Pitkän aikavälin maariski – perimmäisten kysymysten äärellä

18
forum
|

Heikin Ashi

+2388
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
835

Alla muutamia itselleni asettamia kysymyksentapaisia mahdolliseen pitempiaikaiseen Suomen maariskiin liittyen pohdittavaksi. Olen jostain ymmärtänyt, että kysymykset ovat vastauksia tärkeämpiä. Tosin tämä ”listaus” valitettavalla pituudellaan puolustaa itseään sitä riskiä vastaan, että joku sen jaksaisi lukea.

 

Onko Venäjän hyökkäys 44 miljoonaisen itsenäisen veljeskansan kimppuun Euroopassa käänteentekevä ja vaikutuksiltaan vuosikymmenten juttu myös Suomen osalta?

Tuottiko Venäjän johdolle operaatioon lähteminen tankein, ohjuksin ja pommein mitään ongelmia tai tunnontuskia?

Vetikö Putin samalla 30 vuotta jatkuneen Venäjän taloudellisen integraation lännen kanssa kerralla vessanpöntöstä alas ja mitkä ovat huuhtelun pitkävaikutteiset seuraukset?

Venäjän väkiluku on 146 miljoonaan, Suomen 5,5 miljoonaa. Jos Venäjän johto katsoo maan elintärkeiden turvallisuusintressien vaativan, onko 3,7 %:lla sen suurempaa merkitystä?

Vaihtuuko Venäjän johto ja milloin vielä huonompaan vai hiukan parempaan?

Kun tämän tason riskit on jo otettu ja tälle tielle on lähdetty, onko siis hyvin mahdollista, että Putin järjestelee lähialueita ydinpelotteensa suojassa samalla kertaa niin pitkälle kuin pystyy? Hitlerin inkarnaatioksi mainittu henkilö piti hiljattain aivan esikuvansa mukaisen puheen ”hyökkäys ei lopu ennen kuin vaatimuksiimme suostutaan.”

Venäjän vaatimukset USA:lle viime joulukuulta:

1)Venäjä sanoo olevan elintärkeätä sen turvallisuuden takaamiseksi, että Nato ei saa ottaa jäsenikseen uusia valtioita.

2)Venäjä vaatii, että kumpikin osapuoli pidättäytyy sotilaallisesta toiminnasta ja aseistamisesta alueilla, joilla toinen osapuoli kokee toiminnan uhaksi turvallisuudelleen.

 

Mitä alueita Venäjä pitää kaikkein elintärkeimpinä alueinaan Moskovan lisäksi? Missä on maan suurin sotilastukikohta ja toiseksi suurin kaupunki? Onko se on valmis tekemään ihan mitä tahansa niiden ”turvaamiseksi”?

Voisivatko alueet olla nimeltään Murmansk ja Pietari?

Sijaitsevatko ne Suomen rajan läheisyydessä?

Vuonna 1990, kun Neuvostoliitto veteli viimeisiään, Suomessa asui 3800 venäjänkielistä. Vuoden 2020 lopussa puolestaan 84000. Jos venäläisten muutto jatkuu samanlaisena kuin 1990-2020, vuonna 2035 Suomessa on 400000 venäjänkielistä. Onko Venäjä perinteisesti pitänyt ulkomailla asuvia venäläisiä tai venäjänkielisiä ominaan? Mahdollistaako tämä heidän ”puolustamisensa” toisen maan alueella vaikka aseilla? Vai tarvitaanko edes tankkeja ja ohjuksia? Sopivia siirreltäviä ”turvapaikanhakijoita”, muslimeja, on Venäjällä lähes 20 miljoonaa.

 

Onko näillä asioilla, joita jotkut saatavat nimetä jopa riskeiksi, vaikutusta elämäntilanteeseeni ja sijoituksiini?

Jonkin verran. Omat sijoitukseni Suomessa ovat vähäiset (eräitä asunto-osakkeita lukuun ottamatta). En edes tunne suomalaisia yhtiöitä syvällisemmin. Tämä johtuu mm. siitä, että asuin pitkään ulkomailla ja paneuduin lähinnä USA:n sijoitusmarkkinoihin hyvinkin laajasti ja myöhemmin myös Ruotsin. Olen nostanut Suomen maariskin asteikollani 1-5 nyt tasolle 4,5, joka merkitsee ostokieltoa Suomeen, vaikka papereita saisi kuinka ”alehintaan”. Asunto-osakkeitakin pitäisi ilmeisesti realisoida, sillä pitempi näkymä vaikuttaa valitettavasti varsin heiveröiseltä, jopa synkältä. 

 

Määritteleekö sota, kuka on oikeassa, vaan ainoastaan kuka tai mitä on jäljellä?

 

”Putin needs strong moves to keep the country as one. There is some criticism that he is centralizing power, but in Russia, if you don't centralize power, you have the risk of losing the country. ”

Anatoli Karpov

 

Mutta ei niin synkkää, ettei jotain erittäin positiivistakin: Kauppalehti tänään 14.3.2022: Nordean päästrategi Antti Saari uskoo, että pahin on jo markkinoilla takana - ”Kurssitasot alkavat olla houkuttelevia”.

 

Strategi Saari ei siis näe suurempaa mestasoitumisen (lääketiede= laajentua, muodostaa etäpesäkkeitä) riskiä. Hyvä niin. Ehkä lisään  USA:n viljelysmaa-, life-science-real-estate ja telecom-infra-REITtejä. Täytyy tutkia myös Farmtogetheriä. Uskaltaako Euroopan REITteihin sijoittaa esim. Big Yellow Group ja DIC Asset (kurssi  miinus 33 % NAV, osinko 5,5 %)?

 

PS. Vielä hiukan lisää pohdittavaa, jotta asia ei olisi aivan yksinkertainen: Suomen Ulkoasiainministeriön tilaamassa Nato-selvityksessä vuodelta 2016 kirjataan Murmanskin ja Pietarin alueiden merkitys Venäjälle Suomen Nato-jäsenyysasiassa näin:

 

Nato-jäsenyyden vaikutuksista Venäjän keskeisiin uhkakuviin maan luoteisosissa kuuluvat pääsyn turvaaminen Pietariin eli ’pohjoiseen pääkaupunkiin’ ja sen puolustaminen sekä maan pyrkimys suojella kaikin keinoin ydinpelotettaan ja pohjoista laivastoaan Murmanskin rannikolla, mukaan lukien Arkangelin telakat ja Plesetskin ohjuskeskus. Maan ilmapuolustus keskittyy pohjoisnavan yli tulevia uhkia vastaan. Venäjän kyky estää merialueen käyttö yltää kauas etelään Norjanmerellä. Maahyökkäyksen estäminen on uuden Arktisen prikaatin tehtävä, joka parhaillaan perustetaan Alakurttiin, Murmanskin eteläpuolelle, lähelle Suomen rajaa.

