Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku?

3.2.2020 - 21:34 #30871

Onkija

+128
Liittynyt:
31.10.2019
Viestejä:
201
Junas kirjoitti:
Onkija kirjoitti:

Tesla on atm +20% ($ 781 per osake) lennossa. Ennen kesää poksuu.

Onko mietteitä miksi kurssi nousee? Rehellisesti sanottuna mieluummin ottaisin tasaisen hitaan nousun kuin jotain tällaista.

Sanoisin, että Teslalla on vielä kuherruskuukausi käynnissä. Tesla on nyt kahdella viimeisellä osarillansa osoittanut bearit vääräksi. Näin olen, moni analyytikko on pakotettu nostamaan Tesla target hintaansa ja ihan aiheesta. Imo Teslan funda arvo on varmaan jossain $ 350 – 450.  Tämä on paljon korkeampi, kun monen analyytikon target hinta oli/on. Lisäksi shorteilla ovat palaneet näpit. Toisessa laidassa on sitten nämä Tesla bullit, jotka nyt kilpailevat, että kenellä on korkein target hinta. Kaikki tämä ajaa hintaa ylös.

Ongelmana näen kuitenkin sen, että jossain vaiheessa sijoittajat lähtevät kotiuttamaan voittojansa. Miksi? Koska moni on tehnyt 2-6kk +100 % tuottoa. Ihan sama, kuka olet, niin on järkevää kotiuttaa noin lyhyessä ajassa tehty noin suuri tuotto. Tämän lisäksi, pikkuhiljaa kaikki ketkä haluavat omistaa Teslaa omistavat jo osakkeita ja näin ollen ostajat vähenevät. Sanoisin, että kohtapuolin rupeaa olemaan se tilanne, että sijoittajat pelaavat ”chickeniä” keskenänsä - kuka lähtee myymään ensimmäisenä.

Junas kirjoitti:

Jos olisi pakko tätä osaketta shortata niin tekisin luultavasti niin vasta S&P500 lisäyksen jälkeen kun ostopaine helpottaa. Not advice. 

Advice. Älä koskaan shorttaa positiivistä trendiä.

0
0
3.2.2020 - 21:21 #30873

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207

Nyt on kieltämättä hurja meno. Tosin olisi varmaan lukijoille hauska tuoda oma long näkökulma esiin (varmaan monen mielestä harhainen).

Omasta long näkökulmasta ei tämä vieläkään näytä kalliilta, 10 vuoden aikajänteellä, kun katsoo.

Markkina-arvon tosiaan uskon nousevan triljoonalla alkavaksi 10 vuoden päästä. Softa katteen luodessa sen pääasiallisen upsiden. Yksinkertaisesti esimerkiksi laskelmalla 10 miljoonaa autoa * 7k nettotulo per auto * 15 p/e. (aiemmassa postauksessa analysoin tuota Nettokatetta, ei ole mielestäni tuulesta temmattu). 

P/E tulee varmaankin pysymään korkeana. Yhtenä syynä tähän olisi palveluliiketoiminnan ja jatkuvien tulojen kasvu. Tesla saisi jatkuvaa tuloa softamyynnistaan, supercharger asemistaan, vakuutusmyynnistään, rahoittamisesta, huollosta, ja isona potentiaalina tietysti Tesla Network.

Toki jos markkina-arvo pompahtaa 300 miljardin tasolle pikaisesti niin täytyy alkaa pohtimaan jo myyntiä.

Ja tietysti lyhyellä tähtäimellä voi koittaa pelata tätä heiluntaa, jos short squeeze tästä jatkuu, niin voi yrittää osua huippuun ja toivoa isoa pullbackkia. 

Tesla on mielestäni hieman Amazonin kaltainen yhtiö joka näyttää jatkuvasti selvästi yliarvostetulta, 10 vuoden ajanjaksolla yhtiön fundamenttikehitys on kuitenkin huimaa. Arvostustaso saadaan toisin sanoen kiinni ja mennään sitten ohi. 

