Metsän Otus

+5
Liittynyt:
6.3.2019
Viestejä:
5

Hei kaikki!

Olen yksityissijoittaja, jolla oma Youtube-kanava. Sijoitan ja olen sijoittanut päämääräisesti teknologiaan liittyviä osakkeita kuten Activision Blizzard, Bittium, Elisa, Kone ja Telia. Päämääräisesti säästäminen keskittyy indeksisijoittamiseen, jossa painotus S&P 500-indeksiin, kansainvälisiin osakemarkkinoihin sekä Amerikan valtion velkakirjoihin.

YouTube kanavastani löytää tällä hetkellä videoita pelimarkkinoista ja sen mahdollisesta kehityksestä sijoittajien sekä pelaajien näkökulmasta katsottuna.

Suunnitteilla on tehdä myös videoita aiheista kuten e-Sports, kryptovaluutat sekä henkilökohtaiset sijoitustarinat. :-) Jos nämä kaikki kuullostavat mielenkiintoisilta niin tervetuloa seuraamaan vlogiani! Otan vastaan mielelläni kysymyksiä, videoehdotuksia sekä palautteita.

Ystävällisin,

Ode

0
0
25.3.2019 - 14:55 #24869

Metsän Otus

OP
+5
Liittynyt:
6.3.2019
Viestejä:
5

 

 

 

Google, mikä on parasta elämässä?

Varastaa asiakkaiden data, kohdentaa markkinointi heihin ja kuulla heidän luottokorttiensa valitus!

PC ja konsolipelaamisen muuttuminen kiihdyttää vauhtiansa, kun itse Google päätti tulla mukaan videopelimarkkinoille. Tämä on nopea lisäys edelliseen ”Pelimarkkinat ja pelialustojen mullistus” videooni, jossa käsittelin videopelialustojen kasvua.

Videosopii myös niille, jotka sijoittavatteknologia osakkeisiin kuten AMD tai Nvidia. :-)

0
0
26.3.2019 - 09:15 #24875

amoult

+14
Liittynyt:
16.2.2018
Viestejä:
28

Hyvä video ja myös Googlen oma Stadian julkistusvideo kannattaa tsekata. Fps, resoluutio ja laskentateho hehkutusta oli paljon. Sen sijaan näiden stiimauspalveluiden tyypillisiä ongelmia eli input lagia ja kuvan pakkaamisesta ja käytetystä bitratesta johtuvia kuvanlaatu ongelmia ei Googlen esityksessä käsitelty.

Yrittäjiä alalla on ollut jo vuosia, ehkä tunnetuimpina jo kuopattu alan pioneeri Onlive ja nykyisin Suomessakin saatavilla oleva PS Now.

Google on muihin palveluihin verrattuna siinä mielessä uniikissa asemassa, että heillä on omaa runkoverkko ja palvelin infraa, joten voisivat periaattessa priorisoida verkkoliikennettä ja palvelinkapasiteetia omalle palvelulle.

Se on selvää, että datakeskus pitää olla lähellä, ainakin samassa maassa ja oma nettiyhteys mielellään luokkaa valokuitu, jotta homma pelaisi sujuvasti.

Suomi saattaa hyvin olla ensimmäisten maiden joukossa missä tämä starttaa koska Googlella on datakeskus Haminassa.

Kyllä tässä selvästi on pontentiaalia pistää koko pelialan voimasuhteet uusiksi. Tekniikan pitää tietysti toimia luvatusti, mutta ennen kaikkea hinnoittelun pitää olla agressiivista jotta lyö isosti läpi. Mikään PS Now 15 egeä kuussa ei lähde lentoon.

 

0
0
4.12.2019 - 19:19 #29472

Metsän Otus

OP
+5
Liittynyt:
6.3.2019
Viestejä:
5

No niin se olisi minun osaltani varmaan vuoden viimeinen vlogini, joka mielestäni kuuluu Hunajapurkki kategoriaan: 

 

 

Miten päivittää Posti nykyaikaan?  Posti tarvitsee uusia tulonlähteitä pysyäkseen pystyssä ja suomalaiset ansaitsevat laadukasta kotimaista palvelua internetissä. Tehdään Postista Suomen oma piilaakso, joka antaisi jokaiselle suomenkansalaiselle sähköpostitilin sekä asiakas- ja kauppiastilin Suomen suurimpaan verkkokauppa-alustaan. Kasvustrategiassa puhuttaisiin sinisen meren strategiasta ja siksi koen, että digitaalinen verkkokauppa-alusta ja sähköpostipalvelu olisivat kunnianhimoisia aloitteita Postille:

Postin sähköpostipalvelu

Miksi suomalaisten pitäisi olla riippuvaisia Googlen tai Microsoftin sähköpostipalveluista? Posti voisi luoda oman sähköpostipalveluansa, joka oikeuttaisi jokaiselle suomalaiselle oman sähköposti tilinsä, johon kuuluisi 10-gigatavun pilvitalletus?

