24.1.2022 - 19:09 #80482

hauturi

+3079
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2260
Aki Pyysing kirjoitti:

infla ovat kaikki niin karmeita pikkuproismeja, että säpäkin saattoi olla🤔.

Mikäs vika inflassa on, mielestäni olen kuullut sitä käytettävän paljon ennen kuin tiesin PikkuProsta mitään.

0
0
25.1.2022 - 02:39 #80499

Aki Pyysing

+11666
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6531
hauturi kirjoitti:

 

Aki Pyysing kirjoitti:

infla ovat kaikki niin karmeita pikkuproismeja, että säpäkin saattoi olla🤔.

 

Mikäs vika inflassa on, mielestäni olen kuullut sitä käytettävän paljon ennen kuin tiesin PikkuProsta mitään.

Inflaa käyttävät suomenkiinalaiset puhuessaan niistä palveluista ja rakenteista, jotka mahdollistavat yhteiskunnan toiminnan.

Olen itse varma, että törmäsin itse sanaan ensimmäisen kerran Sijoitustiedossa OP:n käyttämänä. Ja aika paljon kaikenlaista inflaatiolänkytystä olen vuosikymmeniä kuunnellut alkaen 70-luvulta. Muistan sellaisen lasten tietoiskunkin, jossa käsitettä selvennettiin.

Vaikka lyhenne toki on ihan looginen. Tosin myös tälle blogille tyypillinen.

Googlasin raivokkaasti (= yli 2 min) ja löysin lyhenteen vain Sijoitustiedosta. Tämä ei tarkoita, etteikö joku jossain olisi joskus samaa käyttänyt. Käytännön varmasti on Joku ja Jossain, mutta rohkenen väittää, että ei ole yleisessä käytössä. Ei kai PikkuPro sitä muuten käyttäisi🤗.

0
0
25.1.2022 - 07:15 #80501

hauturi

+3079
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2260
Aki Pyysing kirjoitti:

Googlasin raivokkaasti (= yli 2 min) ja löysin lyhenteen vain Sijoitustiedosta. Tämä ei tarkoita, etteikö joku jossain olisi joskus samaa käyttänyt. Käytännön varmasti on Joku ja Jossain, mutta rohkenen väittää, että ei ole yleisessä käytössä.

Teoriassa on mahdollisuuksien rajoissa, että muistan väärin. Ja missään tapauksessa en väitä, että vaikka olisinkin sen kuullut ennen OP:ta, että se olisi jotenkin yleisessä käytössä.

0
0
26.1.2022 - 13:56 #80555

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Pientä etenemistä. Pokasta tullut jotain ja vedoista tuli ma 6k ja su 3k. Onnekkaita käänteitä.

Myöskin Cityconin vemputtelu eli myyminen ja ostaminen alkaa tuottamaan yllättävän kivaa tuottoa. 3/4 Citycon-salkuista on plussalla eli ainoastaan velan panttina oleva 100ke ei kun sille ei ole voinut tehdä liikkuja...mut oon sit liikutelut muita salkkuja reippaammin ja tää viimeisinkin eli lisää 6,81e osui varsin hyvin. Tosin yksi tili on vain varsin marginaalisesti plussalla eli OSP osakesaldo nyt 50.000,34 euroa kun sijoitus 50.000e ja kaikki siis Cityconia.

Tilanne on nyt likvideissä poikkeuksellisen rento koska jos tarvii rahaa niin voi myydä Aspirea mut jos ei tarvi, niin Aspiret antaa erittäin hyvää vuosituottoa.

Tilanne on itseasiassa niin kiva, että taidampa pitää to-su miniloman. Tammikuinen Suomi, mainio aika ja paikka. laugh

0
0
1.2.2022 - 04:42 #80861

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Noniin, back to sorvi. Paskat lomasopparit tällä liitolla.

 

Tammikuu oli ihan hyvä. Rahaa tuli pörssistä ja varsinkin suhteessa indeksiin. Obv Aspiren ansiota enimmäkseen mutta kaikki lasketaan.

Rahaa tuli myös vedoista ihan kivasti. Hyvä sikäli, että en tiedä mikä mun status on suhteessa tappioihin eli missä vaiheessa Veikka poikkasee pelit - jos missään. Mut et sikälikin olisi kivempi voittaa. Varsinkin kun olympialaiset tulloo. Minkä siis tajusin pari tuntia sitten mutta hyväkiva ja riittää aika, mun pelikirjalla. Helmikuu on mainio aika betsailla. City jos vie eli käytännössä Liverpool ei vie niin vuosihan voi muodostua hyväksikin - vedot svingaa.

Rahaa tuli tammikuussa myös pokereista. Ei nyt hirveitä mut kaikki on toki suhteellista. Kyllähän täs hommassa välillä vähän katoaa perspektiivi heiluntoihin ja at the end of it all 4000 euroakin puhdasta kuukaudessa on ihan riittävästi. Luulis. En siis koskaan oo pitänyt mitään kulukirjanpitoa. En nää järkeväksi koska hyvin suuressa osassa asioita kuluttaminen ei kiinnosta ja automaattisesti vedän hyvin minimalism/cheap. Sit on jotkut asiat mihin haluan sijoittaa aika poikkeuksellisen paljonkin, erityisesti luokkaan "elämykset" mutta myös vaikka että lapsilla on yhä KaikenHoitaja. Niitä taas en halua laskea toisesta syystä eli jos vaikka näkisin, että vuodessa menee 20ke matkoihin niin voisi alkaa mietityttämään enkä halua sitä potentiaalista harmitusta. Kerran vain eletään eikä rahoja saa mukaan - elämyksiä voi sentään kiikkutuolissa muistella, ehkä ...ja lapsilla on kaikki ok; ei max perinnöt joka suunnasta välttämättä muuta heidän elämiään paremmiksi ja eiköhän jotain anyhow jää.

