35
forum
|

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

Osakepoimijana kaverin puolesta kyselen näitä rahastoja. Tässä ketjussa voisi tietenkin enemmänkin esitellä ja analysoida löytämiään megatrendirahastoja.

Kaverilla on muutaman vuoden ikäinen tytär. Jotenkin olen ajautunut miettimään tämän tytön salkun portfoliota, joten ihan oikeasti tässä kaverin puolesta kyselen. On tässä vähän omakin lehmä ojassa. Kun osakepoimijan on niin vaikea tällä hetkellä löytää sitä tulevaisuuden voittaja-osaketta, niin joku rahasto voisi olla ratkaisu. Ja ETF sen helppouden takia.

Pikaisella otannalla olen katsonut

iShares Global Clean Energy UCITS ETF (DIS), kaupankäyntikoodi IQQH

  • Amerikkalaisissa osakkeissa 33%
  • Teknologia 28%
  • Teollisuustuotteet ja -palvelut 22%
  • Julkishyödykkeeet 47%
  • TER = 0,65

Suurimmat omistukset

  • Plug Power Inc
  • Enphase Energy Inc
  • Verbund AGMeridian Energy Ltd
  • Xinyi Solar Holdings Ltd
  • Siemens Gamesa Renewable Energy SA
  • Vestas Wind Systems A/S
  • First Solar Inc
  • EDP Renovaveis SA
  • Orsted A/S

Huonona puolena on, että tämän on ei ole kasvurahasto eli ei kovin verotehokas. Jostain pitäisi löytää matalakuluinen (megatrendirahastot on aina vähän korkeemman kulun rahastoja?) kasvurahasto jolla pystyy järkevällä hintatasolla sijoittamaan mm. vetyteknologiaan ja P2X hankkeisiin. Ja energian fiksuun varastointiin muutenkin.

Toinen megatrendi, sähköautot.

iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF USD (Acc) kaupankäyntikoodi IEVD

  • Omistaa Teslaa, BYD, KIA, HYUNDAI, SAMSUN, GM, APTIV, INFINEON
  • Käteistä 4,7%
  • TER = 0,40
  • Kasvurahasto

No-niin, kanssa sijoittajat. Auttakaa miestä mäessä ja löytämään kaverin pikkuiselle tytölle pari hyväää ETF:ää megatrendeihin. Nyt sillä on ollut noin 9 kk S&P500 ja Aasian kehittyvät.

0
0
22.1.2021 - 17:42 #64126

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011

Nimi: IS AUTO & ROBOTICS UCITS USD ACC ETF

ISIN: IE00BYZK4552

Robotteja kehiin.

0
0
26.1.2021 - 15:47 #64275

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011

Erilaisten teemojen varaan rakennettujen rahastotuotteiden sijoittamisessa saa ilmeisesti olla yhtä tarkkana kuin osakkeidenkin. Niiden tuotosta ja kannattavuudesta on tehty uutta tutkimusta, jota Financial Times tänään kommentoi: Thematic ETFs can deliver significant losses, academics find | Financial Times (ft.com)

Research shows average returns underperform the market by about 4 percentage points a year

Tässä tarkoitetaan riskikorjattua tuottoa, joka on hieman eri kuin ne luvut joihin muutamat teemat - EV, Clean Energy, Invescon Solar ETF 231% ym. - viime vuonna nousivat. Selityksenä on, että kapeassa teemarahastossa häviää indeksisijoittamisen idea eli laajan hajauttamisen suoja. Asia tulee näkyviin kun tuotetta on pidetty pidempään - alla 5 vuotta eli 60 kk.

Yhtenä syynä on tuotteen viive - rahaston sisältämien, muotiin tulleiden osakeyhtiöiden kurssit ovat jo kerinneet nousta ennen kuin etf-tuote on saatu valmiiksi ja markkinoille. Ajoittamisen vaikeus tulee tässä näkyviin ja teemat ovat jo ominaisluonteeltaan syklisiä.

Teemalliset rahastot viehättävät tarinallaan yksityisiä sijoittajia, mutta institutionaaliset sijoittajat ovat skeptisempiä - syynä on, että jälkimmäiset varovat enemmän asiakkaidensa pettymyksiä.

Tasapainoon pääsee, jos megatrendi-etf:ien rinnalla on salkussa joku laajasti hajautettu, yleisluontoinen etf-tuote - kuten edellä S&P500 indeksiä seuraava.

0
0
28.1.2021 - 12:02 #64495

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011

Eilen, keskiviikkona oli selvityspäivän T+2 suhteen (perjantai) päivä, jolloin rahastot siivoavat salkkuaan - laskupäivä kuunvaihdeanomalian mukaisesti. Shorttaamisessa on tullut varovaisuutta ja se näkynee tämän päivän indekseissä. Arvostuksia tarkkaillaan.

iShares Global Clean Energy UCITS ETF on laskenut eilen ja tänään:

Vähentelin sitä viime viikolla, mutta olen nyt lisännyt sitä. Tämän suhteen on hyvä katsoa laajempaa kuvaa infra-investointien suhteen:

Rakenteelliset inveistoinnit ovat painottuneet globaalisti voimantuotantoon ja clean energy on kantava teema - sama jatkuu eikä ihan pienellä rahalla:

Lähde: Global infrastructure development: 2020 in review | Refinitiv

Näillä pitkäaikaisilla investoinneilla tulee olemaan vaikutusta myös työllisyyteen eikä niitä ihan herkästi vähennellä. Korjausliikkeitä tapahtuu, mutta edellytyksiä pitkän jakson kehitykseen on etf:ssä mielestäni edelleenkin.

 

0
0
9.2.2021 - 10:21 #65436

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011
Indrid Cold kirjoitti:

Europe invests a record €26bn in offshore wind in 2020 | WindEurope

FAN ETF Guide | Stock Quote, Holdings, Fact Sheet and More (etfdb.com)

siirrän tuonne koko eläkesalkkuni, yksittäisiin osakkeisiin en voi sijoittaa

Mainio etf-löytö, kulut 0,62% ja ne ovat tämän alan keskiarvoa 0,45%...0,75%. Rahaa on virrannut viime vuosi sisään:

Selkeä merkki asenteen muutoksesta. Rahaston sijoitukset:

Vahva ote yhtiöihin ympäri maailmaa.

Varmaan Moventaksen porukat saavat Rautpohjassa ja Keljonkankaalla valaa ja paukuttaa rautaa näihin laitteisiin ja saada Jyväskylään osansa trendistä.

0
0
9.2.2021 - 13:25 #65466

Makaroonilaatikko

+14
Liittynyt:
19.11.2020
Viestejä:
142

Voiko joku korjata tämän otsikon "Megatrenirahastot".