Miten tästä tehtäisiin aidosti rahaa takova sampo, on katsoa yrityksien digitaalisen markkinoinnin maailmaan ja ottaa oppia Outbound- ja Inbound-markkinoinnista. Sähköpostikampanjoiden haalimisesta on tullut tehokkaimpia tapoja kasvattaa yrityksen liiketoimintaa, oi kyllä, vaikka Naamakirja ja hullun hauskat työnantaja-brändivideot Instagramissa ovatkin siisteimpiä asioita sitten digitaalisen kellon - niin silti vanhanaikaiset sähköpostit toimivat tehokkaitten.

Inbound markkinointipalveluita saa nykyisin alustoista kuten Hubspot, Mailchimp, ActiveCampaign tai Loyalistic, mutta miksi jättää sähköPOSTI palvelut yksityisille tahdoille? Tuodaan nämä alustat Postin siipeen ja tarjotaan kustannustehokasta palvelua suomen yrittäjille.

Postin verkkokauppa

Verkkokauppa kasvaa Suomessa kymmenen prosentin vuosivauhtia. neljäkymmentäkahdeksan prosenttia Suomalaisista ostaa verkkokaupoista tuotteita joka kuukausi, ja tuosta määrästä puolet tekevät sen mobiilin kautta. Suomessa kotitalouteen tulee noin kymmenen pakettia vuodessa, kun taas Keski-Euroopassa vastaava määrä on kaksikymmentä ja Kuluttajien Mekassa eli Amerikassa vastaava luku on kolmekymmentä pakettia. Trendi viittaa siihen, että Suomessakin pakettien postimäärä tulee kasvamaan.

Omilla kauppasivuilla kauppiasta saataisiin selkeät profiilit. Kauppiaat voivat pistää ylös linkin heidän mahdollisiin kotisivuihin tai sosiaalisen median kanaviin. Kuluttajat voivat jättää arvosteluita sekä esittää julkisesti kysymyksiä palveluista tai tuotteista, jotka auttaisivat muita prospekteja tekemään ostopäätöksen. Ehkä suositut kauppiaat voisivat myös ansaita jonkinlaisen ”Postin laatupartneri”-sertifikaatin vai menisikö se liian byrokraattiseksi?

Roskamainokset, joita postinkantajat tällä hetkellä kantavat, voisivat kyseisen verkkokauppa-alustan myötä saada päivityksen. Roskamainoksien sijaan kyseessä saisi olla personalisoituja mainoksia, joissa henkilökohtainen linkki tai koodi. Yksinomaan huolella tehdyt mainokset keräisivät huomion kuluttajilta ja tukisivat suomalaisia yrityksiä.

Mainoksista puheen ollen. Verkkokauppaan tulisi mahdollisuus ostaa display-mainontaa, mutta sen sijaan, että suomen muutamat jättiyritykset voisivat ostaa kaiken tilan itselleen. Ideana olisi pitää alusta pien- ja keskikokoisten yrityksien alustana. Joku jonne kalastamassa ja samalla tarkistamalla OmaPosti-applikaatiostaan tai verkkokauppa-alustasta voisi saada kohdistetun rapala-viehi mainoksen, tai yksinäinen jonne omassa kodissaan voisi saada mainoksen jonkun Personal Trainerin videokoulutuksista. Tarkennettu, ajoitettu ja kustannustehokas mainonta tekisi Postin applikaatioista, sähköposti- ja verkkokauppa-alustoista aivan mahtavia kaupankäynti- ja mainontakanavia.

Yhteenveto:

Näitä kyseisiä ideoita voi myös laajentaa tekemällä postista Nettisivujen ylläpitopalvelun, eli ottamalla röyhkeästi kopiota ja oppia WordPressistä. Posti voisi myös ottaa kasvua finanssipuolelta ja ryhdy maksuprosessipalveluksi kuten Snoop Dogin Klarna! Kaikki ideathan eivät voi onnistua kiven varmasti, mutta prototyyppaamalla ja kokeilemalla päästään eteenpäin. Miksi antaa Postin supistua niin mitättömäksi palveluksi kun siitä voisi yrittää tehdä Suomen omaksi piilaaksoksi?

Sanotaan että pidätte kaikkia ehdotuksiani huonoina, se on täysin sallittua, mutta kysykää itseltänne: Eikö kummiskin olisi parempi kokeille ja yrittää, kuin vain leikata ja supistaa palveluita? Miksi vain yrittää leikata kuluista ja vähentää henkilökunnan palkkoja, kun koko sektori kaipaisi suurta loikkausta nykypäivään?