Ai niin, lapset surprise. Ei kyllä taida 4000e kuussa riittää laugh. No mut, hmm...katoin just kämppiä ja myytäviä on mun spekseillä kyl niin huonosti, et taitaa olla vuokraaminen lähempänä ja silloin on kyl ihan kivasti likvidiä. Jotenkin ei haittaisi noin niinku fiilispohjalta vuokrata vuoden lopussa. On tässä kiinteistötkin noussu koronan myötä eikä se nyt laman kokeneelle mikään väistämätön ikiliikkuja ole. Reaalikorot tästä tuskin laskee tai helpommin nousee kun nykytilanne on joku -5%. Voihan sitä vuokrata ja ostaa myöhemmin jos siltä tuntuu...pelihän on ihan eri jotenkin kun on sijoitettavaa rahaa. Et jos on siinä ja siinä saako asuntolainan ja on kiinteet tulot niin se "omistava luokka" ainakin PK seudulla näillä koroilla on ollut aika kannattava muuvi. Mut jos lähtöön on säästöjä niin sittenhän sitä voi sijoitellakin ja asuntolainen sijaan saa halutessa varmaan lisää sijoituslainaa. En tiedä onko toi logiikka ontuva (?) mut jotenkin intuitiivisesti tuntuis, että varoja omaavalle ja sijoittamiseen kykenevälle epävakaat tulot omaavalle omistusasunto ei ole ihan niin selkeä case kuin normaalille palkansaajalle PK seudulla. Mut en varma - itelle oleellisempaa se, että haluamiani omistusasuntoja mun spekseillä on vain hyvin vähän tarjolla. Vuokrakämppiä enemmän. Ainakin nyt näin. On hyvin pieni maantieteellinen haarukka mihin haluan loppuvuodesta muuttaa.

 

Otin lennot Floridaan 1-16.3. Paskakauden vika irtiotto, sit alkaa hoodit tyypillisesti viihdyttämään kun pyöräkausi alkaa. Vaiks on ne viihdyttänyt nytkin.heart

0
0
8.2.2022 - 15:12 #81226

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Laitetaan jotain kun toi vahinkoviesti keikkuu anyhow ylhäällä.

Asuntohommeleissa liikettä mut nää on toki hitaita prosesseja. On siis liikettä omissa ja on liikettä erittäin oleellisten ihmisten osalta (yhteensä neljä prosessia käynnissä) niin kaiken kaikkiaan tässä next vuoden aikana tapahtuu paljon ja palikat liikkuu. Aika ihanaa, asumisjutut on nytkin ok mut tässä on tapahtumassa kaikenlaista kehitystä ja itellä vielä ihanasti auki, että mikä se uusi juttu on. Esim. onko oma vai vuokra - vähän kyl veikkaan et vuokra koska nousevat korot, Putin, elvytyksen loppuminen, pörssikurssien hyytyminen jne niin en nyt lineaarista nousua välttämättä asuntoihin odota.

Aika lineaarista kasvua on kyllä ollut tähän asti tarjolla ja oon kyllä ylpeä siitä, että vaikka semisti vieras field niin osasi snapata kun tuli spotti. 2013 140.000 omaa ineen ja nyt vähintään 320.000 tyyliin out mut todennäköisesti huomattavasti enemmänkin. Päälle noin kilo nettomääräistä karkkirahaa per kuukausi, yhdeksän vuoden ajan. Oli pränikässä kunnossa 2013 niin ainoastaan yksi parketin hionta ollut. Putkeen on menny ja loppuflippi vielä tulossa eli vapautuuko HITAS vai ei. Jos vapautuu niin voipi mennä nextille levelille, tax free. Mut joo, on sen järjestelmän aika kuolla, lähes kaikki HITAS-kämpät mitä tiedän on sijoittajatahoilla. Onhan tää järjetöntä mut millaset lait on niin sen alaisia pelejä pelataan.

Muuten hommeloinneissa ei ihmeitä. Finnairiin kohdistuu lakonuhka niin kattoo nyt miten sen Floridan käy. Niinku kaverit sano: "Aikakin liiton lakkoilla kun kahteen vuoteen ei oo ollu töitä mistä voisi".

Ulkona pyryttää ja oon vain notta siistiä päästä tonne repun kanssa juoksentelemaan. Ehkä sitä vapautta osaa arvostaa vieläkin enemmän kun on katsonut yle areenasta sarjan naisvangeista; "Linna". Hyvä se hotti romaani, lähteeköhän noi sen heitot lentoon:

"Jos tekee jekkuu, pitää kestää kakkuu"

"Mitä ei voi estää, se täytyy kestää"

Vielä toki nextiä leveliä kun noi sanoo tummalla romanimurteella.heart

0
0
9.2.2022 - 12:35 #81266

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Aamun yllätysliikku. Parin minuutin ST-pohjaisen kelan perusteella myin osan Aspiresta ja samantien ostin kaikella Evoa 1033sek. Tosin siis seurailin ja omistin evoa aiemmin, nyt on ilmoja pihissyt kurssista mikä kyllä näin kasvuyhtiöllä perusteltuakin kun infla jyrää (ja hitostako tietää sen väliaikaisuudesta vaikka väitetään).

EDIT: siis toi "pari minuuttia" oli musta tässä ihan perusteltua. Katoin samalla sivusilmällä, että kurssi on nousutrendissä eikä oikein ollut luottoa, että päivä päättyy -10% tolla tuloksella... Täähän alkaa olemaan ihan inhimillisesti arvostettu, inflakin huomioiden. Kiva kioski olla mukana.

