5
forum
|

Semikova

+2
Liittynyt:
16.12.2015
Viestejä:
7

Yritykseni pitäisi periä sveitsiläisen yhtiön osingoista maksettua lähdeveroa takasin. Nordnetiltä löytyy ohjeet https://www.nordnet.fi/blogi/kaksinkertaisen-osinkoverotuksen-poistaminen-tapaus-sveitsi/ . Lainaus tekstistä: "Takaisinperintälomakkeen liitteeksi tulee toimittaa arvopaperinvälittäjän tai pankin vahvistama todistus sveitsiläisen lähdeveronpidätyksestä (engl. tax voucher)."

Käytän pankkina Nordeaa ja kyselin kyseistä lomaketta, mutta asiakaspalvelijan (ja ilmeisesti kaikkien hänen kollegoidensa) mielestä Nordealla ei ole mitään tällaista tarjottavana, vaan pitäisi käyttää verkkopankista itse printattua tiliotetta / tuotonmaksuja. Sveitsilläisessä lomakkeessa lukee selvästi, että ns. tax voucher tulee olla liitteenä ja oman kokemuksen mukaan kaiken maailman paperit menevät huomattavasti todennäköisemmin läpi jos niitä koristaa joku virallinen leima. Koitin epävirrallisestikin tällaista saada, mutta no dice.

Onko kellään kokemusta näistä asioista ja onkohan asiakaspalvelija oikeassa siinä, että Nordealla ei ole tarjota mitään virallista, vaikka esim. Nordnetillä on? 

0
0
22.11.2020 - 10:46

Bingo53

+2796
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2017
Semikova kirjoitti:

Sveitsilläisessä lomakkeessa lukee selvästi, että ns. tax voucher tulee olla liitteenä ja oman kokemuksen mukaan kaiken maailman paperit menevät huomattavasti todennäköisemmin läpi jos niitä koristaa joku virallinen leima. Koitin epävirrallisestikin tällaista saada, mutta no dice.

Julkinen notaari voi vahvistaa pankin asiakirjan ja voit käyttää siihe Apostille todistusta:

Julkinen notaari voi varmentaa suomalaisen viranomaisen tai siihen rinnastettavan tahon (esimerkiksi lääkäri, auktorisoitu kääntäjä) antaman asiakirjan oikeaperäisyyden ulkomaan viranomaista varten.

Apostille-todistus korvaa ns. laillistamisen eli legalisoinnin, jos asiakirja on tarkoitettu käytettäväksi ns. Haagin sopimuksen eli apostille-sopimuksen piiriin kuuluvassa valtiossa.

Hinnat ja tiedot toimenpiteelle saat linkistä: Apostille - Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi)

Voit joutua pyytämään myös verottajalta todistuksen pankin verosuorituksesta. Se pitäisi onnistua puhelinsoitolla, jos seikkailet puelinvaihteen läpi virkailijalle.

0
0
22.11.2020 - 16:47

Sienimies

+36
Liittynyt:
27.7.2020
Viestejä:
49
Semikova kirjoitti:

Onko kellään kokemusta näistä asioista ja onkohan asiakaspalvelija oikeassa siinä, että Nordealla ei ole tarjota mitään virallista, vaikka esim. Nordnetillä on? 

 

Samat vastaukset minäkin sain samaisen pankin asiakaspalvelusta viime vuonna. Kun omassa tapauksessa Sveitsistä takaisin perittävä lähdevero on luokkaa muutamia kymppejä vuodessa niin löin sitten hanskat tiskiin. Rahaahan sekin tietenkin olisi. Ilmeisesti Sveitsistä lähdeveron takaisinmaksuhyvitystä voi hakea yhdellä kertaa viimeisen kolmen vuoden ajalta joten sinänsä muiden kokemukset aiheesta kiinnostavat!

0
0
22.11.2020 - 21:11

Bingo53

+2796
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2017
Sienimies kirjoitti:

Ilmeisesti Sveitsistä lähdeveron takaisinmaksuhyvitystä voi hakea yhdellä kertaa viimeisen kolmen vuoden ajalta joten sinänsä muiden kokemukset aiheesta kiinnostavat!