Sekalaisia ajatuksia liittyen Hunajapurkki vlogiin ja tulevaan vuoteen 2020:

- Tekisi mieli tehdä uusi video Remedystä, mutta ei ole motivaatiota....... vielä! ;-) Haluan odottaa Controllin julkaisua Steamiin ja katsoa parantuisiko pelin maine ja puskaradio sitä myötä. Pelin julkaisusta on kirjoittaessani kulunut noin kolmisen kuukautta, enkä ole pelistä paljon mitään kuullut. Julkaisupäivinä kävi ilmi ettei peli pyöri optimaalisesti Xboxissa tai Playstationissa, mutta tuollaiset asiat saadaan (tai on saatu?) korjattua patchien kautta. Itse en ole Controllia ostanut ja odotan varmaan "deluxe"-versiota, jossa kaikki ladattavat lisäosat kaupanpäällä.

- Control ei ole flopannut, mutta ei se myöskään mikään myyntimenestys ollut? Itse en pidä tätä pitkäjänteisenä sijoittajana huonona asiana, mutta jos Remedyn pelit eivät saa puskaradion myötä suosituksia ja arvosteluita, niin sitten olen huolissani heidän tulevaisuudesta. Minun nyrkkisääntöni kaikille videopeliosakkeista kiinnostuneille on unohtaa metacritic.com arvostelijapisteet tai peliarvostelulehdet - keskittykää vain mitä pelaajat sanovat youtubessa/twitchissä/keskustelufoorumeissa. Olen hyvin utelias kuulemaan mikä Remedyn seuraava peli on ja kunhan he grafiikan tai tarinan sijaan vaan keskittyisivät koukuttaviin pelimekanismeihin niin hyvää he saisivat aikaan. On varmaan helppo myös olettaa, että Control menee PS5/Xbox Scarlet vaivihkaa, kun niin moni valitti niiden "surkeista" konsoli-versioista.

- Nyt myös huhuillaan, että seuraava Playstation ja Xbox keskittyisivät GAAS-palveluihin.  Jos tämä pitää paikkansa niin tulen olemaan hyvin huolestunut koko pelialan tulevaisuudesta ja voisin jopa julistaa koko alan olevan romahduksen tarpeessa. Liian moni videopeli nykyään keskittyy joko tylsiin "cinemaattisiin" kokemuksiin, jossa samalla ostetaan kosmeettisia vaatteita tai muita palveluita. GAAS-peleistä voisin tehdä videon, koska siitä ollaan yrittämässä tehdä jotain "pelialan uusi standardi" vaikka trendi ei siihen viittaa laisinkaan. Destiny 2 ja Tom Clancy's The Division 2 ovat molemmat olleet pettymyksiä tuottajilleen kassavirtoina. Ainoa peli, joka taitaa aidosti "GAAS"-pelinä toimia on Fortnite, mutta luokitellaanko sitä GAAS-peliksi? Ei varmaankaan.

- Yksi video, joka on 100% varmuudella tulossa on mietteeni ja ajatukseni liittyen vastuulliseen sijoittamiseen. En ole käsikirjoitusta aloittanut, mutta kun näemme kuinka "Extinction Rebellion" tai Greta Thurnberg ovat kaikki vain naamioita edistääkseen kommunismia tai jotain huuhaa-ideologiaa, mutta siinä samalla kansalaisvaltioiden isänmaallisuus on kasvamassa - eikä näin ollen populismin ja vastuullisen sijoittamisen myötä ainoa loppupäätös voi olla mikään muukaan, kuin kotimaisen teollisuuden uudelleennousu? Amerikassa tätä on jo mainostettu sitten vuoden 2015, mutta kun katson tuota nykyisen hallituksen tuohua ja kuvittelen Eurooppaa jota johtaa Salvini, Halla-aho, Orban ja mikseipä vaikka Le Pen niin kyllähän populistitkin ottavat noista "vihreistä" arvoista parhaita paloja, jotka palvelevat heidän agendaansa.

Haluan vielä kiittä kaikkia, jotka ovat katsoneet muutamia sijoitusaiheisia videoitani tämän alustan kautta. Otan mielelläni kaikki ruusut, risut ja vitsit vastaan sekä myös ehdotuksia videoihin. Minut löytää myös twitterissä, jossa olen aktiivinen. 

amoult kirjoitti:
Hyvä video ja myös Googlen oma Stadian julkistusvideo kannattaa tsekata. Fps, resoluutio ja laskentateho hehkutusta oli paljon. Sen sijaan näiden stiimauspalveluiden tyypillisiä ongelmia eli input lagia ja kuvan pakkaamisesta ja käytetystä bitratesta johtuvia kuvanlaatu ongelmia ei Googlen esityksessä käsitelty.

