Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku?

11.2.2020 - 11:13 #31466

Hynägrande

+1747
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1203

Vastauksena siihen että näenkö taxirobottien valmistajana vaikkapa Toyotan niin kyllä, jopa todennäköisemmin kuin Teslan. Teslan "etumatka" autonomisissa kulkuneuvoissa ei ole välttämättä ollenkaan niin kestävä kuin ihmiset tuntuvat kuvittelevan. Toyotalla ei olla tyhmiä, siellä on huomattavaa muskelia tehdä asioita ja Japani on robotiikan ja muun suhteen aivan todennäköinen paikka lyödä läpi robottitaxilla. Se että Toyota ei avoimesti tavoittele mitään tuollaista ei tarkoita että Toyota ei olisi tutkinut asiaa, tehnyt kokeita ja suunnitelmia tai ei pystyisi kuromaan nopeasti umpeen Teslan oletettua "etumatkaa". 

Olen muuten kokeillut Teslan autopilottia ihan käytännössä. Se toimi hienosti, mutta olosuhteetkin olivat hyvät. Full autonomy on kuitenkin aika kaukana ja voi olla että sinne ei ihan heti päästäkään. Nykymuodossaan ja lähitulevaisuudessa autopilotti on selkeästi positiivinen asia Teslalle, mutta se ei ole game changer ainakaan vielä pariin vuoteen. Musk sanoo toki kaikenlaista, mutta on aina ollut ylioptimistinen puheissaan. Ei ehkä huono ominaisuus yritysjohtajalle, mutta sijoittajan pitää laittaa realismikerrointa mukaan kun arvioi puheita.

Toivotan onnea kaikille Teslaan sijoittaville, koska kyyti on huimaa olipa suunta alaspäin tai ylöspäin :D 

0
0
11.2.2020 - 12:40 #31471

Artsipappa

+2036
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1900

Ei Teslalla ole mitään etumatkaa autonomisissa kulkuneuvoissa. Kun katsoo mitä Googlen Waymo tekee niin absurdia edes väittää niin. Lisäksi Googlella on käytännössä loputon kassa vuosikymmeniksi. Tesla jää auttamatta jälkeen R&D:ssa.

Ja mielestäni Applen markkinaosuuden ottaminen Nokialta on todella huono vertaus. Ensinnäkin se oli kokonaan uutta teknologiaa jonka Apple toi nopeasti markkinoille ja kun Nokia tuli perästä joskus vuoden päästä oli auttamatta liian myöhäistä. Tällä alalla mitään ei tapahdu niin nopeasti että joku voisi tuoda täysin ylivertaisen tuotteen niin kuin Apple aikanaan iPhonen kanssa teki. Kyllä tästä on tiedetty jo vaikka kuinka kauan ja jotenkin tuntuu että Tesla Bullit olettaa kaikkien autonvalmistajien olevan tumpeloita jotka eivät osaisi reagoida muuttuvaan maailmaan. 

Sähköautot ja autonominen ajaminen on vielä lapsen kengissä. Täysin yksin ajavat autot tulevat varmasti jossain vaiheessa, mutta uskoisin että kestää TODELLA kauan ennen kun kaikki ongelmat on ratkaistu. Phoenixissa ehkä auto voi toimia suurimman osan vuodesta ihan hyvin kun keli on käytännössä aina hyvä. Mutta en usko että suomeen saadaan tarpeeksi hyvin toimivaa autonomista autoa ainakaan 20 vuoteen.

Tesla voi toki hyvinkin paukuttaa $1000 rajan kirkkaasti kiinni. Mutta hype ja FOMO on nyt kovaa. Eli itse olen shorttipuolella. Katsotaan palaako näpit ja jos niin kuinka pahasti. Jos tästä nousee ja shortin rajat paukkuu niin ehkä mennään taskulle ja pistetään uusi shortti kiehumaan. 

0
0
11.2.2020 - 14:06 #31477

idkf

+50
Liittynyt:
8.4.2019
Viestejä:
41

En tiedä oliko video jo tässä keskustelussa aiemmin, mutta kun jälleen alettiin autopilotista puhumaan kyllä Waymon teknologia on valtavasti Teslaa edellä, ja nuo autot kykenevät jo Phoenixissa ajamaan sillä edellytyksellä, että valvomossa on ihmisiä jotka tarvittaessa vastaavat "täydentäviin" kysymyksiin jota auto kysyy. Eli Autoa ei ohjata valvomosta, mutta voidaan esimerkiksi antaa infoa siitä onko esimerkiksi tiellä oleva tukos poistumassa vai ei eli toisinsanoen kannattaako auton vaihtaa reittiä.

Tässä taitaa olla viimeisin video Waymolta, ja vasemmalle käännökset kaistojenkin yli näyttävät jo sujuvan kohtalaisesti, joskin ratin vispaus voisi vaikuttaa aavistuksen kuumottavalle mikäli itse auton kyydissä istuisi.

https://www.youtube.com/watch?v=__EoOvVkEMo

0
0
11.2.2020 - 14:08 #31479

Erik

+110
Liittynyt:
3.1.2017
Viestejä:
227

Idkf, kiitos tiedosta! Pitääpi käydä Phoenixissä testaamassa !

0
0
11.2.2020 - 14:10 #31480

rockafella

+95
Liittynyt:
11.2.2016
Viestejä:
219

[quote]
Sähköautot ja autonominen ajaminen on vielä lapsen kengissä.

Miten niin sähköautot ovat lasten kengissä? Jos voit ladata sähköautoa kotona tai töissä, kyllä se polttiksen hakkaa. 
 

Robotaksivisiot on ihan taattua Elon-kamaa. Herrahan aikoo asua marsissa viimeiset vuotensa. Mutta kyllä mäkin ajan noin puolet ajoista autopilotilla: kehätiet, motarit, ruuhkat ym. Vaikka tarkkailen koko ajan mitä auto tekee, niin tekee se ajamisesta huomattavasti vähemmän rasittavaa. Nyt on noin 10tkm takana ja ei vaaratilanteita. Vastaavia järjestelmiä on mm. mersulla, bemarilla ja Volvolla, mutta en ole niitä päässyt kokeilemaan. Autonomiseen ajamiseen on tästä vielä pitkä matka, mutta kyllä se jo nyt tuo huomattavaa lisäarvoa. 

0
0
11.2.2020 - 14:21 #31481

Erik

+110
Liittynyt:
3.1.2017
Viestejä:
227
rockafella kirjoitti:

 

 

Robotaksivisiot on ihan taattua Elon-kamaa. Herrahan aikoo asua marsissa viimeiset vuotensa. Mutta kyllä mäkin ajan noin puolet ajoista autopilotilla: kehätiet, motarit, ruuhkat ym. Vaikka tarkkailen koko ajan mitä auto tekee, niin tekee se ajamisesta huomattavasti vähemmän rasittavaa. Nyt on noin 10tkm takana ja ei vaaratilanteita. Vastaavia järjestelmiä on mm. mersulla, bemarilla ja Volvolla, mutta en ole niitä päässyt kokeilemaan. Autonomiseen ajamiseen on tästä vielä pitkä matka, mutta kyllä se jo nyt tuo huomattavaa lisäarvoa. 