EDIT II: Lisää Evoa 1024sek. Nyt myin vähän Cityconia - teknisistä syistä eli loput aspiret Ålandsbankenissa niin kestää hetki saada sitä kautta rahhoo. Niin ja miksikö pidän Åb sijoituksia eikä kaikki Nordnet? Pankkisuhdesyistä: oon aina saanut lainaa Åb kun oon halunnut ja palvelu pelaa muutenkin...luulen, että 0-tuloisella ei homma menisi yhtä sutjakkaasti jos kaikki sijoitukset rullaisi muuta kautta. Tarvitsen lisää lainaa viimeistään huhtikuussa niin tää on mulle aika no brainer tässä vaiheessa.

0
0
10.2.2022 - 12:46 #81326

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

EVO:t noussu päivässä ostohinnoista 8,48%. Ihan tyytyväinen tässä kohtaa heräteostoon ja Aspiren osittaiseen myyntiin 108,40 eli "alihintaan". Tietty vois olla jotain limiittejä tälläsiä tilanteita varten...

0
0
13.2.2022 - 17:36 #81488

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Laitetaan balanssin takia vähän huonomman runin viikonloppu (itseaiheutettu runi). Pe aloitin pelit normisetillä eli pokkaa ja alkujuomia. Ei tullut muuta mieleen niin pelkkiä shotteja koko ilta. What could go wrong? Menin kotiin jo 02 kun aika hiljaiset pelit ja mulla next day tärkeää menoa. En toki nukkunu kunnolla kun oli niitä shotteja veressä mutta ulkona paistoi aurinko niin la aamulla juoksentelemaan ja vähän kuntopiiriä. Ei siis mitään krapulaa mutta vähän jotenkin kaipasin piristymistä. Siitä sitten vkl main eventtiin Flamingoon jne. Olin syönyt aamulla pikkasen muroja lenkin jälkeen ja tää siis status vielä 2230. Combona alkoi vähän vaikuttaa: shotit, nukkumattomuus, (tyhmä) lenkki, tuntien Flamingo-hotteilu, syömättömyys.. mut nää on näitä ja vähillä unilla kello soittamaan su 07 ja pelit olikin jo ohi.

Niin kun kelaan taaksepäin, niin oli ne shotit tohon kokonaisuuteen nyt aika -EV resultwise vaikka kivaa alkuun toki. Enkä siis tarkoita rahaa tai morkkiksen aiheuttanutta 250e hyrrää vaan ihan henkistä ja fyysistä olo. Täytyy taas vähän tarkkailla, ei ihan putkeen menny kun keho niin sekaisin, että otin nukahtamislääkkeen su päikäreitä varten.

Tietty viikonlopun fiilistä vei myös montuttelu kaikkialle, varsinkin vetoihin. Kalliit olympialaiset.

Mut onhan tää ihan huippua bigger picture: kevät lähestyy päivä päivältä turhanpäiväisen dokailun varjolla ja ensi talvena asumiskuviot on jo ihan eri näköiset samoin kuin koronarajoitukset niin fiilistellään täysiä näitä paskahommien lopun aikoja. wink

0
0
14.2.2022 - 14:53 #81526

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Ja balansoidaan sitäkin, että en välttämättä pariin viikkoon ole hypettänyt Cityconia. laugh

Tää inflagame. Oon jonkin verran seuraillut inflahommia noin 40 vuotta ja teemahan on ISO. Voidaan ottaa mitä vaan argumentteja ja mitä vaan vasta-argumentteja ja homma on äkkiä hyvin sekava soppa. Niin koitan oikaista, suoristaa ja yksinkertaistaa. Nään pitkälti näin, että USA:ssa tällä hetkellä, siis NYT, siis faktisesti ja ATM on niin kova infla, että massit on NYT semipaniikissa. Kiinteistöjen juoksevat tuotot (siis ilman spekulatiivisia arvon nousuja...ja ne ovat tässä tilanteessa HYVIN spekulatiivisia) eivät kestä 6% pohjainflaa saati 7,5% kokonaisinflaa joka tällä hetkellä runaa. Eli kiinteistösijoittaminen on ryhtynyt tuottamaan jenkeissä rahan arvolla mitattuna persnettoa. Vielä vähemmän tän tasoista inflaa kestää Teslan tyyppiset firmat joiden arvo perustuu kaukaisiin tuleviin tuottoihin joiden diskontattu arvo nyt rommaa. Tileistä ei saa mitään...joo, alkaa ehkä saamaan jotain 1% tai ehkä 2% tuottoa...ja kuinkakohan paljon se lohduttaa jos infla on 7,5%? Niin, tää jättää AIKA paljon hätääntynyttä massia etsimään sijoituskohdetta joka ei polttaisi reaalisesti mitattuna rahaa.

Ja sit meillä kuitenkin on jossain joku Citycon joka tarjoaa 7-8% osingon (toki - verot) ja on varsin, varsin, maltillisesti arvostettu. Niin nään, että tälläinen massien epätoivospot sataa cityconin ja kaltaistensa (kuten vaikka Sampo) laariin. Eli entinen peli joka oli "mistään muualta kuin osakkeista/kiinteistöistä ei saa tuottoa (koska korkotaso) ja markkinoille virtaa likvidiä - joten osakkeet/kiinteistöt nousee" kääntyy siihen, että "kasvuosakkeista/kiinteistöistä(kään) ei enää saa tuottoa koska infla joten mitä jää enää jäljelle?". Ei, se ei ole tilit vaikka sitä mantraa on huudettu koska infla on nyt niin kova, että se reaalikorko on erittäin miinusmerkkinen. Musta eka "turvasatama", mikä tulee mieleen, on tällä hetkellä hyvää tuottoa tekevät firmat, jotka edukkaita koska kurssiin ei ole leivottu lupauksia huikeasta tulevaisuudesta. Tyyliin Citycon, Sampo. Nää osakeet siis ovat jo yliperfomoineet viime kuukaudet mutta nään yliperformoinnin jatkuvan myös tulevat kuukaudet. Nyt ainakin.