Yrittäjiä alalla on ollut jo vuosia, ehkä tunnetuimpina jo kuopattu alan pioneeri Onlive ja nykyisin Suomessakin saatavilla oleva PS Now.

Google on muihin palveluihin verrattuna siinä mielessä uniikissa asemassa, että heillä on omaa runkoverkko ja palvelin infraa, joten voisivat periaattessa priorisoida verkkoliikennettä ja palvelinkapasiteetia omalle palvelulle.

Se on selvää, että datakeskus pitää olla lähellä, ainakin samassa maassa ja oma nettiyhteys mielellään luokkaa valokuitu, jotta homma pelaisi sujuvasti.

Suomi saattaa hyvin olla ensimmäisten maiden joukossa missä tämä starttaa koska Googlella on datakeskus Haminassa.

Kyllä tässä selvästi on pontentiaalia pistää koko pelialan voimasuhteet uusiksi. Tekniikan pitää tietysti toimia luvatusti, mutta ennen kaikkea hinnoittelun pitää olla agressiivista jotta lyö isosti läpi. Mikään PS Now 15 egeä kuussa ei lähde lentoon.

Voihan rähmä minkälainen alkutaival Stadialla on ollut. Kauheasti lagia rapakan takaisilla asiakkailla ja mielestäni hinnoittelu systeemi on aivan liian kallista. Striimausmaksu ja siihen päälle vielä uusien pelien osto?  Minäkin muistan hämärästi tuon OnLiven! Stadia voisi välttää samat kohtalot kuin sen edeltäjät, jos Google jaksaa panostaa laitteeseen. Olen itseasiassa pikkaisen yllättynyt, että Google ei yritä ostaa influenccereita kokeilemaan ja mainostamaan alustaansa.

0
0
30.1.2021 - 08:52 #64778

Metsän Otus

OP
+5
Liittynyt:
6.3.2019
Viestejä:
5

Kyllä, jopa minultakin löytyy kannanotto tapaukseen nimeltä Gamestonks! Tässä artikkeli kokonaisuudessaan:

 

Gamestonk – Valta sijoittajille?

Gamestop on oli kuoleman partaalla!  Gamestop on videopeleihin keskittynyt kivijalkakauppa, jonka bisnesmalli on viimeiset 10 vuotta ollut ostaa ja vaihtaa Grand Theft Auto Vitosta sekä Skyrimiä kutistuvalle pelaajakunnalle. Suomessahan koko lafka on jo lopettanut toimintansa. Viimeisten vuosien aikana Gamestop on ympäri maailmaa sulkenut liikkeittänsä niin alhaiseen numeroon, että se on jopa Amerikan keskimääräistä painoa pienempi. Okei okei – tuohan sinänsä ei ole mikään suuri saavutus. Ollaan nyt sentään rehellisiä vakavasta aiheesta.

Videopelit ovat menossa tiheää tahtia täysin digitaalisiksi vuokrakokemuksiksi, mutta jos käymme katsomassa herramme vuonna 2021 tammikuussa Gamestopin osaketta, se on noussut räjähtävät 800%! Mitä ihmettä on tapahtunut?! Oliko Playstation viisi ja sen Sieluton Demoni maailmaa mullistava myyntimyrsky kuin viime vuosikymmenen Wii?  Ostiko Gamestop Bitcoinia yrityksen varoihin? Vastaan näihin kysymyksiin ja enemmän tässä erikoisessa Gamestonk jaksossa! Voin jo nyt vakuuttaa teidät, että tulen paljastamaan tarinasta puolia, joita et tule lukemaan Kauppalehdestä, saati Taloussanomien kolumneista. 😉Aloitetaan kuitenkin maltillisesti ja kerrataan, mikä kylmäosake on sekä mitä shorttaamisella tarkoitetaan.

Investopedia

 

Kylmäosake

 

Kylmäosake on osake, jolla on paljon seuraajia sen potentiaalin mukaan. Sijoittajat kokevat, että osakkeessa saattaa piillä erityisarvoinen ominaisuus, jota markkinat eivät ole vielä huomanneet. Se on siis osake, joka ei ole vielä täyttänyt potentiaaliaan. Tesla kuuluu kyseiseen sarjaan, uskokaa tai älkää. Sähköautojen vallankumous ei ole vieläkään saavuttanut sitä odotettua markkinamullistustaan. Teslan kasvu perustuu myös vahvasti oikean elämän Rautamiehen suosioon. Gamestop kuuluu kylmäosakkeiden sarjaan ja Amerikan suurimmilla institutionaalisilla sijoitusyhtiöillä kuten Vanguardin ja Blackrockilla löytyy Gamestoppia salkuistaan. Muistakaa nuo kaksi nimeä, koska ne ovat tämän tarinan taikurit.  Siirrytään seuraavaksi shorttaamiseen eli lyhyeksimyyntiin.