Agree with the first statement. Futuristisia visioita vielä toistaiseksi. Katsotaan, mihin Waymon palvelusta on & kuinka autonomiselta se vaikuttaa (tietysti jos ei control centeriä näe, niin ei saa täydellistä kuvaa, mutta eiköhän kyydissä jotain infoa pysty imemään). 

Teslan autopilotista tosi vähän kokemusta, vaikutti erinomaiselta - Mesellä oli jo -14 aika hyvä systeemi, HKI-LAHTI-HKI isot tiet koskematta rattiin (vain vilkku ja ratin nopeussäätö) ja kaupunkiajo manuaalisesti. Sen perusteella mitä oon Autopilotista (Teslan) kuullut, ei se kovin paljon tuosta Mesen vastaavasta ole edistynyt. Tämä toki rajoittuu Eurooppaan, muistaakseni Jenkeissä enemmän funktionaliteettia, näitä en ole testannut itse saatika kuullut mitään ystäviltä / tutuilta.

0
0
11.2.2020 - 15:20 #31490

Junas

+199
Liittynyt:
24.1.2020
Viestejä:
162

Jeans,

Sanoit olleesi töissä Susquehannan equity deskillä niin onko sinulla jotain arvausta heidän uusimman SEC filingin taustoista:

https://secfilings.nasdaq.com/filingFrameset.asp?FilingID=13900929&RcvdDate=2/10/2020&CoName=TESLA%2C%20INC.&FormType=SC%2013G/A&View=html

Tuon mukaan heillä on yli 12 miljoonan osakkeen tuore positio. Aiemminhan he ovat olleet näkyvästi bear-puolella. Kun tietää Susquehannan yhteydet Kochin veljeksiin ja sitä kautta fossil-fuel talouteen niin tämä herättää kysymyksiä. 

Onko tuossa mielestäsi kyse normaalista sijoitusten hajautuksesta? Vai hedgettävätkö he aiemmin liikkeellelaskettuja call optioita jotka ovat nyt pahasti pakkasella? Vai mistä tuo voisi johtua?

 

0
0
11.2.2020 - 17:07 #31511

Jeans

+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Lähes varmasti hedgauspositio myydyille call-optioille. Törmäsin jossain siihen, että viime aikoina Teslaan olisi ostettu 14-kertaisesti enemmän call-optioita kuin put-optioita. Bullerot haluavat siis tällä hetkellä kovasti gämblätä osakkeen nousun suhteen. Tämä johtaa siihen, että market makerit, jotka myyvät näitä optioita päätyvät positioltaan shortiksi osakkeeseen optioiden deltan verran. Delta tarkoittaa sitä, paljonko option hinta muuttuu, jos osakkeen hinta muuttuu yhdellä dollarilla. Eri strike pricen optioilla on eri deltat ja delta on aina 0-1 välillä. Jos option delta on esim. 0,7 niin yhden dollarin nousu osakkeessa tuottaa call-option omistajalle +$0,7 voittoa ja market makerille -$0,7 tappiota. Market makerit eivät tietenkään mielellään halua kantaa tällaista riskiä, joten "delta-hedge"aavat tilanteen ostamalla 0,7 Teslan osaketta jokaista myytyä tällaista call-optiota kohden ja siten Teslan pieni hinnan liikkuminen suuntaan tai toiseen ei tuo market makereille lainkaan voittoa/tappiota. Market makerit eivät siis jää pakkaselle vaikka Tesla nousisi, koska niiden osakkeen longipossa tuottaa yhtä paljon kuin mitä häviävät myydyillä call-optioillaan. Pelkästään tämä hedgaus itsessään voisi selittää Susquehannan longiposition jos ovat myyneet helvetisti call-optioita.

Sitten pitää huomioida myös option gamma-riski. Se tarkoittaa sitä, että kun Teslan hinta nousee, option delta nousee. Erityisesti näin rajuissa nousuissa, mitä Tesla on tehnyt, tämä on efekti on merkittävä. Jos esimerkiksi oletetaan, että viimeisin raju nousu olisi nostanut option deltan 0,7->0,9, niin jokaista jo nyt myytyä call-optiota kohden Susquehannan pitäisi ostaa 0,2 osaketta lisää saadakseen delta-riskin nollaan, ja jokaista tulevaa myytyä call-optiota kohden 0,9 osaketta. Tämä johtaa siihen, että aina kun Teslan osake nousee reippaasti, market makerit joutuvat  ostamaan hemmetisti lisää Teslan osaketta hedgatakseen delta-positionsa, mikä taas lisää osakkeen kysyntää ja nostaa osakkeen hintaa siten entisestään. Market makereiden toiminta siis suurentaa hintaheilahteluja.

Tämä on johtanut siihen, että Susquehannalla on noin raju longipositio (ja shorttipositio myytyjen call-optioiden kautta) Teslaa. Olen lähes varma, että heti kun Tesla-huuma rauhoittuu ja call-optioiden kysyntä laskee, Susquehanna katoaa omistuslistalta.

Fiilismiehelle antaisin vinkiksi jäitä hattuun. Erityisesti koska bull-into yhtiöön näyttää löytyneen juuri tän kovimman huuman aikana. Ymmärrän hyvin fiiliksesi mutta lupaan, ettei sijoitustilaisuus ole niin hyvä miltä se tällä hetkellä vaikuttaa sulle. Puoli milliä on jo ihan miehekäs betsi, ei kannata sen enempää laittaa. smiley

0
0
11.2.2020 - 18:12 #31522

Junas

+199
Liittynyt:
24.1.2020
Viestejä:
162
Jeans kirjoitti:

Lähes varmasti hedgauspositio myydyille call-optioille. Törmäsin jossain siihen, että viime aikoina Teslaan olisi ostettu 14-kertaisesti enemmän call-optioita kuin put-optioita. Bullerot haluavat siis tällä hetkellä kovasti gämblätä osakkeen nousun suhteen. Tämä johtaa siihen, että market makerit, jotka myyvät näitä optioita päätyvät positioltaan shortiksi osakkeeseen optioiden deltan verran. Delta tarkoittaa sitä, paljonko option hinta muuttuu, jos osakkeen hinta muuttuu yhdellä dollarilla. Eri strike pricen optioilla on eri deltat ja delta on aina 0-1 välillä. Jos option delta on esim. 0,7 niin yhden dollarin nousu osakkeessa tuottaa call-option omistajalle +$0,7 voittoa ja market makerille -$0,7 tappiota. Market makerit eivät tietenkään mielellään halua kantaa tällaista riskiä, joten "delta-hedge"aavat tilanteen ostamalla 0,7 Teslan osaketta jokaista myytyä tällaista call-optiota kohden ja siten Teslan pieni hinnan liikkuminen suuntaan tai toiseen ei tuo market makereille lainkaan voittoa/tappiota. Market makerit eivät siis jää pakkaselle vaikka Tesla nousisi, koska niiden osakkeen longipossa tuottaa yhtä paljon kuin mitä häviävät myydyillä call-optioillaan. Pelkästään tämä hedgaus itsessään voisi selittää Susquehannan longiposition jos ovat myyneet helvetisti call-optioita.