Norjan puolustustutkimuslaitoksen, FFI, tutkijan Kristian Åtlandin mukaan yli 80 prosenttia Venäjän merillä olevista strategisista ydinaseista on sijoitettu Kuolan niemimaalle Venäjän Pohjoisen laivaston hallintaan. 

Toki Nato-maa Norja on lähempänä Murmanskia kuin Suomi. Etäisyys Murmanskista Norjan rajalle on lyhimmillään noin 100 kilometriä. Myös Nato-maa Viro on lähempänä Pietaria kuin Suomi. Etäisyys Pietarista Viron rajalle on lyhimmillään noin 110 kilometriä.

Siinäpä päättäjille ja sijoittelijoille hiukan meta-tason puntaroitavaa.

 

0
0
14.3.2022 - 15:42 #83498

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Heikin Ashi kirjoitti:
Mitä alueita Venäjä pitää kaikkein elintärkeimpinä alueinaan Moskovan lisäksi? Missä on maan suurin sotilastukikohta ja toiseksi suurin kaupunki? Onko se on valmis tekemään ihan mitä tahansa niiden ”turvaamiseksi”?

Voisivatko alueet olla nimeltään Murmansk ja Pietari?

........

Myös Nato-maa Viro on lähempänä Pietaria kuin Suomi. Etäisyys Pietarista Viron rajalle on lyhimmillään noin 110 kilometriä.

Lisään listaan vielä Venäjän Itämeren laivastotukikohdan Pietarin lähellä Kronstadt:issa. Ihan varmasti Venäjä haluaa pitää laivastotukikohdan auki eli pääsyn Itämerelle (siellä on myös telakka ja iso tavarasatama). Toisen maailmansodan kynnyksellä Suomi ja Viro sopivat yhteistyöstä jonka tarkoitus oli sulkea Suomenlahti. Tähän kuului rannikkotykit Suomen ja Viron puolella sekä kummankin maan Suomenlahdella toimineet sukellusveneet (Suomi 5 kpl ja Viro 2 kpl) ja niiden kyky laskea miinasulku Suomelahden poikki. Stalin esti tämän toimillaan joka johti lopulta Viron miehitykseen. Suomi pani hanttiin ja se johti talvisotaan.

Kun yleisesti on ihmetelty miksi ihmeessä Putin haluaisi hyökätä Suomeen, mitä meillä on sellaista mitä Putin haluaa, niin kyllä se on tämä sama asia. Jos Viron lisäksi Suomi on Nato maa, niin Venäjän Itämeren laivasto on pussitettu aivan samalla tavalla kun se oli pusittettu lähes koko jatkosodan ajan. Silloin Suomenlahden yli oli viritetty sukellusveneverkko + miinoitteet joita valvottiin tiukkaan. Neuvostoliiton sukellusveneet eivät päässeet häiritsemään Suomen merellistä huoltoreittiä Ahvenanmaalla, kun se oli pussitettu Suomelahden perukoille.

Mitä tulee Murmanskiin, niin sinne johtaa junarata Pietarista. WW2 aikaan se jnarata ja satama oli strateginen kohde, mitä ne on edelleen. Saksa yritti tuhota Murmanskin radan ja vallata myös Murmanskin + koko niemimaan. Se ei siinä onnistunut vaan Saksan sotilaat jäivät jumiin heti lähtökuoppiinsa Lapin erämaassa (siellä ei ollut teitä, joten eteneminen oli todella työlästä). Suomalaiset saavuttivat sentään Murmanskin radan Sallan korkeudella, mutta eivät sitä tuhonneet tietyistä syistä.

Murmanskin satama ja rata ovat edelleen tärkeitä Venäjälle. Ja jos Suomenlahti suljetaan, niin Murmanskin merkitys kasvaa edelleen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Operaatio_Hopeakettu

"Adolf Hitlerin alkuperäinen suunnitelma oli hyökätä Murmanskiin suoraan Petsamosta. Norjan joukkojen komentaja Eduard Dietl oli saanut suunnitelman tietoonsa joulukuussa 1940. Dietl epäili hyökkäyssuunnitelman onnistumista vaikean maaston ja ongelmallisen huollon vuoksi, hänen mielestään olisi pitänyt keskittyä strategisesti tärkeän Petsamon puolustamiseen. Huhtikuun 21. päivänä 1941 hän esitti Hitlerille että suoran hyökkäyksen sijaan katkaistaisiin Murmanskiin johtava rautatie etelämpää, jolloin kaupunki joutuisi eristetyksi. Toukokuun alussa Hitler esitti uusitun suunnitelman: hyökkäys Petsamosta Murmaskiin toteutettaisiin, mutta lisäksi hyökättäisiin Sallasta ja Kiestingistä itään katkaisemaan kaupunkiin johtava rautatie "

0
0
14.3.2022 - 19:16 #83519

Juha X

+470
Liittynyt:
28.12.2020
Viestejä:
182

Maantieteelle emme voi mitään. Mutta Venäjälle pitäisi voida. Toivottavasti tänä vuonna saadaan Nato-prosessi maaliin. Siihen Putinin pyrkimykset kilpistyvät Pohjolassa.

Muuten Venäjä laajentaa etupiiriään niin pitkälle kuin pistin uppoaa: ”if you find mush, you push. If you find steel, you withdraw”. Aina Atlantin rantaan asti. Se olisi varmaan tarpeeksi iso luonnollinen puolustuslinja Venäjänkin mielestä.

Tekosyitä laajenemiselleen pinta-alaltaan maailman suurin valtio aina keksii. Itämeren laivaston esikunta sijaitsee Kaliningradissa, vaikka aluksia on myös Kronstadtissa ja Lomonosovissakin. Jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon, Itämeri muuttuu Naton sisäjärveksi. Nato toki pystyy jo nytkin tukkimaan Tanskan salmet. Venäjän vahva Pohjoinen laivasto majailee Murmanskin lähellä Severomorskissa. Sieltä ydinsukellusveneet lähtevät maailman merille.

