Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset

10.4.2018 - 11:00 #19098

Aki Pyysing

OP
+11665
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6529
Malcolm X kirjoitti:

Trumpin vaikutus ja talouspolitiikka on pitkälti tiedossa niille jotka siitä haluavat ottaa selvää,

Trumpia hyvin tarkasti seuranneena sanoisin, että hän tuskin itsekään tietää talouspolitiikkaansa tai ainakaan sen vaikutuksia.

Malcolm X kirjoitti:
hänen linjaansa negatiivisesti suhtautuville löytyy sijoitustuotteita monelta alalta, millä voi halutessaan vakuuttaa positiotaan pörssiheilahteluja vastaan.
Hyvä. Sitten ei tarvitsekaan murehtia mahdollisen kauppasodan aiheuttamasta globaalista lamasta.

 

Malcolm X kirjoitti:
Ei kai tämä sen suurempaa rakettitiedettä ole nytkään, kuin ei ollut silloin ennenkään, kun Aki tuntui olevan hyvinkin perillä milloin sijoitusastetta säädeltiin hyvinkin perustelluin tiedoin ja pääosin ihan onnistunein tuloksin kulloisestakin markkinatilanteesta riippuen.

Tämä tarkoittanee samaa kuin edellinen, eli ihan sama mitä taloudelle tapahtuu, koska aina voi myös shortata. Mie paljastan salaisuuden: Mie en katsele maailmaa pörssikurssien tai edes oman positioni läpi. Mutta kylläkin pörssikursseja ja omaa positiotani maailman läpi, eli reagoin tosiaan salkkuallokaatioilla siihen mitä maailmalla tapahtuu. Ilman Trumpia olisin paljon aggressiivisemmin longina. Tämä oli muuten se, mitä Daytraderkin sanoi.

Malcolm X kirjoitti:
Trump-skeptisyys on muodissa tietyissä suurissa talousmedioissa, jotka olivat Clintonin kampanjan takana, mikä sitten heijastuu nykymuotina yhä Suomeenkin.

Tietyt eli juuri mitkään talousmediat eivät yleensä tykkää protektionisteista, oli näillä tekotukka tai ei.

0
0
10.4.2018 - 11:08 #19099

biffi

+1
Liittynyt:
10.4.2018
Viestejä:
1

Nyt on pakko osallistua keskusteluun tukeakseni eurooppalaiset juuret omaavaa (mielestäni ulkonäön perusteella enemmän britti kuin jenkki) presidentti Trumpia. Trumpin politiikasta ja käytöksestä voi olla montaa mieltä ja erityistä parannettavaa olisi ehkä ulosannissa ja asioiden argumentoinnissa. Yritän kuitenkin nähdä aina hänen letkautuksissaan valoa tunnellin päässä ja mielestäni hän tekee palveluksen tällä hetkellä muulle maailmalle kauppasodan uhittelun aloittamisella. Kiina on näet hyvin sulkeutunut markkina, jossa ulkomaisilla yrityksillä ja kiinalaisilla on eri pelisäännöt. Reilu peli onkin perseestä. Ei-kiinalaiset eivät voi myöskään omistaa kiinalaisia yrityksiä siinä määrin kuin vaikka Yhdysvalloissa, vaan koko valtiota suojellaan samanlaisin ottein kuin velivenäläinen Putin suojelee omiaan. Ainoana erotuksena, että Putin nähdään piruna vaikka Kiinaa hallitsee samanlaiset kommunistit jotka kuitenkin ymmärtävät hyvin rahan päälle rikastuttaen vain pientä osaa väestöstä. 

https://www.hs.fi/talous/art-2000005635816.html?ref=rss

Hesarin uutinen kuvaa juuri sitä Trumpin twiitteineen, mistä kenkä puristaa. Trumpin kannalta ikää on se, että toiminta näyttäytyy typeränä pokkurointina ja uhmaikäisen lapsen kiukutteluna muulle maailmalle, vaikka todellisuus olisikin aivan toinen.

0
0
10.4.2018 - 16:11 #19105

Aki Pyysing

OP
+11665
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6529
biffi kirjoitti:

Kiina on näet hyvin sulkeutunut markkina, jossa ulkomaisilla yrityksillä ja kiinalaisilla on eri pelisäännöt. Reilu peli onkin perseestä. Ei-kiinalaiset eivät voi myöskään omistaa kiinalaisia yrityksiä siinä määrin kuin vaikka Yhdysvalloissa, vaan koko valtiota suojellaan samanlaisin ottein kuin velivenäläinen. 

Tämä on totta. Voi olla, että Trumpin uhittelu johtaa Kiinan markkinoiden suurempaan avautumiseen ja meillä on happy ending. Tämä ei poista sitä, että Trump ei ymmärrä, miten globaali kauppa toimii, tämä on tullut hyvin selväksi. Master planiin "Sanon kuuta juustoksi, jotta nuo luulisivat minun olevan sekaisin, ja siten ottavat uhkaukset tosissaan ja taipuvat oikeasti haluamaani" en oikein usko. Sotakorvaukset loivat meille vahvan metalliteollisuuden, mutta ei siitä kyllä tarvitse Neuvostoliittoa ja sen tarkoitusperiä kiitellä.

0
0
17.4.2018 - 20:21 #19257

Aki Pyysing

OP
+11665
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6529

Miulla on vähän morkkis. Voisin oikeasti rakennuttaa jonkun seurannan fokusosakkeista ja poimia kaikki uutiset lennosta. Nykyisin suhailen siellä täällä missä muistan ja missaan ainakin puolet livetiedotteista, joihin reagoinnissa luulen itselläni olevan paljonkin kilpailuetua. Tosin miulla on aina morkkis tekemättömästä perehtymisestä, kuten badugin ja ranskan opiskelusta. Mutta tämä tuli päälle, koska olen vaihteeksi terve ja päässyt kahtena päivänä peräkkäin salille, joka poisti suurimman murheeni. Maslowin tarvehierarkia toimii miulla erinomaisesti.

Olisin voinut esimerkiksi lukea Aspiren vuosikertomuksen läpi ja tankata vielä ankarammin. Tosin palstahehkuttaja oli lukenut https://www.avanza.se/placera/forum/forum/aspire.html#6144897 , joten sen hehkutuksiin pitää suhtautua varauksella. Vuosikertomusta en nyt tähän hätään jaksanut lukea, koska strong hold on tulos kuitenkin. Aspire on kuitenkin luiskahtanut kolmanneksi suurimmaksi listasijoituksekseni, ja jos tarina toteutuu, olen melko tyytyväinen itseeni. Ehkä.

Siitä olen tyytyväinen, että kävin katsomassa Suomen hauskimman miehen leffassa. En ihan hyvin ymmärrä, että miksi se on mennyt niin huonosti (alle 40K katsojaa), vaikkakin Aku Louhimies olisi tehnyt varmasti paremman kuin Heikki Kujanpää. Akun näyttelijät eivät punavankileirillä olisi vaikuttaneet hyvävoimaisilta. Mutta Heikin kuvausryhmällä on aina kivaa, ainakin itse kertomansa mukaan. Lisäksi jotkut loogiset virheet ahdistivat, kuten melkein aina suomalaisissa. Käsikirjoitus on heikoin osa.alueemme, en yhtään ymmärrä miksi. Pyrot ja näyttelijät ja kuvaus on kv. tasoa, mutta lähes aina juonessa on jotain mikä ahdistaa, kuten tässä loppupuolella. Mutta en spoilaa mikä, jos joku vaikka lämpenisi menemään.