Nimimerkki Bingo varmaan tietää paremmin, mutta mielestäni TAN ja FAN ETFiä ei voi ostaa Suomesta käsin.

0
0
9.2.2021 - 14:35 #65473

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011
Makaroonilaatikko kirjoitti:

Voiko joku korjata tämän otsikon "Megatrenirahastot".

Nimimerkki Bingo varmaan tietää paremmin, mutta mielestäni TAN ja FAN ETFiä ei voi ostaa Suomesta käsin.

Nordnetissä voi ostaa ainakin kolmea Clean Energy rahastoa, joista itselläni on yllä aiemmin mainittu iShares Global Clean Energy UCITS ETF

Lisäksi Nordet antaa kahta muuta:

Nämä eivät ole tuulimyllyrahastoja vaan niissä on laajasti uusiutuvan energian yhtiöitä.

Sisältö iShares Global Clean Energy UCITS ETF

Lyxor:

ja LG:n omistukset:

Yhtiön Lyxor sivu Nodnetissä:

ja L&G joka on tuntemattomampi, mutta tietoja löytyy netistä

Finanssivalvonta näppärästi aikanaan kielsi suomalaisia ostamasta jenkkirahastoja EU-säännöksiin vedoten (puuttuu suomenkielinen asiakastiedote) siitä huolimatta, että jenkkiosakkeisiin on saanut sijoittaa vapaasti vaikka kuinka kauan. Syrjäseudun harvinaisille kielille eivät kaikki vaivaudu esitettä tekemään, joten jäämme ilman suurimman markkinan sijoitusetuja.

Rahaston ominaisuudet kannattaa tutkia ja vertailla sekä tehdä oma päätös sen perusteella. Näillä kyllä pääsee alkuun.

0
0
16.2.2021 - 08:56 #65869

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011

Vanhoja rahastoja muutetaan ESG-teemaisiksi ja uusia rahastoja tulee:

Morningstar data also show that 87 per cent of the 253 repurposed funds, which claimed to have added ESG criteria to their investment objectives and/or policies, also rebranded themselves, adding terms such as “sustainable”, “ESG”, “green”, or “socially responsible investment” to their fund title.

Lähde: ESG demand prompts more than 250 European funds to change tack | Financial Times (ft.com)

Kun rahastossa on ESG-merkki, eläkerahastot ja siitä kiinnostuneet sijoittajat voiovat merkitä rahastoa. Vanhallekin ratsulle voi antaa uudet ohjakset ja kas, se laukkaa taas.

0
0
6.3.2021 - 10:05 #66802

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011

Arvoaan laskevan rahaston kohdalla kysymys on, koska on aika lisätä? Sama kysymys koskee tällä hetkellä kaikkia teknorahastoja ja osakkeita.

Vastaus tulee tutkimalla tunnuslukuja ja rahaston tietoja. Itse innostuin vuodenvaihteessa iShares Global Clean Energy UCITS ETF rahastosta, ja ostin sitä pienen erän. Laitoin sen myös kuukausiohjelmaan ostettavaksi maaliskuussa. Sijoitukseni on menettänyt huippuarvostaan noin neljänneksen eli - 22%. Pitäisikö parkua vai ostaa laskevassa lisää? Tutkitaanpa:

Hinta (sininen käyrä) on tipahtanut vuodenvaihteen 15.50 euron tienoilta 10,50 euron tienoille. Se on vielä kaukana teknon vertailukäyrästä Nasdaq100 (keltainen käyrä), joka sekin on taittunut alas. Kuinka alas arvo voi tulla ja missä olisi optimaalinen ostohinta uuden kasvun odottamiseen?

IQQH seuraa indeksiä S&P Global Clean Energy Index ja muuttaa sisältöään indeksin mukaisesti. Rahasto on passiivinen. Indeksin sisältämät yhtiöt ja niiden paino täsmäytetään kaksi kertaa vuodessa - huhtikuun ja lokakuun kolmantena perjantaina. Lisäksi indeksin painotusta säädetään tammikuussa ja heinäkuussa samaan aikaan - eli indeksi ja rahasto muuttuvat neljännesvuosittain.

Rahaston sisältö ja sen tyyli on muuttunut vuosien varrella - viisi vuotta sitten osakkeet olivat keskisuuria arvo-osakkeita, nyt keskisuuria kasvuosakkeita.

Nyt osakkeista kaksi kolmasosaa on jenkkimarkkinan ulkopuolella - valuuttatasapaino on papempi ja allokaatio on vähemmän riippuvainen jenkkien korko- ja inflaatiokamppailuista.

Kymmenen suurinta sijoitusta määrittää melkein puolet rahaston arvosta ja niiden arvostusmuutokset painavat voimakkaasti rahaston hinnassa - tilanne maaliskuun alussa. P/E-luvut ovat korkeita vieläkin, mutta ei kaikissa - markkina-arvoissa on laskua.

Koko rahaston tunnusluvut näyttävät kuitenkin jo siedettäviltä:

Pörssikurssien ja ansainnan suhde P/E on 33,7 mikä on korkea - odotus voisi olla, että se saattaisi pudota tasolle 23, joka on lähempänä Nasdaq100 yhtiöiden tasoa. Hinnan ja tasearvon suhde P/B on 3,13 mikä ei ole paha, mutta voisi tulla lähemmäksi kahta. Kassavirran kasvu 24% on kuitenkin niin voimakas, että edellä arvioitu noin kolmasosan hinnan lasku voi olla liiottelua.

Näinpä päädyn tämän kanssa laskeskellessa siihen, että hinta voi tippua eilisestä 10,50 tasolta noin 8,00 tasolle ja viimeistään silloin on aika alkaa lisäillä. Toistaiseksi menköön kuukausiostoina - pankki lisäilee automaattisesti tuli sitten halvalla tai kalliilla.

Menisikö rahasto arvottomaksi? Tuskin - alaraja olisi mielstäni P/E=12, jolloin hinnasta olisi sulanut kaksi kolmasosaa jonnekin 4 euron tienoille ja kaikki yhtiöt olisivat muuttuneet arvoyhtiöiksi. Melko epätodennäköistä, mutta kuulisin mielelläni mielipiteitä.

US hallinnon elvytyspaketti sisältää miljardikaupalla rahaa puhtaan energian teknologiaan. Sitä ei ole vielä hyväksytty ja tällä hallinnolla on edessä neljä tilikautta pumpata rahaa mieleiseensä tavoitteeseen. Kyllä se tähänkin rahastoon ohjautuu tulovirtoina.