(Toisen maailmansodan aikana saattueet Murmanskiin toimittivat Lend-and-Lease -apua Venäjälle. Sen estämisessä Pohjois-Norjasta ja Petsamosta käsin saksalaiset jänkhäjääkärit jäivät lähtökuoppiinsa. Tirpitz, muut taistelualukset ja sukellusveneet eivät paljon parempaan pystyneet. Ei tainnut sataman edustan miinoituskaan onnistua. Jos pommikoneita olisi riittänyt pohjoiseen, satama ja rautatie tuskin olisivat pitkiä aikoja toimintakunnossa pysyneet.

Aksel Airon Sorokka-suunnitelma vuoden 1942 alkupuolella ei toteutunut, kun USA oli kieltänyt katkaisemasta Murmanskin rataa. https://www.doria.fi/handle/10024/74464 Mutta peli oli pelattu jo syksyllä 1941. Leningradin saarto ei sulkeutunut Syvärillä, kun saksalaiset uupuivat jo Tihvinässä. Kesäsota ei päättynyt syksyyn, vaan voimat sitoutuivat vuosiksi asemasotaan.)

Maariski tuskin poistuu ilman Nato-jäsenyyttä. Riskipreemiot näkyisivät varmaan vertaamalla Suomen valtion pitkien lainojen korkoja vaikkapa EU:n koronaelvytyspaketin rahoittamiseksi liikkeelle laskemiin AAA-bondeihin.

0
0
14.3.2022 - 19:29 #83521

Heikin Ashi

OP
+2388
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
835
Juha X kirjoitti:

(Toisen maailmansodan aikana saattueet Murmanskiin toimittivat Lend-and-Lease -apua Venäjälle.

 

Venäläiset ovat tyystin unohtaneet, että USA:n materiaalinen  apu  Neuvostoliitolle vuosina 1941-45 oli täysin ratkaisevaa heidän sotaponnisteluilleen.  U.S. Lend-Lease to the Soviet Union arvoltaan 180 miljardia USD nykyrahassa. Toimitetun materiaalin määrä oli valtava: Ilman sitä sodan kulku olisi ollut täysin toinen!

400 000 jeeppiä ja kuorma-autoa
14 000 lentokonetta !!!
8000 traktoria
13 000 tankkia !!!
1,5 miljoonaa peittoa
15 miljoonaa paria armeijan saappaita
107 000 tonnia puuvillaa
2,7 miljoonaa tonnia bensiinituotteita
4,5 miljoonaa tonnia ruokaa.

0
0
14.3.2022 - 20:47 #83528

Juha X

+470
Liittynyt:
28.12.2020
Viestejä:
182

USAn avun mittasuhteet Neuvosto-Venäjälle olivat käsittämättömän suuret.

Apu kulki Murmanskin ja Arkangelin lisäksi Persian (Basran) ja Vladivostokin sekä Alaskan ja Mustanmeren kautta. Saksan ainoa mahdollisuus oli tuhota elävää voimaa nopeammin kuin uusia ikäluokkia astui Stalinin Neuvostoliiton palvelukseen. Mutta kun Japani suuntautui poispäin Venäjän kaukoidästä, Siperiasta virtasi divisioonia Saksaa vastaan. Avun- ja aseenkäyttäjät eivät loppuneet.

Suomen suuri mahdollisuus päättää Kesäsota ratkaistiin noin 9.9.1941. Silloin hyvin alkanut hyökkäys Karjalan kannaksella pysäytettiin vanhan rajan tuntumaan. Valtaosa joukoista vedettiin takaisin ja siirrettiin satoja kilometrejä Laatokan itäpuolelle hyökkäämään kohti Syväriä. Pistintä ei työnnetty läpi Leningradin linnoitusvyöhykkeen niin pitkälle kuin se upposi.

Ulkopoliittisesti ei voitu. Saksa oli käskenyt hyökätä Laatokan itäpuolelta. Marski joutui siksi muuttamaan suunnitelmansa. Iso-Britannia oli taas vaatinut, ettei Leningradia lähestytä Suomen puolelta.

Vaikea siinä oli varmaan vienosti todeta, että täällä Laatokan jäällä hiihdetään vain kohti Pähkinalinnan rauhaa. Sukset olisivat menneet ristiin viimeistään Elämäntiellä.

0
0
16.3.2022 - 18:29 #83662

Heikin Ashi

OP
+2388
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
835
Heikin Ashi kirjoitti:

 

Vuonna 1990, kun Neuvostoliitto veteli viimeisiään, Suomessa asui 3800 venäjänkielistä. Vuoden 2020 lopussa puolestaan 84000. Jos venäläisten muutto jatkuu samanlaisena kuin 1990-2020, vuonna 2035 Suomessa on 400000 venäjänkielistä. Onko Venäjä perinteisesti pitänyt ulkomailla asuvia venäläisiä tai venäjänkielisiä ominaan? Mahdollistaako tämä heidän ”puolustamisensa” toisen maan alueella vaikka aseilla?

 

Rakkaan Venäjän Suomen Suurlähetystö lähettää kaikille terveisiä  Tätä jo odoteltiinkin. Ei muuta kuin väsäämään viestejä emailiin.

"Rakkaat maanmiehet!

❗️ Ilmoita Venäjän federaation kansalaisiin ja venäjää äidinkielenään puhuviin kohdistuvista oikeusrikkomuksista, syrjinnästä ja vihan yllyttämisestä suurlähetystön konsuliosastolle sähköpostitse consdepfin [at] yandex.ru (consdepfin[at]yandex[dot]ru)"

0
0
17.3.2022 - 09:30 #83697

Heikin Ashi

OP
+2388
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
835
hode kirjoitti:

Hybridisota on alkanut....

Venäjän hybridisota Suomen tasavaltaa vastaan alkoi jo kauan, kauan  sitten. Suomen haltuunotossa edetään täysin suunnitelman mukaisesti.

Jos et ole vielä lukenut vuonna 2020 julkaistua kirjaa "Putinin pihapiirissä - Venäjän suurvaltaoperaatiot Suomessa", niin kannattaa lukea, niin pääset ajan tasalle. 286-sivuisessa kIrjassa kerrotaan yksityiskohtaisesti, miten Suomesta tuli Venäjän systemaattisten suurvaltapoliittisten hybridioperaatioiden kohde jo Putinin ensimmäisen presidenttikauden alussa vuosituhannen vaihteessa. Putinin hallinto on pyrkinyt jo pitkään muodostamaan Venäjän naapurimaista imperiumia suojaavan etupiirialueen, johon Suomelle on "käsikirjoitettu keskeinen rooli". Tässä toiminnassa "Tarja Halonen tuli tarjonneeksi presidenttikaudellaan vuonna 2000 - 2012 otolliset olosuhteet ja suotuisan toimintaympäristön Putinin hallinnon valtapyrkimyksille Venäjän etupiirissä". 

