19.6.2019 - 09:03 #26421

Serenity

-11
Liittynyt:
17.6.2018
Viestejä:
32

Vaikka myyntitahti ei ole miuta tyydyttävä, on kuitenkin 4,6M myynnit 8% myyntisalkusta - joka ei joidenkin mielestä mene kaupaksi millään hinnalla.

 

En tiedä kuka on näin sanonut, mutta me ollaan ainakin Kauppalehdessä väitetty, että ydinpommisalkku ei mene mihinkään hintaan ja siksi siitä on tehtykin "ydinsalkku". Itse en ainakaan asuntosijoittajana ostaisi sieltä yhtäkään asuntoa, eikä kovin moni muukaan, joka on käynyt Kauppalehden foorumeilla niitä arvioimassa. Totta kai ne uudet kämpät menee johonkin hintaan kaupaksi, mutta ei siihen, joka on ollut taseessa, kuten on käynytkin.

Frykke toistelee tätä samaa muunneltua totuutta, joka on ilmeisesti tarttunut - pikaista paranemista orava-influenssasta.

Itse kotiutin Kojamosta 50 pinnan voitot - kiitoksia liitoille tästä mahdollisuudesta. Positio tosin oli murto-osa sinun Kurresta, mutta kukin tablaa tyylillään. wink

0
0
19.6.2019 - 11:22 #26424

Aki Pyysing

+11689
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6540
Serenity kirjoitti:

Frykke toistelee tätä samaa muunneltua totuutta, joka on ilmeisesti tarttunut - pikaista paranemista orava-influenssasta.

Jäi epäselväksi, mitä muunneltua totuutta toistelen?

0
0
19.6.2019 - 14:18 #26427

Aki Pyysing

+11689
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6540

Kirjoitin herättyäni kuuden tunnin päikkäreiltä melko pitkän Ovaropäivityksen suoraan foorumille. Sitten suljin vahingossa tabin. Kahden tunnin työ puluille. Mutta Lauritsalan Sfinksi ei hermostunut, vaan teki uuden, mutta wordilla tällä kertaa.

Luin uuden inderespäivityksen, jossa tavoitehinta laskettiin 4,5->4,4.

”Mielestämme aavistuksen huolestuttavaa oli se, että yhtiö käytti termiä ”erityisesti 1. vuosipuoliskolla”. Tämä mielestämme viittaa vahvasti siihen, että merkittäviä saneerauskuluja tulee myös toisen vuosipuoliskon aikana. Pidämme mahdollisena, että yhtiö on joutunut pintaremontoimaan Ydintoimintasalkun asuntoja, jotta niiden vuokrausastetta saadaan ylös ja tämä tulee aiheuttamaan myös jatkossa kuluja yhtiölle. On myös mahdollista, että yhtiön Ydintoiminta-salkun vuokrausasteen nosto johtaa vuokralaisvaihtuvuuden pysyvään lisääntymiseen ja siten vuokraustoiminnan kulujen kasvuun myös jatkossa. On myös mahdollista, että vuosikorjauskulut tulevat jatkossa pysymään aikaisempaa korkeampina.”

Tässä on Jessellä pointti. On varmaa, että Ovaro on joutunut ja joutuu remontoimaan kämppiään ja yhtiöitään. Tämä on normaalia asuntosijoittamisessa, tosin Orava ei sitä tehnyt käytännön lainkaan. Kiinteistöistä kuuluukin pitää huolta. Vuosikorjauskulut pysyvät jatkossa korkeampina – siinä määrin kuin kämppiä on jäljellä.

”Pidämme jo nyt todennäköisenä, että yhtiö pystyy uudelleenrahoittamaan sen 2019 lopussa erääntyvän kalliin 8 MEUR:n bullet-lainan. Huhtikuussa 2020 yhtiöllä erääntyy 20 MEUR:n jvk-laina ja tämän lainan uudelleenrahoitukseen liittyy arviomme mukaan edelleen epävarmuutta.”

Tässä Jessen pointti vähän karkaa. Yhtiöllä oli kassassa rahaa laskujeni mukaan toukokuun lopussa noin seitsemän miljoonaa ja tällä hetkellä enemmän, jos kesäkuussa on myyty mitään. Vuodenvaihteen luodin voi maksaa kassasta. Pidän siis varmana, enkä todennäköisenä, että se hoituu. ja Jessenkin pitäisi pitää.

Yhtiö myy isoja kämppiään, joissa on yhtiölainaa keskimäärin 62%, joten velattomia myyntihintoja ei muuten pidä budjetoida suoraan kassaan. 2,6 megaa suunnilleen on tullut huhti-toukokuun myynneistä kassaan, jota oli Q1 lopussa 4,8M.

Lisäksi myyntisalkussa on vielä 20M nettoarvoa jäljellä, joten käytännön varmana voi pitää huhtikuun lainankin hoitumista. Anaalit muuten kovasti tykkäävät kirjoittaa näitä ”näkemyksemme mukaan” ja ”epävarmaa”.