Lyhyeksi-myyminen

 

Sanotaan että ystäväsi oli ostanut Cyberpunk 2077 videopelin 60:llä eurolla ennakkoon. Julkaisupäivänä pyydät ja jopa saat kyseisen pelin lainaksi. Aitona ystävänä tietenkin myyt loppuunmyydyn pelin epätoivoiselle isälle, jonka on pakko saada kuumin peli teinirääpälelleen. Vastineeksi jaloudestasi myyt pelin edullisesti 90:llä eurolla. Kulttuurin ja hyvän maun ystävänä tiesit, että Cyberpunk 2077 on täysfloppi ja se tulee menettämään maineensa yhtä nopeasti kuin hintansa. Kaksi viikkoa eteenpäin ostat uuden kopion 30:llä eurolla ja palautat sen ystävällesi. Teit juuri voittoa tuolla 60:llä eurolla. Näin lyhyeksimyymisellä tehdään rahaa. He kokevat jonkin olevan yliarvostettu, lainaavat rahaa osakkeiden ostamiseen, myyvät osakkeet korkeammalla hinnalla ja ostavat niitä takaisin halvemmalla hinnalla. Huom! Heillä on juridinen velvoite palauttaa lainatun määrän osakkeita takaisin.

Lyhyeksimyyjä ja osakkeen omistajat ovat useimmiten suuria institutionaalisia sijoitusyhtiötä. Toinen on suojarahasto ja toinen osakkeen tarjoaja. Suojarahastolla on siis obligaatio osakkeen tarjoajalle. Jos osake on erittäin suosittu, kuten esimerkiksi Tesla, niin kyseisessä osakelainassa on myös korkea korko.

Mikä voisikaan tilanteessa mennä pieleen? Sanotaan, että sama ystäväsi osti myös 500:lla eurolla Playstation 5:n ja saat senkin lainaksi. Myyt kyseisen vempaimen pois piritorilla ja saat vastineeksi kourallisen sieniä. Ei mikään parhain kauppa, muttei sentään huonoinkaan. Ongelma rupeaa häämöttämään oven takaa; koska huomatessasi PS5:n tulleen loppuunmyydyksi ympäri maata, täytyy sinun maksaa uudesta pleikkarista nyt 800 euroa, jotta saat uuden kopion ystävällesi. Teit siis juuri 300 euroa tappiota. Sinulla on obligaatio palauttaa kyseinen Playstation kuin kyseessä olisi lyhyeksi myyty osake.

Tiedoksi siis. Lainanantaja voi siis minä hetkenä tahansa pyytää osakkeensa takaisin. Jos lainanottaja ei pysty palauttamaan osaketta, joutuu hän repimään lompakkonsa auki ja suuresti. Hän ei voi vain maksaa pientä sakkoa, koska hänellä on obligaatio ostaa osake, vaikka se olisi hinnaltaan räjähtänyt taivaisiin. Muistakaa siis aina lukea jokaisen sopimuksen pienet yksityiskohdat. Se voi säästää teitä monelta päänvaivalta.

Vielä mukana? Hyvä. Ymmärrätte varmaan, miksi Gamestop on lyhyeksimyyjien suurennuslasin alla. Olemme pitkään nähneet digitalisaation vaikutuksen kivijalkakauppoihin sekä korona aikalailla sai ihmiset pelkäämään poistumaan pienistä kopeistaan. ”Maalaisjärjellä” Gamestopin olisi kuulunut tanssia viimeiset valssinsa, mutta kuinkas kävikään. Nyt viimein pääsemme itse suuren tarinan aiheeseen. Yksityissijoittajien kansankapinaan suojarahastoja kohtaan!

 Se ei ole koskaan kyse rahasta…. Vaan viestin lähettämisestä.

 

Kuluneen viikon tarina menee seuraavanlaisesti. Redditin lähes neljän miljoonan yhteisö WallStreetBets (lyhennettynä WSB) huomasi, kuinka moni suojarahasto oli lyhyeksi-myymässä Gamestoppia.  WSB sai nerokkaan idean viime vuoden syyskuussa ostaa ämpärillisen määrän Gamestopin osakkeita, jotta osakkeen hinta nousisi. Lyhyeksi-myyjät joutuisivat nostamaan osakkeen hintaa entisestään, koska heillä on obligaatio osakkeenlainaajille palauttaa lainattu määrä osaketta.  Ongelmahan tulee siitä, kun kaikki haluavat vain ostaa osaketta, mutta kukaan ei halua sitä myydä. Suojarahastojen epätoivoiset kermaperseet joutuvat siis tarjoamaan entistä suurempia rahoja osakkeenomistajille. Tarinan moraalina muistakaa aina hankkia ensin se karhunturkki, ennen kuin rupeatte sitä kaupittelemaan. Muistakaa toverit, kun kyseessä on hyvän ja pahan taistelu, raha on vain väline, jolla lähettää viesti.

