavoitteeseen siirtää rahaa osinkoina takaisin emoyhtiöön.

 

0
0
8.5.2022 - 21:19 #85854

Sijoitustieto

+1800
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1212

0
0
9.5.2022 - 08:50 #85860

JuhaR

+49
Liittynyt:
22.12.2021
Viestejä:
27

Hyvä kolumni. Jos pilkkua viilataan, niin osari julkaistiin kello 20:30. Kaltaiseni pessimisti muuten hieman pelästyi ennakkoon tulosjulkistuksen siirtoa, mutta syytä huoleen ei selvästikään ollut.

Mitä velkaantumiseen tulee, niin jos Cityconin asuntohankkeet lähtee oikein kunnolla vauhtiin, niin kai sille velkarahalle on jatkossa ihan kiitettävästi tarvetta. Siinä mielessä ei kuulosta lainkaan pölhöltä vahvistaa kioskin taloudellista asemaa, vaikka itsellekin kyllä tuo omien osakkeiden ostaminen maistuisi.

Pörssissä varmaan riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita tulevaisuudessa. Jos kurssia oikein kunnolla nuijitaan, niin toivottavasti kioskin hallituksella on valmius tehdä tarvittaessa nopeitakin päätöksiä osakkeiden oston käynnistämiseksi. Edes pienemmässä mittakaavassa. Takavuosina Amer Sports hallitsi tuon touhun mielestäni loistavasti, joten siitä mallia.

0
0
9.5.2022 - 17:05 #85882

petteri

+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Noissa omien ostoissa on se haaste, että suoraan pörssistä on Cityconin jo hankala ostaa merkittäviä määriä osakkeita. Aidosti myytävänä oleva float on sen verran rajallinen. Tarjousmenettely, jota käytettiin syksyllä toimii paremmin, mutta ei sitä koko aikaa voi käyttää. 

Näkisin kuitenkin että seuraavan vuoden aikana on isolla todennäköisyydellä tulossa omien ostoja, ylimääräisiä osinkoja tai ostotarjous.

Jos taas Chaim Katzmanin tavoitteena olisi pienentää omaa Citycon-riskiä ylimääräiset osingot olisivat siihen keino ja nyt tase on sen näköinen, että ylimääräisiin osinkoihin alkaa olla mahdollisuuksiakin. 

Tämä riippuu toki siitä saako Citycon kaupaksi lisää kiinteistöjä. Moni kiinteistö lienee kaupan jos hinta on sopiva. 

Tuplasin Citycon positioni tänään, vaikka ei se vieläkään kauhean iso ole. Nykykurssilla Citycon on minusta kohtuullisesti arvostettu ja on paljon mahdollisuuksia, että tämänhetkinen aliarvostus lähtee korjautumaan seuraavan vuoden aikana. 

0
0
11.5.2022 - 10:28 #85975

Lakaisija

-111
Liittynyt:
24.7.2020
Viestejä:
58
JuhaR kirjoitti:

Vajaa pari kuukautta sitten manasin, että Porin Isokarhussa näyttää olevan liki 5 500 m2 - eli about 40 % - liiketiloista tyhjillää. Nyt tarjolla on kaksi liiketilaa, joiden yhteiskoko on tuhat neliötä, sekä muutama lähinnä katutason liiketila, joiden kokoa ei ole eritelty. Jos Porin Isokarhun liiketilat saadaan vuokrattua, niin kaikki on mahdollista. Pori toki ei Cityconin tuloksessa näyttele kovinkaan merkittävää roolia.

Muita Suomen kohteita:

- Koskikeskus. Neljä vapaata liiketilaa, yht. reilu 400 m2.
- Iso Omena. Kymmenen vapaata liike- ja toimistotilaa. N. 700 m2 + neljä tilaa, joiden neliömäärää ei mainittu.
- Myyrmanni. Neljä vapaata liike- ja toimistotilaa. Reilu 400 m2 + yksi tila, jonka neliömäärää ei mainittu.
- Lippulaiva. Ei vapaata tilaa?
- Isokristiina. Kuusi vapaata liiketilaa. Alle 500 m2 + kaksi tilaa, joiden neliömäärää ei ole mainittu.
- Trio. Kymmenen vapaata liiketilaa. N. 1900 m2 + kolme tilaa, joiden neliömäärää ei ole mainittu.