En ole sitten laskeskellut milloin Ovaron kassavirta menee positiiviseksi. Rahoitusvastikkeethan pitävät toistaiseksi sen pakkasella. Mutta isojen kämppien myötä menevät myös isot rahoitusvastikkeet. Ydinpommitoimintahan tuotti Q1 4,6% 83 prosentin täyttöasteella. Jossain vaiheessa rahoittajien jono on Ovaron ovella, eikä toisinpäin.

Myynnit viivästyivät odottamastani, koska isoissa hyvissä kämpissä oli vuokralaisia, jotka piti irtisanoa. Tämän olisi muuten voinut tajuta aikaisemminkin. Olen kuitenkin kuunnellut Kari Sainion kaikki esiintymiset ja lukenut tiedotteet moneen kertaan.

Huonoissa kämpissä on sitten ne juopporemmit, jotka pitäisi saada pysymään ja fattan maksamaan vuokrat.

Omien ostoihin on käytetty rahaa nykyisen ohjelman päättyessä 4-6 2019 vajaat puoli miljoonaa. Yhteensä noin 670.000, kun jäljellä olevat 13.111 on ostettu. Pidän todennäköisenä, että nykyisen ohjelman täyttymisen jälkeen julistetaan uusi. Itse asiassa pidän laskelmieni jälkeen hyvin huolestuttavana, ellei näin kävisi. Silloin on kesäkuussa kämppien myynnin täytynyt jumittua.

En tarkistanut, mutta vaikutti siltä, ettei Jesse ollut huomioinut NAV-ennusteissaan omien ostoja tulevaksi. Tosin tämä on luonnollista, koska jos rahoitus on epävarma, vain itsemurhakandidaatti polttaa selvää rahaa omien ostoihin. Eli kun pitää jostain syystä huhtikuun rahoitusta epävarmana, ei laita sinne sisään omien ostojakaan, ihan kosher.

En muuten pidä Petri Roinista yhtään itsemurhakandidaattina. Tulen itsemurhaajasuvusta, joten tunnistan kyllä potentiaaliset kandidaatit aika hyvällä prosentilla.

Jos olisin saanut valita, olisinko ottanut toukokuun myyntiluvut ja tulosvaroituksen vai en kumpaakaan, olisin ilman muuta ottanut toteutuneen. Kesäkuun lukuja jäämme jännäämään. Saisivat tulla vähän nopeammin ja ilman tulosvaroitusta.

Ovarosta ei taida saada kunnollista pörssiyhtiötä pienuutensa ja mainehaittojensa takia. Mutta kyllä sen omaisuuden realisoida voi. Veikkaan, että myös ydinpommisalkusta päästään vielä myymään kämppiä ja niilläkin rahoilla ostetaan omia. Ja näin pitäisi itse asiassa tehdä jo nyt. Kunhan koko asuntosalkku on pimpattu siihen asti mitä pystyy ja kannattaa, joku saattaa vielä joku päivä ottaa koko loppuläjän - ja palkata Ovaron toimivan johdon askartelemaan niiden kanssa. Talonmiestä ei kannata kepein perustein vaihtaa, koska se tuntee talon.

Joidenkin DCF (Discounted Cash Flow) analyysien teko Ovarosta on muuten turhaa, tässä laitetaan oravaa lihoiksi. Ja tämä on linja, jota aion ajaa. On aivan sama, missä pörssikurssi nyt pyörii, kunhan kauppa käy.

Kämppien myynti ja omien osto on kone, joka aina käy eikä koskaan lakkaa. Ja vielä epäilijät muusiksi hakkaa. Toivottavasti.

0
0
20.6.2019 - 17:07 #26451

Kiinteistöpro

+148
Liittynyt:
5.11.2018
Viestejä:
109

Kommentoidaan Ovaroa pitkästä aikaa. Q1 oli todella katastrofaalinen tuloksen osalta ja oma mielenkiintoni osakkeen ostamiseen loppui käytännössä siihen.

 

Tänään tuli Ovarolta lisätietoa rahoitusasemasta:

https://ovaro.fi/fi/tiedotteet/ovaro-vahvistaa-rahoitusasemaansa/

Joulukuussa 2019 erääntyvä 4,5% bullet-laina saatiin siirrettyä erääntymään 31.12.2021. Tämä antaa hiukan lisää tilaa hengittää. Toisaalta se myös vahvistaa käsitystä siitä, että tämän edullisemmin Ovaro ei vaan saa rahoitusta markkinoilta. Kyse on siis tölkin potkimisesta eteenpäin, ei siitä, että rahoitusasema olisi aidosti vahvistunut.

 

Toinen, mielenkiintoisempi tieto oli se, että Ovaron kassassa on nyt rahaa 5,5 M€. Tämä on mielestäni hämmästyttävän vähän totetutuneisiin asuntomyynteihin nähden. Ovaro on siis myynyt huhti-toukokuussa asuntoja 6,8 M€ edestä (1-5/2019 yhteensä 14,3 M€ - Q1 7,5 M€)

Rahavarat ovat siis kasvaneet Q1 lopusta vain 700 tuhatta euroa 6,8M€ huoneistomyynneillä.