 

0
0
3.2.2020 - 22:13 #30881

Junas

+199
Liittynyt:
24.1.2020
Viestejä:
162

Amazon on minunkin mielestä hyvä vertaus lähihistoriasta. Sitäkin verrattiin pitkään Walmartiin/kivijalkakauppoihin eikä voitoista ollut tietoakaan. Lopputulema varmaan sielläkin tyydyttää yli 5v sitten kelkkaan hypänneitä jotka eivät välittäneet "analyytikoista" ja isosta shorttiprosentista. 

Teslan kohdalla emme saa vielä moneen vuoteen varmistusta kuinka oikeassa tai väärässä ollaan ja siksi melu osakkeen ympärillä tuskin ainakaan vähenee jatkossa. Lopputulema voi olla jossain optimistien ja pessimistien välimaastossakin. 

Omasta mielestäni P/E lukujen laskeminen (tai edes arvailu) on mielekästä vasta sitten kun niihin on edes jonkinlaista näkyvyyttä. Olisin itseasiassa aika huolissani jos Tesla alkaisi lähivuosina tehdä tulosta eikä kaikki raha menisikään agressiiviseen laajenemiseen nyt kun kilpailijoita ei vielä näy peräpeilissä. Kymmenen vuoden päässä siintäviä voittoja odotellessa parempi arvostusmittari on vaikkapa liikevaihdon suhde markkina-arvoon. Se oli ainakin ennen tätä alkuvuoden nousua vielä varsin kohtuullisella tasolla, mutta pitäisi varmaan palata excelin ääreen kun pöly laskeutuu.

Oma sijoitusstrategia kuitenkin perustuu yksinomaan siihen, että teknologinen etumatka on niin suuri ettei agressiiviselle laajentumiselle (-> tuottavaan softapuoleen tarvittavan kymmenien miljoonien autojen fleetin kasvattamiselle) näy tällä hetkellä uhkaajaa. Lisäksi EU:n ja Kiinan jo tehdyt poliittiset päätökset polttomoottoreihin liittyen antavat sellaisen kilpailuedun laajentumisprosessissa lähivuosina ettei sitä vielä ymmärretä täysin. Jos kilpailijat maksavat puolet globaalista yhteenlasketusta liiketuloksestaan EU:lle sakkomaksuina niin lumipallo vaan kiihdyttää vauhtiaan: https://pbs.twimg.com/media/EOgZELdW4AAX-t5.jpg

Varmasti tilanne tasaantuu jossain kohtaa, mutta toistaiseksi Teslan tulevan aseman uhat ovat olleet tasoa "Valmistajalta X tulee Teslakiller -malleja vuoteen Y mennessä ja sitten game over" ja "Kohta joku kehittää halvan polttokennoauton ja sitten game over". Ehkä näin voi käydäkin, mutta toistaiseksi tällaiset otsikot menevät Talk is cheap -kategoriaan. 

 

0
0
3.2.2020 - 22:49 #30882

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Jeans kirjoitti:

Tältäkö se dotcom-aika tuntui.

 

Tältä se tuntui. Ehkei Nokia ihan samalla tavalla raketoinut kuin Tesla nyt, mutta kyllä se Nokian nousu oli aika hurjaa 2-4% nousua lähes joka päivä ennen ATH:sta (63 euroa) pudostusta. Ja toki ne muutkin teknokuplaosakkeet.

Teslan kurssikehityksestä on minulle tullut mieleen jo pitkään juuri dot.com ja mm. Nokian osakkeen käyttäytyminen pahimpaan kupla-aikaan. Silloinkin velat jäivät usealle maksettavaksi, kun kupla puhkesi. Hyppäsivät tekno- ja Nokia-kelkkaan liian myöhään ja vielä velalla. Esim. Nokian kurssiin oli leivottu sisään todella paljon 3G odotuksia tuleville vuosille. Taisi ne häämöttää jossain 5 vuoden päästä se targetti. Odotuksia oli ja paljon. Siten kupla puhkesi. Ja lopulta Apple tuli takaa ja vei koko potin.

