Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku?

23.6.2020 - 22:47 #42269

Fiilismies

-40
Liittynyt:
26.11.2019
Viestejä:
65

Teslalla on nimenomaan tiettyjen asioiden lisäksi koko paketti ultimaattisen paras. Vai minkä takia luulet, että Model 3 myy suurinpiirtein enemmän kun kaikki muut sähköautot yhteensä? 

Annoit selkeästi ymmärtää, että kehittäjät ei kehitä Teslan App Storeen mitään, koska GM:ään tulee Android kauppa ja GM:llä on 7.7 miljoonaa myytyä autoa. Tesla muuten saa Androidin tai Applen storen autoonsa vaikka huomenna jos haluavat, kilpailijoilla menee vähän pidempään. Montako sähköautoa arvioit GM:än muuten myyvän Android kaupalla varustettuna 2023? Entä Teslan? Tupsahtaako GM:ltä yhtäkkiä x määrä automalleja, jotka kaikki ylimyyvät Teslan mallit, tehden Teslan mahdollisesta omasta App Storesta epähoukuttelevan Appien kehittäjille? Kauanko kestää sun laskelmien mukaan, että GM ohittaa tuotteillansa myynneissä Teslan 1 miljoonan ja kasvavan auton etumatkan? Ootko tehny mitään arvioita montako sähköautoa kilpailijat tulee myymään esim. vuonna 2023 ja montako Tesla? Tiedätkö paljon Taycan on myynyt vrt. Model S? Kuluttajilla ei tällä hetkellä ole mitään valinnanvaraa jos lähtee sähköautokaupoille 40k$ budjetilla.

https://www.theverge.com/2019/9/5/20851021/general-motors-android-auto-google-infotainment

General Motors will use Google’s new Android Automotive OS to power the infotainment systems in its cars starting in 2021, the two companies announced on Thursday. That means Google Assistant, Maps, and other automotive-approved Android apps will be available in GM’s cars via the Play Store without requiring the use of an Android smartphone.

Like many other automakers, GM is in the middle of a big push to modernize its offerings in an attempt to keep pace with changing consumer preferences. The company recently announced that most of its vehicles will have a new “digital nerve system” by 2023 that can allow for the same kinds of significant over-the-air updates that Tesla has popularized. GM has also named Cadillac as the brand that will lead the company’s push into electric vehicles.

Jos oikein ymmärsin, niin Androidin softan ensisijainen tarkotus on mahdollistaa esim. Google Mapsien käytön GM:än autoissa. Over The Air Updatet tulevat sitten mahdollisesti +2023. 

https://www.cnbc.com/2020/06/23/mercedes-benz-partners-with-nvidia-on-upgradable-vehicles.html

Mercedes-Benz partners with Nvidia on upgradable vehicles starting in 2024

  • Mercedes-Benz and Nvidia are partnering to develop the next-generation of the automaker’s in-vehicle computing systems.
  • Such technology will assist in providing remote, or over-the-air, updates and automated driving capabilities.
  • The companies did not disclose financial details of the tie-up.

Mercedes-Benz will begin to deploy the new architecture across its fleet in 2024, according to the companies. It will use Nvidia’s “Drive” platform, enabling features such as the vehicle’s driver-assist systems to be upgradable. It’s much like how Tesla remotely upgrades systems on its vehicles.

“The entire product is going to be designed differently,” Jensen Huang, founder and CEO of Nvidia, said during a webcast Tuesday. He described the vehicles as being “perpetual, upgradeable” machines powered by supercomputers.

Muistaakseni Tesla teki yhteistyötä NVIDIA:n kanssa aikaisemmin ja päättivät lopulta jättää NVIDIA:n pois kelkasta tehden oman FSD chippinsä täysin tyhjästä. FSD kisassa muuten nään Teslan voiton jo olevan käytännössä sinetöity. Waymon valutaatio on muuten tippunut 200 miljardista 30 miljardiin ja ovat käsittääkseni jo luovuttaneet idean robotakseista. Löin Tesla vastaan kaikki muut valmistajat robotaksikisassa vedon 1:1 kertoimilla 10.000e:sta. Se on toinen keskustelu ja jätetään ehkä toiselle kerralle. 

Sulla oli muuten kova kiire kyseenalaistaa Teslan Over The Air Updatet, ilmeisesti koska se on Teslan keksimä malli ja kaikkki mitä Tesla tekee eri tavalla kuin kilpailijat on Teslan tyhmyyttä vaikka samaan aikaan jokainen kilpailija yrittää saada ne omiin autoihinsa ennen vuosikymenen loppua.

Numeroista vois tehdä joskus tarkemman postauksen.Jos en väärin muista, niin 2021 P/E tulee olemaan luokkaa 100 ja 2022 luokkaa 50. Joka tapauksessa yhtiö on tällä hetkellä äärimmäisen halpa ottaen huomioon, että Teslalla on täydellinen markkinamonopoli sähköautomaailmassa nyt ja erittäin todennäköisesti vielä hyvinkin pitkään. Kukaan kilpailija ei ainakaan seuraavaan viiteen vuoteen pysty valmistamaan kilpailevaa tuotetta Model 3:n tai Y:n kanssa. Tämä johtaa siihen, että vähintään seuraavat 5 vuotta Tesla tulee myymään niin paljon autoja kuin se pystyy valmistamaan. Toki uskon Teslan pystyvän siihen vielä 10+ vuoden päästäkin. Siinä missä kilpailijat yrittää nyt kuumeisesti outsourceta kaikkea softasta lähtien ja saada vuoteen 2025 mennessä vuonna 2012 julkaistun Model S:ää vastaavaa tuotetta teki Tesla kaiken in-house jo aikaa sitten, ja jatkaa innovaatioita edelleen nopeammalla tahdilla. Pidät kilpailijoita jotenkin fiksumpana, mutta kaiken mitä kilpailijat nyt kopioi alihankkijoiden avustuksella on Tesla tehnyt ensimmäisenä täysin yksin. Kumman luulet jatkossa vetävän peliä, keksijöiden, vai alihankkijoilta tilaavien kopijoijien?

Tesla annually revenue:

2008: $15 million

2009: $112 million

2010: $117 million

2011: $204 million

2012: $413 million

2013: $2.0 billion

2014: $3.2 billion

2015: $4.1 billion

2016: $7.0 billion

2017: $11.8 billion

2018: $21.5 billion

2019: $24.6 billion

2020 tulee menemään +30b koronaviruksesta huolimatta. 

Vuodelta 2015 hauska juttu Muskin ennusteista. 

https://money.cnn.com/2015/02/12/investing/tesla-apple-elon-musk/

Elon Musk's 'insane' call: Tesla worth $700 billion

Tesla CEO Elon Musk says a lot of bold things. But he may have just outdone himself. He thinks the stock will go into "insane mode" over the next decade.