Sama tendenssi näkyi myös Q1, jolloin 7,5 M€ asuntomyynneillä rahavarat kasvoivat vain 1,2 M€.

 

Aki Pyysing kirjoitti:

Yhtiöllä oli kassassa rahaa laskujeni mukaan toukokuun lopussa noin seitsemän miljoonaa ja tällä hetkellä enemmän, jos kesäkuussa on myyty mitään. 

Tilanne on se, että yhtiön kassassa on nyt 5,5 M€ rahaa.

Aki Pyysing kirjoitti:

 2,6 megaa suunnilleen on tullut huhti-toukokuun myynneistä kassaan, jota oli Q1 lopussa 4,8M.

Tilanne on se, että huhti-toukokuun myynneistä on tullut vain 0,7 M€ rahaa kassaan.

Ovaron tuloksen (tai minkään muunkaan) ennustaminen ei ole helppoa. Omatkin ennustukseni Ovaron EPRA-tuloksesta menivät täysin penkin alle, kun arvelin sen olevat 400-500 te posiviivinen ja tulos oli -234 te. Ovaro kuitenkin näyttää yllättävän aina negatiivisesti, mutta ei juuri koskaan positiivisesti.

 

Summa summarum:

Ovaro on tämän vuoden tammi-toukokuussa saanut 14,3 miljoonan euron asuntomyynneillä kassaa kasvatettua vain 1,9 M€!

 

Kämpät käyvät siis kaupaksi, mutta rahaa ei tule kassaan, vaan se palaa:

- Yhtiölainojen poismaksuun

- Välittäjien palkkioihin

- Asuntojen myyntitappioihin

 

Täysin selvää on, että 20 miljoonan 4/2020 erääntyvää JVK-lainaa ei pystytä yhtiön kassavaroilla uusimaan. Jotain muuta pitää keksiä.

Minun mielestäni Ovaron rahoitusasema vaikuttaa suoraan sanottuna toivottomalta.

En näe nykyisellään Ovaron osaketta kiinnostavana oikein millään hinnalla. Marginaalinen omien osakkeiden ostojen kanssa askartelu ei paranna tilannetta mitenkään muuten, kuin antaa osalle omistajista mahdollisuuden irtautua hiukan kalliimmalla hinnalla omistuksestaan. Kannattavuutta sillä ei saada kuntoon. 

Omien ostoilla saadaan hieman lisää tasesubstanssia per osake, mutta se substanssi ei edelleenkään tuota juuri mitään. Lisäksi kun siitä on realisoitu se osa joka ylipäätään voidaan realisoida, jää jäljelle kasa ongelmajätettä, jonka arvo kehittyy negatiivisesti ja jonka korjausvelka on iso ongelma. En löisi vetoa sen puolesta, että tuota loppukasaa kukaan ostaa mihinkään järkevään hintaan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
0
20.6.2019 - 17:20 #26452

eke

-788
Liittynyt:
30.11.2014
Viestejä:
504

Kuinka usein Ovaro jakaa osinkoja ja minkä suuruisia?

0
0
20.6.2019 - 18:04 #26453

tappio

+632
Liittynyt:
25.5.2019
Viestejä:
338
eke kirjoitti:

Kuinka usein Ovaro jakaa osinkoja ja minkä suuruisia?

 

Orava-nimisenä jakoi kvarttaaliosinkoja vuoden 2017 syyskuuhun asti. Sen jälkeen ei ole jakanut mitään.

0
0
20.6.2019 - 19:00 #26454

alosuutos

+43
Liittynyt:
23.12.2017
Viestejä:
160

Hienoa analyysia Kiinteistöpro. Paska tase alkaa nyt potkimaan esille, jos kun arviot ei pidä paikkaansa, niin uppoaa vääjäämättä.

0
0
20.6.2019 - 20:31 #26456

jpkl

+116
Liittynyt:
27.6.2014
Viestejä:
220
Kiinteistöpro kirjoitti:

 

Summa summarum:

Ovaro on tämän vuoden tammi-toukokuussa saanut 14,3 miljoonan euron asuntomyynneillä kassaa kasvatettua vain 1,9 M€!

 

Pitänee perehtyä yhtiöön paremmin (nyt vain marginaalisella siivulla mukana) mutta... paljonko kassan olisi pitänyt kasvaa!? Paljonko myytyihin asuntoihin kohdistuneet velat ovat vähentyneet? On kai noilla asunnoilla joku hankintahinta..

0
0
20.6.2019 - 21:56 #26464

Marraskuu

+794
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
882

Kun velaton arvo putoaa 5% ja maksaa 2,5%n välityspalkkion, niin 60% lainoituksella asunnon omasta pääomasta lähtee n. 20%.

Jos myyt 10 meur arvosta asuntoja noilla arvoilla, niin omaa pääomaa on saatu käteiseksi 3,25 meur ja arvon alennusta kertyy 0,75meur

 

0
0
20.6.2019 - 21:56 #26465

Marraskuu

+794
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
882

Kun velaton arvo putoaa 5% ja maksaa 2,5%n välityspalkkion, niin 60% lainoituksella asunnon omasta pääomasta lähtee n. 20%.