Lohduttelen saamattomuuttani sillä, että jotain aitaa olen joskus saanut kaatumaankin. Tosin Salossa -84 olisi pitänyt 300 metrin B-poikien aitojen SM-kisoissa pitänyt mieluummin kaataa aita kuin jarruttaa siihen ja pysäyttää vauhti.

0
0
23.4.2018 - 03:37 #19341

schwimmwagen

+3
Liittynyt:
21.3.2018
Viestejä:
12

Moro,

oisko mitään mahdollisuutta nähdä Akia/sijoitustietoa LUT:n sijoitusklubin tms. tilaisuudessa LUT:n kampuksella esim ensi syksynä? Kovasti ainakin itse toivoisin jonkinlaista tilaisuutta keskustella ihan kasvotusten ja kuulla muutenkin mielipiteitä jne. Tuntuu, että yrittämisestä jne muusta bisneksestä on ihan kohtuullisesti pöhinää yliopistoissa ympäri Suomen, mitä kavereilta olen kuullut. Mutta samalla se sijoittamisen (oli sitten isommassa tai pienemmässä mittakaavassa) perusajatus tuntuu vähän olevan hukassa. Väittäisin, että monet opiskelijat tarvitsisivat esimerkkejä ja tarinoita kaltaisiltasi henkilöitä. Itseäni ainakin eniten piensijoittamiseen tutustumisessa on inspiroinut erilaiset ihmistarinat. Tottakai netin palstoilta ja tubesta löytyy nykyään vaikka mitä, mutta kun YLIOPISTON sijoitusklubin tilaisuudessa löytyy erään strukturoituja ylihintaisia sijoitustuotteita myyvän firman esittelijöitä niin koen, että teikäläisen kaltaisille esiintyjille/vieraille olisi tarvetta. Ihan jo yleissivistysmielessä.

0
0
23.4.2018 - 13:12 #19348

Aki Pyysing

OP
+11665
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6529
schwimmwagen kirjoitti:

Moro,

oisko mitään mahdollisuutta nähdä Akia/sijoitustietoa LUT:n sijoitusklubin tms. tilaisuudessa LUT:n kampuksella esim ensi syksynä?

Mie kävin kerran teidän pokeri-illassa pitämässä pienen esitelmän ja pelaamassa turnauksen(vaatimattomuuteni estää mainitsemasta, että muistaakseni voitin), joten miksi ei, kunhan aikataulut vaan natsaa. Äiskä valittaa, että en koskaan käy Lappeenrannassa, joten sitä ainakin tapahtuma ilahduttaisi.

0
0
24.4.2018 - 17:13 #19372

Aki Pyysing

OP
+11665
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6529

Nyt voi kuolla rauhassa. Nimi mainittu Maaseudun Tulevaisuudessa.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.232612

"Kolumnisti Aki Pyysing ennakoi Betssonin tiedotteessa, että Liike Nyt voisi parhaimmillaan saada eduskuntaan muutaman irtopaikan ja jäisi oppositioon vaikutusvallattomaksi miniliikkeeksi.

"Joka tapauksessa se veisi vaalimatematiikan vuoksi markkinaliberaalihkoilta puolueilta ja muissa puolueissa olevilta markkinaliberaaleilta ehdokkailta enemmän paikkoja kuin se omia vaikutusvallattomia paikkoja mitenkään voisi saada. Liikkeen agenda on hyvä, mutta vaaleihin lähtemällä se ampuisi omaa asiaansa raskaasti jalkaan", Pyysing analysoi.

Kolumnisti on kuitenkin Betssonin kertoimien kanssa samaa mieltä siinä, että liike näyttää valmistautuvan vaaleihin"

Betsson antoi siis 1,2 kertoimen sille, että Nyt menee vaaleihin.

0
0
24.4.2018 - 17:19 #19373

Jmakela

+121
Liittynyt:
9.11.2017
Viestejä:
237

On Suomen politiikka kyllä nyt sekavaa(jos ikinä on ollut selvää) kun kansanedustajia lähtee puolueista ja perustaa omia(Sininen tulevaisuus,Väykkä ja Hjallis) ja nyt viimeisimpänä käänteenä Kaj Turunen loikkaa jälleen ja siirtyy kokomuukseen. Taitaa olla uusi Suomen ennätys edustaa vuoden aikana kolmea eri puoluetta. Ja sitten vielä ihmetellään miksi poliitikkoihin ei luoteta.

0
0
24.4.2018 - 18:09 #19375

Farseer

+1985
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564

Tuota Sinisten luomista on aika paljon poliittisissa piireissä pidetty välttämättömyytenä Soinin hillotolpan varmistamiseksi. Tuon kaltainen irtautuminen perussuomalaisista ja hallituspaikkojen säilyttäminen olisi ollut mahdotonta ilman jonkinlaista puolueviritystä. Kauan ei olisi pysynyt salaisuutena jos sen sijasta olisi neuvoteltu yhtä suuren porukan loikkimisesta muihin hallituspuolueisiin hallituspaikkojen ja vaikutusvallan säilyttämiseksi. Tuota hajoamisprosessia on odotettu jo pitkään ja nyt on enää vuosi vaaleihin + kun Sinisten kannatus ennustaa korkeintaan muutamaa paikkaa niin hajoaminen on väistämätöntä. Monet SMP-taustaiset tosin varmaan ovat jo henkisesti luovuttaneet eivätkä lähde 2019 vaaleihin ehdolle.

Harkimon puolueprojektin taustalla ei ole sen kummempi kuin tyytymättömyys demari-Kokoomuksen toimintaan. Olenkin ihmetellyt miksei Eero Lehti esimerkiksi ole kunnolla pistänyt puoluettaan koville, vaikka välillä onkin aika kovaa puhetta ladellut etenkin edellisen hallituskauden toilailuista. Puolue pysynyt kuitenkin pitkään kasassa ja julkisivu kunnossa, vaikka pinnan alla on kuohunut jo pitkään. Rydman-Koski-Lepomäki-akseli lähtisi varmasti litomaan alta aikayksikön mikäli se ei tarkoittaisi oman poliittisen uran ja vaikutusvallan uhraamista. Nykyinen Kokoomus on linjansa (ja puheenjohtajansa) puolesta reippaasti lähempänä demareita kuin Kokoomuksen laitaoikeistoa.

Jos Kokoomus toimisi kuten saarnaisi vaatien vaaliblokkeja sen pitäisi aktiivisemmin etsiä vaaliliittoja edes jollain tavalla samalla ajattelevien puolueiden kanssa. Puolue pyrkii kuitenkin samaan aikaan maksimoimaan absoluuttisen vaikutusvaltansa ja olemaan niin teflonia viestinnässään etteivät tähän lähde. Sama ongelma toki muillakin puolueilla, paitsi Kristillisdemokraateilla joilla on pitkä kokemus äänten keskittämisestä ja vaaliliittojen hyödyntämisestä. Vaikka vaaliblokkeja en kannata ja pidän niitä äärimmäisen ongelmallisina päätöksenteon kannalta, niin näkisin ihan mielelläni enemmän jossain määrin samalla tavalla ajattelevien puolueiden vaaliliittoja.

