SAK:n pääekonomisti heittelee kapuloita kansankapitalismin rattaisiin

Sijoitustieto

+1800
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1212

0
0
16.2.2020 - 20:22 #31857

Erik

+110
Liittynyt:
3.1.2017
Viestejä:
227

Taattua Aki-laatua! Milloin kansalaiset ja ay-jäsenet ymmärtävät johdon ajavan pitkälle omaa etuaan? Silloin kun liittopomo laskuttaa matkakorvauksia moneen kertaan, ei ainakaan ole vastaus. 

0
0
16.2.2020 - 21:03 #31858

Teknokraatti

+1195
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
558

Rommauksen ennustaminen on halpaa, koska kiinnijäämisriskiä ei julkisessa keskustelussa ole. Vaikka täsmäennuste viime vuodeksi menisi yhtä raskaasti pommiin kuin Mikael Jungnerilla joulukuussa 2018, markkinoilla oleva tarvitsee useita vuosia todistaakseen, että vuosia aiemmin esitetty rommausennuste oli tuhoisan typerä kehotus pysyä pois markkinoilta ja vaihtaa vuosien korkoa korolle tuotot vuosien inflaation aiheuttamaan tappioon. 

Kun markkinoilla pysynyt lyö 5 tai 10 vuotta myöhemmin toteutuneet tuottolaskelmat pöytään, niillä ei ole enää merkitystä, koska "nyt on eri tilanne".

0
0
16.2.2020 - 23:50 #31867

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

" Tunnen eläkeläisiä, joilla meinaa tahdistin irrota pohdiskellessaan ajatusta pesukoneen rikkoutumisesta. Ja jotka olisivat hyvin voineet säästää työuransa aikana, mutta jäi tekemättä, kun kukaan ei ollut opettanut. "

On kyllä opettanut. Tällä hetkellä tosin opetetaan että luottokortti on mm. tätä varten  crying

Eli opetus on, että kallista velkaa otetaan tälläisissä yllättävissä tilanteissa. Pidetään köyhä kansa köyähän.

Kiitos hyvästä artikkelista.

 

0
0
17.2.2020 - 11:33 #31880

eke

-788
Liittynyt:
30.11.2014
Viestejä:
504

"Olen yrittänyt ampua patologisia pahanilmanlintuja pikku piikeillä aina kun on sihti kohdalle sattunut. On nimittäin herkkäuskoisten ihmisten onnellisuuden kannalta täysin vastuutonta ennustaa maailmanloppua, ellei sellaisesta ole varmaa tietoa. Aika harvalla on ollut.

Pörssikursseja alas manaavat ikikarhut taas pitävät havaintojeni mukaan itseään hyvinkin vastuullisina, kun he varoittelevat osakesijoittamisen riskeistä."

Pörssiromahduksen todennäköisyys on mielestäni huomattavasti suurempi kuin ilmastonmuutoksen tuoma tuho, jälkimmäisestä ei ole vielä kokemusta mutta ensimmäisestä on, viimeksi 12vuotta takaperin.

0
0
17.2.2020 - 14:09 #31892

Vanhaherra

+2
Liittynyt:
6.2.2020
Viestejä:
1
Sijoitustieto kirjoitti:

SAK:n pääekonomisti heittelee kapuloita kansankapitalismin rattaisiin - @AkiPyysing @ikaukora #SAKhttps://t.co/ef3UJ5G2i5 pic.twitter.com/jvI9HFbY2s

— Sijoitustieto (@Sijoitustieto) February 16, 2020

Kiitos Aki taas asiallisesta kirjoituksesta. Olen ollut pari vuotta eläkkeellä ja onnittelen itseäni siitä, että aloin sijoittaa jo työssä ollessani. Moni tulee järkyttymään saadessaan ensimmäisen työeläkkeen. Sillä tulee juuri toimeen, mutta mihinkään ylimääräiseen ei jää rahaa. Eläkkeeeni nousi 10 euroa tammikuussa, mutta vero nousi helmikuussa niin, että nyt saan 10 euroa vähemmän nettona kuin viime vuonna. Ilman sijoitustuottoja minua v*tuttaisi todella raskaasti. Omistan salkun Helsingin pörssissä, pari rahastoa ja muutaman kultaharkon. Eli hajauttamista on harrastettu. Tavallisen kansan kouluttaminen sijoitusasioihin pitäisi aloittaa heti, kaikilla tasoilla. Kevään osingot tuovat hyvän mielen auringonpaisteen kera!

0
0
17.2.2020 - 20:52 #31910

zenkoi

+3
Liittynyt:
1.1.2019
Viestejä:
16

[quote] Olen yrittänyt ampua patologisia pahanilmanlintuja pikku piikeillä aina kun on sihti kohdalle sattunut. On nimittäin herkkäuskoisten ihmisten onnellisuuden kannalta täysin vastuutonta ennustaa maailmanloppua, ellei sellaisesta ole varmaa tietoa. Aika harvalla on ollut.

Pörssikursseja alas manaavat ikikarhut taas pitävät havaintojeni mukaan itseään hyvinkin vastuullisina, kun he varoittelevat osakesijoittamisen riskeistä. Esimerkiksi Tuomas Malinen GsN Economicseineen on ainakin kolme vuotta putkeen ennustanut sekä pörssikurssien että maailmantalouden romahdusta. En tiedä, onko pahoitellut ennustuksiaan niille, jotka ovat uskoneet.