Jos myyt 10 meur arvosta asuntoja noilla arvoilla, niin omaa pääomaa on saatu käteiseksi 3,25 meur ja arvon alennusta kertyy 0,75meur

 

0
0
20.6.2019 - 23:31 #26472

alosuutos

+43
Liittynyt:
23.12.2017
Viestejä:
160

Tässä kohtaa tulee huomioida, että pahinta kuraa kaupatessa välitysprossa on paljon isompi kuin 2.5%.

0
0
26.6.2019 - 20:12 #26521

Aki Pyysing

+11689
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6540

Ovaro on erikoistunut tiedottamiseen juhannuksen molemmin puolin miun ollessani Vegasissa.

Olin hyvin pettynyt Collectorin pikavipin uusimiseen, mistä tiedotettiin positiivisena(!) uutisena juuri ennen juhannusta. Mitä ilmeisimmin olin ylioptimistinen Ovaron pankkirahoituksen saatavuuden suhteen. Tämä vaatiinee vielä lisämyyntejä ja toiminnan trimmaamista. Oravalle en olisi myöntänyt pankkilainaa minäkään ja vanha maine saattaa painaa.

Ovaron kuluhallinta on myös alkuvuodesta ollut pettymys. Tänään kuitenkin tiedotettiin, että toimenpiteisiin on ryhdytty: https://ovaro.fi/fi/tiedotteet/ovaro-arvioi-alihankintaverkostostoaan/

Tosin tässä sitten pitää onnistuakin. Kiinteistöbisnes on ahkerien tarkan markan kavereiden touhua. Välittäjät, isännöitsijät, huoltoyhtiöt ja remonttireiskat ylilaskuttavat kaikki erittäin mielellään. Lisäksi kaikki pyrkivät tekemään töitä mahdollisimman vähän.

Ongelmana näen Ovaron neljän hengen organisaation motivaation. Jotenkin pitäisi saada heidän suorituksensa sidottua Ovaron osakkeenomistajien kohtaloon. Toimitusjohtajan 400 osakkeen positio on ystävällisesti sanottuna maltillinen. Alkuvuodesta kun sitouttamista ei ollut, seurauksena oli tulosvaroitus. Toki negarista osa menee kiinteistöjen myynnin piikkiin, kun kämpistä on irtisanottu vuokralaisia ja sitten laitettu lihoiksi.

Loppuvuodesta on Ovaron hallituksella ja toimivalla johdolla näytön paikka. Sata päivää meni jo kauan sitten, mutta ehkä on kohtuullista antaa ainakin vuokralaisten irtisanomisaika (6kk), ennen kuin aletaan kivittämään oikein kunnollacool. Tämäkin on muuten täynnä, 18.6. tuli puoli vuotta täyteen ilman hallintoyhtiötä askartelussa. Ehkä nyt siihen vielä pari kuukautta. Eli viimeistään Q3 on tultava tuloksia tai harkitsen vakavasti Ovaron treidailun ja julkisen kirjoittamisen lopettamista ja hallitukseen pyrkimistä. Olen muuten aika raskas kuluhaukka, kun firman rahoista on kysymys. Omansa voi hyvin käyttää viinaan, lauluun ja naisiin ja ehkä jopa tuhlata, mutta yhteisten rahojen perään pitää katsoa tarkkaan.

Tosin reissaavalle pokeriammattilaiselle hallitustyöskentely olisi iso rasite. Ja aamukokoukset olisivat silkkaa kauhua. Olen täällä Vegasissa kokeillut taas, mikä on yleinen hyvinvointitaso jet lagissa, ja yllättäen se ei ole mitään varsinaista nousukännin euforiaa. Ihmiset muuten ymmärtävät käsittämättömän huonosti, että miulle aamuyhdeksän on sama kuin päivärytmissä oleville aamuviideltä. Selkeästi mieluummin jatkaisin pokeriturnauksista somettamista kuin laittaisin varsinaisesti työrukkasia käteen.

Sekä kesäkuun myyntiluvut että vuokrausaste ovat jännittäviä lukuja. Osarista 8.8. taas selviää, paljonko alle tasearvon kämpät ovat menneet kaupaksi. Q2 kulutaso on myös kiinnostava. Kolmas neljännes peräkkäin satunnaiseriä olisi kova pala nieltäväksi. 

Kiinteistösijoittaminen on yksinkertaista, mutta jännää puuhaa. Prosentti lisää tuottoja ja prosentti kuluja pois ja erityisesti rahoitus pankkilainapohjaiseksi muuttaa koko kuvion kitkuttamisesta rahantekokoneeksi. Tämä täytyy Ovaron tehdä rivakasti tai sitten vaan kaikki lihoiksi ja katsotaan mitä jää jäljelle. Nykytilanteessa pitäisi kuitenkin jäädä selkeästi pörssikurssia enemmän.