Sitten pitää huomioida myös option gamma-riski. Se tarkoittaa sitä, että kun Teslan hinta nousee, option delta nousee. Erityisesti näin rajuissa nousuissa, mitä Tesla on tehnyt, tämä on efekti on merkittävä. Jos esimerkiksi oletetaan, että viimeisin raju nousu olisi nostanut option deltan 0,7->0,9, niin jokaista jo nyt myytyä call-optiota kohden Susquehannan pitäisi ostaa 0,2 osaketta lisää saadakseen delta-riskin nollaan, ja jokaista tulevaa myytyä call-optiota kohden 0,9 osaketta. Tämä johtaa siihen, että aina kun Teslan osake nousee reippaasti, market makerit joutuvat  ostamaan hemmetisti lisää Teslan osaketta hedgatakseen delta-positionsa, mikä taas lisää osakkeen kysyntää ja nostaa osakkeen hintaa siten entisestään. Market makereiden toiminta siis suurentaa hintaheilahteluja.

Tämä on johtanut siihen, että Susquehannalla on noin raju longipositio (ja shorttipositio myytyjen call-optioiden kautta) Teslaa. Olen lähes varma, että heti kun Tesla-huuma rauhoittuu ja call-optioiden kysyntä laskee, Susquehanna katoaa omistuslistalta.

Fiilismiehelle antaisin vinkiksi jäitä hattuun. Erityisesti koska bull-into yhtiöön näyttää löytyneen juuri tän kovimman huuman aikana. Ymmärrän hyvin fiiliksesi mutta lupaan, ettei sijoitustilaisuus ole niin hyvä miltä se tällä hetkellä vaikuttaa sulle. Puoli milliä on jo ihan miehekäs betsi, ei kannata sen enempää laittaa. smiley

Kuulostaa loogiselta selitykseltä. Aika paljon on kyllä myyty optioita jotta tarvitsee 12 miljoonaa osaketta hedgeen. Tässä on kieltämättä kohtuullinen riski, että vastaavia hedgepositioita on paljon muillakin market makereilla tällä hetkellä. Riski parin satkun dippiin on olemassa jos joku ulkoinen driver käynnistää kurssilaskun. Ostopaikan takia jopa toivoisin tätä. 

Sanopa vielä onko tässä äskettäin päähän tulleessa teoriassa mielestäsi järkeä:

Mielestäni tuon dipin (tai ainakin korostetun dipin) mahdollisuus pienenee jos mennään ensi viikon perjantain monthly-optiopäivän yli. Perusteluna tälle teorialle, että silloin expiroituu valtava määrä joulukuussa suunnilleen 300-350 tasolla luotuja kontrakteja. Joulukuussa varmaan joulupukkikaan ei odottanut, että 700+ call optiot ovat ITM nyt kun expirydate lähestyy. Suurin osa hedgestä siis lienee näiden takia olemassa. Sen sijaan 28.2 weekly-optiopäivän kohdalla tilanne on jo tasaantunut kun kyseiset optiosarjat on luotu kurssinousun ollessa jo hyvässä vauhdissa. Missaan ehkä jonkun pointin tässä kun en tunne tarkemmin käytäntöjä miten hedgepositiot puretaan normaalisti optiopäivien jälkeen. Harvempi ITM optiokontrakti kuitenkaan menee executeen kun vaatisi aika paljon käteistä... 

Omia lähiviikkojen päätöksiä auttaisi jos ymmärtäisi miten tuo hedgepositio luonnollisesti purkautuu jossei kurssi dippaa ennen 21.2. isoa optiopäivää. Tietenkin uusia Call optioita tulee markkinoille säännöllisesti, mutta hedgetystarve ei liene ihan samaa luokkaa kuin nykyisissä. Onko tässä pohdinnassa mitään järkeä?

 

 

 

0
0
11.2.2020 - 20:36 #31528

Jeans

+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Susquehanna (SIG) on tunnettu erityisesti juuri osakeoptio-osaamisestaan. Tietty kehutaan aina herkemmin itseään mutta useasti kuuli, että kun tulee yllättäviä aikoja ja volatiliteetti kasvaa niin suurin osa market makereista ja algoritmeistä perääntyy markkinoilta joko laittamalla todella leveät bid-ask spreadit tai olemalla tarjoamatta niitä ollenkaan. Silloin SIG ja pari muuta market makeria saavat usein lähes koko markkinan hetkeksi, koska ovat valmiita ottamaan näkemystä vaikeinakin aikoina. En yllättyisi yhtään, jos SIG olisi myynyt enemmän Teslan call-optioita viime viikolla kuin kukaan muu maailmassa.

Lisähuomiona jos on bulli niin tämä on myös hyvä syy, miksi kannattaa mielummin vaan longata osaketta kun lähteä kikkailemaan call-optioiden kanssa (ellei tarvitse juuri vipua) tällaisina aikoina. Koska turbulentteina aikoina market maker kilpailua on vähemmän ja riskit ovat korkeammalla, SIG pääsee pyytämään korkeampaa katetta call-optioistaan.

En sanoisi, että juuri dipin mahdollisuus pienenee, mutta ylipäätänsä Teslan osakkeen hintaliikkeet pienenevät sekä ylös- ja alaspäin sitä mukaan kun market makereillä pienenee myytyjen call-optioiden positio ja sitä kautta deltahedgaustarve. Silloin on vähemmän gamma-riskiä, jolloin ne joutuu jatkuvasti tekemään pienempiä deltahedgauksia siihen suuntaan mihin hinta liikkuu. Sillä ei myöskään ole väliä onko nää call-optiot myyty $300 hinnassa vai $700 hinnassa. Jos strike price on sama niin tuo $300 hinnassa myydyn call-option delta on jo ehtinyt nousta samalle tasolle kun mitä $700 hinnassa myyty call-optiolla on ja siten se on hedgattu ihan yhtä isolla määrällä osakkeita.

0
0
11.2.2020 - 21:23 #31533

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207

Fiilismieheltä kyllä kova betsi!

En ymmärrä kyllä puhetta yliarvostuksesta, kun katsoo edes 4 vuotta eteenpäin. Kun Tesla on saanut nostettua giga Berlinin, Shanghain ja varmaankin Texasin sinne noin keskimäärin 500 000 suunniteltuihin lukuihin. (voivat toki nousta isommiksikin, mutta en usko neljän vuoden päähän isompia lukuja, kun ramp kestää). Olennaista on, että kaikki valmistettavat autot tulevat olemaan niitä autonvalmistajien rahantekokoneita, eli kallista SUV tä, kallista Pick Upia ja Teslan tapauksessa myös Model 3 tuo hyvin rahaa kalliimman luokan sedanina. Niin ja Semi, Roadster, S ja X ovat tyyriitä kovilla katteilla. 

ASP tulee näillä noin 2 miljoonalla autolla olemaan helposti noin 60 000. Pick up, model y, Roadster, Semi ovat kaikki korkeamman ASPn autoja verrattuna Model 3 : een. Pick up voi yllättää vielä lisävarustuksineen (aurinkokennot quad jne)

2 miljoonaa * 60k on 120 miljardia. Käyttökateprosentti tulee varmaankin nousemaan reilusti, kun tulee kallis SUV, kallis pickup ja superauto.FSD take rate noussee, ehkä kahdestakymmenestä vähintään 35 pinnaan, kun Fsd jo toimii vähintäänkin ns "Feature Complete". Myös muu softa myynti tuo lisäkatetta (kiihtyvyys paketti plus muut). Käyttokate voisi olla jopa 30 pinnaa, kun FSD pakettien myynti plus muu softapakettimyynti päästään tulouttamaan. Ehkä vähintäänkin 25 pinnaa, koska nyt ollaan jo 22 pinnassa (ilman FSD tuloutusta, kalliissa Kaliforniassa pääasiassa sedania myyden. Joka vielä ensimmäinen massatuotettu. Kalliilla logistiikkakustannuksilla ja ilman kummoisia skaalaetuja)

Ja 30 pinnaa kertaa 120 olisi 36 miljardia käyttökatetta. Aika lähellä jo Toyotaa, jolla 49 miljardia. 25 pinnallakaan ei oltaisi kovin kaukana. Ja kun huomioon otetaan, että Tesla todennäköisesti edelleen jatkaisi kasvamistaan. Energialla, Tesla Networkilla ja uusilla tuotteilla.