Eräältä tekno-osakeen antijonossa pankkiiriliikkeen oven ulkona vesisateessa jonottavalta mieheltä toimittaja kysyi, mitä kyseinen firma tekee. "Eikä se jotenkin liity näihin teknofirmoihin" oli osaketta annissa jonottava vastaus. Taisi olla Baswaren anti mitä oli henkilö oli annista ostamassa. En tosin ihan tarkaan muista.

Tässähän jotain tekno-osaketta jonotetaan Evlin edustalla. Korttelin mittainen jono:

https://assets.almatalent.fi/image/c474acb9-d363-3a2e-aa29-f6c9d29df2f7

0
0
3.2.2020 - 22:54 #30884

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207

Totta muuten, että Amazonin tapaan tämä "kivijalkakauppoihin" eli muihin autonvalmistajiin vertaaminen hämmentää markkinoita ja aiheuttaa niin isoa eroavuutta bulli ja Bear teeseissä.

Se on mielenkiintoinen kysymys, että seuraako Tesla Amazonia ja pyrkii valtaamaan aggressiivisemmin markkinaosuutta myymällä halvemmalla ja kasvattaen myyntiä nopeampaa. Strategisesti ajatellen tämä olisi varmaan järkevää, kun pohtii pidemmän tähtäimen Tesla Networkia - mitä isompi fleet sen parempi.

Toisaalta Tesla vielakin tuskailee tuotannonnoston kanssa, kun akuista on pulaa (esimerkiksi Semin lykkaytymiseksi annettu tämä selitykseksi). Tämä viimeinen Call oli kaksipiippuinen tän suhteen. Toisaalta Teslalla olisi 2 twh asti suunnitelmaa, akkupäivänä sitten lisätietoa. Mutta sitten Tesla sanoi, että ei pysty pänttäämään rahojaan määräänsä enempää järkevällä tavalla. Cybertruckin tuotantoakaan eivät heti voisi nostaa kysynnän tasolle. Näkevätkö siis akut tuotannon hidasteena.

Tesla julkaisi nyt myös näitä akkudiilejä muidenkin kanssa, vaikka uumoillaan aloittavan omankin tuotannon. 

Ehkä yksinkertaisesti voisi vetää johtopäätöstä, että Teslan oman akkutuotannon nosto ei tapahdu hetkessä ja Teslan tuotannon nostoa rajoittaa nämä akut. (muistettava, että myös energia bisnes haluaisi akkuja - ja paljon). Tämä voisi johtaa siihen, että Teslan ei kannata yrittää ns. Vallata markkinoita halventamalla autojaan, kun se ei pystyisi kuitenkaan vastaamaan tuotantoa nostamalla. Eli Tesla tekisi kuitenkin hyvää tuottoa ja positiivista kassavirtaa jo aiemmin - jo nyt kassavirrat ovat vahvat.

Toki tesla varmaankin nämä positiiviset nettotuottonsa sijoittaa pitkälti siihen 2twh suunnitelmaan (+ muuhun kasvuun tarvittavaan).

Eli lopputuloksena, uskon että Tesla alkaa näyttämään positiivista nettotulosta jatkuvasti (varsinkin jos FSDpaketit tuloutettaisiin). Mutta 2twh suunnitelma tulee olemaan sen verran kunnianhimoinen, että kassavirroille löytyy käyttöä.

Mitenhän kilpailijat pystyvät turvaamaan omat akkujensa saannit? Milloin volkkari julkaisisi Teslaa vastaavan 2twh suunitelman? Yritän hahmottaa, että saako Tesla tästä omasta akkutuotannostaan mahdollisesti kasvun mahdollistajaturvaa verrattuna kilpailijoihin. 