Lopuksi huomauttaisin, että Ovarolla ovat osin megatrendit puolellaan. Vuokralla asumisen suosio on nousussa, ja nollakorot ovat uusi normaali. Maailmalla on paljon rahaa, joka etsii epätoivoisesti edes jotain tuottoa. Toisaalta kiinteistöverotus on nousussa ja kaupungistuminen on Ovaron kiinteistösalkulla korkeintaan neutraali tekijä. Onneksi kuitenkin asumistuet ovat Rinteen hallituksen aikana varman päällä.

0
0
3.7.2019 - 10:06 #26588

Serenity

-11
Liittynyt:
17.6.2018
Viestejä:
32

Toimari lähti ja Investors House jakaa Kurren nahat osakkeenomistajille. Ei vissiin ollutkaan ihan sellainen sijoitus, mitä toverit ajatteli? 

 

Taitaa olla Pyysingin aika lopettaa pokerit ja lähteä remppaamaan näitä hornan tuutissa sijaitsevia kämppiä, joita edes asuntotuet ei pelasta, koska asukkaita ei vain muuttotappiopaikkakunnilla riitä, kuten Huhtanen Capital on tällä viikolla todistanut.

0
0
3.7.2019 - 10:17 #26589

Joonas

+5
Liittynyt:
20.9.2017
Viestejä:
8

Taitaa olla eri mielisyyttä hyvistä ratkaisuista. Ainakin uutisissa noussut esille nykyisen toimarin positiivinen kuva yhdestä vuokrakämppien välittäjästä, sekä hallituksen puheenjohtajan Roinisen mielestä tämän olevan huono juttu. Tosin Roiniselta kysyin asiasta ja kielsi eri mielisyydet.

Tänäiset uutiset kyllä Ovaron osakkeiden jakamisesta Investor Housen osakkeen omistajille kyllä herättää ihmetystä. Eikä Roinisen esityksestä löytynyt mielestäni yhtään selkeää syytä miksi näin tehdään. Ainoa tuntuu olevan tuo Ovaron heikon maineen tarttuminen Investor Houseen, joka herättää närään. Tosin tuskin n. 25% asemasta 20,1% asemaan siirtyminen tilannetta muuttaa.

0
0
3.7.2019 - 10:27 #26590

Serenity

-11
Liittynyt:
17.6.2018
Viestejä:
32

Kaikki on tarkoitus dumpata osakkeenomistajille...

Muun Ovaro-omistuksensa osakkeenomistajille jakamisen ajankohtaa yhtiön hallitus aikoo arvioida myöhemmin.

0
0
3.7.2019 - 14:26 #26595

Marraskuu

+794
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
882

Tämä on opittu hyväksi tavaksi irtautua osakkeista romahduttamatta osakkeen arvoa.

Mikäli IH pistäisi Ovaron osakkeet myyntiin, niin kurssi sukeltaisi. Toki moni sijoittaja näkee tämän läpi ja ymmärtää IH:n luopuneen uskosta laadittuun strategiaan Ovaron suhteen -> osakkeen arvo putoaa joka tapauksessa.

0
0
3.7.2019 - 17:21 #26599

petteri

+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Tulosvaroitus, toimari lähtee tai saa kenkää ja pääomistaja luopuu omistuksestaan. Yleensä nämä ovat yhdessä huomattavan huono uutinen varsinkin kun valmiiksi vaikeuksissa olevasta yhtiöstä on kysymys.

0
0
3.7.2019 - 17:58 #26600

Serenity

-11
Liittynyt:
17.6.2018
Viestejä:
32

Elähän nyt Petteri, muista että megatrendit ovat kuitenkin tässä taustalla, sillä jengi on ilmeisesti juuri näillä näppäimillä muuttamassa purkukuntoisiin vuokrakämppiin esim. Kotkaan. ;)

Maailmalla on erittäin paljon kiinteistöyhtiöitä, jotka treidaa paljon alta navin, joilla on ihan oikeasti arvokkaita kiinteistöjä taseessaan, toisin kuin Kurrella, niin on erittäin vaikea käsittää, että miksi joku väkisin tahtoo ostaa palan Kurrea?

19.8 on ylimääräinen yhtiökokous, jossa IH päättää jakaa n. 10,7 miljoonan egen edestä Kurren osakkeita ylimääräisenä osinkona. Kannattanee myydä IH:n laput, jottei joudu ottamaan niitä vastaan... Puuha-Petet ovat valmiita jopa maksamaan varainsiirtoveron puolestasi, sillä katsovat, että tämä tulee heille edullisemmaksi kuin säilyttää Kurre IH:n taseessa, josta Roininen, Valjakka ja Rautiainen omistavat leijonan osan. Miten paljon alta 4 egen Kurren oikea arvo, siis on, jos tämä on Daltonin veljesten mielestä paras ratkaisu?

0
0
4.7.2019 - 11:06 #26615

Velho

+1412
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
544
petteri kirjoitti:

Tulosvaroitus, toimari lähtee tai saa kenkää ja pääomistaja luopuu omistuksestaan. Yleensä nämä ovat yhdessä huomattavan huono uutinen varsinkin kun valmiiksi vaikeuksissa olevasta yhtiöstä on kysymys.