Eli pointti, että Tesla rakentaa nyt kolmea ja kohta neljää tehdasta samanaikaisesti tuoden niitä Cash cow malleja. On yllättävän nopeaa tämä kate kovalla tasolla kun aloittaa tuottavimmista malleista ja myy niihin ekstrana älyttömän hyväkatteista softaa. 

Plus kasvua näköpiirissä vielä älyttömästi uusien tuotteiden, Energian, softa myynnin ja Networkin myötä. 

Mielestäni halvalta näyttää kun aikajänne miten asiaa katsoo on hieman pidempi. 

 

0
0
11.2.2020 - 22:54 #31538

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207

Teslan 2024, 2 miljoonan automyyntiolettamassa keskeisenä arvona on Cybertruck. Se on mielestäni aliarvioitu. Koitan perustella.

Potentiaali konkretisoitu omakohtaisesti kun tuli laitettua tilaus sisään, aion siis aivan vakavissani sen ostaa ja en ole mitenkään erityisen hyvätuloinen ja käyn töissä Helsingin keskustassa. Ja nyt ajan vanhalla ehkä 10k arvoisella 5 sarjan BMW:llä. 

Cybertruck puhuttelee eikä jätä kylmäksi. Se on niin erilainen ja korkean differentaation mielenkiintoinen Tuote, että Tesla voi pyytää siitä isompia hintoja mitä muuten. Esimerkiksi en olisi ikinä uskonut, että voisin laittaa 70k euroa autoon (arvioin Suomen hinnaksi keskimmäiselle awd vaihtoehdolle kera FSD:n). 

En usko, että Cybertruckin kohdalla kilpailijat ihan heti tekevät saman näköistä samoilla ominaisuuksilla, joka voisi aiheuttaa katteenlaskupainetta. Tesla voi siis pyytää kovia keskimääräisiä hintoja hyvillä marginaaleilla pitkälle hamaan tulevaisuuteen. Varmaan ASP voisi olla about 60 000 (laskin painotetun keskiarvon tiedetysta tilausmixista ja lisäsin 10 000 eri lisävarusteita mitä varmaankin tulee vielä paljon + fsd pakettiosuutta). Mutta miksi ihmeessä joku ostaisi Cybertruckin muutakuin erilaisuuden, näyttävyyden jne. vuoksi. Näen mm. seuraavia etuja.

Käyttöikä ja arvon säilyminen. Ruostumaton teräs tekee autosta pitkäikäisen. Tesla on sanonut suunitelmakseen miljoonan mailin akun. Sähkömoottori on myös kestävä toimintatapansa vuoksi (sähkömagnetismiin perustuva, ei synny kitkaa ja lämpöä melkein lainkaan verrattuna polttomoottoriin). Nämä tekijät yhdessä tekevät Cybertruckista todella pitkäikäisen. Cybertruck saa myös jatkuvat OTA päivitykset, sen softa tulee olemaan aina ajan tasalla.

Hieman pidemmällä tähtäimellä  myös tämä itseajavuus tulee OTA päivityksenä. Olisi iso arvo, jos Cybertruckin voi laittaa tienaamaan Tesla Networkkiin (vaikka tähän pisteeseen päästäisiinkin vasta 10 v kuluttua Suomessa). Omat kamppeet olisi helppo lukita tienaamisajaksi lavalle lukittavan katteen alle. Cybertruckin voisi käyttää myös isomman tavaran rahtaamisessa, myös Tesla Networkissa. Tämä voi hyvin olla toiveajattelua Suomen ilmastossa, mutta näen tässä optioarvoa. Uskon että noin 4 vuoden tähtäimellä  voi hyvinkin tulla pettymys kehityksen nopeuteen, mutta Pidemmällä 10 vuoden jänteellä tämä kehitys voikin taas sitten jo yllättää. Toki voi olla, että joudun päivittämään tietokonetta jos neuroverkko ei enää pyörikkään hw3:lla (toivon tosin Cybertruckin saavan hw4 laitteiston). 

Kestävyys ja alhaiset käyttökustannukset. Esityksessä ovea lyötiin lekalla, ei mitään vaikutusta, parkkipaikalla ei tarvitse pelätä ovien iskuja. Kun ei ole maalipintaa niin ei tarvitse paikkamaalailla. Ikkuna hajosi esityksessä, mutta tämä ei poista sitä tosiseikkaa, että lasi tulee olemaan normaalia huomattavasti vahvempaa tekoa. Lasin ja korin pitäisi pystyä pysäyttämään 8mm luoti. Poliisiautoksi täydelliset speksit ja useampi  poliisilaitos näitä jo tilailikin.

Korin maalittomuus on etu metsästäjille ja Off road ajajille, kun ei tarvi pelätä maalipinnan puolesta. Samoin työmailla tämä on hyödyksi, kun kipinät ja kivet lentävä. 

Monipuoliset käyttömahdollisuudet. Olen aiemmin kulkenut hirvimetsällä, tämä Cybertruck olisi täydellinen auto metsästykseen, kun se ei hiljaisen käyntinsä vuoksi pelota passiin mennessä riistaa pois. Hirvi myös menisi kätevästi lavalle (vinssi vielä lisävarusteeksi). Offroad mahdollisuudet tulisivat myös oikeaan tarpeeseen, kun pitäisi päästä mahdollisimman lähelle kaadettua hirveä. Ja vaikka en  menisikään metsälle niin tällä optioarvolla on yllättävän iso psykologinen merkitys. 

Markkinointiin. Cybertruckiin on hyvä laittaa firman tarrat, ihmiset taatusti lukevat ne. 

Työvälineeksi. Cybertruckista saa sähkön ja ilmanpaineen. Sen lavalle voi laittaa mitä vain. Kantokyky ja lavan koko olivat sitä luokkaa, että on jo oikeasti hyödyllinen juhta. 

Vetojuhdaksi. On hyvä optio vetää kärryä tai asuntovaunua, vaikken sellaisia vielä omistakaan.

6 istumapaikkaa. On tilaa koko perheelle (ja mahtuu perheenlisäystäkin). 

Lava on kuin iso lukittava tavaratila. Melkein kolme neliötä, on kerrostalon pienehkön  häkkivaraston kokoinen jo. 

Retkeilyoptiot. Hyvä lähteä  grillikatos option valitsemalla retkille. 

Ajaton muotoilu. Muut autot jo näyttää vanhoilta ja tylsiltä. 

FIrmat ja urakoitsijat vielä innostuvat. Halpa huoltaa kun ei öljynvaihtoja ja vähän liikkuvia osia. Halpa tankata. Kaivinkoneurakoitsijan helppo heittää kauha kyytiin ja viedä koneen luo suolla. Alv vähennys firmalle. 