Muiden maiden tilannetta en ole tsekannut, mutta mun mielestä Suomen keskusten vapaiden tilojen määrä näyttää selkeästi pienemmältä kuin tuossa joitakin kuukausia sitten. Tai sitten muistelen ihan höpöjä. Niin tai näin, huhtikuussa lisäsin ja eilen lisäsin Cityconia salkkuun.

AIka hyvät täyttöasteet eli portfolio on hyvä, silti tällä alalla tilanne on muuttumassa erittäin haastavaksi kustannusten noustessa, korkojen noustessa ja ihmisten pakollisten elinkustannusten yli jäävän ostovoiman laskiessa.

Kiersin joku päivä erittäin keskeisellä paikalla sijaitsevan Helsingin Forumin ympäri, yläpiha sekä yhdyskäytävät huomioiden tyhjiä liiketiloja on 20-30 kpl. Monet tiloista, esim. entinen Alkon liiketila pohjakerroksessa hyvällä paikalla on ollut tyhjänä jo vuosia. Itseasiassa paikka ei näytä enää taantumalta kuten pari vuotta sitten, vaan lamalta papereilla päällystettyine ikkunoineen. Eipä noi ruotsinkielisetkään säätiömiehet oikein vakuuta osaamisellaan, ehkä kannattaisi miettiä vuokratasoa ja sitä että mitä todennäköisimmin kauppojen vuokranmaksukyky ei tule ainakaan nousemaan.

0
0
11.5.2022 - 12:05 #85983

Aki Pyysing

OP
+11679
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6535
Lakaisija kirjoitti:

 Kiersin joku päivä erittäin keskeisellä paikalla sijaitsevan Helsingin Forumin ympäri, yläpiha sekä yhdyskäytävät huomioiden tyhjiä liiketiloja on 20-30 kpl. Monet tiloista, esim. entinen Alkon liiketila pohjakerroksessa hyvällä paikalla on ollut tyhjänä jo vuosia. Itseasiassa paikka ei näytä enää taantumalta kuten pari vuotta sitten, vaan lamalta papereilla päällystettyine ikkunoineen. Eipä noi ruotsinkielisetkään säätiömiehet oikein vakuuta osaamisellaan, ehkä kannattaisi miettiä vuokratasoa ja sitä että mitä todennäköisimmin kauppojen vuokranmaksukyky ei tule ainakaan nousemaan.

Amerikkalaiset kiinteistösijoittajat ovat pitäneet valtaa Foorumissa jo yli viisi vuotta.

https://www.talouselama.fi/uutiset/makkaratalo-ja-forum-myydaan-amerikk…

Itse asiassa juurikin Atlantin takaiset omistajat ovat sössineet useita kiinteistökohteita, kun laittavat paikallisen johtajan konserniliekaan, eivätkä suostu mihinkään vuokranalennuksiin missään olosuhteissa. Samaa tekivät suomalaiset vakuutusyhtiöt 1990-luvun alussa pitkään, kunnes tulivat järkiinsä.

0
0
11.5.2022 - 14:16 #85998

Aki Pyysing

OP
+11679
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6535

Junamatkailu on kallista. Avasin läppärin ja tuuppasin ensi töikseni maanantaina ostetut citykanit ulos @6,85. Nythän kurssi on jo 6,90. En itke kuitenkaan kovasti, koska lappuja jäi vielä riittävästi.

Myydessäni en tykännyt ruutunäkymästä, koska ostossa oli paljon vähemmän kamaa kuin myynnissä. Löysin jäävuoren ja tiesin osuneeni isot ostohousut jalassa olevaan sellaiseen. Jos mie yritän ostaa paljon, käytän myös jäävuoria, koska sadat silmäparit tekevät laita-analyysiä, ja sitten vielä algot päälle. Mutta selkeästi joku ottaa juuri nyt positiota pitkästä aikaa, eikä pelkästään väistele taso kerrallaan alaspäin, kuten mie olen tehnyt. Harmillista, että kani on liian iso, että välittäjät näkyisivät.