Joka siis hyvin voi tarkoittaa, että laskevat vähemmän kuin muut osakkeet. Mutta tämä on nyt se peli: ei ole helppo tilanne sijoittajille.

0
0
14.2.2022 - 15:11 #81528

Anssi A

+440
Liittynyt:
29.3.2015
Viestejä:
446
PikkuPro kirjoitti:

Ja sit meillä kuitenkin on jossain joku Citycon joka tarjoaa 7-8% osingon (toki - verot)...

Ja toki monille meistä piensijoittajista ne verot saa vielä "lähettää hamaan tulevaisuuteen" OSTin kautta. Toki Akin (eikä ehkäpä sun) kanikokoelmaa se ei enää hirveästi lohduta.

0
0
14.2.2022 - 15:26 #81529

Turmiolan Tommi

+1532
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599
PikkuPro kirjoitti:

Kiinteistöjen juoksevat tuotot (siis ilman spekulatiivisia arvon nousuja...ja ne ovat tässä tilanteessa HYVIN spekulatiivisia) eivät kestä 6% pohjainflaa saati 7,5% kokonaisinflaa joka tällä hetkellä runaa. Eli kiinteistösijoittaminen on ryhtynyt tuottamaan jenkeissä rahan arvolla mitattuna persnettoa. 

Ja sit meillä kuitenkin on jossain joku Citycon joka tarjoaa 7-8% osingon (toki - verot) ja on varsin, varsin, maltillisesti arvostettu. Niin nään, että tälläinen massien epätoivospot sataa cityconin ja kaltaistensa (kuten vaikka Sampo) laariin.

Tämä kela ei auennut. Kiinteistösijoittaminen tuottaa persnettoa, jonka seurauksena rahat tungetaan kiinteistösijoitusyhtiö Cityconiin?  Uskon myös, että karhumarkkinassa Citycon miinustaa indeksiä vähemmän, mutta tuo ei ehkä ole se syy. Lisäksi olen melko vakuuttunut YoY-inflaatiolukujen alkavan taittumaan kesää kohden, kunhan verrokiksi saadaan 2021 kohonneet hinnat.

0
0
14.2.2022 - 17:36 #81533

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764
Anssi A kirjoitti:

 

PikkuPro kirjoitti:

Ja sit meillä kuitenkin on jossain joku Citycon joka tarjoaa 7-8% osingon (toki - verot)...

 

Ja toki monille meistä piensijoittajista ne verot saa vielä "lähettää hamaan tulevaisuuteen" OSTin kautta. Toki Akin (eikä ehkäpä sun) kanikokoelmaa se ei enää hirveästi lohduta.

Täytyy nyt sen verran oikaista, et mun Kanit ei ole tappiolla. Oon treidaillut ihan onnistuneesti ja siis eilen 4/4 Citycontilit voitolla. Tänään yksi eli "velanpantticityconit" (joita ei siis treidailla vaan on sellainen "pohjacityconit") varmaan painui miikalle mut 3/4 ja kokonaisuus yhä plussalla. Plus osingot.

EDIT: tai ehkä tarkoitit jotain muuta tolla vika lauseella. Anyhow, toinen tarkennus myös tähän: jos mul on kanikokoelma niin Akilla on sit preeriallinen Kaneja eli yli 10* mun.

0
0
14.2.2022 - 17:51 #81534

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764
Turmiolan Tommi kirjoitti:

 

PikkuPro kirjoitti:

Kiinteistöjen juoksevat tuotot (siis ilman spekulatiivisia arvon nousuja...ja ne ovat tässä tilanteessa HYVIN spekulatiivisia) eivät kestä 6% pohjainflaa saati 7,5% kokonaisinflaa joka tällä hetkellä runaa. Eli kiinteistösijoittaminen on ryhtynyt tuottamaan jenkeissä rahan arvolla mitattuna persnettoa. 

Ja sit meillä kuitenkin on jossain joku Citycon joka tarjoaa 7-8% osingon (toki - verot) ja on varsin, varsin, maltillisesti arvostettu. Niin nään, että tälläinen massien epätoivospot sataa cityconin ja kaltaistensa (kuten vaikka Sampo) laariin.

Tämä kela ei auennut. Kiinteistösijoittaminen tuottaa persnettoa, jonka seurauksena rahat tungetaan kiinteistösijoitusyhtiö Cityconiin?  Uskon myös, että karhumarkkinassa Citycon miinustaa indeksiä vähemmän, mutta tuo ei ehkä ole se syy. Lisäksi olen melko vakuuttunut YoY-inflaatiolukujen alkavan taittumaan kesää kohden, kunhan verrokiksi saadaan 2021 kohonneet hinnat.

Ei toki Cityconiin yksin tai ees oleellisin %-osuuksin. Enemmän toki Sampoonkin ja maailmalta vastaaviin. Pointti vaan esimerkkien kautta se, että sijoittajat pyrkivät kyllä saamaan + merkkistä REAALItuottoa ja aika huonolta näyttää juurikin, koska näin voimakas infla tuhoaa kasvuosakkeiden ja kiinteistöjen arvonnousupotentiaalia. Kiinteistöjen siis sitä kautta, että näin voimakasta inflaa joudutaan alkaa suitsimaan koroilla ja kun kiiinteistömarkkinat ovat virittyneet 0-korkojen mukaan niin nousu vaikka 1,5 prosenttiin saa aikaan markkinahäiriöitä aika tehokkaasti, kun mm. sijoituskiinteistöjen kysyntä laskee. Luulen, että tämä vaikutus on yllättävän vahva: kaikki kiinteistömarkkinassa on ehtinyt adjustoitumaan 0-korkoihin ja yksi vahvimmista on vivutettu sijoituskysyntä joka on hyvin korkoherkkää.