Sama pulma koskee sitä, jolla on norjalaisia ja taskalaisia osakkeita. Kyllästyin hakemaan norjalaisen Equinorin (entinen Statoil) ja tanskalaisen Novo Nordiskin lähdeveroeroa takasin, myin osakkeet ja päädyin omistamaan pohjoismaisiin osakkeisiin sijoittavaa rahastoa. Siitä tulee veroetua muutenkin, sillä rahasto saa omistamistaan osakkeista osingot ja myyntivoitot verovapaasti (vapautettu tuloverosta) ja osinkojen uudelleen sijoittaminen on tehokasta. Rahasto on verotehokkaampi kuin osakesäästötili. Pari viitettä muualta:

Rahasto saa osingot verottomina ja voi siten hyödyntää korkoa korolle -efektiä täysimääräisesti.

1.2 Sijoitusrahastojen tuloverosääntely

Tuloverolain (1535/1992) 3 §:n 4 kohdan mukaisesti sijoitusrahastoa pidetään verotuksessa yhteisönä. Lain 20 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan sijoitusrahasto on kuitenkin vapautettu tuloverosta.

Lähde: HE 304/2018 - Hallituksen esitykset - FINLEX ®

Ja osinkojen lähdeverosta:

Nyt myös Norja rankaisee osinkosijoittajia (salkunrakentaja.fi)

Rahaston kasvuosuus verotetaan osuudenomistajalta vasta lunastuksen yhteydessä, jos se on tuottanut voittoa. Tuotto-osuus verotetaan vasta maksettaessa.

Osakepoimijalle tämä ei käy ja hyvät ohjeet ylimääräisen veron hakemiseksi ovat kyllä käyttökelpisia.

0
0
23.11.2020 - 07:22

vsquid

+50
Liittynyt:
26.7.2019
Viestejä:
76
Bingo53 kirjoitti:

Rahasto saa osingot verottomina ja voi siten hyödyntää korkoa korolle -efektiä täysimääräisesti.

Valitettavasti ole väärässä. Monet valtiot perivät rahastoilta lähdeveroa, vaikka rahasto olisikin Suomessa vapautettu verosta. Räikeimpänä Tanska perii ulkomaisilta rahastoilta suurempaa lähdeveroa kuin kotimaisilta. Rahasto ei voi hakea näitä takaisin. Nordnetin rahastot ovat ainakin olleet tästä käräjillä Tanskan verottajan kanssa*. Lisäksi rahaston maksaessa lähdeveroa, et saa siitä itse mitään hyvitystä muuta kuin alempana tuottona. Sama tilanne kuin ost:n kohdalla.

https://www.nordnet.fi/blogi/superrahastojen-saamien-osinkojen-verotus/

0
0
23.11.2020 - 08:13

Bingo53

+2796
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2017

Näinhän se on, Finlexin lakiteksti voi koskea vain suomalaisen rahaston omistamien, suomalaisilta yrityksiltä saamia osinkotuloa ja niiden verovapautta.

Nordnet on maksanut indeksirahastojen (ent. superrahastojen) osinkotulojen lähdeverot, hyvittänyt rahastolle omasta pussistaan verohaitan ja hakenut lähdeverot takaisin jälkikäteen. Tilanne Tanskan osalta on muuttunut 2017 vuoden lopussa nimimerkin vsquid edellä näyttämän linkin mukaan:

Olemme kuitenkin nyt saaneet päätöksen Tanskan veroviranomiselta, jossa todetaan nykyisen osinkojen verotuskäytännön pysyvän ennallaan. Päätöksen tultua julki olemme päättäneet, että emme voi enää jatkaa Tanskan veroviranomaisten perimän osinkoveron korvaamista Tanskan Superrahaston omistajille.

Tämä tuskin on muuttunut eikä päivitystä tähän ole tehty.

Muunmaalaisten rahastojen verotehokkuudesta en osaa sanoa. Siitä ei yleensä ole mitään mainintaa rahaston datalehdessä, vaikka se on oleellinen tieto.

0
0