0
0
20.3.2022 - 10:16 #83889

Heikin Ashi

OP
+2388
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
835

Geo- ja sijoituspoliittinen viikkokatsaus.

Positiivista: ihmiskunta ja sijoitukset näyttävät olevan yhä olemassa. Heinäluoma HS:ssä 20.3.: ”Suomen Nato-jäsenyys ratkesi 24. helmikuuta aamuyöstä”.

Venäjän satusetien ”erityisoperaatio narkomaanien ja fasistien eliminoimiseksi Ukrainasta” jatkuu ja järkyttävän teurastuksen perussyy on, että ns. ihmisten ja simpanssien geenit ovat valitettavasti 99 %:sti samat ( Venäjän johdossa prosenttiluku on vielä paljon suurempi). Ukrainan ”narkomaanit ja fasistit” panevat meidänkin onneksi todella lujasti vastaan.

Pysyykö sota Ukrainan rajojen sisällä? Sytykkeitä isompaan roihuun on jo paljon, tarvitaan vain sopiva kipinä. Täysi taloussota lännen ja Venäjän välillä riehuu jo. Ruotsin pitkäaikainen ex-pää- ja ulkoministeri alkaa olla ihan pikkaisen huolissaan tilanteen kehityksestä. Carl Bildt 17.3.: ”Putinin kielenkäyttö alkaa lähestyä Stalinin aikojen kieltä. Tämä ei pääty hyvin.”

Nordnetin ”Jos Venäjä valloittaisi Suomen ” -rahapodissakin herättiin pari päivää sitten ihan olennaisten kysymysten äärelle, vaikka otsikko Martin Paasin mukaan ”alkaa olla absurdi”. Mites se pääomien ja tietojen säilyvyys eri tilanteissa? Missäs ne Nordnetin serverit olivatkaan, miten käy Euroclear Finlandille ja Suomi-osakkeille, USA-osakkeille, rahastoille, käteiselle, pörssiyhtiöiden tuotantolaitoksille, sijoituskiinteistöillesi yms.? Löytyykö data omistuksista, tarttisko tulostella ihan paperitiliotteita ja ottaa kuvakaappauksiaa yms.? Kyselin muuten näitä jo muutama vuosi sitten, vastausta ei silloin kuulunut. Edelleen on epäselvää mm. ovatko serverit Faradayn häkin sisällä tai  joka tapauksessa tempest- ja emp-suojattuja ja jopa hajautettu eri maihin. Olen nimittäin valitettavasti realisti ja Venäjän puuhailujen osalta ollut aina inhorealisti.

Ennustelen, että tämän vuoden aikana Venäjän Federaatiolta tulee Suomen hallitukselle nootti ”kahdenvälisten konsultaatioiden aloittamiseksi Venäjän elintärkeiden etujen huomioon ottamiseksi Suomen lähialueilla”. Nootissa vedotaan ”Naton muodostamaan turvallisuusuhkaan”.  Lieneekö nootilla jotain vaikutusta Hexiin? Lähetetäänkö neuvotteluihin Sanna ja Pekka? Varmaan parempi rupatella kahvikupposen äärellä EU:n toimesta, kun Suomi taitaa olla sen maksava jäsen ja koska EU:n yhteisen  ulko- ja turvallisuuspolitiikan tarkoituksena on tiettävästi ”toimia ja ajaa etuja yhtenäisesti maailmanpolitiikassa”. 

Jos tilanne tässä pokerissa äityy todella huonoksi, on meillä onneksi takataskussa vielä Kiina-kortti. Suomi oli ensimmäisten maiden joukossa, joka sai diplomaattiset koukerot selviksi Kiinan kanssa noin vuosi sen jälkeen, kun Mao Tsetung oli julistanut Kiinan mahtavan kansantasavallan syntyneeksi 1949. Tämä todella muistetaan ja sitä arvostetaan Kiinassa.  Esim. USA solmi Kiinan kanssa suhteet vasta 1979 . Suomi ei kaukokatseisesti ole monen muun länsimaan tavoin kiusannut Kiinaa erityisemmin sen hiukan omaperäisistä ihmisoikeustilanteista.

Sitten makrosta mikroon. ”Omassa sijoitussuunnitelmassa pysyminen on yleensä ehdottomasti paras ratkaisu”, muistavat pankkien ym. sijoitusekspertit aina meille vakuuttaa, kun markkinoilla alkaa myrskytä. Tosin en ole suurempaa sijoituspaniikkia vielä havainnut. Kun katsoo US SP-indeksiä logaritmisella asteikolla 1930-luvullta lähtien on vaikea pelkästään sen perusteella sanoa, milloin toinen maailmansota oli. Mutta kun geopoliittiset mannerlaatat heiluvat Suomenkin lähialueilla nykymalliin ja ohjukset Euroopassa viuhuvat, voi kuitenkin olla syytä vielä kerran tarkistaa, että onhan se omien pääomien säilyminen mahdollisuuksien mukaan yritetty varmentaa myös niissä hiukan huonommissa skenaarioissa. En kylläkään kannata Finanssiala ry:n infra- ja turvallisuusjohtaja Niko Saxholmin kriisivarautumisnäkemystä IL tänään 20.3.: ”Esimerkiksi kolikkovyötä, jossa on kultakolikoita, en pidä huonona ideana” ja ”ulkomaisen pankkitilin avaamista en suosittele.” 

 

 

0
0
20.3.2022 - 15:31 #83901

hode

+84
Liittynyt:
19.7.2014
Viestejä:
349

Sanna on suomalaisten salainen ase; Kuvankaunis Sanna hypnotisoi Putlerin, joka tunnetusti on perso naiskauneudelle. Sanna on minunkin märkä päiväuni.😜

Eittämättä Suomella on kaunein pääministeri mitä maailma on kuunaan nähnyt.

0
0
20.3.2022 - 22:41 #83947

bluehorseshoe

+6
Liittynyt:
13.3.2021
Viestejä:
11
hode kirjoitti:

Sanna on suomalaisten salainen ase; Kuvankaunis Sanna hypnotisoi Putlerin, joka tunnetusti on perso naiskauneudelle. Sanna on minunkin märkä päiväuni.😜

Eittämättä Suomella on kaunein pääministeri mitä maailma on kuunaan nähnyt.