0
0
9.3.2021 - 11:39 #66925

Indrid Cold

+457
Liittynyt:
3.12.2020
Viestejä:
620

siirsin noin kuukausi sitten eläkesalkkuni Fondsfinans Fornybar Energi rahastoon,  siirto oli onneksi hidas ja toteutui vasta eilen. 1 kk kehitys näyttäisi -16%

suurimmat omistukset ovat

SCOT & STHN ENERGY

7,22%

Enel SpA

7,15%

Vestas Wind Systems A/S

5,53%

Iberdrola SA

5,19%

Siemens Energy AG

5,15%

Renewable Energy Group, Inc.

4,54%

Sunrun Inc.

4,29%

DAQO New Energy Corp. American Depositary Shares, each representing five ordinary shares

4,29%

SCATEC ASA

4,18%

Siemens Gamesa Renewable Energy SA

4,09%

tarkoitus on holdata ja välillä vaihtaa korkorahastoon kun Usan 10 v. saavuttaa 3-4%:n tason ja takaisin kun korot on laskettu lähelle nollaa, tuo kipuraja tullee laskemaan tulevaisuudessa kun velkavuori kasvaa. Kyse on sis lisäeläkkeestä, sieltä ei voi nostaa rahaa ulos  mutta lisää voi tallettaa. Rahat sitten maksetaan ulos 62-67 ikävuosien välillä jos kuolo ei ole ehtinyt korjata.

0
0
15.3.2021 - 10:53 #67192

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011

Trendirahastoissa on vaaransa, joka johtuu liiallisesta omistuksen keskittymisestä rahastoon. Tästä esimerkkinä on Ark Invest, jonka teemallinen etf voi omistaa jopa neljänneksen yrityksestä. Yrityksen kurssi ei ole noussut toiminnan takia, vaan yksinkertaisesti siksi, että muotiin tullut rahasto on ostanut sitä rankasti lisää kasvavilla varoilla.

The combined assets of US thematic ETFs have surged to $156bn, from $55bn at the end of 2019.

“There are 4-5 companies where Ark owns 25 per cent of the share capital or more. Ark has grown so much so quickly then when you buy 25 per cent of a company you are going to ramp up the share price.

“But when there are outflows it will mean revert. [Their holdings] will start to fall more rapidly than would be the case because people know they are selling these companies,” Sleep said. “If you know Ark has outflows and has 25 per cent of a company you would short that company.

That is exactly what happened to [Neil] Woodford two years ago and [former Legg Mason fund manager] Bill Miller in 2007.

“[Miller] beat the S&P for 15 years in a row. Money flowed in. He underperformed, it flowed out. It was kryptonite for the share price. People were shorting the shares knowing there were outflows. You could see the same thing happening with Ark.”

Lähde: https://www.ft.com/content/52046d98-4339-4b6c-b470-576fc4714d43

Suositus on pysytellä laajasti hajautetuissa rahastoissa, joissa yksittäisen osakkeen osuus on pieni.

0
0
11.7.2021 - 15:22 #72295

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011

Björn Wahlroos sijoitti kymmeniä miljoonia tekoälyvetoiseen rahastoon: ”Tavoite on pitää sijoitusta, joka voi tienata rahaa kun pörssit menevät alas”

Volt-niminen rahasto hyödyntää sijoituksissa tekoälyä sekä noin 250 erilaista markkinoita analysoivaa mallia. Rahaston puheenjohtajana toimii Thomas Wahlroos, Björn Wahlroosin poika.

Lähde: Björn Wahlroos sijoitti kymmeniä miljoonia tekoälyvetoiseen rahastoon: ”Tavoite on pitää sijoitusta, joka voi tienata rahaa kun pörssit menevät alas” | Uusi Suomi

Rahastosta löytyy huonosti tietoja Volt-nimellä, mutta paremmin nimellä VFIN:

Lähde: Simplify Volt Fintech Disruption ETF | Simplify

Rahaston yleistiedot:

Rahaston tuotto:

Tälle ei ole tiedossa onko se eurooppalaisten ostettavissa suoraan. Ei väliäkään, mutta rahaston sijoitusallokaatio on se mielenkiintoinen asia - suurimmat sijoitukset:

Huomionarvoista on vanhan QQQ Trustin kolmasosan paino. Sitä oli aikanaan itsellänikin (Finanssivalvonta kielsi sen lisäostot, oli vain sinnikkäästi pidettävä) - kunnes nyt se on korvattu Invescon EQQQ:lla, jota voin lisäillä helpommin. Samoin huomionarvoista on Coinbasen osuus 5,6%.

Lemonade Inc. tarjoaa vuokraajien vakuutuksia, asunnon omistajien vakuutuksia, lemmikkivakuutuksia ja pitkäaikaisia ​​henkivakuutuksia Yhdysvalloissa sekä sisältö- ja vastuuvakuutuksia Saksassa ja Alankomaissa sekä vuokravakuutuksia Ranskassa. Square, Inc. on amerikkalainen finanssi- ja digitaalisten maksujen yritys, jonka kotipaikka on San Francisco, Kalifornia.

Tienaavatko nämä, kun pörssit tulevat alas jää nähtäväksi. Ehkä tekoäly salamana korvaa ne muilla.

0
0
12.7.2021 - 12:32 #72312

Makaroonilaatikko

+14
Liittynyt:
19.11.2020
Viestejä:
142

Nimimerkki Bingo. Mistä tieto, että Wahlroos olisi sijoittanut Simplify Volt Fintech Disruption ETFään, on peräisin? Jos haluat salkun, joka "voi tienata rahaa kun pörssit menevät alas", niin silloin se ei tietekään perustu siihen, että valitaan "oikeita" osakkeita salkkuun..

0
0
12.7.2021 - 13:23 #72316

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011
Makaroonilaatikko kirjoitti:

Nimimerkki Bingo. Mistä tieto, että Wahlroos olisi sijoittanut Simplify Volt Fintech Disruption ETFään, on peräisin? Jos haluat salkun, joka "voi tienata rahaa kun pörssit menevät alas", niin silloin se ei tietekään perustu siihen, että valitaan "oikeita" osakkeita salkkuun..

En tiedäkään. Kyseisestä rahastosta, johon Björn Wahlroos on sijoittanut ei löydy mitään tietoja eikä sitä mainita jutussakaan.

Ainoa tieto joka löytyy on nimellä Volt Capital Management ABVolt Capital Management (voltcm.com)

Ainoat maininnat yhtiön sivuilla: 

Volt Capital Management AB is a limited liability company incorporated in Sweden with registration number 559059-3082.