0
0
3.2.2020 - 23:43 #30887

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Tänään tapahtui pörssissä liike, joka on yksi käsittämättömimmistä, mitä olen koskaan nähnyt. Tesla (TSLA) nousi +20% päivässä kun analyytikko arvioi Teslan myynnin kehittyvän KIINASSA tänä vuonna erittäin hyvin. Short sellereiden margin callit lienevät myös syynä mielettömään nousupäivään, mutta silti.

Löytyykö jostain päiväkohtaista short interest tietoa?

0
0
3.2.2020 - 23:43 #30888

Junas

+199
Liittynyt:
24.1.2020
Viestejä:
162

Tämänpäiväistä kun vielä ihmettelee niin tuhannen taalaan kysymys on, että kuka osti 46,35 miljoonaa osaketta eli yli 36 miljardin edestä osakkeita.

Pari mahdollisuutta:

  • Jollain taholla on parempaa tietoa S&P500 aikataulusta. Valintakomitea on ilmeisesti joissakin tapauksissa historiansa aikana ohittanut tuon "4:n peräkkäisen kvartaalin" sääntönsä. En ole tosin tarkistanut tätä faktaa, mutta pari kertaa törmännyt väitteeseen. Pitänee tutkia asiaa.
  • Myynti- ja ostolaidoissa oli aika merkittävät erot palkkivuoren korkeudessa (näkyy vaan maksullisesta datasta). Voisiko todella olla niin, että heikot longit on jo ravisteltu pois kun nousu jatkunut jo pidempään? Jäljellä siis olisi lähinnä niitä jotka katsovat useamman vuoden päähän. Epätodennäköistä tällä hintatasolla. 
  • Joku todella iso kala liputtaa lähipäivinä omistuksestaan. Epätodennäköistä tällä hintatasolla.
  • Shortit oikeasti aloittivat lopultakin coveroinnin. Retail -shortit ehkä, instikat varmaan hoitaisivat optioiden kautta tyylikkäämmin.  

Joka tapauksessa tulevat päivät ovat melko mielenkiintoisia jos ~140 miljoonan floatista (Elon&co omistukset poislaskettuna) noin kolmannes vaihtoi omistajaa päivässä. Voi mennä mielenkiintoiseksi jos volyymi ei tulevina päivinä laske ja margin callit paukkuvat. 

0
0
4.2.2020 - 00:16 #30889

Junas

+199
Liittynyt:
24.1.2020
Viestejä:
162
petteri kirjoitti:

Löytyykö jostain päiväkohtaista short interest tietoa?

Itse olen yleensä eniten luottanut tähän päiväkohtaiseen raporttiin short interestin kehityksestä: https://teslamotorsclub.com/tmc/posts/4438962/. Tuore raportti tuonne linkkiini tulee varmaan muutaman tunnin sisään tai viimeistään ennen aamua. 

Toinen suhteellisen hyvä lähde on: https://twitter.com/ihors3 (Tähän en kuitenkaan luottaisi sokeasti, koska S3 Partners myy shorttidataa bisneksenä ja moni maksava asiakas treidaa sen datan perusteella. Intressiristiriita on melkoinen jos hän laukoo twitterissä asiakkaitaan haittaavia tietoja...)

Jos katsot päiväkohtaisia tilastoja niin kannattaa aina muistaa, että FINRA reported short interest on pienempi kuin todellinen. En ehdi nyt selittämään miksi näin, mutta tuosta ensimmäisen linkkini kautta muistaakseni löytyy keskustelua aiheesta.

EDIT: päiväkohtainen virallinen short interest -tieto julkaistaan vasta viiveellä, eli nämä eivät siis ole missään nimessä virallista tietoa vaan analyyseja/laskelmia. 

0
0
4.2.2020 - 00:56 #30892

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207

Nopeat liikkeet ylöspäin kyllä viittaa vahvasti, että margin callit on paukkunu, mikä aiheuttaa taas lisää margin calleja sekä coverointia, jotta ei paukkuisi, jne. Hinnan noustessa coverointi on myös aina vaan kalliimpaa jos odottelee. Eli short squeeze dynamiikkaa.