0
0
9.5.2018 - 03:13 #19582

Aki Pyysing

OP
+11665
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6529

Tämän päivän mie muistan. Kello oli poikkeuksellisesti soimassa puoli kymmenen, kun tulossa oli sekä Inission että Aspire, jotka ovat melko vähän seurattuja, miulla melko paljon ja osareilla on paljon väliä. Jollain Keskolla tai Technopoliksella ei nyt tule koskaan mitään maata mullistavaa, näillä voi tulla mitä hyvänsä. Molemmilla on tarina, ja ne ovat tarinaansa nähden hyvin halvasti hinnoiteltuja. Being me, ne ovat myös verrokkeihinsa ja absoluuttisesti aika edullisia. Mutta jos osari on huono, jää kivasta positiosta osaripäivän jälkeen jäljelle toivo paremmasta kolmen kuukauden päästä. Joten voi olla tarpeen reagoida äkisti.

Mie heräsin puoli yhdeksän, kun kello kerran oli soimassa tunnin päästä. Tämä käy melkein aina. Ensin jännittää saako unta ja vaikka saisi, herää ennen kelloa. muuten olen pari viime vuotta nukkunut varsin hyvin - ja varsin vähän pokeripöydässä.

Molemmilta tuli pettymys sekä miulle että markkinoille. Ei niin iso, että olisin alkanut roiskimaan, koska tarina kantaa vielä. Aspirea jopa ostin droppiin, koska sisälsi ihan valideja kertaluonteisia eriä. Joka tapauksessa olin vähintään toivonut molemmilta paljon parempaa. Onneksi en odotuksistani avautunut täällä, koska en varsinaisesti halua johdattaa lampaita teuraalle tai edes hehkuttaa omia osakkeitani saadakseni jotain pientä kurssinykyä. Jätän tämän kryptouskovaisille ja Kauppalehden keskustelupalstalle.

Sitten jätin avaimen sisään kun lähdin parturiin. Kyllä, kaljut voivat käydä parturissa. Sitä paitsi poikani sanoi kerran, että "Isi on vain puolikalju", kun joku puhui jotain aiheesta. Tästä ei seurannut kuin verenpaineen nousua, sain paikattua tilanteen melko rivakasti.

Aloin rauhoittua, kun nukuin päikkärit ja kävin salilla. Ilokseni löysin uutisen arpajaislain jatkouudistuksen suuntaviivoista: "Tätä varten käynnistetään selvitys, voitaisiinko erilaisilla verkkopelaamista koskevilla teknisillä estotoimilla, kuten esimerkiksi varoitusteksteillä, maksusiirtoestoilla tai IP-estoilla (ns. blokeeraus) puuttua nykyistä tehokkaammin ulkopuolisten toimijoiden lainvastaiseen toimintaan." Mie en usko, että tämä toteutuu, mutta vituttaa silti.

Sitten selvittelin lätkämatsin ensimmäisen ja toisen erän isoja bisnesongelmia. Eivät selvinneet, ainakaan vielä.

Lisäksi kaikki tämä osui sunnuntaista kestäneeseen raittiuskauteeni, joka liittyy painopoliittisiin syihin. Olen kaikilla merkittävillä mittareilla eli omasta mielestäni aivan liian hyvässä lihassa ja huonossa kunnossakin. Tämä tosin johtuu alkuvuoden sarasteluistani, mutta nyt olen terve ja on taas hyvä aika kiristää jojoa alaspäin.

Huomenna (tänään siviileille) olisi kiva kortti-ilta tiedossa. Todennäköisesti vedän siellä lärvit, vaikka tästä päivästä selvinnen minimivahingoilla eli tasakaloripäivänä.

0
0
18.5.2018 - 15:24 #19749

Aki Pyysing

OP
+11665
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6529

Mie oon aina sanonut, että julkisuus on kodellut miuta pääsääntöisesti hyvin. Tämä pitää edelleen muuten paikkansa, paitsi MOT-ohjelman suhteen. Kun menin aikoinaan Arto Nybergiin, miulta kyseltiin miten uskallan mennä suoraan ohjelmaan. Jo silloin vastasin, että suorassa lähetyksessä ei ole riskiä joutua leikkauspöytälobotomiaan. Tämä toteutui viime maanantain MOT:ssa.

https://www.pokeritieto.com/kolumnit/aki-pyysing/suomi-kapertyy-itseens…

Kun olin ensimmäisen kerran MOT:ssa, laitoin ehdoksi, että ohjelma tulee vaalien jälkeen. Kerrottiin, että joo tulee tulee. Sitten keksivät, että asiallahan on poliittista relevanttiutta ja siirsivät tulevaksi ennen vaaleja.

Mie jopa vähän epäilen, että maskiinkaan ei tällä kertaa menty, jotta näyttäisin mahdollisimman epäluotettavalta. Yleensä nimittäin Ylellä tie kameran eteen käy maskin kautta.

 

0
0
18.5.2018 - 15:37 #19750

Dharma

+101
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Olemme pieni pohjoinen kansakunta, jolla on kuitenkin vahva teknologiaosaaminen. Ulkopuolinen täysipäinen konsultti olisi varmasti suositellut Suomelle rahapelivientiin keskittymistä monopolin varjelemisen sijaan. Tosin konsulttia ei olisi kuunneltu, koska rahapelimonopolilta saavat valtion budjetin ulkopuolista rahaa poliittisesti hyvin vaikutusvaltaiset tahot.

Tässä on sellainen päättelyvirhe, että oletetaan olevan "Suomi" joka toimii jotenkin tai ei toimi. Ei ole. Poliittisessa historiassa saman virheen voi löytää tutkimuksesta, jossa puhutaan esimerkiksi "Quai D'Orsaysta" (Ranskan ulkoministeriön perinteikäs osoite) tai "Yhdysvaltojen kongressista". Nämä eivät ole entiteetteinä olemassa toimijoina. Pitää mennä hionojakoisempaan jakoon, jotta näitä voi käyttää subjekteina.

Suomessa, kuten tiedetään, on yksinkertaisesti suuri määrä hyvissä asemissa olevia, joiden elanto riippuu rahapelimonopolista ja hyvin vähän alalla olevista, joiden ei riipu. Edelliset suojelevat leipäänsä, vaikka se on omalta kansalta pois ja kokonaistehotonta. Jälkimmäiset eivät ole osallistuneet riittävästi Kokoomuksen maksullisiin seminaareihin (jos niihin Mehiläisen ja Terveystalon jälkeen jäi yhtään lippua jäljelle).

Miksi toimittajat valtaosin tukevat järjestelmää, jossa kotimaiselta medialta jää saamatta valtaisasti markkinointirahaa, on minulle suurempi mysteeri. 

Veikkauksen mainosbudjetti oli viimevuonna 27me. Päätellen siitä, miten Veikkaus kohtelee ulkomaisia peliyhitöitä edustavia suomalaisurheilijoita, en yhtään ihmetteilisi vaikka sama kohtelu koskisi myös suomalaisia päätoimittajia. Ulkomainen markkinointiraha on toistaiseksi kiellettyä, joten lehti voi valita tukun rahaa Veikkaukselta nyt tai nolla nyt ja jatkossa ehkä enemmän. Toisaalta moni poliittinen valinta Suomessa on juurikin kolmipyörä eikä tynnyrillinen rahaa.