Niin ja se aurinkopaneeli. Olisi aika hienoa jos suuren osan ajokilometrejä saisi auringosta. Ilmeisesti oli jopa parikymmentä km päivässä, mitä pystyisi tuottaa. Ehkä enemmänkin satelliittityyppisella ratkaisulla. Laskisi kayttökustannuksia entisestään  

Volyymit on Amerikan pickup markkinoilla uskomattomat. Reilu 700k f150, Ramia ja Silveradoa myös paljon. Yhteensä pick upeja pelkästään noin 2.5 miljoonaa vuodessa. Ei ole mielestäni kaukaa haettu, että Tesla pystyisi osaa tästä markkinasta valloittamaan. 10 prossaa olisi 250k. Cybertruck myös houkuttelee paljon muitakin ostajia, sellaisiakin jotka ostavat sen enemmän vaikka blade runner muotoilun vuoksi. Tai halusta erottautua massoista ja omistaa jotakin coolia. Tai vain tarvitsee tube kanavalleen seuraajia.Tai vain haluaa käytännöllisen ja kestävän perheauton. Laajalta rintamalta, ehkä pelkästään USA:ssa voi helposti tulla toiset 250k ostajaa.

Ja tätä Cybertruckkia myydään ulkomaillekin. Täältä voisi tulla ehkä toiset 250k. Ehkä kokonaisvolyymi 750k, kun ihmiset tajuavat miten halpa suhteessa ominaisuuksiin (plus halu erottua).

Tämä tulee olemaan niin viraali kun se kulkee tuolla kaduilla ja sitten vielä kaikki tubettajat mainostavat sitä ilmaiseksi. Netti täyttyy kaikenlaisilla ilmaisilla testailu videoilla, missä cybertruckilla tehdään ties mitä. Ja lehdetkin varmasti vielä uutisoivat tästä autosta ja paljon.Miten niin isolla julkisuudella ei voisi olla myyntiä edistävää vaikutusta? Kun speksitkin ovat vielä kohdallaan.

 

0
0
12.2.2020 - 14:30 #31587

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Roope1248 kirjoitti:

Cybertruck puhuttelee eikä jätä kylmäksi. Se on niin erilainen ja korkean differentaation mielenkiintoinen Tuote, että Tesla voi pyytää siitä isompia hintoja mitä muuten.

Puuttumatta sen enmpää Tesla-bulliuteen, niin ihmettelen kuika kukaan voi hehkuttaa tuotetta jota ei ole ikinä edes nähnyt noin kovasti. Kunnon kuviakaan tuotteesta ei edes ole, suurin osa on 3D ohjelmistolla tuotettuja sketchi kuvia. Ja teknisiä tietoja ei ole riittävästi saatavana. Jotain suuntaviivoja kyllä.

https://www.tesla.com/fi_fi/cybertruck

" Kaikki kokoonpanot ovat määrityksiltään tarkoitettu vain Yhdysvaltain markkinoille. Maailmanlaajuisille markkinoille soveltuvat määritykset kehitetään myöhemmin kysynnän perusteella. "

 

Roope1248 kirjoitti:

Työvälineeksi. Cybertruckista saa sähkön ja ilmanpaineen. Sen lavalle voi laittaa mitä vain. Kantokyky ja lavan koko olivat sitä luokkaa, että on jo oikeasti hyödyllinen juhta. 

Vetojuhdaksi. On hyvä optio vetää kärryä tai asuntovaunua, vaikken sellaisia vielä omistakaan.

6 istumapaikkaa. On tilaa koko perheelle (ja mahtuu perheenlisäystäkin). 

Lava on kuin iso lukittava tavaratila. Melkein kolme neliötä, on kerrostalon pienehkön  häkkivaraston kokoinen jo. 

Retkeilyoptiot. Hyvä lähteä  grillikatos option valitsemalla retkille. 

Mitä uutta tuossa listassa on verrattuna nykyisiin pick-up autoihin? Ja eikähän kohta esim. Isuzulta (D-MAX), Toyotalla (Hi-lux) ja Nissanilta (Navara) tule kohta sähkö pick-up:it, kun esim. Nissanilla on jo sähköllä toimiva pakettiauto. https://www.nissan.fi/ajoneuvot/henkiloautot/e-nv200.html

Sähköä (230 Vac) ja ilmanpainetta (8 bar) saa jo nykyisin joka autosta, jos niin haluaa. http://dynawatt.fi/

Ennen kuin tilaat sen asuntovaunun tai kärryn, niin koita ensin selvitää mikä on Teslan vetokyky EU alueella.

 

Roope1248 kirjoitti:

Ajaton muotoilu. Muut autot jo näyttää vanhoilta ja tylsiltä. 

 

Ajaton? Suoraan 70-luvulta ja osin joillakin merkeillä 1980-lukulaista kammottavaa muotoilua, joka onnekis jäi sinne viime vuosituhanelle.

Jotain tuttua ja yhtenäistä muotoilua Teslan kanssa:

https://rmsothebys-cache.azureedge.net/8/0/e/b/5/e/80eb5e8150f8cae58619…

https://hips.hearstapps.com/roa.h-cdn.co/assets/16/04/1453917824-09.jpg…:*

Vertaa

https://www.autoalanverkkopalvelu.fi/julkaisujarjestelma/julkkaridata/N…

Tuo DMC:n DeLorean on muuten sekin tehty rosterista (ruostumaton teräs) ja silti sen korin ei tarvitse olla aivan kantti x kantti kuten Teslan kori on.

 

Roope1248 kirjoitti:

FIrmat ja urakoitsijat vielä innostuvat. Halpa huoltaa kun ei öljynvaihtoja ja vähän liikkuvia osia. Halpa tankata. Kaivinkoneurakoitsijan helppo heittää kauha kyytiin ja viedä koneen luo suolla.

Et ole tainut koskaan tehdä maansiirtotöitä? Saati käyttänyt kaivinonetta? Tai käynyt maansiirtotyömaalla?

Ei paljon öljynvaihdon pois jäänti paina, jos Tesla maksaa 70 k€ ja Isuzu DMAX vain 26 k€. Erotuksella 44 k€ taitaa vaihtaa öljyt Isuzuun muutamankin kerran. Ja jos täysin hajoaa, niin voihan ostaa uuden Isuzun ja silti on halvempaa kuin Teslan hankinta. Jos tätä liiketaloudelliselta kannalta katsoo, kuten koneyrittäjän pitää tehdä.

0
0
12.2.2020 - 16:36 #31596

madgecko

+56
Liittynyt:
16.1.2020
Viestejä:
209
Roope1248 kirjoitti:

Ajaton muotoilu. Muut autot jo näyttää vanhoilta ja tylsiltä. 

Teslalla on ollut ongelmia korin osien taivutuksissa. Tällä uudelle muotoilulla vältetään ongelmat. Elon on nero, kun se myy tämän ihmisille hienona muotoiluna. 

0
0
12.2.2020 - 17:14 #31598

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207

Olen itseasiassa tästä samaa pohtinut, että on nerokasta brändätä kantikas metallilevyistä koostettu (näin helppo ja halpa valmistaa) auto Cybertruckiksi. 