Yksi suojarahasto, Melvin Capital on menettänyt jo kolmasosan markkina-arvostaan ja ovat anoneet kuin koirat avustusta niin Yhdysvaltojen pellevaltiolta, finanssivalvonnalta kuin muilta suurilta sijoitusyhtiöltä. Koko skandaalin myötä useat suojarahastot ovat menettäneet yli 6 miljardia dollaria viikon sisällä. Pelaajat ovat siis toden teolla nousseet vastarintaan, kuten Jokeri elokuva ennusti! Mutta onko Reddit toden teolla syyllinen markkinamanipuloinnista? Jos olet utelias tietämään, millä kriteereillä finanssivalvonta voi todeta markkinointimanipulaation, ne ovat seuraavat: Jonkin hinta on saanut teennäisesti luodun inflaation tai deflaation itselleen. Tämä voi tapahtua suoraan ostamisen tai myymisen kautta. Se voi myös tapahtua epäsuorasti median tai salaliittoteorioiden takia.

Finanssivalvojilla on erittäin vaikeaa vakuuttaa niin itselleen kuin muille, milloin sijoitusesineen arvon nousu tai lasku voi johtua manipuloinnista. Onko Inderes-efekti markkinamanipulointia tai Bitcoinin tunteita herättävät vuoristorata? Asia on suurta harmaata aluetta. Jokainen haluaa hyödyntää systeemiä parhaakseen ja säännöt ovat tulkinnanvaraisia. Mutta se, että ostat osakkeen ja päätät pitää siitä kiinni, ei tee asiasta markkinamanipulointia.

Tunteita herättävä WSB on suljettu Redditissä ja myös heidän toinen kotinsa Discordissa on suljettu. Neljä miljoonaa digitaalista yksityissijoittaja-nomadia on vailla kotia, koska Wall Street satutti tunteensa. Vallanpitäjien epätoivoiset taktiikat ovat loppupeleissä vain saaneet sijoittajat heräämään ympäri maailmaa ja nyt niin aasialaiset kuin suomalaiset ovat alkaneet ostamaan Gamestopin osakkeita.

Se olisi aivan mahtavaa, jos kyseessä olisi kansan kapina. Kansan kapina eliittiä vastaan, jossa pelaajista tulee miljonäärejä samalla kun miljardöörit muuttuvat miljonääreiksi. Ja olen aina ollut sitä mieltä, että sijoittamisen kohteessa pitää olla tarina. Oli kyseessä sitten armeijateknologia Bittium tai Marimekon kansainvälinen markkinavalloitus! Valitettavasti kyynikkona joudun toteamaan, että kaikki on vain käsitystä. Ilonpilaajana joudun teille kertomaan, mistä oikeasti on kyse.

Kylmä totuus

Sori, mutta yksityissjoittajilla ei vain ole tällaisia rahasummia. Vaikka koko WSB:n kolmen miljoonan yhteisö ostaisi Gamestoppia, se ei loisi tällaista tapahtumaketjua. Kuten jo totesin, Gamestopin suurimmat osakkeenomistajat ovat Vanguard ja Blackrock. Tämä ei ole missään nimessä kansankapina. Itseasiassa monet kansankapinat ovat aina vain olleet jonkun opposition rahoittamia, mutta jätetään se ihan omaksi kauniiksi aiheeksi jollekin toiselle päivälle.

Alle kuukausi sitten molemmat Vanguard ja Blackrock joutuivat kiirastuleen, koska olivat edelleen tehneet kauppaa kiellettyjen osakkeiden kanssa. Donald J. Trump oli presidentillisellä määräyksellä kieltänyt amerikkalaisia tekemään kauppaa minkään osakkeen kanssa, joka on osittain tai kokonaan Kiinan armeijan omistuksissa. Puhun siis tietenkin CRRC:stä ja SMIC:stä. Vanguard ja Blackrock odottavat nyt mahdollista sakkoa, joten heidän on kerättävä kirstuunsa suojarahaa.

Onhan siinä vain jotain kaunista, että yritykset kuten Gamestop, AMC tai jopa Nokia saavat nauttia suurten sijoitusyhtiöiden kirjanpito-inflaatiosta. Vielä imarreltavaa on se, että tästä kaikesta syytetään tavanomaisten yksityissijoittajien tilanteen tajua. Eikö kenellekään edes herää kysymyksiä, miksi konkurssin partaalla oleva Melvin Kapitaali myi juuri Alibaban osakkeet?