Uusia shortteja ja myyjiä ei riittävästi tämän kumoamiseen. 

Ja joku iso toimija on hyvinkin voinut haluta Teslaa kestävään portfolioonsa, kun öljy sijoittaminen ei ole enää niin trendikästä. 

Milloinhan tulee pull back? 

 

 

 

0
0
4.2.2020 - 08:06 #30896

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207

Joo ei voi olla kyllä vain short covering, kun 47 miljoonaa volyymi ja short positio ehkä about 20 miljoonaa? Suuri osa ei coveraa, kun Tesla ei niin iso osa portfoliota eikä margin callit vielä lähellä, tulee myös uusia shortteja.

Tesla sopisi kestävän kehityksen portfolioon sijoitukseksi. Robinhoodissa oli 10 miljoonaa tiliä, jos miljoona ostaisi 10klla Teslaa niin olisi 10 miljardia. 

Teslan float on myös pienempi kun Muskin osuus on niin suuri - aiheuttaen sen, että osake herkemmin liikkuu ostopaineesta.

Jos olettaisi että on dotcom huumaa ja isoja sijoittajia, jotka vain haluavat Teslaa portfolioonsa, niin tämä rallihan voisi periaatteessa vielä jatkuakkin. Margin callit tätä nousua tukien. 

Parabola käyrä ei voi kuitenkaan jatkua loputtomiin. Voisiko (lyhyen tähtäimen) top olla about 1000? Tämä voisi olla psykologisesti houkutteleva myyntitaso.Tulisi pelko, että Tesla laskee alle 1000, niin täytyy myydä ennen kuin näin tapahtuu. 

2013 Tesla nousi about 5.4 kertaiseksi kolmestakymmenestä käyden jopa 190 tasolla. Jos kerrotaan 180 5.4:llä päästään lähes 1000:een. Historiallisesti Tesla olisi vastaavan kokoisen liikkeen tehnyt. 

 

 

 

0
0
4.2.2020 - 10:55 #30907

Hynägrande

+1747
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1203

Aika hyvin meinaa tulla kyllä pataan meikän shorttauksilla. Onneksi ei ole isoja rahoja kiinni tässä, mutta osakkeen hinta on kyllä karannut tasolle, jota ei voi perustella kuin vahvalla optimismilla tulevaisuuden tuotoista. 

Tästä meinaa tulla jännittävää kun mun shortti on nyt -50% . Opin varmaan taas jotain, kävi miten kävi :) 

0
0
4.2.2020 - 13:47 #30917

Onkija

+128
Liittynyt:
31.10.2019
Viestejä:
201

Tesla on nytten sitten premarketissa sen perus +5% ($ 821). Saattaa hyvinkin porskutella aina $1000 per osake asti.

Saa nähdä, että miten avaa tänään.

0
0
4.2.2020 - 14:27 #30924

Junas

+199
Liittynyt:
24.1.2020
Viestejä:
162

Aamun data näyttää vahvasti siltä, että eilinen oli vasta alkusoittoa tästä päivästä. Order bookin myyntilaita on jälleen laihtunut aiemmasta. Jokainen osto ja coverointi nostaa siis kurssia nopeammin kuin aiemmin. 

Olettaen, että nyt on edelleen 24 miljoonaa osaketta shortattuna ja näistä karkeasti puolet on bondien/johdannaisten hedgejä niin siellä on vielä 12 miljoonaa ihan oikeaa spekulatiivista shorttiosaketta jäljellä. Samaan aikaan market makerit joutuvat ostamaan osakkeita liikkeellelaskettujen call optioiden suojaksi (joista suuri osa jo in-the-money) joten kysyntä ylittää tarjonnan. 