0
0
18.5.2018 - 15:32 #19751

Jmakela

+121
Liittynyt:
9.11.2017
Viestejä:
237

Katsoin tuon MOT ja se oli taas sitä samaa laatua mitä Yle suoltaa ulos. Koitti antaa sellaista kuvaa että se on ulkomaalaisten peliyhtiöiden syy että suomessa on peliriippuvaisia ja yhtiöillä ei ole moraalia ja rahanpesua ei valvota. Ei tullut toimitukselle mieleen se että suurin peliriippuvuuden aiheuttaja on RAY pelikoneet joita todistetusti sijoitellaa kauppoihin jotka ovat "alempi" tuloisten käytössä.

Ja oli taas kovia lukuja siitä että suomalaiset uhkapelaajat ovat hävinneet ulkomaalaisiin peliyhtiöihin keskimäärin 7k parissa vuodessa jos oikein muistan ja en nyt tuohon jaksa uskoa. Toki on osa hävinnyt mutta ei voi yleistää tuolla tavalla kuin MOT esitti asian.

Mietitkö että jätät menemättä tuohon haastatteluun vai mietitkö että jos et mene MOT vääntää asian niin että sinua kysyttiin mutta et suostunut?

0
0
18.5.2018 - 16:41 #19755

Dharma

+101
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Veikkaus sanoo asian lähes suoraan:

Markkinointiyhteistyö 

22. Veikkauksen markkinointiyhteistyö on lain ja hyvän tavan mukaistaja siinä noudatetaan yleisesti hyväksyttyjä reilun pelin ja rehellisyyden periaatteita. 

23. Veikkauksen markkinointiyhteistyö perustuu aina osapuolten keskenään sopimiin velvoitteisiin. 

24. Valitessaan yhteistyökumppaneita Veikkaus kiinnittää erityistä huomiota yhteistyökumppanin vastuulliseen toimintaan ja maineeseen.

https://www.veikkaus.fi/fi/yritys#!/vastuullisuus/vastuullinen-markkino…

Jos et kannata Veikkauksen monopolia, emme mainosta mediassasi. Olisi kiva, jos joku vuotaisi esimerkin kohdan 23. sopimuksesta.

0
0
18.5.2018 - 17:02 #19758

Dharma

+101
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Veikkaus Oy:n sopimuksissa osapuolet ovat nimenomaisesti sitoutuneet arpajaislain noudattamiseen. Jääkiekkoliiton ja Veikkaus Oy:n sopimuksessa9 on muun muassa kirjattu, että Jääkiekkoliitto sitoutuu sopimuskauden aikana pidättäytymästä kaikesta yhteistyöstä Veikkauksen kanssa samalla toimialalla olevien yhteisöjen kanssa. Yhteistyö rajaa pois kaikki muut vedonlyöntiyhtiöt sekä rahapelitoimialalla toimivat tahot niin kansallisesti kuin myös kansainvälisesti. Liitto sitoutuu huolehtimaan siitä, että sen toimihenkilöt tai valmentajat eivät tee tämän sopimuksen kanssa ristiriidassa olevia yhteistyösopimuksia. Lisäksi Liitto sitoutuu mahdollisuuksiensa mukaan huolehtimaan siitä, etteivät sen maajoukkuepelaajat, jäsenseurat tai sen valmentajat, toimihenkilöt tai urheilijat tee tämän sopimuksen kanssa ristiriidassa olevia yhteistyösopimuksia

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/75243/tr26.pd…

Koulutettu arvaus on, että Veikkauksen markkinointiyhteistyösopimukset ovat samansisältöisiä. Se, että tämä vaikuttaa suoraan juttujen sisältöönkin, eikä vain ilmoitusmateriaaliin on näinä poliittisten viestintätoimistojen ja muiden maksettujen sisältöjen aikakaudella ainakin epäsuorasti selvää.

Hauska sinänsä tuo viimeinen virke: vaikka olisit maailman paras jääkiekkoilija, et pääse maajoukkueeseen, jos saat rahaa ulkomaiselta peliyhtiöltä, koska Veikkaus edellyttää tämän lajiliitolta, joka taasen on valmentajan pomo.

0
0
18.5.2018 - 17:37 #19761

Aki Pyysing

OP
+11665
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6529
Jmakela kirjoitti:

Mietitkö että jätät menemättä tuohon haastatteluun vai mietitkö että jos et mene MOT vääntää asian niin että sinua kysyttiin mutta et suostunut?

Juurikin näin: Mietin jättää menemättä ja päädyin, että en halua MOT:n vääntävän asiaa siten, että miuta kysyttiin, mutta en suostunut.

0
0
21.5.2018 - 20:21 #19872

FinnishDGI

+264
Liittynyt:
6.4.2017
Viestejä:
322
Aki Pyysing kirjoitti:
Jmakela kirjoitti:

Mietitkö että jätät menemättä tuohon haastatteluun vai mietitkö että jos et mene MOT vääntää asian niin että sinua kysyttiin mutta et suostunut?

Juurikin näin: Mietin jättää menemättä ja päädyin, että en halua MOT:n vääntävän asiaa siten, että miuta kysyttiin, mutta en suostunut.

Piti ihan asioikseen katsoa tuo jakso, kun olen muuten jättänyt MOT:t katsomatta jo pitkän aikaa. Ei totta puhuen olisi kannattanut - shaiba vain pahentunut aiemmasta näköjään.

EDIT: Propsit kuitenkin Akille. Tuostahan tuli kivasti imagoa köyhiä peliongelmaisia riistävänä rahapelimafiosona. :D

0
0
23.5.2018 - 00:26 #19937

Aki Pyysing

OP
+11665
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6529

Suorissa ohjelmissa on kivempi käydä kuin leikatuissa. Ylen Puheessa oli varsin leppoisaa. Opin ohjelman ansiosta paljon uusia asioita ja Minsky-hetki tuli luultavasti aktiiviseen sanavarastooni. Luin juuri ennen lähetystä GnS Economicsin prosarin, jossa kerrottiin Minskyn ylösnousemuksen (Hyman Minsky kuoli 1998) olevan lähellä ja sitten sulavasti käytin termiä radiossa. Minsky-hetki on siis se kun kupla puhkeaa ja alkaa hallitsematon syöksy. GnS Economics ennustaa sen olevan toisen ja kolmannen kvartaalin välisellä ajalla. Tämä on käsittääkseni 30.6. klo 24.00 - 1.7. klo 00.00. Hyvä tietää tämäkin. Tuolta selviää miksi juuri silloin: http://gnseconomics.com/

Lisäksi olen kuullut CNBC:llä puhuttavan FAANGeista ja en kyllä todellakaan olisi muistanut mistä on kysymys. Ulkoa oppiakseni ja muitakin sivistäneeksi laitan ne nyt tähänkin: Facebook, Apple, Amazon, Netflix ja Google (Alphabet). Kyllä tekee baarissa vaikutuksen kun kertoo, että "Possani FAANGeissa otti tänään vähän iskua, mutta on se vielä hyvin plussalla". Mie en voi käyttää tätä kun ei ole faangin faangia. Uuden nimilyhenteen keksimisestä mihin tahansa pitäisi muuten tuomita loppuiäksi Laura Huhtasaaren uskontotunneille.