Musk told investors on the company's earnings conference call Wednesday evening that Tesla (TSLA) could be worth $700 billion by 2025.

In other words, Tesla could eventually be as valuable as Apple (AAPL) is right now. Never mind that Apple just became the first U.S. company worth that whopping valuation.

Musk made the prediction in response to a question about capital spending plans. Tesla is currently worth about $25 billion.

Related: Apple market cap tops $700 billion

The optimism from Musk is even more shocking since Tesla's stock plunged 5% Thursday after the company reported a surprise loss and lower sales than expected. Shares are now more than 30% below their all-time high.

Musk's math. So why does Musk think the stock could surge 2,700% in the next decade?

He bases his $700 billion valuation estimate on a couple of assumptions.

First, he thinks that the company can continue to report sales increases of 50% a year for the next decade.

Related: What will the car of the future look like?

Analysts are expecting Tesla to report $6 billion in revenue this year. Do the math and 50% a year would get Tesla to annual revenue of $346 billion by 2025.

Musk added that he thinks Tesla's profit margins could be 10%. That works out to $34.6 billion.

He then said that Tesla could merit a valuation of 20 times its annual profits. That gets you to a $692 billion market value.

Musk conceded that these are "back of the envelope" calculations. But he's confident that he'll be right.

"I'm not saying they're true or that they will occur, but I bet that they do occur," he said.

Huomattavaa on, että marginit on osoittautunut paljon kymmentä prosenttia suuremmaksi ja kysyntä on ylittänyt jopa Muskin haaveet. 

0
0
24.6.2020 - 00:43 #42278

Onkija

+128
Liittynyt:
31.10.2019
Viestejä:
201

En ole sanonut, että kehittäjät ei kehitä Teslan App Storeen mitään, koska GM:ään tulee Android kauppa ja GM:llä on 7.7 miljoonaa myytyä autoa. Vaan että koska muut isot autonvalmistajat ottavat esim. Androidin käyttöön ja GM on tästä erittäinkin hyvä esimerkki. Ja tiedoksesi, niin tämä Android OS on tulossa kaikkiin GMn autoihin ei ainoastaan sähköautoihin. Enkä nyt ymmärrä että miksi yrität kääntää tätä keskustelua ainoastaan sähköautoihin. 2025 suurin osa myydyistä autoista ei tule olemaan täyssähköautoja.

Sanoin Over The Air Updatesta näin:

”Jos minun vanhaa autoa päivitetään koko ajan, niin paljonko se tulee kannibalisoimaan uusien autojen myyntiä? Alkuun ei tietenkään niin paljon, koska Tesla on edelleen onnistunut tuottamaan niin vähän autoja, ettei kaikki halukkaat ostajat ole vielä saaneet omaansa, mutta onko tämä pitkässä juoksussa hyvä strategia? Tätä kukaan ei tiedä, mutta ainakin eroaa aika lailla muiden autonvalmistajien strategiasta - uusi malli ja sitten facelift.”

Kukaan ei tiedä että paljonko se tulee kannibalisoimaan uusien autojen myyntiä, koska Tesla ei koskaan ole julkistanut uutta mallia vanhasta.

Mutta ylipäätänsä tuntuu nyt kyllä silta että Fiilismies on lukenut enemmän Teslan PR-osaston kun IR-osaston matskuja.

0
0
24.6.2020 - 01:13 #42279

Fiilismies

-40
Liittynyt:
26.11.2019
Viestejä:
65

Kuvassa GM:än eniten myyty auto, Chevy Silverado. En heti keksi mitä App Storella on antaa tähän autoon. Jos GM aikoo laittaa android App Storen kaikkiin uusiin autoihin, niin täytyy lähes kaikki mallit suunnitella kokonaan uusiksi. 

Oletin myös, että Over The Air Updatet eivät oikeen hyödytä polttomoottoriautoja, siksi käänsin keskustelun sähköautoihin. Korjaa jos olen väärässä.

0
0
24.6.2020 - 02:05 #42281

Fiilismies

-40
Liittynyt:
26.11.2019
Viestejä:
65
Onkija kirjoitti:

 

Fiilismies kirjoitti:

Teslan ei tietenkään tarvitse olla 5 vuodessa USA:n isoin firma. Pidän hyvin todennäköisenä että se on sitä 20v sisällä ja tähän on laitettu 7-numeroiset betsit pörssiin paremmilla kuin 1:1 kertoimilla.

 

Itse kyllä uskon että 20 vuoden päästä arvokkain yritys on se joka keksii fuusioreaktorin, saa sen toimimaan ja kaupallistettua.

Mitä Teslaan tulee, niin kyllä moni argumentti nojaa siihen, että kilpailijat eivät osaa tehdä mitään ja ovat täysiä luupäitä. Jos nyt vaikka otetaan tuo appien myynti esimerkiksi. Jos se tulee olemaan niin kannattavaa, niin 100 varmasti esim. Google ja/tai muut softanvalmistajat haluavat omat softansa autoihin. Hyvä app store taas perustuu siihen, että ulkopuoliset haluavat tehdä sinne appeja ja näin ollen appi valikoima on kattava. Jos vaikka Toyota ja Volkswagen (ja/tai moni muu automerkki) päättävät ottaa Googlen softan autoihinsa, niin en kyllä usko että kauhean moni haluaa tehdä ne appinsa Teslan alustalle. Tesloja on niin paljon vähemmän, kun Toyotoja tai Volkkareita (tai muita automerkkejä), että se on paljon kannattavampaa tehdä ne appit esim. Androidille. Jos taas Tesla meinaa tuottaa itse kaikki appinsa, niin se kuulostaa kyllä aika utopistiselta ja ei kyllä tule tuottamaan mitään kilpailuetuja, päinvastoin.

 https://www.theverge.com/2019/9/5/20851021/general-motors-android-auto-g...

Sun alkuperäinen pointti tais olla, että Tesla on huonoissa App Storensa kanssa, mikä on täysin päinvastainen totuus todellisuudesta. Teslahan ei oo vielä päättänyt, että mitä tekee App Storen kanssa.Tesla voi halutessaan tehdä softaansa ihan mitä huvittaa, he tekivät sen itse ja heillä osaamista riittää. Jos Tesla haluaa Androidin App Storen, niin he saavat sen, no problem. Luotan siihen, että tekevät parhaan päätöksen ja siihen päätökseen heillä on enemmän valinnanvaraa kuin muilla. Eiköhän kaikki kilpailijat rakentais oman softan jos vaan osasivat, mutta jos eivät osaa joutuvat ulkoistamaan homman. Nyt kuin GM tilaa Androidilta softat, niin ovat sen armoilla yrityksen lopun elämää. Jos haluavat ikinä muuttaa mitään, niin jää taas alihankkijan hartioille. 

 

"Olen tuohon Tesla tekee kaiken paremmin jo vastannut ennenkin, mutta jos nyt otetaan Daimler esimerkkinä. Daimler on tehnyt 72 miljardia euroa voittoa viimeisten 10 vuoden aikana, kun taas Tesla -6.5 miljardia tappiota. Niin haloo??"

 

En ikinä näihin oo jaksanu vastata, kun oletin olevan trolleja. Tesla olis voinut olla voitollinen bisnes jo 2010 jos olisivat halunneet. Kaikki rahat on käytetty kasvuun ja nyt on kolmisen quartteria vedetty profittia suuren kasvun ohella. En usko, että koskaan on maailman historiassa yksikään yritys käyttäny 6.5 miljardia sijoittajien rahaa niin tehokkaasti kuin mitä Tesla on käyttänyt. On tehty maailman isoimmat sähköautotehtaat (muutama gigafactory siellä sun täällä..), rakennettu käyttöjärjestelmä, johon muuten VW tulee käyttämään 7 miljardia rahaa, on rakennettu maailman edistynein miljoonan auton neural network, tehty lukemattomia innovaatioit akkuteknologiassa, tekoälyssä, softassa, autojen valmistuksessa (Model Y Heat Pump esim). Listaa vois jatkaa vaikka kuinka kauan. En oo oikeesti varma, että vitsailetteko, kun laitatte noita lukuja Teslan tappioista. 

0
0
24.6.2020 - 01:52 #42283

tomjar

+4
Liittynyt:
30.1.2017
Viestejä:
114

Teslan kassavirta oli ensimmäisen neljänneksen (2020) 895 miljoonaa dollaria pakkasella.

0
0
24.6.2020 - 02:02 #42284

Fiilismies

-40
Liittynyt:
26.11.2019
Viestejä:
65

Ylhäällä kuva 2020 Q1 raporteista. Net Income pysyi koronaviiruksesta huolimatta positiivisena kolmatta quarteria putkeen. 

https://www.investopedia.com/ask/answers/042115/what-difference-between-net-income-and-cash-flow-operating-activities.asp

Net income is the profit a company has earned for a period, while cash flow from operating activities measures, in part, the cash going in and out during a company's day-to-day operations. Net income is the starting point in calculating cash flow from operating activities. However, both are important in determining the financial health of a company.

Key Takeaways

  • Net income is a key metric of profitability and is a major driver of stock prices and bond valuations.
  • Cash flows from operating activities section makes adjustments to net income and excludes non-cash items like depreciation and amortization, which can misrepresent a company's actual financial position.
  • A company with strong operating cash flows has more cash coming in than going out.
  • Still, the net income is the bottom line profit that a company makes and even if a company has positive operating cash flows, can still lose money when all is said and done.
0
0
24.6.2020 - 09:04 #42302

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Fiilismies kirjoitti:

Sulla oli muuten kova kiire kyseenalaistaa Teslan Over The Air Updatet, ilmeisesti koska se on Teslan keksimä malli ja kaikkki mitä Tesla tekee eri tavalla kuin kilpailijat on Teslan tyhmyyttä vaikka samaan aikaan jokainen kilpailija yrittää saada ne omiin autoihinsa ennen vuosikymenen loppua.

En edelleenkään ymmärrä tätä "over the air updated" hehkutusta. Tämä feature on ollut käytössä jo ainakin 20 vuotta. Ei tosin autoteollisuudessa, mutta muualla esim. tietoliikennetekniikassa. Ja ihan radiorajapinnalla niitä laitteita on päivitetty. Sinänsä softan päivtys langattomasti tai langallisesti eivät toisistaan eroa. Kyse on vain tiedonsiirtomentelmästä. Se varsinainen ydin on sitten siinä raudassa johon se softapäivitys (tai uusi toiminne) ladataan. Langallisestihan laitteita päivitetään mm. kodissa olevia tietokoneita, reitittimä ja digi-TV purkkeja.

Minulla on veneessä Simradin (Navico konserni) tutka / karttaplotteri. Sen voi päivittää langattomasti vaikka luonnonsatamassa. Laite hakee valmistajalta uusimmat softat. Laitteessa on myös apps-store. Voin siinä samassa luonnon satamassa ostaa laitteeseen uusia ominaisuuksia app-storesta. Tätä valmistaja on tarjonnut jo vuosia. Ei tuo Tesla ole tätä ainoana kehittänyt.

 

How to Update a Simrad NSS EVO2 Using Wifi

https://www.youtube.com/watch?v=7w7SWLX5atA

0
0
24.6.2020 - 09:38 #42306

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Fiilismies kirjoitti:

Kuvassa GM:än eniten myyty auto, Chevy Silverado. En heti keksi mitä App Storella on antaa tähän autoon. Jos GM aikoo laittaa android App Storen kaikkiin uusiin autoihin, niin täytyy lähes kaikki mallit suunnitella kokonaan uusiksi. 

Mun mielestä tuo ohjaamo näyttää hyvältä ja sen ergonomia on paljon parempi kuin mitä saadaan keskikonsoliin sijoitetulla isolla kiiltäväpintaisella värikkäällä ja animoidulla näytöllä. Johon siis kaikki toiminteet sijoitetaan. Ne on ihan hirveitä. Eikä ne paranna liikenneturvallisuutta lainkaan. Ohjaamon ergonimia ja kytkinten oikea ryhmittely on hyvin tärkeä asia eikä keskitetty kosketusnäyttö ole mikään hyvä ratkaisu. Tuotankustannuksia sillä varmasti saadaan alas.

Se jos Tesla niin tekee (keskitää kaikki toiminnot keskelle sijoitettuun kosketusnäyttöön) niin se ei tarkoita, että autojen ostajat haluavat sellaisen. Siis valtaosa ostajista. Teslan valuaatiohan tarkoittaa, että Teslasta tulee kohta suurin autojen valmistaja, jolloin suurien massojen ostopäätöksillä on merkitystä. Vielä näin ei ole.

Muistan ajan 1980-luvun alussa kun analogiset kellot menettivät markkina-asemiaan kun markkinoille tuli digitaalinen kello. Siis näyttö oli digitaalinen. Jostain syystä ne painuivat historian unholaan ja kaikilla on taas ranteessa analoginen kello. Eli nyt Tesla on tuonut jonkin kosketusnäyttöhärpäkkeet autoihin ja jotkut valmistajat ovat idean osin kopioineet, mutta ennustan paluuta paremman eronomian maailmaan tulevaisuudessa.

 

Fiilismies kirjoitti:

Oletin myös, että Over The Air Updatet eivät oikeen hyödytä polttomoottoriautoja, siksi käänsin keskustelun sähköautoihin. Korjaa jos olen väärässä.

Miksi niitä polttisautoja täytyisi edes päivitellä? Niissä on jo tehtaalta lähtiessä kaikki tarpeellinen.

0
0
24.6.2020 - 09:41 #42307

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Fiilismies kirjoitti:

Teslahan ei oo vielä päättänyt, että mitä tekee App Storen kanssa.Tesla voi halutessaan tehdä softaansa ihan mitä huvittaa, he tekivät sen itse ja heillä osaamista riittää

Siis mitä. Ensin hehkutetaan Teslan app storea rahantekokoneena ja että se tukee järjetöntä valuaatiota. Ja nyt sanot ettei Tesla edes tiedä mitä se tällä app storella tulee tekemään?

2020-luku: Sana app store mainittu -> kurssi raketoi.

2000-luku: sana Internet mainittu -> kurssi raketoi.

0
0
24.6.2020 - 12:01 #42325

Fiilismies

-40
Liittynyt:
26.11.2019
Viestejä:
65
Tinggeli kirjoitti:

 

Fiilismies kirjoitti:

Teslahan ei oo vielä päättänyt, että mitä tekee App Storen kanssa.Tesla voi halutessaan tehdä softaansa ihan mitä huvittaa, he tekivät sen itse ja heillä osaamista riittää

 

Siis mitä. Ensin hehkutetaan Teslan app storea rahantekokoneena ja että se tukee järjetöntä valuaatiota. Ja nyt sanot ettei Tesla edes tiedä mitä se tällä app storella tulee tekemään?

2020-luku: Sana app store mainittu -> kurssi raketoi.

2000-luku: sana Internet mainittu -> kurssi raketoi.

App Store tulee, ja se tulee olemaan valtava rahantekokone, mutta toteutustapa on vielä auki. Paitsi että se toteutustapa saattaa olla hyvinkin selvä Teslalla, mutta eivät ole sitä vielä kertoneet.

Osasyy minkä takia et ymmärrä valutaatiota on se ettet ymmärrä App Storen tai softamyynnin valtavia katteita tai skaalautuvuutta. Jo aiemmin selvennin sitä, että mitä isompi Teslan fleetti on sitä enemmän +90% katteista rahaa he tulevat printtaamaan. Varovaisetkin Wall Street Analyytikkojen Estimatet povaa 2030 Teslan fleetiksi +7miljoonaa autoa. 2040 ollaan todennäköisesti jossain +20miljoonassa. Tuotot App Storella ym. päivitysten ja FSD:n myynnillä tulee olemaan aivan valtavat. 
 

2000-luvun isoin sijoitustilaisuus isolle rahalle on Teslassa. 10 vuoden päästä tulee moni potkimaan itteensä päähän, että miten ei voinut tajuta niin selvää juttua. 

0
0
24.6.2020 - 12:32 #42331

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Fiilismies kirjoitti:

Osasyy minkä takia et ymmärrä valutaatiota on se ettet ymmärrä App Storen tai softamyynnin valtavia katteita tai skaalautuvuutta. Jo aiemmin selvennin sitä, että mitä isompi Teslan fleetti on sitä enemmän +90% katteista rahaa he tulevat printtaamaan.

Kyllä minä ymmärrän, että appien ja softan myynti isoille massoille tuottaa rahaa. Tähän tosin vaaditaan, että se iso massa tuntee tarvitsevansa noita appeja. Vielä jos apin tai softan voi myydä niin, että sen käyttö edellyttää kuukaismaksua, niin vielä parempi. Tulee tasaista ja kohtuu hyvin ennakoitavaa kassavirtaa.

Se mitä en taas ymmärrä, on ajatus että suuret massat ostavat kaikenlaisia appeja autoonsa. Ymmärrän että tekniikkafriikit näin tekevät, sitä en kiellä. Mutta koko asiakaskunnasta se on hyvin pieni osuus. Tulevaisuuden perusasiakas ei niiden perään kaipaa. En siis osta oletusta että suurin osa auton ostajista haluaa autoonsa ostaa erillaisia kalliita appeja.

Ei ole Mercedeksen hyötyajoneuvojen Pro palvelukaan käsittääkseni kovin hyvin lyönyt läpi (näithän on muilalkin toimijoilla). Siinähän auto ja auton huolto-organisaatio sekä omistaja vaihatavt langattomasti tietoa (taitaa olla myös päivtys langattomasti). Näkee esim. kännykästä koko laivastonsa reaaliaikaisen tiedon (nopeus, polttoaineenkulutus, sijainti jne jne) sekä huoltotilanteen. Yritysmaailmassa tästä apista on oikeasti taloudellista hyötyä eli ei ole vain mikään "hupi appi":

https://www.mercedes-benz.fi/vans/fi/pro-home

0
0
24.6.2020 - 14:55 #42355

Onkija

+128
Liittynyt:
31.10.2019
Viestejä:
201

Taas keskustelu siirtyy. Miksi et ottanut kantaa tuohon 72 miljardiin? Kuka tahansa voi olla voitollinen, kun operoi tarpeeksi pienillä volyymeilla. Muistutetaan vielä, että Daimlerin arvo ei ole koskaan ollut lähelläkään Teslan arvoa ja Daimlerkin teki sen 72 miljardia voittoa viimeisen 10 vuoden aikana, niin voin vaan kuvitella, että paljonko Tesla tulee tekemään seuraavan 10 vuoden aikana. Vai onko niin että Tesla esittää lisää lupauksia tulevaisuudesta ja niistä voitoista jotka tullaan saamaan 2030->

PR-osaston helmiä:

On tehty maailman isoimmat sähköautotehtaat (muutama gigafactory siellä sun täällä..) miten tehtaan suuruus vaikuttaa? ei mitenkään, oleellista on että siellä pystytään kustannustehokkaasti tuottamaan autoja. PR-osasto on brändännyt näistä Tesla fanaatikkojen meccoja.

on rakennettu maailman edistynein (PR-osasto oli lisännyt tämän maailman edistynein) miljoonan auton neural network

tehty lukemattomia innovaatioit akkuteknologiassa, tekoälyssä, softassa, autojen valmistuksessa (Model Y Heat Pump esim) check your facts mate, Nissan Leaf oli ensimmäinen auto, jossa tällainen Heat Pump löyty, on jällein Teslan PR-osasto tehnyt tehtävänsä

Etkö oikeasti itse huomaa, että miten iso osa Tesla ”faktoista” on hypetystä ja brändäämistä. Mieti nyt vaikka Cybertruckia on kyllä niin erikoisen näköinen vehje, että saa kyllä olla aika villi mielikuvitus jos väittää että se tuon näköisenä tulee olemaan myydyin pickup jenkeissä. Ja Cybertruck olisi siis jo saatavilla, mutta Tesla ei myy niitä vielä koska haluaa parannella sitä vielä paremmaksi. Jaa-a, kun heillä nuo Over The Air Updatet toimii niin hienosto, niin miksi ei parannella vasta jälkikäteen? I call bullshit.

0
0
24.6.2020 - 15:52 #42361

Fiilismies

-40
Liittynyt:
26.11.2019
Viestejä:
65

Taas keskustelu siirtyy. Miksi et ottanut kantaa tuohon 72 miljardiin? Kuka tahansa voi olla voitollinen, kun operoi tarpeeksi pienillä volyymeilla. Muistutetaan vielä, että Daimlerin arvo ei ole koskaan ollut lähelläkään Teslan arvoa ja Daimlerkin teki sen 72 miljardia voittoa viimeisen 10 vuoden aikana, niin voin vaan kuvitella, että paljonko Tesla tulee tekemään seuraavan 10 vuoden aikana. Vai onko niin että Tesla esittää lisää lupauksia tulevaisuudesta ja niistä voitoista jotka tullaan saamaan 2030->

Jaskan Grilli myy hodareita 10e / kpl, joista tekee voittoa 5e/kpl. Jaskan Grilli on tehnyt miljoona euroa voittoa viimeiseen 10 vuoteen. Musk perustaa viereen grillin joka myy samoja hodareita 8e/kpl ja tekee voittoa 6e/kpl. Muski myy vuoden näitä hodareita, mutta käyttää samalla sijoittajien rahaa 2 miljoonaa rakentaakseen isommat makkaratehtaat ja uudet putiikit vastaamaan tulevaisuuden kysyntää. Mennään pari vuotta eteenpäin ja Jaskan Grillin myynnit on laskemaan päin, kun taas Muskin Grillin myynnit on valtavassa nousussa. Töölön pörssi arvostaa Muskin Grillin 10 miljoonan euron yhtiöksi, kun taas Jaskan Grillin saa sadalla kilolla. Paikalle tulee Onkja, joka tuumii, että Jaskan Grilli on tehnyt 10 vuoteen miljoonan voittoa ja Muskin Grilli 2 miljoonaa tappiota. Onkija ostaa Jaskan Grillin ja myy lyhyeksi Muskin Grillin. Mennään 10 vuotta eteenpäin ja Jaskan Grilli on konkurssissa, niinkuin Onkijakin. 

Niinkuin sanottua, pörssi katsoo tulevaisuuteen, ei menneisyyteen. Jos oikeasti uskot, että Daimler on hyvä sijoitus ja Tesla huono, ja että pörssi on täysin kujalla tulevaisuuden ennusteista, niin miksi et mene shortiksi Teslaan ja longiksi Daimleriin? *odotan tähän vastaukseksi liutaa selityksiä*

On tehty maailman isoimmat sähköautotehtaat (muutama gigafactory siellä sun täällä..) miten tehtaan suuruus vaikuttaa? ei mitenkään, oleellista on että siellä pystytään kustannustehokkaasti tuottamaan autoja. PR-osasto on brändännyt näistä Tesla fanaatikkojen meccoja.

Tehtaan suuruus vaikuttaa sikäli, kun ihmettelet miksi Tesla on tehny "6.5 miljardia tappioita". Iso tehdas maksaa ison rahan ja pieni tehdas pienen rahan. Heat pumpista olet oikeassa. 

p.s

Siitä "Teslan PR-tiimistä". Tarvitseeko muistuttaa monta miljardia kilpailijat käyttää mainostukseen, siinä missä Tesla keskittyy paremman tuotteen kehittämiseen. 

0
0
24.6.2020 - 16:14 #42362

Turmiolan Tommi

+1532
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599
Fiilismies kirjoitti:

Osasyy minkä takia et ymmärrä valutaatiota on se ettet ymmärrä App Storen tai softamyynnin valtavia katteita tai skaalautuvuutta. 

Ottamatta kantaa muuhun vänkäykseen lainattu pätkä kiinnitti huomiota. Applen tai Googlen storen vertaaminen Teslan vastaavaan on aika kaukaa haettua. Apple myy kvartaalissa yli 40 miljoonaa puhelinta vs Teslan alle 100 000 autoa. Hyvän softabisneksen kannattavuus ja skaalautuvuus tulee olemattomista jakelukustannuksista ja rajattomista markkinoista. Autoissa jälkimmäinen ei toteudu, vaan potentiaalinen markkina jää väkisinkin pienehköksi. Vaikka Tesla saisi joku päivä myytyä 10 miljoonaa autoa ja näistä jokainen generoisi app store -ostoksia keskimäärin 100 taalaa vuodessa, kyseessä olisi kuitenkin 'vain' miljardi (miinus kehityskulut) lisää tulokseen. Kun tämän suhteuttaa nykyiseen 185 miljardin market capiin, valuaatiolle täytyy löytyä aivan muita perusteluja.   

0
0
24.6.2020 - 16:26 #42364

Onkija

+128
Liittynyt:
31.10.2019
Viestejä:
201

Miten ne kaikki sinun hypettämät investoinnit näkyvät tuloslaskelmassa? Poistoina ja R&Dna. Nämä yksinään ei todellakaan selitä Teslan kehnoa tulosta.

Mitä tulee shorttaamiseen, niin tämä on vähän sama asia kun ostat Tilrayta 100 ja yrität selitellä, että kuinka kaikki tulevat käyttämään kannabista tulevaisuudessa. Tilray nousi yli 300, niin olisiko kannattanut shortata 100? Mutta jos voisit esittää kassavirtalaskelman Teslasta, jossa saat oman pääoman arvoksi 185 miljardia, niin ehkä itsekin ymmärtäisit kuinka utopistisia olettamuksia joudut tekemään päästäksesi tuohon lukuun.

Fiilismies kirjoitti:

Heat pumpista olet oikeassa. 

Taisi olla ensimmäinen kerta kun myönsit että Teslan PR-osasto puhuu puuta heinää (vaikka olikin aika pienellä printillä).

0
0
24.6.2020 - 16:29 #42365

Fiilismies

-40
Liittynyt:
26.11.2019
Viestejä:
65
Turmiolan Tommi kirjoitti:

 

Fiilismies kirjoitti:

Osasyy minkä takia et ymmärrä valutaatiota on se ettet ymmärrä App Storen tai softamyynnin valtavia katteita tai skaalautuvuutta. 

 

Ottamatta kantaa muuhun vänkäykseen lainattu pätkä kiinnitti huomiota. Applen tai Googlen storen vertaaminen Teslan vastaavaan on aika kaukaa haettua. Apple myy kvartaalissa yli 40 miljoonaa puhelinta vs Teslan alle 100 000 autoa. Hyvän softabisneksen kannattavuus ja skaalautuvuus tulee olemattomista jakelukustannuksista ja rajattomista markkinoista. Autoissa jälkimmäinen ei toteudu, vaan potentiaalinen markkina jää väkisinkin pienehköksi. Vaikka Tesla saisi joku päivä myytyä 10 miljoonaa autoa ja näistä jokainen generoisi app store -ostoksia keskimäärin 100 taalaa vuodessa, kyseessä olisi kuitenkin 'vain' miljardi (miinus kehityskulut) lisää tulokseen. Kun tämän suhteuttaa nykyiseen 185 miljardin market capiin, valuaatiolle täytyy löytyä aivan muita perusteluja.   

Toki App Storen tuotot pieniä kun kattoo kokonaiskuvaa, mutta se tuotto on täysin ylimääräistä ja täysin ilmaista. Jos joskus autotuotannot loppuis, niin se hypoteettinen miljardi tulee sieltä tekemättä mitään kuitenkin. Softamyynnissä Autopilot / FSD myyntituotoissa puhutaan jo miljoonan auton fleetillä miljardeista. Ja tää siis nykyisellään, vaikka FSD ei ole vielä valmis. Ennustan, että Q2 tuottoja tulee vauhdittaa Autopilot / FSD ostot ja analyytikot on taas yllätetty.

https://electrek.co/2020/06/22/tesla-autopilot-upgrade-discount-for-current-owner-fsd-price-increase/

Tesla discounts Autopilot upgrade option for current owners ahead of FSD price increase

Eli siis samaa mieltä, ettei valutaatio perustu App Storeen, mutta se on nyt puheena, kun laitoin sen listalle yhdeksi kohdaksi syistä sijoittaa Teslaan. Suuri kakku koostuu pienistä palasista.

0
0
24.6.2020 - 17:07 #42368

tomjar

+4
Liittynyt:
30.1.2017
Viestejä:
114
Fiilismies kirjoitti:

Taas keskustelu siirtyy. Miksi et ottanut kantaa tuohon 72 miljardiin? Kuka tahansa voi olla voitollinen, kun operoi tarpeeksi pienillä volyymeilla. Muistutetaan vielä, että Daimlerin arvo ei ole koskaan ollut lähelläkään Teslan arvoa ja Daimlerkin teki sen 72 miljardia voittoa viimeisen 10 vuoden aikana, niin voin vaan kuvitella, että paljonko Tesla tulee tekemään seuraavan 10 vuoden aikana. Vai onko niin että Tesla esittää lisää lupauksia tulevaisuudesta ja niistä voitoista jotka tullaan saamaan 2030->

Jaskan Grilli myy hodareita 10e / kpl, joista tekee voittoa 5e/kpl. Jaskan Grilli on tehnyt miljoona euroa voittoa viimeiseen 10 vuoteen. Musk perustaa viereen grillin joka myy samoja hodareita 8e/kpl ja tekee voittoa 6e/kpl. Muski myy vuoden näitä hodareita, mutta käyttää samalla sijoittajien rahaa 2 miljoonaa rakentaakseen isommat makkaratehtaat ja uudet putiikit vastaamaan tulevaisuuden kysyntää. Mennään pari vuotta eteenpäin ja Jaskan Grillin myynnit on laskemaan päin, kun taas Muskin Grillin myynnit on valtavassa nousussa. Töölön pörssi arvostaa Muskin Grillin 10 miljoonan euron yhtiöksi, kun taas Jaskan Grillin saa sadalla kilolla. Paikalle tulee Onkja, joka tuumii, että Jaskan Grilli on tehnyt 10 vuoteen miljoonan voittoa ja Muskin Grilli 2 miljoonaa tappiota. Onkija ostaa Jaskan Grillin ja myy lyhyeksi Muskin Grillin. Mennään 10 vuotta eteenpäin ja Jaskan Grilli on konkurssissa, niinkuin Onkijakin. 

Niinkuin sanottua, pörssi katsoo tulevaisuuteen, ei menneisyyteen. Jos oikeasti uskot, että Daimler on hyvä sijoitus ja Tesla huono, ja että pörssi on täysin kujalla tulevaisuuden ennusteista, niin miksi et mene shortiksi Teslaan ja longiksi Daimleriin? *odotan tähän vastaukseksi liutaa selityksiä*

On tehty maailman isoimmat sähköautotehtaat (muutama gigafactory siellä sun täällä..) miten tehtaan suuruus vaikuttaa? ei mitenkään, oleellista on että siellä pystytään kustannustehokkaasti tuottamaan autoja. PR-osasto on brändännyt näistä Tesla fanaatikkojen meccoja.

Tehtaan suuruus vaikuttaa sikäli, kun ihmettelet miksi Tesla on tehny "6.5 miljardia tappioita". Iso tehdas maksaa ison rahan ja pieni tehdas pienen rahan. Heat pumpista olet oikeassa. 

p.s

Siitä "Teslan PR-tiimistä". Tarvitseeko muistuttaa monta miljardia kilpailijat käyttää mainostukseen, siinä missä Tesla keskittyy paremman tuotteen kehittämiseen. 

 

Oikea versio menee näin:

Muskin grilli kertoo myyvänsä tulevaisuudessa miljardibiljardi hodaria, mutta todellisuudessa se myy niitä 100 kpl ja jokaisesta tulee tappiota.

Hodarin hinta on kuitenkin 15€ eli selvästi kalliimpi kuin sen toisen nakkifakiirin tuotos. 

Sen lisäksi Muskin hodarista puuttuu välillä se nakki, välillä sämpylä, välillä nakki on raaka ja sinapin tilalla on silikonimassaa, ketsuppia on luvattu jälkitoimituksena jo alusta asti, mutta vielä sitä ei ole näkynyt.

Jos näistä hodareiden vioista valittaa sinne luukulle, niin luukku pistetään kiinni ja valituksiin ei vastata.

Kaikki kuitenkin huutelevat kylillä, että se vanha kioski ei ymmärrä uusista hodareista mitään ja pian sillä uudella kioskilla on valikoimassa itsestään syövä ns. autopilot-hodari, joka vie markkinat kaikilta muilta nakkikioskidinosauruksilta. Lisäksi Muskin grilli on alkanut valmistamaan hodareita varastoon, ne on nääs valmiina sitten kun ihmisiä tulee, muutoinhan nää hodarit ei mene kaupaksi (samalla huomataan, että puolet hodareista jäähtyy, menee pilalle ennen kuin asiakkaat saapuvat).

Se viereinen hodarikioski myy myös lihapiirakkaa, hampurilaisia, kebabia sekä pizzoja ja tekee ne tilauksesta asiakkaan toiveiden mukaan. Noilla muilla tuotteilla ne kattavat vielä toistaiseksi kannattamattoman hodaribisneksen.  

0
0
24.6.2020 - 17:46 #42370

Branchoa

+59
Liittynyt:
15.5.2020
Viestejä:
79

Tän ketjun ansiosta nyt tutustuin vähän enemmän Teslan finansseihin ja tietoihin ja täytyy sanoa, että tosi kaksjakoset fiilikset. Oon aiemmin seurannut lähinnä Muskia henkilönä, lukenut biografiaa ja seurannut toilailuja. Muskihan on henkilönä yksi ehdottomasti merkittävimpiä henkilöitä tältä aikakaudelta, jo pelkästään Paypalin, SpaceX:n ja Teslan takia ja sen lisäksi toki muutenkin uudenlaisen ja freshin ajattelun tuojana maailmaan. Ylilyöntejä sattuu, mutta karavaani kulkee.

 

Tesla on firmana jotain sellaista, joka on varmasti kaikkien mielestä cool. Sähköautot pelastaa maailman ja aurinkosähkö / akkupuoli on yksi tärkeimmistä asioista tän maailman pelastamisessa ja tulevaisuuden rakentamisessa. Teslan toiminnot on varmaan yksinään puskenut autoalaa enemmän kuin mikään muu yksittäinen teko ja koko firman tarina rakentuu sen ympärille, että altavastaaja tulee ja lyö isot fossiilit laudalta. 

 

Mutta onko tuo tulevaisuuden potentiaali oikeesti noin korkea kuin mitä firman valuaatio tällä hetkellä on? Firma on kuitenkin edelleen kasvuyhtiö ja tulee varmasti investoimaan investointien perään. Osinkojen maksaminen ei varmasti oo ensimmäisenä listalla vielä hetkeen, eikä pidä ollakaan. Kurssi on kuitenkin raketoinut viisinkertaiseksi viimeisen vuoden aikana ja lähinnä vain siksi, että tulos on saatu käännettyä positiiviseksi.

 

En suoraan sanottuna usko, että Tesla saa pidettyä itseään yhtä innovatiivisena puskijana kuin mitä startup moodissa oli. Startuppien idea on haasta muita firmoja ja kun pitäisi varmistaa, että liukuhihnalta tulee kamaa ulos ja operaatiot pyörii varmasti täysillä niin onko Teslasta tekemään sitä? Tappaako finanssien höylääminen ja Lean tuotantoalustojen tekeminen innovatiivisuutta firmasta? Syökö se firman sisällä tähtien motivaatiota ja alkaako toiset firmat näyttää paremmilta? Varmasti muut firmat on koko ajan kalastelemassa rekrytointimielessä Teslan parhaita osaajia ja isot autojätit on varmasti houkuttelevia työnantajia nälkäisille osaajille. Ne antaa isomman liikkumavaran ja Tesla CV:ssä antaa tekijöille valtaa muissa firmoissa. Toki on mahdollista, että nää parhaat haluaa pysyä Teslalla jostain syystä, mutta kyllä tässä ihan normaalit lainalaisuudet koskee Teslaakin. 

 

Appstoren mahdollisuuksiin suoraan sanottuna uskoisin enemmän, jos ne olisi aurinkosähköpuolella kuin autoissa. Toisaalta Nokia romahti kun toimari totesi, ettei kukaan halua käyttää kosketusnäyttöjä. Eli voi hyvin olla, että me kuluttajat halutaankin appit autoihin ja operoida täysin kosketusnäytöillä. Ja toisaalta miksi ei, jos oikeasti autonomiset autot saadaan ulos. Olen vain itse vähän enemmän skeptinen autonomisten autojen realistisesta aikataulusta ja jos / kun ne lopulta lyö läpi niin onko Tesla se firma joka sen tekee? Vai ehtiikö markkina ja firmat oikeasti adaptoitua, jolloin todennäköisesti sähköautokakkua on syömässä useampi pelaaja. Tämä poistaisi esim sähkölatausinfrapotentiaalin Teslalta, kun olisi pakko tehdä yhteistyötä muiden firmojen kanssa.

 

Täytyy sanoa, että hyvien tarinoiden rakastaja mun sisällä toivoo, että Tesla vie koko pelin ja on se voittaja kun koko bisnesalue stabiloituu. Mut sijoittaja mun sisällä ei valitettavasti usko, että Tesla ois tässä obvious voittaja. Voisin lähteä laittamaan rahoja sisään jos osakkeen arvo puolittuisi tai edes tippuisi 2/3:n nykyarvosta, mutta tällä hetkellä on liian suolainen. Hype on jo hinnassa sisällä. 

 

 

 

0
0
24.6.2020 - 18:35 #42372

joppi

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
40
Fiilismies kirjoitti:

Siitä "Teslan PR-tiimistä". Tarvitseeko muistuttaa monta miljardia kilpailijat käyttää mainostukseen, siinä missä Tesla keskittyy paremman tuotteen kehittämiseen. 

 

Tässä asiassa Teslalla on iso kilpailuetu ja se on Elon Musk. Yksi aikamme merkkihenkilö ja nero. Etelä-Afrikkalaisena "imigranttina" amerikan unelman ruummillistuma. Hän saa, syystäkin, niin valtavasti mediahuomiota ja pelaa tätä peliä erittäin hyvin.

Yksi ensimmäisiä asioita, mitä Teslalla tapahtuisi, jos Elon Musk jäisi bussin alle, olisi markkinointibudjetin räjähtäminen. 

0
0
24.6.2020 - 20:01 #42386

Pluribus

-16
Liittynyt:
11.6.2020
Viestejä:
30
Fiilismies kirjoitti:

 

Joku täällä puolusteli tällaista kivikautisen näköistä setuppia. Puhutaan täsmälleen samasta asiasta kuin puhelinten siirtymisessä näppäimistä kosketusnäyttöön. Erittäin vaikea nähdä että näitä nappula-autoja mininäytöillä myytäisiin enää 10 vuoden päästä. Kyse on tottumiskysymyksestä, kun on tottunut Teslaan, ei tuollaiseen hirvitykseen voi enää palata. Jälleen yksi syy siihen, miksi Teslan asiakkaat ostavat seuraavaksi autoksi todennäköisemmin saman merkin tuotteen kuin muiden automerkkien asiakkaat. 

Viime vuonna Esko Aho luennoi Aalto-yliopistossa kurssillani (humble brag) ja kertoi hyvän tarinan Nokian ajoiltaan. Nokia testasi aikoinaan kosketusnäyttöpuhelimia testiryhmällä, mutta saivat todella nihkeät testitulokset niistä, joka olikin yksi syistä miksei Nokia niihin siirtynyt ajoissa. Esko Aho sanoi, että tutkimus olisi pitänyt tehdä lapsilla: joilla ei ole kokemusta näppäin- eikä kosketusnäyttöpuhelimista. Silloin tulokset olisivat olleet todennäköisesti päinvastaisia. Tämä tarina tuli välittömästi mieleen kirjoittajasta, jonka mielestä tämä lainaamani kuva on parempi kuin Teslan malli. 