Jos volyymi on tänään eilisen tasoa niin tästä tulee todella todella todella likaista. 

0
0
4.2.2020 - 15:05 #30931

Onkija

+128
Liittynyt:
31.10.2019
Viestejä:
201
Onkija kirjoitti:

Tesla on nytten sitten premarketissa sen perus +5% ($ 821). Saattaa hyvinkin porskutella aina $1000 per osake asti.

Saa nähdä, että miten avaa tänään.

En tunnu nyt olevan yhtään kärryillä, niin pieni korjaus.

Tesla siis premarketissa + 15 % ($ 900)

0
0
4.2.2020 - 15:43 #30932

KuplaSalkku

+100
Liittynyt:
14.8.2016
Viestejä:
179

En ole omalla lyhyellä spekulantti urallani vielä tälläistä nähnyt. Milloin tämä squeeze tmv. mahdollisesti "normalisoituu"?

0
0
4.2.2020 - 16:20 #30935

Junas

+199
Liittynyt:
24.1.2020
Viestejä:
162

Ei normalisoidu ainakaan pariin päivään. Circuit breakerit luultavasti huolehtivat, että mahdollinen squeeze ajoittuu pidemmälle jaksolle. Kaupankäynti pysähtyy muistaakseni 5-10min jaksoiksi aina kun mopo karkaa totaalisesti.  

Jossain kohtaa tietenkin tulee korjausliike. Tänään iltapäivällä? Huomenna? Ensi viikolla? Kesäkuussa? Vaikea sanoa. 

Tuskin kuitenkaan mennään lähellekään entisiä tasoja jossei jostain ilmesty huonoja uutisia. Isot kalat ostavat FOMO-pelossa itseään nyt sisään ja tuskin ostohalu pitkäksi aikaa katoaa jos hinta laskee tästä. Ron Baron juuri haastattelussa kertoi ostavansa lisää ja pitävänsä tätä edullisena. Vaikka puhuisi omiaan niin silti monet treidaavat näiden tv-uutisten perusteella kuten viime kesän "demand problem" -dipissä nähtiin.

Jotta tämä romahtaisi totaalisesti kuten bitcoin/vastaavat niin täytyisi myös fundamenteissa tapahtua jotain erittäin negatiivista. Moni kyllä näkee tämän puhtaasti kuplana ja shorttaa tätä lähiviikkoina. Lopulta tuo bensa saattaa kuitenkin kaatua nuotioon jossei huonoja uutisia saavu shorttien tueksi. Uusia instikoita on niin paljon liikkeellä ostopuolella ettei tämä enää ole helposti manipuloitavissa kuten aiempina vuosina.  

Jos tämä oli jonkun mielestä hyvä shortti $200 tasolla niin kuinka ilmaista rahaa se onkaan $1000 tasolla...

0
0
4.2.2020 - 19:48 #30947

rockafella

+95
Liittynyt:
11.2.2016
Viestejä:
219

Sen verran villi meininki nyt että myin taas puolet @911. Momentum näyttäisi edelleen olevan ylös, mutta olen tyytyväinen tähän. Eipä tule heti mieleen vastaavaa rallia. Kävi tuuri että tällä kertaa osui, toivottavasti kenelläkään täällä ei liikaa shortsit palanu. 

 

0
0
4.2.2020 - 20:14 #30948

Slice

+245
Liittynyt:
5.1.2015
Viestejä:
724

Kai tuota ostaa joku isompi miljarditolkulla ja pää märkänä. Ootko Jeans pohtinu mahdollista tankkaajaa ja sen taskujen syvyyttä? Vaihtokin on rivakkaampaa kuin tavanomaisesti. Tuo nousu ei voi oikein millään shorttien sulkemisilla selittyä. Alkaa olla viihdearvo kohdallaan, koska tahna ei mahdu enää takaisin tuubiin.

0
0
4.2.2020 - 22:51 #30959

Junas

+199
Liittynyt:
24.1.2020
Viestejä:
162

Pieni siivu tuli myytyä $967. Vaikeaa istua käsien päällä vaikka kuinka yrittäisi. 

