Sijoitustieto

+1800
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1212

Mikko Mäkinen kirjoittaa startup-sijoittamisen alkutaipaleestaan.

20.6.2019: Enkelisijoittamisen taivas ja helvetti

"Jotain vinkkejä, mitä olen oppinut ensimmäisen vuoteni aikana, kun olen tosissani pyrkinyt enkelisijoittajaksi:

Näy ja kuulu. Tärkein syy, miksi aloin luonteeni vastaisesti julkisesti kirjoitella sijoitusajatuksiani oli, että tapaisin ihmisiä, joiden kanssa voisi luoda jotain uutta. Se toimii!

Ole hyödyllinen heti alusta asti. Anna valistuneita arvauksia, miten yritys voisi parantaa pitchiään tai kehittää liiketoimintaansa. Näytä arvosi. Mikä on yrityksen tai omistajan suurin kipupiste tai ongelma? Pystytkö tekemään sille jotain?

Mikä on erikoisosaamisesi? Tyhjäntoimittajana ainoa arvosi on pääoma. Sitä on nykyään paljon. Vähänkään nuorempiin yrityksiin sijoittaessa on paljon etua, jos pystyt tarjoamaan rahan lisäksi muutakin vastinetta.

Tapaa ihmisiä ilman välitöntä hyötyä. Se on hauskaa ja saatat oppia jotain mielenkiintoista. Sitten kun olet tunnettu VC-sijoittaja, voit olla ronkelimpi.

Käytä kymmeniä tunteja yritysten ja alan tutkimiseen. Ensivaikutelma usein pettää. Vaikka luottaisit ihmisten sanoihin, varmista faktat. Lukemattomia kertoja olen huomannut vasta reilun opiskelun jälkeen ymmärtäneeni tilanteen väärin."

0
0
20.6.2019 - 13:15 #26447

Timola

+8
Liittynyt:
28.5.2019
Viestejä:
37

Hyvä kirjoitus, ja mielenkiintoinen aihe vaikka skenessä onkin todella paljon vastenmielisiä piirteitä ja rehellistä bullshittiä.

Pari kourallista dekkejä/pitchejä on tullut nähtyä, ja osassa kyllä leuka lattiassa ihmetellyt että miten tämä voi mennä jollekin läpi liiketoimintamallin ja/tai valuaation puolesta.

Jens taisi joskus blogissaan sanoa että ehkä avaa tätä aihetta myöhemmin, olisiko nyt aika?

 

0
0
20.6.2019 - 20:10 #26455

jpkl

+115
Liittynyt:
27.6.2014
Viestejä:
220

"Nykyään myyntihenkiset sähköpostit viskataan roskakoriin nanosekunneissa ja kiireen keskellä tuntemattomia numeroita puhelimessa karsastetaan. Joka kerta puhelinta nostaessa hiipii mieleen torjutuksi tulemisen pelko. Ymmärrän taas vähän paremmin, miksi suomalaisella luonteella myynti on vaikeaa."

 

Voin vahvistaa tämän yrittäjänä. Jostain luotettavasta lähteestä (IL / IS) taisin lukea, että 75% amerikkalaisista ei vastaa enää tuntemattomiin numeroihin. Suomessa mennään samaan, pelkkää paskaa 95% soitoista mitä Fonecta Caller ei tunnista :(.

 

Edit: niin ja tarkoitin siis, että asenne siellä puhelun vastaanottajan / s-postin lukijan puolelta on tämä ainakin itselläni :).

0
0
26.6.2019 - 09:30 #26504

Tuulipuku

+130
Liittynyt:
27.9.2017
Viestejä:
66

Valmistuin kauppakorkeasta noin vuosi sitten, ja siellä startup hype oli kovin aitoa. Jollain tavalla yrittämiseen liittyvillä kursseilla (nämä olivat valinnaisia) keskityttiin keksimään villejä ideoita, joilla voisi lyödä rahaksi. Opettajat suosivat mullistavia ideoita ja perusbusinekset loistivat poissaolollaan. Kukaan ei esimerkiksi ideoinut, että ostaisi Sepon metallipajan, joka on tehnyt miljoonan liikevaihdolla 200 000 euron tulosta. Tärkeintä oli villi ideointi ja unelmointi, ei niinkään se, että kuinka yritys tuottaa omistajilleen voittoa. Voiton tuottaminen jäi ainoastaan sivuseikaksi. Olin kerran mukana jopa eräässä pitsauskisassa, jossa voittajaksi selviytyi hyvinvointipalveluita tuottava yritys, jolla ei ollut mitään käsitystä kuinka palvelu hinnoitellaan tai kuinka se tuottaa voittoa. Tätä oli hupaisaa seurata vierestä. En ollut yllättynyt, kun yritystä ei lopulta edes perustettu. Pääsin myös todistamaan kun kauneuspalveluita tuottava startup-yritys epäonnistui hankkeessaan, syytä en tiedä, mutta hype oli kova: käytiin slushissa, oli hupparit, oli tiimi, oli idea, oli facebook-sivut ja instagram ennen yhtäkään maksavaa asiakasta tai edes valmista palvelua.

Toivottavasti meininki rauhoittuisi hieman ja palattaisiin pian takaisin maanpinnalle. Kuten aiemmin todettua, suurin osa startupeista epäonnistuu. Näitä epäonnistujia ei nosteta esiin, vaan esitellään siihen promilleen kuuluvat superonnistujat. Tämä antaa valheellisen kuvan startup yrittämisestä.

0
0