Vielä tärkeämmän asian opin kotona. Kukaan meistä ei tiennyt, milloin on St Leger Day. Mie betsasin syyskuun seitsemättä ja Taalerin Jouni Saario lokakuuta. Tämä on vanhasta hokemasta "Sell in May and go away, then come back again on St Leger's day". Mie olin lähempänä, St Leger's Stakes on tasaisen radan laukkakilpailu, joka järjestetään vuosittain syyskuun toinen lauantai.

Kirjoitin aiheesta näkemykseni jo pari vuotta sitten toukokuussa: https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/kolumni-sell-may-and-go…

Mutta tärkeimpänä asiana opin uuden pituusmitan ja se on furlong. Törmäsin St Leger-tutkimusten yhteydessä. Tiedän harrastepokerinpelaaja Noel Furlongin, vuoden 1999 maailmanmestarin ja kaksinkertaisen Irish Open voittajan. Mutta en tiennyt, että furlong on mailin kahdeksasosa eli 220 jaardia tai 660 jalkaa. Käytetään tosin nykyään lähinnä laukkakisojen pituusmittana. Metrijärjestelmään siirtymisestä keskusteltiin brittiparlamentissa ensimmäisen kerran 1818. Prosessi on vielä kesken.

Joku vuosi voisi lähteä vaikka Doncasteriin St Legerin laukkakilpailuihin. Tosin voisi käydä kuten miulle Elitloppet-reissulla, eli hevostakaan en nähnyt. Toki hörökorvat laukkakilpailuissa olisivat lähtökohtaisesti kiinnostavampi näky kuin hiuspussipäät raveissa. Konit kiinnostavat miuta yhtä paljon kuin SInisten vaaliohjelma, mutta premissit, tapahtuma itsessään ja ihmiset voivat olla ihan hauska kokemus. Lisäksi Englannissa on paljon kasinoita, joissa en ole käynyt.

https://areena.yle.fi/1-4426366

 

0
0
23.5.2018 - 07:44 #19945

Krenjuussa

+121
Liittynyt:
27.10.2016
Viestejä:
186
Aki Pyysing kirjoitti:

 Metrijärjestelmään siirtymisestä keskusteltiin brittiparlamentissa ensimmäisen kerran 1818. Prosessi on vielä kesken.

 

Kiitos tästä, toi hymyn huulille hieman huonona aamuna. Clever, elegant and funny.

 

 

0
0
23.5.2018 - 08:59 #19951

Daytrader

+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Onko Akilla tai jollain muulla jotain näkemystä Yhdysvaltojen urheiluvedonlyöntimarkkinasta?

Siellähän tuli viime viikolla ennakkopäätös korkeimmasta oikeudesta, että osavaltiot voivat alkaa sallia urheiluvedonlyöntiä jatkossa:

https://edition.cnn.com/2018/05/14/politics/sports-betting-ncaa-supreme…

Oma käsitykseni on, että tämä avaa jonkinlaisen bonanzan vedonlyönnille Yhdysvalloissa. Tiedän kyllä, että siellä on ennenkin lyöty vetoa kasinoiden ulkopuolellakin, mutta nyt sitä voi alkaa tarjota avoimesti ja laillisesti. Ainakin Paddy Power Betfair nousi heti päätökseen 10% ja lisää kun kertoi suunnitelmistaan Yhdysvaltojen laajentumisesta.

Onko mitään tietoa, kuka tästä voisi hyötyä. Onko esim jotain Pohjoismaalaista uhkapeliyhtiötä, joka voisi hyötyä? Tosin ei sinne varmaan ihan pienillä rahoilla pääse isoon kakkuun mukaan.

En tästä asiasta kovin paljoa tosin tiedä, joten voi olla jotain vikaa perusolettamuksissanikin.

0
0
23.5.2018 - 09:17 #19952

Naganon-prinssi

+367
Liittynyt:
18.9.2016
Viestejä:
198
Daytrader kirjoitti:

Onko mitään tietoa, kuka tästä voisi hyötyä. Onko esim jotain Pohjoismaalaista uhkapeliyhtiötä, joka voisi hyötyä? Tosin ei sinne varmaan ihan pienillä rahoilla pääse isoon kakkuun mukaan.

Ainakin GiG uutisoi että alkavat ottaa jalansijaa USA:n vedonlyöntimarkkinoilla kunhan nyt ensin saavat Hard Rock Cafen kasinon auki New Jerseyn markkinoilla. GiG on listattuna Norjan pörssiin mutta ovat aikeissa siirtyä Tukholman pörssiin kunhan paperiasiat ja muut luvat hoidettu.

Linkki uutiseen https://www.gig.com/ir/2018/gig-embraces-the-repeal-of-the-us-sports-be…

0
0
23.5.2018 - 10:16 #19953

Aki Pyysing

OP
+11665
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6529
Daytrader kirjoitti:

Onko mitään tietoa, kuka tästä voisi hyötyä. Onko esim jotain Pohjoismaalaista uhkapeliyhtiötä, joka voisi hyötyä? Tosin ei sinne varmaan ihan pienillä rahoilla pääse isoon kakkuun mukaan.

Osta Myy  

Aspire Global plc

0,00 0,00 0,00% 30,00 30,40 0,00 0,00 0 SEK 10:02 Reaaliaikainen kurssi Poista
Osta Myy  

Catena Media P.L.C

154,50 -1,20 -0,77% 154,50 154,90 155,70 154,30 878 297 SEK 10:05 Reaaliaikainen kurssi Poista
Osta Myy  

Evolution Gaming Group AB

528,50 1,50 0,28% 527,00 528,00 528,50 527,00 1 034 846 SEK 10:05 Reaaliaikainen kurssi Poista
Osta Myy  

Gaming Innovation Group

4,99 -0,06 -1,19% 4,96 4,99 4,99 4,99 118 133 NOK 10:05 Reaaliaikainen kurssi Poista
Osta Myy  

Global Gaming 555 AB

32,00 0,20 0,63% 31,80 32,00 32,00 31,60 581 799 SEK 10:05 Reaaliaikainen kurssi Poista
Osta Myy  

Kambi Group Plc

112,20 -0,60 -0,53% 112,40 112,80 113,00 112,20 171 970 SEK 10:04 Reaaliaikainen kurssi Poista
Osta Myy  

Kindred Group plc

117,30 0,00 0,00% 117,35 117,95 117,30 116,20 783 806 SEK 10:05 Reaaliaikainen kurssi Poista
Osta Myy  

LeoVegas AB

79,55 -0,55 -0,69% 79,55 79,75 79,85 79,20 1 419 023 SEK 10:05 Reaaliaikainen kurssi Poista
Osta Myy  

Mr Green & Co AB

47,80 1,55 3,35% 47,50 47,80 48,30 47,40 1 583 260 SEK 10:05 Reaaliaikainen kurssi Poista
Osta Myy 

NYX GAMING GROUP LIMITED

0,00 0,00 0,00% 0,00 0,00 0,00 0,00 0 CAD 09:46 Päätöskurssi Poista
Osta Myy 

THE INTERTAIN GROUP LIMITED

14,70 0,00 0,00% 14,59 14,74 0,00 0,00 0 CAD 09:45 Päätöskurssi Poista
Osta Myy 

THE STARS GROUP INC COM NPV

0,00 0,00 0,00% 0,00 0,00 0,00 0,00 0 CAD 09:49 Päätöskurssi Poista
 

Tuossa seurantalistani Gaming-sektorista. Saa huomautella uusista Nordnet-seurattavista. Lontoossa on paljon lisää.