0
0
4.2.2020 - 22:58 #30961

Junas

+199
Liittynyt:
24.1.2020
Viestejä:
162

Kävin jääkaapilla ja nyt 10min myöhemmin kurssi on $880... Ihan kuin kasinolla 

0
0
5.2.2020 - 11:35 #30986

Hynägrande

+1747
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1203

Aika posketonta :D Ei voi kuin nauraa, vaikka olenkin ottamassa pataan tästä. En olisi ikinä uskonut että kurssi kipuaa tällaiseen lukemaan näillä "fundamenteilla" - ikäänkuin "fundamenteilla" ois mitään väliä tämän osakkeen kohdalla. 

0
0
5.2.2020 - 11:55 #30990

Iletus

+110
Liittynyt:
7.10.2014
Viestejä:
130

Long-puolella ahneus pitänee vielä pintaansa ja shorttarien leirissä pelokkaat tunnelmat. Ruvetaan siis itse ahneeksi shorttaajaksi ja aletaan askarrella. Mitä ylemmäksi kurssi kapuaa, sitä houkuttelevammaksi shortti muodostuu; koko ajan tarvitaan isompi ja isompi rahamäärä, jolla kurssia saadaan hilattua ylöspäin.

 

En osaa oikein arvioida paljonko uutta rahaa Teslan osakkeisiin on virrannut ja kuinka paljon sitä vielä riittää ostohalukkailla. Tuo raha kuitenkin loppuu jossain vaiheessa ja oletettavaa on, että tällöin nähdään ainakin jonkinlainen syvempi käänne. Kyllähän market capia saadaan puhallettua todella isoksi, jos kaupankäynnin kohteena olevien osakkeiden osuus kokonaismäärästä on pieni, mutta Teslan tapauksessa todennäköisesti tuo osuus suurenee hinnan noustessa, kun uskollisimmat holdaajatkin alkavat kevennellä omistuksia kurssin noustessa. Jos verrataan vuoden 2018 alun Bitcoin-kuplaan, niin mutuilen, että suuren market capin pumppaus aina vain ylemmäksi hoitui tällöin merkittävästi pienemmällä sisään tulevalla rahamäärällä kierrossa olevien Bitcoinien osuuden ollessa prosentuaalisesti pienempi kokonaismäärästä kuin Teslan tapauksessa. En oikeastaan kummastakaan hyödykkeestä tiedä näitä lukemia sen tarkemmin, mutta tällä päättelyketjulla napattiin jo shorttia kyytiin. Lisää otetaan sitten hinnan noustessa, mielenkiintoinen keissi tämä on kyllä ja täytyy jatkaa tämän tutkimista.

0
0
5.2.2020 - 13:40 #31001

Junas

+199
Liittynyt:
24.1.2020
Viestejä:
162

Tänään alkaa finaalipöytä ja big blind on $900. Eilen potissa oli noin 53 miljardia eli lähes 60 miljoonaa osaketta. Muuttuuko peli viimeinkin varovaisemmaksi? Nyt ei pitäisi olla enää mukana heikkoja longeja eikä marginilla pelaavia shortteja. 

Omat fiilikset: Pre-marketilla on pientä ennakointa korjausliikkeestä havaittavissa joskaan se ei yleensä ole kovin luotettava indikaattori päivästä. Kaupankäynnin alussa tulee takuuvarmasti bear raid ja kurssi tippuu. Toisaalta eilisen volyymin jatkuessa kellään ei ole varaa pitää kurssia alhaalla pidempään jos ostolaitaa löytyy. Kaikki siis riippuu lopulta volyymista. Isolla volyymilla bileet jatkuvat ja heikkenevällä volyymilla tulee korjausliike. Ensimmäinen kerta muutamaan päivään kun ei ole hajuakaan mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. 

