Kolumnit

Hyvä kriisiviestintä alkaa anteeksipyynnöllä

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Harri Saukkomaan palkkaaminen hoitamaan Veikkauksen kriisiviestintää on nyt jo osoittautunut kannattavaksi investoinniksi. Hän nimittäin sai varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikosken pyytämään anteeksi parin vuoden takaista ”Mikset sä muuten pelaa joka viikko? Mä maksan sun palkan” palopuhettaan Veikkauksen Edunsaajille. Kokoomuslähteiden mukaan Numppi ei normaalisti paljon anteeksi pyytele, vaan jatkaa lauseen keskeytymättä kuun juustona olemisen puolustamista, vaikka olisi NASA:n tuomia kuukiviä esittää.

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski kuitenkin väittää palkanneensa Suomen tunnetuimman kriisiviestintäkonsultin, eli Tekirin ja Harri Saukkomaan ”tarkoituksenaan käydä läpi meidän ohjeistukset, prosessit ja sitä kautta saada ulkoinen näkökulma.”

Jos yhtiö, joka on kriisissä, palkkaa kriisinviestintäkonsultin, on nähdäkseni täysin selvää, että konsultti tuli ensisijaisesti tekemään sitä, mitä parhaiten osaa. Sarekosken väitteiden luotettavuus onkin nähdäkseni jossain Boris Johnsonin ja Donald Trumpin vastaavien välimaastossa.

Tämän pohjaan siihen, että 7.7.2016 Sarekoski sanoi, että ”Veikkaus ei haikaile monopolia verkossa” ja lobbasi nettiblokkeja viimeksi perjantaisessa Sannikka & Ukkolassa. Pokeriammattilaiset ovat muuten ikäviä ihmisiä, koska muistavat hyvin, mitä on puhuttu tai kirjoitettu, ja siirtävät yhdestä valheesta kaverin epäluotettavien sielujen runsaana vellovaan massaan.

En tietenkään varmaksi tiedä, konsultoiko Saukkomaa Nummikoskea ennen eilistä Hesarin haastattelua. Hyvin todennäköisenä sitä pidän.

Totuutta emme saa koskaan tietää, koska Saukkomaa ei paljasta asiakkaansa asioita ja Nummikoskenkin lausuntoihin on syytä suhtautua epäluuloisesti, koska

Nummikoski on pelannut kysyjästä riippuen joko pajatsoa, hedelmäpeliä tai lottoa

Tapasin Velipekan ensimmäisen kerran vuonna 2012, jolloin hän kertoi rahapelitaustastaan ”50 pennin jassolla urani aloitin, mutta varsinainen haka olin flipperissä, joka on enemmän viihdepeli, mutta ainakin siinä kului rahaa. Rulettia olen myös pelannut.” 

Pari vuotta myöhemmin hän sanoi Veikkauksen, RAY:n ja Finntoton yhteisessä tilaisuudessa käyvänsä joka perjantai Essolla pelaamassa hedelmäpeliä. Muistan tämän hyvin, koska katsoin silloin Numpin silmiin, ja arvelin tarinan olevan sarjaa ”Keksinpäs hyvän”. Kuka muka käy tasan kerran viikossa painelemassa mummorullia?

Uutta Veikkausta muodostettaessa taas luin Veikkauksen varatoimitusjohtajan haastattelun, jossa hän kertoi olevansa tapalottoaja. Tämä oli siis jo kolmas tarina Velipekan omasta rahapelaamisesta, jonka kuulin. Näytöt on ammattipelurille riittävästi annettu sen puolesta, että Numppi puhuu juuri sitä, minkä arvelee olevan itselleen kussakin tilanteessa edullista.

Nummikoski ei myöntänyt pokeria taitopeliksi

Kaikille vähänkään täysipäisille ihmisille on itsestään selvää, että jos on olemassa pokeriammattilaisia, on pokerin oltava taitoon perustuva peli. Yritin sekä 2012 että 2014 saada silloisen RAY:n toimitusjohtajan Nummikosken myöntämään tämän ääneen. Hän kieltäytyi ja pysytteli lausunnossaan ”Kukapa meistä varmuudella tietää mikä seuraava kortti on….?”

Tämä oli melko turhauttavaa, mutta kun olin vakuuttunut, ettei Nummikoski aio lobata ulkomaille pelaamisen kieltolain puolesta, annoin asian olla. Tiesin pokeriyhteisön pyörittelevän päätään tälle ”Kuu on juustoa” -lausunnolle, mutta en nyt oikein voinut valehdellakaan, mitä Suomen pokeripelit järjestävän instanssin toimitusjohtaja haluaa pokerista sanoa.

Syynä tähän arvelin olevan halun olla ärsyttämättä Poliisihallituksen Jouni Laihoa, joka oli julkisuudessa useaan otteeseen kertonut pelin olevan tuuripelin. Keskusteluissamme tuli kuitenkin ilmi, että kyllä Nummikoski pokerin taitopeliksi toki tiesi.