Heh, ihan hauskaa kuitenkin nähdä ”Tehdään Amerikasta taas Mahtava”-linjauksen jatkuvan. Kiinalaista rahaa tuodaan takaisin kotimantereelle. Ehkä Oulun kaupunki voisi ottaa mallia Wall Streetistä? Mutta nyt tietenkin herää kysymys: Miksi tämä elämääkin suurempi tarina?  

Valta

Kaikki sijoittajat ovat tasa-arvoisia. Eräät sijoittajat vain ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Miksi niin moni sijoitusyhtiö on estänyt niin monen yksityissijoittajan oikeuden ostaa Gamestopin tai Nokian osakkeita. Miten ihmeessä kukaan voi sallia sen, että tiettyjä osakkeita ei saa ostaa osakemarkkinoilta? Juuri tämänlaista vallan väärinkäyttöä jokaisen pitäisi vastustaa.

Osakesijoittamisesta on tehty trendikkäämpää ja helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Uusia sijoittajia on tullut markkinoille mukaan samalla, kun meidän kaikkien mummit pitävät sadan tonnin tilejään pankeissaan kiinni.

Miksi sitten suuret sijoitusyhtiöt saavat omat sääntönsä ja finanssivalvonta ei tee asialle mitään? Valta. Valta on aina vastaus kaikkeen. Vallalla saa luoda omat säännöt ja vallalla saa luoda omat tarinansakin.

New Yorkissa on nyt meneillään ilmiselvä valeprotesti, jossa lyhyeksi-myymisen protestoinnin sijaan protestoijat haluavat….. Verottaa osakekaupankäyntiä? Hei haloo! Osakekaupoissa on jo valmiiksi välityspalkkionsa. Vero ei haittaisi mitään suurta sijoitusyhtiötä vaan hidastaisi vain yksityissijoittajien ostovoimaa osakemarkkinoissa. Miksi sitten suuret tahdot haluavat enemmän valtaa hiekkalaatikossaan?

Kenellä edes on valtaa käskeä institutionaalisten sijoitustalojen lopettamaan tiettyjen osakkeiden ostamisen ja myynnin? Varmaan niillä samoilla, jotka Yhdysvaltojen presidenttivaaleissa käskivät seitsemän viimeisen valtion lopettamaan äänenlaskennan, kunnes ääniä tarvitseva Biden sai voittonsa. Jos tästä kuitenkin tulisi joku taloudellinen kaaos, olisiko Rämeen olennoilla rohkeutta pelastaa elättäjänsä? Olisihan se hupaisaa, jos Amerikka mieluummin pelastaa surkeat suojarahastot veronmaksajien rahoilla kuin palauttaisi veronmaksajien rahaa heille takaisin.

Loppupeleissä jopa aiemmin mainitsemani Melvin Capital tulee varmaan nousemaan tästä tapahtuneesta.  Itseasiassa Melvin Kapitaalin salkussa on varmasti myös osakkeita, joita yleiset eläkeyritykset omistavat kassoissaan. Näinpä näiden yrityksien sulautuminen tulee vaikuttamaan tiettyjen ihmisten eläkkeisiin. (Haluan vain tässä kohtaa muistuttaa, ettei kukaan meistä tule saamaan eläkettä tulevaisuudessa. Varmistautukaa siihen kylmään totuuteen jo tänään.)

Heidän rahallinen tappio vastaa vain heidän omaa moraalittomuuttaan. He varmasti haluavat vain lisää säännöstelyä, jotta yksityissijoittajat joutuvat vain osakekaupan sijaan menemään Gamestoppiin yrittämään keinutella uusimman Skyrim-kopion hintaa. Ystävät, olemme vallankumouksen partaalla liittyen informaatiosotaan. Mutta sori, joskus netissä huutavien osakekeisareiden karku on vain ääntä. Sinua käytetään hyväksi, jotta vallanpitäjät voivat vahvistaa tarinansa ja luoda omat pelisääntönsä. Kaikki kuulostaa niin pelottavalta ja tulen lopettamaan aatteeni esittämällä muutamia kysymyksiä.

Mitä seuraavaksi?

Elämme kuplassa, koska valtion rahalla, velalla tai rakennuksilla ei ole mitään arvoa. Koronan-jälkeinen maailma ei tule tekemään toimistotiloista tai kaupungin taloista maagisesti arvokkaampia. Ne tulevat laskemaan arvoltaan ja etätyöskentelystä sekä kotitoimistoista on tullut uusi normaali. Olemme välttäneet osakemarkkinoiden täyden romahduksen. Aina karhumarkkinan uhan hengittäessä niskaan me sijoittajat kerta toisensa jälkeen palaamme osakkeiden luokse, koska asuntosijoituksiin, valuuttaan tai valtion velkakirjoihin ei voi luottaa. Jotkut uljaat lähtevät Bitcoinin vallankumouksen mukaan, mutta on minunkin portfolioni aika lailla teknologiaosakkeisiin keskittynyt.