Nykyistä nousua ovat mielestäni ruokkineet seuraavat tekijät:

  • Instituutioiden herääminen "EVs are real thing" -ajatukseen. Omassa salkussa myös kaikki muut tähän megatrendiin liittyvät paperit (Albemarle, Livent, BYD, jne.) raketoivat eilen. Samaan aikaan vaikkapa Exxon Mobilin kurssi hakee historiallisen matalia pohjia ja kerää myyntisuosituksia. 
  • Fundien delta-hedging liittyen call optioihin. Osakkeita on pakko ostaa suojaksi sitä vauhtia kun kurssi nousee. Tämä ilmiö on nousun seuraus eikä syy, mutta ruokkii uutta nousua.
  • Algo-trading. Algoritmit ottavat tällaisista momentumeista aina hyödyn irti.
  • S&P500 akkumulaatio&spekulointi. Moni varmaan pelaa tätä alle 12kk aikavälin tuottojen toivossa. 
  • Shorttien coverointi. Tämän merkitys lienee kuitenkin hyvin rajallinen, koska isot shortit eivät saa margin calleja ja yleensä suunnittelevat exitit. Retail shorteilla (kuten retail longeillakin) on täysin olematon merkitys 53 miljardin päivävaihdossa.

Korjausliikettä taas ruokkivat seuraavat asiat:

  • Profit taking. Itsekin otin jo pariin otteeseen pelimerkkejä pöydältä. 
  • Hedge Fundien "käänteinen" ilmiö tuolle edellisen listan delta-hedgingille. Put-optioita pitää myös suojata samaan tapaan. Tämä ilmiö ei itsessään aloita korjausliikettä, mutta se voimistaa sitä. 
  • Algo-trading. Tämäkin toimii kahteen suuntaan. 
  • Uusi shorttaus (tällä on näkyvää merkitystä vasta jos volyymi laskee ja joku iso tekijä haistaa veren)

Longien näkökulmasta ei ole mielestäni ratkaisevaa mennäänkö seuraavaksi $300 ylös vai alas. Kummassakin tapauksessa myyjiä ovat lähinnä momentum treidaajat eikä todelliset longit. Mielenkiintoista nähdä viime päivinä tulleiden uusien omistajien "rakenne" eli onko joukossa paljon niitä jotka ostivat pidemmällä tähtäimellä. Joukossa on takuuvarmasti paljon spekulatiivisia omistajia jotka katoavat heti kun korjausliike käynnistyy. Itse henkilökohtaisesti toivoisin, että nousu nyt rauhoittuisi. Jos tästä mennään vielä monta satkua ylös niin silloin korjausliikekin on aina kokoluokkaa rajumpi. 

Shorttipuolella on tietysti lyhyempi tähtäin joten tulevien päivien ja viikkojen kehityksellä on enemmän merkitystä. Tuskin kovin moni uskoo enää konkurssiin ja dieselin uuteen tulemiseen joten se realistinen shorttiprofit lienee $900 -> $500 laskettelu. Korjatkaa shortit jos arvioin tämän ihan väärin? Alempanakin voidaan vielä käydä hetkellisesti, mutta olen yllättynyt jos sinne jäädään pidemmäksi aikaa.

Longien ja shorttien valtava näkemysero fundamenteista (tai "fundamenteista") takaa sen ettei volatiliteetti jatkossakaan katoa minnekään. Parhaillaan markkina-arvo on sama kuin vaikkapa Netflixillä. Onko toinen kupla ja toinen ei? Vai molemmat kuplia? Tai ei sittenkään kumpikaan. 

Onnea päivän peleihin kaikille!

0
0
5.2.2020 - 14:01 #31005

Manialöytyy

+11
Liittynyt:
22.12.2017
Viestejä:
178

Lisää shorttia otettu. Siellä näyttäisi olevan daily chartissa aika monta gappiä täytettäväksi..

Joten Jensin sanoin wish me luck homies.

0
0