EDIT: niin siis tungetaan koska ATM osinkotuotto näin hyvä ja HYVIN maltillinen arvostus eli 60% kirja-arvosta jolla todistetusti on todellisuuspohjaa. Mut TOKI Citycon vain pisara meressä, esimerkki osakkeesta, josta nyt haetaan turvasatamaa. Inflasta on joo puhuttu mut nää uusimmat luvut on oikeesti jo kovia: 7,5% ja 6% pohjainfla. Tää kyllä jo suuntaa sijoitusvarallisuutta uudella tavalla imo. Korostuu se, mitä tuottaa NYT vs. mitä tuottaa tulevaisuudessa. Lafka, joka tuottaa 7-8% nyt, 60% arvostuksella eikä erityistä syytä (netti toki) olettaa tulovirran tyrehtyvän on imo nyt kova.

0
0
14.2.2022 - 17:48 #81535

Anssi A

+440
Liittynyt:
29.3.2015
Viestejä:
446
PikkuPro kirjoitti:

 

Anssi A kirjoitti:

 

PikkuPro kirjoitti:

Ja sit meillä kuitenkin on jossain joku Citycon joka tarjoaa 7-8% osingon (toki - verot)...

 

Ja toki monille meistä piensijoittajista ne verot saa vielä "lähettää hamaan tulevaisuuteen" OSTin kautta. Toki Akin (eikä ehkäpä sun) kanikokoelmaa se ei enää hirveästi lohduta.

 

Täytyy nyt sen verran oikaista, et mun Kanit ei ole tappiolla. Oon treidaillut ihan onnistuneesti ja siis eilen 4/4 Citycontilit voitolla. Tänään yksi eli "velanpantticityconit" (joita ei siis treidailla vaan on sellainen "pohjacityconit") varmaan painui miikalle mut 3/4 ja kokonaisuus yhä plussalla. Plus osingot.

EDIT: tai ehkä tarkoitit jotain muuta tolla vika lauseella. Anyhow, toinen tarkennus myös tähän: jos mul on kanikokoelma niin Akilla on sit preeriallinen Kaneja eli yli 10* mun.

Joo, en siis implikoinut sijoituksen menestymistä, vaan kokoa (kun OST:ssä 50k€ raja)

0
0
14.2.2022 - 18:47 #81536

TL

+1089
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
848

Olisiko myös niin että on kiinteistösijoittamista ja kiinteistösijoittamista. Eli asunnot, toimistot, varastot/logistiikkakeskukset, kauppakeskukset jne. Ja koronnousu iskee näihin melko eri voimakkuudella. Kauppakeskukset tuskin ottavat kovimmat osumat. Uudet asunnot ja niiden rakennusoikeudet taas taitavat olla aika korkealla potentiaalisten kärsijöiden listalla. 

0
0
14.2.2022 - 21:18 #81541

Velho

+1412
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
544

Miksi inflaatio olisi kiinteistösijoituksille erityisen huono juttu? Jos omistat kiinteää omaisuutta, vaikkapa kauppakeskuksen, ja on inflaatiota, niin sen kauppakeskuksen hintahan nousee kanssa, eikö vain? Koska se on jollain tontilla, jonka hinta nousee, ja koska vastaavan uuden kauppakeskuksen rakentaminen kallistuu koko ajan. Omaisuutesi arvo ei välttämättä reaalisesti nouse, mutta se siis pysyy inflaation tahdissa.  Eli et polta rahaa. Vastaavasti kun siellä sun kauppakeskuksessa on vuokralaisia, niin niiden vuokrasopimukset on todennäköisesti sidottu johonkin indeksiin, eli vuokrat nousevat inflaation tahdissa. Kassavirrat säilyttävät arvonsa, vai kuinka?

Korkojen nousu on tietysti huono juttu, jos ja kun olet vivuttanut sitä kauppakeskusta, niin kuin kuuluu. Toisaalta korot eivät varmaankaan nouse yhtä nopeasti kuin inflaatio, eli reaalikorot itse asiassa laskevat, ja kauppakeskuksesi tekee oikeastaan entistä kovempaa tiliä. Velkasi arvo reaalisesti pienenee, kun lyhennät velkaa vuokratuloilla, jotka nimellisesti kasvavat inflaation mukana.

Korkojen osalta näkisin vielä että korkojen nousuvara EU:ssa on huomattavasti alhaisempi kuin mitä se on vaikka USA:ssa.

0
0
14.2.2022 - 22:48 #81545

JR

+5053
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1485

Tää on ehkä liian yksinkertainen asia edes kirjoittaa auki, mutta jotenkin tuntuu, että se vois selkeyttää keskustelua.

Kiinteä omaisuus on lähtökohtaisesti inflaatiosuojattua - esim kiinteistön hinta on suhteessa sen reaaliarvoon, nimellinen hinta korjaantuu inflaation verran, ceteris paribus. Lähes kaikki omaisuus on "kiinteää" - poikkeuksena raha, eli velat ja saatavat.

Kiinteistöjen "reaaliarvo" liittyy niiden tuottovaatimukseen, joka on suhteessa riskittömästi tarjolla olevaan tuottoon. Eli kun _reaaliset_ korot kasvavat, kiinteistöjen arvo putoaa. En tiedä, miten varmasti inflaatio tuo mukanaan reaalikorkojen nousun.

Eli kiinteistöt ovat samalla inflaatiosuoja, siinä että niiden reaaliarvo ei lähtökohtaisesti muutu sillä, että rahan arvo muuttuu. Mutta samalla niiden arvo on tiukasti yhteydessä reaalikorkotasoon.