En ole varma, onko vastuullisuuden illuusiossa kysymys yleensä itsepetoksesta vai ajattelemattomuudesta. Luultavasti riippuu vähän kuopan maalaajasta. Mutta ennustus kurssien laskusta on samanlainen arvaus kuin nousunkin povaaminen. Tosin härkämarkkinoita ennustavat ovat useammin oikeassa, ellemme ajaudu globaaliin sosialismiin.

 

Tämä oli kyllä mielestäni aika suomalainen mielipide, siinä mielessä että ainoastaan yksi totuus sallitaan. Mikä monesti johtaa siihen että kaikki ajaa yhdessä rekalla jyrkänteeltä alas, tai esim vaikka yritystoiminnan alalla uskalla tuoda esille kuin positiivisia uutisia esille. Samoin jää helposti kehityksessä aika kauas, jos ei uskalla koskaan lähteä edes ajattelemaan itse, tuntuu että itse syyllistyt vielä vakavampaan syntiin kuin Malinen, yrität estää ihmisiä kehittämästä ajatteluaan edes loppuelämänsä aikana.

Mielestäni muutenkin kannattaa harkita että kannattaako lähteä ollenkaan sijoittamaan jos todella herkkäuskoinen on, tai toinen vaihtoehtoinen mielipide on että kaikilla on mahdollisuus kehittyä myös vähemmän herkkäuskoiseksi ja muutenkin taitavimmiksi.

Malista pidetään kuitenkin yhtenä parhaana kansainvälisen tason asiantuntijana, ja hänen jutut perustuu todennäköisyyksiin. Valitettavaa tietysti jos ei ajattele koskaan pystyvänsä todennäköisyyksien perusteella arvioimaan asioita.

"Tetlockin kantava teema on, että ennustaminen ei ole synnynnäinen lahja. Se on opittavissa oleva taito. Ennustamista ei tarvitse kuitenkaan mennä harjoittelemaan vuosikausiksi korkealle Himalajan vuoristoon. Mutta kurinalaisuutta ja todennäköisyyksiin perustuvan ajattelutavan se vaatii. Menestyvä ennustaja katsoo asioita useasta eri näkökulmasta ja muuttaa mielipidettään tapahtumien ja faktojen valjetessa. Lisäksi hän suhtautuu nöyrästi, jopa varovaisesti omiin kykyihin ennustaa monimutkaista maailmaa.

Tavanomaisesti ennusteet istutetaan yhteen kolmesta luokasta: jokin asia tapahtuu, ei tapahdu tai tapahtuu ehkä. Hyvät ennustajat eivät käytä tällaisia oikoreittejä. Mikään ei ole varmaa ja ”ehkä” on liian epämääräinen ollakseen hyödyllinen.

Jos väitän, että Espanja voittaa kesällä pelattavat jalkapallon EM-kilpailut – mitä se tarkoittaa? Tarkoitanko, että Espanjan voittotodennäköisyys on 80 %, 60 % vai 25 %. Hyvä ennustaja antaa ennusteelleen todennäköisyyden, mutta ei kahlitse itseään siihen. Hän päivittää todennäköisyyksiä jatkuvasti. Espanja-ennusteessa esimerkiksi harjoitusotteluiden, pelaajien seurajoukkue-esiintymisten ja loukkaantumisten perusteella."

https://www.taloustaito.fi/Blogi/Blogit-2016/Oletko-sina-harvinainen-superennustaja/

 

0
0
17.2.2020 - 22:58 #31914

Aki Pyysing

+11688
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6540
zenkoi kirjoitti:

Malista pidetään kuitenkin yhtenä parhaana kansainvälisen tason asiantuntijana, ja hänen jutut perustuu todennäköisyyksiin. Valitettavaa tietysti jos ei ajattele koskaan pystyvänsä todennäköisyyksien perusteella arvioimaan asioita.

Luin GsN Economicsin julkisen materiaalin 2018 sen jälkeen kun olimme radiossa https://areena.yle.fi/1-4426366, koska varmuutensa välittömästä romahduksesta oli aika levotonta, ja olin kiinnostunut mihin se perustuu. Ei ollut mitään todennäköisyyksiä, jollaisena muuten ammattipokerinpelaajana haluaisin ennusteet saada. Romahdus tulee ensi neljänneksellä (joskin jo silloin pahoiteltiin sen viivästymistä) oli perussanoma.

Nyt katsoin pari uusinta. 

"Keskuspankkien yritykset arvopaperikuplan ja maailmantalouden kannattelemiseksi on kuitenkin turhaa. Ne voivat vain ostaa rajoitetusti aikaa. Kriisi on tulossa!

Osta Q-Review 4/2019: erikoisraportti vuosien 2020-2023 talousromahduksesta"

Lähinnä päivämäärää on vaihdettu, sanoisin. Ehkä maksullisessa raportissa sitten esitellään "Lama 60%, taantuma 30%, rahankaato talouteen toimii vielä hetken 10%" -tyyppisiä skenaarioita.

Elän elämääni todennäköisyyksien varassa, mikä on aika raskasta siviileille, jotka kyselevät "kumpi voittaa" ja mie sanon "vedonlyöntimarkkinoiden mukaan A 60% ja B 40%".

Keskuspankkirahan markkinoille kaatamisen riskeistä emme luultavasti ole edes Malisen kanssa eri mieltä. Mie en vaan kun en ole kv. arvostettu asiantuntija, en uskalla ottaa varmoja makrokantoja.

 

0
0