Tämä oli tosi valitettava uutinen ja tein itse samat johtopäätökset eilen & luovuin hammasta purren 5000 osakkeen positiostani 4,28-4,32 hintoihin. Toimitusjohtajan lähtö vain 9kk palkkauksesta ei kerro hyvää, eikä se että seuraajaa ei ollut valmiina. Pääomistajan luopuminen, vaikka osakkeita ei varsinaisesti myydäkään (mikä olisikin ollut vaikeaa) on huolestuttavaa erityisesti siksi, että IH:n Roininen on Ovaron hallituksen pj ja siten erittäin hyvin perillä Ovaron tilanteesta. Vaikka IH ei myy, niin osakkeiden jakamisen jälkeen Ovaro saa runsaasti uusia omistajia, joista suuri osa ei varmasti halua omistaa Ovaroa suoraan ja tästä tulee reilusti myyntipainetta osakkeeseen, jonka ostolaita ja vaihto on valmiiksi ohutta. Itse edelleen uskon että Ovaro on saneerattavissa ja osakkeen todellinen arvo on nykykurssia selvästi korkeampi. Kuitenkin em. syistä näen että osake voi vielä painua jonkin matkaa IH:n tempauksen aiheuttamasta myyntipaineesta. Jos hyvä uusi tj löytyy ja saneerausluvut kehittyvät positiivisesti, voin palata myöhemmin omistajaksi.

0
0
4.7.2019 - 11:38 #26619

Velho

+1412
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
544

Huomaa, että kauppalehdessä ja sharevillessä on Ovaro-karhujen juhlat käynnissä. Loputtomiin jaksetaan olla loukkaantuneita REIT-aikaisista koplauksista, joilla ei ole mitään tekemistä nyky-yhtiön kanssa. Karhut ovat sitä mieltä, että Ovaro menee nollaan minä hetkenä hyvänsä, koska "70-luvun neukkukuutiot". 

Ainakin osa näistä ilakoijista lienee niitä, jotka ovat joskus polttaneet näppinsä yli 10 euron hintaisiin Oraviin, ja ovat siitä ikuisesti katkeria. Uskoisin että useimpien meidän keissi Ovarossa oli (ja on edelleen) kuitenkin ostaa 4-5 eurolla jotain, josta muut ovat maksaneet 10-15 euroa ja jonka käypä arvo on 8-10 euroa. Se, että ketä höynäytettiin ja miten maksamaan 10-15 euroa ei ole kovin kiinnostavaa nykytilanteen kannalta. Mitä tulee noihin neukkukuutioihin, niin JLL:n arviokirjan liitteen kiinteistölistauksen mukaan niitä ei kuitenkaan ollut mitenkään enemmistöä salkusta. Vaikka ne laskisi nollaan, niin NAV ei siitä nollaannu. En ole laskenut, mutta olisiko niissä mutulla NAVia 1-1,5e kiinni? Neliöhinnathan niissä ei kovin suuria ole edes JLL:n mukaan. Eli neukkukuutioiden jälkeenkin NAVia jäisi jotain 7+ euroa, vaikka kukaan ei niitä ostaisi. 

Vaikka nyt osakkeeni myinkin näihin uutisiin, niin aion seurata Ovaroa tarkalla silmällä, sillä kurssilasku + potentiaaliset positiiviset uutiset operatiivisesta toiminnasta ja saneerauksen kehityksestä jatkossa (+ Pyysing hallitukseen?!) voivat hyvinkin tehdä lähiaikoina ostopaikan. Jos kurssi painuu vielä nykyisestä, niin miksei joku kiinteistörahastokin voisi nähdä tilaisuutensa tulleen ja tehdä julkisen ostotarjouksen.

0
0
4.7.2019 - 12:08 #26620

Serenity

-11
Liittynyt:
17.6.2018
Viestejä:
32

"Huomaa, että kauppalehdessä ja sharevillessä on Ovaro-karhujen juhlat käynnissä. Loputtomiin jaksetaan olla loukkaantuneita REIT-aikaisista koplauksista, joilla ei ole mitään tekemistä nyky-yhtiön kanssa. Karhut ovat sitä mieltä, että Ovaro menee nollaan minä hetkenä hyvänsä, koska "70-luvun neukkukuutiot"." -Velho 

Juuh, karhubileet pidetään käynnissä. yes

Valjakka ja Rautiainen ovat projektin pääarkkitehdit. Valjakka ja Rautiainen toivat tämän pörssiin. Valjakka ja Rautiainen käyttivät valtaa (hallituksessa ja omistajina) REIT aikakaudella, Valjakka ja Rautiainen omistavat IH:sta suurimmat siivut. Nyky-yhtiö on kuitenkin täysi eri kuin silloinen? Saaneen esittää eriävän mielipiteeni.

Tähän kun lisätään vielä, että "pahan" rahastoyhtiön Torasvirta ja Salmenkylä ovat keksineet uusia projekteja Valjakkalan kanssa tänä vuonna Aitta vuokra-asunnot muodossa kertoo siitä, että tätä veiviä on koko ajan viety täydessä yhteisymmärryksessä.