Edit: Lisäksi asuinkiinteistöt ovat ylellisyystuote, eli haluttujen asuntojen arvo nousee kun tuloerot nousevat. Mutta en usko, että tämä vaikuttaa niin paljoa liikekiinteistöihin, eli cityconiin. Ehkä juuri tähän eroon perustuu Cityconin käytännön defensiivisyys.

0
0
14.2.2022 - 22:54 #81546

Makaroonilaatikko

+14
Liittynyt:
19.11.2020
Viestejä:
142
Velho kirjoitti:

Miksi inflaatio olisi kiinteistösijoituksille erityisen huono juttu? Jos omistat kiinteää omaisuutta, vaikkapa kauppakeskuksen, ja on inflaatiota, niin sen kauppakeskuksen hintahan nousee kanssa, eikö vain? Koska se on jollain tontilla, jonka hinta nousee, ja koska vastaavan uuden kauppakeskuksen rakentaminen kallistuu koko ajan. Omaisuutesi arvo ei välttämättä reaalisesti nouse, mutta se siis pysyy inflaation tahdissa.  Eli et polta rahaa. Vastaavasti kun siellä sun kauppakeskuksessa on vuokralaisia, niin niiden vuokrasopimukset on todennäköisesti sidottu johonkin indeksiin, eli vuokrat nousevat inflaation tahdissa. Kassavirrat säilyttävät arvonsa, vai kuinka?

Tuo on yleistys, joka ei pidä paikkansa. Inflaatiota mitataan kulutuskorilla. Kun tämän korin hinta nousee, niin se ei automaattisesti tarkoita, että kiinteän omaisuuden tai kauppakeskuksen arvo nousee. Monessa tapauksessa se tarkoittaa päinvastaista. Yhä enemmän kulutuksesta menee perushyödykkeisiin ja tätä kautta kaikkeen muuhun on vähemmän allokoitavaa. Näin käy etenkin, jos inflaatio on pitempi aikainen ongelma ja tällä hetkellähän markkina ei usko siihen. Pitempiaikainen korkea inflaatio johtaa heikompaan talousympäristöön.

Mitä tule Suomen kiinteistö ja asuntomarkkinaan, niin siellähän ei kyllä ole painetta vuokrien nousulle, päinvastoin. Kysyin Pyysäriltäkin jossain vaiheessa, että paljon se hänen vuokra nousi (kun hyperinfla), niin ei ollut noussut oikeastaan ollenkaan. Lisäksi olettaisin, että hänen asuntonsa ei ole se kaikkein huonosijaintisin ja kuntoisin, ts. hänen vuokranantajallansa on enemmän hinnoitteluvoimaa, kun keskiverto vuokranantajalla. Kiinteistömarkkinaa ajatellen on myös hyvä muistaa, että vuokrasopimukset ovat pitkiä ja osittain kiinteäkorkoisia, ts. vuokranantaja kantaa suurimman osan duraatioriskistä, eikä näin ollen hyödy koronnostoista niin paljon kun ehkä voisi kuvitella.

0
0
15.2.2022 - 10:50 #81552

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Osa muistaa hyvin WTC terrori-iskut. Silloin jälkimainingeissa puhuttiin asiantuntijoiden suulla jopa "terroripörssistä" jossa jotenkin käytäisiin kauppaa/lyötäisiin vetoa tulevista riskeistä ja ajatus oli, että markkinat niin tehokkaat että tuota kautta voitaisiin ennakoida tulevaa. Tää siis vain johdantona, sille, että kyllähän pörssi nyt selvästi hinnoittelee ei-iskua ainakin keskiviikkona/tällä viikolla. Tilanne ei ole dikotomia joten vaihtoehdot eivät ole all-out-war/liennytys vaan esim. itse pidän aika todennäköisenä, että Putin ei nyt näyttävästi hyökkää mutta painetta jää, voipi tulla kummallisisa myrkytystapauksia tms. jossain vaiheessa Ukrainan johtoon ja kapinallistasavallat saatetaan jollain aikataululla liittää Venäjään. Mutta nää taas sivulause, again, pointti se, että markkina selkeästi ennustaa ei-iskua tälle viikolle koska seuraukset kunnon hyökkäyksestä olisivat niin rajut, että ei esim. Finnair keikkuisi nyt tasolla jolla on.

0
0
15.2.2022 - 11:22 #81553

Pörssimörssäri

+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

^Oon samaa mielta kaikesta, mutta etta Finnairin kurssiliike sen paattelemiseksi mika on todennakoista. Eiko juuri Finnairin sijoittajat ole tulleet tunnetuksi eparationaalisuudesta kun osakkeen hinnassa vs merkintaoikeuksista lasketussa hinnassa oli kymmenien prosenttien ero. Voin muistaa vaarinkin. 

0
0
15.2.2022 - 22:10 #81571

Velho

+1412
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
544
JR kirjoitti:

Tää on ehkä liian yksinkertainen asia edes kirjoittaa auki, mutta jotenkin tuntuu, että se vois selkeyttää keskustelua.

Kiinteä omaisuus on lähtökohtaisesti inflaatiosuojattua - esim kiinteistön hinta on suhteessa sen reaaliarvoon, nimellinen hinta korjaantuu inflaation verran, ceteris paribus. Lähes kaikki omaisuus on "kiinteää" - poikkeuksena raha, eli velat ja saatavat.

Kiinteistöjen "reaaliarvo" liittyy niiden tuottovaatimukseen, joka on suhteessa riskittömästi tarjolla olevaan tuottoon. Eli kun _reaaliset_ korot kasvavat, kiinteistöjen arvo putoaa. En tiedä, miten varmasti inflaatio tuo mukanaan reaalikorkojen nousun.

Eli kiinteistöt ovat samalla inflaatiosuoja, siinä että niiden reaaliarvo ei lähtökohtaisesti muutu sillä, että rahan arvo muuttuu. Mutta samalla niiden arvo on tiukasti yhteydessä reaalikorkotasoon.