Volt Capital Management AB is authorised and regulated by Finansinspektionen (the Swedish Financial Supervisory Authority) with registration number 59029

and is registered with the US Commodity Futures Trading Commission as a commodity trading advisor and a member of the National Futures Association in the United States.

© 2019 Volt Capital Management AB.

Kun yhtiö on rekisteröity jenkkeihin, seuraava askel oli etsiä Volt Funds: Volt Equity ETFs (voltfunds.com)

Ja siitä lista:

Tuosta on käsitelty yksi eikä minulla ole aavistustakaan onko se oikea. Sen rakenne on purettu uteliaisuuden vuoksi. Jos joku tietää tarkemmin olenko oikeillä jäljillä, niin kertokoon. Sitä varten nämä vaihtoehtoisia mielipiteitä pohdiskelevat keskustelupalstat juuri ovat. Heuristista oikean tiedon etsiskelyä, tässä uteliaiusuudesta.

0
0
12.7.2021 - 14:00 #72318

Makaroonilaatikko

+14
Liittynyt:
19.11.2020
Viestejä:
142

Nimimerkki Bingo,

Bingo53 kirjoitti:

En tiedäkään. Kyseisestä rahastosta, johon Björn Wahlroos on sijoittanut ei löydy mitään tietoja eikä sitä mainita jutussakaan.

Tuon Wahlroosin "rahaston" minimisijoitus on 1M USD, niin ei heillä tietenkään ole mitään intressiä jakaa tietoa siitä. Feeder fundin kautta minimi saattaa tietenkin olla pienempi.

Bingo53 kirjoitti:

Jos joku tietää tarkemmin olenko oikeillä jäljillä, niin kertokoon.

Et ole. Jos katsot noita listaamiesi rahastojen kokoa, niin ne vaihtelevat 1M-$6M välillä. Wahlroosin "rahasto" on noin $80M. Oli miten oli, niin kyseinen "rahasto" ei ole kauhean hyvä. Tuotto: 2017:0.09%, 2018: 7,91%, 2019: -4,29%, 2020: 40,95% ja 2021: 2,45%.

 

0
0
12.7.2021 - 15:31 #72323

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011

Volt Capital Managementin mystiikan osalta lähemmäs aihetta pääsee kaivamalla hedge fundeja, kabinettirahastoja - ei tavalliselle sijoittajalle:

https://hedgenordic.com/tag/volt-capital-management/

Lähemmäs vastaavaa rakennetta löytyy Mandatumilta: “The biggest challenge is to find talent,” reckons Ville Rantanen of Mandatum Life, who oversees artificial intelligence-assisted systematic Mandatum Managed Futures Fund. “Value is created where experience and expertise are combined. One truly does need the exceptional talent that understands investing and AI to make this work,” argues Rantanen, a portfolio manager at Finnish insurer Mandatum Life.

Lähde: https://hedgenordic.com/2020/10/ai-challenges/

Ja yksityiskohtia hedge-rahastojen ajattelutavasta: https://hedgenordic.com/wp-content/uploads/2017/06/HNIR17.pdf

Olisin mielelläni lukenut Dagens Industrin alkuperäisen artikkelin faktat setviäkseni, mutta kaikkia lehtiä ei vain voi tilata:

https://www.di.se/nyheter/bjorn-wahlroos-pumpar-in-pengar-i-ai-fond-avk…

Ja yritysnumerolla tiedot yrityksestä:

Lähde: https://www.merinfo.se/foretag/Volt-Capital-Management-AB-5590593082/2k…

Tämän lähemmäksi varsinaista sijoituskohdetta eli kyseistä trendirahastoa ei taida nopeasti päästä, ellei joku muu tiedä.

Uutisointiin on aina jokin syy. Tässä merkillepantavaa on pääomapanos oman sukulaisen liiketoimintaan ja aavistus kurssien laskemisesta - varautuminen siihen.

0
0
25.10.2021 - 21:39 #76421

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011

Megatrendit ovat olleet suosiossa ja niihin on investoitu melkoinen määrä - tilanne elokuun lopussa:

Kuvan lähde: https://www.justetf.com/en/news/etf/megatrends-how-to-align-your-etf-po…

Tinggeli kirjoitti:

Osakepoimijana kaverin puolesta kyselen näitä rahastoja. Kaverilla on muutaman vuoden ikäinen tytär. Jotenkin olen ajautunut miettimään tämän tytön salkun portfoliota, joten ihan oikeasti tässä kaverin puolesta kyselen. On tässä vähän omakin lehmä ojassa. Kun osakepoimijan on niin vaikea tällä hetkellä löytää sitä tulevaisuuden voittaja-osaketta, niin joku rahasto voisi olla ratkaisu. Ja ETF sen helppouden takia.

Pikaisella otannalla olen katsonut

iShares Global Clean Energy UCITS ETF (DIS), kaupankäyntikoodi IQQH

Huonona puolena on, että tämän on ei ole kasvurahasto eli ei kovin verotehokas. Jostain pitäisi löytää matalakuluinen (megatrendirahastot on aina vähän korkeemman kulun rahastoja?) kasvurahasto jolla pystyy järkevällä hintatasolla sijoittamaan mm. vetyteknologiaan ja P2X hankkeisiin. Ja energian fiksuun varastointiin muutenkin.

Toinen megatrendi, sähköautot.

iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF USD (Acc) kaupankäyntikoodi IEVD

No-niin, kanssa sijoittajat. Auttakaa miestä mäessä ja löytämään kaverin pikkuiselle tytölle pari hyväää ETF:ää megatrendeihin. Nyt sillä on ollut noin 9 kk S&P500 ja Aasian kehittyvät.

Tähän ketjun ensimmäiseen viestiin olisi mukava kuulla Tinggeliltä päivitys: mihin kaverin valinta päätyi ja kuinka tähän mennessä on käynyt?

IQQH YTD on ollut -10,29% ja IEVD YTD on +21,24% eli näissä ehdokkaissa on kyllä ollut hajontaa. Kymmenen kuukautta ei kyllä ole vielä pitkä aika.

0
0
5.11.2021 - 13:16 #76856

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011

VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF (VVSM) näyttäisi hyötyvän sirupulan aiheuttamasta kysynnän ja hintatason kasvusta:

Rahasto peippaa jo Nasdaq100-indeksiä ja sisällön suurimmat ovat viime päivien tulosjulkistuksissa olleet kurssinousijoita. Tätä tuli ostettua huhtikuussa ja silloin pulaa vasta aavisteltiin.

0
0
3.1.2022 - 15:12 #79514

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011

Nordnet-salkun kolmen vuoden tuotto (sininen käyrä) tänään on ollut 86,9% ja se on peitonnut vertailukäyrän OMXHGI:n (keltainen) oikein mukavasti.