Ja jos Putinia ei saa hypnoosiin, ja sota syttyy, niin jenkkien aamu-tv:ssa saa kyynelehtivällä Marinilla sympatiaa, ja kukaties käännytettyä vanhojen miespuolisten senaattoreiden mielipiteitä.angel

0
0
21.3.2022 - 02:10 #83952

Max

+27
Liittynyt:
2.1.2016
Viestejä:
32
Heikin Ashi kirjoitti:

Jos tilanne tässä pokerissa äityy todella huonoksi, on meillä onneksi takataskussa vielä Kiina-kortti. Suomi oli ensimmäisten maiden joukossa, joka sai diplomaattiset koukerot selviksi Kiinan kanssa noin vuosi sen jälkeen, kun Mao Tsetung oli julistanut Kiinan mahtavan kansantasavallan syntyneeksi 1949. Tämä todella muistetaan ja sitä arvostetaan Kiinassa.  Esim. USA solmi Kiinan kanssa suhteet vasta 1979 . Suomi ei kaukokatseisesti ole monen muun länsimaan tavoin kiusannut Kiinaa erityisemmin sen hiukan omaperäisistä ihmisoikeustilanteista.

Suomella ei taida olla mitään Kiina-korttia takataskussa.

Kiina ilmoitti vastustavansa Naton laajenemista yhdessä Venäjän kanssa eli käytännössä Kiina vastustaa myös Suomen liittymistä Natoon.

Teksti löytyy Kiinan ja Venäjän yhteisestä julkilausumasta, joka on aika ikävää luettavaa...

Lainaus:

"The Russian Federation and the People's Republic of China, hereinafter referred to as the sides, state as follows.

--------

The sides oppose further enlargement of NATO and call on the North Atlantic Alliance to abandon its ideologized cold war approaches..."

https://responsiblestatecraft.org/2022/02/12/breaking-down-that-putin-x…

 

0
0
30.3.2022 - 12:52 #84539

Bingo53

+2777
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2009

Suomessa olevia sijoituksiani, muuta omaisuuttani tai henkeäni ei suojaa tällä hetkellä mikään sotilasliitto tai sopimus - pelkkä Suomen valtio oikeusjärjestelmineen. Putin tällaisista järjestelmistä piittaamattomine joukkioineen yllätti - kaikki henkilöturvan ja omaisuuden suojan lähtökohdat itselle ja muille on arvioitava uudestaan.

Riittääkö valtio? Niinistö keskustelee ja ottaa selvää NATO-sopimuksesta. Todellisuus on, ettei mitään sopimusta ole. Suomi on Venäjän näkökulmasta epäystävällinen, sopimukseton maa, rajaseutua. Putin voi lähestyä tätä maata koska tahansa ja yrittää ottaa tarvitsemansa. Mitään toimivia Venäjä-suhteita ei enää ole, vaan voimasuhteiden realismi pätee. Meillä on vain oma tykistömme, muut puolustushaarat ja asevelvollisuuden joukkovoima.

Suomalaiset viittaavat kyvyissään Talvisotaan, mutta jokainen sota on ollut erilainen. Suomi on käynyt venäläisten kanssa yli kolmekymmentä sotaa eikä menossa ole suinkaan ensimmäinen Krimin alueen sota, jossa voidaan olla pommeja vastaanottavana puolena: https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_historian_sodista

Viiden viikon jälkeen, sotaretkille lähtenyttä Venäjää viivyttää Suomen rajalle tulemista vain huono menestys Ukrainassa. Näistä tekijöistä viisi - miestappiot, vastapuolen raivo, EU:n sanktiot, EU:n energiaratkaisu ja EU:n yhtenäistyminen - ovat meidän kannaltamme merkittäviä:

- Venäjän puolustusministeriö ilmoittaa 1.351 Venäjän sotilasta kaatuneeksi (Ukraina väittää määräksi yli 15.000 ja Naton arvio on 8.000 ja 15.000 välillä)

- määriä sopii verrata Venäjän menettämiin 15.000 sotilaaseen sen 10-vuotisessa Afganistanin sodassa.

- siviilien ja infrastruktuurin pommittaminen on saanut ukrainalaiset raivostumaan. Venäjällä on edessä loputon katkeruuden painolasti - Zelenskyn sanoin: “We will not forgive, we will not forget, we will punish everyone who committed atrocities in this war on our land,” before adding that “there will be no quiet place on this Earth except the grave.”

- Putin on saanut aikaan syvän kaivannon maiden välille ja Ukrainan parlamenttijäsenet vaatimaan 400 miljardia dollaria Venäjältä, palaneiden talojen ja kotien korjaamiseen

- Krimin valtauksessa 2014 EU oli hidas ja varovainen. Tällä kertaa se reagoi heti asettamalla ja panemalla toimeen sanktiot Kremliä lähellä olevia kohtaan.

- Venäjä vaipuu syvään taantumaan tänä vuonna: Institute of International Finance arvioi Venäjän talouden kärsivän -15% sodan johdosta tänä vuonna. Sen talous tulee laskemaan lisäksi 3% vuonna 2023 ja sota tulee pyyhkimään Venäjän talouskasvusta pois viimeiset viisitoista vuotta.

- Venäjä tulee kärsimään korkeasta inflaatiosta, joka voi nousta nykyisestä 9,2%:sta jopa arvoon 30-35% vuotuisena arvona. Se tulee koettelemaan Putinin suosiota, joskin Venäjä voi jonkin verran paikata asiaa öljyn viennillä Kiinaan ja Intiaan.

- Eurooppa luopuu Venäjän kaasusta ja USA alkaa toimittaa sitä, pitkän ajan kanssa: "An energy transition is a transition and in that time you need oil and gas”

- Eurooppa on yhtenäistynyt Putinin toimien johdosta ennennäkemättömällä tavalla: “The West’s reaction is unprecedented. It is beyond anyone could have anticipated — united and much more than anyone in Russia was preparing or prepared for,” Anton Barbashin, a political analyst and editorial director of the journal Riddle Russia, told CNBC.

Taloudellisia keinoja käyttävä vastahyökkäys tulee tuhoamaan Venäjän talouden sellaisena kuin se nyt on ollut. Sanktiot eivät lopeta Ukrainan sotaa, mutta ne lyhentävät oleellisesti aikaa, jonka Putinin tämänhetkinen Venäjä tulee taloutena olemaan olemassa.