0
0
11.5.2022 - 15:24 #86005

Ketunhäntä

+84
Liittynyt:
12.4.2021
Viestejä:
15

Valveutuneille Citycon-sijoittajille suosittelen lämpimästi tutustumista Hallituksen esitysluonnokseen kiinteistöveron uudistamiseksi. Esitysluonnos on löydettävissä Valtiovarainministeriön sivuilta oheisen linkin takaa.

https://vm.fi/kiinteistoverouudistus

(Ylhäältä laskien kolmas linkki)

Kauppakeskussijoittajan näkökulmasta pihvi löytyy sivun 62 taulukosta sekä taulukon jälkeisestä tekstiosuudesta.

 

"Kauppakeskusten sekä liike- ja tavaratalojen osuus veropohjasta on nykyisin noin kahdeksan prosenttia, niiden verotusarvot nousisivat noin 66 prosentilla ja veron määrä nousisi keskimäärin noin 50 prosentilla."

 

Uudistus läpimennessään vaikuttaisi eittämättä kielteisesti Cityconin ydinliiketoimintaan. Vaikutuksia ja erinäisiä vaikutusväyliä voi kukin tulkita omalla tavallaan.

0
0
11.5.2022 - 15:32 #86007

PikkuPro

+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Puhdasta mutuilua toki, mutta Akin sanomisiin sellainen ajatus, että onkohan joku iso ulkkaripoika tehnyt johtopäätöksen, miten Suomen NATO-hankkeelle käy nyt kun de facto Turvatakuutkin tuli ja Ruotsi aika varmasti hakee myös samalla. Sen jälkeen sitten johtopäätös siitä, miten kiinteistöjen kysyntään vaikuttaa NATO-jäsenyys.

Tuo ei meille toki uutinen, lopputulos eli NATO-jäsenyys. Jossain New York:ssa voi olla vähän eri sillä tässä NATO-asiassa on aikamoinen infoetu niillä, jotka osaa Suomea. Kaikki nyanssit ei välity ulkomaalaisille tarkkailijoille ja esim. Makedoniassahan 2016 Venäjä yritti murhata presidentin NATO-jäsenyyden estääkseen. Saattaapi siis olla, että Brittien de facto Turvatakuut on ihan jeppiskamaa sikäli, että vaikka lopputulos olisi sama niin tämä välitila markkinoilla nyt vähemmän myrskyisä.

0
0
11.5.2022 - 17:26 #86022

PikkuPro

+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Pari tuntia myöhemmin 2-3% ylempänä ja päivä +6,33%. Yleensä en mutuile kurssireaktioista uutisia mutta tää nousu on poikkeus. Imo voisi johtua noista de facto Turvatakuista jotka Johnson kuuden jälkeen lupaa Suomellekin. Tää lisää pinnoja aika smoothiin NATO-polkuun ja tästä ulkkarisijoittajat tykkää - heidän näkemä maariski down. Näin mä tän näkisin ja siis näkisin reaktion ihan järkevänä tällä kertaa.

Ei tää ollut mikään no-news, olisi tämä vaihe voinut mennä huonomminkin eli jotain kunnon hybridihommaa (pressa ja PM kunnon vatsatautiin) eikä Johnsonin lentelyä. Nyt on vähän myöhäistä enää myrkyttää pressaakaan hässäkkää hakeakseen kun Johnson on jo huitonut jalkansa maahan.

Tämä erä:

Britit (= NATO) 1 - Putin 0.

0
0
13.5.2022 - 12:43 #86133

Aki Pyysing

OP
+11679
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6535

Miusta tulee vielä sietämättömämpi leija tämän viimeisen Citycon-nousun myötä. Yleensä en juuri kurssimuutoksia toivo, vaan lähinnä tarkkailen ja teen sissihyökkäyksiä, jos näen heikkoutta puolella tai toisella. Mutta Ovaron ostettua kaneja - ja niiden välittömästi halvennuttua kun kissamies ei ostanutkaan omia - tuli jo vähän painetta kurssinkin puoleen.

