Entinen Pelimies

+14
Liittynyt:
29.10.2017
Viestejä:
36

Sähköautoilu on esillä kaikkialla ja sen odotetaan kokevan räjähdysmäistä kasvua tulevina vuosina. Lisäksi muut älylaitteet ja ladattavat vimpaimet ovat suuressa huudossa, jonka takia on odotettavissa todella kiivas kysyntä akkuihin tarvittaville raaka-aineille sekä itse akuille. Esim. koboltista oli uutisissa, että siitä saattaa tulla puutetta lähivuosina.

Siksipä kysymys kuuluu - mitkä yhtiöt, rahastot tai indeksit ovat parhaat jos haluaa hyötyä tästä oletettavasta megabuumista?

0
0
14.12.2017 - 13:26 #16989

Daytrader

+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Tässä on ihan miettimisen paikka. Voisi olla yksi sektori joka kuplaantuu. Mietin tätä jo vuosi sitten, mutta karkeana virheenä sijoitukset jäi tekemättä. Nyt hinnoittelu näyttää jo aika hurjalta, mutta voi vielä jatkaa samaan suuntaan. Ainakin seurantaan voisi laittaa.

Global X Lithium ETF on 59% YTD.
Suurimmat litiumin tuottajat ovat kait: Albemarle(ALB), FMC(NYSE), Quimica Y Minera (NYSE)

Ongelma näissä on toki, että litium on suhteellisen pieni osuus tuotannossa. Mutta jos hinnat jatkavat nousuaan, niin ennen pitkää osuus liikevaihdosta kyllä kohoaa.

Cobaltissa suurimmat listatut tuottajat taitavat olla Glencore, China Molybdenum(HKEX) ja Vale (?)  Näistä tuo Kiinalainen näyttäisi olevan aika hintava ja kaksi muuta paljon isommin riippuvaisia rautamalmista ja muista metalleista. Suomessa toimiva Freeport Cobalt on kait ihan merkittävä tekijä. Pitää palata näihin myöhemmin. Paras, jos löytäisi jonkun out-of-box vaihtoehdon. Joku joka kehittää noille korvaavia yhdistelmiä tai muuten hyötyy buumista. Lopultahan tässä käynee niinkuin aina. Tarjontaa ilmaantuu lisää kun hinnat kohoavat. Mutta siihen voi kestää yllättävän pitkään, varsinkin kun akkujen tuotanto pääsee todella isosti vauhtiin vasta kymmenen vuoden päästä kun infrastruktuuri on maailmanlaajuisesti valmiimpaa.

0
0
30.5.2022 - 12:06 #86710

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

HS 29.5.2022:
" Goldman Sachs arvioi akkumetallien kiihkeän kasvumarkkinan olevan toistaiseksi ohi. "

https://www.hs.fi/talous/art-2000008849815.html

" Goldman Sachs ennakoi keskeisille akkumetalleille synkkiä näkymiä. Pankin mukaan koboltin, litiumin ja nikkelin hinnat tulevat putoamaan seuraavien kahden vuoden aikana, uutistoimisto Bloomberg uutisoi.

”Sijoittajat tietävät, että akkumetallit ovat 2000-luvun maailmantaloudessa keskeisessä roolissa”, kirjoittavat Goldman Sachsin analyytikot sunnuntaina julkaistussa kirjoituksessaan.

”Huolimatta kasvavasta kysynnästä, arvioimme akkumetallien kiihkeän kasvumarkkinan olevan toistaiseksi ohi.”

Esimerkiksi sähköautojen akkujen kannalta tärkeän litiumin hintaan pankki odottaa jyrkkää korjausliikettä. Litium on maksanut tänä vuonna keskimäärin alle 54 000 dollaria tonnilta. Goldman arvioi litiumin maksavan ensi vuonna keskimäärin hieman yli 16 000 dollaria tonnilta.

Hintaan ennakoidaan siis yli 70 prosentin pudotusta."

Taitaa vaikuttaa lähiaikoina ylituotannon takia negatiivisesti kaivosteollisuuteen, mutta akkuteollisuus kiittää kun raaka-aineiden hinnat laskevat. Raaka-aineiden kysyntä ei kuitenkaan ole laskussa, päinvastoin. 

Suomessa kaivosyhtiö Keliberillä on Keski-Pohjanmaalla Kaustisen alueella menossa lithiumiin liittyviä projekteja. Norjalainen Nordic Mining ASA osti 68 % osuuden Keliberistä mutta omistus on laskenut kun yhtiö on myynyt osuuksia mm. Suomalaisille sijoittajille. Tällä hetkellä omistuosuus on 12%  (suurimmat Sibanye Stillwater Limited 30% osuus ja Suomen Malmijalostus Oy  19,4% ja neljäntenä Jorma Takanen 6,6%).

Tuotantoon päästessään Keliberin Kaustisen litiumkemikaalituotanto vastaisi 5 %:a maailman tuotannosta ja olisi Euroopan suurin tuotannossa oleva litiumkaivos, jonka malmivarat riittäisivät yli 15 vuoden tuotantoon. Keliberin tavoitteena on aloittaa rakentaminen vuonna 2022 ja litiumhydroksidin tuotanto alkaisi omista malmivaroista vuonna 2024-2025. 

Benchmark Mineral Intelligence ennusti jo pari vuotta sitten, että nyt ennustettua litiumin ylitarjontaa seuraan litiumpula ja nyt Goldman Sachs on samoilla linjoilla. Tämän hetken ennusteiden mukaan akku-materiaalinen tuotanto ylittää kysynnän hetkellisesti ylitarjonnan takia, mutta tilanne tasoittuu aika nopeasti (kuva vuoden 2020 ennusteesta):

Akkumetallien kysyntä jatkaa kuitenkin kasvuaan, eli nyt nähtävä hinnan korjaus on väliaikainen.

Keliberin hankkeesta. Yhtiön tiedotteessa 25.3.2022 Keliber Oy:n  toimitusjohtaja Hannu Hautala oli varsin tyytyväinen päivitetyn kannattavuusselvityksen tuloksiin. Laskelmat on tehty lithiumin hinnalla 24 936 USD/tonni (nyt hinta noin tuplat): https://www.keliber.fi/ajankohtaista/tiedotteet-ja-julkaisut/0EB6076DC1…

Onko tässä tulossa hyvä hetki sijoittaa kaivosyhtiöihin kuten Keliberiin (mitenköhän tämä onnistuisi helposti, kun on listaamaton yhtiö eikä ole markkinapaikkaa): https://www.keliber.fi/sijoittajat/

Viitattu artikkelin 23.10.2020 tietoihin: https://www.benchmarkminerals.com/membership/lithium-in-2020-prices-cor…

0
0
31.5.2022 - 11:52 #86754

LopullaBensaa

-9
Liittynyt:
2.9.2020
Viestejä:
17

Eiköhän Keliber järjestä listautumisannin. Kaivoksen saattaminen tuotantoon nielee kumminkin aika paljon rahaa.

0
0