Linkki CNBC: https://www.cnbc.com/2022/03/29/russias-ukraine-invasion-has-unintended…

Nämä vain viivästyttävät sitä hetkeä, jolloin Venäjä - Putin tai joku muu - jälleen kääntää katseensa pohjoisen alueen rajaan ja alkaa tehdä hyödyn ja haitan puntarointia. Jos huonosti käy, se hetki on jo turpiinsa saaneilla meneillään - karvas tappio ja menetetty maine on jollakin korvattava. Silovikit eivät välitä rahasta tai miestappioista; voima ja sen käytössä menestyminen ovat kaikki kaikessa.

Länsi on aina ollut sinisilmäinen, reilun pelin odottaja. Putinin tavoitteita ja kortteja ei kukaan tiedä. Ukrainan suhteen hän tuskin on olettanutkaan valtaavansa koko maata - Venäjälle voi hyvinkin riittää pelkkä Ukrainan energiarikas itäinen osa, jossa ovat Euroopan toiseksi suurimmat maakaasuvarannot Norjan jälkeen. Yhdistettynä Krimiltä etelään olevan offshore-energiakenttien ja Luhanskin sekä Donetskin liuskekiveen sitoutuneiden kaasukenttien (shale-gas fields) kanssa, Putinin ahneus alkaa paljastua: "The shape of Putin’s ambitions become clear. He’s less interested in reuniting the Russian-speaking world than he is in securing Russia’s energy dominance."

The Forgotten Potential of Ukraine’s Energy Reserves: https://hir.harvard.edu/ukraine-energy-reserves/

Ukrain’s hydrocarbon resources are located in the Dnieper-Donetsk region in the east, the Carpathian region in the west, and the Black Sea-Sea of Azov region in the south. The Dnieper-Donetsk region accounts for 90% of natural gas production. The remaining 10% of natural gas production originates in the Carpathian and Black Sea-Sea of Azov regions.

"Then again, in war, politics and life, it’s always wiser to treat your adversary as a canny fox, not a crazy fool."

Linkki New York Times: https://www.nytimes.com/2022/03/29/opinion/ukraine-war-putin.html

Venäjälle voi riittää kolmasosa Ukrainasta, kaikki rajajoki Dnepristä itään ja Azovin alueen rantavedet. Seuraava kysymys on, mitä löytyy Venäjältä pohjoiseen ja kuinka olemme tämän ja Venäjän tavoitteen tiellä?

It’s usually the stuff we know about, but ignored. “Everything we’ve observed in recent history is an easy monetary regime. People betting on that continuing may be in for a nasty surprise."

Financial Times, vapaasti: https://www.ft.com/content/4c4c4c04-151c-467c-b011-136d56546da9

Minä ja moni maanmies olemme neljännesvuosisadan Euroopan Unioniin kuulumisen jälkeen ensisijaisesti eurooppalaisia ja toissijaisesti suomalaisia. Me vain satumme jumittamaan pohjoisessa, jossa puhutaan oudosti ja vuodenajat vaihtelevat voimakkaasti. Niinpä meille jää kaksi vaihtoehtoa: Voimme odottaa, että Suomen valtion johto löytää puolustusasiaan voimaratkaisun tähän Euroopan kolkkaan tai itse siirrämme sijoitukset, omaisuuden ja kouluikäiset muualle suojaan vaaran ajaksi.

Varautuminen kumpaakin toimeen, voimasuhteiden realismi mielessä on menossa monessa kodissa jo nyt.

0
0
30.3.2022 - 15:37 #84544

Juha X

+470
Liittynyt:
28.12.2020
Viestejä:
182
Bingo53 kirjoitti:

Suomessa olevia sijoituksiani, muuta omaisuuttani tai henkeäni ei suojaa tällä hetkellä mikään sotilasliitto tai sopimus - pelkkä Suomen valtio oikeusjärjestelmineen. Putin tällaisista järjestelmistä piittaamattomine joukkioineen yllätti - kaikki henkilöturvan ja omaisuuden suojan lähtökohdat itselle ja muille on arvioitava uudestaan.

 

Minä ja moni maanmies olemme neljännesvuosisadan Euroopan Unioniin kuulumisen jälkeen ensisijaisesti eurooppalaisia ja toissijaisesti suomalaisia. Me vain satumme jumittamaan pohjoisessa, jossa puhutaan oudosti ja vuodenajat vaihtelevat voimakkaasti. Niinpä meille jää kaksi vaihtoehtoa: Voimme odottaa, että Suomen valtion johto löytää puolustusasiaan voimaratkaisun tähän Euroopan kolkkaan tai itse siirrämme sijoitukset, omaisuuden ja kouluikäiset muualle suojaan vaaran ajaksi.

 

Varautuminen kumpaakin toimeen, voimasuhteiden realismi mielessä on menossa monessa kodissa jo nyt.

Ei vara venettä kaada.

Maariski kannattaa ottaa huomioon siltä osin kuin sitä on havaittavissa, esim. korkopreemioissa. Venäjällä maariski on jo realisoitunut. Putin taas saattaa tuntea olevansa jopa hengenvaarassa.

Ukraina tuskin suostuu alueluovutuksiin, jos se voittaa sodan. Torjuntavoitto on jo saavutettu. Joidenkin arvioiden mukaan Ukrainan liikekannallepano on nostanut reservin 500 tuhanteen. Aseita (ja koulutusta) kuitenkin kaivataan. Niitä lännestä tulee lisää. Raytheonkin palautti Stingerin kasvaneen kysynnän takia tuotantoon. Länsi pystyy toimittamaan Ukrainalle enemmän pst-ohjuksia kuin Venäjällä on panssarivaunuja ja enemmän it-ohjuksia kuin Venäjällä on helikoptereita tai lentokoneita.

https://newsfounded.com/finland/yhdysvallat-lisaa-ohjusten-tuotantoa-ukrainan-ja-ulkomaan-sodan-vuoksi/

Suomen maariski on pieni. Venäjä hyökkää ennen Armeniaan, Azerbaidzaniin, Georgiaan, Kazakstaniin tai Moldovaan. Ne ovat helpompia kohteita kuin Suomi. Ainakin FT:n mukaan Suomi on valmistautunut ja varustautunut mahdolliseen hyökkäykseen paremmin kuin moni muu maa.

NATO-jäsenyyttä valtiojohto on valmistellut kuin tuli hännän alla. Niinistö kyseli juuri Stoltenbergiltä askelmerkit jäsenyyteen. Marin ja Haavisto ovat kiertäneet tunnustelemassa NATO-maiden tuntoja. Suhtautuminen Suomen jäsenyyteen on ollut myönteistä. Jopa Turkki tuntuu ymmärtävän yskän. Unkarin Orban ehkä voisi työntää kapuloita rattaisiin. Mutta näillä näkymin prosessi etenee hyvin.