Ketkä ovatkaan tämän sadun todelliset rosvot?

0
0
4.7.2019 - 13:54 #26623

MentallCase

+9
Liittynyt:
4.9.2017
Viestejä:
38

Ainoa oikea peliliike on nostaa Aki toimariksi! Aloitus heti (kunhan on selvinnyt Vegasin aikaerosta ja kankkusesta).

0
0
4.7.2019 - 14:38 #26625

PikkuPro

+5673
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2765
MentallCase kirjoitti:

Ainoa oikea peliliike on nostaa Aki toimariksi! Aloitus heti (kunhan on selvinnyt Vegasin aikaerosta ja kankkusesta).

 

Kiinnostava idea. Akin mielenliikkeiden julkinen arvioiminen on hankalaa sikäli, että vanhana änkyränä (tämä kaikella rakkaudella mutta fakta) tällaisen peukuttelu saattaa vähentää pinnoja, että Aki innostuu. Mutta olisihan tuo rajallisen ajan projekti missä olisi ihan upsideä Akille ei niinkään palkan kuin oman omistuksensa ja "läppäCV":n kautta. Lisäksi Ovaron viimeisin julkinen strategia vastaa aika hyvin Akin toiveita joten olisihan tuossa ehkä saumaa win-win. Luulisi, että Akia voisi kiinnostaa rahan lisäksi myös läppäCV eli tuollainen pörssiyhtiön toimarin pesti olisi ihan hassu sulka pokeriproon keinutuoliin....mutta tähänkin pätee sama minkä jo sanoin.

Ovaron resurssit palkata pätevä toimari - varsinkin nykymaineella - on varsin nihkeät ja Aki on niitä harvoja päteviä, joilla olisi "oma lehmä ojassa" jo lähtöön ja selkeä intressi ajaa osakkeenomistajien etua kuten Ovaro strategiansa mukaan nykyään pyrkii ajamaan.

0
0
4.7.2019 - 15:02 #26628

Serenity

-11
Liittynyt:
17.6.2018
Viestejä:
32

Olisi kyllä ilo nähdä ärripurri oikeissa töissä, mutta eikö Pyysing käy tätä kauppaa Nordnetin kautta?

Nordnet on nimittäin ollut aika isosti myyntilaidalla eilisestä lähtien... wink

0
0
5.7.2019 - 12:19 #26637

PikkuPro

+5673
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2765
Serenity kirjoitti:

Olisi kyllä ilo nähdä ärripurri oikeissa töissä, mutta eikö Pyysing käy tätä kauppaa Nordnetin kautta?

Nordnet on nimittäin ollut aika isosti myyntilaidalla eilisestä lähtien... wink

Ok, no jos oikein isosti niin sitten ei taida selittää se, että myin eilen ja tänään anopin Ovaro-position.. ;D Se oli kyllä pyörittämäni salkun suurin yksittäinen osake mutta siltikin tuskin selittää. Harvoin oon ajatellut, että "myydään nyt ja ostetaan (ehkä) myöhemmin halvemmalla takaisin" mutta musta markkina reagoi aika laiskasti varsin kauheisiin kahteen samana päivänä tulleeseen negatiiviseen eli ne mitkä Petteri mainitsi. Näen, että juuri nyt on vaan varsin huono näkyvyys ja vaan liian riskistä kun sekä uuteen strategiaan sitoutunut toimari että pääomistaja heittävät samana päivänä pyyhkeen kehään. Toki toimari parhaassa tapauksessa on saanut keskellä kesää jostain liian hyvän tarjouksen mutta epäilen suuresti kun ajankohta on tämä ja kun kykeessä on niin "projektiluonteinen käänteen yritys" että normi driven toimari ei jättäisi 10kk jälkeen aloittamaansa käännettä katsomatta. Lisäksi, jos joku "liian hyvä tarjous" olisi syynä niin siitä olisi saatettu vinkata hallituksen Pj. lausunnossa mutta sanottiin vain "omasta toiveesta". Pahimmillaan IH näkee, että tätä paskaa ei vain saa ulostettua markkinoille mitenkään järkevään hintaan joten painetaan osinkona ulos jolloin kuranotto ei ole ihan niin läpinäkyvää.

Toisaalta tässä on hyviäkin tulemia, jään tiukasti seuraamaan. Näkyvyys vain yksinkertaisesti nyt niin huono, että en halua tälaista arpaa pitää ja vähän mietityttää, onko toi paskojen infojen päivä tarkoituksella laitettu keskelle aikaa, kun Suomi on eniten lomilla.

Mun 2 cent siis se, että markkina alireagoi imo uutisiin. Jos nelonen menee puhki niin voi sitten samantien kyykätä syvemmältäkin ennen syksyä. Aika hiljaistahan on hyvien uutisten EV lähiaikoina jos firma tosiaan yllätettiin housut kintuissa ja lähtevät aika nollista etsimään uutta toimaria. 