Onneksi heräsin tänään keventelemään vasta 7,31 tasolla enkä ollut eilen iltapäivällä ruudulla. Toivottavasti eiliset ja tämnpäiväiset myyntini olivat aivan liian hätäisiä.

En muuten ihan välttämättä tajua, miksi Citycon maanantaina 6,66 ja perjantaina 7,40. Tuntuisi siltä että edelleen olisi sama tase, johto ja olosuhteet. Mutta fundasijoittajan ei tarvitse tällaista ihan hirveästi arvaillakaan, yleensä edullisesti hinnoitellut laput ovat jossain vaiheessa nousseet, ja harvoin sitä päivää on pystynyt etukäteen edes visioimaan. Tosin tällä kertaa olin visioinut nousun heti yhtiökokouksen jälkeen, kun kani alkaa syödä omiaan. Ihan kaikki muutkaan visioni eivät ole aina toteutuneet. 

0
0
13.5.2022 - 12:53 #86135

Velho

+1412
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
544

Todella mielenkiintoinen hinnanmuodostus tällä osakkeella juuri ennen virallista pressan ja PM:n NATO-päätöksen julkaisua, vaikka siinä ei ollut etukäteen mitään epäselvää. Silti kurssi hakattiin vuoden pohjiin juuri ennen tätä antikliimaksia. Niistä pohjista on tultu nopeasti yli 10% ylös. Citycon nyt YTD +5,6% kun indeksi -13,5%. NATO heart. Citycon-rivini vihertää muuten ensi kertaa elämässään. Toki osingot huomioiden on ollut plussalla jo aiemminkin.

0
0
13.5.2022 - 14:22 #86161

PikkuPro

+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764
Velho kirjoitti:

Todella mielenkiintoinen hinnanmuodostus tällä osakkeella juuri ennen virallista pressan ja PM:n NATO-päätöksen julkaisua, vaikka siinä ei ollut etukäteen mitään epäselvää. Silti kurssi hakattiin vuoden pohjiin juuri ennen tätä antikliimaksia. Niistä pohjista on tultu nopeasti yli 10% ylös. Citycon nyt YTD +5,6% kun indeksi -13,5%. NATO heart. Citycon-rivini vihertää muuten ensi kertaa elämässään. Toki osingot huomioiden on ollut plussalla jo aiemminkin.

Joo, munkin Citycon-vipu vihertää eka kerran. Päätöksessä sinällään ei ollut epäselvää mutta on tässä tullut kolme aitoa uutista lähipäivinä:

1) Käytännön Turvatakuut tuli kuin tulikin

2). Ruotsi hakee käytännön varmasti käytännön samaan aikaan

3) Venäjä ei tunnu keksivän tähän hätään kunnon kikka kolmosta (joka tuskin muuttaisi päätöstä mutta voisi aiheuttaa epävarmuutta markkinoille...jos vaikka Marinille olisi tullut mysteeri-vatsatauti ennen torstaita).

On huomioitava, että Suomiriskiä arvioidaan aika etäältä -Jenkkirahastoilla on vähän muutakin puuhaa. Suomalaiset tietävät paremmin mikä suomiriski on tai ei ole mutta jossain New York:ssa ei kaikkia Tuomiojan kryptisiä mutinoita viittitä tai osata kääntää selkokielelle. Siksi tälläinen selkeä ilmoitus Pressalta ja PM:ltä, Turvatakuilla, voi olla jollekin Jenkkirahastolle aika gamechanger. "Ok, ne menevät Natoon - > saa sijoittaa".

Ja jos Cityconille laitetaan "vihreä pylpyrä" niin sieltä voi tulla ihan paperirahaa ostolaitaan.

Nato on toki hyvästä myös asuntomarkkinoille, Cityconin kehityshankkeille siis.

0
0
1.6.2022 - 17:47 #86813

ItiksenKiekko

+306
Liittynyt:
8.7.2017
Viestejä:
216

Nordnetissä Cityconin lainoitusastetta korotetaan 5 %-yksikköä 60%:iin. Muutos astuu voimaan 2.6.2022.