Globaali hajauttaminen pienentää riskiä, ja maailmanmatkailukin avartaa, jos sitä koronan jälkimainingeissa viitsii vielä harjoittaa. Euroopassa ja Schengen-alueella saa liikkua vapaasti jopa ilman passia. Poikkeusoloissa raja voi silti sulkeutua äkkiäkin, etenkin 18–60 -vuotiailta miehiltä.

Monessa kodissa varaudutaan myös sotalapsien ja -leskien vastaanottoon.

0
0
30.3.2022 - 16:17 #84546

Samurai

+46
Liittynyt:
18.11.2014
Viestejä:
34

Ei Venäjä varmaan haaveilekaan tällä hetkellä Suomen valloittamisesta vaan kohdistamalla sen verran voimaa että Suomea ei vallitsevan tilanteen takia Natoon hyväksytä. Yleinen keskustelun linja tuntuu olevan että jotain pieniä toimenpiteitä on luvassa kuten kyberhyökkäyksiä ja uhkailuita, mutta kun nämä tuskin riittävät Nato-jäsenyyden estämiseksi niin miksi Venäjä ei kohdistaisi voimaa pommittamalla kaupunkeja tai vaikka myrkyttämällä juomavettä? Mitään moraalia kun toiminnassa ei enää ole ja ainoastaan lopputulos ratkaisee. Tietysti varmaan ihan hyvä että mediassa ei maalailla ihan täyttä kuvaa. Voi tietysti myös olla että Suomen Nato-jäsenyys ei Venäjää lopulta niin paljon haittaakaan. 

Venäjän kannalta tosin saattaisi olla pienempi paha päästää Suomi Natoon ilman uusia sotilastukikohtia kuin katsoa hyökkäämällä kuinka vahva liittolaissopimus USAn kanssa onkaan jonka seurauksena Suomeen saadaan USAn sotilastukikohtia.

Markkina ei tunnu hinnoittelevan kovin suurta riskiä Suomen kohdalle ja ainakin itse katselen mielelläni kesän loppuun asti tilanteen kehittymistä ilman Suomi osakkeita.

0
0
1.4.2022 - 14:05 #84658

Juha X

+470
Liittynyt:
28.12.2020
Viestejä:
182
Samurai kirjoitti:

Ei Venäjä varmaan haaveilekaan tällä hetkellä Suomen valloittamisesta vaan kohdistamalla sen verran voimaa että Suomea ei vallitsevan tilanteen takia Natoon hyväksytä. Yleinen keskustelun linja tuntuu olevan että jotain pieniä toimenpiteitä on luvassa kuten kyberhyökkäyksiä ja uhkailuita, mutta kun nämä tuskin riittävät Nato-jäsenyyden estämiseksi niin miksi Venäjä ei kohdistaisi voimaa pommittamalla kaupunkeja tai vaikka myrkyttämällä juomavettä? Mitään moraalia kun toiminnassa ei enää ole ja ainoastaan lopputulos ratkaisee. Tietysti varmaan ihan hyvä että mediassa ei maalailla ihan täyttä kuvaa. Voi tietysti myös olla että Suomen Nato-jäsenyys ei Venäjää lopulta niin paljon haittaakaan. 

Venäjä on jo pitkään suomettanut Suomea omia etujaan ajaessaan.

Viimeksi puhuivat ”vasta-askelista”, jos sotilaspoliittinen tilanne muuttuisi. Nyt valtiojohto selvittää, mitä nuo vasta-askeleet voisivat olla ja miten niihin varaudutaan tai vastataan.

 

”Venäjä on sanonut, että Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon muuttaisi sotilaallispoliittista tilannetta, mikä vaatisi vasta-askelia.

–  Ne vasta-askeleet täytyy tietysti hahmottaa mahdollisimman hyvin. Sitä työtä nyt tehdään. Olen pitänyt aivan välttämättömänä, että eduskunta nyt perusteellisesti tulee tietämään nämä mahdolliset vasta-askeleet, ja sen mikä meidän vastauksemme saattaisi olla.

Niinistö ennakoi, että jäsenyys johtaisi jännitteiden kasvamiseen Suomen ja Venäjän välisellä rajalla.

Seurauksena voi olla ’ronskinpuoleisia’ raja- ja alueloukkauksia sekä hybridivaikuttamista, Niinistö arvioi.”

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/presidentti-niinisto-kertoi-ylella-mika-olisi-nato-jasenyyden-suurin-hyoty-suomelle/8387992#gs.vxlgug

 

Median mukaan esimerkiksi Sofi Oksasen uhkakuva on tunturin valtaus Lapissa.

https://www.verkkouutiset.fi/a/sofi-oksanen-enta-kun-eraana-paivana-venaja-valtaa-lapista-tunturin/#519c9959

Jos Venäjä valtaisi Lapista esimerkiksi  Korvatunturin, tiedustelujoukoksi lähtisi arvatenkin joulupukki pienine punaisine miehineen, ehkä risukimppujen kera. Näin toimittiin viimeksi, kun NL:n ohjus putosi Inarin-järven jäälle. 

https://twitter.com/Sputnik_Not/status/1509145386321170433/photo/1

Mutta taitaa olla hällä toistaiseksi muita kiireitä tai jäätäviä konflikteja sulateltavana.

0
0
5.4.2022 - 09:04 #84798

Bingo53

+2777
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2009

Maastapoistumisvero etenee - piikkilanka kiristyy

Piikkilanka nousee ja kiristyy Suomen rajoilla. Ensi vuonna eli 2023 käyttöön otettavaa maastapoistumisveroa valmistellaan jo täyttä häkää. Kohta veronkuluttajat ovat rautaa kainalossa vahtimassa rajoilla ulos kulkijoita.

Kiistanalainen maastapoistumivero on jo valmistelussa. Vero koskisi Suomesta ulkomaille muuttavia yksityishenkilöitä, joilla on omaisuutta Suomessa. Valtiovarainministeriö valmistelee veroa täyttää vauhtia, vaikka ministeriö ei omassa selvityksessään ole pitänyt sitä tarkoituksenmukaisena.

Ministeriön mukaan vero on hankalasti toteutettavissa ja sen verotuotto on pieni. Veroasiantuntijat pelkäävät, että maastapoistumisvero vähentää kansainvälistä liikkuvuutta ja heikentää Suomen kilpailukykyä.