Mielestäni yksinkertainen on kaunista ja ajatonta (kolmio käytännössä). Ajattomuus tulee mielestäni konkretisoitumaan siinä, että Teslan ei tälle tarvitse faceliftejä tehdä pitkiin aikoihin, muotoilu kun on lähtenyt enemmänkin liikkeelle siitä, että kolmio antaa hyvän jäykkyyden ja mahdollistaa eksoskeletonin tekemisen helposti. Säästyy rahaa, kun ei tarvi koko aikaa muuttaa ulkoasua. 

Tottumistahan näin erilainen muotoilu vaatii, näytti itsestäkin alkuun todella oudolta, nyt ei enää kun jo hieman tottunut. Tämä sama reaktio vaikuttaa olevan selkeä "pattern", mitä netin keskustelupalstoja lukenut. Ylipäätään ihmisluonnolle ominaista vierastaa erilaista. Mutta kun on totuttu näkemään riittävän usein onkin jo normaalia. 

Näin ollen voisi ennustaa, että tämä myynti ei heti ole lähelläkään potentiaalia, kun ihmiset eivät vain ole tottuneet noin erilaiseen muotoiluun. Sen jälkeen kun näitä alkaa näkeä liikenteessä enemmän, kaverit ostaa jne. Sitten ihmisten silmä alkaa tottua ja myyntiluvut kohoamaan kohti sitä potentiaalia. 

 

 

0
0
12.2.2020 - 17:51 #31603

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207

Isä ollut kaivinkoneyrittäjänä sekä kojepajayrittäjänä melkein koko elämänsä. Nuorena tuli oltua näissä hommissa mukana, huoltamassa kaivinkonetta, hitsaamassa dumbberin lavaa jne. Cybertruck olisi ollut kätevä. Se on toki sen verran kallis, että moni yrittäjä mieluummin ottaa jonkin halvemman vaihtoehdon.

Mutta veikkaan, että aika monella yrittäjällä tulee varaa olemaan, erityisesti Amerikassa. Moni voi myös laskea sen, että näillä on iso jälleenmyyntiarvo. Firmalle saa ison vähennyksen ostaessa kalliilla. Nämä saa poistaa isoilla prosenteilla säästäen veroissa (etenkin Amerikassa). 

Mutta Cybertruck on siitä mielenkiintoinen, että se on myös muutakin kuin työauto. Se on perheauto, off road auto, työauto, ehkä myös hieman hummer tyylinen machoiluauto ja viimeisimmän teknologian futuristinen auto. Se on myös niin Polarisoiva muotoilultaan, että synnyttää keskustelua esimerkiksi täällä.

Tämä Polarisoiva muotoilu on markkinointi ja pr mielessä hyvä, sillä luo niin paljon puhetta ja julkisuutta. Ostopäätöksiinkin sitten sysää, en ole ainut joka tähän hurahtanut. Varmasti pärjäisin periaatteessa vaikka julkisilla kulkuneuvoilla vaikka perhettäkin on. Voisinhan lainata tarpeen tullen autoa tai vuokrata jne. Mutta tällä cybertruckillahan pääsee käymään metsä palstalla kätevästi off road ominaisuuksien ansiosta (Ei ole tietä vaan erittäin huono ura). Mieli hauskasti keksii kaikenlaisia käyttötarpeita, kun on syntynyt halu ostaa jokin Tuote.

 

0
0
12.2.2020 - 17:51 #31604

Artsipappa

+2036
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1900

Kovia oletuksia. Odotetaan nyt ensin että saavat ensimmäiset autot markkinoille. Ja pitää muistaa että ei tämä ole mikään halpa auto. 

0
0
12.2.2020 - 18:03 #31606

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207
Artsipappa kirjoitti:

Kovia oletuksia. Odotetaan nyt ensin että saavat ensimmäiset autot markkinoille. Ja pitää muistaa että ei tämä ole mikään halpa auto. 

Veikkaan, että tässä lyhyellä tähtäimellä myynti ei vielä aivan niin hyvin vedä, kun ihmisillä kestää tottua muotoiluun. Varauksia on kuitenkin ilmeisesti noin 500 000, varausmaksu toki halpa. Antaa kuitenkin indikaatiota. Ja jos tottumisteoria pitää paikkaansa, niin moni vielä muuttaa mieltään ja laittaa tilauksen sisään. Varsinkin kun alkaa näkyä kaduilla.

Cybertruck on halvempi mitä luulisi. Se alkaa samasta mitä Model 3. Toki on sitten 500 mailin 70k maksava versio. Mutta perusmalli on vain sen 40k jolla 250+ mailia. 6 istumapaikkaa jne. Ei toki tämäkään halpa, mutta monella on väärä mielikuva että tämä olisi ihan hummerhinnoissa. 

0
0
12.2.2020 - 18:09 #31607

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
madgecko kirjoitti:

Teslalla on ollut ongelmia korin osien taivutuksissa. Tällä uudelle muotoilulla vältetään ongelmat. Elon on nero, kun se myy tämän ihmisille hienona muotoiluna. 

Nimenomaan. Toki osoittaa Muskilta hyvää ongelmanratkaisukykyä. Kun ei osata, niin tehdään siitä etu (muotoilu). Tosin kyllähän tähän samaan ratkaisuun on Suomalainen insinöörikin turvautunut 1970-luvulla, kun ns. Niitti-koppi Sisu (tai nakkikoppi) julkaistiin.

https://www.sisua.net/gallery3/var/albums/un-proto/Muita%20kuvia/kalkku…

DMC:n osasi jo 1980-luvun alussa taivuttaa rosteria DePatheran koriin. Ei hirveästi, mutta kuitenkin sen verran että autolla oli jopa muotoija eikä ollut aivan kantti x kantti.

Toki kauneus on katsojan silmissä. Mutta mielesätni tuo on Tesla on ihan hirveän näköinen.

0
0
12.2.2020 - 18:11 #31609

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Roope1248 kirjoitti:

 Ajattomuus tulee mielestäni konkretisoitumaan siinä, että Teslan ei tälle tarvitse faceliftejä tehdä pitkiin aikoihin,

Kyllä face-liftiä aina tarvitaan. Kuka vaihtaisi vanhan auton täysin saman näköiseen uuteen autoon? Mutta kun autoon tehdään face-lift, niin vanha auto menee vaihtoon ja kaupasta saa tilella uuden mallin. Siksi face-lift tehdään 3-5 vuoden välein.

0
0
12.2.2020 - 19:21 #31613

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207

"kaikki kokoonpanot ovat määrityksiltään tarkoitettu vain Yhdysvaltain markkinoille. Maailmanlaajuisille markkinoille soveltuvat määritykset kehitetään myöhemmin kysynnän perusteella. "

Tää ois kyl mielenkiintoinen tietää mitä tarkoittaa käytännössä. 

Pelkasikö Tesla että on niin pieni kysyntä Euroopassa, esim. Suomessa, että ei kaikkia malleja myydä. Laitetaan tää ehto niin saadaan pelivaraa ilmoittaa, että niistä kolmesta eri mallista vaikka vain yhtä tuodaan Eurooppaan tai kahta. 

Jos kysyntä Euroopassa on hyvä, niin voitaisiin tuoda vaikka kaikkia kolmea eri mallia. 

Tai sitten Eurooppaan vietäviä malleja voitaisiin muokata. Yksi olisi esimerkiksi, että tehdään hieman pienempiä versioita Eurooppaan, kun täällä on niin pienet parkkipaikat ja tiet. 