0
0
1.6.2022 - 18:15 #86817

hannu_seppanen

Liittynyt:
1.6.2022
Viestejä:
1
ItiksenKiekko kirjoitti:

Nordnetissä Cityconin lainoitusastetta korotetaan 5 %-yksikköä 60%:iin. Muutos astuu voimaan 2.6.2022.

 

Pahoittelut hölmöstä kysymyksestä, mutta mitä tarkoittaa Nordnetissä lainoitusasteen nosto? Ottaako yhtiö lisää lainaa ja Nordnet raportoi tästä vai onko Cityconia mahdollista ostaa Nordnetistä isommalla vivulla yms?

0
0
1.6.2022 - 18:17 #86818

ItiksenKiekko

+306
Liittynyt:
8.7.2017
Viestejä:
216
hannu_seppanen kirjoitti:

 

ItiksenKiekko kirjoitti:

Nordnetissä Cityconin lainoitusastetta korotetaan 5 %-yksikköä 60%:iin. Muutos astuu voimaan 2.6.2022.

 

 

Pahoittelut hölmöstä kysymyksestä, mutta mitä tarkoittaa Nordnetissä lainoitusasteen nosto? Ottaako yhtiö lisää lainaa ja Nordnet raportoi tästä vai onko Cityconia mahdollista ostaa Nordnetistä isommalla vivulla yms?

https://www.nordnet.fi/fi/palvelut/lainat-ja-luotot/lainoitusasteet

0
0
1.6.2022 - 18:18 #86819

Artsipappa

+2036
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1900
hannu_seppanen kirjoitti:

 

ItiksenKiekko kirjoitti:

Nordnetissä Cityconin lainoitusastetta korotetaan 5 %-yksikköä 60%:iin. Muutos astuu voimaan 2.6.2022.

 

 

Pahoittelut hölmöstä kysymyksestä, mutta mitä tarkoittaa Nordnetissä lainoitusasteen nosto? Ottaako yhtiö lisää lainaa ja Nordnet raportoi tästä vai onko Cityconia mahdollista ostaa Nordnetistä isommalla vivulla yms?

Isompi vipu 

0
0
13.6.2022 - 21:00 #87228

Trolli

+474
Liittynyt:
21.10.2018
Viestejä:
425

 

Melkosta nousua koroissa

 
0
0
13.6.2022 - 21:04 #87229

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

Laitetaan se twiitissä ollut korkokuvakin tähän lisäksi.

Jos inflaatio on 7-8% ja Cityconin vuokrat on sidottu indeksiin, niin reaalikorko olisi kuitenkin edelleen maltillinen?

0
0
13.6.2022 - 21:38 #87232

Trolli

+474
Liittynyt:
21.10.2018
Viestejä:
425

Mutta moniko liike kestää tuollaisia vuokrien korotuksia, jos talouskasvu hiipuu ja kääntyy jopa laskun puolelle.

Inflaation on kuitenkin pakko kääntyä kohta laskuun, jos palkat ei lähde reiluun nousuun. Lainoissa taas korot juoksee pitkälle tulevaisuuteen ja yleinen korkotaso tuskin on ihan heti tulossa alas. Sen takia reaalikorko ei anna tänhetkisen tilanteessa kovin hyvää kuvaa.

0
0
13.6.2022 - 22:35 #87236

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

Hyvin pitkälti olen samaa mieltä.

Trolli kirjoitti:

Mutta moniko liike kestää tuollaisia vuokrien korotuksia, jos talouskasvu hiipuu ja kääntyy jopa laskun puolelle.

En tästäkään ole eri mieltä. Mutta periaatteellisella tasolla. Inflaatiohan tulee siitä, että noiden liikkeiden myymien tavaroiden ja palveluiden hinnat nousevat inflaation verran. Eli kassan kilahtaa inflaation verran enemmän euroja joilla maksaa inflaation verran nousseet vuokrat eli tämän peruteella kassa kestäisi. Välttämättä tilanne ei siis johda taantumaan. Tosin taantuman riski on suuri ja taitaa olla jo melkein käsillä muiden(kin) syiden ajamana ja silloin dynamiikka on vähän monimutkaisempi ja asiakkaatkin käyttävät vähemmän rahaa....