Linkki KL: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/maastapoistumisvero-etenee-kuin-juna…

Valintaa voit tehdä enää alle yhdeksän kuukautta, kolme kvartaalia. Jollei Venäjä meitä lahtaa, omat poliitikkomme ryöstävät meidät puti puhtaiksi. Hulluhan se on, joka sellaiseen maahan sijoittaa minimiä enempää. Mistäpä sitä tietää koska on maasta poistuttava - omasta tahdosta tai epäystävällisen naapurin pakottamana - ja elinikäiset säästöt jäävät naapurin bulvaanien kynsiin?

0
0
5.4.2022 - 12:05 #84813

tappio

+632
Liittynyt:
25.5.2019
Viestejä:
338
Bingo53 kirjoitti:
Vero koskisi Suomesta ulkomaille muuttavia yksityishenkilöitä, joilla on omaisuutta Suomessa.

Jos on tuleva laki epäselvä niin oli sitä tuo Kauppalehden artikkelikin. Ensin puhutaan omaisuudesta ja sitten mietitään kuinka isoilla tuloilla joutuu veron piiriin.

Japanissahan tuo tuli voimaan 2020 ja koskee 100 miljoonan jenin eli noin 750 tuhannen euron ja sen ylittävää omaisuutta. Poismuuton aikana pitää maksaa sitten veroa omaisuuden realisoimattomasta voitosta.

Tarkoitus oli siis alunperin estää rikkaiden japanilaisten muutto verovapaaseen maahan ennen kuolemaa ja sitten rahojen jakaminen perillisille ilman veroja.

Se mistä eivät välittäneet on sitten se, että kukaan ison ulkomaisen firman pomo ei enää muuta Japaniin ja pysy siellä viittä vuotta jottei joutuisi veron piiriin.

0
0
2.10.2023 - 01:27 #101472

Bingo53

+2777
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2009

Puolivillaisella väliaikaisratkaisulla jenkkihallinnolle tuli kuusi viikkoa lisäaikaa

Yhdysvaltain liittovaltion budjettivuosi päättyi lauantaina, syyskuun viimeisenä päivänä jälleen kaoottisissa merkeissä. Budjettisopua ei ole olemassakaan ja sopuun päästiin vain hallinnon rahoituksen väliaikaisratkaisusta, jolla vain jatketaan loppuneen budjettivuoden hallintomääräyksiä. Hallinto on osittain lamassa eikä pysty suunnittelemaan tai aloittamaan uusia ohjelmia.

Toistaiseksi on vältytty aivan viime hetkellä liittovaltion hallinnon sululta, joita on viimeisen puolen vuosisadan aikana ollut parisenkymmentä kertaa. Edellisen kerran hallinto suljettiin vuonna 2019.

Linkki YLE: https://yle.fi/a/3-10642828 ja https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-180842

Linkki WSJ: https://www.wsj.com/politics/policy/congress-stopped-a-shutdown-but-fights-on-ukraine-border-intensify-cee73161?mod=politics_lead_story

Sijoittajan kannalta sululla olisi tavanomaista pahempi negatiivinen vaikutus tänä vuonna, sillä viranomaisten jäädessä kotiin menetetään merkittävä osa tilastoaineistosta, jonka perusteella FED tekee päätökset ohjauskoron tasosta.

Sululla on aina muitakin välittömiä vaikutuksia: bruttokansantuotoksen pieneneminen (lyhyellä aikavälillä 0,2 prosenttia viikossa), valtiohallinnon maksukyvyttömyys etc. mutta juuri nyt on ajankohtaista siirtyykö korkotaso pysymään korkeampana kauemmin.

Väliaikaisratkaisun syntyminen oli yllätys, sillä tilannetta pidettiin pahasti lukkiutuneena. Kovan linjan republikaanit jarruttivat päätöksentekoa, sillä laajempi ratkaisu sisälsi tuen Ukrainalle. Edustajahuoneen demokraatit taas olivat epäluuloisia ehdotuksen sisällöstä ja viivyttelivät tahallaan - jopa niin, että yksi edustajista veti palohälyttimestä niin, että kongressia jouduttiin evakuoimaan.

The surprise breakthrough upended expectations that Congress was too divided to pass anything in time to keep the government from partially shutting down at 12:01 a.m. Sunday. House Democrats initially were suspicious of the proposal and stalled for time. A false fire alarm ratcheted up the tension. On the Senate side, anger over the move to pull Ukraine aid led to a nerve-racking dinnertime delay.

Linkki WSJ: https://www.wsj.com/politics/policy/federal-government-shutdown-deadline-d714a1ef?mod=politics_lead_pos2

Jenkit ovat jo paatuneet valtion hallinnon jatkuvaan kaaokseen: ...the country has grown accustomed to chaos in the capital. Dysfunction is the new normal. The financial markets shrugged off the threat. The Dow Jones industrial average closed on Friday 1.3 percent down for the week, while the S&P 500 was down about half of that.

Linkki The New York Times: https://www.nytimes.com/2023/10/01/us/politics/government-dysfunction-normal.html

Väkisin runnottu rahoituspäätös ei tyydyttänyt erityisesti niitä, jotka olisivat halunneet sen sisältävän tuen Ukrainalle: “This bill is a victory for Putin and Putin sympathizers everywhere,” said Representative Mike Quigley of Illinois, the only Democrat to vote against the bill, who said he did so because it did not include aid to Ukraine. “We now have 45 days to correct this grave mistake.”

Linkki: https://www.nytimes.com/2023/09/30/us/politics/government-shutdown-house-republicans.html?name=styln-us-government-shutdown®ion=TOP_BANNER&block=storyline_menu_recirc&action=click&pgtype=Article&variant=undefined

Jenkit etsivät epätoivoisesti poliittiset rajat ylittävää yhtenäisyyttä: “What I am asking, Republicans and Democrats alike, put your partisanship away,” Mr. McCarthy said before the House vote. “Focus on the American public.”

Samaa toivottaa maan presidentti päätökset hyväksyessään: “I just signed a law to keep the government open for 47 days,” the @POTUS account posted on Instagram. “There’s plenty of time to pass Government funding bills for the next fiscal year, and I strongly urge Congress to get to work right away. The American people expect their government to work. Let’s make sure it does.”

Linki CNBC: https://www.cnbc.com/2023/09/30/government-shutdown-live-updates-congress-faces-funding-deadline.html

Hiukan laajemmin katsottuna läntisen maailman talousympäristömme on melko huteralla pohjalla ja yllätysten todennäköisyys voi olla korkeampi kuin luullaankaan. Riskiä ja jännitystä kaipaavalle sitä voi olla tiedossa ihan kotoperäisestikin.

1
0