Edit: Lisäksi asuinkiinteistöt ovat ylellisyystuote, eli haluttujen asuntojen arvo nousee kun tuloerot nousevat. Mutta en usko, että tämä vaikuttaa niin paljoa liikekiinteistöihin, eli cityconiin. Ehkä juuri tähän eroon perustuu Cityconin käytännön defensiivisyys.

Tykkäsin kyllä kovasti tästä selityksestä eikä se ollut imo lainkaan turha. Jos reaaliset korot kasvavat, tuottovaatimus nousee ja esim. Cityconin kiinteistöjen arvo laskee. Se vaan on epäselvää, nousevatko inflaatiotilanteessa korot reaalisesti, vaiko ainoastaan nimellisesti (eli kumpi nousee nopeammin, korot vai inflaatio). Jos oletetaan että reaalikorko ei nouse ja jos eletään siinä tilanteessa missä nyt ollaan, että reaalikorko on yli 5% negatiivinen, kiinnittäisin huomiota Cityconissa siihen, että niillä on "92% of rent indexed to inflation". Eli vuokrat kyllä nousevat varmasti. Ja silloinhan myös kiinteistöjen arvo automaattisesti nousee, koska tuotot nousevat. Eikö se kuitenkin ole niin, että esim. kiinteistöstä jonka nettovuokratuotto on miljoonan, voi 5% tuottovaatimuksella maksaa 20 miljoonaa. Ja jos seuraavana vuonna nettovuokratuotot ovat inflaatiokorotusten vuoksi 1,05 miljoonaa, eikä tuottovaatimus ole muuttunut, niin saman kiinteistön arvo on noussut miljoonalla 21 miljoonaan. Nimellisesti.

0
0
16.2.2022 - 18:12 #81593

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Defensiivistä metapeliä

Tuli tässä mieleen, että mun Suomiriski on joku 130% tms. Ja siis tästä en oo aiemmin huolestunut mutta vaikka en pitäisi itseäni Venäjä-panikoijana, niin eihän viime kuukausien kehitykset nyt Suomen kansainvälistä houkuttelevuutta sijoittajien parissa lisää. Et mä ihan aikuisten oikeesti mietin, et pitäiskö Suomiriski laskea johonkin 70%:iin niin worst case vois vain lähteä vittuun johonkin. Toki siis lapset pitäs saada mukaan et ei niin helppo. Hmm, pojilla kylläkin kaksoiskansalaisuus et Suomiriski alas ja Jenkkeihin jos heikosti kehittyy?

No en tiedä, hajatelmia mut siis ei näitä oo aiemmin tarvinnu hajatella. Selvää nyt kuitenkin on se, että ei tää kehitys tue esim. Cityconia sijoituskohteena ja Helsingin asuntomarkkinakin voi ottaa jossain määrin hittiä. Reunamarkkinalta on globaalin rahuliinin helppo vetäytyä.

En nyt siis arvo sitä, hyökkääkö Putin lähipäivinä Ukrainaan vaan sitä, että pitkä peli on mennyt aika synkän näköiseksi kun asiat vain voi muuttua aika isosti ja miten sen hermostuneisuuden saa reunamarkkinalta pois, kun se kerran sinne rantautuu? Et onhan niitä pakolaisia jo aikanaan tullu Lappiin tuhansia Idästä niin miksei niitä panssareita voisi jossain vaiheessa parkkeerata karjalan kannakselle ja sit arvotaan vuosi sitä. Et kyl Suomiriski on tässä nyt imo kasvanut ihan huolella; ei ehkä niin ihan suora hyökkäys mut kaikenlainen talouden häiriköinti/De-stabilointi kuten reippaita sotaharjoituksia Itämerelle jne. On Suomi aikas pussissa jos Itämeri blokataan.

 

EDIT: pörssipuoli on mennyt viimeiset tyyliin pari kuukautta putkeen. Esim. Nordnet nyt ATH. Siellä salkussa siis Aspirea, Cityconia ja 1030sek keskihinnalla pari viikkko sitten ostettuja Evoja. On nabsunut varsinkin indeksiin verrattuna alkuvuosi: salkku up 12,9%, indeksi down 6-7%. Muutkin tilit käytännön samaa kamaa kuin Nordnet mut en jaksa yrittää kaivaa prosentteja Ålandsbankenista.

 

0
0
18.2.2022 - 01:55 #81631

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Hyvin muuten Jinxasin salkut hypellä! laugh

Citycon: enmätiiä. Vähän pehmee tulos ja epäselvä tilanne. Lippulaiva on iso niin se on vähän et miten käynnistyy. Ja et ostetaanko omia, kannattaisi toki, varminta rahan printtausta. Just nyt on näkemys vähän sumuinen, kevensin eilen vähän 7,395 ja ostin back 7,005 mut siis pieni prosentuaalinen erä et kuhan näperreltiin. Kallis ei mitenkään oo tai siis on halpa. Kattellaan.

Likvidiä kumminkin nyt ihan on jos rommaa pördet.. Mut tää tilanne on nyt kovin auki eli en tällä hetkellä todellakaan laita odareita sisään ja todellakin koitan pitää likvideistä vähän normia huolellisemmin kiinni. Kyllähän tästi ihan kunnon rommauksenkin saa aika heplosti aikaiseksi.

Niin se piti vielä tuosta Venäjästä sanoa...tai siis sanotaan suoraan niinku on eli Putinista. Niin vaikka hyssytellään Suomen asemasta et "ei tää mitenkään meitä koske, hyvät välit". Niin. Isossa kuvassahan Venäjä (=Putin) haalii Neuvostoliiton geopoliittista asemaa. On tehnyt niin vuodesta 2008 oikeastaan. Ukraina, Valko-Venäjä, Georgia, Kirgisia ja nyt ei enää kunnolla himmaile Nato-Baltiankaan suhteen. (tekivät viisaasti kun liittyivät silloin kun pystyi, enemmän outteja ettei tulla). Niin, kaikkialla siis haalii Neuvostoliiton etupiiriä back.