Hajautus on toiminut niin, että salkku on ollut Helsingin indeksiä vaimeampi nopeissa hintasykleissä - eli pienempi volatiliteetti - mutta tuottanut laajemmalla repertuaarilla. Tämä näkyi erityisesti viime vuoden kesästä tähän vuodenvaihteeseen asti, jolloin Helsinki hyytyi paikalleen ja muualla maailmassa kasvu jatkui lokakuusta asti.

Valikoimassa on kolmen vuoden aikana ollut pieniä muutoksia, mutta perusrakenne on ollut yleisindekseistä ja muutamasta sektori-indeksistä muodostunut kansainvälinen portfolio.

Nyt kolme neljäsosaa salkusta on pörssilistattuissa ja yksi neljäsosa rahastoissa.

Sharpen luku näyttää arvoa 2,21 ja sitä voinee ruuvata vielä tiukemmallekin. Joulukuu olikin työläs ajankohta. Tosin tiukkaa tekee, kun tarkoitus on pitää tämä salkku esimerkinomaisena pappasalkkuna perheen nuoremman polven pohdittavana.

OMXHGI-indeksi ei ehkä ole oikea vertailuindeksi tälle, mutta siihen näyttävät useimmat salkkujansa vertaavan. Oikeampi tälle olisi S&P500 indeksi tai globaali osakeindeksi. Pärjää se kyllä niillekin. Kaiken kaikkiaan tässä salkussa pysytellään alkaneenakin vuotena megatrendien - tekno, health care, new energy, puolijohteet - kyydissä, vähän säädellen ja kaikkialla maailmassa.

0
0
28.7.2022 - 21:10 #89202

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011

Olen sivussa ihmetellyt, miksi kuukausisäästöohjelmaani kuuluvan iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist) (IQQH) kurssi pikkuhiljaa nousee. Se käyttäytyy päinvastoin kuin sen Nasdaq100 (alla kuvassa keltainen käyrä), johon sitä omassa salkussani vertaan.

En ole juuri asiaan kiinnittänyt huomiota, mutta rahaston 7% päivänousu havahdutti.

Kriisien pyörteissä energia-alan muu kehitys on jäänyt huomioimatta. Sota ja siihen liittyvät toimet ovat muuttaneet tilannetta ja oli etsittävä uutisia, jotka selittäisivät mistä johtuu rahaston sisältämien yritysten lisääntynyt kysyntä ja siitä rahaston arvon nousu. 

Pari uutista eiliseltä päivältä eli 27.7.2022 nousi silmiin:

The New York Times: Surprise Deal Would Be Most Ambitious Climate Action Undertaken by U.S.

- jenkit tekivät täyskäännöksen ja hyväksyivät pikapikaa 369 miljardin dollarin ilmasto- ja verolakipaketin, jonka seurauksena jenkkihallinto ryhtyy historiansa kunniahimoisimpaan yritykseen pysäyttää planeetan lämpeneminen
- syynä oli senaattori Joe Manchinin takinkääntö tämän aikomuksessaan jumittaa lait inflaatiosyistä
- lakipaketti sisältää mm. 30 miljardin edestä tukea aurinkopaneeleja, tuulivoimaloita ja akkutekniikkaa valmistaville yhtiöille samoin kuin kriittisiä materiaaleja tuottaville yhtiöille siinä tarkoituksessa, että ne siirtävät tuotantoa takaisin jenkkien kotimaahan Kiinasta ja muualta.
- paketissa on toistasataa miljardia dollaria osoitettuna puhtaan energian projekteina matalan tulotason yhteisöihin sekä maatalousalalle
- suurin vaikutus on panna vauhtia puhtaan energian tuotteiden viime aikoina hidastuneeseen tuotantoon USA:ssa: The most immediate effect of the bill, energy experts said, will be to supercharge the growth of wind turbine, solar panel and electric vehicle production in the United States. Renewable energy production has slowed significantly this year, due to pandemic-related disruptions, trade disputes and uncertainty about federal policy, according to a recent report by the American Clean Power Association, which represents wind and solar energy companies and battery manufacturers. “The entire clean energy industry just breathed an enormous sigh of relief,” said Heather Zichal, chief executive of the association. “This is an 11th-hour reprieve for climate action and clean energy jobs.”
- lakipaketti sisältää lisäksi verohelpotuksia, joiden kestoaika on kymmenen vuotta eli yritykset saavat varmuuden siitä, että voivat tehdä pitkäaikaisia, kestäviä investointeja tähän tekniikkaan.

Linkki The New York Times: https://www.nytimes.com/2022/07/28/climate/climate-change-deal-manchin…

Clean Energy Wire: Germany to spend €177.5 bln on climate action and economic transformation by 2026

- The German government plans to spend 177.5 billion euros of the federal budget for climate action, and the transformation of the country’s economy, from 2023 to 2026.

- Saksan valtio pääsi askeleen eteenpäin "Ilmasto- ja Muunnosrahaston" käsittelyssä luonnoksesta osaksi liittovaltion budjettia. Pääosa rahastosta tukee ilmastoystävällistä rakentamista ja kunnostamista (56 miljardia euroa), mutta sisältää myös tukea mm. kuljetussektorille latausinfrastruktuurin tuen muodossa.
- rahasto tukee myös sähkön kuluttajien siirtymistä tuuli- ja aurinkovoimaan suorana investointitukena

Linkki: https://www.cleanenergywire.org/news/germany-spend-eu1775-bln-climate-a…

Kaiken kaikkiaan rahahanat ovat apposen selällään taloudellisesti merkittävimmissä länsimaissa ja poliittista tahtoa näyttää löytyvän pidemmällekin kuin huomiseen päivään.

Tämä megatrendi edellyttää kärsivällisyyttä, mutta pahojen ihmisten toimet näköjään edesauttavat ihmeellisesti tätä hyvässä ja kirkasotsaisessa tarkoituksessa muodostettua tekniikan alaa. Antaapa kuukausiostojen pörrätä.

0
0
28.7.2022 - 21:44 #89204

JR

+5055
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1485
Bingo53 kirjoitti:

- jenkit tekivät täyskäännöksen ja hyväksyivät pikapikaa 369 miljardin dollarin ilmasto- ja verolakipaketin, jonka seurauksena jenkkihallinto ryhtyy historiansa kunniahimoisimpaan yritykseen pysäyttää planeetan lämpeneminen

- syynä oli senaattori Joe Manchinin takinkääntö tämän aikomuksessaan jumittaa lait inflaatiosyistä

On todella kiehtovaa, että muutaman miljoonan networthin vanhus voi olla katalysaattori tämmöiseen muutokseen :) Jotenkin vaan jännää, ei mitään muuta.