Lähtökohtaoletus on, että B2B tienaa ilman muuta. Tosin kuka saa vedonlyöntisoftansa jenkkimarkkinoille on eri asia, mutta joku saa ja tämä keventää kilpailua Euroopassa. B2C ottaa verisen sodan, jossa voittajia löytynee muualtakin kuin mediasta.

Imo sektori on pääsääntöisesti ylihintainen tai ainakin hinnoittelee regulaatioriskejä hyvin maltillisesti. USA:n oikeuspäätös yksi harvoista viime vuosien positiivisista uutisista tällä saralla.

0
0
23.5.2018 - 11:48 #19957

Jmakela

+121
Liittynyt:
9.11.2017
Viestejä:
237

Tunnetusti USA on paljon "fantasy football" tarjoajia joilla on suuri käyttäjäkunta niin jos nämä tahot alkavat tarjota urheiluvedonlyöntiä niin voi olla ulkopuoliselle toimijalle vaikea saada käyttäjiä. Toki kaikki riippuu vetojen tarjonnasta ja hinnoittelusta mutta saattaa olla vaikeaa päästä sisään esim pohjoismaalaisen yhtiön:

0
0
23.5.2018 - 12:43 #19960

hurjaosmo

Liittynyt:
28.4.2018
Viestejä:
12
Jmakela kirjoitti:

Tunnetusti USA on paljon "fantasy football" tarjoajia joilla on suuri käyttäjäkunta niin jos nämä tahot alkavat tarjota urheiluvedonlyöntiä niin voi olla ulkopuoliselle toimijalle vaikea saada käyttäjiä. Toki kaikki riippuu vetojen tarjonnasta ja hinnoittelusta mutta saattaa olla vaikeaa päästä sisään esim pohjoismaalaisen yhtiön:

Allekirjoitan. Jopa reguloidulla markkinalla jossa vedonlyönti oli kiellettyä, onnistuivat muutama toimija ylläpitämään n. 350 miljoonan vedonlyöntibisnestä. Muistaakseni asiasta väännettiin kongresissa asti, kun firmojen edustajat painottivat draft pelien olevan taitopeli.

Markkinan on aikapaljolti jakanut kaksi toimijaa, Draft Kings ja Fanduel. Jos seuraa jenkkiurheilua, ei mainoksilta ole voinut välttyä, kyseessä siis isot ja näkyvät tekijät.

0
0
23.5.2018 - 12:52 #19961

PPP123

+12
Liittynyt:
7.12.2017
Viestejä:
17

Mielenkiintoinen muutos!

Vaikka American Gaming Associationin arviot ovat todennäköisesti heidän intressiensä mukaisia - eli äärimmäisen optimistisia - arvioiden mukaan amerikkalaiset panostavat "at least" $150 miljardia vetoja vuodessa laittomien toimijoiden kautta.

Jos todellinen taso on mitään tuon kaltaista, on uskomatonta, että vetojen annetaan ohjautua ulkomaisille sivustoille, kun ne yhtä lailla voisi ohjata maan sisäisesti toimiville firmoille. Ihmiset kun näyttävät lyövän vetoa kuitenkin. Lisäksi näin voidaan parantaa saatavilla olevien vedonlyöntisivustojen luotettavuutta merkittävästi.

Siellä päästään myös eroon järjettömistä rahansiirtokustannuksista (esim. markkinajohtaja Bovada taitaa nykyään periä 5.9% Visa- ja Mastercard-siirroista, sekä 9.9% Amex-siirroista, Bitcoin-siirtojen ollessa ilmaisia). Jenkeissä kun kukaan ei saisi välittää rahaa näille firmoille, joten siirrot joudutaan jollain tapaa maskeeraamaan ja tällaisten järjestelyiden tekeminen käy kalliiksi, johtaen mainittuihin suuriin siirtokustannuksiin. Rahojen kotiutus on myös ollut oma haasteensa.

Toki vedonlyönnin määrä tulee tämän myötä kasvamaan ja sitä kautta myös esimerkiksi ongelmapelaaminen, mutta tosiaan jos AGA:n luvut pitävät lähellekään paikkansa, luulisi vedonlyönnistä saatavan rahavirran olevan mukava trade-off jonkin verran lisääntyvien peliongelmaisten määrään verrattuna.

Historiallisesti Jenkeissä on turvauduttu rahapelaamiseen silloin kun rahakirstut ammottavat tyhjyyttään, vaikkakin yleensä loton tai peliautomaattien kautta. Monelle osavaltiolle tämä on varmasti tervetullut uutinen ja mukaan lähdetään viimeistään naapurikateuden johdosta.

Kuka sitten tulee tekemään rahaa?

Median mukaan moni taho rikastuu tämän seurauksena. Voi olla. Osaako joku järkeillä mihin se raha suurimmaksi osaksi oikeasti päätyy?

  • Mark Cuban taisi sanoa, että jokaisen urheiluseuran arvo kaksinkertaistui korkeimman oikeuden päätöksen johdosta;
  • toisaalta liigat (NFL, NBA, jne.) haluavat osansa;
  • toisaalta on spekuloitu, että mm. ESPN (eli Disney) tulee hyötymään tästä isosti;
  • toisaalta vedonlyöntisivustojen pitäisi tehdä tällä rahaa;
  • vedonlyöntialan B2B-yritykset haluavat myös osansa;
  • maksuja muuten tullaan välittämään nyt oikeilla nimikkeillä, onko esim. Paypalilla mahdollisuus saada merkittävää asemaa näillä markkinoilla? Teoriassa tästä voisi myös päätellä, että bitcoinin käyttö uhkapeleihin tulee merkittävästi vähentymään;
  • ja täytyyhän osavaltioidenkin saada tästä rahaa.

Vielä on epäselvää, kuinka moni osavaltio tähän lähtee mukaan ja millä aikajänteellä, sekä tosiaan millainen kilpailutilanne yksittäisten osavaltioiden sisällä tulee olemaan.

Tästä olisi mukava lukea mielipiteitä. Millä tavalla esimerkiksi ESPN pystyy tästä hyötymään, vai pystyykö oleellisesti? Joutuuko isojen urheiluliigojen kanssa tehtävistä sopimuksista nyt vaan maksamaan reilusti enemmän, jolloin vedonlyöntimainoksista perityt rahat ohjautuvat lopulta liigoille? Vai jakautuuko raha jollain tapaa tasaisesti, jolloin kaikki voittavat jonkin verran?

Mielenkiintoista on myös nähdä miten fantasy sports-sivustot (kuten DraftKings ja FanDuel) tästä hyötyvät. He ovat kuitenkin kasanneet melkoisen määrän asiakkaita ja dataa. Sijoittajat ovat varmasti tyytyväisiä ja huom: niihin kuuluvat mm. MLB, MLS ja NHL. Fanduelin sijoittajien puolelta löytyy taas mm. Time Warner ja NBC.