Veikkaan, että kun Euroopassakin on ollut riittävän kova kysyntä näille malleille, niin tuodaan samanlaista mallivalikoimaa mitä Amerikassakin. 

 

0
0
12.2.2020 - 19:27 #31614

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Roope1248 kirjoitti:

Veikkaan, että kun Euroopassakin on ollut riittävän kova kysyntä näille malleille, niin tuodaan samanlaista mallivalikoimaa mitä Amerikassakin.

Veikkaan että Jenkki versus Euro malleissa on eroja. Johtuu ihan siitä, että näillä mantereilla on eri lainsäädäntö ja määräykset autojenkin osalta. Helppona esimerkkinä, Jenkkien SAE hyväksyttyjä valoja ei hyväksytä EU alueella, pitää olla ns. E hyväksyntä (ECE-R). Myös turvavarusteissa, auton teknisissä massoissa, jarruissa, rengastuksessa jne on eroja.

Edellinen tarkoittaa, ettei noille Teslan sivuilla olevilla Jenkkien teknisille tiedoille voi antaa kovin suurta painoarvoa. Esim. kantavuuskin sattaa muuttua (akselipainot).

Laitappa googleen hakusanat "ece-r"

0
0
12.2.2020 - 19:30 #31615

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207
Tinggeli kirjoitti:

 

Roope1248 kirjoitti:

 Ajattomuus tulee mielestäni konkretisoitumaan siinä, että Teslan ei tälle tarvitse faceliftejä tehdä pitkiin aikoihin,

 

Kyllä face-liftiä aina tarvitaan. Kuka vaihtaisi vanhan auton täysin saman näköiseen uuteen autoon? Mutta kun autoon tehdään face-lift, niin vanha auto menee vaihtoon ja kaupasta saa tilella uuden mallin. Siksi face-lift tehdään 3-5 vuoden välein.

 

Joo tää on tietenkin totta, että face lift on keino saada jatkuvaa myyntiä. Ja jatkuu kyllä varmasti. Sinänsä auto voi toki olla ajattomampi tai johonkin trendiin tarttunut.

Mutta joka tapauksessa on huono business jos autoja ei ikinä uusittaisi. Tää tulee hieman kyllä muuttumaan kun siirrytään autonomiseen aikaan, auto voidaan ostaa palveluna - jatkuva tulo tätä kautta, siivu Networkin omistajalle. Jos tämä Networkin omistaja tekee myös autot, niin sillä on Insentiivi tehdä autoista  pitkäikäisempiä - etenkin jos aikoo pitää omaa fleettiä. 

0
0
12.2.2020 - 19:47 #31617

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207
Tinggeli kirjoitti:

 

Roope1248 kirjoitti:

Veikkaan, että kun Euroopassakin on ollut riittävän kova kysyntä näille malleille, niin tuodaan samanlaista mallivalikoimaa mitä Amerikassakin.

 

Veikkaan että Jenkki versus Euro malleissa on eroja. Johtuu ihan siitä, että näillä mantereilla on eri lainsäädäntö ja määräykset autojenkin osalta. Helppona esimerkkinä, Jenkkien SAE hyväksyttyjä valoja ei hyväksytä EU alueella, pitää olla ns. E hyväksyntä (ECE-R). Myös turvavarusteissa, auton teknisissä massoissa, jarruissa, rengastuksessa jne on eroja.

Edellinen tarkoittaa, ettei noille Teslan sivuilla olevilla Jenkkien teknisille tiedoille voi antaa kovin suurta painoarvoa. Esim. kantavuuskin sattaa muuttua (akselipainot).

Laitappa googleen hakusanat "ece-r"

Joo varmasti jotain pieniä eroja on, johtuen lainsäädännöstä. Mutta uskon, että ei nämä speksit hirveästi muutu. cybertruckilla pystyy Euroopassakin vetää kärryä jos siltä tuntuu. Tai laittaa lavalle tavaraa. Mutta katsotaan minkälaiset speksit tarkentuu eurooppaan, parissa vuodessahan nämä tarkentuu. 

Tuli mieleen yksi esimerkki, jalankulkijoiden turvallisuus. Tämähän Euroopassa otetaan isommin huomioon, kun Amerikassa ei niinkään. Tähän voi olla, että Tesla joutuu jonkinlaisia ulkoisia turvatyynyjä kehittelemään (jotka laukeaisivat kamerasignaalista). Tai sitten jotain pehmeämpää materiaalia laittamaan puskuriin, tai sitten tekemään parempaa crumple zonea tai sitten vain kehittämään sensoreihin pohjustavaa turvallisuusmekanismia. Saa nähdä. 

0
0
12.2.2020 - 22:17 #31621

DeJargon

+151
Liittynyt:
4.2.2020
Viestejä:
197

Nyt kun täällä jo unelmoidaan uusista julkaisemattomista Teslan malleista ja maailmanvalloituksesta niin kannattaa ihan kurkata mikä on tilanne Norjassa 2020.

https://insideevs.com/news/397255/norway-january-2020-plugin-car-sales/

Onkohan kenties pudotuskilpailu jo alkanut ja tutut merkit jyräävät markkinat? Kattava jälleenmyyjäverkosto noilta isoilta merkeiltä löytyy ja huollot myös sekä vaihdossa tulevasta polttiksestakin hyvitetään. Ihan normaalia autokauppaa heillä, niin on toimittu jo vuosikymmenien ajan.

Suomessakin saa jo kohta turvallisen  sähköllä toimivan Volvonkin alta 63k€.

https://tekniikanmaailma.fi/volvon-ensimmainen-sahkoauto-xc40-recharge-…

Tesla on omanlaisensa auto omassa segmentissään, muttei oman ennustuksen mukaan koskaan pysty haastamaan isoja toimijoita koskapa heillä on infra valmiina ja tehtaitakin joka mantereella. Vaikka auto olisi teknisesti kuinka himmeleitä täynnä niin normikuluttajalla painavat monet asiat paljon enempi kun valinnan aika tulee ja lompakkoa on avattava yli 60k€ edestä. Näitä normikuluttajia on se hatusta vedettynä 90% auton ostajista, loppu 10% jaetaan sitten kaikkien erikoisuuksien kesken. Norja on poikkeus sähköautoilun osalta tukien vuoksi ja toisaalta rahaa tuntuu porukalla olevan reilusti käytettävissä.

Täysin autonomisesti kulkevia autoja joissa todellinen autopilotti ei pariin vuosikymmeneen tule olemaan ellei tieverkostoa tehdä noiden autopilottien ehdoilla ja talvella tuskin toimii sittenkään.

Olen ikävä realisti jolla shortsit Teslassa, pirteitä poikkeuksia nuo Teslan autot mutta liiketoiminnallisesti konsepti on todella kuralla ylintä johtoa myöten. Jotenkin tuntuu  että jenkkihype puree Suomessakin ja sitten ollaan ne liki tonnin laput silmillä katkeraan loppuun asti.

Toivotan minäkin onnea kaikille Teslaan sijoittaville, koska kyyti on huimaa olipa suunta alaspäin tai ylöspäin :D  Jos oma shorttipositio käryää savuna ilmaan niin olen sen ansainnut, enkä siitä syytä muita : olinpahan sitten perusteellisen väärässä jos noin käy.