Bingo53 kirjoitti:

Tämä megatrendi edellyttää kärsivällisyyttä, mutta pahojen ihmisten toimet näköjään edesauttavat ihmeellisesti tätä hyvässä ja kirkasotsaisessa tarkoituksesa muodostettua tekniikan alaa. Antaapa kuukausiostojen pörrätä.

Uskon, että "pahojen ihmisten toimet" on tässä puhdas satunnaistekijä. Yleisesti ottaen "puhdas energia" vaatii toistaiseksi jotain tukea idealismista - muutenhan se olisi jo syrjäyttämässä kaiken "likaisen energian". Kun tulee ylimääräisiä ulkoisia painostavia tekijöitä, idealismille jää vähemmän tilaa. Kun Putinin toimet (joko ehdottomasti, tai poliittisesti välttämättömien vastatoimien kautta) vaikuttavat luotettavaan energiansaantiin, idealismi väistyy - hyväksytään nopeasti esim ideologisin perustein suljettujen voimaloiden ottamista takaisin käyttöön. USA ei tietenkään saa sähkä suoraan Venäjältä, mutta luonnollisesti maailman energiamarkkinoilla on pitkälle kantavia efektejä. Noh, Putinin fossiilinen energia suljetaan isosta osasta maailmaa, molemminpuolisena kiristyksenä. Energian hinta nousee suoraan. Lisäksi hiukan mutkan kautta nousee sellaisen energiantuotannon hinta, joka ei vaadi muualta ostettavia polttoaineita, koska maailma saa muistutuksen siitä, millainen globaali pelinappula energia voi olla. Tässä tapauksessa ulkovalloista riippumattoman energianlähteen edut ovat olleet isompia, kuin "ideologisen" energianlähteen ylimääräinen hintalappu.

Tämä kaikki on jälkikäteen selvää, mutta myös yksittäinen tapahtuma, josta ei mielestäni kannata johtaa mitään toiveita siitä, mitä "pahojen ihmisten" sekoilu alalle aiheuttaa tulevaisuudessa.

0
0
29.7.2022 - 09:53 #89216

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011

All the top-performing stocks this year are oil and gas except one: solar company Enphase

Kahdeksan parasta S&P500 indeksin osaketta tänä vuonna ovat kaikki energia-alan yrityksiä - paitsi yksi eli Enphase Energy. Tämä aurinkopaneeleihin keskittynyt yritys on näiden seitsemän muun nousijan mukana joukossa, jossa muut ovat öljy ja kaasuyhtiöitä.

Enphase Energy on suurimmalla osuudella iShares Global Clean Energy ETF:ssä ja myös suurin omistus yllä olevassa Indrid Coldin listassa.

Occidental on noussut 116% ja Coterra Energy sekä Exxon yli 50% vuodessa. Sitten löytyy Enphase, joka on noussut 47% tämän vuoden eli 2022 aikana. Yhtiö toimittaa aurinkovoimajärjestelmiä ja varavoimaa varastoivia yksiköitä - se ilmoitti ennätyksellisestä toisen kvartaalin tuloksesta ja vahvemmasta osuudesta Euroopan markkinoista.

Enphasea tönäisi heti ylöspäin jenkkien ilmastopaketti, kun öljyä ja kaasua ovat edesauttaneet lähinnä raaka-aineiden nousseet hinnat.

Meanwhile, tech stocks are mostly down for the year, particularly formerly high-flying growth companies with narrow or negative margins. Capital discipline has become the name of the game, with oil and gas companies saying they’re focused on shareholder payouts in the form of buybacks and dividends.

Linkki: https://www.cnbc.com/2022/07/28/all-top-stocks-this-year-are-oil-and-ga…

Tämä selittää aika lailla koko clean energy -alaa koskevaa taloudellista kehitystä. Enphasesta oli myös artikkeli edellisenä päivänä:

https://www.cnbc.com/2022/07/26/enphase-enph-earnings-q2-2022-huge-grow…

Tuotanto näyttää sujuvan: "We shipped 3,348,553 microinverters, or approximately 1,213 megawatts DC, and 132.4 megawatt hours of Enphase® IQ™ Batteries."

Lähde 22Q2-raportti: https://investor.enphase.com/static-files/584c6ee1-c55d-444c-ae0e-b9ab8…

Käyrää Nordnetistä norjalaisittain. Indrid Coldilla voi olla tuoreita kasvulukuja myös muista alan yhtiöistä.

0
0
15.8.2022 - 19:49 #89757

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011

Puolijohdepula ja kansainvälisen toimitushimmelin lysähtäminen

Puolijohdeteollisuus on nauttinut vuosikymmenen vankasta kasvusta ja siitä on tulossa triljoonan dollarin teollisuusala vuoteen 2030 mennessä. Ala nostatti uutisia viime vuonna eivätkä ne olleet kaikki hyviä. Komponenttivalmistuksen tuotantokatkokset johtivat lopputuotteiden tuotannon menetyksiin ja viivästyksiin kaikkialla autoista tietokoneisiin. Kirotun pienet lastukappaleet ovat osoittautuneet kriittisiksi koko maailman talouden sujuvuudelle. Ja niiden kysyntä vain kasvaa.

Puolijohdemyynnin volyymi oli kasvanut 600 miljardiin dollariin viime vuonna eli 2021 ja McKinseyn analyysi arvioi teollisuudenalan vuotuisen kasvun olevan 6...8 prosenttia vuoteen 2030 asti. Tuloksena on triljoonan dollarin business vuosikymmenen päättyessä. "Amid megatrends that include remote working, the growth of AI, and soaring demand for electric vehicles, manufacturers and designers should now take stock and ensure they are best placed to reap the rewards."

Linkki: https://www.mckinsey.com/industries/semiconductors/our-insights/the-sem…

Trumpin hallinto laittoi kiinalaisen Huawein mustalle listalle vuonna 2019, mikä johti puolijohdelastujen toimituskieltoon yritykselle. Kiinan sotaharjoitukset Taiwanin saaren ympärillä ovat panneet häiriöille alttiiksi TSMC:n tuotannon, joka edustaa 90 prosenttia maailman huippulaadun lastuvalmistuksesta. Geopolitiikka on korostanut maailman riippuvuutta Aasiassa tapahtuvasta valmistuksesta.