0
0
13.6.2022 - 23:08 #87237

TL

+1094
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
849
Tinggeli kirjoitti:

Inflaatiohan tulee siitä, että noiden liikkeiden myymien tavaroiden ja palveluiden hinnat nousevat inflaation verran.

Keskiarvona noin mutta keskiarvo monesti kuvaa huonosti oikeaa elämää. Bensanhinnan tuplaaminen on osa tuota 8% inflaatiolukua mutta sillä on aika huono korrelaatio ison omenan hierontaliikkeen euroihin. Tai se taitaa olla lähinnä negatiivinen kun maksavien asiakkaiden palkoista suurempi osa valuu sinne bensapumpulle. Joten ei se mene teoriassakaan niin että kaikki vaan nousee sen 8%.

0
0
14.6.2022 - 10:14 #87248

Pimmy

+4
Liittynyt:
23.11.2020
Viestejä:
7

Näin yritin itse jäsennellä inflaation vaikutusta tähän bisnekseen:

  • Cityconin kustannustaso: Lämmitys- ja sähkökulut kasvaa, vaikutusta vähentää viime vuosina tehdyt mittavat investoinnit aurinkopaneeleihin ja älykkääseen energiakulutukseen. Muistan jostain lukeneeni että seitsemässä kauppakeskuksessa on paneeleja. Onkohan pelkkää valkopesua vai onko tällä jo merkittävä rahallinen vaikutus? Palkoissa varmaan nostopaineita mutta onneksi Cityconin bisnes ei ole työvoimavaltaista niin lasken nämä pähkinöiksi.
  • Cityconin vuokralaisten kustannustaso: Ravintoloilla raaka-ainekulut nousee ja palkat nousee, liikkeille nousevat kuljetuskustannukset kun kaukoidästä roudaa kaikenlaista krääsää. Päivittäistavarassa hyvä hintajoustovara ja palvelupuoli ehkä vähemmän olennainen.
  • Cityconin vuokralaisten tulopuoli: Ostovoima eittämättä heikkenee, mutta heikkeneekö niin paljon että on merkittävää vaikutusta tähäntapaisiin hankintoihin? Voiko jopa olla että ravintolaan ja vaatteisiin laitetaan vähän enemmän rahaa kun isommat investoinnit, autot, keittiöremontit, lomamatkat jne laitetaan hyllylle?

En ole huolissani muusta kun siitä, että pidemmän päälle velka voi maksaa merkittävästi enemmän kuin nyt. Tässä taitaa kuitenkin olla ensimmäiseen isompaan erääntymiseen vielä pari vuotta aikaa, niin olen aika rauhallisin mielin.

0
0
14.6.2022 - 11:23 #87255

Hynägrande

+1747
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1203

Tekisi suunnattomasti mieli ostaa takaisin 7,4-7,5 haarukassa myytyjä cityconeja nyt. Mutta arvelin että on niin monta epävarmuustekijää ilmassa, että kurssi voi dipata vielä lisääkin. Koen tällä hetkellä todella vaikeaksi arvioida mikä tarkalleen olisi cityconin "fair value" ja mikä on toisaalta "pohja" markkinoilla kun huonoja uutisia tulee eri tuuteista. 

Loput conit pysyy kyllä salkussa, en ole myymässä aivan helpolla jos kurssi on tällä noin 7 tasolla.

 

0
0
20.6.2022 - 15:00 #87708

Aki Pyysing

OP
+11679
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6535

Reaalimaailman asioista Citykanin suhteen: Ylihuomenna irtoaa taas 0,125 kuponki. Eli huomenna viimeinen päivä ostaa tällä osingolla.

Miulla ei ole mitään varmaa näkemystä, miten osake käyttäytyy osingon irrotessa. Välillä osake on noussut ennen kupongin irtoamista enemmän kuin osingon verran ja sen jälkeen laskenut enemmän. Välillä taas kupongin irtoaminen ei heti ole tuntunut missään, mutta viiveellä vaikuttanut siltä. Tosin pääteoriani on, että hinnassa on mukana niin paljon muuta kohinaa, vajaan 2%:n kuponki sen verran pieni ja markkinatilanteet uniikkeja, että mitään voitollista kaavaa tuskin on löydettävissä.

0
0