Blokkauslobbaus

Alkuvuodesta Sare- ja Nummikoski hyökkäsivät näyttävästi esiin vaatien internetin blokkaamista heidän monopolinsa suojelemiseksi. Miksi he näin tekivät, pysyy ikuisesti epäselvänä, koska molempien Blokkikoskien lausunnot ovat siis enemmän viihteellisiä kuin luotettavia. Rahaahan blokeilla ei olisi tulossa, mutta ehkä aikaa voisi Veikkaus saada ostettua automaattien pitämiseen kauppojen kassojen takana?

Miten Blokkikoskille käy?

Mie epäilen omistajaohjusministeri Sirpa Paateron olevan niin napakan kotkalaisdemarin, että hän vielä vaihtaa Veikan hallituksen poliitikkojäsenten lisäksi hallituksen puheenjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon ja tämän seuraaja sitten laittaa Blokkikosket kuohumaan johonkin muualle. Vaikka olen talouspolitiikassa pyöreästi kaikissa asioissa Paateron kanssa eri linjoilla, arvostan hänen suoraviivaista toimintaansa. Siinähän liituraitapuvut pölisevät, kun Sirpa alkaa jakaa kengänkuvia.

Tosin tästä tuskin seuraa mitään erityisen hyvää Veikkaukselle, kun vaihdetaan kokoomustörpöt demaritörpöiksi, mutta jotain tällaista kehitystä ounastelen. Paatero suoritti surutta määräalaharvennusta valtionyhtiöiden avainpaikoilla myös edellisellä ministeristintillään eli 2014-5.

Pörssiyhtiöt ja kriisiviestintä

Pörssiyhtiötkin hoitavat kriisejään usein aika äkkinäisesti.

Nopeat tunnustukset ja anteeksipyynnöt jäävät usein tekemättä ja ilmiselviä valheita yritetään syöttää yleisölle vielä silloinkin, kun kaikesta on jo jääty kiinni.

Veikkauksen alkuvuoden toiminnasta voisi ottaa oppia, miten hommia ei hoideta. Varatoimitusjohtajan lähettäminen puhumaan käsittämätöntä veikkausjargonia televisioon ei ollut kovin laadukas veto.

Sen sijaan hyvin harjoitelluilla vastauksilla varustetun toimitusjohtajan toimittaminen suoraan lähetykseen rennossa villapaidassa kertoi Saukkomaan vetelevän jo langoista. Sekä Nummikosken anteeksipyyntö Hesarissa että Sarekosken esiintyminen Sannikka & Ukkolassa olivat jo laadukasta viestintää.

Joskin saattoi tulla Olli-Pekka Kallasvuon viime viikolla kaipaama ”strateginen kommunikointi” vähän liian myöhässä sekä Blokkivuon että Blokkikoskien kannalta.

P.S. Pidän 26.11. Sijoitus-Investissä esityksen ”Mitä sijoittajaviestinnässä pitäisi välttää? Esimerkkitapauksena Veikkaus”. Miulla on hilpeitä anekdootteja 20 minuutin showhun jo aivan riittävästi kasassa, joskin Edunsaajat toimittavat niitä jatkuvalla syötöllä lisääkin.

Tämä esimerkiksi on toki blokkihaukalta hyvä heitto, kun vielä pitäisi paikkansa: ”Ulkomaisen peliyhtiön sivuilla voi olla esimerkiksi linkki pikavippifirman sivuille, mikä on aivan epäeettistä, Soste ry:n Vertti Kiukas sanoo.”

Mie olen pelannut kymmenillä ulkomaisilla sivustoilla, mutta en ole tällaisiin törmännyt. Onkohan niitä muuallakin kuin Kiukaan mielikuvissa? Ellei niitä löydy mistään, on nettiblokkien pitkäaikaisin kannattaja antanut aika hilpeän esimerkin, millä eväillä Edunsaajat lobbausta hoitavat.

P.P.S. Minkä ammatin edustajat ovat ylivoimaisesti suurimmassa vaarassa ajautua peliongelmahelvettiin?

Se on luonnollisesti pelinhoitajat. Tämän pitäisi tietää myös Veikkauksen varatoimitusjohtajan. Joten ”Mikset sä pelaa, mä maksan sun palkan” –”läppä” oli hyvin vastaanottavaiselle kohderyhmälle suunnattu.

Keskustele Veikkauksesta

https://www.pokeritieto.com/kolumnit/veikkauksen-viherpesu-yksityisella…

EDIT: Harri Saukkomaa ilmoitti, että ei hän, eikä Tekir Oy ole konsultoinut nykymuotoista Veikkausta eikä  sen johtoa lainkaan kriisiviestinnässä eikä muissakaan asioissa. Se koskee ehdottomasti myös Velipekka Nummikosken mahdollisia anteeksipyyntöjä.

Lisäksi Velipekka Nummikoski ilmoitti, etteivät he ole käyttäneet kriisiviestintäkonsulttia lainkaan. 

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Kolumnit

Nordeassa jyrää

Aki Pyysing
21.4.2024
east Lue lisää

Toimitilan tuottoon voit vaikuttaa enemmän kuin asunnon tuottoon

Miika Vuorensola
21.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää