Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku?

2.6.2020 - 11:50 #40666

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

Kyllähän se Teslan autopilotti selekästi toimi tuossa videolla. Sehän jarrutti ihmisen kohdalla lukkojarrutuksella (renkaat savusivat, eikö ABS toimi kunnolla?). Mutta kun autopilotin kamera ohitti ihmisen, jatkui matka normaalisti kohti valkeaa ja näkymätäntä objektia (kaatuneen kuorma-auton kuormatila).

 

Selkeästi kamerajärjestelmän erottelukyky ei ole kovin hyvä, jos ei kuvassa ole riittävästi kontrastia eli selkeästi erottuvia harmaan sävyjä. Talviajo voi olla jopa mahdoton pelkällä kamerajärjestelmällä olevalla autopilotilla. Tätähän on tosin täälläkin jo epäilty pidemmän aikaa. Musk tarvitsee kameroiden lisäksi sen kalliin tutkan (LiDAR) jota Tesloissa ei ole. Joten ei riitä pelkkä softapäivitys.

0
0
2.6.2020 - 15:21 #40686

idkf

+50
Liittynyt:
8.4.2019
Viestejä:
41

LiDAR on laite jolla rakennetaan infrapunasädettä pyörittämällä 3d kartta ympäristöstä eikä sen pääkäyttökohde ole hätäjarruavustimissa, vaan esimerkiksi robotti-imureissa ympäristön aistimiseen ja itseajavissa autoissa ympäristön kartoittamiseen. Tuo kolari olisi kuulunut estää jo kaikissa adaptiivisessa vakionopeudensäätimessä ja hätäjarrutusavustimissa käytettävä radioaalloilla toimiva(yleensä FMCW -tyyppinen) tutka.

0
0
2.6.2020 - 18:03 #40712

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
idkf kirjoitti:

hätäjarrutusavustimissa käytettävä radioaalloilla toimiva(yleensä FMCW -tyyppinen) tutka.

Eihän niissä Tesloissa tätä taajuusmodulaatiolla toimivaa doppler ilmiöön perustuvaa tutukaakaan ole (poliisin tutka ja GPS:n nopeusmittaus perustuu samaan ilmiöön), joten HW päivitys on tiedossa SW päivityksen lisäksi tämän ominaisuuden ostaneiden autoihin. Eli ne jo myydyt tulevat ominaiuudet taitaa lopulta tuottaa tappiota, ellei Musk peru myyntipuheitaan ja peräänny tässä asiassa? Vai joko tutka on asennettu uusiin Tesloihin, kuten markkinamiehet hehkuttavat? Ultraäänellä ei voi hätäjarruavustinta tehdä.

https://www.tesla.com/fi_FI/autopilot

Jokaiseen uuteen Tesla-autoon kuuluu vakiona edistyksellinen laitteisto, joka pystyy nyt tarjoamaan Autopilot-toimintoja ja täysin itsestään ajon mahdollistavia toimintoja tulevaisuudessa ohjelmistopäivityksillä, jotka on suunniteltu parantamaan toiminnallisuutta ajan mittaan.

Kehittynyt anturitekniikka

Autoa ympäröivät kahdeksan kameraa tuottavat 360 asteen näkyvyyden jopa 250 metrin päähän. 12 päivitettyä ultraäänianturia tehostavat ympäristön havainnointia entisestään, niin että sekä kovat että pehmeät kohteet voidaan havaita kaksi kertaa pidemmältä etäisyydeltä kaksinkertaisella tarkkuudella. Eteenpäin osoittava tutka, jonka prosessointikykyä on tehostettu, tuottaa lisätietoja ympäröivästä maailmasta. Sen häiriöitä tuottamaton, ylimääräinen aallonpituus näkee sateen, sumun, pölyn ja ja jopa edessä olevan auton läpi.

Tutka

Tutka käyttää aallonpituuksia jotka näkevät sumun, pölyn, sateen ja lumen läpi sekä autojen alitse, joten se on olennainen edessä olevien kohteiden havaitsemisen ja niihin reagoinnin kannalta.

0
0
7.6.2020 - 15:42 #41061

tomjar

+4
Liittynyt:
30.1.2017
Viestejä:
114

Tässä hyvä video korjatusta Teslasta, jossa Supercharge ei ole enää mahdollista. Omistaja on täysin Teslan naruissa ja mielivaltaisuutta esiintyy ja vaihtoehtoja ei ole. 

https://www.youtube.com/watch?v=eQPLbP-A8CU

Hyvää keskustelua myös siitä, että omistaako Teslan ostaja autonsa, koska Tesla voi poistaa auton ominaisuuksia miten haluaa ja näin myös tekee. Aika lailla omistaja on "naimisissa" Teslan kanssa, olipa se "avioliitto" sitten hyvä tai huono. Itselle näyttäytyy samanlaisena kuin softalisenssit ja jatkuva seuranta netin yli. Lisäksi tuossa keskustelussa sanotaan hyvin: "Teslan ostajat eivät ole autofanaatikkoja" ja kertovat hyviä esimerkkejä asiasta. Itsekin olen sanonut, että Teslan ostajat ovat softamiehiä ei automiehiä, joten he ostavat auton samalla tavalla kuin puhelimen tai tietokoneen ja varmaan sen takia he eivät ymmärrä kuinka huono laatu noissa sekä hyväksyvät "ominaisuuksia", joita autofanaatikot eivät hyväksy. Yksi keskustelunaiheena on talvella 40% pienempi range, asia joka on monelle Tesla-miehelle kipeä aihe.

0
0
7.6.2020 - 17:30 #41063

idkf

+50
Liittynyt:
8.4.2019
Viestejä:
41

Youtubesta löytyy Munro Live -kanavalta täysi teardown Model Y:stä. Firmaa pyörittävä kanava purkaa sekä reverse-engineeraa muita autoja, ja myy raportit eteenpäin. Tuon perusteella ainakin vaikuttaisi siltä, että Model Y osalta laatu on ottanut ison harppauksen Model 3 ja tuo on oikeasti jo hyvä auto. Tosin viimeistelyssä ja maalipinnassa pientä sanomista, mikä on ärsyttävää tuon hintaluokan autossa. Mutta tuon segmentin autoissa Model Y on hintaluokassaan oikeasti hyvä auto ainakin ensivaikutelmien perusteella.

Siitä voi sitten vääntää, että kuinka alas tällähetkellä 100k€ maksavan auton hinnan saa painettua tuolevaisuudessa, jotta sitä markkinaa tulisi enemmän. Model 3:kin kuitenkin oli lopulta aivan liian kallis kansanatuoksi, vaikka tuon piti olla halpa Tesla.

0
0
9.6.2020 - 22:14 #41236

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

Urheiluseurassa yksi kaveri kertoi (on hinausfirmassa tösissä) että hinaavat tällä hetkellä softasekaisia Tesloja korjaamoon hyvin paljon. Varsinkin jos suhteuttaa pääkaupunkiseudulla olevien Teslojen määrään. Ja korjaamolla on kuuulema kuukauden pari jonon. Mutta on se pirun hyvä auto, Tesla on edellä softakehityksessä ja laatu maksaa - eikun...

0
0
11.6.2020 - 11:01 #41334

MinnaV

+3
Liittynyt:
9.6.2020
Viestejä:
11

Hei kaikkille! Aloitin tänään kirjoittelun tänne vihdoin ja viimein  , lähinnä kysymyksiä tulee varmasti vain näin aluksi ainakin. Olen lueskellut jonkun verran myös tätä ketjua. Täällä ainakin  viimeisimmät kommentit viittaisi siihen ettei Teslaa kannata ostaa. En ymmärrä itse , kun autoista tuntuu paljastuvan kokoajan uusia vikoja niin miksi kurssi nousee jatkuvasti? Jotkut ystäväni suosittelevat ostamaan Teslaa edelleen. Itse kuulemma aloittivat ostot 500 dollarin hujakoilta ja nyt osakkeen arvo on jo yli 1000 dollaria. Kiitos vastauksista jo etukäteen. T - Minna

 

 

0
0
11.6.2020 - 12:05 #41342

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
MinnaV kirjoitti:

En ymmärrä itse , kun autoista tuntuu paljastuvan kokoajan uusia vikoja niin miksi kurssi nousee jatkuvasti? Jotkut ystäväni suosittelevat ostamaan Teslaa edelleen. Itse kuulemma aloittivat ostot 500 dollarin hujakoilta ja nyt osakkeen arvo on jo yli 1000 dollaria.

Mielestäni tällä hetkellä Teslan kurssi nousee vähän samoista syistä miksi Tekno-osakkeiden kurssit nousivat 2000-luvn taitteessa. Kun Nokian kurssi silloin rikkoi 50 euroa, niin moni osti ja sanoi ettei se ikinä putoa alle 50 euron. Nousihan se aina 65 euroon, kunnes realiteetit iskivät ja Teknokupla puhkesi. Moni tosin osti vielä laskeviin kursseihin kun "kerrankin sai halvalla".

Teknokuplahan muodostui erittäin suurista tulevaisuuden odotuksista. Esim. Nokia dominoi tuohon aikaan kännykkä-markkinoita (markkinaosuus oli vähintään yli 35%) ja kilpailijoiden puhelimet olivat  olivat teknisesti ja toiminnallisesti kaukana perässä. Sijoittavat odottivat tilanteen pysyvän tälläisenä. Todellisessa elämässä kilapilua on ja kilpailijoiden tuotteet kehittyvät. Näin kävi Nokialle. Tesla on vähän samassa tilanteessa tällä hetkellä. Se on dominoinut markkinoita omalla segmentillään, mutta juuri nyt näyttää siltä, että kilpailijat ovat heränneet ja osa voi ajaa jopa ohi.

Teslan valuaatiota eivät tue tämän hetkiset talousluvut. Valuaatioon on leivottu sisään hyvin hyvin hyvin paljon tulevaisuuden uskoa. Jos uskot niihin, sijoita Teslaan. Jos visiot toteutuvat, Tesla on varmaan ollut hyvä sijoitus. Minä en usko niihin, joten en ostaisi tulevaisuutta tällä hinnalla. Kilpailu kun kiristyy eikä Teslalla ole oikeasti niin suurta etua missään kohtaa mitä osakkeen arvo tällä hetkellä ennustaa. Toki sillä voi olla joissain asioissa etumatka, mutta kilpailijat ottavat niisä kiinni ja jopa menevät ohi. Lisäksi ei ole lainkaan varma että juuri Teslan tekniikka on se voittava seuraavan 10 vuoden aikana.

0
0
11.6.2020 - 12:16 #41351

idkf

+50
Liittynyt:
8.4.2019
Viestejä:
41

Viimeisin nousu johtuu todennäköisesti tuosta onnistuneelta vaikuttavasta Model Y:stä. Model 3 oli parempi kuin Model S, Model Y on parempi kuin Model 3. Lisäksi vasta julkaistiin autopilotista uusi versio, joka on selvästi aiempaa parempi joten tuonkin suhteen on selvää kehityskaarta nähtävissä. Eli vaikka taloudelliset luvut eivät ole kehittyneet toivotusti, niin tuotteet on menneet selvästi eteenpäin.

Tässä video autopilotin viimeisimmästä UK-versiosta. https://www.youtube.com/watch?v=xQg_dBS40yk

Autopilotin suhteen ei ole kilpailijaa kenestäkään toisesta autonvalmistajasta. Waymo on toki edellä, mutta operoi ainoastaan pienessä mittakaavassa taksipalvelua omillaan, joten heidän teknologiansa ei ole samalla tavalla saatavilla kuluttajalle.

Eli odotuksista on täysin kyse.

0
0
11.6.2020 - 13:06 #41353

Fiilismies

-40
Liittynyt:
26.11.2019
Viestejä:
65

Markkinat pitää myös varmana, että Tesla kehitti vähä-kobolttisen, pitkän elinkaaren akun, joka on halvempi valmistaa. Tää saattaa olla syynä aiempiin Model 3 hinnanalennuksiin.

Tesla innovoi jatkuvalla syötöllä kilpailijoiden jäädessä kokoajan enemmän ja enemmän jälkeen. Tästä kertoo esim. Model S:n joka vuosi kasvava range etu kilpailijoihin. Teslan saama etumatka ei missään nimessä ole katoamassa, vaan kasvaa vuosi vuodelta isommaksi ja markkina hinnoittelee sen mukaan. Tällä hetkellä jonkun pitää todistaa miksi Tesla ei ole 10v päästä maailman isoin sähköautojen valmistaja eikä toisinpäin. 

0
0
11.6.2020 - 14:41 #41360

DeJargon

+151
Liittynyt:
4.2.2020
Viestejä:
197
DeJargon kirjoitti:

Nyt käydään kiivasta keskustelua onko Tesla saanut EHKÄ toimitettua ensimmäisen ihan oikean hengityskoneensa (kuulemma pitäisi olla, mutta kun kukaan ei tällaista nähnyt eikä Musk ole Twiitannut niin en usko), niin GM laittaa noita tulemaan jo urakalla etuajassa:

Kysmys tietäjille montako ihan oikeaa hengityskonetta Tesla kykeni toimittamaan ?

a) 0

b) 1

c) kukaan ei tiedä varmaksi, kuitenkin alle 2

Semin tuotantovalmius on samalla tasolla noiden hengityskoneiden kanssa. Robotaksien tilanne on huomattava paljon huonompi.

 

0
0
13.6.2020 - 11:15 #41489

tomjar

+4
Liittynyt:
30.1.2017
Viestejä:
114

Selviääkö Musk tästäkin kuivin jaloin?

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/musk-avasi-likimain-vakisin-tesla-tehtaat-kavi-kuten-pelattiinkin/04aefd56-2fc9-4e7b-99ad-e742de4ee09c

 

Musk avasi likimain väkisin Tesla-tehtaat – kävi kuten pelättiinkin

Jori Virtanen10.6.202018:01TYÖELÄMÄÄLYLIIKENNEKORONAVIRUS

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk kampesi Tesla-tehtaansa auki koronaviruksesta ja kielloista huolimatta. Arvaahan sen miten siinä kävi.

Teslan tehtaat suljettiin maaliskuussa koronapandemian vuoksi.

Toukokuussa tuotannon seisomiseen kyllästynyt Elon Musk yritti suostutella Kalifornian osavaltiota avaamaan tehtaat uudelleen. Musk meni jopa niin pitkälle, että hän uhkasi siirtää Teslan pois Kaliforniasta, mikäli tehtaita ei avata.

Asiaa punninnut lautakunta ei kuitenkaan Muskin uhkauksille paljoa painoarvoa antanut, vaan katsoi koronaviruksen olevan liian suuri riski tehtaiden avaamiselle. Viranomaisten määräysten mukaan tehtaat olisi pidettävä kiinni.

 

Musk haastoi tehtaiden kotikunnan, Alamedan, oikeuteen, ja avasi tehtaat lautakunnan määräyksestä huolimatta.

Haasteesta luovuttiin sen jälkeen, kun Alamedan terveyslautakunta pääsi sopuun Muskin kanssa, ja Tesla suostui tiettyihin turvatoimenpiteisiin, kuten hengityssuojiin.

Nyt Washington Post kertoo (maksumuurin takana), että vasta uudelleen avatuilla tehtailla on koronavirustartuntoja.

Recoden mukaan kaksi WP:lle kommentoinutta anonyymiä lähdettä sanoo, että tartuntoja on lukuisia sekä itse autotehtaalla että sen vieressä olevalla istuintehtaalla.

Tesla ja Alamedan piirikunta eivät ole vielä vahvistaneet asiaa.

0
0
13.6.2020 - 16:56 #41497

r0g3r_m00r3

+21
Liittynyt:
1.1.2016
Viestejä:
19

Tämä on erittäin hämmentävää. Tesla tekee jenkkityyliin autoja jotka on kelvottomia laadultaan sekä jälleenmyyntiarvoltaan ja silti menestyneet ihmiset sijoittaa tähän.

Lukujen valossa nykyvaluaatio yritykselle on aivan järjetön - mitä en tässä ymmärrä? 

Itse "autoharrastajana" arvostan uusia innovaatioita ja olen päässyt kohtuu pitkät koeajot tekemään kaikista Teslan tuotteista paitsi X:stä. Kivoja tuotteita mutta aivan käsittämättömän huonoja autoja laadultaan. 

Itse ajan suurimman osan ajoistani pari vuotta vanhalla Volvon S60-autolla - etsin jatkuvasti korvaajaa tälle, mutta Teslan leiristä valitettavasti tätä ei löydy.

0
0
13.6.2020 - 18:51 #41500

tomjar

+4
Liittynyt:
30.1.2017
Viestejä:
114
r0g3r_m00r3 kirjoitti:

Tämä on erittäin hämmentävää. Tesla tekee jenkkityyliin autoja jotka on kelvottomia laadultaan sekä jälleenmyyntiarvoltaan ja silti menestyneet ihmiset sijoittaa tähän.

Lukujen valossa nykyvaluaatio yritykselle on aivan järjetön - mitä en tässä ymmärrä? 

Itse "autoharrastajana" arvostan uusia innovaatioita ja olen päässyt kohtuu pitkät koeajot tekemään kaikista Teslan tuotteista paitsi X:stä. Kivoja tuotteita mutta aivan käsittämättömän huonoja autoja laadultaan. 

Itse ajan suurimman osan ajoistani pari vuotta vanhalla Volvon S60-autolla - etsin jatkuvasti korvaajaa tälle, mutta Teslan leiristä valitettavasti tätä ei löydy.

 

Sama. Ite tosin olen ollut Mercedes-miehiä, mutta merkin laaduttomuuden lisääntyessä olen siirtynyt Lexukseen.

 

Ei Tesloja ostakaan autoihmiset ja petrolheadit vaan softa-/tietokonefriikit eli ostokriteereinä ei ole ajo-ominaisuudet, laadukkuus yms. vaan featuret ja brändi vrt. Apple/iPhone. Hinnassa on tulevaisuuden märät unet ja Muskin paikkaansapitämättömät väitteet, realismia siinä ei ole nimeksikään.

0
0
14.6.2020 - 12:35 #41513

Jimbomonster

+18
Liittynyt:
7.5.2017
Viestejä:
29
tomjar kirjoitti:

 

r0g3r_m00r3 kirjoitti:

Tämä on erittäin hämmentävää. Tesla tekee jenkkityyliin autoja jotka on kelvottomia laadultaan sekä jälleenmyyntiarvoltaan ja silti menestyneet ihmiset sijoittaa tähän.

Lukujen valossa nykyvaluaatio yritykselle on aivan järjetön - mitä en tässä ymmärrä? 

Itse "autoharrastajana" arvostan uusia innovaatioita ja olen päässyt kohtuu pitkät koeajot tekemään kaikista Teslan tuotteista paitsi X:stä. Kivoja tuotteita mutta aivan käsittämättömän huonoja autoja laadultaan. 

Itse ajan suurimman osan ajoistani pari vuotta vanhalla Volvon S60-autolla - etsin jatkuvasti korvaajaa tälle, mutta Teslan leiristä valitettavasti tätä ei löydy.

 

 

Sama. Ite tosin olen ollut Mercedes-miehiä, mutta merkin laaduttomuuden lisääntyessä olen siirtynyt Lexukseen.

 

Ei Tesloja ostakaan autoihmiset ja petrolheadit vaan softa-/tietokonefriikit eli ostokriteereinä ei ole ajo-ominaisuudet, laadukkuus yms. vaan featuret ja brändi vrt. Apple/iPhone. Hinnassa on tulevaisuuden märät unet ja Muskin paikkaansapitämättömät väitteet, realismia siinä ei ole nimeksikään.

 

On herroilla osakkeen arvon määritys hienossa kunnossa.. Pitäisi varmaan itsekin todeta vaikka Olvi täysin surkeaksi yhtiöksi kun tekee kaiken maailman Koffin kuraa 😁

0
0
14.6.2020 - 13:06 #41514

segesege

+115
Liittynyt:
26.3.2020
Viestejä:
112
tomjar kirjoitti:

Ei Tesloja ostakaan autoihmiset ja petrolheadit vaan softa-/tietokonefriikit eli ostokriteereinä ei ole ajo-ominaisuudet, laadukkuus yms. vaan featuret ja brändi vrt. Apple/iPhone.

 

Tämä ei ole tosin välttämättä huono asia Teslan kannalta. Nörtit ovat vuosi vuodelta lukuisampia, varakkaampia ja tarvitsevat aina uusia kalliita leluja. Tavallaan se on ihan oma uusi markkinansa, vaikka aika paljon onkin overlappia perinteisen autoteollisuuden kanssa. Jos tietyt ihmiset saadaan tuhlaamaan rahaa autoihin yhtä estottomasti kuin he nyt sitä tuhlaavat uusiin puhelinmalleihin, tabletteihin yms ihan merkittyksettömien ominaisuuksien perusteella, se voi olla ihan kelvollinenkin kulta-kaivos. Auton hajotessa autoihminen vie sen huoltoon tai pahimmassa tapauksessa opettelee korjaamaan sitä itse, Teslaihminen kohauttaa olkapäitään että tällaista tämä nykyteknologia on, ja käy ostamassa uuden. Tämänhetkisissä laatuongelmissa lieneekin se hopeareunus, että se valmistaa jo asiakaskuntaa henkisesti tuollaiseen märimpien unien endgameen jossa Teslanraatoja lojuu vähän joka kylän roskapaikalla.

 

0
0
14.6.2020 - 14:55 #41518

Fiilismies

-40
Liittynyt:
26.11.2019
Viestejä:
65

Tesloja ei tehdä laatu edellä vaan kustannustehokkuus edellä. Halvimmat hinnat suhteessa suorituskykyyn yhdistettynä ylivertaiseen softaan on osoittautunu oikeaksi reseptiksi. Teslan suurimpia saavutuksia on ollut tehdä maailman kustannustehokkaimmat tuotantolinjat. Siinä missä vanhat autovalmistajat ovat joutuneet tyytymään 8-10% marginaaleihin on Teslalla spekuloitu olevan jopa 39% marginaali Model 3:ssa. Näistä jengi toki kinastelee ja se on oikeestaan mulle aika sama onko se marginaali oikeasti vain 29.5% vai 39%, kun se on kuitenkin moninkertainen kilpailijoihin nähden. 

Tesla Model 3 gross margin could be as high as 39% in China: report

https://www.teslarati.com/tesla-china-model-3-gross-margin-39-percent-report/

 

Cybertruckin rungostahan muuten tulee yksiosainen myös. 

Omasta Model S:stä huomaa monia kustannustehokkuus detaileja. Lähes kaikki mahdolliset säätimet ja napit on siirretty kosketusnäytölle softaan. Ovilokerot on osa runkoa, kun muilla ne on erillisiä kiinnitettäviä osia. Kuljettajan jalan lepuutuspaikka tuntuis olevan myös osa runkoa eikä erillinen osa niinkuin Audissa. Jopa nahka on keinonahkaa. 

Porsche Taycan on kaksi kertaa Model S:ää kalliimpi ja häviää silti lähes kaikilla teknisillä osa-alueilla ja tietysti softalla Model S:lle. Kukaan ei kiistä etteikö Taycan olisi laadukkaammilla osilla rakennettu taideteos. Juttu on kuitenkin siinä, että Tesla osaa halutessaan rakentaa Taycanin samalla budjetilla, mutta Porsche ei osaa rakentaa Model S:ää samalla budjetilla. 

Varsinkin kun Teslan kurssi nousee, niin täällä ollaan herkästi linkkaamassa uutisia milloin Teslan irronneista rateista, milloin kylillä kuulluista huhuista autojen hinauksista, mutta harvemmin näkee mitään uutista kilpailijoiden ongelmista. 

Don't Buy Any VW Right Now: Software Problems Affecting Many Lines

Company executives have admitted publicly that Tesla has at least a 10-year lead

https://www.motorbiscuit.com/dont-buy-any-vw-right-now-software-problems-affecting-many-lines/

Tesla on viimeisen vuosikymmenen osoittanut kilpailullista etua sähköautomarkkinoilla. Autojen tekninen etumatka on vuosi vuodelta vaan kasvanut ja softassa ja itseajavuudessa kukaan ei vieläkään ole lähelläkään. Myytyjen sähköautojen määrässä Tesla on ylivoimainen #1 ja markkina-arvoltaankin isoin. Shortit vois yrittää paremmin selittää jotain mitä minä tai markkina ei ymmärrä, eli miksi kenenkään kilpailijan olisi odotettavissa ohittaa Tesla tällä tai seuraavalla vuosikymmenellä?

 

0
0
14.6.2020 - 15:06 #41519

Fiilismies

-40
Liittynyt:
26.11.2019
Viestejä:
65

Itseajavuuden osaltakin Teslan etumatka kasvaa viikko viikolta. Viimeisimpinä päivityksinä liikennevaloihin pysähtyminen, risteyksissä kääntyminen, Stop-merkkeihin pysähtyminen, nopeuskylttien lukeminen. Näitä päivityksiä tulee kuukausittain ellei jopa viikottain ja niillä on varmasti ollut osavaikutusta kurssiin. 

Volkswagen CEO Hebert Diess has admitted that Tesla has a significant lead when it comes to software and its use in its self-driving program, according to leaked internal communications.

What worries me the most is the capabilities in the assistance systems. 500,000 Teslas function as a neural network that continuously collects data and provides the customer a new driving experience every 14 days with improved properties. No other automobile manufacturer can do that today.

https://electrek.co/2020/04/27/vw-admits-tesla-lead-software-leak-internal/

 

0
0
14.6.2020 - 15:30 #41520

Fiilismies

-40
Liittynyt:
26.11.2019
Viestejä:
65

Muutama syy mitkä sai mut sijoittamaan Teslaan. Ei järjestyksessä.

  1. Kyky ylläpitää kilpailullista etua kilpailijoihin - Todistettu vuosi vuodelta vuosikymmenen verran.
  2. Markkinan korkeimmat marginaalit

  3. Appien myynti - Connectivity package jne. Vielä lastenkengissä
  4. Akkuteknologia & Tesla Solar ja aiheeseen liittyvät potentiaaliset ja jo tehdyt innovaatiot.
  5. Full Self Driving - Ylivoimainen etumatka kilpailijoihin
  6. Markkinoiden isoin kysyntä pienimmällä markkinointibudjetilla
  7. Toimitusjohtajana nykyaikamme suurin nero Elon Musk. - Shorttaajat voi kysyä esim. NASA:lta miten hyödyllinen ukko ollut niille ja miksi ovat valmiita mainostamaan Teslaa ilmaiseksi vaikka haman tappiin.
  8. Makrotrendi - Koko maailma siirtymässä sähköautoihin
  9. Tesla Semi - Tästä vois kirjottaa pitkän artikkelin https://www.youtube.com/watch?v=zKWM8twZnX4

Näillä näkymin Teslasta on tulossa USA:n isoin yritys heittämällä. Tää posti tulee varmaan kerää taas läjän dislikejä, mut näille on sit kiva naureskella vuosien päästä laugh

0
0
14.6.2020 - 15:53 #41522

Fooler

+29
Liittynyt:
9.2.2020
Viestejä:
40
Fiilismies kirjoitti:

Näillä näkymin Teslasta on tulossa USA:n isoin yritys heittämällä. Tää posti tulee varmaan kerää taas läjän dislikejä, mut näille on sit kiva naureskella vuosien päästä laugh

Itse en ole ravimies, mutta tuosta saattaisi varmaan joku ottaa betin vastaan, eli että Tesla ei tule olemaan USA:n isoin yritys esim. 5 vuoden tähtäimellä.

0
0
14.6.2020 - 20:24 #41535

Pluribus

-16
Liittynyt:
11.6.2020
Viestejä:
30

Teslaan myös täällä 70% salkusta. 220$ hinnoista vuosi sitten aloitin osto-ohjelman ja ostoja tehty siitä lähtien aina 700$ tasoille asti. Mitään en myy vielä vuosiin, vaikka ei 1k hinnoissa olekaan ostolistallani ensimmäisten joukossa tällä hetkellä. 

Fiilismieheltä erinomainen lista, lisäisin muutaman tuohon:

-Tesla oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan; se on kuluttajille ensimmäinen sähköautobrändi, ja tulee olemaan aito ja alkuperäinen sähköauto todennäköisesti koko elinikäni. Vaikka muut merkit saavuttaisivat Teslan teknologisen etumatkan ja kopioisivat tuotteen viimeiseen asti, pystyy Tesla myymään tuotteensa huomattavasti kalliimmalla. Teslan brändi on muutenkin Applen ohella maailman parhaita. Mielestäni Muskin suurin arvo on juurikin tässä brändin luonnissa ja ylläpidossa. 

-Sosiaalinen media valtaa informaatiomarkkinat perinteiseltä medialta, ja nähdäkseni tämä johtaa kansallisten asioiden merkityksen vähentymiseen ja kansainvälisten asioiden (=isojen jenkkiyritysten/politiikan) merkityksen kasvuun. Suurimmat jenkkibrändit hyötyvät erittäin paljon tästä makrotrendistä. Salkussani on vain USA firmoja, enkä usko, että muutan tätä strategiaa vielä pitkään aikaan - jenkki top 5 yritysten tulevaisuuden skenaariot näyttävät poikkeuksellisen vahvoilta. Mitä tulee Teslaan, niin se on somessa lähellä yritysten ykköspaikkaa kiinostavuudessa. Youtubessa taitaa olla parisen kymmentä ammattilais Tesla -tubettajaa. Kiinnostavuus on valtavaa. Ja valtaosa heidän seuraajakunnistaan ovat vasta tulevaisuuden asiakkaita.

 

Lopulta, tärkein asia on tietenkin itse tuote. Teslan omistajien merkkiuskollisuus on suurempaa kuin millään muulla automerkillä (kun mittarina on kuinka todennäköisesti ostaa saman automerkin auton seuraavaksi autoksi). Tämän takia lähinnä huvittaa kun täälläkin raportoidaan kaikista yksittäisistä datapisteistä, joissa Teslassa on jokin vika, ja koitetaan luoda kuvaa, että Teslan tuote olisi heikko. Koko metan statistiikka murskaa tämän väitteen. Jos maalipinnoissa on tällä hetkellä runsaasti vikaa, niin mielenkiinnolla odotan millaisiin merkkiuskollisuustuloksiin Tesla pääsee, kun nämä asiat saadaan kuntoon. En näe kovin suurta todennäköisyyttä sille, että 10 vuoden päästä Teslan maalipinnoissa tai ovien gappien epäsymmetriassa olisi enää puutteita.  Nuo asiat ovat huomattavasti helpompia korjata, kuin sähköautoteknologian kehityksen aloittaminen myöhässä, tai heikon brändin parantaminen.

 

0
0
14.6.2020 - 20:47 #41538

Pluribus

-16
Liittynyt:
11.6.2020
Viestejä:
30

Toinen asia, seuraako joku täällä runsaasti avaruusmatkailuskeneä? Olisi kiinnostavaa tietää millainen todennäköisyys on sille, että SpaceX veisi ihmisen ensimmäisenä Marsiin? Marslento olisi varmaankin -69 kuukävelyn kaltainen sensaatio ja jos Musk sen tekee ensimmäisenä, niin Teslan arvo varmaan tuplaantuu pörssissä kuukaudessa. Itse en seuraa avaruusskeneä lainkaan, mutta tuli tämä mieleen tuossa SpaceX:n ensimmäisen miehittetyn avaruuslennon yhteydessä. En ole kuullut minkäänlaista spekulaatiota asiasta, vaikka tosiaan pörssi reagoisi tuohon takuuvarmasti erittäin vahvasti - ja syystä. Ymmärtääkseni miehitetty Marslento on SpaceX:n tavoite, mutta onko se sitten täysin epärealistinen sellainen? 

0
0
14.6.2020 - 23:51 #41544

tomjar

+4
Liittynyt:
30.1.2017
Viestejä:
114
Fiilismies kirjoitti:

Tesloja ei tehdä laatu edellä vaan kustannustehokkuus edellä. Halvimmat hinnat suhteessa suorituskykyyn yhdistettynä ylivertaiseen softaan on osoittautunu oikeaksi reseptiksi. Teslan suurimpia saavutuksia on ollut tehdä maailman kustannustehokkaimmat tuotantolinjat. Siinä missä vanhat autovalmistajat ovat joutuneet tyytymään 8-10% marginaaleihin on Teslalla spekuloitu olevan jopa 39% marginaali Model 3:ssa. Näistä jengi toki kinastelee ja se on oikeestaan mulle aika sama onko se marginaali oikeasti vain 29.5% vai 39%, kun se on kuitenkin moninkertainen kilpailijoihin nähden. 

Tesla Model 3 gross margin could be as high as 39% in China: report

https://www.teslarati.com/tesla-china-model-3-gross-margin-39-percent-report/

 

Cybertruckin rungostahan muuten tulee yksiosainen myös. 

Omasta Model S:stä huomaa monia kustannustehokkuus detaileja. Lähes kaikki mahdolliset säätimet ja napit on siirretty kosketusnäytölle softaan. Ovilokerot on osa runkoa, kun muilla ne on erillisiä kiinnitettäviä osia. Kuljettajan jalan lepuutuspaikka tuntuis olevan myös osa runkoa eikä erillinen osa niinkuin Audissa. Jopa nahka on keinonahkaa. 

Porsche Taycan on kaksi kertaa Model S:ää kalliimpi ja häviää silti lähes kaikilla teknisillä osa-alueilla ja tietysti softalla Model S:lle. Kukaan ei kiistä etteikö Taycan olisi laadukkaammilla osilla rakennettu taideteos. Juttu on kuitenkin siinä, että Tesla osaa halutessaan rakentaa Taycanin samalla budjetilla, mutta Porsche ei osaa rakentaa Model S:ää samalla budjetilla. 

Varsinkin kun Teslan kurssi nousee, niin täällä ollaan herkästi linkkaamassa uutisia milloin Teslan irronneista rateista, milloin kylillä kuulluista huhuista autojen hinauksista, mutta harvemmin näkee mitään uutista kilpailijoiden ongelmista. 

Don't Buy Any VW Right Now: Software Problems Affecting Many Lines

Company executives have admitted publicly that Tesla has at least a 10-year lead

https://www.motorbiscuit.com/dont-buy-any-vw-right-now-software-problems-affecting-many-lines/

Tesla on viimeisen vuosikymmenen osoittanut kilpailullista etua sähköautomarkkinoilla. Autojen tekninen etumatka on vuosi vuodelta vaan kasvanut ja softassa ja itseajavuudessa kukaan ei vieläkään ole lähelläkään. Myytyjen sähköautojen määrässä Tesla on ylivoimainen #1 ja markkina-arvoltaankin isoin. Shortit vois yrittää paremmin selittää jotain mitä minä tai markkina ei ymmärrä, eli miksi kenenkään kilpailijan olisi odotettavissa ohittaa Tesla tällä tai seuraavalla vuosikymmenellä?

 

 

Jos ymmärtää alkeellisesti autojen valmistusta, niin voi todeta, että Teslan kustannustehokkuus ei ole ainakaan valmistuksen ansiota. Esim. jos vertaa valmistetut autot per henkilö per vuosi niin Teslan tuottavuus on aivan helkkarin huono. Lisäksi se kustannustehokkuudesta ei kerro sekään, että jokainen auto tuottaa tappiota. Se Teslan "erinomaisuus" tulee aivan jostain muusta kuin tehokkuudesta tai valmistuksesta.

0
0
15.6.2020 - 00:50 #41545

Fiilismies

-40
Liittynyt:
26.11.2019
Viestejä:
65
Pluribus kirjoitti:

Toinen asia, seuraako joku täällä runsaasti avaruusmatkailuskeneä? Olisi kiinnostavaa tietää millainen todennäköisyys on sille, että SpaceX veisi ihmisen ensimmäisenä Marsiin? Marslento olisi varmaankin -69 kuukävelyn kaltainen sensaatio ja jos Musk sen tekee ensimmäisenä, niin Teslan arvo varmaan tuplaantuu pörssissä kuukaudessa. Itse en seuraa avaruusskeneä lainkaan, mutta tuli tämä mieleen tuossa SpaceX:n ensimmäisen miehittetyn avaruuslennon yhteydessä. En ole kuullut minkäänlaista spekulaatiota asiasta, vaikka tosiaan pörssi reagoisi tuohon takuuvarmasti erittäin vahvasti - ja syystä. Ymmärtääkseni miehitetty Marslento on SpaceX:n tavoite, mutta onko se sitten täysin epärealistinen sellainen? 

SpaceX:llä 1.267 kerroin olla ensimmäinen Marsissa.

Fooler kirjoitti:

 

Fiilismies kirjoitti:

Näillä näkymin Teslasta on tulossa USA:n isoin yritys heittämällä. Tää posti tulee varmaan kerää taas läjän dislikejä, mut näille on sit kiva naureskella vuosien päästä laugh

 

Itse en ole ravimies, mutta tuosta saattaisi varmaan joku ottaa betin vastaan, eli että Tesla ei tule olemaan USA:n isoin yritys esim. 5 vuoden tähtäimellä.

Teslan ei tietenkään tarvitse olla 5 vuodessa USA:n isoin firma. Pidän hyvin todennäköisenä että se on sitä 20v sisällä ja tähän on laitettu 7-numeroiset betsit pörssiin paremmilla kuin 1:1 kertoimilla.

0
0
15.6.2020 - 02:44 #41549

Onkija

+128
Liittynyt:
31.10.2019
Viestejä:
201
Fiilismies kirjoitti:

Teslan ei tietenkään tarvitse olla 5 vuodessa USA:n isoin firma. Pidän hyvin todennäköisenä että se on sitä 20v sisällä ja tähän on laitettu 7-numeroiset betsit pörssiin paremmilla kuin 1:1 kertoimilla.

Itse kyllä uskon että 20 vuoden päästä arvokkain yritys on se joka keksii fuusioreaktorin, saa sen toimimaan ja kaupallistettua.

Mitä Teslaan tulee, niin kyllä moni argumentti nojaa siihen, että kilpailijat eivät osaa tehdä mitään ja ovat täysiä luupäitä. Jos nyt vaikka otetaan tuo appien myynti esimerkiksi. Jos se tulee olemaan niin kannattavaa, niin 100 varmasti esim. Google ja/tai muut softanvalmistajat haluavat omat softansa autoihin. Hyvä app store taas perustuu siihen, että ulkopuoliset haluavat tehdä sinne appeja ja näin ollen appi valikoima on kattava. Jos vaikka Toyota ja Volkswagen (ja/tai moni muu automerkki) päättävät ottaa Googlen softan autoihinsa, niin en kyllä usko että kauhean moni haluaa tehdä ne appinsa Teslan alustalle. Tesloja on niin paljon vähemmän, kun Toyotoja tai Volkkareita (tai muita automerkkejä), että se on paljon kannattavampaa tehdä ne appit esim. Androidille. Jos taas Tesla meinaa tuottaa itse kaikki appinsa, niin se kuulostaa kyllä aika utopistiselta ja ei kyllä tule tuottamaan mitään kilpailuetuja, päinvastoin.

 https://www.theverge.com/2019/9/5/20851021/general-motors-android-auto-…

0
0
15.6.2020 - 04:41 #41550

Fiilismies

-40
Liittynyt:
26.11.2019
Viestejä:
65

Tesla tekee ja muut yrittää kopioida minkä pystyy. 

There Will Be Blood — Peter Mertens, Former Head of Audi R&D: “We All Did Sleep”

https://cleantechnica.com/2020/06/13/there-will-be-blood-peter-mertens-former-head-of-audi-rd-we-all-did-sleep/

Loistava artikkeli aiheesta, miksi vanhojen autoyhtiöiden on niin vaikea saavuttaa Teslaa. TLDR; Tesla tekee kaiken in-house, vertical integration. Kilpailijat käyttää kymmeniä tai satoja alihankkijoita autojen kokoamisessa mikä tekee Teslan etumatkan kuromisesta hyvin haastavaa. Lukekaa artikkeli, se selittää paremmin kuin minä. 

Unohdetaan FSD, edes softassa kukaan ei ole kaikkien vuosien aikana pystynyt samaan. Oliko samat tyypit shorttaamassa Applea, kun arvostuskertoimet oli niin korkealla ja "kuka vaan pystyy samaan, onko kaikki kilpailijat muka ihan puupäitä?, competition is coming?" Muakin kiinnostais tietää, että millon ne kilpailijat sit alkaa kehittää samoja ja vielä parempia autoja ja softia kuin Tesla. Käsittääkseni rahaa on jo käytetty miljarditolkulla ja aikaa käytetty vuosia, mutta Teslan etumatka vaan paitsi pysyy,  jopa kasvaa. Shortit vuosia sitten puhu miten "competition is coming" ja 2018 piti tulla kilpailijoiden paljon paremmat versiot ja sitten 2019 ja sitten 2020. Onko se nyt 2021 kun jokainen vanha autonvalmistaja tuo markkinoille tuotteet jotka pieksee Teslan 6-0? He vissiin ymmärtävät softapuolesta ja akkuteknologiasta paljon enemmän kuin Musk & Karpathy & Tesla.

Volkswagenin CEO sai vastikään kenkään, kun ID.3:n ("Tesla killer") softaa ei saatu edes siedettävälle tasolle vuosien ja miljardien jälkeen. Microsoft siinä oli vissiin jeesaamassa muiden alihankkijoiden kanssa ja sopassa muutenkin niin monta keittäjää, että ei siitä mitään tullut. Eiköhän tilalle tule uus CEO, joka niinkuin edellinen, ei tiedä koodaamisesta taikka akkuteknologiasta yhtään mitään. Sanokaapa muuten yksikään kilpailija, jonka softa mahdollistaa edes over the air updatet? Fordin, Mercedeksen, Volkswagenin jne. satojen vuosien bensakokemus ei auta tällä pelikentällä tippaakaan. Koittakaa ymmärtää, että vanhoilla autonvalmistajia ei ole mitään etua akkuteknologiassa tai softateknologiassa. He eivät ole niitä ikinä tehneet.

Tuntuu, että shortit pitää silmät ja korvat kiinni ja yrittää keksiä syitä miksi Tesla epäonnistuu. Osake ottaa +500% ylöspäin ja shortit ei tiedä yhtään mitä tapahtuu, tän firmanhan piti olla ihan paska. Katsellaan kun tää osake vetää tähän vuosikymmeneen toiset +1000% ja mietitään taas, että mitä tapahtuu.

Tää aihe alkaa triggeröidä mua jo huolestuttavan paljon ja kirjoitukset alkaa olla sen mukaisia.

0
0