Autojen pidemmän käyttöiän takia en usko, että siirtyminen Teslamalliin tapahtuu yhtä nopeasti kuin puhelimissa, mutta täysin vastaava siirtyminen tapahtuu lähes 100% varmuudella.

0
0
24.6.2020 - 20:26 #42387

Mustakasi

+19
Liittynyt:
19.12.2014
Viestejä:
74

Ainoa varma asia on se, että näille GM:n ja VW:n valmistaville nykyisen kaltaisille bensa-autoille nauretaan kymmenen vuoden päästä. Kuinka helvetissä 2010-luvun ihmiset ovat voineet edes ajaa näillä alikehittyneillä laatikoilla ilman sähköistä ja ennen kaikkea viihteellistä teknologiaa. 

Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer 13 vuotta sitten:

https://youtu.be/eywi0h_Y5_U

0
0
24.6.2020 - 21:21 #42389

hauturi

+3078
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2259

Minulla on nykyään Volvo V90 isohkolla kosketusnäytöllä. Se on monella tavalla kiva, esim. navigoinnissa on hyvä että karttanäyttö on iso. Sen sijaan perusjuttujen kuten lämmityksen/ilmastoinnin, penkinlämmittimien jne käyttö olisi paljon helpompaa perinteisillä nappuloilla (jotka ainakin ennen olivat todella selkeät). Kosketusnäyttö sopii hyvin harvoin tehtäviin monimutkaisempiin juttuihin (kuten auton "säätäminen" kerran mieleiseksi), perinteiset nappulat taas sopivat paremmin tehtäviin, joita pitää tehdä usein ja nopeasti.

(olen opiskellut käytettävyyttä ja käytettävyystutkimusta)

0
0
24.6.2020 - 21:31 #42391

Mustakasi

+19
Liittynyt:
19.12.2014
Viestejä:
74
hauturi kirjoitti:

Ehkä setämiehelle, mutta entä 2000-luvulla syntyneille, jotka ovat syntyneet operoimaan digitaalisessa ympäristössä? 

Samalla tavalla he odottavat sitä, että pystyvät muokkaamaan, personoimaan, upgraidaamaan ja huoltamaan autoa langattomasti, ilman käsien likaamista. 

0
0
24.6.2020 - 22:08 #42393

hauturi

+3078
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2259
Mustakasi kirjoitti:

 

hauturi kirjoitti:

 

Ehkä setämiehelle, mutta entä 2000-luvulla syntyneille, jotka ovat syntyneet operoimaan digitaalisessa ympäristössä? 

Samalla tavalla he odottavat sitä, että pystyvät muokkaamaan, personoimaan, upgraidaamaan ja huoltamaan autoa langattomasti, ilman käsien likaamista. 

Toki, ja esim. personoimiseen kosketusnäyttö onkin oivallinen. Mutta kun talviaamuna pitää saada persgrilli nopeasti päälle hanskat kädessä, on se perinteinen oikein sijoitettu nappula parempi.

0
0
24.6.2020 - 22:14 #42394

r0g3r_m00r3

+21
Liittynyt:
1.1.2016
Viestejä:
19
Mustakasi kirjoitti:

 

hauturi kirjoitti:

 

Ehkä setämiehelle, mutta entä 2000-luvulla syntyneille, jotka ovat syntyneet operoimaan digitaalisessa ympäristössä? 

Samalla tavalla he odottavat sitä, että pystyvät muokkaamaan, personoimaan, upgraidaamaan ja huoltamaan autoa langattomasti, ilman käsien likaamista. 

Tällä analogialla minäkin olen setämies. 

Väärät mielipiteet hukutetaan omiin mielipiteisiin ja tulkintoihin Teslan tekemisestä.

Toistan - on pelottavaa, että ihmiset eivät saa kyseenalaistaa Teslan lukuja olematta joko Uunoja / Hermanneja. 

Roopella oli ihan hyvääkin ajatusta omassa laskennassaan, mutta Fiilismiehellä lähtenyt ajatus kohtuullisesti lennolle. 

0
0
24.6.2020 - 23:31 #42400

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
hauturi kirjoitti:

.... perinteiset nappulat taas sopivat paremmin tehtäviin, joita pitää tehdä usein ja nopeasti.

Ja maantieajossa (ei katuvaloja) sykysyisessä sateisessa yössä. Tai talviliukkaalla. Silloin käsi tietää missä se nappi on ja ei tarvitse katsoa minnekkään muualle kun tiehen. Koskeutsnäyutössä pitää siirtää katse näyttöön ja koittaa painaa sitä oikeasta kohtaa. Käsi ei saa tärähtää esim. kuopassa 7 tiekarhun urassa tms.

Kosketusnäyttö lisäksi tuottaa valoa ja heikentää pimeänäköä.

Oikein hieno laite, mutta erittäin epäkäytännöllinen.

Ps. olen käyttänyt aivan liikaa kosketusnäyttöjä yms. ajoneuvoissa.

0
0
25.6.2020 - 00:14 #42403

JP

+387
Liittynyt:
12.2.2019
Viestejä:
240
Tinggeli kirjoitti:

 

hauturi kirjoitti:

.... perinteiset nappulat taas sopivat paremmin tehtäviin, joita pitää tehdä usein ja nopeasti.

 

Ja maantieajossa (ei katuvaloja) sykysyisessä sateisessa yössä. Tai talviliukkaalla. Silloin käsi tietää missä se nappi on ja ei tarvitse katsoa minnekkään muualle kun tiehen. Koskeutsnäyutössä pitää siirtää katse näyttöön ja koittaa painaa sitä oikeasta kohtaa. Käsi ei saa tärähtää esim. kuopassa 7 tiekarhun urassa tms.

Kosketusnäyttö lisäksi tuottaa valoa ja heikentää pimeänäköä.

Oikein hieno laite, mutta erittäin epäkäytännöllinen.

Ps. olen käyttänyt aivan liikaa kosketusnäyttöjä yms. ajoneuvoissa.

Tähän voisi olla jo ratkaisu näkyvissä: "Alexa/Cortana/Siri/mikä olitkaan, laita pyllyn lämmitys täysille ja soita Ace of Spades!". Kosketusnäytön ei tarvitse olla erikseen päällä tuottamassa valosaastetta, jos äänikomennoilla saisi juttuja aikaiseksi. Teslaa tuossa ei tosin vaadita mihinkään.

0
0
25.6.2020 - 04:43 #42406

hauturi

+3078
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2259

Äänikomentojahan on jo (minullakin ollut jo parissa viime autossa), mutta itse en ole niitä juurikaan käyttänyt, joten en osaa sanoa käytännöllisyydestä. Suomen kielen toteutus voi olla ongelma (en tiedä)

Itse puhun paljon työpuheluja/palavereja autossa, ehkä sen takia jäänyt vähälle käytölle. Äänikomennolla soittamista olen jonkin verran käyttänyt.

0
0