Miksi Suomi olisi poikkeus?

Suomi oli 1990 luvun alkuun se splitti, "puolueeton" eli suomettuminen eli löysästi Neuvostoliiton etupiirissä. Kuinka mahdotonta tässä muka on sellainen kehitys Suomen osalta, että isot pojat sopii jotain ja ei enää niin selkeä vihdeä valo ja "NATO-optio". Nimittäin lähteekö/uskaltaako muka Suomi hakea, jos jäsenyys ei satavarma? Niinpä. Niin siinä ei montaa liittokanslerin epämääräisyyttä tarvita, kun ei löydy kanttia enää hakea ja sitten ei olla kaukana kylmän sodan tilanteesta.

Kuinkas monta kertaa sieltä on tultu sanotaanko viimeisen 500 vuoden aikana? Ja Venäjä perustelee Ukraina-caseakin historialla. Se ei muuten ole kovin vaikea sanoa/kääntää kotimiehille, että NATSIEN kanssa vehkeilivät ja siksi vain ovat itsenäisiä. Vankeja kuoli nälkään tuhansia, siihen päälle huoltajuuskiistoja, pelottelua NATO-optiolla ja ohjuksilla Pietarin lähellä. Joukkoon puhdasta, hmm, "luovuutta". Et historiallisestihan kuulutte muuten meille, vähintään etupiiriin. Siitä on vähän nihkeä lähteä vänkäämään ilman NATO-optiota.

Oon mä tästä kehityksestä kyllä huolissani ja ehkä teen toimia. Ei siis varmaan lähiaikojen juttu mutta: iso linja on imo selkeä, Putin haluaa takaisin Neuvostoliiton geopoliittista asemaa. Miksi Suomi olisi poikkeus?

0
0
18.2.2022 - 17:50 #81659

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Lisää Evoa 995sek.

Aika paljon vielä ostelevat omia (n. 20m kpl)  ja lafka on varmaan toiminnallisesti aika turvassa poliittisista hässäköinneistä. Kurssi toki rommaa jos muutkin.

On fiilis ollut jo pidempään, että toi liiketoiminta on aika toimiva konsepti. Ottaen huomioon miten paljon camstudiot grindaa ukoilta ympäri maailman niin miksi sama koukku ei toimisi uhkapeleissä. Ja siis vaikka vain fiilis niin tässähän on se, että ei maailmassa ole mitään tilastollista/akateemista salettia dataa miten nää livenettihommat menee niin tässä poikkeuksellisesti luotan fiilikseeni.

0
0
19.2.2022 - 13:11 #81668

Merta

+300
Liittynyt:
12.3.2020
Viestejä:
214

Polarisoitunut länsimedia peesailee kasvonsa menettäneen Bidenin mahtailuoperaatiota ja Venäjä heittää vettä myllyyn lisäämällä väkeä rajan takana ajaakseen poliittista agendaansa. Erityisen kyvyttömästi "idän suojelija" NATO näyttäytyi, kun Krimille käveltiin sisään. Tai jos tarkkoja ollaan, niin lähes täysin Venäläisestä väestöstä koostuva Krim sai tahtonsa läpi ja pääsi liittymään Venäjään, oltuaan tsaarin lahjana Ukrainan alla menneet 60 vuotta. 

Pitäisi varmaankin katsoa hieman länsimedian klickbate-intressejä pidemmälle ja miettiä olisiko yhtäkään syytä miksi Putin menisi Kiovaan? Mitään ei olisi voitettavaa, kaikki sisäpolitiikan sekasortoa myöden olisi hävittävää. Nyt Putin näyttäytyy tavoilleen vahvana johtajana omilleen, kun Länsimaat kyykkii hänen edessään mikkihiiri-pakotteista vaahdoten. Kuitenkin suuret keski-euroopankin maat ovat välillisesti todella riippuvaisia venäjästä ja nämä teatterimaiset sormen heristelyt ei pelasta ketään. 

Nato menee samaan vaahtoajien laariin instituutiona, eli paljon pidetään mekkalaa, mutta mikä olisi todellinen toimintakyky jos Venäjä jostain käsittämättömästä syystä menisi vaikka Latviaan? Biden kiillottaa rapakon takaa ryvettynyttä kilpeään, mutta todellinen tilanteen tullessa käy kuten Afganistanista nähtiin. Sotiminen on kallista ja raskasta, eikä kukaan lopulta halua sotaa. Poliittinen teatteri sen sijaan myy hyvin ja nostaa mahdollisesti kannatuslukuja.

Suomi on, kuten muutkin pohjoismaat, luovinut erinomaisesti haastavassa poliittisessa ympäristössä. Jos venäjä olisi halunnut tänne tulla, se olisi tullut jo moneen kertaan. Mutta Suomi on hyvä neutraali väliblokkeri idän ja lännen välissä ja lisäksi olisi helkkarin hankalasti integroitavissa, kuten toisessa maailman sodassa totesivat, joten todellista intressiä tänne tulemiselle ei taida lopulta olla kuin Natolla. Ja mitä Natoon tulee, niin se piikkilanka ja ne pommikoneet mitä jäsenyys mukanaan toisi ei tosiaan edistäisi rauhanomaista tunnelmaa täällä. Lisäksi hinta olisi merkittävä. Oliko jopa 3-4% mitä Trump "kiristi" Baltian mailma BKT:sta per vuosi. Suomen maanpuolustuksen budjetti lienee nykyiselläänkin merkittävästi alhaisempi ja alijäämäinen budjetti vuotaa joka suuntaan jo ilman Natoakin.

0
0