 

 

 

 

0
0
12.2.2020 - 22:55 #31623

Artsipappa

+2036
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1900
Roope1248 kirjoitti:
veikkaan, että tässä lyhyellä tähtäimellä myynti ei vielä aivan niin hyvin vedä, kun ihmisillä kestää tottua muotoiluun. Varauksia on kuitenkin ilmeisesti noin 500 000, varausmaksu toki halpa. Antaa kuitenkin indikaatiota. Ja jos tottumisteoria pitää paikkaansa, niin moni vielä muuttaa mieltään ja laittaa tilauksen sisään. Varsinkin kun alkaa näkyä kaduilla.

 

Varaukset ei anna mitään oikeaa kuvaa todellisista ostajista. Se oli todella nerokasta Muskilta kylläkin. Saa palstatilaa ja uutisia missä 500k ihmistä varannut auton. Samalla sai 50 000 000 ilmaista lainaa. Väittäisin että murto-osa varaajista lopulta auton ostaa

0
0
12.2.2020 - 22:58 #31624

Erik

+110
Liittynyt:
3.1.2017
Viestejä:
227

DeJargon, Teslan toimitukset aina kvartsien päättymisien jälkeisinä aikoina heikot. Kvartsin aikanakin saattaa olla 70 % toimituksista vikan kuukauden aikana. Euroopassa taitaa heitellä maakohtasesti vielä enemmän kuin USAssa. 

EDIT: Artsipapan kanssa samaa mieltä - Elon on kohtalaisen nerokas markkinointimies. Jatkuvasti lisää ilmaista lainaa "ehkä" asiakkailta. 

0
0
12.2.2020 - 23:45 #31626

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Artsipappa kirjoitti:

Samalla sai 50 000 000 ilmaista lainaa. Väittäisin että murto-osa varaajista lopulta auton ostaa

Kuinkahan moni varaajista on sijoitusmielessä liikkeellä. Jos joku oikeasti haluaa auton ja jono on pitkä kuin nälkävuosi, voiko joku alemman varausnumeron omaava myydä oman paikkansa jonossa?

0
0
12.2.2020 - 23:51 #31627

DeJargon

+151
Liittynyt:
4.2.2020
Viestejä:
197
Erik kirjoitti:

DeJargon, Teslan toimitukset aina kvartsien päättymisien jälkeisinä aikoina heikot. Kvartsin aikanakin saattaa olla 70 % toimituksista vikan kuukauden aikana. Euroopassa taitaa heitellä maakohtasesti vielä enemmän kuin USAssa.

https://twitter.com/AcidGorilla/status/1227614330860056576/photo/1

Rekisteröinnit heitellyt Norjassa jo useamman kvartaalin. Linkin aloituksessa on myös kommentit E-Tron vs. Tesla.

Ajelin pari vuotta sitten keväällä Hesasta Tampereelle kun Tesla ensin meni alkumatkasta ohi ja tuli sitten perä edellä juuri ennen Tamperetta vastaan, ilmeisesti alkoi sähköt olla finiitto. Ihmettelin että onko kuski kännissä kun auto ei pysynyt omalla kaistallaan. Sitten hoksasin että kaveri vältteli nastarenkaiden hakkaamia uria kun rengasmelu oli ilmeisesti Teslan kopissa ns. helvetillinen :-)

0
0
13.2.2020 - 00:33 #31629

Junas

+199
Liittynyt:
24.1.2020
Viestejä:
162

Kuten VW:n CEO juuri hiljattain toi esille niin E-Tronia on aivan pakko saada kaupaksi ja paljon. Tilanne vielä korostuu kun VW:n oma massamalli ID.3 myöhästyy niin pahasti. Toivottavasti VW lopulta onnistuu tavoitteissaan, koska se vaikuttaa olevan Teslan lisäksi ainoa länsivalmistaja jolla on uskottava strategia sähköautoihin liittyen (oman akkutuotannon suunnitelmat, tehdas pelkille sähköautoille, jne.). Tilanne on toki pakkorako, koska jokaisen sähköauton myyminen tänä vuonna VW-konsernin kohdalla vähentää yli 10000€  edestä yhtiön sakkomaksuja. Laskelma perustuu nykyiseen 122g/km keskipäästöön ja 95g/km sakkorajaan, eli 1 myyty sähköauto antaa mahdollisuuden myydä suunnilleen 4 polttomoottoriautoa ilman päästösakkoja (122g * 4 / 5 = 97,6g/km). Tuolla 122g/km tasolla pysyessään päästösakko on VW:n tapauksessa 2525€ per auto jossei myyty mallijakauma muutu. Tämän takia tullaan näkemään suuria toimituseriä nyt alkuvuodesta monessa muussakin maassa. Muutenkin panostus sähköautoihin ja hybrideihin on nykytilanteessa elinehto vanhoille autovalmistajille tuon sakkosysteemin myötä. 

Mitä kilpailutilanteeseen tulee niin jokainen Teslaa seuraava tietää, että Euroopan toimitukset ajoittuvat aina kvartaalien viimeisille kuukausille. Kvartaalien ensimmäisen kuukauden aikana ei saavu rahtilaivoja Eurooppaan joten autoja on haastavaa myydä tyhjästä inventaariosta. Hieman keskustelupalstoja tutkimalla löytää myös tiedon, että useissa Euroopan maissa ihmiset eivät ole vieläkään saaneet edes marraskuussa tilattuja autojaan. Kaliforniassa Model 3:n odotusajat ovat tällä hetkellä 3kk luokkaa sen takia, että alkukvartaalin tuotanto menee Eurooppaan&Aasiaan. Teslan ongelma ei ole kilpailijat vaan oman tuotannon 50% vuosikasvuvauhti joka ei riitä mihinkään tällä hetkellä. Tässä olisi minun shorttiteesini jos tätä shorttaisin. Miksi kapasiteettia ei saada nostettua vauhdikkaammin?

Rahtidatasta on viime päivien aikana saanut melko luotettavan näkyvyyden, että Teslan 2020/Q1 tulee olemaan minimissään 2019/Q4 tasolla toimitusmäärien osalta vaikkei Kiinan uutta tuotantoa ja mahdollisia Model Y -toimituksia huomioida. Tämän kvartaalin aikana on tähän mennessä datassa 12kpl Tesla-rahtilaivoja ja viime kvartaalissa niitä oli yhteensä 16kpl. Lisäksi Model 3:n jenkkiversion tuotantoa&toimituksia jatkettiin poikkeuksellisesti tammikuun alkupuolella kun osa vuoden loppuun luvatuista autoista ei ehtinytkään valmistua joulukuussa. Normaalisti jenkkeihin menevä tuotanto ajoitetaan vasta kvartaalin loppupuolelle joten tämä huomioiden laivojen määrä tässä vaiheessa kvartaalia on aika mielenkiintoinen kokonaisuutta ajatellen. Jossei kovin montaa laivaa uppoa niin toimitusmäärät saattavat jälleen kerran yllättää analyytikot. Onhan näiden rahtidatojen googletus melko työlästä kun arvatakin voi. 

Niitä shortteja on pakko nykytilanteessa ymmärtää jotka perustavat teesinsä osakkeen valuaatioon. Näistä kilpailijoista ja "pudotuspelistä" puhuvien juttuja sen sijaan on vähän vaikeampi ottaa tosissaan. Netti on kyllä siitä kiva paikka, että jokainen takuuvarmasti löytää juuri sellaisia uutisia ja tilastoja kuin haluaa lukea.

0
0