Mitä Jenkkien ulkopuolisiin firmoihin tulee, ekana uutisen kuultuani ajattelin, että Catena Medialla ollaan tyytyväisiä, siellä kun on panostettu kaiken muun ohella mm. reguloiduille Jenkkimarkkinoille suunnattuihin affiliate-sivustoihin. Tosin maksoivat niistä mielestäni myös kovia hintoja ja niiden päälle vielä avokätiset earn out-diilit sivustojen perustajien kanssa. No, Catenan osake nousikin n. 25% tässä kuussa, joten siinä on kyllä vähintään huomioitu heille avautuneet markkinat, koska hinta oli mielestäni jo ennen nousua korkealla tasolla.

Catena vetää nimittäin kovalla riskillä. Affiliate-sivustot eivät missään nimessä ole tällä hetkellä halpoja, mutta löytää silti velkarahalla uutta ostettavaa kokoajan. Maksaa siis jatkuvalla syötöllä hintoja, joita muut eivät ole valmiita maksamaan. Ehkä tämä toimii pitkässä juoksussa, ehkä ei - riskiä kuitenkin on reilusti mukana.

Tuossa toiminnassa on sellainen vaikeus, että ostettujen affiliate-sivustojen perustajat saattavat lähteä rakentamaan uusia sivustoja kun earn-outit päättyvät, ja nimenomaan nämä henkilöt ovat kriittisiä sivustojen kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Lisäksi heidän lähtiessään perustamaan uusia sivustoja Catena ei pelkästään menetä avainhenkilöitä, vaan saa heistä kilpailijoita (joilla on sivustokauppojen jälkeen rahaa).

Esimerkiksi hakukoneoptimoinnin maailmassa, joka on kuitenkin olennainen osa monen affiliate-sivuston markkinointistrategiaa ja omaa erikoisosaamista, mielestäni yksi erityisen hyvä tyyppi on arvokkaampi kuin kymmenen keskinkertaista. Osaavan henkilökunnan löytäminen tulee siis olemaan vaikeata tai vaihtoehtoisesti osaaville tyypeille täytyy maksaa kovia palkkioita jotta suostuvat jäämään. Vaikka korkeimman oikeuden päätös on ehdottomasti tälle firmalle positiivinen uutinen, veikkaisin että sillä siis tulee vielä olemaan mutkia matkassa, joita ei myöskään ole osakkeen hintaan täydellisesti laskettu mukaan.

Mainittakoon vielä, että vaikka tässä kävi hyvät nyt esimerkiksi Catenalle, muut riskit lakien muuttumisten, tulkintojen ja soveltamisien suhteen eivät kadonneet minnekään. On hyvin mahdollista, että muissa tapauksissa käy toisin ja otetaan osumaa.

Ja toisaalta vaikka Catena tosiaan hankki noita Jenkkisivustoja taannoin, kuinka paljon kilpailu Jenkkimarkkinoilla tulee kasvamaan? Alkavatko ESPN:n kaltaiset sivustot tuottamaan vedonlyöntiaiheista sisältöä ja ohjaamaan kävijöitä pelisivuille? Ne kun nauttivat suurta luottoa Googlessa, joka on Catenalle tärkeä kanava. Siinä voi käydä hassusti jos mediajätit pääsevät tuota kautta markkinoille.

Myös nimenomaan Google, josta moni affiliate-sivusto on riippuvainen, on olennainen riskitekijä Catenan kaltaisille toimijoille (ei kuitenkaan niinkään B2B-toimijoille). Algoritmit voivat muuttua ison päivityksen johdosta ja toisaalta Google tuntuu käyvän päivä päivältä ahneemmaksi, eli varastaa markkinoita muilta sivustoilta tarjoamalla omia hakutuloksiaan ns. ”luonnollisten” hakutulosten sijaan (en haluaisi esim. matkailualalla kilpailla Googlen kanssa seuraavien vuosien aikana).

Markkina-asemansa väärinkäytön tiimoilta Google taistelee omien regulaatioriskiensä kanssa. Voiko jonain päivänä kuitenkin Google olla yksi voittajista laillisen vedonlyönnin alueella, ja onko sellaisella merkittävää vaikutusta yrityksen tulokseen? EU vaikuttaa olevan kiinnostuneempi Googlen toiminnan säätelystä kuin Yhdysvallat.

Häviäjiä tässä tulevat olemaan nimenomaan nämä offshore-sivustot ja niiden yhteistyökumppanit, joiden on hemmetin vaikea kilpailla mm. turvallisuuden, mainonnan, uskottavuuden ja rahansiirtojen alueilla. On myös äärimmäisen epätodennäköistä, että näille offshore-sivustoille annetaan mahdollisuutta saada lisenssiä Jenkkimarkkinoille. Heidän nykyisiä lisenssejä ei voida pitää luotettavina (Bovadalla ei taida tällä hetkellä edes olla lisenssiä).

0
0
24.5.2018 - 00:27 #19980

Aki Pyysing

OP
+11665
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6529

Mie muuten ajattelin, että on vähän hätävarjelun liioittelua jatkaa Suomessa sen tarkkailua, että yrittääkö joku vielä työntää takaovesta rahapeliblokkeja Suomeen. Kaksi kertaa (2007 & 2011) olen ollut vetämässä blokkausten vastaista rintamaa, ja taitaa olla kolmas taistelu edessä. Sodan olin jo siis vähän luullut voitetuksi, joten mieluummin olisin ollut ilman. Sen verran on vanha sotaratsu väsynyt. Mutta kerran vielä pojaat ja tytötkin:

https://www.pokeritieto.com/kolumnit/aki-pyysing/nettihedelmapeleja-lot…

Opprtunistisiin "tutkiviin" journalisteihin liittyen jaan vielä Tommi Verkasalon Pokeritietoon postaaman erittäin ansiokkaan analyysin paskamotista:

"Tervehdys arvoisa Pokeritiedon foorumi,

Haluan kiinnittää huomiota muutamiin MOT:ssa esitettyihin kohtiin.

1) "Viranomaisten arvio on, että ulkomaisiin nettipeleihin kuluu noin 200 miljoonaa euroa... MOT on saanut käsiinsä aineiston, joka osoittaa että viralliset arviot ovat vahvasti alakanttiin". MOT jatkaa: "Aineistossa on lähes 3000 suomalaista",
"Ovat pelanneet verkon rahapelejä 120miljoonalla, hävinneet 50M, keskimäärin 17 000 euroa"
Lienee päivänselvää, että kyseessä ei ole satunnaisesti valittu aineisto. Mitä luultavimmin aineistoon valittu 3000 eniten pelaavaa. Myöskin kiinnostaa, kuinka selvästi valikoidulla 3000 pelaajan aineistolla voidaan todistaa viranomaisten arvio kokonaispelimäärästä vääräksi.

2) MOT jatkaa: ”Aineisto ei anna TÄYSIN kattavaa kuvaa kansalaisten nettipelaamisesta” ja toteaa, että ”Kyse on 3000 henkilön otoksesta, jäävuoren huipusta”. Tässähän ei ole kysymys mistään otoksesta tai otannasta, vaan pelaajat on tarkoituksellisesti valittu niin, että he pelaavat ulkomaille ja erittäin suurilla summilla.