0
0
5.7.2019 - 13:07 #26638

Serenity

-11
Liittynyt:
17.6.2018
Viestejä:
32
PikkuPro kirjoitti:

 

Ok, no jos oikein isosti niin sitten ei taida selittää se, että myin eilen ja tänään anopin Ovaro-position.. ;D

Riippuu, jotta oliko se kuinka monta satkua? ;)

Olen kanssasi ihan samaa mieltä, että mielestäni reaktio on todella vaatimaton, mutta osaltaan tätä selittää myös Inderes-efektin puuttuminen, koska heiltä tuli todella munattomia kommentteja tästä. Lähinnä spekuloivat kauppaa IH:n kannalta.

Omasta mielestäni kaikki merkit viittaavaat siihen, että taseen surkeus on selvinnyt toimarille ja IH:n jampoille - eikä mitään ole tehtävissä.

0
0
5.7.2019 - 13:35 #26641

PikkuPro

+5673
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2765

Se vielä unohtui, että oikeastaan ei ole hirveästi valitettavasti edes väliä, mitä substanssia uutisten takaa löytyy. Täyspäiset antolainaajat kyllä laskevat 1+1 ja Ovaron tavoite laskea uusien lainojen keskikorkoa otti noiden uutisten myötä rankkaa hittiä. Jos lainakorko% ei saada laskuun niin menee pohja merkittävältä käänteeltä ja pohja Ovaron aliarvostukselta. Joidenkin "neukkukuutioiden" arvon loputon pähkäily on puiden tuijottelua jossa ei nähdä metsää eli lainakoron kriittisyyttä tällaisessa toiminnassa.

Serenity: ei ollut edes satkua.

0
0
5.7.2019 - 14:10 #26642

Aki Pyysing

+11689
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6540
PikkuPro kirjoitti:

 

MentallCase kirjoitti:

Ainoa oikea peliliike on nostaa Aki toimariksi! Aloitus heti (kunhan on selvinnyt Vegasin aikaerosta ja kankkusesta).

 

 

Kiinnostava idea. Akin mielenliikkeiden julkinen arvioiminen on hankalaa sikäli, että vanhana änkyränä (tämä kaikella rakkaudella mutta fakta) tällaisen peukuttelu saattaa vähentää pinnoja, että Aki innostuu.

Mie olen varmasti liian vanha päivätöihin. Intressi ei ole niin iso.

Peukuttelun pinnojen vähentäminen on varmasti väärä riidi.

Jos änkyryys on sitä, ettei anna mini-ilareitten ja nummikoskien päivästä toiseen toistuvia perseilyjä anteeksi, niin sitten olen tosiaan änkyrä.

Ovaron suhteen olen juuri nyt kovasti kysymysmerkkinä. Jos yrittäisi poimia huonojen uutisten sumasta jotain positiivista vaikka väkisin, niin on hyvä asia, että ryhdytään toimenpiteisiin eli tj:n vaihtoon, kun homma mättää. IH:n osakkeiden jaon taustalla voisi olla huoli omistusoduuden nousemisesta yli 30%:n Ovaron omien ostojen myötä. Jälkimmäistä en kyllä usko oikein itsekään.

Ne jotka aikoinan vaihtoivat Oravansa Investor Houseksi ja nyt saavat ne verollisina osinkoina takaisin, ovat varmasti tosi tyytyväisiä. Tällä ei vaikuta olevan mitään väliä, mikä sinänsä on huolestuttavaa. Eli mieleen tulee kysymys, eikö millään maineella IH:n jengille tosiaan ole mitään väliä?

Olen näköjään päässyt tuomaan vilpitöntä iloa kansalle. Sharevillessä iloitaan vielä avoimemmin kuin Sijoitustiedossa:

https://www.shareville.fi/osakkeet/orava-residential-reit-plc/kommentit/ovaro-on-vahva-myy-ih-havainnut-on-havainnut-etta-ovaroll-75280442

On muuten sinänsä hassua tuuletella toisten sijoitusten vaikeuksista, koska se ei sada omaan kassaan yhtään rahaa.

 

0
0
6.7.2019 - 13:29 #26653

elakesalkku

+33
Liittynyt:
19.2.2019
Viestejä:
20

Itse alan olla vahvasti sillä kannalla, että aika varmasti Ovarolta tulee osakeanti, jolla parannetaan tasetta. Merkit viittaa siihen, että toimari tietää tämän ja myös IH tietää, että anti on ainut tapa tervehdyttää Ovaro. Toimarin lähtöä en ainakaan itse voi tulkita muuten kuin, että saneeraus on ainakin osittain epäonnistunut ja osakeantia pukkaa. Siksi myös IH haluaa osakkeista eroon, että ei tarvitse kaivaa kuvetta annissa. Tosin en osaa sanoa, olisiko anti pitkässä juoksussa kovin huono asia. Jos annilla saadaan tase paremmaksi ja maksettua korkeakorkoisimmat lainat pois, voisihan se olla pitkässä juoksussa positiivistakin. Itse pohdin vakavasti myydäkö Ovarot pois -25% tappiolla vai jäädä odottamaan pari vuotta mitä tästä seuraa, en kyllä välttämättä haluaisi antiin osallistua jos semmoinen tulee.

0
0