Viime vuosien polarisaation myötä ihmisten sananvapautta ja elinoikeutta on riistetty kiihtyvää tahtia. Emme saa enää sanoa mitään, jottemme pahoita kenenkään mieltä. Nyt emme edes saa sijoittaa, koska sekin voi pahoittaa jonkun mielen. Tämä on narratiivi, jolla yritetään sanoa: pistämme sinut häkkiin, jotta et satuttaisi itseäsi.

Miettikää, jos tämän kaiken myötä vaaditaan lisää sananvapauden kapeutta. Mitä se merkitsisi meille yksityissijoittajille? Ei enää Inderes-efektiä. Ei enää Sharevilleä, ei enää Kauppalehden keskustelupalstaa, ei enää Roskapankkiirien twiittailua. Vain tarpeeksi isoilla taloilla olisi oikeus tuoda esille sijoitusviisauksiaan rovion ääressä, mutta digitaaliset nomadit suljettaisiin ulos. Toivon sydämeni pohjasta, että Vanguard ja Blackrock vain halusivat suuren spektaakkelin välttääkseen valokeilan. Ja vaikka totuus ei koskaan ilmenisi ja Sirkuksessa korporatismi vain selkeentyisi, en usko tai koe, että nämä ongelmat rantaantuisivat Suomeen. Vaikka liian pieni porukka valitettavasti omistaa osakkeita. Vaikka olemmekin kateellista ja toisiamme halveksivaa kansaa. Perustuvat vihat osakkeisiin aika lailla vain suomalaiseen vihaan pankkeja ja pankkiireja kohtaan. Pidetään silti silmät auki ja korvat kuulolla minkälaista sijoittajavihaa hallitukset ympäri maailmaa saattavat ruveta ilmaisemaan lähivuosien aikana ja olkaa aina varuillanne sen suhteen, millaisia tarinoita teille kerrotaan.

Yritän saada videon ulos vkl aikana. :-P

0
0
30.1.2021 - 08:55 #64780

tappio

+632
Liittynyt:
25.5.2019
Viestejä:
338

Hyvä kirjoitus ja olen esim. noista eläkkeistä aivan samaa mieltä. Mutta nillitän nyt yhdestä sanasta koska se mielestäni häiritsi lukemista; obligaatio on bondi eli suomeksi haltiavelkakirja. Tässä sitä on käytetty väärin kun on oikeasti haluttu sanoa "velvoite".

0
0
30.1.2021 - 09:11 #64782

Indrid Cold

+457
Liittynyt:
3.12.2020
Viestejä:
620
tappio kirjoitti:

Hyvä kirjoitus ja olen esim. noista eläkkeistä aivan samaa mieltä. Mutta nillitän nyt yhdestä sanasta koska se mielestäni häiritsi lukemista; obligaatio on bondi eli suomeksi haltiavelkakirja. Tässä sitä on käytetty väärin kun on oikeasti haluttu sanoa "velvoite".

kyseeessä on kuitenkin haltiJavelkakirja, haltia on joku Metsän Otus

Haltijavelkakirja | Pankkiasiat.fi

0
0
30.1.2021 - 09:42 #64784

tappio

+632
Liittynyt:
25.5.2019
Viestejä:
338
Indrid Cold kirjoitti:

kyseeessä on kuitenkin haltiJavelkakirja, haltia on joku Metsän Otus

Ihan parhautta jäädä kiinni sanavirheestä kun nillittää sanavirheestä. laugh

0
0
31.1.2021 - 23:14 #64919

Metsän Otus

OP
+5
Liittynyt:
6.3.2019
Viestejä:
5
tappio kirjoitti:

 

Indrid Cold kirjoitti:

kyseeessä on kuitenkin haltiJavelkakirja, haltia on joku Metsän Otus

 

Ihan parhautta jäädä kiinni sanavirheestä kun nillittää sanavirheestä. laugh

 

Ei se mitään. Laitoin silti videoon lisäyksenä sanan "velvoite" niin voit hyvissä mielun taputtaa olkapäällesi. :-D

Tässä videoversio:

Koen että olen aiheesta kaikkini sanonut. 1.2 saadaan sitten selville onko Robinhoodilla cashflow ongelmia vai laittomuuksien kanssa ongelmia. Pidetään korvat kuulolla ja silmät auki kuinka pitkään suurten sijoitusyhtiöden kirjanpito-inflaatio jatkuu.

0
0