3) MOT: ”Vain murto-osa maksuista on mennyt Veikkaukselle”. Kuitenkin tiedetään, että noin 85% suomalaisten pelaamista euroista menee Veikkaukselle.

”Tämän ryhmän ihmiset ovat pelanneet enimmäkseen ulkomaisia rahapelejä”. Tutkija Maria Heiskanen on todennut useaan otteeseen, että suurin osa peliongelmaisista pelaa Veikkauksen pelejä. Hänen peliongelmaisten aineistossa ei ollut ketään, joka ei olisi pelannut Veikkauksen pelejä. Jos MOT:n aineiston pelaajat ovat pelanneet enimmäkseen ulkomaisia rahapelejä, todennäköisyys on erittäin suuri, että aineisto on tarkoituksellisesti valittu niin. 

Mikäli ohjelman tarkoituksena oli vihjata, että tavalliset harmittomat harrastepelaajat pelaavat Veikkaukselle ja kaikki peliongelmaiset ulkomaisille pelifirmoille, voidaan ottaa myös laskin käteen. Veikkauksen operatiiviset voitot olivat vuonna 2017 1,78 miljardia. Vaikka asiakkaita olisi peräti 3,5 miljoonaa, saadaan yhden vuoden pelikatteeksi/liiketoiminnalliseksi voitoksi yli 500 euroa. Alan keskeisiä tunnuslukuja nähneenä en usko yhdenkään järkevän kokoisen ulkomaisen pelifirman yltävän näin suureen tuottoon per pelaaja. Tämä on toki varsin loogista: ulkomaisten toimijoiden marginaalit ovat selvästi pienemmät, koska palautusprosentit ovat huomattavasti korkeampia.

4) Sisäministeri Mykkänen: ”Viesti suomalaisille: Kuluttajansuoja ei käytännössä päde”. MGA:n (Malta Gaming Authority) lisenssin alla operoiviin yrityksiin sovelletaan Maltan kuluttajansuojaa. Kuluttajansuojan lisäksi pelaaja saa hyvän turvan suoraan MGA:lta, joka valvoo lisenssoimiaan yrityksiään. Tämä lausunto on sisäministerin omaa tulkintaa. Kiinnostaisikin tietää, kuinka paljon herra Mykkänen on perehtynyt MGA:n toimintaan. 

5) Mistä aineisto on saatu? Mukana on maksunvälittäjäfirmoja, kuten myös operaattoreita. Minä en keksi ketään, kenellä voisi tällainen aineisto olla. Herääkin epäilys, että se saattaa olla osin keksittyä tai perustua oletuksiin. Aineistossa on muutaman kuvakaappauksen perusteella kirjoitusvirheitä. Sieltä puuttuu joitain isoja alan toimijoita. 3000 VIP-pelaajaa pelaa taatusti myös pienemmilläkin sivustoilla, joten aineisto ei voi myöskään olla täydellinen.

Onko jotain syytä olettaa, että aineisto ei ole keksitty? Voiko tällaisen hämärän Excelin varjolla väittää mitä vaan? Yrittääkö MOT markkinoida itseään puolueettomana tahona, joka vain tekee tutkivaa journalismia? Dramaattisen taustamusiikin soidessa haastatellaan peliongelmista kärsinyttä, joka pitää syvälle tunteisiin vetoavan puheen. 

MOT-jakson otsikko on "Peliriippuvuudella rahastajat". Suurin "rahastaja" on ylivoimaisesti Veikkaus, jota ohjelmassa ei tuoda esille. Mikäli ohjelman tarkoitus on suojella kansallista monopolia ja se naamioi itsensä puolueettomaksi tutkivaksi journalismiksi, voiko siitä tehdä kantelun Julkisen sanan neuvostolle?"

0
0
24.5.2018 - 06:03 #19981

Dharma

+101
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Taustalla rahapeliestoehdotuksessa on luultavasti tulossa oleva tunnistautumisvelvoite Veikkauksen peleihin. Se leikannee Veikkauksen liikevaihtoa suht rajusti ja ennen kaikkea johtanee tilanteeseen, jossa Peluurista sanotaan peliongelmaisille: ota bännit Veikkaukselle, jolloin ongelmapelaajat siirtyvät ajan oloon täysin ulkomaisille saiteille.

Yhtenä lisäargumenttina vanhoihin rahapeliestoja vastaan voi sanoa, että suomalaisen pelialan rekrytointi vaikeutuu, jos Suomi estää merkittävään pelialan segmenttiin pääsyn Suomesta käsin.

0
0
24.5.2018 - 09:41 #19983

Jmakela

+121
Liittynyt:
9.11.2017
Viestejä:
237

Ei kannata pitää MOT laadukkaana sarjana vaan sarja näyttää välillä kuin joku harjoittelija olisi tehnyt sen. En nyt muista mitä asia koski tarkasti yhdessä jaksossa, taisi olla jostakin suomalaisesta pankista juurikin Maltalla ja siinä toimittajat menivät toimistolle ja kysyivät oliko paikalla herra X ja oven avannut työntekijä sanoi että ei. Kun MOT toimitus palasi Suomeen ja alkoi selvittämään missä herra mahtaa olla selvisi että oven avannut mies oli juurikin se jota toimitus oli etsinyt mutta ei olleet etukäteen selvittäneet miltä hän näyttää.

Ja vielä tuosta sinun jaksostasi kyllä se mietityttää että mistä nuo tiedot rahojen määrästä on tullut kun yleensä ei tuollaista levitelle ja onko muka noin monta entistä työntekijää monessa eri firmassa vuotanut tiedon koska se on ainut tapa millä saa selville tiedot. Oli kyllä luotettavan näköinen excel-taulukko mikä aina välillä vilahti ruudussa.

0
0
24.5.2018 - 12:19 #19987

FinnishDGI

+264
Liittynyt:
6.4.2017
Viestejä:
322
Jmakela kirjoitti:

Ja vielä tuosta sinun jaksostasi kyllä se mietityttää että mistä nuo tiedot rahojen määrästä on tullut kun yleensä ei tuollaista levitelle ja onko muka noin monta entistä työntekijää monessa eri firmassa vuotanut tiedon koska se on ainut tapa millä saa selville tiedot. Oli kyllä luotettavan näköinen excel-taulukko mikä aina välillä vilahti ruudussa.

Jos ne on YLE:n työntekijöiden omasta pelihistoriastaan itseraportoimia tietoja. 

0
0
24.5.2018 - 12:54 #19993

Jmakela

+121
Liittynyt:
9.11.2017
Viestejä:
237
FinnishDGI kirjoitti:

Jos ne on YLE:n työntekijöiden omasta pelihistoriastaan itseraportoimia tietoja. 

No itselläni kävi sama mielessä. No varmasti luvut ovat luotettavia kerta kun YLE ne on julkaissut ohjelmassaan, ei missään uutisessa mistä ne näkisi. No onneksi tyhmä kansa uskoo ja laittaa rahansa mieluummin RAY automaatteihin koska niiden käyttäjillä ei ole peliongelmaa.

0
0