Läntiset valtiot ovat vastaamassa kasvuun lisäämällä paikallista tuotantoa. Jenkit hyväksyivät Chips and Science Actin, joka tuo 52 miljardia dollaria tukea lastujen tuotekehitykseen ja valmistuksen investointien tukemiseen USA:ssa. EU:lla on oma Chips Act eli 43 miljardin suunnitelma siirtää tuotantoa lähemmäs kaupan ja tuotevalmistuksen alueita - ja se tuli viimeksi näkyviin Ranskaan valmisteilla olevan puolijohdetehtaan massiivisen taloustuen uutisoinnissa.

Linkki Financial Times: https://www.ft.com/content/470bf7d8-cd32-472d-b75f-6019eb4b100a

Britit ovat saarellaan pahemmassa pulassa, sillä Brexitin jälkeen mannermaan lasturahat eivät heitä auta. Brittien suurin puolijohdevalmistaja on Newport Wafer Fab, jonka heinäkuussa osti Nexperia, jota taas kontrolloi kiinalainen puolijohdevalmistaja China Wingtech Technology.

Tehdas on vanha - vuodelta 1982 - ja arkkitehtuuriltaan Richard Rogersin inside-out tyyliä, aivan kuin Pompidou Centre Pariisissa. Moniväriset putkistot kulkevat rakennuksen ulkopuolella ja vapauttavat lastuvalmistukseen enemmän tilaa puhdashuoneille. Rakennus muistuttaa peribrittiläistä teollisuuspolitiikkaa: "It does not take much imagination, though, to see the ageing factory as an expression of the UK’s inside-out, upside-down policy on semiconductors."

Britit pohtivat nyt pitäisikö kauppa kiinalaisohjaukseen purkaa 'kansallisen turvallisuuden takia'. Tosiasia on, että britit ovat teknisesti jäljessä puolijohdeteknologiassa eikä takamatkan kirimiseen uskota, FT: "Even the most ardent advocates of British semiconductor design and manufacture do not believe the UK will ever be able to match Asian giants such as TSMC or Samsung in silicon chip manufacture. It may even be a stretch for the US and EU to scale up to that level."

Toinen tapa on aloittaa piikiekko- ja lastuvalmistus alusta nuorison ja santaämpärin kanssa: “If you want to have a domestic microchip capability, you have to start somewhere. You can start with a couple of 18-year-olds and a bucket of sand or you can start with what you’ve got.”

Britit ovat myös myyneet alan tuotekehitysyrityksiään tai antaneet niiden kuihtua. Maan hallinto kiemurtelee parhaillaan armottomissa jälkilöylyissä ja keskinäisessä ruoskimisessa. Kaikki tietävät, ettei aikaa ole hukattavaksi vaan kunkin maan on tehtävä kahdentoista kuukauden sisällä päätökset siitä kuinka toimivat puolijohdevalmistuksen politiikan suhteen, muuten jää junasta. 

Sijoittajaa kiinnostaa kuka tässä kisassa selviytyy voittajana. Kukaan ei tiedä vastausta ja itse olen päätynyt pitämään positiota puolijohdealan megatrendi-etf:ssä eli VanEck Semiconductor UCITS ETF USD Acc, tikkeri VVSM

Linkki Nordnet: https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/etf-listat/17396382-van-eck-semi…

Pakko kalastaa haavilla, sillä yksittäiseen yritykseen ei voi satsata. Sitä saa seurata silmä kovana koska olisi oikea etf:n oston hetki, mutta väärin tuppaa sekin menemään kuten kuviosta näkee. Tämä on juuri sellainen, jota ei pidä yrittää ajoittaa vaan laittaa kuukausiostoihin kalenteriin.

Pula komponenteista on johtanut siihen, että osa autovalmistajista on karsinut autojen varustelua saadakseen neljä pyörää, voimansiirron ja korin toimitettua asiakkaalle: Nissan is leaving navigation systems out of thousands of vehicles that typically would have them because of the shortages. Ram no longer offers its 1500 pickups with a standard "intelligent" rearview mirror that monitors for blind spots. Renault has stopped offering an oversized digital screen behind the steering wheel on its Arkana crossover -- also to save on chips.

Tilanne siltikin vain pahenee, sillä ohjattujen toimintojen osuus autojen tekniikasta kasvaa:

Nyt autotehtaat ottavat mitä vain puolijohdepiirejä ja kirjoittavat ohjelmoinnin uudelleen saadakseen vempeleet tekemään sen mikä on tarkoitus. Jos asioita ei saada ratkaistua, puolivalmiita autoja varastoidaan pihalle. Lastujen toimitusajat pitenevät.

Linkki: https://canada.autonews.com/suppliers/chip-shortage-forces-automakers-l…

Chip-Actit eivät ratkaise asiaa nopeasti vaan niissä menee helposti puoli vuosikymmentä ennen kuin alkavat vaikuttaa. Puolijohdesijoittaja saa kyllä silmä tarkkana seurata mitä tapahtuu Aasian salmissa ja kaukoidän pienissä ja suurissa maissa pysyäkseen jyvällä kuka tässä pärjää.

0
0
19.10.2022 - 12:14 #92150

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011

Tuli vuodenvaihteessa reteästi vertailtua oman salkun kehitystä OMXHGI-indeksiin ja hehkutettua plussia. Alla kopio ylempää, viestistä #24 eli päiväys 3.1.2022:

Bingo53 kirjoitti:

Nordnet-salkun kolmen vuoden tuotto (sininen käyrä) tänään on ollut 86,9% ja se on peitonnut vertailukäyrän OMXHGI:n (keltainen) oikein mukavasti.

Hajautus on toiminut niin, että salkku on ollut Helsingin indeksiä vaimeampi nopeissa hintasykleissä - eli pienempi volatiliteetti - mutta tuottanut laajemmalla repertuaarilla. Tämä näkyi erityisesti viime vuoden kesästä tähän vuodenvaihteeseen asti, jolloin Helsinki hyytyi paikalleen ja muualla maailmassa kasvu jatkui lokakuusta asti.

Valikoimassa on kolmen vuoden aikana ollut pieniä muutoksia, mutta perusrakenne on ollut yleisindekseistä ja muutamasta sektori-indeksistä muodostunut kansainvälinen portfolio.

Tilanne on hiukan muuttunut kymmenessä kuukaudessa eli alla salkku kolme vuotta plus 22,2% vs indeksi OMXHGI tänään plus 23,5 % kolmessa vuodessa. Markkina rankaisee ja tasoissa ollaan nyt indeksin kanssa.

Sama pätee salkun kehitykseen vuoden alusta - indeksi OMXHGI on tullut alas 15,9% ja salkku 17,7 %.

Kulunut vuosi on kyllä ollut merkillinen ja strategiana on lähinnä ollut 'olla tekemättä mitään'. No 'ei-mitään' on vähän liioittelua, sillä kuukausiostojen ohjelmat ovat pyörineet lähes muuttumattomina koko vuoden.

Kuukausiostojen vaikutus näkyy vaikkapa iShares MSCI USA Quality Dividend etff:n eli QDVD:n hankintamenoissa kun sitä vertaa vaikkapa S&P500 indeksiin - alla viiden vuoden käyrä, indeksi keltaisella viivalla, QDVD sinisenä. Siniset pallot ovat ostoja, punainen myynti.

Tässä tulee indeksi-ihmeitä esiin. QDVD eli osinkoyhtiöt seurasivat pääindeksiä S&P500 melko hyvin koronaan asti. Sen jälkeen S&P500 indeksi karkasi haahuilemaan ties minne viime vuoden vaihteeseen asti. Sen jälkeen S&P500 indeksi on palannut kiltisti takaisin ruotuun ja pitkässä jaksossa kumpaakin ostanut on näillä liki samassa pisteessä. Osinkoyhtiöitä ostanut on päässyt siihen halvemmalla.

Ellei sitten ole hankkinut hedgetettyä. Alla omasta salkusta Xtrackers S&P500 Swap UCITS etf eli D5BM. Siinä keltaisena käyränä S&P500 indeksi ja sinisellä D5BM. Siniset pallot ovat ostoja, punainen pallo satunnainen myynti.

Tuossa D5BM on seurannut viime vuoden lopulle melko hyvin indeksiä S&P500, mutta vuodenvaihteessa alkanut erkaantua. Hedgetys on ilmeisimmin alkanut purra ja indeksin lasketellessa rahasto on säilyttänyt arvonsa sitä paremmin - tästä kiitos rahastohoitajalle. Eli hedgetettyä ostanut on vielä varoissaan.

Tässä voi sanoa, että olisi ollut kaikkein parasta vaan seurata Warren Buffetin neuvoa ja istua maailman seuratuimman indeksin kyydissä sopivalla etf:llä.

Jos pohjan tunnusmerkkejä haluaa etsiä, niin S&P500 indeksin läheneminen osinkoyhtiöiden tasolle voisi olla sellainen ja viitata jonkinlaista paluuta haaveilusta normaaliin.

0
0
8.1.2023 - 13:48 #94449

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011

Viime vuoden eli vuoden 2022 parhaat rahastot melkein kaksinkertaistivat arvonsa, kun huonoimmat taas menettivät melkein kolme neljäsosaa arvostaan. Markkinaa leimasivat nousevat korot, inflaatio ja geopoliittiset jännitteet.

Kumma kyllä kaksi parhainta pörssinoteerattua rahastoa eli ETF:ää olivat Interactive Investorin mukaan turkkilaisia. iShares MSCI Turkey ETF USD Dist GBP (ITKY) ja HSBC MSCI Turkey ETF GBP (HTRY) molemmat melkein kaksinkertaistivat arvonsa. Tulos on hämmästyttävä, kun Turkin kuulumiset ovat yleensä pyörineet epätavallisen rahapolitiikan noudattamisessa ja tavanomaista pahemmassa rahan arvon alenemisessa.

Laskevat korot ja piensijoittajien tunku osakkeisiin ovat vahvistaneet sikäläisten pankkien taseita ja olleet pääasialliset ajurit turkkiosakkeiden menestykselle - noin 150% tuotto paikallisessa valuutassa. Bloombergin mukaan maan piensijoittajien osaketilien määrä kasvoi 32 prosenttia 3,1 miljoonaan tiliin. Samaan aikaan ulkomaiset sijoittajat siirtyivät maan suhteen vähemmän karhumaisiksi ja alkoivat poimia halpoja osakkeita.

Linkki Interactive Investor: https://www.ii.co.uk/analysis-commentary/20-best-and-worst-performing-f…

Turkkilainen osakemarkkina on kyllä ollut varsinaista vuoristorataa vuodesta toiseen - alla iShares MSCI Turkey UCITS etf:n vuosituotot:

Turkkisijoittajalle tilaisuus voi olla sellainen, että sijoitetut varat saa vihdoin takaisin - alla käyrä kuvitellulle vuonna 2006 tehdylle 10.000 dollarin sijoitukselle.

Linkki: https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/251879/ishares-msci-t…

Tähän sopii hyvin se, ettei yhden vuoden menestys ole tae hurrata seuraavanakin vuonna.

Muilta osin parhaiden pärjänneiden rahastojen listaa dominoivat jenkkiläisiin energiayhtiöihin sijoittaneet pörssinoteeratut rahastot:

iShares S&P 500 Energy Sect ETF USD Acc GBP (IESU), Xtrackers MSCI USA Energy ETF 1D GBP (XSEN) ja SPDR® S&P US Energy Select Sector ETF (SXLE) tuottivat noin 75% kukin.

Globaalit energiarahastot antoivat jonkin verran pienempiä tuottoja, 50% hujakoilla. Näistä parhaat rahastot olivat: Xtrackers MSCI World Energy ETF 1C (XDW0), SPDR® MSCI World Energy ETF (WNRG), iShares Oil & Gas Explr&Prod ETF USD Acc GBP 

(SPOG), BlackRock BGF World Energy, GS North America Energy & Energy Infrastructure Equity, Schroder ISF Global Energy ja Guinness Global Energy

Luvut tietysti laittavat pohtimaan kuinka paljon ESG-intoilu ja energia-alan välttely on tullut sijoittajille toistaiseksi maksamaan. Harkittavaksi tulee kannattaako siirtää varat nutturapääpankeista johonkin, jossa osataan yhteen- ja vähennyslasku.

Toisaalta Morningstarin mukaan sen tutkimista, briteissä myynnissä olevista 794 rahastosta vain 134 eli alle yksi viidestä pystyi näyttämään minkäänlaista positiivista kasvua viime vuonna.

Jatkuuko energian menestys tänäkin vuonna - Ben Yearsley at Shore Financial Planning: “It is very unusual to see the same sector reaching top spot in consecutive years, but energy funds have achieved it in 2021 and 2022. This is in part due to the rebound from depths the sector reached during Covid, but also Russia invading Ukraine, and the lack of investment in new carbon-based projects leading to high oil and gas prices has been a factor. I’m not sure these same funds will make it to the top for in 2023, but the outlook for energy companies is still good.”

Linkki Morningstar: https://www.morningstar.co.uk/uk/news/230527/2022s-best-and-worst-perfo…

Näillä eväillä lumen keskeltä takkatulilla kevääseen.

0
0